Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, December 29, 2008

Universiti Malaysia Sabah (2002-2005)

Masa aku check keputusan UPU... terus terpampang kat skrin komputer yg aku dapat UMS... universiti malaysia sabah siotttt... mak aku bila 1st time dengar aku dapat UMS, dia mcm tak bagi... bukan dia jek... org kampung, sedara mara... sumer nasihat tak yah gi... aku pun mcm tak nak gi... bukan ape... Sabah?! pandangan aku dan org sekeliling aku masa tu tentang sabah lain... ulu, org nya masih duk kat atas pokok, pakai cawat, tak dak shopping complex, jalan tak bertar and mcm2 lagi lah... maafkan aku pada mereka yg tersinggung... tapi percaya lah lepas aku kenal sabah... aku jatuh cinta...

tapi kalo la aku tak pi UMS? tak kan aku nak tunggu org datang meminang and kawen jek... cemana dengan cita2 aku... aku bersyukur masa tu sebab ada kwn2 matriks yg support aku... dorg bagi aku info siapa kwn2 matriks yg dorg kenal yg dapat UMS juga... sorg yg paling dekat ngan aku is achiq... tapi dia dapat UMS kampus labuan... aku telefon dia... mak dia yg angkat... serius aku katakan aku dapat smangat untuk pegi UMS dari mak achiq... terima kasih mak cik... dia bagi semangat... aku ingat kata2 dia sampai hari nie... and pada aku achiq bertuah sebab ada mak dan adik beradik yg support dia sungguh2...

masa lapor diri tu, ayah aku xpi... aku dikirimkan bersama dengan Shikin, jiran aku yg dulu 1 kelas ngan aku time kat derma... dia dapat course sains sekitaran... so aku pi dengan dia dan mak ayah dia... 1st time naik flight beb... masa tu kami naik air asia... lepas jek landing kat KK, aku terus bawa haluan sendiri... ala2 perantau gitu... hehehe... apa yg paling mengejutkan aku adalah... apa yg ada dalam otak aku nie 100% terbalik dengan apa yg ada didepan mata... shopping complex yg ada kat KK tu, lebih besar dari the store yang ada kat perlis, dengan laut yang membiru, bleh nampak lak kehijauan pokok2 disekeliling... aku betul2 kagum dengan apa yg aku lihat...

sampai jek kat airport tu, kami dijemput dengan bus.. rupa2 nya ada juga yg lambat sampai... hehehe... aku, syikin dan beberapa kawan yg lain ditempatkan di Kolej Kurnia Perdana... tapi bilik kami lain2... aku ditempatkan kat tingkat 1... C-1-3... Kurnia Perdana nie sebenarnya appartment yg dibeli oleh UMS dan dijadikan Kolej kediaman... ada 6 blok tinggi dan 3 blok rendah... apartment nie ada 4 bilik, 1 master room (3org), 2 bilik double (2org) dan satu single room untuk sorg... aku diletakkan dalam bilik double... tapi masa tu aku sorang jek kat dalam bilik tu... dan aku berkongsi tandas dengan satu lagi bilik double... bilik double satu lagi tu dihuni oleh sorang budak tahun satu juga... tapi dia lebih tua dari aku... time tu dia 25 tahun... hehehe... mariah nama dia... kecik jek orang dia... mula2 aku ingatkan dia nie tahun 2 ke tiga ke... sebab bila aku pi orientasi dia tido jek kat bilik... heran gak aku... sampai satu hari tu aku jumpa dia kat dewan masa angkat sumpah AUKU... mean, last day orientasi... baru la aku tau dia budak 1st yar... kalo tak dah lama aku berkaki ngan dia ponteng orientasi... huhuhu...

mariah jadik mcm best fren aku... walaupun dia lebih tua dari aku... housemate aku yg lain... adalah...
kak yana (nama betul dia mariam, tp org panggil dia kak yana, so kami pun panggil kak yana... mariah yg sebaya dorg pun panggil kak yana juga... hahaha... skang dah jadi cikgu kat putrajaya... dah kawen and ada sorg anak lelaki)

kak nani (pada aku dialah perempuan melayu terakhir... cun sangat... ayu giler... penyabar, tak mudah marah dan mudah tersenyum... cantik pun cantik... pada aku sepanjang hidup aku 25 tahun nie... dia la perempuan yg pertama aku jupa sempurna pada pandangan mata manusia... untuk hubby dia... skang dia kat johor... dah kawen dan ada sorg anak... aku teringin nak pi majlis kawen dia, tapi dia tak jemput aku... sebab masa tu aku dah tukar nombor fon baru)

aini (sama batch ngan aku n sebaya ngan aku, dia masuk selepas orientasi... peramah, funny dan caring... mudah mesra... dan pekat slang terengganu dia... skang dia kat terengganu... blom kawen2 jugak mcm aku...)

lina dan lin (dua2 dah kawen... aku tak berapa rapat sangat ngan dorng nie... ntah... tak sama acuan kottt... hehehe)

kenangan paling best kat c-1-3 is masa2 dengan mariah... aku ngan mariah nie ada satu hobi yg pelik... kami suka masuk kedai2 makan yg baru buka atau yg surf makanan yg kitorang tak penah makan... satu lagi kitorang suka try benda yg pelik2...

aku ingat ada satu masa tu... kitorang jalan2 kat Centre Point, masa tu ada promosi makanan timur tengah... aku tak ingat la negara mana... tapi ada la dorang bt promosi... aku ngan mariah siap masik try lagi makanan dia... dan memang best sangat...

ada satu masa lain pulak, masa jalan2 kat pasa filipine kami jumpa ada org jual siput besar sangat... bila tanya dia cakap kima... pertama kali tengok kima... siap kami interview lagi penjual tu cemana nak makan... so dia pun ckp... balik masak sayur ke, buat sup ke, atau stim... aku ngan mariah beli seekor kima tu... penjual tu siap bukakan dan buang cengkerang dia... so kami bawa balik isi kima tu saja... hehehe... malam tu makan la kami kima stim... sedapnyer... letak sos tiram, kicap, brokoli (yg sangat murah dipasar filipine tu) dan cili benggala... fuhhhh... rasa nya sampai sekarang aku terbayang...

masa tahun satu gak, ada pameran makanan kat tanjung aru... aku gi ngan mariah juga... hehehe... punya la banyak makanan pelik2 yg kami try... segala siput2 yang aku tak penah makan sumer kami makan... gila makan masa tu...

sekali tu, aku exam... mariah kuar KK sorang... kami decide malam tu nak makan ikan stim... erm best nyer... mariah nie memang pandai masak... bila aku balik je dari exam aku tengok dia bawak balik ikan besar sangat tapi berwarna warni... huhuhu... tak sampai hati aku nak makan... tapi sebabkan lapar... aku makan juga...

pejam celik, pejam celik... setahun bersama mariah berakhir... lepas setahun dengan mariah... rumah kami dirombak... aku kena lempar ke c-7-4... hoho tingkat 7 beb... kalo lif rosak kurus la aku... mariah dapat tingkat 3, aini dapat tingkat g... naik tangga pun tak pe... satu tingkat jek... kak nani dan kak yana dah habis... masa kat c-7-4 aku dapat master bedroom... 2 lagi rumate aku are zura and ya Allah saat nie cuma wajahnya yg aku ingat, nama dia aku lupa... dua tahun aku sebilik ngan dorang... tapi aku close ngan dorang tahun pertama sebilik ngan dorang jek... tapi tu pun tak serapat aku ngan mariah... masa tahun 2 aku banyak hang out dengan Jad, EE, Butet, Rozaidi, Abang ape ntah aku tak ingat nama dia... kami selalu hang out sesama... kuar main boling dan jalan2... masa tahun 2 nie lah mariah dah start jauh dengan aku... aku tak pasti aku jauh dari dia atau dia jauh dari aku... dia kata aku terlalu terpengaruh dengan budaya bebas Jad, EE dan yg lain2... erm ntah ler... aku rasa biasa jek... tapi mungkin ada kebenaran juga kata2 mariah tu... sebab masa tu... aku yg selalu berbaju kurung kemana2 tetiba tukar imej pakai seluar... tapi masih menutup aurat la... tu pun sekejap jek... sebab aku rasa masa tu, itu bukan lah aku... dan jad, Ee, Rozaidi dan yg lain2 faham dengan aku... aku tak salahkan kawan2 aku... sebab aku yang buat keputusan tu semua... jadi aku bertanggungjawab sepenuhnya...

hujung2 tahun 2 tu aku agak kurang rapat ngan jad... ntah la... aku tak pasti kenapa... tapi yg pasti masa tu aku jeles sebenarnya, ada org ketiga dalam frenship kami.... tapi aku malas nak komplen... sebab pada aku jad ada hak untk kwn ngan sape2... so aku tak puas hati jadi aku yg step out... masa last2 tu aku banyak habiskan masa kat bilik aku... sorang2...

naik tahun tiga... aku buat satu perubahan besar dalam hidup aku... sumer org terkejut... aku pakai tudung labuh... org yg paling impress dengan perubahan aku adalah ija... students 1 matriks ngan aku yg otak dia lebih kurang aku juga... gila2 hampeh... hehehe... masa naik tahun tiga aku mula close ngan ija dan housemate dia... termasuklah izah... aku kenal izah dari tahun 2 tapi ntah la mcm tak leh ngam la aku ngan dia... tapi lama2 bila dah get used dengan dorg sumer aku dah jadik tak kisah... mula la episod baru dalam hidup aku... tahun tiga aku jadi penumpang setia bilik C-2-1... hehehe... bilik ija tu master room... ija, izah dan sorang lagi rumate dia... aku tak ingat la nama dia... tapi yg aku ingat dia ada tahi lalat kat mulut... rumate ija and izah nie suka lepak kat bilik coursemate dia... so ada la satu katil kosong... jadi aku pun berkampung kat situ... tambah lagi sorang lagi... is Farah... kami berempat dah mcm satu bilik... hehehe... mlm2... kombine katil dan tido... aku siap bawa virus game untuk dorang lagi... sehari tak main game... tak duduk diam... hahaha... aku rindu sangat masa2 tu... huhu... rindu nak makan sambal jawa izah, rindu nak makan telur goreng kicap + ikan bilis yg ija masak... dan aku rindu farah yg kepoh tu... aku rindu giler...

naik tahun 4 jek, Kurnia Perdana dibubarkan... UMS bagi balik KP dekat chase perdana... huhuhu... kami kehilangan abang2 maintainance yg hensem tu... kalo x dulu kalo kat kp... asal ada sikit kerosakan jek panggil maintainance... aku siap admire ngan sorang maintainance nie... yg ada kereta yg dimodified ala2 sport... malam isnin dengan malam khamis... aku akan usha dia cuci kereta dari tingkat bilik aku... heheehe... kadang2 bleh dengar dia nyanyi sorang2... hahaha...

bila dah dibubarkan... kami dihantar ke kampung E... satu rahsia yg aku nak kongsi bersama... sumer surat2 cinta aku dengan Irfan terkubur kat KP... masa tu dah last minute, store dah tutup so aku tak tempat nak letak lebihan barang aku... jadi barang2 yg tinggal mcm extention, bakul sampah, lab coat, dan surat2 cinta aku ngan irfan sumer aku letak kat atas siling dalam toliet c-7-4 tu... huhuhu dengan harapan datang tahun depan aku akan dapat amik balik... mana tau kesudahan nya KP dibubarkan... jadi sumer nya berkubur disitu...

masuk kampung E aku dah tahun 4 dan masih sebilik dengan zura... sorang rumate masa kat KP dulu duduk umah dia since dia org sabah... so aku ngan zura dan sorg rumate baru si Izra yang hampeh... aku tak nak citer la kisah dia... sebab aku malas nak burukkan org... serius aku cakap dia dah banyak buruk kan aku ngan zura yang segama dengan dia didepan housemate kami yang bukan islam tu... aku malu kenal dia... dan aku menyesal kenal dia... oke stop pasal dia...

ija pulak dapat blok yg sama ngan aku... tapi tingkat tiga... izah pun dapat tingkat 3... tp bilik tak sama ngan ija... so kami decide kali nie kami nak lepak bilik izah... sebab rumate izah lebih sportting banding rumate aku n ija... dari sini lah aku kenal Nor dan Lin... dan bermula lah episod kisah 8 Sekawan antara aku, ija, lin, nor, wan, azli, izah dan meon... hehehe... kalo nak tau citer lebih lanjut pasal geng 8 sekawan nie bleh baca kat blog frenster aku di http://syahnurazni.blog.friendster.com/2008/10/8-sekawan-pasti-selamanya-dalam-kenangan

aku nak citer kat sini yg tak penah aku citer jek... selalunya geng 8 sekawan nie kalo tak kuar makan ikan bakar kat KK kitorang selalu hang out kat Kafe Kg E tu... semua pekerja kafe dah kenal kami... biasa la kami yg paling awal turun dan kami juga yg paling lambat naik... hehehe... pada aku kenangan dengan geng 8 sekawan nie la yg paling manis dalam hidup aku di Sabah...

kat sini juga aku dapat parent angkat yang baik dan sayang aku... terima kasih umi dan abah atas semua bantuan dan pertolongan... aku hargai kalian semua...

kat sini juga aku jumpa kawan2 yang best... mcm team 8 sekawan dan coursemate aku... jijah, mas, and che lazer (baca kisah mereka di http://syahnurazni.blog.friendster.com/2008/12/hidup-cikgu-cikgu-ht-16-ums-2002-2005
and also coursemate2 dan kawan2 yg lain... mumut, dayang, roger (aku wonder ko kat mana skang), felix (budak KI yg cute, what are you doing now), Salim (ape cerita ko skarang ya?), Ching (yang selalu bagi salam dengan kami bila masuk lab, walhal dia tu cina)

teringat juga aku pada lab2 assistance yg baik2 hati selalu bagi kami tengok keputusan result experiment walaupun muka you all garang

aku rindu sumer lecturer2 aku... en said ambotang (aku penah admire dia gila2 dulu), Prof Majid (yg hensem tp garang sket), Dr Sabariah (yg memang sentiasa sabar), Prof Zul (yang high IT educated... sumer assignment dia kena hanta ikut email), En Raja (yg mulut lazer tapi baik hati), Mr Tan (yg sangat terror komputer n it), En Yusuf (lecturer yg hensem, dan bermuka sweet), dan semua lecturer2 yg tak tersebut nama nya... sekarang aku berdiri disini sebagai sorang guru kerana kalian... terima kasih...

p/s: kalo la aku ada peluang aku nak pi sabah balik, aku nak stay kat kinabalu pines resort... ohh 8 sekawan... aku rindu korang sumer...

No comments: