Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, September 26, 2017

Tak Tenang2

212.10am...

kadang2 bila mata tak nak beri kerjasama mcm ni... saya jadi geram...

harini... Zairul dtg dengan wajah yang sangat keras dan masam... kenapakah??? saya cukup risau... bila ditanya... katanya tak ada apa2...

harini... banyak yang nak diceritakan... Syawal pun x online... mesej semalam dibiar bertanda biru sahaja... mungkin sibuk agaknya... homework banyak... atau dia ada kesulitan sendiri...

harini... mendapat perkhabaran bahawa esok Pegawai Dari Bahagian Pembangunan Kurikulum mahu turun memantau pelaksanaan BSTEM Kimia... aduhaiii saya belum ready lagi untuk itu... nak tak nak... saya kena buat persediaan

harini... sepatutnya ada mesyuarat bencana... saya ingatkan mesyuarat mula jam 2.45 ptg... rupanya mesyuarat mula jam 2.00 dan 2.45 sudah selesai... aduhaiii ape nak jadi dengan saya ni 

esok pasti akan menjadi hari yang memenatkan... saya mengharapkan kata2 semangat dari orang2 yang sangat sayangi... tapi malangnya tak seorang pun yang wish saya good luck and all the best for tomorrow...

Esok... pagi2 saya kena hantar bapak dan mak ke hospital utk temu janji doktor mata... nak mohon cuti... Tuan Pengetua mesti tak izinkan dan semestinya tak boleh sebab esok ada pemantauan BSTEM tu...

Esok... lepas hantar bapak dan mak... saya harus terus ke sekolah... bersedia utk pemantauan BSTEM tersebut...

Esok... selepas pemantauan BSTEM tu... saya harus bergegas ambil Bapak dan Mak saya dari hospital dan hantar ke rumah...

Esok... Selepas itu... saya harus kembali ke sekolah untuk persediaan kelas tambahan bersama 5IS...

Esok... Kalau mesyuarat masih bersisa... saya harus masuk mesyuarat selepas kelas tambahan 

Selepas itu barulah semuanya selesai... semoga Allah mudahkan urusan saya... semoga Allah berikan kekuatan... Semoga Allah sentiasa bersama saya... Semoga semuanya berjalan lancar...

Saya doakan semoga mereka yang sayangi dilindungi Allah... dipermudahkan urusan dan sentiasa dalam rahmat Allah... saya doakan semoga Allah mudahkan urusan Zairul... saya rindu Zairul yang sentiasa ceria... saya harap dia tak begitu sebab berkecil hati dengan saya... whatever it is pun... dia adalah KP Lelaki Pertama yang saya ada... dan akan selamanya dalam ingatan saya...

saya juga doakan Syawal tenang dan dipermudahkan urusan... saya juga rindukan Syawal yang selalu tersenyum... yang sentiasa easygoing... sebab tu saya hantar lagu I Can't Smile Without You pada dia... sebabnya yes... tanpa sedar... bila dia tak tersenyum atau serius... saya juga akan begitu... dia juga akan selamanya dalam ingatan saya... sebab dia adalah anak murid saya yang lain daripada anak2 murid saya yang lain...

Ya Allah... makbulkan doa dan permintaan saya ini...

Monday, September 25, 2017

Tak Tenang

entah kenapa... rasa serabut sangat... dengan pemantauan dari BPK... dengan memikirkan dia di sana... aduhaiii jiwa saya galau...

Allah... tenangkan hati saya... moga dia baik2 sahaja di sana... moga dia dipermudahkan semua urusannya...

saya risau... saya sayang... semuanya ada...

#diabukannamasebenar

#diabukansepertiyangdifikirkan

#diabukankamu

Lelaplah Wahai Mata, Tenanglah Wahai Hati...

12.17 pagi... entah mengapa... mata saya enggap terlelap... sudah berkali2 saya cuba untuk mengajaknya untuk tidur...

entah mengapa juga hati saya tidak tenang... aduhaii akal fikiran saya melayang kesana... fikiran saya hanya teringatkan dia...

semoga dia baik2 sahaja disana... entah mengapa saya merasakan dia sepertinya sedang dalam kesusahan... dia dalam kesulitan... dalam masalah yang sukar...

semoga Allah lindungi dia... semoga Allah sentiasa berikan dia kekuatan... semoga Allah sentiasa berikan dia ketenangan...

Ya Allah... mudahkanlah urusan dia... semoga dia tenang... semoga rasa2 yang tidak enak ini hanya mainan hati... semoga hakikatnya kini dia sedang tidur dan dibuai mimpi2 indah...

Lelaplah wahai mata... tenanglah wahai hati... doakan yang baik2 sahaja... semoga esok dapat bersua mata... semoga esok dapat berbalas senyuman...

I Can't Smile Without You... 😉

You know I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel sad when you're sad
I feel glad when you're glad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile without you

You came along just like a song
And brightened my day
Who would of believed that you were part of a dream
Now it all seems light years away

And now you know I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel sad when you're sad
I feel glad when you're glad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile

Now some people say happiness takes so very long to find
Well, I'm finding it hard leaving your love behind me

And you see I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel glad when you're glad
I feel sad when you're sad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile without you

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sunday, September 24, 2017

I Love Chemistry

Masa mula2 balik perlis... bila di offer mengajar kimia spm... ada dua perasaan...

perasaan pertama... teruja... sebab dapat mengajar opsyen yang dah bertahun2 ditinggalkan...

perasaan kedua... takut... sebab saya risau saya sudah lupa apa yg saya belajar... bagaimana saya mahu mengajar orang jika saya tidak yakin dengan apa yang saya mahu sampaikan?

tahun2 pertama amat sukar... ditambahkan dengan proses menyesuaikan diri... memamg payah... tapi saya sentiasa bersyukur... sebab setiap kali saya hadapi kesukaran... Allah akan sentiasa bersama saya... Dia juga hadirkan mereka2 yang sangat2 membantu dan memudahkan saya...

saya ada mak dan ayah yang sentiasa faham dengan saya... saya ada rakan2 sekerja yang baik dan sentiasa membantu... walaupun ada juga yang ......... hahahaha... dan paling penting... saya ada anak2 murid yang sangat faham yang cikgu mereka ni pun dalam proses learning sama mcm mereka... dan mereka sangat membantu serta paling penting... mereka tidak underestimate cikgu mereka ini...

Alhamdulillah... 2017... selepas 3 tahun saya mengajar Kimia SPM... walaupun masih dalam proses learning to tackle soalan... dan tackle bahagian2 penting dalam setiap chapter... saya ada lebih keyakinan untuk menghadapi pelajar...

seronoknya saya bila sekarang saya tak perlu lagi ambil masa yang lama untuk menjawab soalan2 dalam buku...

kalau dulu... bila ada pelajar yang datang bertanyakan soalan... saya mmg akan nervous dan takut... risau penyelesaian saya itu salah dan akan menemui jalan buntu...

tapi Alhamdulillah... sekarang saya semakin yakin...

Yes... saya akui... saya bukanlah pelajar yang bijak pandai macam kawan saya yang seorang itu... yang setiap semester dapat 4 flat sewaktu di MRSM... saya memang lembab dan lambat since MRSM sampai la ke universiti...

tapi saya yakin... bila kita usaha... kita akan berjaya... dan Alhamdulillah... saya bersyukur sangat dengan apa yang saya ada...

saya seronok belajar dan mengajar kimia sekarang... saya teruja untuk bersama2 dengan pelajar2 saya... semakin banyak yang saya deliver... semakin saya lebih yakin dan lebih faham...

banyak yang membantu saya... kursus2... LADAP2... sharing session dengan Lembaga Peperiksaan... paling saya suka adalah Sharing Session dengan cikgu2 kimia otai yang ada di Perlis... mereka ini ibarat dewa2... yang hebat sangat... tapi tak pernah langsung lokek untuk berkongsi ilmu... sentiasa mahu berkongsi... sentiasa mahu memberi...

Alangkah rugi sebenarnya bila orang hebat willing untuk memberi dan menghulur tangan tapi kau yang tak sehebat mana ni tak mahu menyambut... seriously saya rasa rugi sangat kalau x dapat duduk dan berbincang dengan mereka... walaupun sebenarnya bila duduk bersama... saya lebih suka mendengar dan melihat mereka berbincang...

Doa saya... saya juga mahu jadi sehebat mereka... bukan untuk saya... tapi untuk anak2 murid saya... supaya mereka beroleh ilmu setaraf dengan murid2 sekolah hebat2 dan elit... ya itu harapan saya...

****To Excel In Chemistry Is To Love Chemistry****