Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, July 17, 2018

Kekuatan

lama tak bersiaran... last entri pun dah beberapa hari lepas... finally hari yang ditunggu pun dah lepas... harini dah masuk hari ke 3 Syawal di UITM... saya doakan dia mampu beradaptasi...

saya? macam biasa... rutin harian... pegi sekolah... balik sekolah... buat kerja sekolah...

di sekolah terasa sikit bebanan... saya terbeban sebab saya tak cukup masa nak selesaikan banyak hal... mungkin sebab saya jenis suka tangguh kerja... inilah akibatnya...

tapi bila saya rajin pun kerja x habis2 juga... huhuhu... balik rumah... saya dah malas nak sentuh hal kerja... saya rasa penat... kalau boleh nak duduk saja... main candy crush atau balas wasap dan sembang dengan mak...

weekend saya pack sangat... kadang2 rasa mcm nak lari pegi holiday sorang2... tapi itulah... saya tak cukup kekuatan nak buat semua tu...

almost setiap weekend... ada sahaja agenda nak buat... nak bawa bapak pegi klinik check kaki la... pi klinik check mata la... pegi sana la pegi sini la... 

sometimes saya rasa give up... why on earth saya sorg sahaja kena entertain mereka? sedangkan mereka ada lagi 3 org anak... yang dibesarkan sama2 tanpa beza mcm saya

yes... siapa saja yang baca mesti akan cakap saya jahat... anak derhaka... mesti akan cakap saya beruntung sebab dapat peluang jaga mak ayah tapi sia2kan

cakap la apa sahaja... tapi kalau kamu berada di tempat saya then kamu faham... yes i do need time to adapt all this... saya masih sedang beradaptasi... doakan saya diberi kekuatan

saya memang mahukan pahala ni... in the same time saya mahu juga my own life... 

13 tahun saya keluar dari rumah... duduk jauh dari mak ayah... hidup sendiri... semua pun depend pada diri sendiri... and now i have to balik duduk dengan mereka... banyak benda nak kena adapt... sometime rasa terkilan... bila mak still treat saya macam budak2 sekolah menengah

itu x boleh... ini tak boleh.. nak pegi situ tak boleh... nak pegi sini tak boleh...

padahal 13 tahun sebelum ni... saya duduk jauh dari mereka... saya tak pernah pun buat benda2 pelik2 dan buruk... i just need her doa... doakan yang baik2 mcm dia selalu buat... insyaAllah Allah akan lindungi saya...

readers... i dont need your comment... positive or negative... i just need your doa... doakan saya semoga diberi kekuatan untuk berbakti dekat mak dan ayah saya... diberi kelapangan masa supaya in the same time i have my own space and time... 

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sunday, July 15, 2018

Akhirnya

Akhirnya hari ini tiba juga... Bermula dari tertanya2 bilakan harinya... Sehinggalah sampai tahu sudah bila harinya... Dan mula menghitung hari tersebut... Dan akhirnya hari ini sampai juga...

Syawal daftar belajar di uitm... Saya tahu dia excited... Yaa saya juga tumpang excited... Gembira...

Akhirnya dia melangkah ke satu level yang lebih tinggi... InsyaAllah doa saya untuk dia x pernah berhenti... Sehingga dia berjaya...

InsyaAllah saya akan cuba bantu dia semampu saya sepanjang dia belajar... Itupun kalau bantuan saya masih diperlukan...

Semoga dia dikurniakan ketenangan... Dan dipermudahkan urusan untuk belajar..
InsyaAllah

Saturday, July 14, 2018

Untuk Syawal

Assalamualaikum... I wish to write you an essay kat wasap... Tapi hurm nti panjang berjela... And you get bored...

Syawal... Cikgu doakan awak sentiasa sihat dan akan selalu sihat... Jaga kesihatan ye... Please don't skip makan... Makanan perlu utk terus study... Kita mmg rasa tak lapar... Tp sebenarnya otak kita sangat2 lapar...

Saya harap awak belajar betul2... Sampai berjaya... Saya doakan semoga Allah pelihara awak dan jauhi awak dari perkara2 lagha dan buang masa...

Saya sentiasa ada... Kalau awak anggap saya someone yang awak trust... Feel free to tell me your problem... Masalah duit ke masalah belajar ke... Apa sahaja masalah... InsyaAllah saya akan dengar... Walaupun mungkin saya tak dapat bantu awak selesaikan... But at least bebanan awak boleh reda dan berkurang... Please jangan fikir perkara tu menggangu saya... No... Hal2 berkaitan awak... Xpernah saya anggap menyusahkan saya... Saya sentiasa ada masa dan akan cari masa untuk ada bila awak ada masalah atau kekusutan...

Syawal... Awak akan bertemu lebih ramai orang...setiap orang tak sama... Kadang2 apa yang dipamerkan diwajah dan apa sebenarnya dalam hati mereka... Tak sama... Saya doakan awak dilindungi Allah daripada manusia2 yang akan bawa awak ke jalan yang sia2 dan jalan yang melalaikan... Semoga Allah melindungi awak daripada orang2 yang bersikap dengki dgn awak... Musuh dalam selimut... Gunting dalam lipatan... Saya doakan awak dipertemukan dengan sahabat2 yang akan bawa awak ke jalan yang baik... Mendekati Allah dan fokus belajar...

Syawal... Saya berharap awak kuat menghadapi cabaran belajar... Saya akan sentiasa doakan kejayaan awak... Tak kisah la... Awak masih ingat saya atau sebaliknya... Saya tahu awak bukan macam anak murid yang seorang tu... Yang dah lupakan saya sekarang... Tapi ye... Kita xboleh jangkakan masa depan... Apa2 pun akan terjadi... Saya akan terima seadanya walaupun saya tahu... Kalau itu berlaku... Saya akan lebih sedih dari sebelumnya...

Tapi x pe... Harini hari untuk kegembiraan... Cita2 awak dah tercapai... Awak dah berjaya sambung belajar... Semoga diploma ini mampu awak jadikan jambatan untuk sambung degree nanti... Saya sentiasa dan akan selalu doakan awak berjaya...

Saya yakin... Apa yang saya tulis di wasap tak mungkin akan sepanjang dan sedetail ni... Sebab kadang2 bila nak tulis kita fikir macam2...

Takpe... Saya doakan awak... Allah sahaja tahu mcm mana awak dalam hati saya... Mungkin nanti bila awak jumpa entri ni... Saya mungkin dah tak ada didunia ni... Atau awak dah jauhhh berjaya... Atau awak dah lupakan saya... Atau kita dah sebaik seperti sekarang... Huhu takut betul fikir semua tu... Tapi saya harap itu semua tak berlaku dan awak tak akan jumpa entri saya ni sampai bila2...

Good Luck Syawal... Selamat menempuh alam baru... Mungkin akan lebih banyak cabaran... Tapi saya akan sentiasa doakan awak... Jangan lupakan saya ye... 😊