Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, December 13, 2008

Zaman Menengah Rendah (Dermarian)

Aku masuk SMKD (SMK Derma) tahun 1996... 2 org kawan sekolah rendah aku yg dapat result

4A juga... Maisyura and Syaifuddin... Syaifuddin dapat tawaran g sekolah Menengah Sains... Maisyura pulak masuk SMKD dengan aku... ada lagi beberapa org kawan2 aku dari sekolah rendah yg sama masuk sekolah tu... antaranya Mariati... yg lain aku xberapa ingat... Mona yg tuisyen ngan aku pun masik sekolah tu...


SMKD nie sekolah premier... dorang pilih budak result bagus untuk masuk sekolah tu... zaman aku xstrict sgt... budak 3A 1B pun bleh masuk... tapi zaman adik aku... budak 5A pun xsemestinya dapat... sekarang SMKD da jadi sekolah kluster... lagi lah...


masa hari pertama persekolahan kat SMKD aku ditempatkan di kelas 1 cekal... erm... sorang pun aku xkenal... yang pastinya... sumer yang ada kat kelas tu memang different dari aku... aku budak kampung yang memang ulu gila... dorang tu budak bandar yang dah kenal pun jenama Nike and Adidas... aku nie... Nike and Adidas, aku kenal time aku kat U jek... jauh beza aku ngan dorang... macam langit and bumi... rasa nya nak sembang pun malu coz aku tak tau ape yg dorang citer...


lepas sebulan dok dalam kelas tu dengan menjadi seorang yang pendiam... aku mula jumpa dengan manusia2 yang sama macam aku... maksudnya dari kampung... hehehe ada jugak rupanya spesies aku kat sini... antaranya adalah mazura, barkish, rashidah, nordiana izwani, along... start dari hari tu kitorang kamcing giler... jadi best fren...


time form 1 and form 2 akademik aku tak bagus sangat... everage jerk... tapi antara kitorang berenam... diana is the best... aku second... masa form 2 kitorang still kawan... tapi naik form 3... kelas kitorang dirombak... to 70 akan duduk dalam 2 kelas... pintar and yakin... erm for sure la aku xtermasuk dalam kategori pintar and yakin... aku dimasukkan ke kelas waja... dorg cakap kelas tu kelas last sekali... tapi pada aku tu la kelas yang happening... sebab aku ada classmate yang best and cikgu kelas yang happening giler... cik norma... lama dah aku xjupe dia... antara aku ingat class mate aku tu macam...


sherry and amira (class mate aku time form 1 and 2 tapi xclose sangat... bila form 3 baru kamcing...),





afni (dah kawen and jadik cikgu kat MRSM KT... mungkin juga dah ada Baby kot...),





Monaliza (yang tuisyen skali ngan aku...skang dah jadi Peramugari),





asyikin, amiza, fuziana, husna, musaliana (yang langsung aku tak penah dengar citer sejak aku meninggalkan Derma)





aliff othman dan yazmilll (antara pelajar yg glamer dlm kelas aku tu... and antara pelajar lelaki yg agak close ngan kitorang)





ridzuan (pelajar lelaki dlm kelas aku yang menghafal semua isi dalam buku teks form3 tu... aku ingat lg... ustazah... maaf la aku lupa nama ustazah tu... ustazah selalu xngam ngan dia sebab ape yg ustazah nak cakap dia mesti potong... maklum la dia dah hafal semua isi dalam buku tu... so dia dah tau ape ustazah nak kata)


amirul adha dan yang lain2 tu aku lupa... tapi aku pasti ingat kalo nampak korang...


life masa form 3 tak la sebest mana... sebab sumer org cocentrate dengan PMR... aku ingat time PAFA... sumer org marah dengan ustazah Noraini... ape tak nyer... kelas lain menghafal yang ringkas2 jek... tapi kelas kitorang disuruh hafal yg panjang2... contoh macam doa jenazah... kelas lain hafal doa pendek jek... kelas kitorang kena hafal doa yang panjang.. pastu bila menhurai rukun islam... siap kena tanya lagi niak solat, niat puasa, siap rukun2 solat, perkara membatalkan solat... kalo buat PAFA rukun islam lagi dasyat... kena tanya... nama2 nabi... kena sebut ke25 sumernya, nama malaikat... kitab2... rasul ulul azmi... sumer nyer... aku pun sebenarnya tak puas hati juga dengan ustazah tu sebab suh kitorang hafal yang bukan termasuk dalam kriteria PAFA pun... tapi bila aku dah naik form 4 and 5... aku mula sedar benda tu semua menyenangkan aku sebenarnya... contoh mcm masa nenek aku meninggal time aku form 5... aku dah bleh sembahyangkan jenazah dia siap bleh baca doa yang panjang tu lagi... time ustaz masa form 5 suh hafal doa2 jenazah yg panjang tu... aku dah ingat... aku menyesal marah dan merasa tak puas hati dengan ustazah sebenarnya... sebaliknya aku berterima kasih sebab kerana dia menyusahkan aku waktu menyebabkan aku senang sekarang...


aku amat berterima kasih pada semua yang penah mendidik aku kat SMKD nie... cikgu2 yang banyak berusaha untuk kemajuan aku... yang akhirnya melayakkan aku untuk mendapat 7A 1B...

ada satu lagi kenangan manis time kat Derma... hehehe... time amik result PMR... ayah aku cakap, dia akan sembeli seekor ayam untuk setiap A yang aku dapat... tapi ayah aku budget takat 3A jek since aku nyer trial cuma 2A... aku pun tak budget aku akan dapat keputusan yang baik... aku pun memang budget aku dapat 3A jek... masa aku sampai seklah... aku tengok ramai yg dah amik result... ada yang ketawa, gembira and ada gak yang sedih... aku nie katogori mana ek?! gi amik result pun aku pi sendiri... naik bus... erm... sampai jek dalam bilik mesyuarat... aku dah nampak mira and sherry... masing2 kalo xsalah aku dorng dpt 5A... dorang siap wish aku tahniah... aku ingat apesal la... masa tu cikgu norma cakap kat aku... "azni... awak dapat 7A 1B"


Macam nak pengsan pun ada... hehehe... tapi aku bersyukur pada Tuhan yang maha Esa atas semua nikmatnya... Alhamdulillah...

No comments: