Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, October 18, 2017

cg pls be okay ye

You know what... saya ni mudah sangat tersentuh dengan kebaikan orang lain...

rasanya dulu... saya jatuh cinta dengan Encik S... sebab dia terlalu baik dengan saya...

But this time... anak2 murid saya yang ambil berat dengan saya...

Mereka sangat - sangat buat saya terharu... Sejak daripada saya kena denggi haritu sampai la ke saat ini... they still ambil berat...

setiap mereka ada cara mereka sendiri...

and yang paling rajin keep in touch dengan saya adalah Syawal...

entah berapa banyak la yang Shahryzal share dengan anak ni... saya pun tak tahu... but I hope dia tak share benda2 yang pelik2 la dengan anak ini...

Cgu ape khabar? cgu sihat ke? cgu buat apa?

soalan2 familiar yang ditanya... bukan sekali dua tetapi setiap hari...

soalan2 tu mengajar saya menjadi orang yang lebih baik... haha saya bukanlah orang yang jenis ambil berat dengan orang lain... so bila ditanya soalan2 itu... automatically saya juga akan bertanyakan dia soalan yang sama... and now tanpa sedar... saya juga sudah mula bertanyakan soalan2 itu kepada orang lain... hehe hope mereka tak merasa pelik...

bila entry semalam naik... anak ini bertanyakan saya okay ke tidak... saya tak pasti apa yang Shahryzal ceritakan... but I hope dia tak screenshot blog saya untuk dibaca oleh Syawal ataupun dia suruh Syawal baca sendiri dengan memberikan URL blog saya ni... i hope not... huhu since actually saya tak boleh detect pun sape yang visit my blog... feedjit kat sebelah tu tak guna langsung... hahaha tak membantu pun... soon saya akan buang...

tapi semalam dia bertanyakan saya okay ke tidak... semalam... pertanyaan tu melebihi biasa... saya tahu Shahryzal ada ceritakan sesuatu... cuma yes... saya tak nak cakap dengan dia hal ini... saya tak nak dia susah hati... saya tak nak dia risaukan saya... i just hope dia tidak risaukan saya... saya harap dia boleh tumpukan perhatian dia pada SPM...

Dia perlu fokus... masalah saya ni bukan masalah besar pun... bukanlah bererti dia tak penting... dan tak perlu tahu tentang masalah saya... tapi saya harap dia boleh fokus pada apa yang penting...

Harapan saya sangat tinggi pada Syawal... saya harap dia akan dapat straight A... so bila semua A... of course la saya harap dia akan dapat A for chemistry juga... i don't mind A- ke A ke or A+... as long as A... tapi saya tak pernah cakap hal ini pada dia... but I'll try my best utk groom dia supaya dapat apa yang saya harapkan... cukuplah tekanan2 yang dia hadapi untuk penuhi harapan guru2 lain... harapan ibu bapa dan orang sekeliling dia... saya tak nak tambah bebanan harapan kepada dia lagi...

saya akan bantu dia usaha untuk berjaya... walaupun sebenarnya saya tak la sehebat guru2 kimia lagi... tapi saya akan cuba usahakan... dan apa sahaja keputusan... saya akan redha... tapi sebelum redha... saya harap dia akan dapat A...

Saya harap dia tak terpaksa menjaga hati saya... saya tak mahu menyusahkan dia... all this while... saya realise one things... rupanya kami ni selalu keep in touch whatsapp almost setiap hari... wohoo dahsyat betul... hahaha... takpe la... nanti lepas SPM dia pun akan bawa haluan sendiri... takkan nak dok layan wasap saya saja kan... haha tentu selepas ini prioriti dia juga akan berubah... tak pa la... saya doakan yang terbaik untuk dia...

seseorang tu... sentuh hati kita dengan cara dia sendiri... and anak ini sentuh hati saya dengan cara dia yang tersendiri... saya doakan dia berjaya... dunia dan akhirat... insyaAllah... and trust me... tak akan ada yang akan menggantikan dia atau yang serupa dengan dia... haha... tak akan ada... sampai bila2...

Notakaki: tajuk entry ini... adalah ayat terakhir daripada beliau hari ini... saya copy paste

Notakaki2: tadi masa otw balik dari kangar... saya ada terfikirkan nak buat sesuatu untuk Syawal... hehe insyaAllah saya akan cuba buat... doakan saya... 

Mahukah Dia

Saya teringin betul nak berjalan2 dengan dia... tapiiiiii...

tak tahulah dia sudi ke tidak berjalan2 dengan saya...

takut dia segan je... hmmmmmm...

