Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 31, 2008

Tugas Baru...

tahun baru maknanya aku akan menerima tugas baru... hari nie 31 Disember 2008... merupakan mesyuarat guru kali pertama... dan hari ni juga sekolah aku menerima seorang pengetua baru setelah hampir 8 bulan ketiadaan pengetua... hahaha... semua org takut nak masuk sekolah aku nie... ntah lah kenapa... Dayang Patimah Awang Nurudin... Semoga dia memberi sinar baru kepada pentadbiran sekolah... aku akan cuba selesaikan entri ni dalam masa tercepat sebab pukul 5.30 nanti aku kena amik bus untuk ke kuantan... ambil mak aku dan hantar ke rumah kakak aku di Shah Alam... sebenarnya mak aku nak balik kampung dari kuantan ke perlis, tapi aku kesian kat mak aku... bus dari ktn ke perlis semuanya malam... susah la... mak aku nak pi toilet sume... so aku pun minta kakak aku belikan tiket dari shah alam... at least siang... tak la teruk sangat... aku nak anta mak aku sampai perlis pun tak leh juga sebab aku kena bertugas di sekolah 3 Jan nie... so aku gi amik dia dan hantar dia g umah kakak aku...

oke... bact to the point aku buat entri nie... hari ni sumer guru dapat senarai tugas baru... Alhamdulillah nama aku tak la sebanyak tahun lepas tapi jawatan yg aku dapat lebih tinggi dari tahun lepas... huhuhu... mencabar rasa nya... tapi insyaAllah aku dah prepare awal2 lagi untuk semua yang bakal aku hadapi...

untuk 2008 nie aku dipertanggungjawabkan untuk menjadi;

1. guru kimia tingkatan 6 bawah dan 6 atas
2. Guru sains tingkatan 3
3. Penyelaras Bilik Pengawas dan Makmal kimia
4.Setiausaha Hal Ehwal Murid (gila siotttt... aku tak tau apa tugas aku sebenarnya... tapi InsyaAllah aku akan belajar)
5. Guru pengawas (Alhamdulillah aku diberi kepercayaan lagi, aku akan cuba buat apa yg terbaik untuk mantapkan organisasi pengawas 2009)
6. Ketua Penasihat Kelab Pencegahan Jenayah (hahaha... mcm mimpi pulak... ni pun tugas baru untuk aku... semoga aku sukses menjalankannya)
7. Guru penasihat rumah biru (warna kesukaan ku, semoga tahun nie rumah biru akan menang lagi...)
8. guru kelas 3 Bestari (Alhamdulillah, sebelum nie aku jadi guru kelas 3Harmoni... kelas yg akhir sekali... tapi 3 Bestari nie kira oke la... kelas ke 5)

begitulah senarai tugas aku untuk tahun hadapan... semoga aku suskes dalam menjalankan tugas ini dengan jaya nya... aku harap 2009 menjadi tahun kegemilangan aku... aku berazam untuk menjadi guru yang terbaik dan serba boleh...

aku terpanggil untuk share words pengetua baru aku... pesan dia pada kami tadi...

cikgu-cikgu perlu ada keghairahan untuk bekerja... barulah kita dapat bekerja dengan senang hati...

dan kata2 dia ada kebenarannya... aku harap aku akan selalu bersemangat mcm puan nik karimah... aku suka tengok dia sebab dia bersemangat dari awal tahun sampai akhir tahun... tanpa rasa jemu... semoga aku diberi semangat yg kuat mcm tu juga...

sempena tahun baru yg bakal menjelang nie... aku nak ucapakan selamat tahun baru pada semua yang membaca blog nie... semoga tahun nie lebih baik dari sebelum nya...

Tuesday, December 30, 2008

PMR 2008...

keputusan PMR 2008 dah diumumkan tadi... aku sebagai guru kelas tingkatan tiga perlu kesekolah untuk memngedarkan slip keputusan kepada pelajar... awal aku sampai sekolah hari nie... 9.30 pagi... tak dak sorg guru kelas pun yang sampai... mcm biasa la, aku buat la kerja over time dulu.. jadi penyambut tetamu kat depan pejabat... masa2 cuti nie la ramai parent datang untuk menguruskan hal2 anak2 dorg... nak pindah keluar, nak pindah masuk, nak bayar tu, nak bayar ini, nak tanya mcm2 soalan... hehehe... aku yg memang suka menonjolkan muka nie menawarkan diri pada kak zah dan kak asmah untuk jadi penyambut tetamu... aku tau dorg pun tak terlayan ramai org yg datang...

tepat kul 10.30 pagi, ramai la cikgu2 yg dah sampai... masing2 tengok senarai tugas 2009 bila kak wahida memberanikan diri minta dengan abang din yg garang... kitorang sumer tak berani... hehehe... ohhh... sebelum aku proceed.. biar aku bagitau korang yg kak wahida tu guru cemerlang bahasa melayu... sekarang saja kat sekolah aku dah ada 4 org guru cemerlang... kak wahida lah yg paling senior... skang gred gaji dia DG52... hohoho... satu level dengan pengetua dah... aku ada simpan impian nak jadi macam dia... heharap impian aku akan tercapai... Amiinnn...

sempat jugak la aku skimming nama aku bila kak wahida selak sehelai demi sehelai senarai tugas aku... tapi aku tak nak cakap skarang... nanti esok aku buat post baru... erm tapi agak mencabar la jugak...

pukul 10.45 am, kak normawati dengan pn. hajjah Datin Che Kamariah (saje aku sebut nama penuh dia, walhal dia tak kisah pun aku panggil dia akak) pun balik membawa result... sebagai tanda hormat dia pentadbir aku... aku masih panggil dia Pn Che... aku dah agak... pelajar kelas aku memang tak ada sorng pun yg dapat bagus... maklum la kelas yg ke 15... last sekali... tapi aku masih berharap mereka mendapat keputusan yg terbaik yg pernah mereka capai dalam hidup mereka... sambil mengoyak kertas karbon sempat la aku melihat sekali imbas keputusan mereka... Alhamdulillah ada juga yg mampu dapat at least 1B dan tiada E... paling cemerlang adalah Muhd Hilmi Abdul Halim... 5C 3D dan Noor Rabaah 1B, 3C, 4D... aku bangga dengan mereka... rata2nya mendapat sains (subjek yg aku ajar mereka) C dan D... hanya beberapa pelajar yg mendapat E... boleh dikira dengan jari... sekarang aku faham apa maksud Pn Roh Hati (bekas pengetua) waktu pertama kali aku berjumpa dengan dia masa lapor diri dulu... kepuasan menjadi pendidik ada apabila melihat anak pelajar yg kita didik mendapat kejayaan yg paling cemerlang dalam hidupnya... bukan hidup kita... tapi hidupnya... dan sekarang aku akui aku memang bangga dengan mereka... sebab dorang dah dapat keputusan yg aku kira cemerlang dalam hidup mereka... sebelum nie mereka selalu gagal... tak pernah lulus sains... tapi sekarang mereka rata2 nya mendapat keputusan yg lebih baik... C dan D... pada aku cukup untuk buat aku berbangga dengan mereka...

aku harap sangat, satu hari nanti pelajar 3 Harmoni 2008 akan baca blog aku... aku selalu marah dorg dalam kelas... sebab aku sayang dorang... aku tau sebenarnya dorng bleh capai keputusan yg lebih baik... kalo dorng berusaha dengan lebih baik... lebih rajin... tp aku tak menyalahkan mereka 100%... mungkin kesilapan mendidik juga ada... mungkin pendekatan aku tidak kena dengan mereka... aku mohon maaf dengan mereka... tapi aku berharap 10 - 20 tahun lagi aku masih diingati... mcm dalam cerita yang pernah aku baca... motivasi untuk guru buah fikiran Hamedah Wok... dan aku tertarik dengan satu kisah dalam banyak2 kisah tajuknya dulu dan sekarang... aku berharap mereka masih mengenali ku walaupun aku sudah tua... sebab aku tak mungkin akan melupakan mereka... aku akan selalu mendoakan mereka berjaya dalam hidup mereka...

dan hari nie juga aku menyaksikan banyak warna2 kehidupan... ada yg menerima keputusan dengan rasa gembira, rasa syukur, rasa pasrah, ada yg menangis, ada yg ketawa, ada yg menangis sambil ketawa, ada yag trdiam tak berkata2, ada yang sibuk bertanya2, ada yg menangis menyesal, ada yg terus balik, ada yg kecewa, ada yg tak berperasaan, ada yg frust, ada yg tak terkejut, ada mcm2 yg aku lihat hari nie... malangnya masa tu aku tak ada kamera... kalo tak aku dah upload masuk blog nie...

pepun... aku ucapkan tahniah kepada 11 pelajar yang mendapat 9A... Alhamdulillah, Allah telah membalas semua penat jerih kalian dengan keputusan yg cemerlang... tahniah juga kepada yang mendapat 8A dan 8A+... dan tahniah juga kepada semua pelajar yg telah mendapat keputusan yg terbaik yg pernah mereka perolehi dalam hidup mereka... aku tak mahu mereka membandingkan keputusan mereka dengan org lain, aku lebih suka mereka membandignkan keputusan mereka dengan keputusan yg pernah mereka dapat sebelumnya... kerana pada aku, kebolehan manusia berbeza2...

ingat lah adik2 ku (aku kan masih muda, panggil adik ler, hehehe)... perjalanan kalian baru hendak bermula... masih panjang jalan yg kalian harus lalui... masih banyak ranjau dan halangan yg perlu kalian lalui... masih banyak ilmu yg perlu dicedok... semoga kalian diberi kekuatan dan ketabahan untuk menjadi yg terbaik... doa saya selalu dengan kalian...

Pembetulan...

Mungkin selepas membaca isi dalam post "serius..." kawan aku terpanggil untuk SMS aku dan bertanya...

"adakah aku yg ko maksudkan dalam kes2 ko tu?"

puas aku gelakkan dia... sebab dia lah kawan baik aku yg mengenali aku seadanya... dan aku akui pernah ada perasaan pada dia... tapi biarlah aku explain skali lagi... post tu tiada kaitan dengan sesiapa yg membaca blog aku... sebab aku tak akan masukkan post tu kalo org yg aku maksudkan membaca blog aku... aku pun mahu menjaga air muka org tu juga... aku yakin 3 lelaki dalam kisah "serius..." tu tidak membaca blog aku...

lelaki pertama yg memang suka aku gila2... dan aku juga suka dan sayang dia sungguh sungguh... tapi akhirnya aku memang tak ada jodoh dengan dia sebab dia dah pun pergi menyahut seruan Ilahi... Al Fatihah untuk mu... Mohd Nor Irfan...

lelaki kedua... exU aku... yang sampai sekarang hilang entah ke mana... aku label dia sebagai "Meon"... memang nama sebenarnya Mohd Akmal Ahmad... aku yakin dia tak baca blog aku...

dan perasaan "gila" nie... memang kepada lelaki ini... yang tak penah dan tak akan buka blog aku... sebab dia sendiri tak tau aku ada blog... dia adalah lelaki yg membantu aku menguruskan pinjaman kereta aku... En Mohd Erwan...

so... pesan ku, jangan kerana post aku ni, korang rasa menyentuh jiwa atau mengembalikan nostalgia lama... aku minta maaf... bukan aku tujukan untuk kalian pun... aku sesekali tak ingin menyebabkan sesiapa terasa atau terluka... dan aku juga tak mau memutuskan silaturahim persahabatan sepertimana yg berlaku pada aku dan "meon"... aku aku harap saudara Syahryzal Ikwan memahami yg isi kandungan post tu tak dak kaitan dengan anda atau sesiapa juga...

Monday, December 29, 2008

Universiti Malaysia Sabah (2002-2005)

Masa aku check keputusan UPU... terus terpampang kat skrin komputer yg aku dapat UMS... universiti malaysia sabah siotttt... mak aku bila 1st time dengar aku dapat UMS, dia mcm tak bagi... bukan dia jek... org kampung, sedara mara... sumer nasihat tak yah gi... aku pun mcm tak nak gi... bukan ape... Sabah?! pandangan aku dan org sekeliling aku masa tu tentang sabah lain... ulu, org nya masih duk kat atas pokok, pakai cawat, tak dak shopping complex, jalan tak bertar and mcm2 lagi lah... maafkan aku pada mereka yg tersinggung... tapi percaya lah lepas aku kenal sabah... aku jatuh cinta...

tapi kalo la aku tak pi UMS? tak kan aku nak tunggu org datang meminang and kawen jek... cemana dengan cita2 aku... aku bersyukur masa tu sebab ada kwn2 matriks yg support aku... dorg bagi aku info siapa kwn2 matriks yg dorg kenal yg dapat UMS juga... sorg yg paling dekat ngan aku is achiq... tapi dia dapat UMS kampus labuan... aku telefon dia... mak dia yg angkat... serius aku katakan aku dapat smangat untuk pegi UMS dari mak achiq... terima kasih mak cik... dia bagi semangat... aku ingat kata2 dia sampai hari nie... and pada aku achiq bertuah sebab ada mak dan adik beradik yg support dia sungguh2...

masa lapor diri tu, ayah aku xpi... aku dikirimkan bersama dengan Shikin, jiran aku yg dulu 1 kelas ngan aku time kat derma... dia dapat course sains sekitaran... so aku pi dengan dia dan mak ayah dia... 1st time naik flight beb... masa tu kami naik air asia... lepas jek landing kat KK, aku terus bawa haluan sendiri... ala2 perantau gitu... hehehe... apa yg paling mengejutkan aku adalah... apa yg ada dalam otak aku nie 100% terbalik dengan apa yg ada didepan mata... shopping complex yg ada kat KK tu, lebih besar dari the store yang ada kat perlis, dengan laut yang membiru, bleh nampak lak kehijauan pokok2 disekeliling... aku betul2 kagum dengan apa yg aku lihat...

sampai jek kat airport tu, kami dijemput dengan bus.. rupa2 nya ada juga yg lambat sampai... hehehe... aku, syikin dan beberapa kawan yg lain ditempatkan di Kolej Kurnia Perdana... tapi bilik kami lain2... aku ditempatkan kat tingkat 1... C-1-3... Kurnia Perdana nie sebenarnya appartment yg dibeli oleh UMS dan dijadikan Kolej kediaman... ada 6 blok tinggi dan 3 blok rendah... apartment nie ada 4 bilik, 1 master room (3org), 2 bilik double (2org) dan satu single room untuk sorg... aku diletakkan dalam bilik double... tapi masa tu aku sorang jek kat dalam bilik tu... dan aku berkongsi tandas dengan satu lagi bilik double... bilik double satu lagi tu dihuni oleh sorang budak tahun satu juga... tapi dia lebih tua dari aku... time tu dia 25 tahun... hehehe... mariah nama dia... kecik jek orang dia... mula2 aku ingatkan dia nie tahun 2 ke tiga ke... sebab bila aku pi orientasi dia tido jek kat bilik... heran gak aku... sampai satu hari tu aku jumpa dia kat dewan masa angkat sumpah AUKU... mean, last day orientasi... baru la aku tau dia budak 1st yar... kalo tak dah lama aku berkaki ngan dia ponteng orientasi... huhuhu...

mariah jadik mcm best fren aku... walaupun dia lebih tua dari aku... housemate aku yg lain... adalah...
kak yana (nama betul dia mariam, tp org panggil dia kak yana, so kami pun panggil kak yana... mariah yg sebaya dorg pun panggil kak yana juga... hahaha... skang dah jadi cikgu kat putrajaya... dah kawen and ada sorg anak lelaki)

kak nani (pada aku dialah perempuan melayu terakhir... cun sangat... ayu giler... penyabar, tak mudah marah dan mudah tersenyum... cantik pun cantik... pada aku sepanjang hidup aku 25 tahun nie... dia la perempuan yg pertama aku jupa sempurna pada pandangan mata manusia... untuk hubby dia... skang dia kat johor... dah kawen dan ada sorg anak... aku teringin nak pi majlis kawen dia, tapi dia tak jemput aku... sebab masa tu aku dah tukar nombor fon baru)

aini (sama batch ngan aku n sebaya ngan aku, dia masuk selepas orientasi... peramah, funny dan caring... mudah mesra... dan pekat slang terengganu dia... skang dia kat terengganu... blom kawen2 jugak mcm aku...)

lina dan lin (dua2 dah kawen... aku tak berapa rapat sangat ngan dorng nie... ntah... tak sama acuan kottt... hehehe)

kenangan paling best kat c-1-3 is masa2 dengan mariah... aku ngan mariah nie ada satu hobi yg pelik... kami suka masuk kedai2 makan yg baru buka atau yg surf makanan yg kitorang tak penah makan... satu lagi kitorang suka try benda yg pelik2...

aku ingat ada satu masa tu... kitorang jalan2 kat Centre Point, masa tu ada promosi makanan timur tengah... aku tak ingat la negara mana... tapi ada la dorang bt promosi... aku ngan mariah siap masik try lagi makanan dia... dan memang best sangat...

ada satu masa lain pulak, masa jalan2 kat pasa filipine kami jumpa ada org jual siput besar sangat... bila tanya dia cakap kima... pertama kali tengok kima... siap kami interview lagi penjual tu cemana nak makan... so dia pun ckp... balik masak sayur ke, buat sup ke, atau stim... aku ngan mariah beli seekor kima tu... penjual tu siap bukakan dan buang cengkerang dia... so kami bawa balik isi kima tu saja... hehehe... malam tu makan la kami kima stim... sedapnyer... letak sos tiram, kicap, brokoli (yg sangat murah dipasar filipine tu) dan cili benggala... fuhhhh... rasa nya sampai sekarang aku terbayang...

masa tahun satu gak, ada pameran makanan kat tanjung aru... aku gi ngan mariah juga... hehehe... punya la banyak makanan pelik2 yg kami try... segala siput2 yang aku tak penah makan sumer kami makan... gila makan masa tu...

sekali tu, aku exam... mariah kuar KK sorang... kami decide malam tu nak makan ikan stim... erm best nyer... mariah nie memang pandai masak... bila aku balik je dari exam aku tengok dia bawak balik ikan besar sangat tapi berwarna warni... huhuhu... tak sampai hati aku nak makan... tapi sebabkan lapar... aku makan juga...

pejam celik, pejam celik... setahun bersama mariah berakhir... lepas setahun dengan mariah... rumah kami dirombak... aku kena lempar ke c-7-4... hoho tingkat 7 beb... kalo lif rosak kurus la aku... mariah dapat tingkat 3, aini dapat tingkat g... naik tangga pun tak pe... satu tingkat jek... kak nani dan kak yana dah habis... masa kat c-7-4 aku dapat master bedroom... 2 lagi rumate aku are zura and ya Allah saat nie cuma wajahnya yg aku ingat, nama dia aku lupa... dua tahun aku sebilik ngan dorang... tapi aku close ngan dorang tahun pertama sebilik ngan dorang jek... tapi tu pun tak serapat aku ngan mariah... masa tahun 2 aku banyak hang out dengan Jad, EE, Butet, Rozaidi, Abang ape ntah aku tak ingat nama dia... kami selalu hang out sesama... kuar main boling dan jalan2... masa tahun 2 nie lah mariah dah start jauh dengan aku... aku tak pasti aku jauh dari dia atau dia jauh dari aku... dia kata aku terlalu terpengaruh dengan budaya bebas Jad, EE dan yg lain2... erm ntah ler... aku rasa biasa jek... tapi mungkin ada kebenaran juga kata2 mariah tu... sebab masa tu... aku yg selalu berbaju kurung kemana2 tetiba tukar imej pakai seluar... tapi masih menutup aurat la... tu pun sekejap jek... sebab aku rasa masa tu, itu bukan lah aku... dan jad, Ee, Rozaidi dan yg lain2 faham dengan aku... aku tak salahkan kawan2 aku... sebab aku yang buat keputusan tu semua... jadi aku bertanggungjawab sepenuhnya...

hujung2 tahun 2 tu aku agak kurang rapat ngan jad... ntah la... aku tak pasti kenapa... tapi yg pasti masa tu aku jeles sebenarnya, ada org ketiga dalam frenship kami.... tapi aku malas nak komplen... sebab pada aku jad ada hak untk kwn ngan sape2... so aku tak puas hati jadi aku yg step out... masa last2 tu aku banyak habiskan masa kat bilik aku... sorang2...

naik tahun tiga... aku buat satu perubahan besar dalam hidup aku... sumer org terkejut... aku pakai tudung labuh... org yg paling impress dengan perubahan aku adalah ija... students 1 matriks ngan aku yg otak dia lebih kurang aku juga... gila2 hampeh... hehehe... masa naik tahun tiga aku mula close ngan ija dan housemate dia... termasuklah izah... aku kenal izah dari tahun 2 tapi ntah la mcm tak leh ngam la aku ngan dia... tapi lama2 bila dah get used dengan dorg sumer aku dah jadik tak kisah... mula la episod baru dalam hidup aku... tahun tiga aku jadi penumpang setia bilik C-2-1... hehehe... bilik ija tu master room... ija, izah dan sorang lagi rumate dia... aku tak ingat la nama dia... tapi yg aku ingat dia ada tahi lalat kat mulut... rumate ija and izah nie suka lepak kat bilik coursemate dia... so ada la satu katil kosong... jadi aku pun berkampung kat situ... tambah lagi sorang lagi... is Farah... kami berempat dah mcm satu bilik... hehehe... mlm2... kombine katil dan tido... aku siap bawa virus game untuk dorang lagi... sehari tak main game... tak duduk diam... hahaha... aku rindu sangat masa2 tu... huhu... rindu nak makan sambal jawa izah, rindu nak makan telur goreng kicap + ikan bilis yg ija masak... dan aku rindu farah yg kepoh tu... aku rindu giler...

naik tahun 4 jek, Kurnia Perdana dibubarkan... UMS bagi balik KP dekat chase perdana... huhuhu... kami kehilangan abang2 maintainance yg hensem tu... kalo x dulu kalo kat kp... asal ada sikit kerosakan jek panggil maintainance... aku siap admire ngan sorang maintainance nie... yg ada kereta yg dimodified ala2 sport... malam isnin dengan malam khamis... aku akan usha dia cuci kereta dari tingkat bilik aku... heheehe... kadang2 bleh dengar dia nyanyi sorang2... hahaha...

bila dah dibubarkan... kami dihantar ke kampung E... satu rahsia yg aku nak kongsi bersama... sumer surat2 cinta aku dengan Irfan terkubur kat KP... masa tu dah last minute, store dah tutup so aku tak tempat nak letak lebihan barang aku... jadi barang2 yg tinggal mcm extention, bakul sampah, lab coat, dan surat2 cinta aku ngan irfan sumer aku letak kat atas siling dalam toliet c-7-4 tu... huhuhu dengan harapan datang tahun depan aku akan dapat amik balik... mana tau kesudahan nya KP dibubarkan... jadi sumer nya berkubur disitu...

masuk kampung E aku dah tahun 4 dan masih sebilik dengan zura... sorang rumate masa kat KP dulu duduk umah dia since dia org sabah... so aku ngan zura dan sorg rumate baru si Izra yang hampeh... aku tak nak citer la kisah dia... sebab aku malas nak burukkan org... serius aku cakap dia dah banyak buruk kan aku ngan zura yang segama dengan dia didepan housemate kami yang bukan islam tu... aku malu kenal dia... dan aku menyesal kenal dia... oke stop pasal dia...

ija pulak dapat blok yg sama ngan aku... tapi tingkat tiga... izah pun dapat tingkat 3... tp bilik tak sama ngan ija... so kami decide kali nie kami nak lepak bilik izah... sebab rumate izah lebih sportting banding rumate aku n ija... dari sini lah aku kenal Nor dan Lin... dan bermula lah episod kisah 8 Sekawan antara aku, ija, lin, nor, wan, azli, izah dan meon... hehehe... kalo nak tau citer lebih lanjut pasal geng 8 sekawan nie bleh baca kat blog frenster aku di http://syahnurazni.blog.friendster.com/2008/10/8-sekawan-pasti-selamanya-dalam-kenangan

aku nak citer kat sini yg tak penah aku citer jek... selalunya geng 8 sekawan nie kalo tak kuar makan ikan bakar kat KK kitorang selalu hang out kat Kafe Kg E tu... semua pekerja kafe dah kenal kami... biasa la kami yg paling awal turun dan kami juga yg paling lambat naik... hehehe... pada aku kenangan dengan geng 8 sekawan nie la yg paling manis dalam hidup aku di Sabah...

kat sini juga aku dapat parent angkat yang baik dan sayang aku... terima kasih umi dan abah atas semua bantuan dan pertolongan... aku hargai kalian semua...

kat sini juga aku jumpa kawan2 yang best... mcm team 8 sekawan dan coursemate aku... jijah, mas, and che lazer (baca kisah mereka di http://syahnurazni.blog.friendster.com/2008/12/hidup-cikgu-cikgu-ht-16-ums-2002-2005
and also coursemate2 dan kawan2 yg lain... mumut, dayang, roger (aku wonder ko kat mana skang), felix (budak KI yg cute, what are you doing now), Salim (ape cerita ko skarang ya?), Ching (yang selalu bagi salam dengan kami bila masuk lab, walhal dia tu cina)

teringat juga aku pada lab2 assistance yg baik2 hati selalu bagi kami tengok keputusan result experiment walaupun muka you all garang

aku rindu sumer lecturer2 aku... en said ambotang (aku penah admire dia gila2 dulu), Prof Majid (yg hensem tp garang sket), Dr Sabariah (yg memang sentiasa sabar), Prof Zul (yang high IT educated... sumer assignment dia kena hanta ikut email), En Raja (yg mulut lazer tapi baik hati), Mr Tan (yg sangat terror komputer n it), En Yusuf (lecturer yg hensem, dan bermuka sweet), dan semua lecturer2 yg tak tersebut nama nya... sekarang aku berdiri disini sebagai sorang guru kerana kalian... terima kasih...

p/s: kalo la aku ada peluang aku nak pi sabah balik, aku nak stay kat kinabalu pines resort... ohh 8 sekawan... aku rindu korang sumer...

Serius...

Seriusly aku rasa in love with sorg guy nie... perasaan "gila" yg tak penah aku rasa selama nie... selepas 2 peristiwa yg dah penah berlaku sepanjang 25 tahun hidup aku... aku berharap perasaan tu tak datang lagi... tapi tetiba perasaan tu muncul balik... alamak?! macam mana aku nak handle nih?

lepas jek kes ngan "meon" dulu... aku harap no more kali yg ke 3... kalo bleh trus kawen jek... bila mak aku dah jupe "dia" yg sesuai untuk aku... tapi last2... aku terjebak lagi dengan perasaan "gila" nie... huhuhu... dan perasaan nie lebih "gila" berbanding 2 kisah yg lepas...

org yg penah rasa, dia mmg tau apa yg aku rasa... sampai aku tak leh nak describe perasaan yg ada dlm hati aku nie... walhal aku baru jumpa guy nie 3 kali... tu pun atas urusan rasmi...

skang... aku tertanya2... apa kesudahannya... perlu ker istikarah untuk kali yg ke 3... tapi yang pasti kali nie aku tak akan ulangi kesilapan yang sama buat kali yg ke3...

Tahun Baru...

Selamat Tahun Baru 1430 Hijrah... buat member2 yg aku dah tersalah taip tahun dalam SMS aku tu mohon ampun hendaknya... tapi doa yang aku tulis bersama SMS tu memang ikhlas dari lubuk hati aku...
semoga kita semua diberkati dan dirahmati dunia akhirat... semoga impian kita semua tercapai... semoga ibadah kita, hidup kita dan mati kita dibawah rahmat dan keberkatan Yang Maha Kuasa... semoga kita lebih bahagia... semoga kita lebih berjaya... semoga kita menjadi manusia berguna... dan semoga kita sentiasa diberikan kekuatan untuk menghadapi cabaran di dunia ini...




Thursday, December 25, 2008

Amin dan Budin...

Ni gambar2 anak2 saudara aku amin dan budin, pagi tadi aku dan abang bawa mereka pegi beli peralatan sekolah mereka... bila balik, masing2 mencuba pakaian yang dibelikan... hehehe... happy dorang ada baju dan beg baru...















Kerana Kalian... Aku Menjadi Manusia...

minggu2 akhir cuti akhir tahun 2008 ni aku habiskan dirumah abang dan kakak ipar ku di kuantan... bersama dengan mak aku... kami naik bus ekspress utama dari kangar datang sini... tujuan utamanya adalah untuk jaga kakak ipar aku yang baru bersalin... erm aku pulak saja menemankan mak aku... since dia susah nak naik turun bus selalu... biasa la org yang berumur...


bila aku kat sini... aku banyak habis kan masa untuk surf internet, habiskan projek power point aku untuk topik2 yg akan aku ajar, selain tu juga aku juga mula memperbanyakkan artikel2 aku dalam blog nie...


melihat zaman yg berubah nie banyak perkara lain juga turut berubah... aku nak fokus dalam post kali nie tentang didikan mak bapak aku... bila datang umah abang aku... aku tengok didikan yang dia dah bagi kat anak2 dia berbeza dengan apa yg di dapat dari mak and ayah aku... aku tak nak citer cara didikan dia pada anak2 dia, sebab tu hak dia tapi aku nak citer didikan mak ayah aku pada aku dan adik beradik... yang telah menjadikan kami manusia...


ayah aku... sorang yang tegas dan garang... tapi dia jarang tunjukkan kegarangannya sebab sifat dia yg xbanyak bercakap menjadikan kami lebih dengar cakap dia... bila ditegur sekali jek, kitorang terus diam... tapi disebalik ketegasan dan kegarangan dia... boleh dikatakan dia berhati lembut dan mudah tersentuh...


mak aku pulak... biasa la perempuan... banyak berleter dan bercakap... garang pun garang... pernah sekali aku dirotan... nanti aku citer dengan lebih detail... mak, sorang yg penyayang, selalu bahagi kasih sayang sama rata... tapi kami tak dimanjakan dengan berlebihan...


aku membesar dalam keadaan yg tak sama mcm org lain... aku membesar tanpa kawan, even abang dan kakak aku juga sudah besar... beza umur kami terlalu jauh... abang aku 10 tahun lebih tua manakala kakak aku pulak 8 tahun lebih tua dari aku...


kalau d tanya apakah permainan pertama aku? sebenarnya aku tidak ada jawapan untuk persoalan tu... sebab mak dan ayah aku tak pernah belikan aku mainan... kalau ada pun, sume nya adalah saki baki kakak dan abang aku dulu... aku membesar tanpa teddy bear atau pun barbie... yang aku ada cuma kucing, tanah2 dan pokok2 bunga disekeliling rumah aku... itulah mainan aku... tu pun seorang diri... mak aku akan make sure aku tak kemana2... asal aku hilang dari pandangan dia jek... mula lah dia mencari aku... pernah sekali aku ke rumah jiran yang terletak hanya beberapa meter dari rumah... baru sampai 5 minit, dah mula dengar suara mak aku panggil balik... persekitaran aku adalah tempat aku membesar...


masuk sekolah rendah je... pegi dan amik dari sekolah, datuk yang aku panggil "chiak" yang uruskan... pagi2 dah naik pelantar di belakang basikal tua dia... sampai darjah 2... darjah 3, bapak aku belikan aku basikal... hehehe aku ingat lagi jenama dia "BATMAN" warna merah... sebulan pertama berbasikal ke sekolah, aku diexcort oleh chiak... sebab tu masa chiak meninggal... aku betul2 teringat sangat kenangan berbasikal dengan dia...


lepas sebulan, aku mula bawa basikal sendiri ke sekolah... ayah dan mak aku dah warning awal2... basikal2 hanya digunakan untuk kesekolah dan ke rumah ngah ma untuk mengaji quraan... dan memang aku tak berani nak pegi tempat lain... sebab dah kena warning dari awal... masa mula2 masuk sekolah, ayah dan mak aku dah pesan, berkawan hanya disekolah, nombor telefon tak boleh bagi kawan dan kawan2 tak boleh datang rumah... aku memang tak berani buat apa yg dilarang, sebab aku dah penah kena rotan dengan mak aku sebab tak dengar cakap... sumer tu belarutan sampai aku darjah 6...


naik tingkatan 1, aku dapat ke SMK Derma, sekolah di pekan kangar, kira2 10 km dari rumah... pagi2 aku akan kayuh basikal "batman" aku tu ke simpang tiga jalan besar, lepas tu tunggu ayah aku kat situ, nanti ayah aku akan datang amik... sebelum aku register kat sekolah tu, abang aku dah warning... lepas sekolah mesti terus balik, tak boleh merayau ke tempat lain... aku ingat la ayat sound dia kat aku...


"kalo aku nampak ko bejalan pi tempat lain... siap la, aku tarik telinga ko balik umah"


dan aku memang ingat sampai skang ayat tu... masa di Derma, rutin aku sama jek, aku akan kuar rumah seawal 6.30 pagi, sampai sekolah 6.45 pagi... sebab gi dengan bapak aku... so cepat la... aku la orang pertama sampai ke sekolah... hehehe... disebabkan tu, aku diberikan kunci kelas oleh ketua kelas... tp yg best nyer, aku tak penah berpeluang untuk membuka pintu kelas tu sebab sorang pelajar lelaki kelas aku yang tinggal diasrama dah buka terlebih dahulu... dan penah sekali aku terserempak dengan dia membuka pintu kelas dalam keadaan bertuala sahaja... hahaha, gelak besar aku masa tu... shuuuu... dia tak tau aku nampak dia bertowel, kalo dia tau sure dia malu... kikiki...


bila balik sekolah, ayah aku yg kerja nya sebagai pemandu teksi siap monitor aku dari atas stesen teksi... stesen bus ditingkat bawah stesen teksi... jadi dia memang selalu monitor aku dari atas... mak aku pulak, dah siap tunggu kat umah... aku selalunya akan amik bus sekolah pukul 2.15 PM atau bus HBR pukul 2.30PM... selalunya aku akan amik bus 2.30PM sebab malas nak berebut bus sekolah pukul 2.15PM walaupun tambangnya separuh harga... amik bus pukul 2.30PM, aku akan sampai umah tepat pukul 3.15PM... mak aku dah siap tunggu... kadang2 kalo aku ada kelas tambahan mengejut... aku terpaksa balik naik bus pukul 3.15PM, so bila sampai umah lewat dari time yang sepatutnya, mak aku akan mulakan siasatan dia mcm polis menyoal siasat penjenayah...


tu la life aku selama 3 tahun di Derma... lepas Derma, aku masuk MRSM Beseri... masa aku register kat MRSM B tu, bapak aku, mak aku hantar aku... seminggu aku asyik menangis kat dalam tandas... masa dekat MRSM B, makanan disediakan dan kitorang boleh outing 2 minggu sekali... setiap kali outing, aku akan balik umah, kalo aku tak balik, mak bapak aku akan datang bawa makanan... tradisi tu dah jadi kebiasaan sampai lah aku keluar dari MRSM B tu... yang paling best, bila nak outing beli barang, aku akan telefon bapak, minta kebenaran dia dulu untuk outing ke kangar, aku takut nanti tetibe terserempak dia dekat kangar, nahas jek aku... and for sure bila aku bagitau jek aku nak outing, ayah aku akan datang amik dan bawa aku ke kangar, for sure kawan2 aku akan tumpang sekaki... lepas habis beli barang, bapak akan suruh aku jumpa dia kat stesen teksi... so dia akan hantar aku balik ke MRSM B...


terus terang aku cakap, aku tak penah keluar berjalan2 ke pekan kangar tu seorang diri sampai la sekarang nie... kalau aku keluar pun, mesti dengan mak dan ayah aku... paling tidak pun dengan adik aku... fakta paling best lagi... baju raya kami atau pakaian kami yg lain setiap tahun dibeli oleh ayah aku... setiap kali bapak bawak balik pakaian, aku terima jek, sampai la aku naik tingkatan 5, baru bapak aku stop beli baju raya atau baju kurung untuk kami... masa tu kakak aku dah mula keje, so dia yg akan belikan kami baju...


lepas jek spm, aku dapat sambung ke Matrikulasi di kolej teras timur, dungun,terengganu... bila berjauhan dengan famly, aku memang jadi kejutan budaya... mula la aku berjalan2 ke merata tempat... tapi aku tak berani sangat memanjangkan langkah aku, sebab aku takut diterjah oleh abang aku yang tinggal di kuantan... mana la tau, dia datang, tetibe aku tak dak... mati aku kena soal nanti...


lepas matrikulasi, aku dapat masuk UMS... universiti malaysia sabah... jauh nunnnn... tapi serius aku katakan didikan dan kawalan mak dan bapak tak buat aku lupa daratan... walaupun aku dikawal mcm dalam "penjara"... istilah yg diberikan oleh pelajar aku bila aku ceritakan bagaimana mak dan bapak menjaga aku... aku masih sedar diri... dan setiap tindakan yang aku buat, aku akan fikir kan mak dan bapak aku... sejauh mana aku pegi, aku akan tetap fikirkan nama baik mak dan bapak... aku hanya akan buat sesuatu perkara tu selagi tidak memburuk dan membusuk kan nama mak dan bapak...


dan sekarang aku sudah menjadi manusia berguna... walaupun belum capai tahap benar2 berjaya, tapi sekurang2 aku sudah menjadi manusia... bukan yang merempat dijalan, bukan yang menghabis harta mak dan bapak, dan bukan yang tidak berguna... aku sudah ada kerja yang baik dan tetap, aku sudah ada gaji yg boleh aku gunakan untuk kebaikan mak dan bapak aku...


Puan Paridah Osman dan Encik Ahmad Bin Mahamood... terima kasih banyak2... sebab kerana kalian... aku kini menjadi manusia...


Wednesday, December 24, 2008

Sepetang Bersama Amin Dan Budin



















Sleep Apnea...

Nie article yang aku cari dan aku postkan kat sini supaya reader blog nie bleh share dengan org lain... its about penyakit Sleep Apnea... satu penyakit yang tak penah aku dengar sebenarnya tapi mungkin dihidapi oleh sesetengah org tanpa disedari...


Sleep apnea is a common disorder in which you have one or more pauses in breathing or shallow breaths while you sleep.

Breathing pauses can last from a few seconds to minutes. They often occur 5 to 30 times or more an hour. Typically, normal breathing then starts again, sometimes with a loud snort or choking sound.

Sleep apnea usually is a chronic (ongoing) condition that disrupts your sleep 3 or more nights each week. You often move out of deep sleep and into light sleep when your breathing pauses or becomes shallow.

This results in poor sleep quality that makes you tired during the day. Sleep apnea is one of the leading causes of excessive daytime sleepiness.

Sleep apnea often goes undiagnosed. Doctors usually can't detect the condition during routine office visits. Also, there are no blood tests for the condition.

Most people who have sleep apnea don't know they have it because it only occurs during sleep. A family member and/or bed partner may first notice the signs of sleep apnea.

The most common type of sleep apnea is obstructive sleep apnea. This most often means that the airway has collapsed or is blocked during sleep. The blockage may cause shallow breathing or breathing pauses.

When you try to breathe, any air that squeezes past the blockage can cause loud snoring. Obstructive sleep apnea happens more often in people who are overweight, but it can affect anyone.

Central sleep apnea is a less common type of sleep apnea. It happens when the area of your brain that controls your breathing doesn't send the correct signals to your breathing muscles.

You make no effort to breathe for brief periods.

Central sleep apnea often occurs with obstructive sleep apnea, but it can occur alone. Snoring doesn't typically happen with central sleep apnea.

Perjalanan...

baru2 nie kawan aku Shakiran sudah mula menjumpai blog aku nie... sebenarnya sejak aku mula buat blog nie aku tak bagitau sesape pun... tapi bila dah banyak artikel yg aku postkan barulah aku masukkan alamat blog aku dalam facebook aku... hehehe... malu juga sebenarnya... ye lah kebanyakan blog yg aku follow sumer dah well establish... erm aku tau tentu sukar nak sampai ke tahap nie... dan ntah ler aku nie akan sampai ke tahap tu ke tak...

sebenarnya idea start blogging nie dah lama aku nak buat... tapi bln 10 ari tu baru terlaksana... aku mulakan dengan menceritakan pasal zaman dulu2... erm bila blog aku nie dijumpa oleh kawan ku yg bernama Shakiran nie... dia pun teringin nak mula berblogging... sebenarnya dah lama dia bagitau aku dia teringin nak buat blog... tapi teragak2...

tapi sekarang aku nampak dia sudah mula bersemangat... hehehe... ape tidak nya... punya la semalam aku berchat dengan dia memikirkan apakah nama yang sesuai untuk dia letak sebagai tajuk blog dia... hehehe... so post nie aku buat khas untuk dia... supaya dia lebih bersemangat untuk mula berblog... chaiyok Shakiran... aku tau dia banyak idea dan aku tau dia banyak cerita menarik yang boleh dikongsikan bersama dengan sumer blogger... and yang penting Shakiran nie aku rasa ada banyak point of view yang lain dari org lain...

so... to Shakiran... Selamat berblog... aku tak sabar nak tunggu kelahiran blog ko...
Selamat Berblog Shakiran!!!

Tuesday, December 23, 2008

Dasar PPSMI...

aku banyak baca dan dengar pasal dasar PPSMI nie... and secara kebetulan aku juga termasuk dalam dasar nie... erm... aku menulis nie sebab tertarik dengan artikel dalam blog laskar bangsa http://www.laskarbangsa.blogspot.com/. mulanya aku just nak comment jek pendapat aku kat situ... tapi terlalu panjang dan aku tak pasti bleh ke tak aku buat comment yg berjela tu disitu... so akhirnya aku decide nak tulis dalam blog aku and invite dia untuk baca jek kat blog aku nie... erm bukan bertujuan untuk membidas atau men"terasa" kan mana - mana pihak tapi just sebagai buah fikiran so kita bleh compare pro and kontra nya dasar nie...

kebanyakan cikgu2 kat sekolah aku, especially cikgu sains and math... dorang ni lebih suka kalo math and sains dipatah balik kan ke bahasa melayu... tapi bagi aku dan segelintir cikgu dari golongan minoriti ni, kami lebih suka math and sains dalam bahasa inggeris... bukan la sebab kami tak sokong bahasa ibunda tapi ada beberapa faktor lain...

sekarang manusia dihambat dengan kemajuan sains dan teknologi... disebabkan sains dan teknologi kita adalah beberapa tahun kebelakang berbanding negara maju kita kena la follow dorang... so sumber rujukan, pembelajaran awal sumer nya diambil dari negara mereka... yang bahasa pengantar nya adalam omputeh... jadi untuk sementara waktu sebelum kita establish atas kaki sendiri kita perlukan rujukan mereka...

sebab tu la pentingnya pendidikan asas sains dan matematik dalam bahasa inggeris... tak yah gi jauh2... just amik contoh diri sendiri... aku contohnya... anak zaman pertengahan... sebab apa aku katakan pertengahan... sebab zaman aku dan member2 aku, kami hidup dalam zaman yang bari nak terima kamajuan... so antara nak terima ngan tak nak...

sejak aku dari sekolah rendah, sekolah menengah, MRSM, sampai lah ke matrikulasi... aku disuapkan dengan term2 sains dan math dalam bahasa melayu...

aku mula kenal alat radas sains macam kaki retort, penunu bunsen, kelalang kon, dan mcm2 lagi pada masa tu... selain tu aku mula kenal jejari, diameter, isipadu, panjang, lebar dan semua term dalam subjek math dalam bahasa melayu... pada awalnya tak ada masalah...

tapi bila aku jejak kaki masuk universiti... masa tu Malaysia dah semakin maju... sains dan teknologi semakin berkembang... universiti2 mula mengadakan kuliah dalam bahasa inggeris... ada lecturer yang guna 100% bahasa inggeris... ada pulak yang guna 50-50... ada pulak yang kuliah bahasa melayu, soalan exam dan assignment dalam bahasa inggeris... ada pula sebaliknya... pendek kata masa tu bahasa inggeris dah mula menular...

bayangkanlah golongan kebanyakan mcm aku nie... yang datang dari latar belakang yang xeducated... mak ayah pun xtau ckp omputeh... punya lah payah aku nak hidup dengan kuliah2 dan buku2 rujukan dalam bahasa inggeris... kamus tu kemana2 kena bawa... nak buat assignment pun masalah bagi aku... macam budak2 baru belajar merangkak... tergagap2... itu blum lagi kalo kena buat presentation... mcm2 lagi kesusahan yang aku hadapi masa aku diuniversiti... kerana asas pendidikan aku dalam bahasa melayu dan bila pi universiti satu habuk pun aku xguna...

skang nie bila dasar PPSMI nie diwujudkan... aku sambut baik, sebab harapan aku... supaya anak2 murid aku nanti xmcm aku... dorg dah didedahkan lebih awal sekitar sekolah rendah... jadi mereka tak perlu lagi membawa kamus merata2 sseperti aku suatu waktu dulu...

cuma satu jek yang aku tak setuju dalam dasar PPSMI nie... dasar dia terlalu drastik... cepat sangat sebab tu prestasi pelajar merosot... kalau dasar nie dikaji dan dibahaskan terlebih dahulu dan djalankan secara berperingkat... pasti dasar ini akan berkesan... kalo dari segi bahasa pulak... sebenar nya pada aku bahasa melayu tak akan tergugat dengan dasar nie... sebab bahasa melayu ada cabang dia tersendiri... kesusasteraan melayu perlu diketengahkan dalam subjek bahasa melayu... isu bahasa dalam dasar nie pada aku bukan lah untuk memartabatkan bahasa sesiapa tetapi bahasa dalam dasar PPSMI nie cuma bahasa pengantar... BM ke BI ke sama sahaja...

terpulang lah pada yang lain... ada org xsuka dasar nie.. tapi aku sokong dasar nie dengan syarat dasar nie dikaji semula dan dibuat penambahbaikan... apa salah nya kan kalo kita boleh menguasai banyak bahasa...

p/s:sampai skang aku masih lagi mengelek kamus ke kelas... bahasa inggeris aku masih lagi ditahap sederhana walaupun aku dah belajar bahasa inggeris selama 20 tahun... hehehe...

Monday, December 22, 2008

Macam mana ek...

Macam mana aku nak luahkan perasaan aku dalam keadaan yang sesuai... keadaan yang boleh diterima orang lain dan tidak membuatkan orang lain berkecil hati atau membeci aku... aku pun tak tau ape langkah yang terbaik... tapi aku lebih suka mengambil sikap mengenali org tu dulu baru aku menegur... tu pun jarang2... aku tak suka menegur orang sebab aku tau aku pun tak la sesempurna mana nak tegur kesalahan org...
but ada juga masanya memang aku tersalah cakap and buat org yg mendengar nya berkecil hati... hehehe... kesian la pulak... rasa bersalah pun ada... tapi kadang2 aku masih keliru kenapa ada sesetengah org yang tak leh terima pendapat dan teguran orang lain... walaupun pendapat yang diberikan atau teguran yang diberikan tu sebenarnya bertujuan baik...
manusia nie memang pelik... kadang2 buat salah tapi tak nak ngaku... bila ditegur mula lah mengata org cemburu kan kejayaan dia, mengata org suka jaga tepi kain org and mcm2 lagi..
aku?! apa akan jadi pada aku bila aku ditegur? insyaAllah dengan akal aku yg masih waras nie aku pasti akan boleh menganalisis teguran dan pendapat yg diberikan oleh org lain dan akan aku aplikasikan dalam hidup aku... erm... memang la susah nak terima teguran... aku pun ngaku yg aku memang susah nak terima teguran org... tapi ape salah nya selepas ditegur tu... kita cuba bersikap positif dengan memikirkan balik kebenaran kata2 org yg dah menegur kita tu...
aku penah juga menghadapi situasi nie... yang aku rasa paling besar dalam hidup aku... benda nie jadi kalo xsalah aku bulan september 2008... masa tu dah hampir 3 bulan aku take over kelas kimia form 6 lower and upper... masa aku amik kelas lower 6 tu dorang masih lagi belajar chapter 1 topik 1.1... then aku just sambung jek apa yang dah ditinggalkan oleh cikgu yang lepas... kisahnya brmula bila aku didatangi oleh Pn Rosidah Guru Kanan Sains dan Matematik sekolah aku... kirenya dia lah bos aku... hehehe... aku pun suspen gak... bayangkan dia datang jupe aku kat tempat aku dalam bilik guru tu... erm aku pun cam takut gak, ape lah yg dia nak bagitau aku... so Pn Rosidah pun mula menceritakan yg ada pelajar yang complain aku ajar dorang lambat sangat dan dia nak aku speed up... kalo bleh biar habis silibus sebelum cuti... erm aku pun mula nya tak leh gak terima teguran tu... tapi aku bersikap positif dan anggap sumer tue sebagai teguran yang membina... walaupun hati aku kurang berpuas hati dengan apa yang dicakapkan... aku amik kelas tu bulan 7... dorg stat masuk lower 6 bulan 5... so tak kan lah dalam masa 2 bulan dorang just belajar satu topik dari satu bab jek... boleh diterima akal ker? so aku ker salah atau cikgu yang sebelum aku tu yg tak ngajaq? haaaa jawab... tapi aku malas nak debate sumer tu dengan Pn Rosidah... aku anggap bila aku dah amik form 6 nie makna nya aku bertanggungjawab sepenuhnya atas apa yang terjadi... biaq la org nak cakap aku ni bodoh atau apa...

3 malam aku tak tidur nyenyak... memikirkan apa langkah yang patut aku amik untuk atasi semua tu... aku kena speed gak atleast 2 chapter... erm... so aku decide untuk buat xtra kelas... erm tiap2 malam aku tido kul 2 pagi, stay up nak buat power point untuk P and P esok nya... setiap pagi aku bangun awal sebab nak prepare untuk kelas awal pagi... terpaksa juga aku korbankan rancangan tv kesukaan aku semata2 nak study lebih... aku mengaku abiliti aku skang belum sampai ketahap yang aku boleh banggakan lagi... aku just minta 2 tahun jek lagi... time tu at least sume da ada kat ujung jari aku...

tapi yang aku frust adalah... bila aku buat kelas tambahan, ada jer alasan budak2 nie bagi tak ikut kelas aku... yg memberi alasan tu pulak yang mengkomplen dekat Pn Rosidah... marah juga aku... cuma kemarahan aku blom sampai ke tahap maximum lagi... kalo dah sampai tahap maximum... memang aku blow up jugak...

erm aku just tanam dalam diri aku satu prinsip... aku dah buat apa yg termampu dan biarlah Tuhan mengadili sumer nya...

aku skang pegang satu prinsip... aku dah buat keputusan yg terbesar dalam hidup aku... aku pilih dan bersetuju untuk ajar form six dulu... so skang aku kena terima dan hadapi sumer beban yang datang dari keputusan yang aku amik tu...

once a scout... always a scout...
once teaching form six... always teaching form six...

aku akan terus berjuang dan hadapi semua ujian, cabaran, teguran atau apa sahaja halangan yang akan datang selagi aku diberi kepercayaan untuk memegang tanggungjawab ini...

harapan aku... semoga semua org dapat menerima dan memberi teguran yang sesuai dengan diri masing2 dan org lain... aku puji cara Pn Rosidah tegur aku... aku salute dia... dan aku boleh terima cara dia... so aku harap org len pun bleh contohi dia... hehehe walaupun korang tak kenal dia... kuikuikui...

erm kat sini gak aku nak ucapkan terima kasih sangat2 pada mereka2 yang selama nie memberi moral support kat aku samada secara nyata atau tak... especially to cikgu cikgu senior yang ada kat SMKGS 2... macam Pn Nik Karimah (yg banyak bagi aku moral support and melihat aku dalam cara yg berbeza, xsama mcm org len tgk aku)... thanks gak to Pn Rosidah (yg menjadi ketua yg baik, yg banyak bagi aku jalan untuk aku teruskan karier aku)... and also my former boss Pn Juairiah (yg banyak share pengalaman dia ngajar form 6 dulu... seriously pengalaman dia banyak memberi pedoman pada aku) and also cikgu2 lain mcm kak nyonyo, kak serhah, kak mazlinda, kak zalina, kak zurina, kak azrina, kak naziha, kak maria, kak hunnah, kak miedah (my best partner kat bilik guru tu), and sumer cikgu2 yang tak tersempat ku sebut namanya... terima kasih sebab melihat potensi aku dan bukan rupa serta physical appearance aku... korang buat aku sangat rasa dihargai... terima kasih banyak banyak...

huhuhu sedey... sebab kak nyonyo akan pindah... next year tak dak ler teman aku nak bergossip and mengumpat... huhuhu

Sunday, December 21, 2008

Muhammad Amiruddin Bin Azizi

He was born on 10 Disember 2008... lebih kurang 11 hari umur dia... hehehe... alhamdulillah syukur kepada tuhan akhirnya dia lahir juga... dan Allah memberi dia peluang untuk merhirup udara dan melihat muka bumi Allah yg penuh dengan warna warni...



siapa dia dengan aku?! he is my 5th nephew... anak sedara aku yang kelima... dari abang didi dan kak tie... and the special thing about him is... we share the same month... hehehe nasib baik bulan dan bukan haribulan yg sama... aku bleh predict dia akan sket2 mcm aku dari segi perangai... tapi aku harap dia cuma amik perangai yg baik2 jek dari aku... and the more special thing is bukan saja kitord share bulan yg sama... kami juga share urutan sibling yg sama... aku anak ketiga dan dia anak ketiga... hehehe kan aku dah kata dia akan mempunyai ciri2 yg lebih kurang sama ngan aku...



tapi walaupun umur dia dah 11 hari... hanya kak tie ngan abang jek yang bleh tengok dia... kami2 yg lain blom berkesempatan... dokter cakap... dia minum susu dan muntahkan balik... so dokter syak usus dia mungkin terterbelit atau tak betul... so dorang xray dan hantar laporan xray tu ke HKL... dan hari nie laporan tu kata memang ada problem dengan usus dia... so maybe esok dia akan dibawa ke HKL untuk dichek and maybe dioperate... bayangkan dia yg sekecil tu... 11 hari dah kena operate... semoga Allah melindungi dia... sape yg jupe blog nie dan baca article nie... please pray for him... aku nak tengok dia membesar dengan sihat dan gembira mcm abang2 dan kakak2 dia yg lain...



"ya Allah... berikanlah dia kekuatan untuk menghadapi semua ini, dan berikanlah dia kesihatan yg baik... serta tabahkan lah dan kuatkanlah hati ibu dan bapanya untuk menghadapi ujian ini..."

Friday, December 19, 2008

Sudah 25 Tahun Rupanya...

19 Disember 2008... tepat 12.52 pagi... genap umur aku 25 tahun... hehehe... pejam celik pejam celik... dah suku abad rupanya umur aku...

kadang2 aku muhasabah diri... ape yang dah aku buat dalam masa 25 tahun nie... erm banyak juga rupanya kegemilangan aku sepanjang 25 tahun nie... Alhamdulillah syukur pada Tuhan yang Maha Mencipta.. sebab Dia memberiku nafas sehingga mampu aku kecapi hingga saat ini... aku bersyukur sangat... dan itulah hadiah hari lahirku paling bermakna daripada Dia yang telah mencipta aku...

tapi target aku untuk 25 tahun akan datang pun banyak... hari nie aku berazam... supaya Allah memberiku kekuatan dan ketabahan untuk menempuh hidup ini sebagai seorang Muslimah yang sejati... yang kuat tiang agamanya... yang kukuh peribadinya... itu jer permintaan aku untuk hari lahir yg ke 25 ni... dan aku rasa itu tidak keterlaluan... semoga Allah memberi aku kekuatan dan ketabahan tu... semoga aku istiqamah dalam melakukannya... sape yang baca blog nie... aku harap kalian doakanlah aku...

sempena hari lahir aku yang ke 25 nie juga... aku memanjatkan kesyukuran pada Allah SWT... sebab Dia menciptakan aku dan memberi aku peluang untuk hidup di muka bumi Nya ini... Aku bersyukur jua sebab aku lahir dalam agama Islam yg suci ini... dan insyaAllah aku berjanji aku akan menjadi muslimah yang sejati...

terima kasih juga untuk mak (Pn Paridah Binti Osman)... sebab sudah melahirkan dan membesarkan aku hingga kini aku disini... terima kasih untuk semua pengorbanan yang mak dah buat... terima kasih untuk semua makan dan minum yang mak dah sediakan... sumer nya sedap dan selalu di ingatan kok nie setaip masa dan di mana juga kok nie berada... terima kasih untuk semua doa mak untuk kok nie... kok nie harap mak tak akan berhenti berdoa untuk kok nie... terima kasih juga untuk semua kesusahan mak kerana kok nie... banyak... meredah hujan untuk kutip daun tembakau sebab nak besar kok nie adik beradik, terlepas loket kesayangan mak, sebab lambat bayar duit kat pajak gadai... gadia kan semuua barang kemas mak untuk bagi kok nie adik beradik belajar, terima kasih mak untuk semua tu... kok nie tak kan lupa semua tu selagi kok nie berakal waras...

terima kasih juga untuk bapak (En Ahmad Bin Mahamood)... sebab bersusah payah mencari duit untuk menyekolahkan kok nie... berpenat jerih tanpa memikirkan diri sendiri untuk kami adik beradik... terima kasih bapak untuk semua kasih sayang yang ada dalam hati bapak walaupun selama nie bapak xpenah tunjuk... terima kasih untuk semua teguran yang dah bapak bagi... bukan kok nie tak dengaq... tapi kok nie degil xmau ngaku yg kok nie dengaq... terima kasih atas semua nasihat... minta maaf sebab selalu lawan ckp bapak... minta maaf sebab selalu tak dengan ckp bapak... kok nie janji akan dengaq ckp bapak lepas nie... kok nie janji akan buat bapak happy pasni... kok nie janji akan jadi anak yg baik pasni...

terima kasih juga untuk abang didi, kak ida (Manis Ahmad), dan adik anis... sebab selalu sabar dengan aku, sebab selalu tak berkira dengan aku... sebab tak penah amik hati dengan perangai buruk aku... walaupun kita macam jauh... tapi kok nie nak korang tau... korang selalu kat hati kok nie... tak penah lupa walaupun sikit... i miss you all... hehehe bila nak gathering satu famly nih... xsaba rasanya nak wat bbq sesamer... cam time kat umah abang dulu... kali nie kalo bleh buat umah kok da ka... kat kg ka... hehehe...

terima kasih juga untuk ipar duai ku... kak tie dan abang kamarul... sebab kehadiran korang dalam hidup aku sekeluarga mengkompletekan famly nie... terima kasih atas semua pemberian kalian pada ku... i'll really appreciate it... minta maaf juga kalo ada kesalahan yg kok nie penah buat... memang ada pun kan?! hehehe... erm semoga kita sekeluarga menjadi famly yang harmonis...

terima kasih juga untuk budin, amin, athirah, faris and baby baru abang yg aku blom tau namanya... hehehe... terima kasih sebab hadir dalam hidup mak lang... mak lang saaaaayyyyyaaaaanggggg korang... terima kasih sebab sayang mak lang walaupun mak lang selalu marah korang... walaupun korang tak baca note nie skang... tapi mana tau satu hari nanti korang baca... so mak lang nak korang tau.... having you all in my life dah cukup buat mak lang happy... i love you all...

lastly, teng q to all my frenz dari sekolah rendah sampai lah ke u... hehehe... aku sayang korang semua... dan mereka2 yang lain yg berada disekeliling aku... especially yang dalam facebook nie... walupun ada antara mereka yg aku xkenal langsung... tapi willing to be my frens and share all opinions with me... truely, madly, deeply aku katakan keadiran korang dah jadikan hidup aku berwarna warni... macam pelangi... hehehe... last but not least... terima kasih sebab jadi sebahagian dari hidup aku...

Thursday, December 18, 2008

akal dan hati...

akal kata... kenapa suka dia sedangkan dia tak penah suka kamu...
hati jawab... sekarang dia tak suka, mungkin nanti dia akan suka...

akal kata... kenapa selalu mimpikan dia, sedangkan dia belum tentu mimpikan kamu...
hati jawab... aku pasti dia juga mimpikan aku...

akal kata... kenapa rindukan dia, ntah2 dia tak penah rindukan kamu...
hati jawab... aku pasti dia merindui ku... bukankah bila kita rindu seseorg, org tu akn rindu kita balik...

akal kata... kenapa selalu fikirkan dia, banyak lagi perkara berfaedah yg boleh difikirkan
hati jawab... dia adalah pekara berfaedah dalam diriku... dan aku harus sentiasa memikirkannya

akal kata... berhentilah mencintai dia, mcm2 dah dia buat... kamu tak faham2 lagi ker dia tak suka kamu
hati jawab... jgn berhenti mencintai dia... sebab selagi dia belum berkahwin, itulah peluang kamu

akal kata... dia tidak sepadan dengan kamu, bagai langit dan bumi...
hati jawab... dia sepadan dengan kamu... percaya lah dan yakinlah...

akal kata... kamu akan kecewa suatu hari nanti jika terus mencintainya
hati jawab... bukan kah kecewa itu suatu dugaan yg mematangkan diri kamu... tempuhi nya agar kamu lebih kuat...

akal kata...
aku sudah penat memberikan alasan supaya kamu melupakan dia...
kerana selama ini aku melihat kamu bagai bertepuk sebelah tangan...
aku melihat hanya engkau mencintai dia...
sedangkan dia tidak pernah menunjukkan rasa cintanya padamu....
aku melihat hanya engkau yang selalu mengingati nya dalam apajuga perbuatan mu, sedangkan aku tidak pernah mendengar atau melihat dia begitu...
aku melihat api cintai dalam matamu... tapi dia? diam membisu seribu bahasa...
sampai bila harus kau simpan dirinya dalam diri mu...
sampai bila harus kau bertanya2 adakah dia untukmu sedangkan dia tidak pernah memandang mu...
aku amat mengharap agar kau melepaskan dirinya dari "hati"mu... sebab aku yakin dia bukan untukmu...

hati menjawab...
aku tidak pernah merasa penat untuk mencintainya...
kerana walaupun kini aku bertepuk sebelah tangan, tapi aku yakin suatu hari nanti dia akan memandang mu...
aku yakin suatu hari nanti, berkat kesabaran mu dia akan datang kepadamu...
mungkin kini api cintanya baru membara, belum kelihatan dengan jelas,
aku yakin suatu hari nanti dia akan mencintaimu,
aku yakin usaha mu menunggunya akan berhasil,
aku tidak ingin melepaskan dia seperti yang "akal" mahukan... sebab aku yakin dia memang untukmu...

"yang mana harus aku ikuti... hati atau akal... aku keliru... apa yang pasti... hatiku kuat melebihi akalku..."

Suddenly I Miss Them...

tetibe aku rasa rindu dengan zura, mizah and huda... erm plus salmah... dan mereka2 yang selalu lepak ngan aku kat bilik di UMS dulu... siapa sangka... jodoh kami berpanjangan... lepas jek kurnia perdana di bubarkan... kami dipindah masuk ke kg E... kampus dalam UMS... kurnia perdana tu kampus luar UMS... actually KP is lebih best... tapi apakan daya kitorang tak dak kuasa nak tahan pihak U dari bubarkan KP... erm so terpaksa la pindah masuk ke kg E... and bertuah nya aku sebab masih dapat duduk sebilik dengan Zura... asal bilik tu kami berdua jek... and masuk ler sorg hamba Allah yg aku tak citer perihal dia kat sini... buat menyakit kati jek... tapi bersama zura, mizah, salmah, huda, syimi and ada ler beberapa org yg aku sudah lupa nama dorang memang best... banyak aktiviti yg kitorang buat sesamer... paling aku rindu is makan steamboat sesamer... dari pagi sampai petang sampai ke malam... hehehe... what a wonderful experience...
kak aznie rindu korang... sebab korang best... sebab korang senang kalo nak minta tolong... tak minta pun korang tolong... korang sporting... and easy going... kak azni rindu koranggggg...

Where Have You Been...


aku penah citer pasal team 8 sekawan dalam blog aku kat frenster... untuk cerita lanjut pi la tengok sendiri kat web site nie... http://syahnurazni.blog.friendster.com/
ada aku citer pasal 7 org kawan termasuk la mamat dalam gamba nie... lepas jek konvokesyen kat UMS 2 september 2006... terus dia menyepikan diri... senyap hingga lah saat aku menulis blog nie.. ntah dia pegi mana... aku pun tak pasti... penah aku telefon dia... dapat tapi langsung tak berangkat... kalo sms tu lagi lah tak berbalas... aku heran... ape lah salah kami hingga dia buat kitorang sampai mcm nie... tolonglah la.. pada yang nampak mamat nie... sila laporkan pada ku... hehehe...
to yang empunya diri... kitorang sentiasa tunggu engko... salah dan silap harap dimaafkan... aku, ija, wan, nor, lin, izzah, azli... walaupun ada perselisihan faham kitorang update gak ape yg jadik kat kitorang... so harap ko pun mcm tu... maybe u need some space... tapi tolong la jgn lama2... kitorang rinnnnddddduuu dengan gelak ketawa ko... yg dulu2 tu lupakan lah... bak kata ko juga kan...

Sunday, December 14, 2008

MRSM Beseri...

Lepas dapat 7A 1B untuk PMR... aku mula la berangan nak keluar dari negeri perlis nie... hehehe... mana tau dpat boarding school ke MRSM yang jauh2 ker... impian aku masa tu nak masuk Sekolah Jenan atau Sekolah Sultan Abdul Halim... kat Jitra... tapi x kesampaian...

satu petang tu... time tengah tolong bapak cuci kereta... bapak bagi aku satu surat... sampul besar dari mara... sebelum aku buka mak kata... mungkin aku dapat sebab sampul dia besar... berdebar juga time nak buka tu... bila buka... surat tu cakap aku diterima masuk... Alhamdulillah syukur sangat... MRSM mana? MRSM Beseri... mak aku peluk aku sungguh2... aku tau harapan mak nak tengok salah sorang anak dia masuk asrama penuh atau MRSM dah tercapai... tak sanggup nak kecewakan mak... aku buat keputusan untuk masuk MRSM tu...

hari pertama kat MRSM... mak dan bapak anta aku... masa tu pendaftaran buat kat library... aku di tempatkan kat blok Desamara Anggun... bilik DA11... erm time aku masuk tu... sumer dah ada kat dalam bilik tu... aku jek yg baru masuk... berkenalan dengan dorang... sebilik 4 orang yang dipanggil kiub... memang macam kiub pun... hehehe... kiub mate aku are... yati, mc zue and qalilah... yati and mc zue org kelantan, qalilah org perak... erm bermula lah perjalanan hidup aku kat MRSM nie yang penuh dengan pengalaman pahit dan manis...

ni ler pertama kali aku kenal minggu orientasi... fuhhh... penat giler... xdak masa langsung nak bersosial... nak sembang ngan kiubmate pun xsempat... kul 12.00 mlm tido... kul 5.30 pg dah bangun... erm... memang penat sungguh... kitorang dibahagikan pulak pepada keluarga2 angkat yg dpanggil homeroom... setaip homeroom ada 15 org pelajar dan sorang guru... cikgu homeroom aku is ustaz abu hassan...

kebanyakan aktiviti masa orientasi tu dibuat dalam homeroom... selain daripada mendengar ceramah...

lepas seminggu orientasi... hari pertama persekolahan... aku di sahkan demam campak... so aku bercuti selama seminggu... apa lagi balik umah la aku since umah aku dekat... lepas seminggu aku balik aktab balik untuk teruskan persekolahan... balik jek... dorang sumer dah habis bab fungsi... untuk add math... gila siottttt... terus masuk kelas isnin tu terus pekse... kuiz add math... and untuk pertama kali nya dalam hidup aku... aku dapat 5% hahaha... gila btol... tapi start dari situ bermula lah zaman kerendahan dalam markah aku... hehehe...

Part paling best masa kat MRSM adalah masa minggu aktiviti... 2 minggu setiap semester... akan ada minggu aktiviti... sepanjang 2 minggu nie palajar x akan belajar tapi akan buat aktiviti... minggu aktiviti pertama masa form 4 tu... banyak aktiviti dalam homeroom... ada pertandingan ikhtiar hidup, memasak masakan tradisional, and macam2 lagi... and for sure la since umah aku dekat... so pinggan, mangkuk and piriuk belanga sumer nya dipinjam dari umah aku... wakaka...

masa kami jadi senior lagi best... banyak ler kenangan manis dan pahit... aku ceritakan sumer nie dari sudut pandangan aku... kalo ada yg membaca dan x kena pda pandangan mereka... aku alu alukan komentar...

time kami form 5, bila dah jadik senior banyak yang kami lalui... contohnya mcam budak lelaki gaduh dengan budak perempuan... sumer nya bermula dengan komen Pn Murizah dan Pn Shaariah dalam perhimpunan yang perempuan boleh dibeli dengan nilai 4 seringgit manakala lelaki boleh dibeli dengan nilai yg lebih rendah... bermula dari saat tu... putera and puteri batch 15 hanya baik di dalam kelas... luar dari kelas... sume mcm kucing dengan anjing... sejak tu juga pelajar lelaki diwajibkan memakai pakaian formal ke prep malam... formal maksudnya berbaju kemeja dan berseluar slack serta berkasut... pelajar perempuan dah memang berbaju formal... baju kurung setiap malam... sebelum nie pelajar putera memakai tshirt and selipar jek...

mlam pertama perlaksanaan penguatkuasaan tu... aku nampak Rosli budak kelas E akai kemeja and slack serta berkasut... punya lah aku gelak besar dengan dia... marah dia bila tengok aku gelakkan dia... start dari malam tu pelajar putera mcm buat demonstrasi... siap ada yang pi preb pakai baju melayu... siap menyanyikan lagi yang menyindir pelajar perempuan... antaranya lagu "stokin'"...

"stokin... stokin' pakailah stoking..."

erm... aku pun x ingat sangat lagu tu... tapi kalo tanya budak laki... dorang memang ingat... setiap malam... paling kuat buat demo kalo x salah aku budak blok F... paling aku tak tahan tengok bila geng kupang pakai baju ala ala jimi asmara gitu... baju kemeja yang di lipat sampai lengan siap ada key wana merah... memang smart la... ada la kot hampir sebulan dorang berpiket... mula budak perempuan mcm marah juga... tapi bila sedar pelajar lelaki akan semakin melampau kalo kitorang bagi respons... so kitorang decide nak buat bodoh jek... nanti oke la tu...

lepas sumer tu reda... naik pulak isu pukul junior... ada ler sekumpulan pelajar form 5 nie didapati memukul pelajar junior... masa tu memang heboh kata budak yg dipukul tu hampir mati... hahaha... memang menyayat hati la sebenarnya... salah sorang yang terlibat adalah pelajar kelas aku... tapi kami pelajar puteri x diberitahu langsung keseluruhan cerita... budak lelaki batch 15 adalah penyimpan rahsia yang paling kuat... aku salute dorang sebab semangat setia kawan dorang memang bagus...

lama juga kes tu berlalu... hampir 21 pelajar dipanggil untuk disoal siasat... kire jadik kes polis la juga... pastu... 2 di buang sistem MRSM... aku xsure la betul ke tak... tapi salah sorang dari yg dibuang tu berpindah ke MRSM muadzam shah... jadi mungkin info yg kitorang dapat disalah... mungkin juga betul tapi dorang buat rayuan... Hanya Allah saja yg tau kebenarannya... 9 lagi kalo x salah aku di tukarkan ke MRSM lain tapi balik semula ke MRSM aku termasuk la class mate aku tu... itu pun aku x sure.. di tukarkan ke MRSM lain atau digantung sekolah... tapi lepas 2 minggu dorang datang balik... termasuk class mate aku...

aku ingat hari last class mate aku tu yang aku akan labelkan sebagai Z... hari last Z kat situ... semua orang x berani ucapkan selamat tinggal kat dia... kebetulan pulak masa tu kelas aku tengah kuiz math moden... aku kesian kat dia... last sekali since aku dok kat belakang... so aku pun bangun dan tanya dia samada ni last day dia atau x? Z cakap dia akan datang balik... dan dia tinggalkan buku2 dia sebagai tanda dia akan datang balik... aku percaya dia akan datang balik... sejak tu aku kumpul semua nota, handout yang cikgu2 bgi untuk aku bagi pada dia... time tarikh dia janji nak datang, dia memang datang tapi bila kitorang dah balik bilik baru dia datang... dia amik sumer buku2 yg dia tinggalkan... aku frust bila g prep petang tu and tengok buku2 dia sumer dah tak dak... tapi ntah la... hati aku ckap dia memang akan datang balik... aku percaya dia akan datang balik... so aku never stop untuk simpankan nota dan handout untuk dia...

satu hari selepas lebih kurang 2-3 minggu... time kitorang gi prep... kitorang sumer terkejut tengok Z dah ada dalam kelas... aku lah org yg paling xcited bila nampak dia... sebab aku percaya dia akan datang balik... masa tu aku pun keluarkan sumer handout and nota2 yang aku dah simpankan utk dia...

mungkin ramai yang ingat aku syok kat dia... tapi sebenarnya aku anggap dia mcm kawan... kelas 4 dan 5 Fitrah mendidik aku menjadi seorang yang betul2 setia kawan... serius aku cakap... aku anggap dia sebahagian daripada kawan aku...

tapi memang aku suka sorang pelajar kat situ pun... tapi budak kelas H... hehehe yang akan aku labelkan dia sebagai K...

K nie pun salah sorang daripada pelajar lelaki yang terlibat dalam kes memukul junior... tapi dia balik semula ke MRSM sama mcm Z... sejak dia balik ke MRSM tu balik aku mula suka dia... suka minat minat biasa jek... hehehe... tapi gila la juga... siap aku tnda lagi kat jadual waktu aku tu bila time dia pi lab... sebab bila dia pi lab aku akan nampak dia lalu... gila btol... so bila dia pi lab aku akn nampak dia...

bila prep lak... aku akan pi awal... so dari dalam kelas aku akan nampak dia datang... kelas aku tu memang strategik... hehehe... bila balik prep... aku akan tunggu dia kuar... bila dia kuar, aku akan cepat ikut dia dari belakang... fuhhhhh bau perfume dia... best... nik khazleen ler teman aku membuat jenayah ni sumer.. thanks to nik... hehehe... minta maaf la sebab menyusahkan...

tu ler siedikit sebanyak yang aku bleh citer... ada lagi sebenarnya... tapi biaq la dok dalam kepala otak aku jek... hehehehe...

yang penting pengalaman aku kat MRSM memang tak sama macam kat tempat lain... dan tu ler kali pertama aku berdikari... betul kata kawan aku Shakiran... pengalaman kat MRSM xsama dengan tempat lain... banyak yang aku rindu kat MRSM nie...

aku rindu bacaan al quraan dan nyanyian nasyid yang berkumandang bila time kami pi makan petang
aku rindu usikan budak2 blok F bila kitorang jalan pi surau pakai kain sembahyang... walaupun macam menghina tapi itulah kenangan
aku rindu keropok lekor ustaz razuwi
aku rindu nasi ayam setiap hari jumaat... walaupun sos dan kicap dia cair atau ayam digoreng keras... tapi aku tetap rindu tu sumer...
aku rindu kat kak dibah... akak librian yang garang tapi sebenarnya baik hati...
aku rindu kat cikgu latifah... warden kitorang yang baik hati
aku rindu kat cikgu aishah... cikgu kimia aku... skang dia dah pindah ketempat lain... kalo dia masih disitu, aku nak pi jupe dia dan bagitau dia dengan bangga nya bahawa aku dah jadik cikgu Kimia...
aku rindu kawan2 aku kat maktab... aku rindu azda, eda, ros, mc zue, tie, qalilah, nik leen, ina(yg hilang ntah pi mana)
aku rindu budak2 4 dan 5 fitrah
aku rindu budak 4 delima 3 dan 5 delima 3
aku rindu nak jupe ustaz abu hassan... aku nak bagitau dia dengan bangganya aku dah berjaya... walaupun aku xsehebat anak homeroom yg dia sayang sangat tu... aku nak bagitau dia lagi yng aku x suka pi pjumpaan homeroom, sebab aku x suka dia asyik puji anak homeroom dia yg sorang tu je... kami juga org... ada perasaan...
aku rindu murtabak kat DS
aku rindu pasa malam
aku rindu tom yam kat DS setiap ari sabtu
aku rindu semua yang ada di MRSM Beseri waktu tu...

Saturday, December 13, 2008

Zaman Menengah Rendah (Dermarian)

Aku masuk SMKD (SMK Derma) tahun 1996... 2 org kawan sekolah rendah aku yg dapat result

4A juga... Maisyura and Syaifuddin... Syaifuddin dapat tawaran g sekolah Menengah Sains... Maisyura pulak masuk SMKD dengan aku... ada lagi beberapa org kawan2 aku dari sekolah rendah yg sama masuk sekolah tu... antaranya Mariati... yg lain aku xberapa ingat... Mona yg tuisyen ngan aku pun masik sekolah tu...


SMKD nie sekolah premier... dorang pilih budak result bagus untuk masuk sekolah tu... zaman aku xstrict sgt... budak 3A 1B pun bleh masuk... tapi zaman adik aku... budak 5A pun xsemestinya dapat... sekarang SMKD da jadi sekolah kluster... lagi lah...


masa hari pertama persekolahan kat SMKD aku ditempatkan di kelas 1 cekal... erm... sorang pun aku xkenal... yang pastinya... sumer yang ada kat kelas tu memang different dari aku... aku budak kampung yang memang ulu gila... dorang tu budak bandar yang dah kenal pun jenama Nike and Adidas... aku nie... Nike and Adidas, aku kenal time aku kat U jek... jauh beza aku ngan dorang... macam langit and bumi... rasa nya nak sembang pun malu coz aku tak tau ape yg dorang citer...


lepas sebulan dok dalam kelas tu dengan menjadi seorang yang pendiam... aku mula jumpa dengan manusia2 yang sama macam aku... maksudnya dari kampung... hehehe ada jugak rupanya spesies aku kat sini... antaranya adalah mazura, barkish, rashidah, nordiana izwani, along... start dari hari tu kitorang kamcing giler... jadi best fren...


time form 1 and form 2 akademik aku tak bagus sangat... everage jerk... tapi antara kitorang berenam... diana is the best... aku second... masa form 2 kitorang still kawan... tapi naik form 3... kelas kitorang dirombak... to 70 akan duduk dalam 2 kelas... pintar and yakin... erm for sure la aku xtermasuk dalam kategori pintar and yakin... aku dimasukkan ke kelas waja... dorg cakap kelas tu kelas last sekali... tapi pada aku tu la kelas yang happening... sebab aku ada classmate yang best and cikgu kelas yang happening giler... cik norma... lama dah aku xjupe dia... antara aku ingat class mate aku tu macam...


sherry and amira (class mate aku time form 1 and 2 tapi xclose sangat... bila form 3 baru kamcing...),





afni (dah kawen and jadik cikgu kat MRSM KT... mungkin juga dah ada Baby kot...),





Monaliza (yang tuisyen skali ngan aku...skang dah jadi Peramugari),





asyikin, amiza, fuziana, husna, musaliana (yang langsung aku tak penah dengar citer sejak aku meninggalkan Derma)





aliff othman dan yazmilll (antara pelajar yg glamer dlm kelas aku tu... and antara pelajar lelaki yg agak close ngan kitorang)





ridzuan (pelajar lelaki dlm kelas aku yang menghafal semua isi dalam buku teks form3 tu... aku ingat lg... ustazah... maaf la aku lupa nama ustazah tu... ustazah selalu xngam ngan dia sebab ape yg ustazah nak cakap dia mesti potong... maklum la dia dah hafal semua isi dalam buku tu... so dia dah tau ape ustazah nak kata)


amirul adha dan yang lain2 tu aku lupa... tapi aku pasti ingat kalo nampak korang...


life masa form 3 tak la sebest mana... sebab sumer org cocentrate dengan PMR... aku ingat time PAFA... sumer org marah dengan ustazah Noraini... ape tak nyer... kelas lain menghafal yang ringkas2 jek... tapi kelas kitorang disuruh hafal yg panjang2... contoh macam doa jenazah... kelas lain hafal doa pendek jek... kelas kitorang kena hafal doa yang panjang.. pastu bila menhurai rukun islam... siap kena tanya lagi niak solat, niat puasa, siap rukun2 solat, perkara membatalkan solat... kalo buat PAFA rukun islam lagi dasyat... kena tanya... nama2 nabi... kena sebut ke25 sumernya, nama malaikat... kitab2... rasul ulul azmi... sumer nyer... aku pun sebenarnya tak puas hati juga dengan ustazah tu sebab suh kitorang hafal yang bukan termasuk dalam kriteria PAFA pun... tapi bila aku dah naik form 4 and 5... aku mula sedar benda tu semua menyenangkan aku sebenarnya... contoh mcm masa nenek aku meninggal time aku form 5... aku dah bleh sembahyangkan jenazah dia siap bleh baca doa yang panjang tu lagi... time ustaz masa form 5 suh hafal doa2 jenazah yg panjang tu... aku dah ingat... aku menyesal marah dan merasa tak puas hati dengan ustazah sebenarnya... sebaliknya aku berterima kasih sebab kerana dia menyusahkan aku waktu menyebabkan aku senang sekarang...


aku amat berterima kasih pada semua yang penah mendidik aku kat SMKD nie... cikgu2 yang banyak berusaha untuk kemajuan aku... yang akhirnya melayakkan aku untuk mendapat 7A 1B...

ada satu lagi kenangan manis time kat Derma... hehehe... time amik result PMR... ayah aku cakap, dia akan sembeli seekor ayam untuk setiap A yang aku dapat... tapi ayah aku budget takat 3A jek since aku nyer trial cuma 2A... aku pun tak budget aku akan dapat keputusan yang baik... aku pun memang budget aku dapat 3A jek... masa aku sampai seklah... aku tengok ramai yg dah amik result... ada yang ketawa, gembira and ada gak yang sedih... aku nie katogori mana ek?! gi amik result pun aku pi sendiri... naik bus... erm... sampai jek dalam bilik mesyuarat... aku dah nampak mira and sherry... masing2 kalo xsalah aku dorng dpt 5A... dorang siap wish aku tahniah... aku ingat apesal la... masa tu cikgu norma cakap kat aku... "azni... awak dapat 7A 1B"


Macam nak pengsan pun ada... hehehe... tapi aku bersyukur pada Tuhan yang maha Esa atas semua nikmatnya... Alhamdulillah...

Friday, December 12, 2008

Zaman Sekolah Rendah...

Sebelum nie aku dah citer pasal zaman kanak2 aku sampai tadika... skang aku nak start cite pasal zaman sekolah rendah aku lak...



banyak gak kenangan yang sweet and sour yang aku ingat time kat sekolah rendah nie...



sekolah aku namanya Sekolah Kebangsaan Santan... kalo yg 1st time dengaq memang weird... sekolah2 yang aku belajaq nama dia memang pelik2 dan unik2... sekolah tadika aku tu dipanggil Tadika Bongkok... hehehe, nanti sekolah menengah aku akan cerita kemudian...



First day masuk sekolah... aku ditempatkan dalam kelas 1maju... hehe... sekolah tu ada dua jek kelas untuk setiap tingkatan... kire kelas 1maju tu kelas yang pertama la... hehehe...

Aku tak ingat sangat semua pelajar dalam kelas tu... tapi kalo tengok muka dorang aku memang cam... yang aku ingat...

Hafizi (skang da jadi cikgu n sudah berkahwin...ada citer menarik tentang dia, nnti ku ceritakan)

Shima (sepupu hafizi yg dah jadi nurse n sudah berkahwin)

Hayani (skang dah jadik nurse juga... so far aku tau dia blom kawen... last aku jupe dia 25 Nov 2008... time makan kat d'sena)

Maisyura (sekang dah jadik cikgu... dah kawen and ada anak sorang... time dia kawen aku pi...)

Idzuni (sekarang jadik nurse... aku penah jupe dia hat hospital tengku fauziah kangar tp xberkesempatan untuk tegur dia... npk cam dia bz jek...)

Amizah (kawan setadika aku yg aku dah citer kat dlm article aku sblum nie... skang tgh amik degree untuk jadik cgu pra skolah... aku doakan dia berjaya)

Elfy (bapak dia kaya... hehehe... graduated MMU... skang aku xtau dia buat pe... dah kawen)

Shafawi (budak lelaki yg slalu usik aku time darjah 6... nakal sungguh... tak penah jupe sejak kuar dari SKS)

Ruzaimi (pemain bola sepak sekolah geng dengan hafizi... pada aku dia ni cute... hehehe... dulu la)



Hairi, Mustakim, Syaifudin, Wahida, Widad, Shahidawati, Huzaida, Aida azliza, Ana(maaf, aku xingat nama sebenar dia), Anas iswandi, hazmin, hafizuddin, mazrol hairi, Fairuz, Shalizamri, Rizal Azuwan, desni, luqman hidayat... (mereka sumer nie aku tak penah jupe langsung selepas aku kuar dari sekolah tu...)...

setakat tu la ingatan aku kat kawan2 aku sekolah rendah... yang namanya tak dak kat sini bukan bermakna aku tak ingat... tapi aku terlupa sekejap... and kalo aku tengok muka korang mesti aku akan ingat... tapi aku tertanya2 satu soalan... KORANG INGAT AKU X? hehehe...

zaman sekolah rendah nie best... banyak benda best yg berlaku... kalo duduk sajer2 2... sure aku teringat balik... and kemudian senyum sendiri...

masa darjah 1 hingga 3... tak banyak kenangan yang aku ingat... time darjah 4 hingga 6 banyak benada best yg boleh aku ceritakan... masa aku darjah 4... cikgu kelas aku is teacher azura... aku penah jupe dia masa aku kat MRSM B... dia dengan teacher asyikin... dua2 cikgu yg garang... tapi bila dah tua2 nie... aku sayang dorang... sebab didikan dorg la aku menjadi manusia... teacher azura buat satu strategi... dia bahagikan kami kepada beberapa group... so kami akan duduk dalam group nie... dari awal tahun hingga akhir tahun... prestasi setiap kumpulana kan dinilai dan diberi markah... masa tu aku satu kupulan dengan aida azliza, elfy, luqman, lagi 2 org group member aku xingat... kumpulan kami diberi mana Ninja Turtle... hehehe... tapi darjah 4 is zaman kegelapan aku... masa tu aku rasa aku nie bodoh sangat... setiap kali pekse aku mesti dapat nombor 20 ke atas... so cikgu2 pun xnak pandang aku sangat...

aku ingat kagi time tu... peperiksaan pertengahan tahun... cikgu azura cakap... setiap ahli kumpulan yg dapat A dalam BI akan dapat 10 markah untuk kumpulan dia... dan setiap ahli kumpulan yang dapat D dalam BI akan ditolak 10 markah... masa tu dalam group aku elfy, luqman dan sorg lagi yg aku xingat nama nya dapat A untuk BI... so group kami dapat 30 markah... tapi terpaksa ditolak 10 markah... sebab aku dapat D... huhuhu... luqman bukan main marah ngan aku time tu... tapi ape leh buat... aku memang bebal...

masa darjah 4 juga... aku ngan luqman memang tak ngam... bukan tak ngam ape... kitorang selalu gaduh... ala gaduh budak2... tapi bila naik darjah 5... kami kamcing... duduk pun dekat2...

aku dangan shima duduk sebelah menyebelah... luqman ngan hafizi duduk depan kami... time tu memang best fren la kami ber4...

masa darjah 5 tu... tak banyak sangat yg best... cuma aku menerima kehadiran sorg kawan baru yg bernama nooraini... tapi dia dengan kami setaun tu jek... lepas tu dia masuk convent... nooraini ni sepupu syaifudin... erm dia peramah sangat... lepas dia kuar dari sekolah tu... kami lose contact... tapi baru nie masa sajer membuang masa surf internet... aku ada jupe dia kat frenster... dah kawen pun... hehehe... selamat pengantin baru ye...

naik darjah 6... mak aku anta tuisyen umah cikgu siti aishah... jiran aku jugak ler... banyak gak membe yg tuisyen kat situ... antaranya yani, elfy, hafizi, shima, shafawi and mona(bkn budak sekolah aku tapi sekolah lainn... tapi kami jadi best fren masa sekolah menengah)...

tapi dipertengahan jalan shima dan hafizi berhenti... erm tinggal la kami sumer yg lain meneruskan perjuangan... tuisyen kat umah cikgu siti nie lain dari pusat tuisyen lain... kitorang disuruh menghafal sifir untuk subjek math... kalo salah atau tak ingat kena denda ketuk ketampi... punya la sakit lutut aku setiap kali balik dari tuisyen... bukan 10... 20... tapi beratus2 kali kena... huhuhu... tapi aku amat berterima kasih pada cikgu siti dengan hubby dia... cikgu baharom... sebab dorang ajar kitorang sungguh2 sampai kami berjaya...

kat sekolah... aku amat berterima kasih kat cikgu insun, cikgu masyitah (abg irfan, anak pn Murizah penolong kanan hem masa aku kat MRSM B and abg azad selalu panggil aku anak dia), ustaz ismail, cikgu norasyikin (walaupun dia garang tp skang aku dah pandai ler BI sket2), cikgu azura, cikgu mat zainal, cikgu jamaluddin, cikgu aishah, ustazah adeliah, ustazah saniah dan semua cikgu2 yang xtersebut nama nya

and... special thanks to cikgu salma (dah pindah dan aku xtau dia dekat mana sekarang... aku harap aku dapat jupe dia balik) and cikgu rahmah (masih di sekolah Santan cuma aku yg x berkesempatan untuk jupe dia)... kalo xkerana cikgu salma selalu tanya kitorang sifir dalam kelas... aku memang buta sifir sampai sekarang... kalo xkerana cikgu rahmah ajar kitorang dengan bagus BI... sure kitorang sampai sekarang tak pandai2 BI... ape yg cikgu duarang ajar masih kekal dan tertanam dalam minda aku sampai skarang...

TERIMA KASIH KALIAN SEMUA...

aku ingat time result UPSR kuar... masa tu berdebar sangat... cikgu salma yg jadik guru kelas aku merangkap cikgu matematik aku janji sape dapat A math akan dapat hadiah... kitorang tak saba tunggu... masa cikgu salma announce sape yg dapat A math tu... nama aku last sekali... tp Alhamdulillah syukur... aku memang xbadget aku akan dapat 4A(time aku tu kitoang amik 4 paper jek BM1, BM2, BI and Math)... tapi dalam hati aku syukur sangat at least math aku A... bila dia bagitau ada 3 org jek yang dapat 4A... cikgu salma pun sebut satu satu... Maisyura, mohd Syaifuddin dan Aku... Ahmadulillah sangat...

masa tu la aku tengok ramai kawan2 aku yang menangis sebab dapat result teruk... aku bersyukur sangat sebab aku dapat result yg elok... berkat usaha, dan doa semua org... dan aku bersyukur aku tidak tergolong dalam golongan mereka yang sesal kemudian... aku still ingat ape yg maisyura ckp kat aku masa lepas cikgu salma bagitau kitorang dpt 4A... "Alhamdulillah... nasib baik kita dapat result elokkan azni..." ye aku syukur sangat...

Tapi masa tu aku terfikir... ape akan jadik pada aku lepas nie? mana aku nak pi dengan result aku yg mcm nie? sambung on next article pasal zaman menengah rendah...

Tuesday, December 9, 2008

Aku dan Zaman Kanak - kanak...

Kadang2 kita berjalan terlalu laju sampai ada masanya kita tak sempat nak toleh ke belakang... aku pun sama... zaman kanak2 yang dah lama aku tinggalkan buat aku hampir terlupa... bila aku fikir2 balik sedar2 jek aku dah besar... mana kenangan masa kecik2? tak dak... tak ingat... lupa...

so aku amik inisiatif nak tulis kat blog aku yang sekangkang kera nie pengalaman time kecik2 dulu... so bila aku baca bleh ler aku ingat...

zaman dulu dulu... kat kampung aku tu aku sorang jek yang lahir tahun 1983... yang lain sume nya lebih tua dan lebih muda... jauh plak tu jarak umur dorang ngan aku... aku aku memang tak banyak member... rasa mcam kampung tu la dunia aku... aku berkawan dengan mereka yang nak berkawan ngan aku...

tapi ntah ler sejak aku kecik macm aku nie tak dak aura untuk tarik orang kawan ngan aku... aku ingat lagi... kalo gi umah sedara mara ke... selalu dorang tak nak kawan ngan aku... ada satu peristiwa yang aku ingat sampai skang nie... ada satu masa tu nenek aku baut kenduri... zaman dulu dulu nenek aku memang suka buat kenduri... asal ada rezeki murah jek buat e kenduri...

masa tu kenduri kat umah aku... panggil la sumer sedara mara aku... sepupu ayah aku ada sorang anak perempuan yang sebaya ngan aku... pastu ada lagi 2 pupu aku yang tua 3 taun dari aku... bayang kan sorang pun tak nak main ngan aku... sedeh nyer... aku macam dipulaukan... sebab tu agak nyer aku tak suka ingat zaman aku kecik2...

ayah yang aku panggil bapak cakap... biaq la kalo orang tak nak kawan ngan kita asal kan kita bahagia dengan hidup kita... aku bahagia walaupun aku tak dak kawan time tu... tapi aku ada famly yang sayang kat aku... aku ada mak, bapak, adik, abang, and kakak yang sayang sangat kat ku... tambah lagi time tu aku ada chiak dan tok yang betul2 sayang aku...

masa aku kecik2 aku selalu main pondok2 kat sebelah umah aku... kat sebelah umah aku ada pokok asam jawa besar sangat... kat situ la port aku melepak... hehehe... masa tu kalo aku tak dak kat atas umah... mak aku dah tau dah, sure aku kat situ... main pondok2, main masak2 sorang2... but its a wonderful experience...

life aku sebelum pi sekolah tadika memang biasa jek... tapi bila aku dah pi tadika, aku exited sangat... sebab banyak kawan... maklum ler masa kat umah aku tak dak kawan... antara kawan yang aku ingat time aku kt tadika tu... macam hafizi, azima, sharifah shazwani, rizal, shalizamri, amizah, amirul azli, and... aku dah lupa la sesetengah tu... sorry yek buka sengaja aku lupakan tapi memang aku lupa...

cikgu pertama aku masa kat tadika tu is cikgu solehah and tukang masak kat situ is kak kinah... sampai sekarang aku selalu jumpe cikgu solehah... kak kinah lak lepas aku kuar dari tadika dia pun keje kat tempat lain... terus tak tau ape cerita dia... dari dorang la aku belajar macam mana nak baca ABC, 123 dan alif, ba, ta... dari dorang juga kami belajar macam mana nak guna duit 10 sen, 20 sen, 50 sen dan sebagainya...

setahun ditadika buat aku belajar macam macam... aku ingat lagi... sorang kawan aku kat tadika tu... sharifah nama dia... dia selalu kawan baik ngan maisyura (yang skang nie dah jadik cikgu kat KL)... sharifah nie kulit dia putih melepak sangat... putih betul... dari cerita yang dia bagi kat aku masa tu... mak dia suh dia minum banyak air kacang soya... fuh... uweks... aku memang tak suka air kacang soya... dulu la... sekarang aku dah bleh tahan dengan rasa dia... hehehehe...

sorang lagi plak kawan aku... amizah nama dia... ada la satu hari tu... dia nampak chiak aku sembang dengan tok wan dia masa time tunggu kitorang keluar sekolah... esok nya dia pun cakap kat aku... wan kite kenal la ngan wan awak... so kita pun bleh ler jadi kawan kan... aku pun jawab... a ah... boleh... sejak tu dia asyik ikut aku je... kemana - mana... naik rimas gak... tapi aku suka kawan ngan dia... sejak tu kitorang best pren... ada lagi citer pasal dia nanti time sekolah rendah... coz aku satu sekolah ngan dia dari darjah 1 sampai darjah 6... hehehe... sakarang dia tengah buat degree cikgu prasekolah kat usm... aku bangga dengan dia... sebab tak ramai member aku yang sekolah rendah ngan tadika yang berjaya sebegini... bukan sumer la yang tak berjaya... tapi boleh dikira dengan jariku yang sepuluh nie... ada pulak yang dah kawen seawal 15 tahun... hehehe... yang lain tu banyak gak yang berjaya... jadi nurse, cikgu, bisnessmann... and macam2 la...

zaman tadika memang best... pagi pagi... kul 7.30 chiak akan letak aku kat pelantar basikal tua dia... hehehe... walaupun dah hampir 4 tahun dia meninggalkan kami... basikal tu tetap kukuh ada di garaj umah aku... bapak kata... tu kenangan... tak leh jual... walaupun ramai yang nak beli... dia akan hanta aku sampai sekolah... bapak tak eduli sangat coz awal2 pagi lagi dia da kuar pegi keje... kat sekolah... macam2 yang aku belajar... kul 11.30 nanti chiak akan datang amik aku... dengan basikal tua dia tu... hehehe... aku rindu kenangan tu... kadang2 dia bawak aku singgah kedai ah tin... salah satu famly cina dari 2 famly cina yang ada kat kampung aku... chiak akan belanja aku ais krem atau keropok ikan... and selalunya disuruh habiskan sebelum sampai kerumah... takut kang adik aku minta...

hehehe... itu kenangan aku dengan chiak... tak banyak yang aku ingat time sekolah tadika... cuma aku ingat time last day kitorang kat situ... kami beratur dan bersalam dengan cikgu solehah dan kak kinah... kak kinah cakap... kitorang tak leh keluar dari kelas tu selagi kipas tu tak berenti pusing... hehehe... aku tau dia berat hati nak pisah ngan kitorang... coz aku pun sama... kalo tak kerana jasa dorang mengenalkan aku dengan ABC, 123 dan alif, ba, ta... aku mungkin tak duduk kat posisi yang aku duduk sekarang...

thanks kak kinah sebab masak yang sedap2 untuk kami...
dan terima kasih banyak2 cikgu solehah sebab sabar mengajar aku... walaupun aku nie agak nakal sket...
jasa kalian aku akan ingat sampai mati...