Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, December 31, 2009

Syukran Syukran...

hurm entri nie lanjutan dari entri semalam... at last korg tau pukul berapa aku angkat brang?... pukul 11.30 malam... fuhhh...

menangkap kata2 shakiran... nasib baek tak dak polis... kalo tak sure dia kata kami perompak... huahuahua...


hurm dan skang aku tengah menyelongkar balik satu2 barang yang dah cantik2 aku masukkan ke dalam kotak...

huarggg... malam nie sejuk sket walaupun nampak sangat penat dengan barang2 yang banyak... tak pe, aku menagingatkan hati aku agar melakukannya dengan tenang dan ikhlas...

k lah nak sambung mengemas... gumbira!!!!



sebab esok kak tiyyah and adeq faris nak mai... hehehehe hurm neway u all... HAPPY NEW YEAR!!!



Wednesday, December 30, 2009

Bengang!!!

tajuk entri aku nie memang sama dengan tajuk lagu akim... hehehehe tapi tak sama... sebabnya aku memang bengang dan bukan untuk menghiburkan org...

aku sekarang berada di rumah lama aku yang dikelilingi lautan barang2... ada meja, ada almari, ada rak pinggan dan mcm2 lagi... dan lappy aku nie pun sebenarnya duduk diatas almari... hehehehe meja dalam bilik...

actually aku bengang sebab semalam aku call owner lori sewa untuk sewa lori nak pindah umah... bunyi nyer tue mcm comfirm jek... aku pun senang hati... dan bersyukur dipermudahkan urusan...

tup... tup ari nie bila sampai masanya... aku call balik org tue... cara dia cakap cam org hilang ingatan... lupa yg aku sewa lori dari dia... huhuhuhu... ckp pun cam org isap dadah... heeeeeee ntah ler... walhal semalam siap mintak alamat lagi... memang bengang la tahap cipan, gaban sumer ada lah...

then janji punya janji dari pukul 5.30 sampai pukul 7.30 tak sampai2... then aku coll shahidah member aku... huhuhuhu mintak no fon lori sewa kot2 dia ada... then dia pun bagi... aku pun cal... kali nie pun sama... cara cakap mcm memang boleh comfirm dtg la la... then aku sms alamat bagi dia... then...................sennyap...

sejam lepas tue aku sms tanya dapat ker datang............... then......... senyap...

aku dah malas nak ckp... aku suh kak mar ckp... boleh dia kata tak perasan aku sms alamat... huishhh bengang kali ke dua...

dan sampai saat nie aku tak pasti yang dapat ke tak aku pindahkan barang aku nie mlm nie jugak... huahuahuahua...

SUPERMAN.... MAI LA TOLONG AKU ANGKAT BARANG NIE MASUK UMAH BARU AKU!!!!

Monday, December 28, 2009

Kota Penuh Tipu Daya...

finally aku dah sampai gombak dengan selamatnya...

Alhamdulillah... Syukur...
dan ari nie jugak mungkin menjadi permulaan kepada semua yang akan berlaku selepas ini... dan aku harap segalanya baik2 saja...
esok mesyuarat kali pertama... hurm maknanya ada la tugasan baru yang menanti... cuma aku harap aku akan dapat buat lebih baik... hurm 2010 nie mcm ada semangat baru...
aku harap akan di permudahkan urusan untuk masuk ke umah baru tue... hurm harap senang la... dan berkekalan lamanya... aku nie sebenarnya malas nak pindah2... dah la banyak barang... nak mengemas tu pun satu... actually umah yg aku duduk skang dah oke... cuma yang tak best nya sejak kejadian masuk umah ari tu umah nie dah jadik semacam jek... tu yang tak syok duduk tue...
aku harap jugak 2010 menemukan aku dengan kebahagiaan... aku dah penat berduka dan aku dah penah bersedih... so aku harap aku akan mendapat kebahagiaan pada 2010...
hurm harapan aku jugak supaya aku dapat jadi cikgu yg baik... hehehehe... tu pun kalo dapat pelajar yg baik... hehehehe
kepada semua follower aku and jugak yang terjumpa blog ni secara tak sengaja... sila la doakan aku yer...

Monday, December 21, 2009

26 Tahun

19 disember yg lalu genap umur aku 26 tahun... tapi entah ler... aku tak pasti apa pencapaian aku setakat nie... walaubagaimana pun aku bersyukur dengan apa yg aku ada... Alhamdulillah syukur...

hari nie plak aku meniti last2 day dirumah... huhuhu lusa akan berangkat balik ke KL... tapi maybe staying dengan kakak aku dulu... then 25 atau 26 baru aku balik gombak... uruskan pasal pindah umah... pastu nak kemas lagi... aku harap sangat umah tue bleh masuk by 25 nie... paling lewat 27... kalo tak kalut jugak dengan skolah reopen...

19 disember ari tu jugak aku pi mjlis kawen ija... hurm akhirnya ija bertemu dengan seseorang yg telah ditakdirkan untuk dia... Alhamdulillah aku tumpang gembira... kat majlis tue jugak aku jupe wan dan nor... tengok nor tak banyak berubah... still mcm nor yg aku kenal... tapi wan banyak jugak perubahannya... maybe sebab dah lama tak jupe and dah banyak pengalaman yg dia dah lalui... pepun aku doakan yg terbaik untuk teman2 aku...

Friday, December 18, 2009

Mohd Hafizi Shahibi

semalam aku berpeluang pegi ke "nat" khamis... hehehe utk mereka yg bukan org perlis... nat adalah pasar sehari... kira nat khamis nie dekat la dengan umah aku... selalunya aku jarang pegi nat nie.. ntah kenapa... mungkin sebab dekat dengan rumah and nat dia pun kecik jek... so ditakdirkan ari nie aku pi...

masa jalan2 kat nat tue... aku teringat plak suasana nat ni mcm suasana pasar koboi dulu2... ala yg mcm dalam tv tue... sebijik dowh...

tp bukan tue yg nak aku citer... aku nak citer ttg dia yg di atas tue...

masa jalan2 kat pasar tue... aku tertangkap satu wajah yang tak familiar tapi aku rasa aku kenal... lama jugak aku dok perhati muka tue... dan dalam masa yg sama perasaan aku bertukar jadik lain... ntah kenapa jantung aku berdegup lebih cepat dari biasa... hahaha jeng jeng jeng...

lama2 aku yakin hah dia la pemilik nama yg diatas tue... hehehehe hurm actually dia antara yg aku kategorikan best fren masa dekat sekolah santan dulu... hurm tapi ntah la rasa nak tegur ke tak... so aku biar jek la keadaan yg menentukan...

jalan2 sambil jalan... masa tue kenangan dulu2 pun terpancar... dan kadang2 aku tersenyum dalam hati... tak sangka kwn2 lama yg dulunya main2 dan gila2 sekarang dah besar.... dah ada keje and dah ada life sendiri...

actually hafizi nie member sekelas aku... kami baik sejak darjah lima sebab sepupu dia bestfren aku... aku still ingat hujung2 darjah 4 tue kami diletakkan berdekatan... aku, shima, fizi dan luqman(ntah kat mana dia skarang)... kira kami ngam juga... cuma aku ngan lukman suka gaduh... biasa ler budak2...

so bila naik darjah 5 kami baik... duduk dekat2... masa nak pindah kelas ke darjah 5 tue... aku ingat fizi ngan lukman naik dulu... derang savekan tempat untuk aku ngan shima kat blakang derang... hehehhe maybe u all lupa tapi aku tetap ingat... tapi tak banyak kenangan darjah lima yang aku ingat... tapi darjah 6 ada la jugak...

kami tanam sayur kat belakang sekolah... nie idea cikgu mat zainal yg ajar kami kh.. so hari2 cuti kami pegi sekolah untuk siram... yag rajin pegi sekolah siram pokok is aku, shima n fizi...

selalu jugak kami balik sekolah sama2... naik beskal... beskal aku brand batman warna merah... so kami selalu naik saing2... aku ingat beskal shima warna coklat and fizi warna biru... pelagi bila time balik kami balik sesama...

banyak lagi kenangan masa sekolah rendah... tp lepas jek abis darjah 6 kami terus lose contact... sampai la hari nie baru aku jumpa balik... dan dia pun dah kawen... cuma masa majlis kenduri kawen dia aku tak dapat pegi sebab aku ada keje... rasanya skarang dia dah ada anak kot... hurm whatever pun doa aku sentiasa bersama sahabat2 ku...

p/s: pejam celik pejam celik... ada seminggu lagi nak balik kampung... huhuhu

Thursday, December 10, 2009

Nak Balik... Yahooo

malam nie aku balik... ada kurang lebih 5 jam lagi... aku nak tido dulu... coz mata aku sangat mengantuk... huhuhu... sat gi 6.30 bangun dan mandi... 8 gerak ke hentian duta... hehehehe... hurm tak sabar nak balik... tapi keje yg dibawak balik pun banyak sebenarnya... hehehehe

tak pe lah as long as aku dpt balik kg...

Masalah

hurm ntah kenapa lately aku suka update blog aku... mungkin sebab aku dah jumpa blog seseorang... hehehehee..

ditambah plak dengan kegilaan aku membaca blog zed zaidi... alaaa... zed zaidi yang pelakon tue... hehehe walaupun aku tau dia bukan nya kenal aku pun... tapi aku suka baca... sebab blog tue terang dan tak hipokrit...

tajuk entri ari nie aku nak tujukan khas buat sorang follower aku... hehehehe baru2 nie terbaca blog dia... aku tengok dia nie banyak sangat masalah... hahahaha mcm la aku tak dak masalah yang asyik nak nasihat org tue... actually aku tau apa masalah dia tue... sebab tue aku nak buat comment kat sini...

remember this fren... kdg2 masalah tue bukan besar mana pun... kita jek rasa besar... dan kita rasa masalah kita la paling besar... walhal kecik jek dan kadang2 tak dak kena mengena dengan kita pun... cuma kita jek yang penyibuk... so nasihat aku... tak payah la dok sibuk mengatakan tu masalah ngko... hehehehe kan ringan sket kepala otak...

satu lagi janganlah dok salahkan org jek... mungkin puncanya dari ko... sebab tue org tue mcm tue... kalo tak kenapa org tue nak bersikap cam tue dengan ko... betul x? hurm hidup nie panjang... banyak fasa yang berlaku dalam hidup nie... kadang2 manusia tak statik di stu... dia bergerak dan menyesuaikan diri dengan persekitarannya... so tak payah heran la kalo masalah datang bertimpa2... hehehehe

hurm malam nie balik kg... ntah ape la perasaan yg ada... mcm sedikit tenang... tapi heharap tenang selalu... tak sabar nak jupe kak tiyyah sebenarnya... hehehehe and adik faris yang dah pandai panggil mak lang dalam slanga dia... hahaha tak pe as long as mak lang faham...

Tuesday, December 8, 2009

Takotttt!!!

akhirnya aku dah sampai gombak... huhuhu... hurm sampai hentian duta pukul 5 pagi... amik teksi sampai gombak... mahai nak mampos teksi dari hentian duta ke gombak... RM33... walhal kalo pakai meter rm10 jek... hurm nak wat camna naik saja lah... aku tak dak pulak sugar daddy nak datang amik kat sini... hehehehe lawak saja... ahaks

hurm sampai jek umah... gelap semacam... kak mar tadak kat umah... hurm aku ingat dia stay kat umah abang dia kat sungai buluh... rupanya dia balik cuti kat kelantan tak balik2 lagi... hurm so maknanya aku sensorang ler 2 malam nie... tajuk entri nie merujuk kepada keadaan aku sepanjang 2 malam nie...

tapi insyaAllah semuanya akan selamat...

sampai2 jek aku terus bantai tido... mcm la 10 tahun tak tido... bangun dah zohor dah... lepas jek solat terus gi sekolah... kejadian di sekolah memang diluar jangkaan aku... bayangkan ari ni last paper untuk budak sains... dan kalo namanya budak sains surelah 3 kelas teratas... kira dalam sekolah nie derang ler paling bijak... tapi apekan daya tindakan mereka membaling telur dan tepung petang tadi memang menunjukkan mereka masih kurang matang...

dunia dah berubah... kalo dulu masa aku lepas habis paper SPM... masing2 mencari lelaki atau perempuan yg diminati untuk di luah perasaan... kononnya lepas spm tue dah matang la... tapi skang nie cara mereka adalah dengan membaling telur dan tepung... ada yg siap bakar kertas soalan... aku heran jugak... bukan ker semakin kita maju pemikiran kita semakin matang... hurm entah la...

Monday, December 7, 2009

Ntah Lerrr...

malam nie balik gombak... dok umah pun rasa bosan...

balik gombak pun cam tak best... umah tue dah jadik cam umah hantu dah... kalo umah tue seceria dulu... kan best...

mak... nape ek kok nie rasa cam kita jauh jek...

Ntah Lerrr...

malam nie balik gombak... dok umah pun rasa bosan...

balik gombak pun cam tak best... umah tue dah jadik cam umah hantu dah... kalo umah tue seceria dulu... kan best...

mak... nape ek kok nie rasa cam kita jauh jek...

Monday, November 30, 2009

Apa Makna Semua Ini...

hurm life is macam biasa... kat kampung kan... at least terlepas rindu kat mak ngan bapak... aku bukan nya selalu dapat balik... so manfaatkanlah sebaiknya... tapi boleh ker...

hurm harapannya boleh la...

skang ni lak tengak updating kaspersky 2010... aku harap oke la... mula ingat nak anta lappy nih pi servis... tapi actually aku tak suka org usik barang aku... nak2 bila dah diformat lappy nie akan jadi macam baru beli... tu yg tak best tue... so aku take step untuk beli anti virus dan install dulu... pastu scan... kalo tak berjaya baru aku anta servis... hehehe so far alhamdulillah 50% dah berjaya... cuma tengah tunggu dia update jek...

malam nie sunyi awal... sebab kak tiyah dan adik faris tido awal... mak pun tido awal... maybe sebab penat tolong jiran goreng mihun untuk mesyuarat syarikat pinggan mangkuk malam nie... actually kat kg aku bila ada org nak kenduri, dia akan organise meeting dulu untuk set up tugas2 supaya majlis kenduri berjalan lancar... hurm 5 dis nie ada majlis kat kampung aku... so tuan umah panggil la meeting kat umah dia mlm nie... tapi bapak ckp tak nak pegi... hurm maybe tak larat... bapak pun dah tido...

kak ida and adik dok tengok tv kot, sebab dengaq bunyi tv dari dalam bilik nih... hurm... dan aku plak duk kat depan nie sambil memikirkan apa pulak episod untuk esok... hurm ntah la ya Allah... semuanya aku serahkan padaMU...

Thursday, November 26, 2009

Bercampur Baur

Lama tak update blog nih rasanya... hurm so far aku cam biasa jek... hehehe besa ler dah dok kat kg... hurm hati pun sedikit senang... sebab dapat stop kejap keje seharian... cuma kadang2 rasa cam dok relax lama2 nie cam kurang best pulak... hurm minta maaf aku katakan... aku memang malas buat keje rumah... hurm sekali 2 kala tue kira oke la kan... tapi kalo selalu tue rasa cam malas... hehehe...

hurm 8 - 10 dis nie aku balik semula ke gombak... duty exam... pastu aku balik kampung balik... hurm 3 hari di gombak bleh la kemas2 umah sket untuk pindah... hehehe... hurm tak sabar jugak nak pindah... tapi tak pasti la jugak apa yang menanti di depan...

cuma sekarang aku rasa tak best dalam hati... ntah la kenapa... tapi kadang2 aku persetankan jek... kalo dilayan lebey2 kang nanti jadik kes besar pulak... cuma kadang2 tak bleh la jugak nak simpan... hahaha cuma aku sedar la yang aku memang malas dalam semua hal pun tambah2 mulut aku yang leser nih... so aku tak kesah la org nak kata apa pun asalkan aku bahagia... hurm cuma kadang2 aku rasa seperti sangatlah bodoh dan sangat la teruk diperlakukan... hurm kadang2 cam nak lari jek dari situasi nie... cuma bila fikir2 mungkin satu hari nnti aku masih memerlukan bantuan mereka dan lari pun tak lepas... aku sabarkan sahaja...

huhuhu mungkin aku tak faham, mungkin aku tak se peka dia... tapi aku juga tetap sebahagian dari keluarga nie... jangan la buat aku seperti orang yang sangat bodoh dan sangat teruk... i feel very bad...

Monday, November 16, 2009

Hormatilah Hak Orang Lain

entah ler... aku rasa aku cukup respek hak org len... tapi mungkin org len tak rasa cenggitu... pepun minta maaf la kalo aku melanggar hak org lain... hehehe tak sengaja...

tapi aku harap sangat pasni semua org tolong lah hormati hak aku dan bagitau la kat aku kot2 aku terlanggar hak korang... sebab aku rasa skang hak aku sudah di langgari oleh manusia2 tertentu...

sure ada yg tertanya2 sape yang langgar hak aku tue... tak pe lah keep in la siapa... tapi dia sure tau diri dia... so pandai2 la

Friday, November 6, 2009

Nasihat Aku Untuk Semua...

berat rasanya nak menulis hal2 yang begini sebab saya bukanlah ahli di dalam bidang ini... tapi tanggungjawab sebagai seorang muslim menuntut saya untuk menulis mengenainya...

pertamanya maaf andai nasihat ini nnt akan membuatkan anda2 yang membca tersinggung... mohon maaf dan mohon agar di muhasabahkan diri sekiranya kita tergolong dalam golongan yg akan disebutkan... muhasabah dan kembali kepangkal jalan...

saya tidak ingin menyentuh aspek global... hanya ingin menyentu aspek dan konteks yang kecil... dalam suasana sekolah... sesuai dengan peranan saya sebagai seorang guru...

dalam suasana sekarang, zaman yang semakin berubah dan kehidupan yang semakin dihambat dengan kemajuan teknologi... seringkali manusia melupakan agama... seringkali manusia membelakangkan agama...

persoalannya... tidak takutkan kita pada Allah? pergaulan bebas semakin berleluasa, maksiat semakin hebat, syirik semakin nyata... manusia menidakkan hukum dan menghalalkan yang haram... persoalannya tidak takutkan kita pada azab Allah? kalau diahkirat kita akan disoal dengan apa yang telah kita lakukan... tapi tidak takutkan kita sekiranya di azab di dunia lagi... sudahlah dunia pun kena... akhirat juga kita terkena...

lelaki perempuan bukan muhrim berpegangan tangan... tahukan anda itu adalah HARAM?! tahukan anda ada batasan yang perlu anda patuhi dalam kehidupan seorang manusia... saya rasa tiada agama yg menghalalkan pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan... mengapa mesti melakukannya juga... tidak takutkan kita dengan azab Allah? masyaAllah... moga dijauhkan dari segala kemarahan Allah...

berpegangan tangan sahaja sudah HARAM dalam Islam, apatahlagi berpelukan... itu juga adalah HARAM melainkan anda sudah berkahwin... dimana rasa malu kita sebagai manusia... tidak malukan kita bila tindakan kita lebih dahsyat berbanding orang bukan Islam... dimana batasan2 yang memisahkan kita dengan agama lain... dimana akhlak dan budi pekerti terpuji seorang Islam... jangan lah kita menurunkan akhlak kita serendah-rendahnya... janganlah kita menjadi seorang yang sangat rendah maruahnya...

simpanlah perasaan dan rasa cinta anda hanya pada mereka yang berhak... jgnlah anda sia2kannya pada orang yang tidak sepatutnya... janganlah anda terlalu mudah memberikan hati dan diri anda pada sesiapa sahaja... janganlah menjadikan diri kita terlalu murah untuk dimiliki, disentuh dan dipeluk... saya masih teringat kata2 penolong kanan saya sewaktu di MRSM... "puteri jangan terlalu murah harga diri anda hingga boleh dibeli dengan nilai 3 seringgit, dan putera jangan erlalu murah harga diri anda sehingga boleh dibeli dengan nilai 4 seringgit"

Murahnya harga diri kita... hingga boleh dipegang pegang dan sebuat sesuka hati... INGAT!!! sekali anda memberi dengan mudah, maka anda akan selalu dia anggap MURAH...

satu perkara lagi yang saya ingin nasihatkan... lelaki dan perempuan yang berdua2an... yang ketiganya adalah syaitan... dan syaitan akan sentiasa menyesatkan umat manusia... walau apa pun tujuan anda... ingatlah MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA... berdua2an dengan tujuan berbincang tentang pelajaran mahupun berbincang tentang ilmu agama tetap HARAM hukumnya... berdua2an dengan mukan muhrim haris diserta dengan mahram... bukan dengan rakan2... rakan2 bukanlah muhrim kita... hati manusia mudah goyah dan hanyut... manusia yang hanyut akan terus hanyut dan anda tidak akan dapat diselamatkan sekiranya terus hanyut... maka nasihat saya, jangan anda terjun ke dalam jurang yang dalam sekiranya anda tidak pandai berenang...

nasihat saya pada pelajar2 dan sesiapa sahaja yang membaca tulisan ini... janganlah anda menghalalkan dan membiarkan rakan2 anda terus hanyut... bantulah mereka kembali kepada Allah kerana sekali bala Allah turun, akan turun kepada semua umat dalam komuniti tersebut... termasuklah kita yang tidak melakukannya... mengapa? kerana kita tidak berani mencegahnya... oleh itu bantulah rakan2 dengan menasihatkan mereka agar kembali kepada Allah... biarlah mereka membencei kita kerana kita menegakkan keadilan...

kepada semua yang membaca... ingatlah kebaikan dan keburukan hanya dipisahkan oleh 1 garisan yang sangat halus... dan syaitan adalah makhluk yang sentiasa berjanji untuk menarik manusia melangkah ke arah keburukan... hanya hati yang kuat dan iman yang teguh sahaja yang mampu mengatasinya...

bagi ustaz dan ustazah yang membaca... mohon maaf andai tulisan ini tidak sempurna... tegurlah mana yang salah dan tambahlah mana2 yang kurang... kerana saya bukan ahli dalam hal2 ini...

semoga kita dilindungi Allah swt...

wassalam...

Monday, November 2, 2009

Aku Harus Kuat...

hujung 2009 datang dengan bermacam dugaan... kadang2 aku rasa mcm bebanan nie tak mampu aku tanggung... ntah la...

sejak umah kena pecah masuk hari tue... hati aku masih tak tenang... then bila mak, bapak dan adik datang weekend lepas... aku dapat sedikit kekuatan... Alhamdulillah... cukup la sekadar untuk tempoh terdekat... sementara sebelum cuti...

dalam perancangan yang aku dah buat sebaik mungkin... tergelincir bila aku kena pindah rumah... duit pun kurang cukup... huhuhu ntah la... mungkin ini lah yang dikatakan Kita Hanya Merancang Dan Allah yang Menentukan... dan aku harap Allah memberikan aku jalan yang terbaik untuk aku menyelesaikan masalah yang ada...

2 perkara terbesar yang melibatkan duit yang aku kena setlekan ujung tahun nie... sewa umah dan roadtax kete... hurmd an aku harap aku dapat setlekan sebaik mungkin...

dan aku akan kuat dan terus kuat sebab aku percaya apa saja ujian yang Allah berikan adalah yang termampu aku hadapi... sebab Allah tak akan menguji hambanya dengan ujian yang tidak mampu ditanggung oleh hambanya...

Tuesday, October 27, 2009

Dugaan Semoga Aku Dekat Dengan Nya

hari nie aku pegi servay tempat jamuan untuk pengawas... hurm dah jumpa tapi tempatnya aku rahsiakan dulu...

balik dari situ ku ke sekolah setle kan soalan lower 6 esok... hurm dah siap print aku pun pi potostat... masa tengah potostat... aku dapat call dari kak mar hosmate aku suh aku balik cepat sebab umah kena PECAH!!! dalam hati aku terus teringat TV LCD aku, sebab dalam umah aku tue menda paling senang di angkat adalah TV tue lah... hurm dalam aku aku slow2 redha... redha jek ler walaupun jauh sebenarnya aku memang nervouse... selesai jek menguruskan fotostat aku pun balik... dan seperti yg kujangkakan TV LCD tue memang dah tak dak ler kat situ...

redha dalam hati tapi perasaan bercampur baur... minyak kete lak dah merah... huhuhu tanpa sedar...

masuk tengok dalam umah dan Alhamdulillah bilik aku selamat... cuma bilik hosmate aku jek ler kena pecah dan kena semakkan... hurm kesian juga...

petang tadi dah report polis... tapi besa ler... sekadar report jek ler... yang len tu jangan harap lerrrr...

tapi sekurangnya dugaan nie lebih mendekatkan aku dengan Allah... aku lebih redha dan mengharapkan petunjuk dia...

Semoga Allah bersamaku walaupun kadang2 aku selalu gagal untuk bersamanya

Monday, October 26, 2009

Hari Yang Tak Berapa Tenang

hari nie hari yang tak berapa tenang untuk aku... sebab banyak sangat keje dalam list yang belum aku buat...

1. belum marking paper lab upper 6
2. belum semak kertas gerak gempur upper 6
3. belum print paper final exam lower 6
4. belum buat skema paper final lower 6
5. belum key in markah kak rabiah

hohohoho... npk sikit... tapi sebenarnya banyak... hurm tak pe buat slow2...

tadi pagi ada program bersama bonda... untuk pelajar upper 6... hurm oke ler... heharap derang dapat semangat yang tinggi...

hurm aku tengok citer sumpah bunian nie naik fedup plak... malas aku tengok

Friday, October 23, 2009

Bonus...

hurm tak sia2 menderita awal... sekurang2 nya senang sekarang... hehehehe

Pernah Tak Anda Terfikir...

kadang2 aku dok saja2 terfikir juga... dengan pencapaian yang dah aku capai nie... rupanya ada ramaiii yang menyumbang kepada kejayaan aku... hurm yer lah yang nyata tu memnag la kita ingat... mak ayah, guru-guru, kawan2... paling tidak pun kalo nak tambah lagi jiran2... tapi kadang2 kita lupa pada mereka yang memberi sumbangan-sumbangan kecil yang menyebabkan kita berjaya... ehems... bukan kita lah... aku... hehehehehe...

sape ek...

hurm kalo dalam idup aku banyak... tukang kebun, apek kedai runcit, mak cik kantin, driver bus, pak guard, dan ramai lagi... hurm tu baru manusia... ntah haiwan dan tumbuhan pun ada yang menyumbang kepada kejayaan aku...

kenapa aku kata mereka berjasa dan menyumbang pada kejayaan aku...

tukang kebun... kalo tak kerana dia dah membersihkan kawasan sekolah dan menyediakan persekitaran yang baik untuk aku... tak mungkin aku akan dapat belajar dengan baik...

apek kedai runcit... kalo tak kerana dia menjual barang2 keperluan pembelajaran aku mcm pen, pensel, pembaris... tak mungkin aku dapat belajar dengan sempurna

mak cik kamtin... kalo dia tak masak yang sedap2 dan bersih... tak mungkin aku akan dapat belajar dalam keadaan lapar...

driver bus... hurm kalo dia tak hantar aku pi sekolah... cemana aku nak belajar...

banyak sebenarnya orang yang kita lupa nak berterima kasih... dan ramai sebenarnya tanpa sedar membantu kita untuk mencapai tahap yang dah kita capai... so nasihat aku pada yang membaca entri ini ucapkanlah TERIMA KASIH bila masa yang ada... jangan di tangguh takut nanti tak sempat...

mcm aku sekarang... kalo nak ucap terima kasih pun aku dah tak ingat wajah mereka2 ini... tapi nasib baik setiap kali aku berurusan dengan mereka aku akan berterima kasih... hurm terima kasih semua...

Wednesday, October 21, 2009

Susah Arrr...

kadang2 aku rasa baek aku duduk sorang2... lagi bagus... sebab apa, kalo apa2 yang berlaku aku tanggung sendiri... susah ada hosmate...

agaknya sebab nie la kak tun suka dok sorang... lampu kat dapur tu dah lama tak menyala... wiring maybe... aku saja buat bodo... dia pun buat bodo jek...

bil letrik pun aku saja buat bodo, dia pun buat bodo...

toilet tue, tiap kali aku cuci selalu jek pastu ada rambut berjejeran kat lubang air... bila mandi air tersekat... aku tau bukan rambut aku, sebab aku cuci rambut seminggu dua kali jek... dia lak ari2... tapi tak reti cuci toilet... seminggu aku balik, seminggu toilet tak cuci... fed up ler cam nie...

tu belum kira sapu sampah lagi... huhuhuhu...

tak der ker kat mana2 ada rumah sewa yang murah2... aku tak mampu la kalo mahal sangat... huhuhu memang nekad la... kalo ada rumah sewa aku memang nak keluar dari sini...

Wednesday, October 14, 2009

Salam Sayang...

PMR dah selesai... fuhhh nafas lega dapat ditarik oleh semua pelajar tingkatan 3...

cikgu2 pun tumpang lega...

aku?! lega satu episod... masih ada lagi 1 episod... upper 6...

hurm... lagi 1 lebih jek nak pekse... hurm heharap mereka bersedia...

whatever pun... life must go on... walaupun aku rasa tahap kesihatan aku berada di tahap yang tidak bagus... kenapa ek... hopefully tak dak ape2... mungkinnn... Allah sedang menguji aku dan mengingatkan aku agar tidak lupa padanya...

Wednesday, October 7, 2009

Selamat Hari Lahir

Shakiran...

HAPPY BIRTHDAY!!!

semoga ko bahagia, lebih berjaya, kuat, tabah dan sentiasa diberi perlindungan dari kejahatan dan kemungkaran...

Hal Yang Melegakan dan Hal Yang Menyedihkan

Melegakan bila borang pengesahan aku dah siap di uruskan... bukan nyer lama... tapi perangai memendam dok melengahkan keje tu yang melamakan tue... huhuhu... tapi pe pun Alhamdulillah semua nya berjalan lancar...

Menyedihkan bila kawan lama aku masa praktikal dulu kehilangan anak nya yang baru dilahirkan pada julai lalu... 15 minit selepas dilahirkan... huhu dan aku baru tau hari nie... doa aku semoga dia kuat dan tabah menghadapi dugaan... mungkin Allah merencanakan yang lebih baik pada masa akan datang...

Tuesday, October 6, 2009

Panas Hati, Geram dan Marah...

aku panas hati hari nie... panas hati dengan beberapa orang disekeliling aku...

kisah 1...

hari nie aku pi jumpa kerana sekolah aku... bertanyakan status permohonan untuk pengesaha jawatan aku yang aku antar bulan 4 ari tue... dan banyak kali aku tanya, jawapannya tunggu ler pengesahan... skarang dah 6 bulan lebih belum sampai apa2 jawapan... last2 ngok ngek ngok ngek baru dia cakap belum anta lagi... aku terkejut...

tak anta laggggiiiieee... biar betul dah 6 bulan... alasan nya banyak keje and susah nak kira2 ape kebende ntah... wahhhhh panas ler aku... aku terus blah dari situ tak cakap apa... tergama sebenarnya... huhuhuhu...

dalam hati aku nie dah maki hamun dah... nak kire ape sampai 6 bulan tak anta2 lagi... giler... bz konon... yang ko dok sembang and lepak kat kantik berjam jam tue peciter? panas hati aku...

saat tue aku rasa aku tak tau nak citer kat sapa... sapa yang boleh bela aku... and time tue aku sedar kalo cikgu nie ada masalah... dia memang tak dak tempat nak mengadu...

last2 aku turun makmal... citer kat kak ina... tapi sekadar citer jek ler... aku dok kejap and then aku buat keputusan nak balik...

dok dalam kete sambil tunggu enjin panas aku tepon kak ani... kerani lagi sorang tue tanya dia cemana... discuss punya discuss kak ani cakap dia akan cakap dengan kerani tue suruh buat... and aku pegang janji tue...

janji aku aku nak tunggu seminggu lagi... kalo tak buat juga aku nak report kat pengetua... and kalo pengetua buat tak tau atau banyak cakap aku nak report terus kat kementerian... kalo dah dapat jugak aku nak tulis kat surat khabar... itu nekad aku... biar derang tau siapa aku... ingat aku diam so bleh perlekehkan aku...

and aku nak duduk kat ofis tue... kalo aku tengok dia duk relax aku akan tanya surat pengesahan aku dah buat ker? biar dia rasa... sape suh cari pasal ngan aku... hah amik kau... aku tak penah buat taik dengan ko tetibe jek ko cari pasal ngan aku... siap ko...

Friday, October 2, 2009

Semoga Berjaya

Hari nie hari terakhir aku dengan 3 harmoni... selepas ini mereka akan menempuhi peperiksaan PMR...

doa aku semoga mereka dapat berubah dalam masa yang singkat ini... semoga mereka insaf dan semoga mereka dapat menjawab soalan exam dengan baik...

disini juga aku memohon kepada yang membaca blog ini... doakanlah kejayaan anak2 muridku... bukan mendoakan mereka untuk mendapat A dalam sains... tapi cukuplah sekadar mendapat keputusan yang terbaik yang pernah mereka capai sepanjang hidup mereka... itu dah cukup memuaskan hati aku...

disini juga aku menghalalkan semua ilmu yang telah aku berikan dan aku maafkan semua dosa2 dan kesalahan yang aku dah buat...

3 Harmoni... buat lah yang terbaik untuk masa depan awak... saya akan selalu mendoakan kejayaan awak dunia dan akhirat

Tuesday, September 29, 2009

Rindu Memaksaku Menyayangimu...


Andai engkau mengerti

Perasaan di hati ini

Pasti engkau menyedari

Betapa hatiku merinduimu

Bukan mudahnya aku

Untuk melafazkan cinta

Sekali ku melafazkan

Sampai bila pun ku menyintamu

Rindu memaksaku menyayangimu

Tak daya ku menahan

Segala perasaan aku

Yang makin gelora

Setelah engkau menyedari

Sambutlah cintaku

Sepi mengajar aku

Tentang perlunya cinta

Walau pedih walau perit

Terpaksa aku menghadapi

Tiada apa yang engkau pinta

Sekadar kesetiaan

Selagi rindumu masih dihati

Cintamu terus bersemi


Diari Raya Aku...

Rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...

dikesempatan ini juga aku nak minta maaf pada semua yang berada disekeliling aku... minta ampun dan halalkan semua nya... dan aku di sini dengan redha dan lapang dada memaafkan semua dosa org2 yang berkenaan yang membuat dosa pada aku...

harapan aku pada Aidilfitri kali ini semoga aku menjadi manusia yang lebih baik berbanding sebelumnya... dan aku berharap semoga ukhwah anta aku dengan semua orang menjadi lebih baik...

dan aku juga berharap semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh hamba2 nya yang telah pergi menemuinya... terutamanya Tok, Chiaq, Nyang2 aku dan kakak aku yang tak pernah aku jumpa... Azimah Ahmad...

hurm kat sini aku nak menceritakan panjang lebar diari raya aku dari mula aku balik kampung sampai ler aku balik sini balik...

18 september 2009

patutnya sekolah... tapi ntah mimpi ape Muhyiddin Yasin menteri pelajaran tue memberi cuti khas kepada semua sekolah dimalaysia... huhuhu dah la aku dah beli tiket untuk bapak dan adik datang jumaat pagi... so terpaksa ler aku tunggu derang sampai petang... kalo aku tau jumaat cuti sure aku dah beli tiket kat derang ari khamis... so jumaat dapat berbuka puasa kat kampung... tapi ape bleh buat...

bapak sampai petang... dari jalan duta terus balik kampung... bapak tak nak pi umah aku... andddd for sure lah dia yang drive... boleh buat pulut kuning kalo dia nak bagi aku drive... hahahaha

berenti kat Bukit Gantang untuk berbuka puasa... orang... MasyaAllah ramai betul... sampai kami kena makan dalam kereta... bapak bawak slow jek... coz orang ramai...

accident... tak terkata banyak nya... kami sampai umah pukul 2.30 pagi...

19 September 2009

tak banyak yang best ari nie... cuma paginya meriah ler sket sebab abang dd dah balik... and dapat ler kami satu family tengok muka Muhammad Ameruddin yang menjadi rahsia tue... bukan ape... sejak lahir tak penah tengok... ahaks...cute cam mak sedara dia... keh keh keh...

malamnya penyimpan mohor besar raja2 mengisytiharkan bahawa tarikh hari raya puasa jatuh pada keesokkan nye... hehehehe dah tau dah pun... by the way doa aku moga penyimpan mohor besar raja2 nie panjang umur... sebab aku dan aku rasa semua rakyat malaysia dah sebati dengan intonasi bahasa penyampaian dia untuk hari raya... dah itu lah yang membuatkan kita semua bersemangat nak raya...

20 September 2009

yea yea hari raya... bangun awal, mandi sunat hari raya... then breakfast, pastu masukkan kuih dalam balang dan hidangkan... then prepare nak pi solat hari raya...

khutbah raya masih berkisar tentang semangat satu malaysia... apa daaa...

yang penting... dapat pi berziarah kubur lepas solat hari raya... tok, chiaq... aku rindu kalian...

balik umah... bergambar... cuma gambar tahun nie tak complete sebab kok ida beraya kat ipoh... tapi serius aku cakap gambar tahun nie ler yang paling chanteq... hehehehehe tengok ler kamera sapeee...

btw... Selamat Hari Lahir untuk member aku Syahmi Nordin... baru perasan lagi yang besday ko jatuh pada 1 syawal... wah wah wah

21 September 2009

ari nie mcm biasa jek... cuma raya tahun nie ramai pulak yang datang... Alhamdulillah hasrat kerajaan untuk memupuk kembali semangat kumjung mengunjung di sambut baik rakyat malaysia...

petang nyer... kak ida pun sampai bersama 2 anak menakan aku yang comel and cute... hehehehe maka meriah ler umah aku dengan suara anak sedara yang 5 orang tue... kadang2 rasa serabut... kadang2 rasa best... hurmmm

22 dan 23 September 2009

HURM... besa2 jek... tak dak yang best pun...

24 September 2009

hari nie mak ngan bapak minta kami 4 beradik untuk mengemas kat rumah atas... plan bapak nak buat bilik untuk aku ngan adik kat atas... so kami pun buat ler operasi 5S yang mengambil S yang pertama... iaitu sesar... membuat buku2 dan barang2 yang tak berguna... ada la kot 1 lori barang2 yang tak guna dibakar...

masa mengemas tu la kami jumpa macam2 benda2 pelik peninggalan arwah tok ngan chiaq... dan aku dah kumpulkan sumer tue untuk didokumentasikan...

25 September 2009

hari nie plak bapak plan nak sembelih itik nak buat kari... pe lagi awal2 lagi kami dah stand by masak air nak celur itik... pastu terus pi kepong itik nak di sembelih... hehehehee...

setelah bersusah payah dapat ler tangkap 2 ekor itik... and berjaya lah kami mengkendurikan 2 ekor itik...

abang kamarul makan kari itik dengan berseleranya...

Saturday, August 29, 2009

Pagi Cerah Tengah Hari Hujan

pagi tadi awal2 matahari dah naik... hurm mak menarik nafas lega la coz awal2 pagi tadi dia dah basuh baju satu baldi... hurm kirenyer bleh ler dijemur... skang dah dekat pukul 12.30 matahari dah mula hilangkan diri.... huhuhu apa maknanya nie... hehhehehe

semalam pi pasar ramadan 2 kupang... hehehehehe maknanya pasar ramadan kecik la... kat situ memang mengingatkan aku ala2 pasar sehari zaman dulu2... kire mcm pasar koboi la... tak banyak sangat yang di jual... tapi ada lah yang boleh dibeli...

awal2 lagi mak dah pi kebun... kutip terung2 nya yang sudah boleh dijual... hurm balik plak dia menjadi rajin... menyapi alang2 umah dan mengemop lantai... hurm bila la aku nak jadi serajin mak...

aku pulak... sibuk menuai tanaman dan mengupdate blog aku... hehehehe...

2 hari lagi aku dah nak balik KL... huhuhu memang tak best... ada niat jugak dalam hati nak isi borang balik ke kampung... tapi dipersimpangan dilema juga... takut2 keputusan yang aku baut nie salah...

hurm apepun berserah jek ler kepada takdir...

tetibe nampak lagit dah semakin hitam... huhuhu kena ler gi kutip kain2 yang dijemur... tapi aku bet semua dah kering... hehehehe...

welll guysss... aku dah dengar mak aku jerit... kok nieeee... angkat kain... hujan mau turunnn... (*baca ala2 intonasi pendekar masdor... pendekar bujang lapok...) hehehehehe

weelllll daaaa....

Monday, August 24, 2009

Sesejuk Berada Di Alaska...

hahahaha... amacam tajuk entri kali nie... best tak?! ala ala novel plak kan..

sekarang aku berada di kampung... hehehehe setelah 6 jam perjalanan... fuh memang laju la juga pak chik drebar tue bawak... tapi aku berterima kasih dengan dia... sebab kerana kelajuan itu aku sampai awal ke rumah and sempat ler bersahur dengan mak ngan bapak...

dan sepanjang 3 hari aku di kampung nie... aku belum melihat lagi sinaran matahari... hari2 hujan... sampaikan hari pertama puasa kami meredah hujan dipasar ramadan... kire ala2 kebal la kan... hahahaha... habis basah kuyup lami sumer... mak, bapak, aku and adik...

and sampai sekarang hujan asyik turun jek... sekejap ujan, sekejap berenti... huhuhu and yang best nyer sebab sejuk... aku memang suka sejuk sejuk nie... hehehehe... kire mcm dok kat alaska la... hahahhahaha...

sejuk sejuk pun aku masih pasang kipas... untuk lebih sejuk... waashhhh besh betul la...

Monday, August 17, 2009

Tegur Salah Tak Tegur Pun Salah

aku pun tak tau mana yang betul mana yang salah... aku tegur untuk kebaikan, tapi teguran aku disalah ertikan dan akhirnya aku pulak dipulaukan... cemana ek nak buat? ker aku tak patut tegur sebenarnya? hurm pepun aku dah tegur... then pandai2 lah fikir...

Friday, August 14, 2009

Rindu, Nervous, Bosan, Sejuk...

Rindu kat mak ngan bapak... lama gillerrr tak jumpe...

Nervous sebab dapat berita tadi... heharap tak benar...

Bosan... tak dak citer menarik kat TV...

Sejuk... sebab ujan... besh tido... ahahhaha...

Thursday, August 13, 2009

Bapak... Kau Akan Selamanya Dalam Hatiku...

artikel nie patutnya aku buat semalam... tapi dek kerana aku bz dengan keje2 di sekolah dan keadaan internet yang hampeh... makanya hari nie aku amik untuk buat semua nie...


Semalam, 12 Ogos 2009 genab umur bapak 59 tahun... rasa sekejap jek... bapak dah meningkat seusia itu... tapi dari mata kasar aku bapak tetap mcm bapak yang dulu...


aku ingat masa aku amik subjek BI kat u dulu, aku pernah buat artikel tentang ayah... tajuk artikel aku time tue is my hero...


bapak aku tak garang... tapi aku takut dengan bapak masa aku kecik2... tapi sekarang aku sayang dia... bapak jenis yang tak garang... cuma bapak jenis yang kurang bercakap... so muka nampak garang... hehehehe...


actually aku ngan bapak kurang rapat... maybe sebab lelaki kurang menunjukkan kasih sayang... hurm tapi aku tau dia sayang aku...


aku ingat masa aku form 5, time result SPM kuar, bukan main bapak nak bawak aku pi amik result... aku tau dia menaruh harapan yang tinggi... tapi aku dah kecewakan bapak... kok nie minta maaf ye bapak...


sampai ke hari nie pun kalo aku call umah bapak tak nak angkat... aku tau bapak akan sebak and sedih... cuma kadang2 ego lelaki tak nak tunjuk mende tue...


susah nak describe... tapi yang penting... aku sayang bapak sangat2...


SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 59, SEMOGA ALLAH MEMBERKATIMU, SEMOGA ALLAH MEMBERIKAN KEKUATAN PADAMU... KOK NIE SAYANG BAPAK SANGAT2...


Wednesday, August 12, 2009

TAHNIAH!!! Bangga Seh!!!

TAHNIAH!!!!


kepada Abdul Rahman Bin Kamaruddin... kerana berjaya menjadi johan Pertandingan Pidato Lembaga Hasil Dalam Negeri... Saya tumpang bangga seh...


Tuesday, August 11, 2009

GOOD LUCK ABDUL RAHMAN BIN KAMARUDDIN

ari nie jugak aku nak mengucapkan selamat maju jaya kepada Abdul Rahman Bin Kamaruddin... sebab dia adalah pelajar tingkatan 6 Atas Sejahtera yang mewakili Negeri Selangor ke Pertandingan Pidato Lembaga Hasil Dalam Negeri...

semoga berjaya...

Anis Salwa Ahmad

11 ogos 2009... genap 22 tahun umo adik aku... tanpa sedar rupanya adik aku dah 22 tahun... rasanya baru semalam aku tengok dia sekolah rendah dan menengah... huhuhu... makna juga... aku sudah semakin tua...


she is one and only adik yang aku ada... dalam idup aku, hanya dia... aku still aku masa dia baru lahir... punya la aku sayang dia... sampai org2 yang datang nak tengok dia tak leh tengok lama-lama... hahahaha lawak tol...


masa adik aku sekolah rendah pun sama... first adik aku masuk darjah 1 aku time tue darjah 5... bukan main excited and syok sebab adik aku satu sekolah ngan aku... hehehehe


tapi aku rasa dia adalah manusia yang tabah dan kuat... sebab apa yang dia lalui tak sesenang apa yang aku lalui... tapi aku yakin itu telah mendewasakan dia...


adik... i wish you HAPPY BIRTHDAY!!! semoga hari ini menjadi permulaan kepada kebahagiaan dan kejayaan... semoga semua impian menjadi kenyataan dan semoga perjalanan hidup mu dipersenangkan... i always love and miss you...


Monday, August 10, 2009

Sakit Badan...

huhuhu akibat join camping MPTE aku pun sakit badan... perut ada infection kuman rasanya... sakit dari tadi... balik sekolah sat gi nak tido... xamik mc sebab kelas tak banyak... sayang plak nak tinggal kelas...

Friday, August 7, 2009

Letih...

minggu nie saja dari isnin sampai khamis aku asyik balik lambat... sampai umah dari tempat keje tue awal... cuma keluar atas urusan lain tue yang melambatkan...

isnin aku ke kepong... jumpa syida nak bagi dia Al-Quran terjemahan yang dia kirim kat aku... sampai umah dia dah kul 4, sembang, gelak, bercerita... maka jadi ler pukul 6.00 sampai umah...

selasa plak, aku bawak nazrul farid and azri farid pi jusco... lepak dan makan... sampai umah dah pukul 6 jugak... huhuhuhu... tapi aku rasa this time is sangat berkualiti... sebab aku boleh menasihatkan mereka dan berkongsi cerita dengan mereka...

rabu plak, ikut budak2 form 6 pi kemensah... survey tempat dan bincang pasal aktiviti program... sampai umah dah pukul 8 malam...

khamis... aku pi beli tiket bus dan bayar bil tepon... sampai umah pun pukul 6... huhuhuhu...

tapi hari nie, aku balik umah kul 4 dari sekolah... mata mengantuk dan aku nak tido... dan aku tak nak kunci jam... aku tak kisah pukul berapa mata aku nak buka balik... sebab aku tau dia dah sangat penat... jadi mata... sekarang adalah masa untuk kau berehat...

Thursday, August 6, 2009

Hidup Ini Kadang2 Pelik

Hidup nie kadang2 pelik… kadang2 oke, kadang2 tak oke… ker… aku jek yang rasa mcm tue? Entah ler… tapi yang pasti aku nak hidup aku selalu oke and selalu on track… walaupun kesan daripada kursus pengurusan stress tue mcm dah nak habis… huhuhuhu JPNS aku nak lagi pi kursus pengurusan stress tue… huhuhu…

Semalam aku follow budak2 upper 6 pi kemensah… hurm it’s a nice place… rupanya disebalik zoo Negara dan kemajuan lembah kelang nie masih ada perkampungan yang indah… air terjun, sungai… fuhhh memang mendamaikan… aku suka tempat nie…

Tapi ada cerita tak best disebaliknya… huhuhu… dan inilah yang ingin kuceritakan sebagai pedoman diri sendiri dan mereka2 yang akan melalui hidup nih… sebenarnya aku suka sangat bila budak2 nie cakap nak buat program motivasi… memang best gile… maybe org2 yang kenal ngan aku tau yang aku memang suka program2 motivasi and mikrofon… hahahahaha 2 benda yang bila aku dapat, aku tak boleh berhenti… hahahaha…

So, semalam aku ikut derang pegi untuk tengok tapak and bincang dengan owner and penyelaras tempat tue yg derang panggil “daddy”… hurm nice name… kuang kuang kuang…

Hurm sebelum pegi aku tanya derang pukul berapa nak jalan… tapi sorg pun tak dapat comfirmkan… hurm oke ler… maybe sebab ramai jadi susah untuk fixkan masa… tapi bila part kat kantin, aku diperakukan seperti tidak wujud… aku sudah mula terasa dan tidak sedap ati… dah mula rasa mcm tak nak pegi… dan mula rasa mcm xbest…

Mulanya aku plan nak bawak derang and then balik umah tinggal beg and laptop then terus pegi… tapi sebab tunggu lama and sebab ati dah rasa tak best… aku balik dulu, tinggalkan beg and laptop kat umah meninggalkan meraka yang dok tunggu kat depan pagar… hurm yang pastinya bukan tunggu aku…

Then aku datang balik ke sekolah walaupun ati aku rasa berat nak join derang… tapi nasib baik bila masuk kete tue… aku rasa kurang stress sebab mereka2 yang ada dalam kete aku tue adalah mereka2 yang lawak2… yang boleh buat aku gelak…

So then aku lupa sekejap keberatan ati aku… sampai jek kat sana, setelah melalui pengalaman pokok tumbang ditengah jalan, kambing2 berkeliaran seperti derang pun bayar cukai jalan, production house tengah buat shooting kat tepi jalan (hahahaha… tetibe haze aku glamer jap), and pengalaman jupe nasir wahab live sebab dia pun buat shooting…

Sampai kat sana kami disambut oleh “daddy” mereka… hurm aku dok imagine dia nie tua dan uban dah penuh… selayaknya daddy dipanggil untuk org sebegitu… tapi rupanya masih muda… dalam 30-40 an la… so kami diplacekan disatu tempat yang mcm kedai runcit org asli… hurm tapi yang bestnya adalah melihat air sungai yang mengalir sejuk sampai terasa ketulang temulang aku… hahahaha…

Sampai jek… keberatan ati aku datang balik… hurm entah ape ler petunjuknya… then perbincangan pun bermula… dan seperti yang dijangka… aku hanya menjadi makhluk beku dan kaku… sebab aku tak tau apa2 tentang program tue dan aku tak tau apa2 yang nak dicelah… rasanya kalo melekat kat lereng bukit tanah merah tue pun tak dak yang sedar kewujudan aku…
Tapi yang paling menstresskan adalah… bila aku ditanya oleh “daddy” mereka tue tentang beberapa perkara berkaitan program… hurm nak jawab apa? Aku tak tau apa-apa… kalo korang yang membaca dok kat tempat aku, ape korang rasa?

Kalo korang rasa mcm aku rasa, maksudnya kita sama… kalo korang tak rasa mcm aku rasa, maknanya aku ler yang kuat touching… huahuahua…

Tapi aku sangat terasa, sebab pelajar tue pelajar aku… dan org tue walaupun dipanggil “daddy” oleh mereka tetap org luar… boleh bayang org dalam tak tau apa2… org luar plak tau lebih…
Dalam hati aku mcm2 keluar… kadang2 aku rasa kecik ati sebab aku tak diberitahu apa2, walhal aku selalu tanya tentatif program dah siap ke? Ada tentatif tak? Kadang2 tue aku rasa mcm derang ajak aku pi sana sebab aku beria-ia sangat nak pi? Pendek kata derang kesian la kat aku sebab aku terhegeh-hegeh sangat nak pegi… kadang2 plak aku rasa mcm aku just driver derang jek… tukang bawak kete untuk bawak derang pi sana sini… huhuhu…

Sepanjang sesi soal jawab tue… aku memang cakap dalam ati yang aku nak bagitau ketidakpuasan ati aku pada derang lepas keluar dari kawasan tue… tapi seperti tadi juga, since yang berada dalam kete aku tue adalah yang menggembirakan… jadi aku terlupa sekejap…
Tapi sewaktu menghantar derang balik aku ada peluang bila seorang pelajar mengungkit dan meminta maaf atas apa yang berlaku… means derang sedar yang aku terasa seperti manusia yang tidak tau apa2…

Aku terima kemaafan itu, tapi demi menjaga hati aku rasa aku tak akan join program itu seperti yang dirancangkan… aku akan pegi dan aku akan balik malam… aku tetap akan pegi… Cuma demi menjaga hati…

Ingatan aku kepada diri sendiri dan semua yang membaca… jagalah hati mereka2 yang berada dekat dengan anda… selalunya kita akan cenderung untuk tidak menjaga hati mereka2 nie, sebab kita rasa mereka2 yg dekat dengan kita tak akan berasa kecil ati dengan tindakan kita…

Tuesday, July 28, 2009

Hidup Ini Hanyalah Sementara...

hurm ari nie setelah sekian lama menyepikan diri dari mengupdate blog nih, aku pun tererak ler ati untuk mengupdatekan blog yang dah keusangan nih... huahuahuahua... bahasa...

hurm ari nie adalah hari menerima kesan kemalasan semalam... dek kerana malas nak buat keje semalam, maka ari nie aku menerima kesannya... bangun lewat 5 minit dari kebiasaan, then datang sekolah lambat 5 minit dari kebiasaan... then aku terkejar2 buat slide powerpoint untuk kelas 8.5 pagi... masuk kelas lambat, patut 8.50 pagi aku masuk kul 9.15 pagi... dari aku masuk kelas tak dak preparation, baik aku masuk lewat... masuk2 jek tengok ada abdul rahman and aini jek... huhuhu yang lain2 tak datang... so tak kan aku nak ngajar 2 org jek... then aku pun suruh derang buat keje sendiri lagipun derang tengah buat teks untuk pidato aman... hurm well good luck aman...

hurm the rest of my day akan tenang dan bahagia... insyaAllah...

by the way... terima kasih diucapkan kepada Saudara Mohammed Shakiran Bin Abdul Kadir sebab sudi menderma untuk tabung pembangunan surau SMK Gombak Setia... semoga Allah membalas keikhlasan anda...

and for those yang sudi ingin menderma bolehlah khabarkan kepada saya... hehehehe promote sket...

Friday, July 17, 2009

Percaya Dan Kembali Kepada Tuhan...









Sekitar majlis bacaan yasin, memohon kepada Allah supaya dikembalikan LCD yang hilang... dan Alhamdullilah, sekolah mendapat kembali LCD yang hilang tersebut... Subhanallah... Maha Suci Allah...
Semoga yang mengetahui kisah ini akan kembali kepada Allah... terutamanya Aku...




Wednesday, July 15, 2009

Dia Ibuku...

tajuk kat atas rasanya mcm tajuk sebuah filem dolu-dolu... kalo x silap lakonan noorkumalasari... hurm dan entri aku ari nie ada ler sikit2 menyentuh tentang itu...


aku ada seorang pelajar harapan... actually dia antara mereka2 yang aku harapkan menjadi yang terbaik... pelajar cemerlang akademik dan bersahsiah baik... dia seorang pengawas... tapi aku tak mengajar dia... aku cuma guru pengawas... dan aku harap biar la aku dapat create dia menjadi pelajar yang cemerlang dari segi sahsiah...


alkisahnya bermula pagi ini... aku sebenarnya dah lama mendapat laporan bahawa dia selalu lambat turun bertugas... dan jarang memakai tai sewaktu bertugas... memakai tai dan melipat lengan baju adalah kesalahan mandatori bagi seorang pengawas... di sekolah aku la... hehehehe


pagi nie aku berkesempatan berjumpa dengan dia... so aku tanya dia, kenapa selalu lambat bertugas... then dia cakap dia ada masalah keluarga...


quite surprise dalam hati sebab so far dia yang aku kenal, mempunyai keluarga yang baik... dan gumbira...


dia ceritakan masalah dia pada aku... and dipendekkan cerita dia berkecil hati dengan mak dia, sebab mak dia menghalang dia untuk buat something yang dia suka...


aku nampak mata dia merah... aku tau dia sedih... tapi inilah pertama kali aku memberi nasihat dengan baik... aku rasa tentu mak dia jugak sedih... huhuhu


cuma harapan aku pada dia dan semua yang lain... ingatlah... mak, mama, ibu, umi, mummy atau apa jugak namanya... dialah yang mengandung dan melahirkan kita... kemana kita pergi, kita masih membawa darah yang sama dengannya... dan tidak ada mak, mama, ibu, umi, mummy atau siapa jugak namanya yang mahu melihat kita jatuh terduduk menyembah bumi dengan kegagalan... mereka hanya mahukan yang terbaik untuk kita... dan kadang2 kala mereka akan membuatkan kita rasa dikongkong hanya dengan tindakan mereka untuk kebaikan kita...


mak... kok nie sayang mak sangat2...

Monday, July 13, 2009

Hidup Sederhana...

tajuk di atas mungkin tidak berkaitan dengan apa yang akan aku perkatakan... cuma terlintas kat kepala otak jek... hehehehe

tengah2 melayan facebook, aku nampak member matrix aku faizal tulis komen, terlintas plak nak tanya pasal anak dia... coz dulu masa lahir baby dia tak menangis... huhu... so aku pun post comment kat status dia tanyakan samada anak dia dah sihat ker...

then berita yang aku dapat adalah sebaliknya, baby faizal dah meninggal... selepas 7 hari lahir... huhuhu tersentuh hati aku... aku tak sangka pulak jawapan yang aku dapat mcm tue...

bila ini berlaku, kadang2 aku rasa mcm aku nie kawan yang ntah hape2... tak tau pun kesusahan member...

ya Allah... aku lalai dalam menjaga hubungan ku dengan sesama manusia... ampun kan aku...

p/s: semoga baby faizal di cucuri rahmat, dan semoga faizal dan isteri bersabar dengan ujian Allah, aku tau mereka ada manusia yang dipilih Allah untuk melalui ujian ini sebab mereka mampu... dia menanti kalian dipintu syurga...

Ku Gembira Sentiasa...

hahahaha... sejak balik dari pangkor nih, aku selalu menyanyikan lagu nih... lagu tema scout emulsion... hahahaha... entah ler rasa best and tenang bila menyanyikan lagu tue...

hurm memang ada banyak perubahan bila balik dari pangkor... aku lebih bersemangat dan lebih rajin, cuma ada ler sket2 masa nyer aku malas... ahaks...

aku lebih memikirkan diri aku... aku lebih pandai menguruskan stress... dan aku harap akan dapat memaintainkan semangat nie sampai bila2...

pray for my luck yeah...

Sunday, July 12, 2009

Aku Dan Diriku...

hahahaha... hurm teringat2 irama lagu aku dan dirimu nyanyian ari lasso and bunga citra lestari... bukan apa, sebab petang tadi aku pasang lagu nih time makan2 dengan pelajar tingkatan 1...



petang tadi ada jamuan minum petang untuk meraikan pelajar kelab kelas tingkatan 1... hurm Alhamdulillah semua nya berjalan lancar... bermula dari pagi tadi aku struggle membuat slaid movie maker... hurm actually bermula dengan program motivasi kelab kelas ari tue... aku start buat slaid movie maker... then sampai kehari ini sumer program under kelab kelas automatiknya aku dilantik menjadi ajk dokumentasi... hurm best jugak... post baru... hahahha belum pernah try...



so tadi sekali lagi aku ditugaskan untuk buat slaid movie maker untuk program hari nie... hurm dan Alhamdulillah segalanya berjalan lancar...

Friday, July 10, 2009

Hidop Gumbhira...

life suppose to be fun... hidup mesti gembira kalo dalam bahasa melayunya... dan aku sekarang sedang menyusun strategi untuk hidup gembira... bagaimana?

hurm buat apa yang aku suka, pergi mana aku nak pergi, kawan dengan siapa yang aku nak, berhenti bersangka buruk dan selalu bersangka baik... and buat hanya benda2 yang menyenangkan hati... itulah cara untuk aku ingin hidup bahagia...

persetankan sahaja manusia2 yang dengki dan suka komen belakang tue... mereka tidak lebih dari hanya unta2 yang berbonggolkan air sahaja... tidak ada apa yang boleh dibanggakan...

ehhh... terasa ker? kalo terasa tue, makna nya andalah manusia yang suka komen belakang tue...

hahahaha... satu... kosong...

Thursday, July 9, 2009

Life is full of surprise...

hurm hidup nih penuh dengan kejutan... tapi itulah yang membuatkan hidup nie bahagia dan gembira... bagi yang menerima kejutan, ada gembira, ada yang sedih, ada yang mungkin pengsan, ada yang relax and mcm2 expression... hurm... ada setengah nyer dah tau pun yang dia akan menerima kejutan, cuma tak tau apa dia...

hurm itulah yang berlaku... hurm tapi tadi aku rasa semua dah tau keadaan masing2... heheehe... dan aku tumpang berbangga... mesyuarat tadi aku rasa mcm langkah pertama kepada perubahan besar-besaran...

Pn Siti Ramlah, PK HEM aku dapat kenaikan memangku jawatan DG52 atas tiket tingkatan 6, dengan itu sekaligus dia tidak boleh memegang jawatan pentadbir selepas mendapat surat tawaran... aku rasa dia dah tau kejutan tue... dan aku rasa dia sangat gembira dengan apa yang dah dia tau... TAHNIAH Pn Siti... saya tumpang bangga... cuma sedih sebab dapat jadik SU HEM dengan Pn sekejap jek... tapi seronok la keje dengan Pn Siti Ramlah nih...

kejutan kedua adalah berita gembira kepada hampir 15 org guru yang mendapat anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC)... hurm aku tumpang bangga dengan derang... huhuhu sedey ler nama aku tak dak... ahahahaha lawak jek... aku belum layak daaa... tak sah jawatan lagipun... tapi at least itu menjadi satu motivasi untuk aku terus bekerja dengan lebih baik... tahniah geng... jangan lupa belanja yer... hehehehe... and jangan lupa doakan aku dapat juga APC nih bila layak nanti...

kejutan ketiga adalah kenaikan dan surat tawaran untuk guru2 yang mengajar tingkatan 6... hurm ada ler beberapa org guru termasuk lah GKMP kemanusiaan, GKMP teknik dan vokasional, GKMP bahasa... hurm so maknanya mereka perlu melepaskan jawatan mereka sebagai GKMP... dan ada lah jugak beberapa org guru lain yang mengajar form 6... tapi nama aku tak dak!!!! huhuhu tak pe la... aku ni kan baru setahun jagung... mana la layak dapat sumer tue lagi... sekali lagi itu sebagai motivasi untuk menjadi lebih baik...

hurm cuma ada satu lagi kejutan yang aku nanti2 kan... siapakah akan menggantikan Pn Siti Ramlah sebagai PK HEM?!!! tertanya2 jugak... tapi aku harap org yang ada dalam kepala aku sekarang nie yang naik jadik PK HEM... hehehehe yang pasti org tue bukan aku lah... hahahaha... heharap dia ler... seronok bekerja dengan dia... dan aku harap dapat bekerja dengan dia...

and also post GKMP bahasa, kemanusiaan dan teknik vokasional... agak2 siapa yang layak yer?

Wednesday, July 8, 2009

Hula Hoop...

hurm ari nie setelah beberapa hari celcom broadband aku buat hal... akhirnya dapat juga aku connect ke internet... rupa-rupanya dah lama dia kehausan duit aku... hahahaha... so tai lepas gi bayar kat celcom centre... maka aku pun dapat le bergumbira dengan celcom broadband nih... hehehehehe



tadi penilai dari AKPK datang untuk mengaudit akaun sekolah... hurm sekali lagi kerana sekolah kami masuk pertandingan kewangan anjuran AKPK... ape AKPK tue korg cari ler makna nyer sendiri kat internet yek...



hurm boleh dibuat kesimpulan... bahawa pengetua aku nih memang suka masuk pertandingan... hahahaha... hurm tak pe bagus jugak kalo menang dapat hadiah, nama pun glamer sket... tak yah ler sibuk2 nak pening2 kepala nak explain gombak setia tue kat mana...



pepun... aku tetap suka dengan hidup aku sekarang... i love it so much... nak2 bila aku dapat dengan 1 khabar angin yang sangat menggumbirakan petang tadi... dan harapnya menjadi kenyataan... hurm ape khbar angin tue... nanti aku bagitau... sebab kalo cakap sekarang,xbest... hahahha xsurprise... hehehehhe cuma ingin aku tegas kan disini... berita ini bukan la berita perkahwinan aku... hahahahha...

Monday, July 6, 2009

leasure day... i like it...

hurm weekend kali nih aku memang apply betul2 apa yang dah aku belajar time kursus ari tue... hehehehe aku just dok saja tanpa buat apa2 keje sekolah... sabtu tue aku kemas rumah... hehehehe... seluruh rumah aku kemas... licin bersih... ahad tue aku plan ngan kak mar, masak laksa penang... and untuk pertama kalinya aku berjaya buat laksa penang aku sendiri... wahahaha dah boleh kawen nampak... kahkahkah...

laksa penang tue ku sedekahkan kat jiran2 aku... alhamdulillah syukur... rezeki yang ada dikongsi bersama...

and hari nie pulak... ada hari pengambilan report kad... dan sekali lagi aku relax... hurm alhamdulillah... syukur... boleh aku fokuskan nak ceriakan bilik PPSMI nie and disamping main barn buddy... hehehehe aku dah mula ketagih dengan game nih...

well semoga stress level aku akan terus berada di tahap minima... hehehehe aku akan cuba sebaik mungkin... insyaAllah...

oke... lepas nih aku nak gi care4 nak uruskan pasal pembelian tv baru... mati kutu kami sumer rumah takdak tv... huhuhu

p/s: suddenly, aku rindu dia giler2... huhuhu... kenapa yer?

Saturday, July 4, 2009

Pangkor Version 2

isnin sampai khamis lepas aku bertapa dipangkor untuk kali ke duanya... dulu first time ke pangkor sebab induksi... kali nie pulak untuk menghadiri kursus pengurusan stress... hurm disebabkan experience kali pertama dulu, so second time tak la so hard sangat... aku amik bus monday morning sampai petang kat jeti lumut... hurm then dah check in aku pun pe lagi amik ler peluang kuar jenjalan kat pantai.. hurm selepas setahun, pangkor tak banyak berubah...

tapi apa yang pasti aku memang menghilangkan stress aku disini... sumernya aku buang jauh2 ke tengah laut... shopping, island hopping, island touring, and mandi laut... hahahaha sumer yang tak aku lakukan masa first time aku datang sini...

and next time aku dah plan ngan kak mar untuk datang sini for the third time... kali nie memang datang untuk bercuti... hehehehe its seem macam aku dah jatuh cinta dengan Pulau Pangkor...

Saturday, June 27, 2009

Adiba and Rabitah

hari nie rabitah akan mendaftar ke UiTM and esok adiba pulak akan mendaftar ke UPM... huhuhu aku tumpang berbangga dengan derang... at least walaupun aku tak mengajar derang... derang masih aku kira sebagai anak murid aku...

dah ada rupanya anak murid aku yang dah masuk u... huhuhu...

adiba and rabitah... saya bangga ada anak murid cam u both... kenal dengan u both is the most precious thing dalam hidup saya... saya bangga dengan awak berdua...

keep on track and all da best... nanti balik2 cuti jangan lupe datang melawat saya disekolah buruk nih... hehehehe...

saya selalu akan mendoakan awak berdua...

Wednesday, June 24, 2009

Hari Yang Tenang, Enjoy, Sedih dan Marah Tapi Puas Hati...

Semalam selasa, aku tenang di sekolah sebab sume yang aku nak ajar aku dah ready dari awal... an tak seperti kebiasaannya aku ready untuk masuk upper 6... selalunya bila mengajr upper 6 aku akan berpeluh... tapi kali nie aku steady jek... ahahahaha... mungkin itulah kekuatan yangkita akan dapat bila kita mendekatkan diri dengan Allah... aku akui sebelum nih aku sedikit melekakan hubungan aku dengan Allah... tapi sekarang aku rasa Dia sudah kembali memerhatikan aku... Terima Kasih Ya Allah... teruskan memerhatiku... sebab dari situ aku dapat merasakan kasih sayang Mu padaku...

selepas sekolah aku pegi OTK... cari kepala paip... entah lahabau mana curi ntah... tetibe nak keluar cuci kereta pembuka paip dah tak dak... tapi aku jugak la yang salah sebab tak simpan balik lepas guna...

dah beli aku pun mesej adiba and rabitah suh stand by coz aku dah on da way nak gi amik mereka... actually aku plan dengan derang nak belanja makan... maklum la derang dah dapat masuk u... huhuhu... sedey nyer... and dalam ati aku berdebar nak mampus sebab nak lalu greenwood untuk pertama kalinya... tapi Alhamdulillah aku sampai depan umah rabitah dengan selamatnya...

dah amik derang, aku pun tanya mana derang nak gi... and kami pun decide nak gi makan pizza hut kat kepong...

sampai jek pizza, adiba and rabitah siap warning aku jangan amik set untuk 4 orang... hahahahaha terkenang pulak kenangan kekenyangan kat pizza hut KLCC time last day derang STPM... kenangan manis yang selalu dalam ingatan...

so aku pun order set untuk 2 org, add on 1 pepsi and 1 soup... and lasagna... hurm sedaappppp....

actually ada kisah yang berlaku dalam pizza tue... and sepanjang idup aku, aku mengaku la... tue la tindakan aku paling bijak... ahahahaha... biar la korang nak cakap aku perasan pun... memang aku perasan itu la tindakan aku paling bijak...

kitorang dah siap makan, then kami pun dah nak beransur balik la... so aku pun nak bayar... at the same time ada costomer baru masuk... so ada la sorang mamat waiter ni bawak menu book and pegi bagi dekat costomer yang baru masuk... kawan2 dia yang juga pekerja kat situ yang dok berkumpul dekat satu tempat bergelak ketawa dari mula aku masuk nie then cakap kat mamat nih... senyum kat costomer...

pastu mamat yang memang lahabau giler nih cakap depan costomer tue dan depan kami sumer... malas senyum costomer tak cantik... memang kurang hajau betul lah...

then aku pun panggil waiter tue untuk bayar... and bila dia bawak balance... aku pun minta dia panggilkan manager dia...

dah manager dia datang... pelagi aku pun meng"klorok" la manager tue... kesian dia terpaksa mendengar sumer tue... tapi this time bukan serang hendap yang aku buat... cuma kata2 nasihat dan pandangan seorang pelanggan yang suka makan PIZZA HUT... biar derang tau yang premis seperti itu sepatutnya profasional... huhuhu... maybe tu la last time aku makan kat pizza hut tu... huhuhu... kalo macam nie la servis... memang hampeh... and no wonder la pizza hut tu tak ramai orang...

p/s:teringat time makan kat domino's pizza wangsa maju dengan ayu, wanie and azri asyraf... bukan main kami dilayan bagaikan raja lagi... dari jauh sebelum masuk dah diberi senyuman... walhal belum tentu kami nak masuk ke situ... and bila dah masuk... ramai2 staff dia says welcome... selamat datang... wahhh bangga seh... and itulah yang costomer nak... dilayan bagaikan raja... bukan ker kami bayar goverment tax and service tax...

Monday, June 22, 2009

Thanks For Following My Blog Aizat...

hurm entri kali nie aku dedikasikan kepada pelajar aku yang bernama aizat... dengan ucapan terima kasih sebab follow blog saya... hurm ada pengikut yang ke 11...

okies la... citer la serba sedikit tentang dia nih... hurm aku rasa la... kisah ini bermula apabila aku nak buat spot check kelas dia... ada la seseorang yang aku aim dalam kelas tue bawak tepon... time tue dia form 4... then dia and the gang siap membantu memberi info tentang mereka2 yg membawa tepon dalam kelas dia nih... lanjutan dari itu jugak aku selalu jumpa dia dalam internet... sama cam aku... ape yang dia tak dak... myspace? facebook? ym? frienster? blog? sumer dia ada... ahahahaha... then one by one dia add aku... hurm and ada kot yang aku add dia gak... hehehehe... start dari situ aku jadi cikgu maya dia... hahahahaha... kat realiti aku tak ajar dia... tapi oke la...

it nice knowing you... and its nice having students such like u...

Sunday, June 21, 2009

Welcome to My New Housemate...

hari nie aku dapat housemate baru menggantikan suraya... hurm nama dia irdawati... org dia kecik jek... tapi lebih tua dari aku... dah kawen dan ada anak 2 org... hurm, actually dia kat sini sekejap jek... coz dia akan praktikal kat sekolah kak mar... so dia akan stay dengan kami sampai bulan 9... hurm at least kureng la sket sewa umah yang aku n kak mar perlu bayar...

so far nampak macam oke la... dan harap sepanjang 3 bulan nie oke la... wish us luck...

Friday, June 19, 2009

i'm getting better...

hurm hari nih dah masuk hari ke empat aku bawak haze pi sekolah... alhamdulillah segalanya berjalan lancar... dan aku harap hari2 mendatang pun akan berjalan lancar...

tadi tengah hari aku pi tengok kak azrina and her new born baby... cute betul baby dia... just 2 kg... kecik sungguh... tapi comel... hurm first plan tue ingat nak g ngan kete aku... tapi last2 aku kenselkan sebab aku still tak berani pegi lagi... takut beb... ahaks... so last2 kami pegi la ngan kak ina...

balik dari umah kak azrina tu... aku terus solat zohor kat sekolah... then plan trus nak gi Ong Tai Kim coz kunci yg aku duplicate tue tak leh digunakan... tapi fikir2 ada laptop kat belakang aku pun putuskan untuk balik dulu... balik tinggal laptop and beg trus gi OTK... then aku terus pegi sm teknik... sebenarnya nak pi servay jalan coz esok aku kena bawak students pegi situ... hurm 2 kalo pusing oke la... tak la takut sangat... semoga esok semuanya berjalan lancar... aminnnn...

Tuesday, June 16, 2009

Pengalaman Pertama Ke Sekolah

semalam hari pertama aku ke sekolah bersama haze... hahahaha ada 2 kisah yang melucukan... pertamanya secara automatik aku terjaga pukul 5.30 pagi... then siap2 and awal2 lagi aku dah prepare breakfast. pukul 6.30 pagi aku dah panaskan haze, and 6.350 pagi aku dah drive haze ke sekolah... sampai jek kat sekolah... gelap gelita and lawaknya tak dak sorang pun datang lagi... maka aku menjadi penunggu di depan grill pejabat... huhuhu...

kisah lawak kedua semalam, masa aku dah park haze and kuar nak amik beg... pak guard tegur aku... cikgu... kete tak dak lampu ker? hahahaha and time tue baru aku perasan yang aku bawak haze dari umah ke sekolah tadi tak bukan lampu... hahahaha... nasib la...

tapi Alhamdulillah semuanya berjalan lancar... Semoga Allah selalu bersama aku...

p/s: Tapi betullah cakap adik... kehadiran haze menjadikan aku lebih bertanggungjawab... cuma sekarang aku perlukan masa untuk beradaptasi dengan semua nih...

Sunday, June 14, 2009

segalanya mungkin berubah...

hurm alhamdulillah... semalam haze dah selamat sampai ke depan rumah aku... kami bertolak hari jumaat... bapak ikut aku... mak tak... sedih jugak... sebab harapan aku nak mak ngan bapak sama2 datang... tapi di sebabkan tak dak sape nak jage baja2 subsidi, ayam itik and kucing kesayangan bapak... maka mak kata elok lah bapak yang pegi... sebab bapak lebih arif bab2 kete nih... so conclusionnya bapak pegi mak tinggal kat umah... aku pun pasrah jek... sebab niat di hati nak mak and bapak pegi pastu nak panggil abang didi suh turun umah kak ida... sebab kami belum penah sekali pun jumpa anak sedara kami yang kecik tue... coz ari tue dia lama sangat kat hospital... tapi sumer plan tue tinggal harapan jek ler... tak pe lah...

hari jumaat tue kami terus gi umah kak ida... tido kat sana semalam... plan nya sabtu tue baru bertolak datang umah aku... so malam tue tido dulu umah kak ida... bapak besa la bukan leh duk lama2 kat umah orang... dia mula rasa jemu... hahahaha...

sabtu tu... awal2 lagi kak ida dah masak... hurm dia kata lepas zohor la pi umah aku... senang semayang siap2... aku oke jek... kalo ikut idea bapak... hurm dia nak stay kat umah aku... tapi aku la tak berapa nak bagi sangat... bukan apa... rumah aku ni tak cukup kelengkapan... tak cukup kemudahan... rumah org bujang ler katakan... huhuhu

lepas zohor jek... kami pun bertolak la gi umah aku... abang kamarul bawak gen 2... kak ida bawak haze... hurm kok da kata bagi bapak rehat sket... takut dia pening pulak... hurm sampai umah aku dalam kul 2.30 petang... dah sampai angkut barang bawak masuk umah... aku bawak periuk nasik dari kampung... hehehehe alang2 tak dak org guna so aku bawak ler... pastu aku pau beras bapak 10 kilo... hahaha tak pe bulan depan dia beli lagi... and aku pau dapur kok da yang lama... actually dapur tu hadiah dari abang didi masa dia kawen dulu... skarang dia dah tak pakai sebab dah beli dapur canggih... hehehehe saja aku bawak... mana la tau kot2 su nak amik balik dapur dia... hurm...

dah siap angkut barang... bapak ajar aku bawak naik haze ke tempat parking... maklumlah umah aku atas bukit... hahahaha... so terpaksa la belajar dulu... so far time bapak ajar sumer nya oke... bapak siap suh bawak pi pusing kat sekolah lagi...and oke la... aku boleh bawak cuma kurang cekap jek...

dah pass ntuk bawak turun and bawak naik parking... so kok da pun kuar gi ronda2 beli makan... then kami makan la goreng pisang and roti yang kok da beli... kak tiyah and faris bukan main seronok datang umah aku... hurm entah ler kenapa... sumer anak2 sedara aku nie memang suka datang umah aku... makan minum lepak2 sekejap... then besa la bapak bukan leh duk lama2... dia pun ajak kok da balik... and as usual kak tiyah memang tak nak balik... huhuhu geram betul dengan dia... sebab cubby sangat... comel... hahahaha...

malam semalam aku tido sorang... sebab kak ma balik umah abang dia... malam nie entah ler... pukul berapa dia nak balik... aku pun tak tau... tadi pegi carrefour... saja nak test... ingat nakgi giant batu caves dekat sket... tapi aku tak berani nak lalu greenwook tu... kete banyak sangat... tapi so far alhamdulillah aku selamat sampai dan selamat balik... kira oke la kan... hehehehe...

mulai esok... hidup aku memang kena berubah sepenuhnya... aku kena bangun awal... sebab kena pegi sekolah awal... dulu jalan kaki tak kisah pasal berebut parking segala... and aku as cikgu disiplin tak leh suka2 nak parking kat mana2... kena cari tempat yang jauh dari pelajar... sebab nanti tak pasal2 haze aku calar... huhuhu minta simpang la... lifesyle pun kena berubah... huhuhu... tapi oke jugak la... bak kata adik aku melatih aku menjadi lebih bertanggungjawab... hahahaha... moga2 begitulah...

Wednesday, June 3, 2009

huhuhu... entah lerrrr

lately mak aku selalu sebut pasal kawen... dia selalu cakap itu ini tentang kawen...

"kalo la kok ni kawen... mak tak la risau sangat kok nie kat KL tue"

"tak dak ker cikgu2 lelaki bujang kat sekolah tue..."

"tunggu apa lagi... umur dah meningkat..."

dan macam2 lagi lah... huhuhu... selalunya aku dapat kekuatan dari mak... sebab mak tak penah sebut semua tue... dan aku dapat kekuatan dari situ... huhuhu... pagi tadi mak sebut lagi... duk lepak ngan mak kat laur umah lepas breakfast... mak cakap lagi pasal nih... then aku tanya mak... kenapa dulu time kok da and abang mak tak penah sebut pun... tetiba bila time aku mak sebut...

mak kata... time abang and kok da dulu tak sempat nak sebut... derang dah bawak balik calon, ni mak kata keje dah 2 tahun, tapi tak dak bunyi pun nak kawen...

huuuwaaaa... aku pun tak tau la apa perasaan yang ada dalam diri aku sekarang... dulu aku tak penah kisah, hurm bukan lah tak kisah... aku kisah jugak, dah 26 tahun hidup masih belum ada steady lagi... tapi at least aku tak penah jadikan sumer tue agenda utama sebab mak tak penah nak sebut... aku anggap kalo dah sampai masanya nanti ada rezeki, ada la... tapi sekarang bila mak dok sebut2 macam nih... aku jadi serba salah... aku jadi tak sedap ati...

kahwen... tanyalah sapa pun kat muka bumi tuhan nih... sape yang tak nak kawen... tapi nak buat macam mana masa untuk aku belum sampai... mungkin bakal suami aku tue sesat kat madagaskar... tak jumpa jalan nak datang malaysia... jadi lama la aku kena tunggu dia... huhuhu...

tapi bukan tu jer... banyak lagi yang ada dalam kepala otak aku... yer lah umur dah 26... huhuhu eda skarang dah anak 2... kawan2 yang len pun at least dah kahwen... tertekan la jugak... tapi tak la bermakna aku desperate sangat nak kawen... ada jodoh ada la... cuma kadang2 kalo fikirkan memang stress la jugak...

tapi... aku kadang2 terfikir jugak... sebenarnya dalam hati aku nie memang ada suka seseorang... hurm entah la ini cinta atau apa... dah 5 tahun aku simpan... aku pun tak pasti ini cinta atau bukan... tapi dia selalu dalam hati aku... entah la... aku dah try lupakan dia... tapi tak leh ar... katakanlah aku bukan dengan dia... cemana ek... apa akan jadi dengan aku... tapi tue tak penting... tapi macam mana aku nak buang dia dari hati aku sedangkan dah 5 tahun aku try buang dia dari hati aku tapi tak leh... boleh ker aku terima bakal suami aku kalo itu bukan dia... huhuhuhu...

itu yang keduanya... ketiganya... sebenarnya aku ni takut dengan komitmen... hahahaha... gelak la korang... tapi serius memang aku takut komitmen... aku tak suka kena kongkong... aku tak suka orang amik tau hal aku... aku tak suka orang asyik tanya aku nak gi mana, dari mana nak ke mana... aku tak suka... agaknya kalo aku kawen... boleh ker aku berkomitmen dengan pasangan aku...

hurm ada lagi sebenarnya keriasuan aku... boleh ker pasangan aku menerima aku seadanya... ye lah aku nie tak cantek, gemuk lak tue... huhuhu... rasa dulu pun kena reject sebab tue... sebab tue aku serik nak pikir2 lagi pasal sumer nie...

sekarang aku berserah kepada 2... pertama pada Allah... sebab Dia lebih tau apa yang terbaik untuk aku, aku redha dan aku terima apa juga yang diberikanNya pada aku... keduanya... aku berserah pada mak and bapak... biar derang yang tentukan jodoh aku... aku dah malas nak cari... biar mak and bapak jek tentukan... kalo derang suka... aku suka jek ler...

so... selama menanti masa itu datang... aku nak lengkapkan dulu apa yang tak lengkap... kumpul duit anta mak ngan bapak gi mekah, sambung belajar, and try jadi guru yang baik... wish me good luck...

and kepada semua kawan2 aku yang dah berkahwin, akan berkahwin dan dalam perancangan untuk berkahwin... selamat untuk semua... aku doakan kalian bahagia...

Tuesday, June 2, 2009

cuti cuti Malaysia

Selamat Datang Ke Malaysia... kepada semua pelancong-pelancong yang memilih malaysia sebagai destinasi pelancongan mereka... nikmatilah kebudayaan, makanan dan tempat2 menarik di negara kami yang indah ini...

saja promo untuk malaysia... hahahaha aku kan warganegara yang prihatin... hurm... skang aku tengah bercuti di kampung... best giler... bangun pagi breakfast, lepak, tengok tv, makan lagi, tengok tv lagi, kuar ngan haze and tanda kertas pekse... tu jek ler rutin aku 2 hari nih... hurm xsabar gak nak tunggu kakak tiyyah balik... sure heboh umah tok ngan wan nih... hahahaha...

aku nak install sebanyak2 nya ketenangan yang boleh untuk aku gunakan sebagai kekuatan bila dah buka sekolah nih... sure banyak yang menanti aku pas nih... huhuhu... sooo aku kena kuatkan hati dan jiwa... chaiyyyoookkk azni boleh!!!

neway... maybe aku rhat jap dari update blog nih... nanti buka sekolah baru aku update balik... nak menikmati sepenuhnya cuti yang ada... SELAMAT BERCUTI BAGI MEREKA YANG MENDAPAT CUTI... and bagi yang kena keje tue... teruskan usaha anda ke arah status pekerja cemerlang...

Sunday, May 24, 2009

Zoo Negara...

sabtu lepas aku ikut pelajar form 6 ke zoo negara... bukan untuk lawatan tapi sebagai sukarelawan... aku ikut team 6 atas gigih yg perempuan... kami kena bersihkan kawasan sekeliling akuarium... buang semak2 and samun... huhuhu berat jugak... sebab semuanya perempuan...

ada ker pak cik zoo keeper tue suh kami tebas sumer semak2 belakang akuarium tue... tapi kerana niat kami nak beramal jariah dan menjadi sukarela, maka kami pun dengan senang hati berkerja tanpa merungut... paling tak tahan sekali... tengah sedap2 buat kerja... tetiba aor memancut keluar... rupanya si dinesh dah tertebas batang paip skali... hahahahaha... macam air terjun... kebasahan la kami sket2... nasib baik zoo keeper tue tak marah... berani dia marah kami... kang kitorang angkat barang balik sekolah... dia yang kene buat keje...

pukul 10.00, break minum pagi... hurm pe lagi... kami pun stop keje and pi minum... dah siap minum... pak cik zoo keeper kata nanti kul 11 ada pertunjukan kat depan akuarium tue... so dia suh kami buat keje cepat2 nanti bleh tengok pertunjukan... dah jam 11... kami pun stop jap keje and pi tengok show... wah best btol bila tengok burung macau tue terbang dari satu tangan ke satu tangan untuk mengambil wang donation... sayangnya time tue aku tinggal beg dalam bilik uncle zoo keeper tue... kalo tak aku pun nak bagi donation gak... bleh la burung macau tu dok kat tangan aku...

selain dari tu... show yang best jugak is from 2 anjing laut... kiut sangat... hurm and skarang aku dah mula percaya teori2 pembelajaran yang aku dah belajar time kat u dulu... haiwan boleh dibentuk dan dididik dengan pembelajaran berterusan... dan aku rasa manusia lebih baik dari itu...

lepas habis pertunjukan aku and team aku teruskan bekerja... uncle zoo keeper tu kata nanti lepas makan tengah hari kami kena bagi makan ikan-ikan besar dalam akuarium... besar ikan2 kat situ... ada 3 ekor arapaima, 2 ekor ikan seakan2 dugong... and banyak lagi la... yang aku rasa kalo disiang dan dibuat kari boleh makan satu kampung... ahahahaha...

habis jek keje... ada lagi masa dalam 1 jam sebelum lunch... so kami minta dengan uncle zoo keeper tu untuk jalan2 dalam galeri akuarium tue... dia kasi and kami pun berjalan2... nanti bila aku dah transfer gambar dari kamera masuk dalam laptop aku nie.... aku upload masuk sini... syok and leka amik gambar2 ikan tue... and bila tengok balik macam aku pulak yang menyelam sambil tangkap gambar... cantik...

kul 1 makan tengah hari and solat... kul 2 kami balik semula ke tempat uncle zoo keeper... untuk bagi makan ikan... best giler... bila baling jek ikan kembung tue kat ikan2 gergasi tue... sumer nya menerpa... wah paling tak tahan tue... bila time kami feed ikan tue... orang2 sumer dok tengok dari luar akuarium... hahaha...

lepas bagi makan ikan maka kerjakami pun habis... students aku sumer memujuk pakcik tue agar melepaskan kami supaya kami bleh jalan2 sekitar zoo... hahahaha... and dia bagi kami jalan2... hahahaha...

pe lagi tanpa membuang masa kami pun berjalan2... tengok rimau, singa, burung2, gajah, zirafah, and segala binatang yang ada... and yang paling best aku dapat tengok cipan, singa, harimau, zirafah, gajah secara life... serius aku katakan ini pertama kali aku tengok sumer tue dengan mata kasar aku... sebelum nie tengok gambar jek... huhuhu sure ada yang kata aku nie jakun and ketinggalan zaman... kata la pepun... ahaks... yang penting aku bahgia...

and pengalaman yang paling tak leh lupa adalah pengalaman bergambar dengan ular sawa... first time pegang ular sawa... huhuhu sejuk and bersisik... geli nak pegang mula2... tapi sebab ramai2 pegang so aku berani la...

pukul 4.30 kami bertolak balik ke gombak setia... balik umah aku terus tido... hahahaha... letih sungguh... and bagi aku this is unforgettable experience... and kalo ada peluang aku nak pegi lagi jadi sukarela...

Tuesday, May 19, 2009

3 Super Duper Hectic Days...

hurm 3 hari yang sangat memenatkan dan meletihkan... aku dah menjangkakan ini semua berlaku... tapi Alhamdulillah aku sudah menyediakan mental dan fizikal aku ke arah itu... tapi tak tau lah dapat ke tak aku gambarkan dalam blog nih...

hurm bermula dengan hari sabtu yang sangat meletihkan... awal pagi lagi aku dah bangun dan ke sekolah... Alhamdulillah Allah mengejutkan aku untuk bangun awal... pukul 8 aku dah ada kat sekolah. dan syukur sangat pengawas2 aku kali sentiasa bersama aku... macam budak pengakap jugak... awal2 pagi lagi dinesh, vega, farahin, syahir, wanie, nabila and pengawas2 lain datang... and rasa macam time tue ada kenduri jek kat sekolah... sumer datang lebih awal daripada aku dan buat keje masing2... ada lagi tapi kalo nak sebut sumer memang penat la jugak... tapi saya sebagai guru menghargai semua pengawas yang bertukus lumus bekerja... TERIMA KASIH atas semua jasa dan pengorbanan kalian semua... sabtu tu kami keluar beli barang... hias troley... cari barang2 untuk sukaneka... wrap hadiah... and yang paling best, time tue besday vega... hahahaha... kami pun decide nak meraikan besday dia... petang tue kami kaur beli hadiah... aand time naikkan banner tue, kami pun kuarkan kek untuk sambut... hurm sabtu tue sampai petang... pukul 6 baru balik...

penat-penat pun aku enjoy... dan aku harap mereka juga enjoy... ahad pulak aku ada motivasi kelab kelas... dari awal pagi sampai la ke malam... hurm syukur program nie berjalan lancar... malah mendapat pujian daripada semua guru dan ibu bapa yang datang... aku kena bagi ceramah untuk slot sains... lepas jek slot sains, aku join derang untuk sukaneka... best jugak... huhuhu... budak-budak pengawas aku masih lagi bekerja... banyak benda yang nak diselesaikan... kesian jugak derang... so aku blanja lah mereka2 yang ada tue domino's pizza... hahahaha walaupun aku kekopakan... hahahaha... malamnya pulak ada bacaan yasin dan solat hajat, lanjutan daripada program motivasi kelab kelas tue... hahahaha... and budak2 pengawas aku masih datang dan buat kerja... menghias troley dan buat sentuhan terakhir... huhuhu terharu jugak bila derang sanggup datang sampai malam macam tue... and paling best derang excort aku balik... aku jalan derang ikut belakang dengan motor... insyaAllah lepas cuti nih aku tak akan menyusahkan mereka lagi... terima kasih dinesh, vega and shahir sebab datang malam tue... and tak lupa jugak yuvin and mahmud...

isnin pulak... awal2 pagi lagi aku dah bangun... siap and kuar gi sekolah... janji dengan vega jumpa kat sekolah pukul 6.30 pagi... tapi aku sedikit terlambat... ahaks... sampai dia call aku... takut aku tak bangun lagi... sebab aku dah bagitau derang yang aku nie jenis manusia yang susah bangun pagi... ahahaha... so awal2 lagi kami dah ready... kuarkan ape yang patut... masa tue langit macam nak runtuh jer... ujan dah rintik2... huhuhu... doa aku dalam hati semoga hujan berhenti dan Alhamdulillah semakin cerah langit... dan hujan tak jadi semakin lebat... kalo tak semua yang dirancang memang tak akan menjadi... persembahan berjalan lancar... terbahak-bahak aku gelak dengan sketsa peminangan global oleh budak2 form 6... lawak btol... hahahaha... then acara sukaneka pun berjalan lancar walaupun ada sedikit kekalutan... and yang paling best bila pentadbir dan guru-guru kanan sporting untuk menyertai sukaneka tersebut... mungkin ini jasa puan pengetua yang bersifat suka mellibatkan diri... lepas jer acara penyampaian hadiah... maka acara yang ditunggu2 oleh semua cikgu... acara makan... aku pulak tak sampai hati nak tinggalkan budak2 pengawas aku... kami sama2 susah tak kan aku nak sedap2 makan kat dalam sedangkan derang menunggu kat luar... kak wahida janji pengawas akan makan selepas guru makan... jadi aku pun tunggu la dengan derang... and bila semua guru dah habis makan kami sumer pun makan dengan gumbiranya... siap snap gambar2 yang melucukan... gelak terbahak2 aku bila tengok balik gamba2 tue sumer...

balik jek umah... terus aku tido and pagi nie baru aku bangun... hahahaha niat dihati nak MC jek... tapi cam tak best pulak... dok umah tak wat ape2... so aku datang jugak... esok entah mcm mana... kalo aku kuat... aku datang... kalo tak terpaksa la aku MC... huhuhu...

kat sini... saya nak ucapkan terima kasih pada semua pengawas SMKGS yang terlibat secara langsung atau pun tak langsung dalam menjayakan program Sambutan Hari Guru ini... dan anda semua telah menjayakan program ini dengan JAYA nya... TAHNIAH... dan saya puji dan hargai sikap prohatin, kerjasama dan kasih sayang yang ada dalam diri anda... TAHNIAH... anda telah berubah menjadi manusia baru... TAHNIAH, TAHNIAH dan TAHNIAH... terima kasih juga untuk semua pengorbanan yang telah anda semua buat untuk menjayakan program ini, terima kasih atas SURPRISE GIFT yang awak semua telah buat... TERIMA KASIH sebab hadir dalam hidup saya... hidup saya semakin ceria dengan kehadiran anda semua... TERIMA KASIH...

Saturday, May 16, 2009

Selamat Hari Guru...

aku saja bosan2 google sajak guru oh guru oleh usman awang... tetibe bila jumpa dan baca... air mata aku mengalir... sedih dan terharu... sebab begitu mulianya pengorbanan seorang guru yang digambarkan dalam sajak beliau... tapi aku rasa kalo dia tengok attitude aku as seorang guru... pasti dia akan sedih... sebab aku belum layak dipanggil guru... aku tak dak apa yang sebenarnya yang melayakkan aku untuk menjadi guru...

aku tak dak sifat sabar dan kuat... aku tak dah sifat tue.. dan nyata aku masih belum berjaya menjadi guru...

malam nie gak aku teringat kisah cikgu2 aku dulu2... dari tadika sampai lah ke universiti... guru pertama aku adalah cikgu solehah... dalam masa yang sama ngah ma juga guru pertama aku... kalo cikgu solehah mengajar aku baca ABC dan 123... tapi ngah ma mengajar aku alif, ba dan ta... dan kerana ilmu yang disampaikan beliau aku berjaya kini... dan aku masih ingat dan tahu mcm mana membaca al-quran... Alhamdulillah... terima kasih ngah...

orang yang paling berkesan dalam mendidik aku adalah cikgu salma dan cikgu rahmah... 2 orang guru aku masa aku sekolah rendah... cikgu salma ajar aku math... and sampai sekarang aku masih ingat semua yang dia ajar dan sampai sekarang sifir yang aku hafal dengan dia masih dalam ingatan... dan kerana denda2 nya aku mampu mencongak darab dan bahagi... puan rahmah pulak ajar aku BI... aku still ingat dia ajar cemana nak ingat simile... dan sampai sekarang aku ingat formula yang dia ajar...

SELAMAT HARI GURU kepada sumer guru di Malaysia termasuk diri aku sendiri... terutamanya mereka2 yang pernah memberikan aku ilmu dan pengalaman hidup samada secara sengaja atau tidak... mereka yang pernah mendidik aku sehingga aku mampu menjadi manusia... sehingga aku kini menjadi insan berguna... SELAMAT HARI GURU...

Guru oh Guru - Usman Awang
BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu,
gurukuBudi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Wednesday, May 13, 2009

Hidup Kadang Kadang Tak Seperti Yang Kita Mahukan...

hidup nie kadang2 tak seperti yang kita rancangkan... dan hidup nie juga kadang2 tak seperti yang kita harapkan... macam tue jugak dengan org2 disekeliling kita... tak seperti yang kita labelkan... tak seperti yang kita nampak... sifat luarannya menutup sifat dalamannya...

kenapa macam tue yer?!

Hidup Aku Rumit...

hari nih form 5 start exam... papar biologi dan fizik... hurm GOOD LUCK!!! especially pada sumer pengawas form 5, Pengakap form 5, Nik Arif, Syameer, Eqhwan and Zack...

hurm aku pulak semakin bz... semalam bz, ari nie bz... esok aku boleh rest sket sebab bawak budak gi rawang... hahahaha bleh la rehat... kul 10.20 pagi nie aku kena bagi talk pasal chemistry, then aku ada mesyuarat kelab kelas untuk membincangkan program motivasi yang akan kami buat on ahad nie... huhuhu... then pukul 2 petang nih meeting lagi... lonjakan saujana pulak...

hurm pukul berapa aku boleh balik... huhuhu...

esok aku kena bawak budak ke rawang dengan kak noridah... harap boleh lah rest sket... jumaat, sabtu and ahad pulak last2 preparation untuk sambutan hari guru...

ya Allah... aku mcm semakin kurang masa untuk bersama Mu... menghadap mu pun sekadar kawajipan... aku sudah kurang masa untuk berbicara dengan Mu... Ya Allah... berikanlah aku kembali kelapangan waktu untuk aku kembali berbicara dengan Mu...

huhuhu takottt rasanya sebab aku sudah kehilangan waktu lapang... huhuhu... ya Allah kembalikanlah waktu lapang aku... supaya aku boleh mencari ketenangan dan keredhaanMu...

Tuesday, May 12, 2009

Macam Touching Pulak...

aku tetibe rasa terasa giler dengan tindakan pengawas2 aku petang tadi... kenapa ek?! dah cuba dah untuk buat2 tak tau... dah cuba dah untuk buat2 bodoh... tapi ntah la... aku rasa xleh la... makin aku buat dunno... makin masuk pulak dalam kepala otak aku... mata pulak rasa la nak nangis... huhuhu kenapa ek...

Sunday, May 10, 2009

Lepak Lepak Sambil Lepak...

hari nie patutnya ada meeting untuk program motivasi palajar form 2... tapi tetibe jek petang semalam kak amy mesej cakap kensel... maybe dia ada urusan lain kot... hurm lambat sangat dia mesej... kalo dia kasi tau awal2 sure aku dah cabut balik umah kok da... rindu ngan kak tiyah and adik faris... huhuhu...

esok is a special day for mak... sayangnya aku tak dak di sisi mak untuk meraikan hari yang special nih... huhuhu... tapi insyaAllah dari jauh anak mak ini akan mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan mak setiap masa... aku sayang mak aku... sayang sangat2... hehehehe sape tak sayang mak...

disebabkan tak dak meeting ari nie and tak dapat balik umah kok da... makanya aku pun megqadakkan tidurku... hahahaha 11.30 baru aku bangun... plan nak gi jusco petang sket... pukul 2 aku kuar gi jusco... masyaAllah orang macam ulat taik... fuh ramai sungguh... aku ingat nak pi MPH beli puku then lepak kat secret recepies kat depan MPH tue... disebabkan org yg sangat ramai... maka aku membatalkan hasrat aku... dan aku terus kuar dari JJ and amik cab gi carefore... hahahaha makan kat splendid... first time masuk situ... memang dah lama teringin nak masuk... fettucine carbonara dia sedap sangat... tapi kek dia tak sedap... secret recepies lagi sedap... hurm lepas jek puas melepak kat splendid tu maka aku pun masuk la first lady... dapat blaus sehelai... hahahaha... then masuk care4... pe lagi ronda satu care4 tue... last2 yang dibelinya cuma buah anggur sebab ada promotion RM6.49 sekilo... and jeruk campur... menda yg wajib dibeli apabila aku ke care4... hehehehe... habis la jugak duit aku dalam RM100... huhuhu... nak kena budget betul2 nih... ada 2 minggu lagi nak teruskan before nest gaji... huhuhu...\

esok sekolah bermula... and lower 6 akan mendaftarkan diri... tengok macam kebanyakannya ex students gombak setia... tapi kali nie mcm kurang pulak yang bukan melayu... ada beberapa jek... hurm untuk upper 6 sejahtera... saya tak akan melupakan kamu... kamu tetap anak murid saya... walaupun saya dapat anak murid baru...

6 atas sejahtera nie ntah la... aku pun tak tau apa yang ada pada mereka... tapi aku rasa kalo aku ada problem.... aku selalu akan masuk dan ceritakan pada mereka... kire cam temapt meluahkan perasaan la...

esok aku cuma ada 1 kelas jek... so aku akan setlekan pasal sambutan hari guru... huhuhu... hopefully sambutan hari guru ni akan berjaya... bukan lah menjadi hebat dan bombastik... cukuplah kalo sekadar berjalan lancar sepeti yang dirancang... Ammmmiiieeenn...