Sandiwara

Andai Aku diberikan waktu
Akan Ku putarkan masa kembali
Biarpun Mustahil diriku
Akan Bersamamu

Disaat Aku hanyut menjauh
Terkapai Jatuh dilautan pilu
Ku Agungkan tentang diriku
Buat Kau kecewa

Biar Apa terjadi
Biarkanlah Ku tanggung sendiri
Kau Bicara tentang cinta
Sedang Aku hilang arah
Tinggal Hanya sandiwara

Biar Apa terjadi
Biarkanlah Ku tanggung sendiri
Kau Bicara tentang cinta
Sedang Aku hilang arah
Tinggal Hanya sandiwara

Notakaki: Lagu yang sedang bermain di fikiran... kalau dengar kat radio, mesti nak nyanyi sekali

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Hari Untuk Airmata

"Tp time tu mst kmu dh dewasa dan keghairahan nk naik flight dgn berjln2 dh xsma sewaktu kanak2."

yes... thats quote touch me so much... masa anak2 ni bersekolah la mereka ada waktu dengan kita... soon... bila depa dah besar... mereka dah tak ada rasa keseronokan berjalan2... semua nak kejar keperluan hidup...

How I wish i could do the same to anak2 SMKTB... bawa mereka mengenal dunia luar....mengenal dunia yang sebenar... melihat segala yang berbeza selain daripada Pauh... Ulu Pauh... dan Arau...


Notakaki: air mata ni... dia kalau dah start keluar... dia susah nak berhenti... 

Tuesday, October 17, 2017

Sekali Ini Sahaja

Okay... entry yang macam ni... saya akan letak sekali sahaja... sebab? saya tak nak drag to emotion... saya tak mahu terbawa2 dengan perasaan... kenapa saya naikkan entry ni?... hurmmm ada la sebabnya... yang biarlah saya rahsiakan...

kalau tanya soalan kenapa tak kahwin lagi??? soalan tu memang akan menyusuk ke hati orang2 macam saya...

kalau la dia boleh selam masuk dalam hati saya... dia pasti akan bersumpah sampai mati... tak akan tanya siapa2 pun soalan yang macam tu...

hatta orang gila pun nak kahwin... inikan pulak kami... yang normal dan waras ni... tapi tell me? dengan siapa saya nak kahwin? hahaha

ada pula yang akan cakap... jodoh ni kena usaha... otak kau tak usaha... tapi kami as perempuan... apa sangat usaha yang kami boleh buat... nak terhegeh2 dengan lelaki? nak offer diri? kahwin la dengan saya... semua majlis perkahwinan dan life awak sampai mati saya tanggung... hahaha... apa yang saya usaha sekarang? jadi perempuan yang baik... jadi anak yang baik... jadi orang yang sentiasa buat amalan baik... berdoa pada Allah... tu je la yg saya mampu buat... now tell me... usaha apa lagi yg saya boleh buat?

All this while... saya memang avoiding group2 whatsapp kawan2 sekolah... saya avoid attending majlis reunion... avoid asking other people ttg bila nak kahwin? bila nak beranak and avoid asking them hal2 personal... sebab saya tak nak semua tu balik kepada saya...

at my age... yes... i do what someone yang boleh share semua susah senang dengan saya... yang sentiasa ada dengan saya ups and downs... yang akan selalu shed my tears... yang selalu tahan bahu dia untuk saya bersandar... yang boleh terima saya seadanya saya sebab saya tau saya banyak kekurangan fizikal dan peribadi... yang boleh bergembira dengan saya... yang boleh share everything dengan saya...

tapi apa saya boleh buat bila orang yang saya cari tu belum saya jumpa... tell me... saya nak cari dia kat mana lagi? tell me... huhuhu

Kenapa??? orang2 macam kami ni... tak layak ke nak penuhkan dunia ni?? kenapa?? kami ni nampak sangat mcm desperate ke?? dia tak tahu macam mana orang2 macam saya ni simpan perasaan... especially bila tengok ahli keluarga sendiri tayang kebahagiaan depa depan mata kita... bila tgk orang sekeliling bahagia dengan pasangan masing2... they don't know macam mana orang2 macam saya ni usaha untuk tutup rasa sedih dan cuba overcome kekurangan tu dengan cari kebahagiaan kami dengan cara sendiri...

its easier said... alaaa... tengok la kelebihan diri yang lain... cuba cari kelebihan diri yang lain... memang mudah bercakap... cuba try duduk kat tapak kami... then you feel it by yourself...

saya cuma minta satu je... please... don't you ever ask me that question... bila nak kahwin?

its hurt me so much... sebab saya pun tak tahu bila... dan siapa... seriously if i know... pasti saya dah kahwin by now...

saya percaya... Allah adalah sebaik2 perancang... Dia dah plan yang terbaik untuk saya... I just go with the flow...

yes... I'm trying... cuba untuk jadi perempuan yang baik... yang sentiasa ingat Allah... yang sentiasa cuba memperbaiki amalan saya... I'm trying my best to improve skill2 yang saya ada... untuk tambah ilmu2 saya... I'm trying... to be better... untuk bakal suami saya... kalau saya ada jodoh... kalau tak pun... at least i have something better that others... I'm trying my best untuk gembirakan hati saya... dengan cara saya sendiri... attending classes... bersuka2 dengan students... sibukkan diri dengan kerja2 yang banyak...

saya cuba... cuba untuk lupakan yang saya tak ada suami... and please... don't you ever remind me that with your stupid question...

sape tak nak jalani hidup bahagia... sape tak nak bila bangun pagi ada org tunggu kita untuk solat subuh sama2... ada orang yang akan sama2 dengan kita utk sarapan... ada orang yg akan cium dahi kita bila kita nak pegi kerja... dan kita boleh cium tangan dia...

someone yang boleh pakai baju sama kaler... (which i dream that so much)... huhu... someone yg akan call kita on our way to work... asking awak kat mana? dah sampai ofis ke belum ? someone yang boleh said I Love You Sayang sampai berjuta2 kali dalam sehari...

sape tak nak someone yang boleh jadi companion kita untuk masak sama2... cuci pinggan sama2... kalau tak pun... ada disitu bila kita buat kerja...

sape tak nak ada someone yang boleh shopping sama2... beli groceries sama2... kau ingat syok ke jalan2 kat pasaraya sorang2 sambil tolak trolley sorang2... huhu... sape tak nak??? tell me... sape tak nak???

seriously saya tak mampu nak teruskan... saya pun manusia biasa... ada impian dan harapan macam yang orang lain nak... tapi apa daya saya... jalan takdir saya tak mengizinkan saya alami dan dapat semua tu... someone... beritahulah saya... apa lagi yang harus saya buat???? tell me...

whoever read this entry... please... I'm asking you 2 things... yang pertama... tolong la jangan tanya saya atau sesiapa yang senasib dengan saya soalan bodoh tu lagi... "bila nak kahwin?" thats stupid question hurt us the most...

yang kedua... please... jangan kasihan saya atau sesiapa yang senasib dengan saya... kami memang cuba untuk jadi kuat... so instead of kesiankan kami... bantulah kami untuk jadi kuat dan tabah... plus doakan kami bahagia...

okay... full stop... no more entry tentang jodoh... sampai la saya bertemu jodoh saya yang sebenarnya...

nota kaki: feeling very emotional... I'm crying writing this entry... semoga saya tak menangis lagi disebabkan perkara ni pada masa hadapan...

Its Repeated Again

Sepertinya... kisah 12 tahun yang lalu berulang lagi...

hurm... but this time dalam keadaan dan individu berbeza...

and definitely kesudahannya sama... haha

eh!!!! apa aku merepek nih???

ermm... abaikanlah...

nota kaki: 2017 banyak mengingatkan saya kembali kepada kisah2 lama2... entah kenapa tahun ni banyak sangat kisah2 lama yang dah lama terkubur... dikorek2... dicungkil2... dan diulang2 tayang... hurmmm... memori daun pisang betul... but ist okay... i don't mind... sebab kadang2 seronok juga ingat yang lama2 ni...

petang ni nak buat ape ye???

Monday, October 16, 2017

Impian

Petang ni bawa Pak Ahmad shopping seluar...

actually... each time bawa dia pegi beli baju... seluar... saya selalu simpan impian...

impian untuk......... hahaha x pe la... biarkan rahsia...

mungkin impian tu sekadar impian je... tak mungkin pun akan jadi kenyataan...

jadi lebih baik untuk tidak diberitahu...

Maple Leaf Again

Ingat... masih ingat sampai ke saat ni... but entah la... mata bengkak... menangis setiap kali dalam tandas... menangis bila semua orang dah tidur... rasa mcm lost dalam dunia realiti...

tapi saya bersyukur sebab ada sahabat2 yang baik... walaupun ada antara mereka yang tak tahu pun saya sedih dan kecewa... sentiasa ada dengan saya... sentiasa buat saya gembira...

Thank you to you... saya tahu ada la tu yang diceritakan oleh kawan baik awak tentang saya dan si ikan jerung tu... haha...

Nak melupakan tu mungkin payah... tapi saya tak obses dah dengan ikan jerung tu macam dulu dulu... kalau ikan jerung tu nak pergi jauh dari hidup saya pun... saya dah tak kisah...

Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu