Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 31, 2009

I Love...


Hari Yang Indah!!!

hari nie awal2 pagi lagi aku dah bangun... update plurk... ehehehe... kegilaan baru aku yang menemukan aku dengan Manny dan snm (Lin)... aku kenal mereka melalui Sedara Amin Ahmad... senior aku masa kat Derma... tapi maaf lah sebab aku tak menyedari kewujudannya masa di Derma dulu... dan aku admit dia hebat... pemikiran dia la hebat... dan memang pun kan org hebat hanya akan menyerlah bila dewasa... masa skolah dulu besa2 jek... hehehe... keep a good work bro Amin!!!

erm awal2 lagi dah pi sekolah sebab ari nie adalah Hari Gotong Royong Perdana... percubaan pertama Pn Nik Karimah sebagai penasihat unit pembangunan dan fizikal sekolah... dan aku admit... percubaan dan pembaharuan yg dia buat telah BERJAYA!!!

berbeza dengan gotong royong yg dulu2... gotong royong kali nie lebih mencerminkan Gotong Royong yang sebenar... kalo dulu... nama gotong royong... sumer org kena datang dan kemas kelas... pastu tak dak pantauan... tapi tadi memang hebat... Pn Nik dah buat perancangan dari awal lagi... dari dua minggu lepas... naik jerk lepas CNY terus dia edar senarai tugas... terus minta guru2 cari pelajar berkenaan dan request bahan yg diperlukan... ditambah pula dengan Pengetua yang tak kesah sangat bab bab duit nih... so ape lagi mewah la... cikgu minta apa saja... dan semua nya akan cuba dipenuhi... dan oleh kerana itu gotong royong pun dapat dijalankan tanpa masalah kekurangan bahan atau alatan...

kali nie tumpuan diberikan pada bilik2 khas... pada hemat aku itu wajar sebab bilik darjah adalah tanggungjawab semua pelajar dan guru yg mengajar kelas tu... jadi hari2 kena kemas... jadi bilik2 khas yg perli diberi perhatian... sebab kita tak banyak masa nak pi melawat bilik2 khas nie...

kali nie aku diberi tugas untuk mengemas dan membersihkan bilik pengawas yg sekangkang kera tu... ehehehe... nasib baik aku ada adik2 murid 3 Bestari yang memang rajin... hehehe adik2 kelas lain pun rajin gak sebenarnya... erm sedih juga aku dah tak jadik guru kelas 3 Bestari dah... walaupun memang aku akui melepaskan kelas tu memang meringankan beban aku tapi sebenarnya aku sayang dorang... sebab dorang sumer nie jenis yg mendengar cakap... tapi tak pe saya akan mendoakan kejayaan awak sumer dalam PMR... insyaAllah pelajar yg mendengar kata guru akan mendapat balasan yang baik dunia dan akhirat...

erm... mula2 aku suh dorang buang sumer yg xguna... barang rampasan, fail2 dan sebagainya... yang mana yg lama2 tu sumer buang... erm pastu aku suh dorang kemas... aku pun buat sekali ler... sekejap jek habis... kul 9.30 dah siap... alang2 dorang ada lagi... aku suruh diorang buat carta PPSMI dan PEKA skali... erm Alhamdulillah sumer dah settle... bilik pengawas pun dah kemas giler... dan sedap mata memandang... erm harap dapat la dikekalkan dalam masa yg lama... ehehehe...

balik dari gotong royong... rehat jap... kuar gi JJ Wangsa Maju... 1st time keluar bertiga... aku, kak mar and su... and mungkin yg last kot... entah ler... mula2 tu cam rasa tak best juga... sebab aku memang tak berapa suka keluar lebih dari berdua... kecuali dengan geng 8 sekawan and geng cikgu HT 16... dengan org len aku prefer berdua... sebab apa?! sebab org ketiga tu selalu akan disisihkan dan keseorangan bila yg dua lagi dah berkepit... dan selalunya aku ler yg ketiga tue... huhuhu sebab tu aku tak nak... tapi Alhamdulillah tadi oke... sumer oke...

sue nak gi servay handbag... maklum ler org dah nak tunang bulan 3 nie... gi servay la handbag untuk letak kat atas dulang tue... ekekeke... erm aku ngan kak mar nie memang kuar tak dak tujuan... dan bila balik seperti biasa dan kebiasaannya... aku lah yg shopping paling banyak... hahaha... su beli sepasang kasut aku beli 2... kak mar beli jam baru aku pun beli... hehehe... tapi pada aku... sekali sekala memanjakan diri... ape salahnya... tapi aku memang kena budget btol2 sebab bulan 2 nie gaji lambat... dah la bulan 1 ari tu gaji masuk awal... huhuhu...

erm... we have an enjoyable time together tadi... esok pulak nak gi masjid india... teman adik aku shopping... insyaAllah tak beli ape dah kot... duit kena budget btol2... huhuhu...

malam nie lak aku nak iron tudung untuk minggu depan... baju dah iron sampai minggu depan... tinggal tudung jek blom... lepas aku tulis blog nie aku akan iron... ekeke...

erm... oke lah... aku nak gi bersih diri dan nak buat keje sket2... masih ada saki baki minggu lepas yg blom siap...

Friday, January 30, 2009

aku giler dengan Plurk

aku skang tengah giler dengan Plurk... kalo korang nak giler gak... sila lah join www.plurk.com memang korang akan gila... tak leh berenti wooo...

HOHOHO... kantoi!!!

ari nie masuk kelas 6 atas sejahtera... erm blog aku nie sudah di temui oleh mereka... sebenarnya niat aku memang nak bagi dorang alamat blog aku nie pun... sambil promote blog sambil aku let them know me... aku mau dorang tau isi ati aku... kehkehkeh... erm sebab aku tak berapa pandai nak luahkan isi hati aku secara open... hehehe...

hari nie bangun lambat lagi... tapi tak dek la lambat cam minggu lepas... awal sket... ahahaha... sampai skolah sempat lagi la... cuma lewat 1 minit... kehkehkeh...

tapi Allahdulillah sumer nya berjalan lancar... BMM and SMM kak amelia and kak shukriah dah settle, Buku rekod dah siap, erm alamak!!! baru teringat aku lupa tulis nama kat belakang buku rekod... ala malas nyer nak gi amik balik...

erm tak pe nanti aku buat keputusan nak amik ke tak... lepas aku habis tulis entri aku...

erm tengah tunggu shakiran sebenarnya nie... dia cakap nak chat ngan aku... hari nie... tapi tak tau la bila... mlm nie kot... entah la... tunggu jek ler... aku bukan nyer ada keje pun lepas nie... ada jodoh nak chat ada lah tu... hehehehe... agaknya dia dah baca ker entri aku pasal dia tu... ahahaha... ape reaksi ko ek shakiran? saja jek nak tau...

erm... oke lah aku nak stop dulu... nak plan nak buat pe lagi... oke... mlm nie aku buat entri lagi... daaaaa....

Thursday, January 29, 2009

Patut Ker?

aku ada sorang kawan nie masa sekolah dulu2... tak la rapat sangat tapi bleh la tahan... perempuan daaa... hehehe... tapi skang nie aku memang ada syok giler ngan sorang lelaki nie... and kebetulan kawan aku yang perempuan nie pun kenal lelaki nie... dorang keje dalam satu kompeni tapi branch lain2... herm...

masalah nyer aku rasa kawan aku nie pun syok gak kat laki nie iaitu mamat yang aku syok giler nih... erm baru2 nie aku jumpa kawan aku nie kat facebook... tapi hati jahat aku kata jangan add dia... nanti dia akan close dengan lelaki yang aku syok gile nie... tau jek ler... facebook tak mcm frenster atau myspace... facebook nie more open... hurm tapi hati baik aku kata... ala kalo dah ditakdirkan dorang berdua... ko buat apapun tetap akan berdua jugak... lagipun tak baik putuskan silaturrahim...

skang bila aku fikirkan kawan aku yg perempuan nieh... hati baik dan hati jahat aku asyik bersuara jek... mana satu aku patut ikut?

what a sunyi day...

hari nie 6 atas sejahtera sunyi giler... ntah la kenapa... mungkin sebab ramai yang tak hadir... all chinese girl yang masih dalam mood raya mereka... farzana pun tak datang... then vegra pun tak datang... katanya datuk nya cina... puas aku gelak bila kawan2 diorang ckp mcm tu... hehehe... dinesh and farzana dah jumpa blog aku... erm pasni kena la well behaves sket dalam tulisan aku nie... ahaks...

erm... hari nie life goes better... aku dah prepare untuk hari nie dari semalam lagi dan Alhamdulillah sumernya berjalan lancar... hehehe... petang nie bertambah bunga2 dalam hidup aku... hehehe kenapa? jangan tanya la...

tadi kat sekolah budak2 nie tanya aku siapa yang mencuri hati dinesh... hehehe... well netya... cari sendiri la... kes close kat situ saja... ahahaha...

cinta memang manis... tu yang aku cakap kat diorang... dan aku rasa itulah realiti hidup... tapi bukan la realiti hidup aku... sebab 26 tahun aku hidup aku blom pernah merasa kemanisan cinta tu lagi... so jangan la tanya aku semanis mana cinta tu... tapi aku tau its sweet... dan aku harap satu hari nanti aku akan dapat ler rasa kemanisan cinta tu... wahahaha...

bertuah la mereka yang betul2 dapat merasa kemanisan cinta tu... dan aku harap its last forever...

kadang2 aku takut komitmen... nak2 bila tengok apa yang dah berlaku sekeliling... kawen tapi dapat husband yang indah khabar dari rupa... kawen tapi sebenarnya bukan kehendak hati... kawen tapi hati suka kat orang lain... kawen tapi suami ada pilihan hati lain... kawen tak sampai 3 bulan bercerai... Ya Allah... Jauhkanlah aku dari sumer tu...

aku nak sumer tu berkekalan sampai kesyurga... aku nak dibimbing... aku nak diingati... dan aku nak dia yang bleh mengingatkan aku setiap masa... sebab aku selalu terlupa... tapi entah la... bleh ker aku dapat... aku serahkan sumer nya pada ketentuan Allah... sebab aku tau Dia lebih tau apa yang aku tak tau...

Tuesday, January 27, 2009

Kasih Sayang dan Sifat Persaudaraan...

Semalam aku pegi padang besar... shopping... beli blaus sehelai, beras pulut hitam dan sedikit makanan nak bawak balik KL... sebenarnya tujuan pegi tu nak beli beras pulut hitam... kak kiah... lab assistant aku tu minta tolong belikan... erm alang2 beli... aku belikanlah untuk semua cikgu2 yang selalu lepak kat bilik PPSMI tu... erm berapa orang sangat la... 6 - 7 org mcm tu jek ler...

ari ni plak gi tengok cik tini kat umah dia... cik tini tu adalaha nak sepupu aku... mak dia sepupu ngan aku... nenek dia adalah kakak mak aku yang sulung... erm banyak sebenarnya kisah dalam keluarga aku nih... insyaAllah aku akan ceritakan satu2 bila sampai masanya... sebenarnya masa aku buat blog nih... aku ada satu tujuan... aku nak tulis sumer cerita2 aku kat dalam blog nie supaya satu hari nanti bila aku tua dan dah ada penyakit tua dan nyanyuk aku akan dapat ingat balik kisah2 aku dulu2... erm pendapat aku nie di kongsi bersama satu owner blog yang aku follow... sedara amin ahmad... erm dia juga pernah tulis pengalaman dia dan ada dia tulis disitu untuk kenangan bila dia dah tua... erm sama ler tujuan kiter bro... insyaAllah blog nie akan jadi tempat pengukuh silaturrahmi dan tempat untuk meluahkan rasa hati serta tempat untuk menyampaikan rasa hati dengan cara tanpa suara...

erm lupakan sedara amin dan blog nya yang memang best tue... jeles aku... pemikiran aku tak sehebat dia... kadang2 tu fikir 4 - 5 kali gak nak komen kat entri dia... nak kenal dia lawat sendiri ke... http//www.becok.blogspot.com...

oke... aku sampai umah cik tini jek terus nampak persona SE bang ya (ayah cik tini, sepupu aku)... fulamak... caya habis tu... sama mcm aku punya... hehehe... ntah ler semenjak 2 menjak ni aku memang fanatik btol dengan persona SE kaler blue haze... sebab kete tu sama mcm kete aku... hahaha... sebenarnya cik tini kena penyakit misteri... satu badan dia jadi bengkak dan mcm bernanah... pegi berubat sana sini... doktor pun pegi... doktor ckp tak dak penyakit... so skang tengah cuba perubatan tradisional dan Alhamdulillah nampak skang dah kurang sket... lama juga kat umah dia...

lepas gi umah dia... kami terus gi kubur panjang... nama tempat yek... hehehe... nak tau kat mana google sendiri... erm umah kak shima... sepupu aku yang semak and sebapak dengan mak cik tini... kesian dia... rumah dia terbakar sebab litar pintas pukul 2.30 petang semalam...
ni jek ler gamba yang aku sempat snap dalam kete... semoga Allah memberi mereka kekuatan...

sampai kat situ... aku tengok rumah dia cuma tinggal tapak... masa nie satu jer perkataan yang ada dalam hati aku... Allah sedang berbicara dengan mereka... sehelai sepinggang... tak sempat selamatkan apa2 kecuali diri sendiri... bukan tak sempat tapi panik sampai tak tau nak amik ape... erm itulah agaknya yang terjadi pada mereka2 yang pernah alami sumer nie... tapi kak shima masa tu memang dok terbaring jek kat dalam tadika dekat sebelah umah dia... mcm hilang seluruh semangat dia bersama dengan rumah tu... erm aku mengerti... hanya mereka yang kuat dan tabah jek yang mampu menghadapi dan aku yakin mereka kuat dan tabah... sebab tu Allah menguji mereka sebegitu... Allah hanya memberi ujian kepada hambaNya yang mampu menaggung ujian tersebut... dan aku yakin mereka mampu... tapi aku puji satu la... jiran2 saudara mara, adik beradik, dan sumer yang tahu datang memberi sokongan moral dan material... Alhamdulillah... masih ada yang punyai kasih sayang dan sifat persaudaraan yang tinggi dalam jiwa mereka... syukur sangat aku bertemu dengan mereka sumer...

ada la juga aku menghulur kan bantuan semampu aku... tapi dalam hati aku berdoa semoga dengan kejadian ini mereka sekeluarga akan lebih dekat dengan Allah... ada aku bisik kan ke telinga kak shima... sebenarnya aku pun tak tau cemana nak nasihat lebih2... satu sebab aku lebih muda... duanya sebab aku bukan la dari latar belakang kelaurga yang begitu... how i wish my future husband dari latar belakang yang mcm tu... bleh la dia membimbing aku kejalan Ilahi... aku juga mendoakan semoga mereka kuat dah tabah... sebab Allah sedang berbicara dengan mereka dalam bahasa yang manusia tidak ketahui... dalam bahasa tanpa suara...

aku mengingatkan diri aku sendiri dan semua yang pernah singgah ke blog nie:
1. Allah memberi ujian kerana mahu mengingatkan kita bahawa kita ada Dia...
2. Allah memberi ujian supaya kita kembali kepada Nya
3. Allah memberi ujian supaya kita kuat dan bertambah kuat mencintai Nya
4. Allah memberi kita ujian supaya kita ingat dosa2 kita dan bertaubat kepadaNya...
5. Allah memberi kita ujian kerana Dia ingin berbicara dengan kita... dan mahu kita meminta kepadaNya...

Monday, January 26, 2009

its Chinese New Year!!!

yeah hari nie Chinese New Year... and sebelum aku melalut kat entri nih aku nak wish... Happy Chinese New Year kat semua yang berbangsa China... especially member2 Chinese yang kat Derma, mcm Chin Yean, Chow Jie, yang lelaki2 tu yang aku kurang ingat nama mereka, then kawan2 aku masa kat UMS, Ching, Chai Ling, Kelly (walaupun dia kristian tai aku tau famly dia celebrate juga CNY nieh), anne (anak sedara Kelly), coursemate2 aku time kat sabah, banyak kalo nak sebut... ada sesetengahnya aku masih ingat muka dorang saat nie tapi aku dah lupa nama dorang... happy Chinese New Year... May This year membawa keuntungan dan kesenangan yang berpanjangan...

pagi semalam aku bertolak dari KL ke kampung... dan sekarang dah ada kat kampung... nak bus siang2 nih bukan ler kegemaran aku... tapi kerana terpaksa aku ikut kan saja... maklum pi beli tiket bus last minute... inilah jadinya... aku selalu mcm nie... perasaan dalam hati beerkobar2 nak balik kampung... tapi bab2 nak beli tiket bus nie memang aku malas... tapi berjaya juga la aku balik... sabtu lepas ada road run... huhuhu... penat la juga...

semalam masa balik... highway tak la jem... aku rasa sabtu mungkin jem... tapi kereta masih banyak... and kebanyakannya plat ingapura, johor and KL... tau la ramai Chinese yang bekerja disana... and kebanyakannya menuju ke ipoh and penang... dan for sure kereta dorang... fuhhh jenama yang jarang kita jumpa orang melayu bawak... bleh nampak jurang perbezaan taraf hidup kita dengan dorang... walaupun DEB dah dilancarkan bertahun lamanya... tapi hakikatnya... berbezaan taraf hidup tu masih ada... aku tak nak salahkan DEB tapi aku rasa ini sumer berpunca dari sikap dan budaya... pandai2 la buat conclusion... malas aku nak citer lebih2 hal2 politik dan kekauman nie... yang penting kita semua happy di bawah atu bumbung.. dalam satu negara yang aman makmur... yeahhhh Malaysia BOLEH!!!!

aku sampai kampung petang semalam... wahhh rindu giler ngan kampung... sejuk jek mata kau tengok kampung aku yang hijau nie... tak la sesak cam kat gombak tu... erm sebut pasal pemandangan kampung... aku ader utang dengan shakiran... ari tu time cuti dia ada suh aku jalan2 keliling kampung amik gambar dan post kan kat internet nih... hehehe... katanya dia dah lama tak tengok environment kampung... huhuhu... masa cuti tu aku tak sempat buat sebab bz uruskan pasal order kereta and pinjaman kereta... insyaAllah kalo ada masa aku akan tunaikan permintaan dia... maklum la aku cuma ada ari nie ngan esok jek... rabu aku dah balik KL balik... satu lagi impian aku adalah nak amik gambar kat tepi highway kat area2 terowong kat perak tu... cantek giler la pemandangan dia... bila ntah nak dapat peluang... semalam ada peluang nak snap jek dari atas bus tu tapi mata aku berat jek nak buka... so aku terlepas ler peluang keemasan tu... tunggula bila aku dah berani bawak persona aku tu balik kampung... bleh la aku berenti jap dan amik gamba kat situ... ahahaha... biler la agaknya sumer tu akan berlaku... hehehe tapi yang pasti dalam masa yang terdekat nie la...

nama jek cuti... keje bertimbun aku bawak balik... org cakap ckgu cuti banyak... walhal secara halusnya cikgu la keje nya banyak... org keje ofis tak bawak balik pun keje kerumah... tapi aku... keje kat umah lagi... kat skolah lagi... huhuhu... banyak dan tak pernah habis...

tapi keje banyak ni bagus juga... at least aku tak la membazirkan otak aku mmikirkan hal2 yang tak berpaedah... hehehe...

erm... oke... aku nak stop dulu... aku nak pi tolong mak aku masak... tak saba rasanya nak makan sup tulang.... huhuhu... sedap giler... hehehe tanpa pengetahuan sesape sebenarnya aku sudah meratah sup tu dua pinggan... hahaha...

Saturday, January 24, 2009

Shakiran...

hari ada road run atau bahsa kampung nya merentas desa di sekolah aku... dan seperti biasa aku ditugaskan menjaga banggunan... huhuhu... meronda kesana sini... dan aku rasa... sepanjang 3 tahun kat sini... 2007 hingga 2009... ni lah road run yang paling sekejap... tapi kira oke la... dan aku mengaku... hari nie aku kurang menjalankan tugas aku... sampai ada pelajar yang kehilangan beg...

balik jek umah... aku bantai tido sampai la pukul 6 baru aku bangun... huhuhuhu teruk nyer perempuan... tak buat isteri kan... ahaks tak pe lah... aku tak kessahhh... erm skang nie aku tenagh tulis blog nie... tetibe rasa kekosongan... bila buka facebook sumer pun dah tak online... maklumlah minggu depan kan cuti panjang... so kebanyakannya dah balik kampung semalam atau ari nie... aku pun kalo tak kerana road run nie... dari mlm semalam aku dah cabut... tapi disebabkan road run nie... esok pagi baru aku balik... huhuhu... kak mar awal2 lagi dah balik... su pulak malam nie akan balik... huhuhu tinggal la aku sensorang kat umah...

keadaan dan situasi yang mcm nih buat aku rindu kat sumer orang nih... shakiran pun dah gi melancong entah kat mana... erm aku doakan dia selamat... YM dengan dia yang terakhir ari tu buat aku rasa semacam... selalunya aku yang selalu minta maaf dari dia... tapi entah la kali nie dia pulak yang minta maaf... tu yang aku rasa lain... siap minta halal segala... entah la aku jadi risau...

tapi as a kawan aku akan sentiasa mendoakan ko shakiran... sampai bila bila... mendoakan ko berjaya dalam hidup ko... mendoakan yang terbaik untuk hidup ko... mendoakan semoga ko dapat jodoh pilihan hati ko yang terbaik... mendoakan ko sejahtera selamanya... mendoakan semoga semua kebaikan mendekati ko... dan mendoakan semoga ko gembira selalu...


Friday, January 23, 2009

Farzana...

ari nie aku betul2 tak dak suara... sudah lah aku bangun lambat... perginya "dia" memang buat aku hilang semangat... tapi insyaAllah aku tak akan biarkan semangat aku habis mcm tu sahaja... aku akan terus bersemangat untuk menunggu dia balik...

pagi tadi... masa pertama lagi aku dah ada kelas dengan 3 bestari... buat perbincangan jawapan memerlukan aku bercakap... perit giler time tue... perit dan sakit tekat aku hanya Allah yang tahu.... tapi aku tak kisah... lebih lama aku sakit... lebih banyak dosa2 ku yang Allah akan ampunkan... aku redha...

lepas habis perbincangan... aku pun minta pelajar untuk menyalin nota... nanti bila naik cuti raya china aku akan bagi penerangan... itu shaja yang aku mampu... bila habis kelas ngan 3 Bestari... dapat la aku rehat jap... tapi aku rasa mcm bukan aku jek... aku rasa mcm di awang2... mcm blurr... maybe sebab aku selesema... jadi itulah jadinya...

masuk kelas upper 6... loggeta buat presentation... aku bawa kamera pi kelas... niat dihati nak snap gamba dorang buat presentation tapi tak sempat sebab diorang present tu cepat sangat... so aku sajer record video dorang... then bila aku nak keluar... aku ada promo pasal aku punya blog nie... cuma aku tak bagi la alamat blog aku nih... aku suruh dorang cari sendiri... abihhh ler aku kalo droang jumpe... hehehe...

bila aku keluar dari kelas tu... Farzana ikut aku... dia tanya aku alamat blog aku... aku suh dia cari sendiri... then Farzana begin to tell me masalah dia... aku tak nak hurai lebih2 tentang apa yang diceritakan... tapi dari awal lagi aku memang rasa Farzana ni ada problem... tapi ntah la... aku tak terlintas untuk bertanya... then bila dia bercerita dengan aku... so aku tau... dah aku try bagi dia nasihat...

to Farzana... kalo you dah jumpa blog nie...
i found out you cantik... high ambitious... and sometimes manja... need attention (sorry if you feel this wrong but this is what i saw in you)... my advise to you is... just be yourself... how bad you are... just be yourself... jadi diri sendiri lebih baik dari menjadi orang lain untuk kepuasan hati mereka... siapa akan puaskan hati kita? you should start thinking about yourself first... fikirkan diri sendiri... bahagiakan diri sendiri... do everthing just for yourself... persetankan apa yang orang lain cakap... say to yourself... mereka hanya jeles dengan you... sebab tu mereka selalu nak amik tahu tenang you... may ada yang akan tanya mereka tu siapa? mereka2 itu adalah mereka2 yang suka mengambil tahu hal orang lain... no specifik person...

konsep saya satu jek... saya akan buat apa sahaja yang saya suka dan saya rasa betul... yang saya rasa tidak salah dari segi batasan agama dan juga tidak memburukkan nama mak ayah saya dan keluarga... saya tak pedulukan apa orang kata... sebab kalo kita nak ikut apa orang kata... kita akan hancur last seklai... orang hanya pandai bercakap... kalo kita follow dia... dan hidup kita musnah... dia tak akan bantu kita pun untuk kembalikan hidup kita... dia akan pergi mcm tu jek... life kita... so kita tentukan... pedulikan apa orang nak cakap... if ada dalam environment kita yang annoying... cuba think positif... mereka adalah sebahagian dari hidup kita... dan mereka lah yang mewarnai hidup kita... so biarkan mereka selagi mereka tak mengganggu gugat hidup kita... kalo dah sampai tahap maximum baru stay away dari mereka... tapi pada saya... bersabar adalah sebahagian daripada iman...

Farzana... mcm mana susah pun... life must go on... jangan hanya melihat mereka yang diatas kamu... tapi lihatlah mereka yang dibawah kamu juga... mereka yang lebih susah dan lebih menderita dari kamu... dan kamu akan sedar yang kamu sebenarnya sangat bertuah...

All Da Best In Life FARZANA...
saya bukan ler hebat sangat dalam meberi nasihat dan pandangan... tapi saya yakin saya hebat dalam mendengar... feel free to meet me kalo awak nak share something...

Thursday, January 22, 2009

Aku Selesema...

dah lama rasanya tak update blog nie... entah le... nak kata sibuk tu bleh la tahan sibuk nya... tapi tak la jugak... coz aku masih ada masa untuk diri aku sendiri... cuma malas menguasai diri... isnin dan selasa lepas aku berkampung di sekolah dari pagi sampai petang... bila sesi petang habis baru aku balik... teman budak2 kawad pengakap... agak nya kesan dari itu aku hari nie mula kehilangan suara... huhuhu...

semalam pulak mensyuarat pengawas... dan aku jadik pengerusi... so aku kena cakap banyak... peraturan tu, peraturan ini dan mcm2 peraturan lagi... erm aku harap murid2 aku bleh ler terima peraturan2 tu... for me its simple jek... dengar aku cakap jek banyak... tapi kalo ikutkan itu adalah yang sehari2 kita buat...jangan lipat lengan baju, sentiasa pakai tai, turun bertugas tepat pada masanya, jangan lengah masuk kelas... lebih kurang itu saja... dan pada zaman aku... itu semua adalah perkara biasa yang tak perlu diberitahu... serius aku katakan budak sekarang kurang survival... dorang perlu diberitahu satu2... baru buat... nak kena ketuk berkali2 baru bergerak... ada la juga yang oke... tahu bezakan mana baik dan mana yang buruk.. tapi 1 dalam 10 orang... maknanya badan pengawas sekolah aku ada 122 orang... yang pandai survival tu cuma ada 12 orang jek... bleh imagine tak anak bangsa hari ini? huhuhu

tapi... teruk2 budak2 pengawas nie aku respek juga dorang... sebab dorang bleh tahan dengan aku... ikut juga cakap aku bila dah berbuih mulu aku bercakap... aku sayang dorang sebenarnya... tapi kadang2 tu jek aku geram... hehehe... entah la...

tapi satu jek aku tak paus hati... bukan pada budak2 pengawas nih... tapi pada cikgu2 disiplin yang lain... aku harap la dorang nie bleh baca blog aku nie... kan bagus... bleh juga dorang tau isi hati aku... cikgu2 disiplin nih asal jumpa aku jek... ngadu... pengawas tu salah itu, pengawas ni salah ini, itu tak kena, ini tak kena... aku kadang2 naik fed up juga... ye aku memang guru pengawas... tapi aku sorang jek ker ada kuasa untuk tegur budak2 pengawas nih? dorang pun sebenarnya ada hak... tapi ntah la... BUDAYA tu la yang aku tak berkenan sekali kat GOMBAK SETIA nie... budaya mengadu... bukan budak yang mengadu... tapi CIKGU... yang lain oke dah... kerjasama oke... frenly oke... tapi bila bab2 budak2 buat silap asyik2 nak ngadu... pastu cakap belakang... serius aku FED UP... bayangkan kalo ada sorang budak lepak kat kantin dan ponteng kelas... dorang lalu depan budak tu... buat tak nampak jek... then bila jumpa aku kat depan... bagitau aku yang budak 2 ponteng... siap leh tunjuk lagi muka budak tu... ha ha tu la budaknya... then blah mcm tu aje... mana tanggungjawab korang as a teacher... kan bagus kalo time dia pass by tu dia tegur... then bila aku lalu aku pulak tegur... bila cikgu lain lalu... cikgu lain pulak tegur... kan lama2 budak tu akan fed up dan terus bangun...

aku memang tak paham la cikgu2 nie... budaya tu dah jadi darah daging dorang... entah bila la bleh basuh sket bagi cuci... semoga kalian yang membaca memberi aku jalan cemana la aku nak handle cikgu2 yang ada attitude mcm nih...

Tuesday, January 20, 2009

Kisah Aku, Dia dan Dia...

Kisah 1

aku suka dia dah hampir 8 tahun... aku suka dia gila2... korang tak akan tau kalo korang tak masuk dalam hati aku... mula2 aku kawan jek ngan dia... dan dia dah sound aku awal2 supaya aku tak jatuh cinta dengan dia... aku pun mula2 tu cam relax jek... tak suka dia pun... lagipun dia nie bukan ler kategori taste aku... tapi lama kelamaan aku start suka dia... kuar gi mana2 otak aku syik fikir dia... bila aku jumpa benda best2 asyik fikir nak beli kat dia jek... aku tak penah jupe dia... tapi malang nya dia tak suka aku... huhuhu... penah la aku bagitau dia yang aku suka dia... tapi dia ckp dia tak suka aku... malah dia jauhkan diri dia dari aku... huhuhu... sampai skang nie... aku berusaha supaya frenship aku ngan dia oke balik... serius sampai skang nie aku still ada perasaan pada dia... tapi dah makin berkurang... sebab aku rasa aku ngan dia cam langit dan bumi... life kami different... aku terlalu konservatif, tak leh terima cara dia... so aku decide perasaan nie adalah mainan jiwa... bukan betul dan bukan abadi... cumaaaaaa... sampai sekarang aku tak tau cemana nak buang perasaan nie dari hati aku... cemana aku nak lupakan dia dari hati aku... cemana... tapi dalam masa yang sama frenship aku dengan dia still oke... tak nak la lose kawan hanya semata mata perasaan yang tak sampai kemana nie...

kisah 2

kisah nie masa aku kat u... aku kenal dia dari matrik lagi... tapi tak la close sangat walaupun kami satu PA... aku dah lupa la nama penuh untuk PA tue... erm bila aku tahun 4 kat u... kami mula close... close gila... bleh sembang, kuar mkn and hang out same2... tapi bukan berdua... but berlapan... tapi dalam frenship tue aku mula suka dia... dalam masa yang sama... kawan baik aku pun suka dia... bermain lah kami dengan perasaan... aku lah yang paling teruk sebab aku kuat jeles... hampir2 la jugak frenship kami nak putus... tapi kawan aku nie banyak sabar dan lelaki nie cool jek... serius aku cakap dia la lelaki yang aku leh share everything... dan dia memang memahami aku... tapi aku rasa aku ngan dia takat kawan jek... sebab aku ngan dia pun macam lagit dan bumi... jauh sangat... kalo dalam kisah satu dunia kami berbeza... tapi kali nie jiwa kami berbeza... aku memerlukan seseorang yang bleh bimbing aku ke jalan yang sebenarnya... sebenarnya aku menyesal perasaan nie timbul sebab aku ngan kawan aku hampir putus kawan sebab nie... alangkah baik nya kalo saat2 tu aku dapat kembalikan tanpa perasaan tu dalam hati...

kisah 3

aku kenal dia dalam internet... pertama kali aku kenal dia... aku rasa jiwa kami berbeza... sebab dia selalu bercerita hal2 yang berat dan berfalsafah... aku juga suka berfalsafah... tapi falsafah aku mudah difahami dan berkait dengan kehidupan... falsafah dia nie memang mendalam dan perlukan pentaksiran yang teliti... dan kadang2 aku buat tak tau jek apa yang dia cakapkan sebab aku tak faham dan aku kesian nak suruh dia ulang 4 - 5 kali... hehehe... tapi jiwa kami sama... aku nak apa yang dia nak... dia selalu cerita pada aku yang dia impikan sorang perempuan yang bleh bersama dia susah dan senang... dia juga nak seorang perempuan yang bleh berdiskusi dengan dia dan bertolak ansur dengan dia... dan ada lagi la permintaan dia... dan aku selalu menceritakan apa yang aku nak dari seorang lelaki pada dia... dan semua ciri tu ada pada dia... tapi serius aku katakan fikiran kami tak sama... aku tak bleh masuk kefikiran dia yang mendalam dan aku rasa dia tak boleh cetekkan fikiran dia kerana aku... lagipun tak penah pulak dia cakap ciri perempuan yang dia nak tu ada dalam diri aku... so aku putuskan untuk pendam perasaan nie sebab aku tau tak akan kemana mana...

kisah 1, kisah 2 dan kisah 3... aku tau mereka bertiga bukanlah yang ditakdirkan untuk aku... sebab sekarang aku dah belajar menerima takdir... dan belajar mengenali dia... dari pengamatan aku... jodoh datang dengan tidak disangka2... dan aku tau kalo banyak masalah memang bukan jodoh la namanya tu... cuma aku tertanya2 pada hati aku... kenapa susah sangat aku nak delete satu nama nie dari dalam hati ini? kenapa susah sangat nak buang dia dari fikiran... kadang2 aku terfikir cemana la kalo dia kawen dengan orang lain... apa akan jadi kat aku? gila ker? ntah ler...

doakan la aku yang terbaik dengan sesiapa sahaja... aku redha Ya Tuhan Ku...

Lamanya Tak Menulis...

Lama rasa nya aku tak update blog nie... hehehe padahal sehari jek... semalam aku sedikit sibuk sebab petang kena datang sekolah balik untuk latihan kawad pengakap... erm balik dah pukul 7 petang... pastu lari kejap ke Ong Tai Kim untuk fotostat bahan sebelum balik umah... balik jek umah terus mandi san solat maghrib... sebenarnya hati aku tengah merindui seseorang... hehehe... ntah dia rindu kat aku ke tak aku pun tak tau... penah juga aku nak try buat connection hati dengan dia... mcm yang Dr Fadzilah Kamsah ajar tue... tapi aku tak berani... huahuahua... so biarlah...

erm... lepas solat maghrib... aku mula plan untuk ari nie... siap keje semalam yang blom siap and plan ape nak buat ari nie... erm untuk pengetahuan korang juga minggu nie aku dah start jadik penghuni sekolah... jadik org pertama yang datang skolah... terkejut sumer orang...

bile citer kat mak aku yang aku dah 3 kali dicop lambat... bapak aku kan main marah lagi... dia kata org mcm aku sepatutnya awal sebab tak dak tanggungan dan rumah dekat... memang ada kebenaran dalam kata2 dia... dan aku admit aku kena berubah... and finally inilah aku... datang awal setiap hari mulai hari isnin ari tu...

hehehe... sebenarnya bila datang awal nie aku cam lebih bersemangat... sumer pekerjaan aku teratur... sumer cam mengikut rancangan... Alhamdulillah...

semalam... berabis giler mkn satay... aku memang teringin nak mkn satay sungguh2... 15 cucuk aku sorang jek... hehehe... ada lagi 10 cucuk kat dalam peti ais... nanti balik kang nak perabis... kata la ape korang nak kata... yang penting aku hepi... hahaha...

aku baru habis kelas dengan 3 Harmoni sebenarnya... aku dah start tulih blog nie sebelum kelas ngan 3 Harmoni lagi and banyak sungguh yang berlaku dalam tempoh nie...

tadi masa mula kelas dengan budak 3 harmoni... sorang budak form 4 histeria... huhuhu... takut juga aku... bila aku pegang budak tu terus dia gelak... huhuhu lagi la aku takut... nasib baik bukan masa kelas aku... bila pasang ayat Al quran jek... punya la dia menjerit... kebetulan pulak ustazah yang selalu berani berubat tu tak suci... so tak leh la dia nak bantu... aku pulak memang ada belajar dari ustazah tu dan sorang ustaz... tapi aku tak berani tadi sebab aku sorang jek... risau jugak... so aku pun larikan ler diri aku ke tempat lain... nasib baik lepas aku habis jek kelas ngan 3 harmoni dia dah oke... Alhamdulillah...

sekolah aku sebenarnya ada sejarah... tapi tak mau la aku cerita sebab aku tak mau benda nie dipolitikkan... so baik aku diam... erm dah aku nak pi relief... stop kat sini dulu... nanti citer lagi...

Friday, January 16, 2009

Authoritarian... Authoritative... Permissive...

Masa aku belajar subjek Psikologi Pendidikan kat u dulu... ada satu topik tajuk dia class management... dalam subjek tu aku di ajar tetang mcm mana nak handle kelas, mcm mana nak uruskan pelajar bermasalah... dan dalam topik last chapter tu adalah tentang 3 jenis guru... authoritarian, authoritative atau permissive...

authoritarian... guru yang hanya menggunakan pendapatnya sendiri... bersikap tertutup dan tidak mengambil pendapat dan buah fikiran pelajar2... menganggap semua teknik yang digunakan adalah sesuai dengan semua orang... sekiranya pelajarnya gagal dia akn menyalahkan pelajar tersebut... guru ini juga kurang kompromi dan bersikap serius di dalam kelas... pendek kata cikgu authoritarian nie adalah guru yang garang, tidak suka bersikap ramah dan bersifat autokratik atau tidak mahu mengambil tahu hal lain... sentiasa dengan pendapat dia sahaja...

authoritative pulak adalah guru yang kadang2 bersifat tegas dan kadang2 bersifat lembut... guru yang authoritative nie disukai pelajar... dia akan marah bila perlu sahaja... dan bersikap mengambil berat kepada pelajar2 nya... guru ini bersifat penyayang dan sangat tegas pada masa2 tertentu... sentiasa membandingkan pendapat dan pandangannya dengan pelajar2 nya...

dan Permissive adalah guru yang pasif... tidak mengambil tahu tentang kelas... dan kurang bijak menguruskan kelas... guru ini kadang kala tidak mampu mengawal kelas... guru ini selalu nya bersikap tidak ambil tahu dengan perkembangan pelajar serta tingkah laku pelajar... yang dia tahu hanyalah habis silibus dan kerjanya selesai...

lebih kurang la definesi nya secara tidak langsung... kalo nak definesi detail dan tepat kena buka buku psikologi pendidikan... huhuhu... dah lama aku tinggal... erm kenapa aku ceritakan hal 3 jenis guru nie kat entri nie? sebab nya aku nak tau aku nie jenis guru yang mana... antara authoritarian atau authoritative... permissive tu mustahil lah...

aku merasakan skang nie aku dah jadi cikgu yg authoritarian... aku dah jadi guru yang memntingkan diri sendiri... tak fikir pelajar aku... sebab tu aku kurang kasih sayang... sebab tu aku kurang amik berat hal mereka... walhal masa aku belajar topik nie dulu... bukan main lagi aku cakap aku tak jadi guru yang authoritarian...

Aku harap lepas nie aku akan bertukar sket2 dari authoritarian menjadi authoritative... huhuhu... semoga aku dapat menjadi guru yang berinspirasi dan mampu memberi inspirasi kepada pelajar2 aku...

Thursday, January 15, 2009

Bad Day...

hari nie aku rasa hari aku yang paling buruk... hari buruk yang pertama untuk tahun 2009 nie... tak tau la kan berapa banyak hari buruk lagi yang akan aku hadapi... tapi aku harap sangat... semoga tidak seburuk hari nie...

semalam aku decide tak nak buat keje... then aku asyik surf internet, makan, minum, tengok tv and then aku terus masuk tido... selalunya aku akan prepare dulu apa yang patut aku buat untuk dan apa yang patut aku bawa untuk esok... bangun esok nya just masuk jek sumer barang dalam beg... tapi pagi nie aku bangun dah lambat... sampai jek kat skolah aku nampak puan pengetua dah dok tercegat kat depan gate... malu aku nak pass by dia... nak tak nak kena gak masuk... tapi malu gila... masuk jek... aku punch kad... tengok dah merah... 4 minit lambat... pastu aku terus gi perjumpaan badan beruniform... patutnya lepas habis perjumpaan tu aku terus pi kelas 3 harmoni... tapi aku lupa yang aku ada kelas dengan 3 harmoni... jadi aku terus gi kantin dan makan... huhuhu... nasib baik la budak2 tu berkelakuan baik... naik dari kantin baru aku sedar yang aku tak masuk kelas tu... dah la 3 harmoni tu kelas last sekali... nak masuk pun... masa dah habis... so aku diam kan aje...

lepas sedar aku dah tak masuk 3 harmoni... aku pun turun ke makmal sains... kononnya nak prepare la untuk lab kul 10.10 nanti... bila buka beg nak amik manual eksperiment... tengok dlm beg tak dak... huhuhuhu... aku lupa bawak rupanya... habis tu... ape aku nak buat dengan dorang... kak kiah sure dah prepare bahan... nasib baik ada soft copy... aku pun print... and baca... cuma aku tak dapat bagi dorang steps untuk buat laporan la sebab sumer dah tertinggal kat umah... what a hell hari nie...

lepas jek lab ngan upper 6... aku pun attend mesyuarat guru... banyak la hari nie yang pengetua tegur... antaranya pasal datang lambat... siap ada cikgu2 yang kena panggil gi bilik dia regarding problem ngan punch kad... puas aku berdoa moga2 nama aku tak dak... dan Alhamdulillah nama aku memang tak dak... pastu dia tegur lagi pasal kebersihan kelas... dia tegur lagi pasal pengawas tak buat keje... dan kali nie nama aku naik la... sebab aku cikgu pengawas... erm tapi aku accept la sebab belum buat apa2 perjumpaan lagi pun dengan pengawas2 nie...

lepas meeting jek aku jumpa dia... masa aku jupe dia... berdebar nya la jantung aku nie... tak sama mcm dengan puan Roh Hati dulu... mungkin Pn Roh Hati dulu dia mcm frenly dan berkonsepkan family... jadi kita rasa close dgn dia... tapi yang nie tak... aku rasa mcm nak tersekat dada aku... tapi aku still positif thinking... still cuba bersifat terbuka

lepas jumpa dia... dan dia comment mcm2 pasal pengawas... aku pun turun bilik persediaan PPSMI... masa tu aku jumpa kak nazifah... dan dia kata aku kena lebih tegas lagi dengan pengawas... aku mcm panas juga... sebenarnya kesan dari perjumpaan dgn pengetua tu... lepas tu dia pulak bagitau benda tu salah time... so aku mcm tinggikan juga suara aku and aku rasa perkataan aku tu memang buat dia terasa... so aku minta maaf sangat kat dia... esok aku akan minta maaf dengan dia...

dok kat bilik persediaan pun aku tak dak mood nak cakap ngan sape2... then aku sms shakiran... bestpren aku ler... citer sume tu... then dia reply... bagi aku kata semangat... dapat jek mesej dia... air mata aku jatuh setitik... hehehe... memang dah rasa nak menangis pun tapi bila dpt jek sms tu... aku dah rasa air mata aku jatuh... cepat2 aku packing barang and balik... tapi aku tau kak zurina, kak maria and kak azrina sedar aku dah macam nak menangis...

aku decide nak balik... biaq aku menangis puas2 kat umah... oke lagi dari menangis depan sumer org... lama dah rasanya tak menangis... on da way balik tu aku sms reply kat shakiran... said thank you untuk moral support dia... and memang aku cakap kat dia aku rasa cam nak balik nangis kat dalam toilet...

sampai umah... masuk umah... shakiran reply... dia ckp nangis puas2 supaya esok datang dgn azam baru... ape lagi... menitik lagi deras le air mata aku... tapi still bleh tahan... aku pun call mak aku... niat dihati nak citer sumernya... tapi aku takut mak aku susah hati... tau tau jek ler mak aku tu memang suka fikir bukan2... nak2 dia ngan bapak jek kat umah... so ape lagi kang dua2 fikir bukan2... so aku just citer kat mak biasa2 jek... tapi bila dengar suara mak... aku bertambah la sebak... huhuhuhu... lepas cakap ngan mak tu aku bantai menangis sepuasnya... sampai aku leh tertidur... hahaha... then aku terjaga bila abang didi call tanya pasal bil telefon... pastu aku mula muhasabah diri...

ya... aku mengaku sumernya adalah kesilapan aku... sumernya salah aku dan memang aku yang salah... so... aku akan cuba perbaiki kesilapan aku... dan aku tak akan ulangi kesilapan2 aku hari nie... insyaAllah...

itu janji aku pada diri aku sendiri...

Alamakkkk!!!!

semalam balik dari kerja... aku terus relaks... tak nak buat ape2 keje... aku tak decide semalam untuk rest... ape aku buat semalam just surf internet, tengok tv and duduk saje... lepas tu malamnya aku buat preparetion untuk papan kenyataan PPSMI... last skali aku terus tidur... kebiasaannya aku akan prepare dulu ape yang nak bawak esoknya... kalo tak pun aku akan decide ape nak bawa... esok paginya masukkan dlm beg sumer yang dah di kumpulkan semalam... tapi semalam aku tak decide ape nak bawa... aku terus tidur... jadi ape lagi... hari ni sumer jadi tak menentu... aku mcm xbersedia... banyak benda aku tak bawak...

so moral of the story... persediaan awal amat penting... so mlm nie aku kena prepare awal2 ape yang aku nak bawa esok...

huhuhu... oke lah petang nanti aku sambung lagi dalam entri baru... skang aku nak gi kelas 6A sejahtera... lab kimia... dan aku lupa untuk bawa manual hari nie... jadi dorang buat lab jek... keputusan esok saja aku bagi... kesan daripada tak buat persediaan semalam

Wednesday, January 14, 2009

Kebaikan atau Keburukan...

isnin lepas... waktu perhimpunan pagi... pihak sekolah menjemput ustaz Hanafi untuk bagi ceramah maal hijrah... aku terpanggil untuk mendengar dan muhasabah diri... dan aku insaf dengan kejahilan aku (semoga berpanjangan)... aku mula sedar yang hidup aku bukan hanya untuk diri aku dan keluarga aku semata mata... dulu ya... aku mempunyai pemikiran yang begitu... aku fikir cukup lah aku dan keluarga aku tenang dan bahagia... tapi bila aku dengar ceramah dia... ditambah dengan apa yang aku tau tentang kegiatan dia yang sanggup mati kerana menegakkan jalan Allah... aku jadi sedar apa ertinya "khalifah" di muka bumi Allah... mentadbir alam dan membawa manusia lain ke jalan kebaikan... besar peranan manusia sebenarnya di muka bumi Allah nie...

aku juga terpanggil untuk melaksanakan tanggungjawab sosial aku pada sahabat2 kita yang menderita di Israel... ya lah... aku dan kita semua bukan orang yang kuat sangat... tak termampu oleh kita nak pergi kesana dan berperang... tak mampu kita untuk menyalurkan bantuan kewangan yang banyak2 seperti dana2... tapi rasanya itu tidak menjadi penghalang untuk kita turut serta... bantulah dgn cara yang kita mampu... dan sekarang aku buat apa yang aku mampu... aku mula boikot produk israel dan amerika... walaupun bukan semua tapi aku cuba... ada sesetengah produk... memang kita tak mampu nak boikot... tapi aku cuba setakat mana yang aku mampu... sesetengah produk aku cuba gantikan dgn produk buatan Malaysia...

aku juga dah mula post kan gambar2 kat facebook aku tentang kekejaman israel dan amerika... dgn harapan mereka yang melihat gambar tu akan juga terpanggil untuk melakukan sesuatu untuk membantu sahabat2 kita nie dengan cara mereka sendiri... aku juga berusaha dengan berdoa kesejahteraan umat islam di Asia Barat... dan aku juga mendoakan semoga bangsa israel dan amerika ini dilaknat oleh Allah... semoga mereka dimasukkan kedalam neraka... semoga mereka diberi balasan yang setimpal dengan apa yang telah mereka lakukan pada umat islam...

soal doa lah yang aku ingin ketengahkan... memang selama ini aku mendoakan bangsa israel dan amerika sebegitu... tapi sebelum balik tadi... aku terpanggil dan terfikir tentang sesuatu... selepas meeting road run... aku masuk kebilik 1000 cerita... mana lagi kalo bukan bilik persediaan PPSMI... masa aku masuk kak hunnah tengah bercerita tentang suami dia... aku yang masuk dipertengahan cerita... mula bertanya semula.. apa yang sedang mereka ceritakan... kak hunnah pun bercerita pada aku semula yang dia memdapat SMS dari kawannya... kandungan SMS tersebut adalah doa untuk kesejahteraan rakyat palestin dan semoga Allah melaknat bangsa israel dan amerika... jadi selepas membaca SMS tersebut dia pun mem"forward"kan kepada suaminya... dan suami nya membalas dengan bertanya... mengapa mendoakan semoga Allah melaknat bangsa israel dan amerika? bukankah mereka org kafir... bukan kan mereka tidak mengenal islam... bukankan mereka tidak tahu tentang islam... sewajarnya kita harus mendoakan mereka diberi hidayah kepada mereka... supaya mereka sedar tindakan mereka salah... sebab tu doa kita tidak dimakbulkan... sebab kita mendoakan keburukan orang lain... bukan kebaikan untuk dia...

aku terdiam... dan terfikir... ada kebenaran juga dalam perkataan suami kak hunnah tu... jadi doa yang bagaimana harus kita doakan kepada bangsa israel dan amerika nie... akhirnya aku memutuskan untuk menukar doa ku selepas nie kepada yang di syorkan oleh suami kak hunnah... bukan kerana aku "pencacai" yang hanya mengikut sahaja... tapi kerana aku sedar bahawa itu adalah untuk kebaikan semua...

aku teringat kisah nabi yang pergi berdakwah di taif... dan dakwah dia tidak diterima malahan dia dimaki hamun, dicaci dan dibaling dengan batu hingga luka seluruh badannya... dan masa tu malaikat datang dan menawarkan diri untuk menghancurkan penduduk taif... tapi nabi tidak mendoakan keburukan kepada mereka... nabi tak doa semoga Allah melaknat penduduk taif... tapi nabi berdoa semoga penduduk taif diberi petunjuk kejalan Allah kerana mereka tidak tahu... mereka tidak tahu bahawa Muhammad adalah pesuruh Allah dan Allah itu maha Berkuasa...

bukan ker kita perlu mencontohi Rasulullah...

kadang2 kita mengaku bahawa Allah ada yang maha Berkuasa dan Nabi Muhammad adalah pesuruh ALLAH...
kadang2 kita mengaku diri kita islam sejati... tapi tanpa kita sedari kita menidakkan apa yang telah dianjurkan oleh Allah yang maha Berkuasa... kdg2 juga perbuatan dan tutur kata kita bercanggah dengan tingkah laku Rasulullah...
jom kawan2 kita muhasabah diri... semoga kita menjadi muslimin dan muslimah sejati... yang kuat akar agamanya... hingga tidak akan tercabut lagi... yang kuat tiang agamanya... hingga tidak runtuh lagi... yang luas atap agamanya... hingga mampu memayungi kita hingga ke mahsyar... insyaAllah...

Tuesday, January 13, 2009

aku frustrated...

malam nie aku buka freindster aku yang dah lama aku tak buka... maklum la cintaku dah beralih arah pada facebook...

aku saja nak tengok page sorang "kawan" aku nie... and suddenly aku nampak satu comment yang sangat membuatkan aku frust... hati aku berdebar bila baca... aku jadi seram sejuk... sampai saat nie aku masih merasakannya...

sebenarnya aku suka dia... aku suka dia... yang pertama dan sampai sekarang tak dak yang boleh menggantikan dia... even aku dah penah try untuk lupakan... aku selalu follow dia dari belakang... secara senyap... aku selalu amik tau cerita dia secara diam2... dan aku pasti dia memang tak penah tau aku selalu follow news dia... mungkin dia ingat aku tak penah kisah pasal dia lagi... tapi kalo dia tau dalam hati aku mcm mana... dia akan faham...

sebelum nie aku dah penah baca comment dia kat frenster... tapi aku ingatkan sumer tu mcm joke jer... tapi bila aku baca comment yang baru nie... aku rasa mcm tersentap sekejap... terdiam sekejap...

aku takut semua tu akan betul2 menjadi kenyataan... aku takut apa yang aku takutkan akan menjadi kenyataan... aku tak leh terima sumer tu...

sebenarnya... aku selalu kata... aku kena ready... aku selalu kata aku kena bersedia... sebab benda tu akan berlaku bila2 masa... tapi aku harap sangat bukan dalam masa terdekat nie...

ya... aku mengaku aku suka dia... aku istilahkan sebagai suka... sebab aku tak pasti aku cinta dia atau tak... aku suka dia... tapi aku tak penah harap dia akan balas dgn perasaan yg sama... sebab aku sedar sapa aku... tak padan pun dengan dia... mcm langit dan bumi... i dont deserve untuk sapa2 pun... tapi aku cuma harap aku bleh spend masa yang ada nie dgn dia sebelum dia officially menjadi milik org lain... dan pada aku "orang lain" tu cukup bertuah dapat dia... tapi aku harap sangat benda tu x berlaku dalam masa yg terdekat...

mcm mana aku nak buang dia dalam hati aku... sedangkan dia dah hampir 10 tahun kat situ... aku sendiri dah cuma buka peluang untuk org lain untuk isi tempat dia... tapi tak leh... dia masih dalam hati aku... kawan2 aku selalu citer hal2 buruk pasal dia... dgn harapan aku kan berhenti menyukai dia... tapi aku masih suka dia... aku masih bleh terima keburukan dia... tolong lah aku Ya Allah... dah banyak kali aku berdoa... aku harap Kau berikan aku yang terbaik...

Pencacai atau Sekadar Mengikut Arahan...

ari nie... life aku masih on the track... cuma time balik tadi jek yang nyaris2 terbabas bila aku kena handle 2 meeting dlm 1 masa... tp Alhamdulillah aku dapat atasinya juga dengan menggabungkan kedua2 meeting... mcm ayam dan itik dalam 1 reban... ayam dgan bahasanya... dan itik dgn bahasanya... tapi sumernya berjalan lancar...

lepas meeting... aku ke bilik persediaan sains... dulu aku tak suka gi bilik tu... sebab ada je keje yg menanti aku bila aku masuk bilik tu... tapi tahun nie Alhamdulillah aku dah biasa dgn sumer tu dan aku dah ready untuk apa2 jek tugas... mula2 dulu aku akui aku tak berapa suka dgn stail panitia sains aku tue... sebab stail dia jenis yg suka buat sama2 sumernya... sebab stail aku... bahagi2 tugas... dan masg2 buat... tapi skang aku dah boleh adapt dah dgn stail dia... so skang bilik persediaan tu dah jadi port lepak aku... lagipun bleh syer mcm2 info kat situ... bkn stakat untuk p n p dalam kelas... tapi info hidup, falsafah dan akhirat...

dari bilik persediaan aku naik ke bilik guru... aku dengar beberapa rungutan guru2 nie berkaitan dengan tarik road run a.k.a merentas desa... road run tu di jadualkan 24 jan... banyak guru tak puas hati sebab sabtu tu bersambung dgn cuti tahun baru cina... suara2 yg aku dengar:

"laaa... kenapa 24 nie... kan minggu tu chinese new year... cari la sabtu lain"

"24 nie?! laaa... baru ingat nak balik kampung"

"sabtu 24 ari bulan... eh chinese new year kan... ala buat la sabtu yg lain... bleh la cuti panjang sket"

dan banyak lagi ler... kadang2 aku terfikir juga... takwim tu dapat 31 dis... dah terang2 tulis road run 24 ari bulan... kalo nak plan pun dorg dah tau 24 air bulan tu ada keje... so buat la time lain... tapi ntah ler... budaya sesetengah org yang selalu tak puas hati dgn sumernya...

masa aku kat skolah td... aku memang plan nak tulis pasal nie... aku dan ada segelintir guru lagi menerima seadanya... kalo perlu hadir hari sabtu... datang jek ler... walaupun setiap sabtu ko perlu datang... itu sebahagian dari tugas kita... jadi kalo tak datang... tak berkat la gaji yg kita mkn... itu konsep aku... lain ler kalo btol2 ada emergensi atau perkara yg tak dapat dielakkan...

aku heran la... golongan yang selalu mempersoalkan dan selalu menyalahkan orang... itu tak kena ini tak kena... kenapa dorang tak tampil kedepan dan buat pembaharuan ataupun bersuara... ni tidak... dok main kata kat belakang jek...

dan aku tertanya pulak... golongan yang "saya yang menurut perintah" mcm aku nie termasuk dalam pencacai ke... bila disuruh buat je tanpa fikir panjang... bila diarah ikut... mungkinlah golongan yang selalu mempersoalkan tu akan panggil kami pencacai... tapi pada aku... kita mkn gaji, kita bekerja dgn org... kita perlu la ikut orang tu... kalo ko tak nak jadi pencacai... buka sekolah sendiri... jadi pengetua... jadi pengetua pun still kena ikut arahan...

untuk mereka yg baca blog aku... jangan terasa... cuma aku nak korang muhasabah diri dgn menjawab soalan2 aku kat bawah nie:

1. berkat ke gaji yang korang mkn atau adakah gaji yg korang dapat tu setimpal dgn keje korang... mungkin ada yang jawab keje banyak gaji sikit... tak setimpal pun... aku nak korang fikir... dahhh korang setuju untuk terima keje tu... apesal skang banyak ckp plak... buat jek ler keje...

2. korang rasa korang ikhlas tak bekerja? aku rasa banyak org tak ikhlas bekerja kerana ibadah... sebab tu ada yang selalu MC, selalu amik cuti rehat khas... sebab hati rasa tak ikhlas... tak istiqamah... aku juga kadg2 rasa tak ikhlas bekerja tapi cpt2 aku betulkan niat...

3. cikgu2 yang buat tusyen luar... adakah murid2 korang disekolah terbela... aku ingat lagi pesan ustazah noraini masa aku form 3... cikgu tak akan menjadikan kamu kaya dari segi harta... tapi dia akan meng"kaya"kan kamu dari segi amal jariah dan pahala... aku ingat sampai hari nie... sebab tu aku redha dengan gaji yang aku dapat... sebab tu aku tak buat tusyen luar... sebab aku rasa anak2 murid aku disekolah lebih memerlukan aku... dan kalo dorang berjaya... aku akan turut bangga... mungkin ada yang akan kata... ellleh dia tu bujang lagi bleh la tak buat tusyen duit gaji dah cukup... aku katakan kat sini... InsyaAllah aku tak akan amik tusyen luar walau apa status aku pun... insyaAllah...

muhasabah la diri... adakah kita nie tergolong dalam golongan manusia yang diberkati rezekinya... insyaAllah... sebab nanti setiap sen yg kita mkn akan ditanya dari mana sumbernya...

Monday, January 12, 2009

Hari ini...

hari nie... Alhamdulillah... aku masih dalam landasan... semoga berkekalan... tadi disekolah aku dah siapkan lesson plan untuk minggu nie siap untuk hari isnin sekali... dah siap print cuma tinggal tampal je... Alhamdulillah...

sekejap lagi... lepas siap tulis blog nie... aku nak completekan buku register 3 bestari... dan kalo masih ada masa aku nak organise balik senarai nama pengawas... aku nak tambah dan buang yang mana baru masuk dan yg akan keluar... dan kalo aku masih ada masa... aku akan cuba buat bahan2 untuk papan kenyataan PPSMI dan PEKA sains...

sebelum tido plak aku kena balut buku cegah ponteng... erm... esok pulak dekat skolah aku akan tampal lesson plan aku... esok pack sket... tak macam hari nie... hehehe... aku ada kelas 3 bestari dan 3 harmoni... nasib baik lower 6 belum masuk... so masih ada lg la masa free... bila lower 6 masuk... aku memang tak dak masa la...

petang pulak maybe aku kena attend mesyuarat rumah sukan... huhuhu sekali lagi aku dilantik jadik ajk perbarisan... hahaha... ntah ape la specialnya aku nie... nasib baik tahun lepas rumah biru menang perbarisan... kalo tak ntah la... maybe sebab tu la kot aku kena jadik lagi ajk perbarisan...

petang juga, lepas sekolah... aku suruh pelajar 3 bestari stay back kat skolah untuk buat carta organisasi... erm... harap2 selesai la... sebab aku memang tak dak masa... nasib la dorang nie oke...

life aku masih dalam landasan yang betul... tak lose track lagi... aku jumpa puan nik tadi... nampak dia bz sangat... selalu sempat juga aku jumpa dia... tapi sejak buka sekolah nie jarang dah dapat borak ngan dia... hope aku akan ada time untuk borak ngan dia... sebab aku nak cedok sebanyak ilmu yang ada pada dia...

esok lepas settle sumer hal kat skolah... aku nak keluar... nak gi beli kain untuk background kelas and jam "kiki mause" untuk kakak tiyah... rindu aku ngan dia... padahal weekend ari tu jek aku baru balik umah kak ida... petang jumaat tu masa aku sampai... dia blom balik dari nursery lagi... bila kak ida gi amik kat nursery, sampai umah... buat tak layan jek kat aku... aku panggil dtg dekat pun tak nak... bila dah lama2 tu... cuit2 sket2... mula gelak besar tak nak berenti... hehehe... aku rindu kakak tiyah... buah hati pengarang jantung aku yang sorang tu... minggu depan insyaAllah mak lang balik bawak balik jam "kiki mouse" untuk kakak k...

oke... stop dulu... sambung esok...

pecah rekod ari nie tak tido petang...
emmmm still missing him... missing him so much...

Perhimpunan Pagi...

pagi nie aku bangun awal... hehehe... bersemangat sket di hari isnin nie... awal pagi dah tercegat kat tapak perhimpunan... hari nie ada perhimpunan pagi... dan aku kena berlari kesana sini untuk cari org...

huhuhu... buat pertama kali nya bendera hilang!!! ntah ke mana... aku pun tak pasti... sudah dicari dan tak jumpa cari... so nyanyian lagu sekolah dan negeri hari ini tanpa kenaikan bendera...

perhimpunan hari nie lain sket... sebab ada ceramah sempena maal hijrah... sape lagi kalo bukan ustaz Hanafi... penceramah favourite aku... yang bila dia bercakap sumer org akan diam dan dengar... kan baik kalo dia cikgu sekolah nie... insyaAllah sekolah nie akan aman... aku teringin nak tanya dia apa doa yang dia amalkan... tapi masih belum berkesempatan... nanti lah... banyak masa lagi sebab dia akan jadi penceramah untuk program bina insan berperingkat disekolah aku nie... so aku akan tanya dia nanti...

erm...nanti balik umah aku akan tulis lagi dengan entri baru... skang aku nak buat lesson plan untuk esok dulu... aku tak nak loose track lagi... aku nak keep on track... so aku kena lebih ready... dan lebih rajin... tak leh malas2...

Sunday, January 11, 2009

Siti Suraya...

Siti Suraya... aku kenal dia masa di universiti... actually aku satu course dengan dia... tapi we are very different... aku nie banyak bercakap, kepoh dan memang gila2... bila aku dgn 3 kawan aku lagi... mas, jijah and che lazer masuk jer dewan tu... sumer org asyik pandang kami jek... tapi dia nie pendiam, bersopan... hehehe...

mula2 aku kenal dia... aku ingatkan dia org sabah... loghat sabah dia bleh tahan juga... dan dia memang kawan dgn budak sabahan... so lagi la aku ingat dia org sabah... dan aku tak satu geng ngan dia... so ckp pun gitu2 je la... tak la mesra mana...

bila dah grad... and dapat posting... aku jumpa dia kat kelab shah alam masa taklimat posting... masa tu aku dah tau aku dpt posting kat selangor cuma daerah dan skolah jek yg blom tau... skali ngan aku is che lazer and dia... tu pun aku jumpa dia masa kat kelab shah alam tu... dia call aku...

bila time amik surat dan buka... ketiga2 kami dpt daerah gombak... aku harap la kami sumer dpt skolah dkt2... senang nak cari umah sewa... bila dia buka dia bagitau sekolah gombak setia... che lazer buka smk tmn selayang... aku buka... hahaha... gombak setia juga... mean aku satu skolah dengan dia... dalam hati aku ada best ada tak best masa tu... yang best sebab aku ada kawan yg satu skolah... yang xbest is... aku tak berapa kenal dia... so takut tak leh ngam...

bila dah lapor diri... kami duk sekali... kami sewa bilik kat wisma ibu enjah... masa tu sewa bilik dia rm230... kami duk satu bilik... so share sewa... rm115 sorang... kira oke la tempat tu... tapi problem sket sebab owner dia sewakan pada org laki juga... so tak selesa la... aku decide nak pindah... masa tu dah ramai kat situ... ada idah, kak atun dan kak mar... aku ngan idah jln2 cari umah... dan jumpa... so kami bincang... so 4 org kami pindah... kak tun tak pindah... so dia stay kat wisma ibu enjah... masa tu lelaki tu dah pindah kuar... sebenarnya temapt tu oke... cuma bila dah gaji oke... kami nak set out tempat yang lebih selesa... so bila pindah umah baru... rumah nie ada 3 bilik jek... sedangkan kami berempat... so aku still ngan dia satu bilik... sebab idah maybe akan kawen tak lama lagi... so tak kisah la...

lama juga aku sebilik ngan dia... ntah la... aku tak leh ckp aku ngam ngan dia... sebab kdg2 ada masanya tak ngam juga... tapi seriusly aku tak banyak borak ngan dia sangat... masing2 bawak haluan sendiri... tido jek sebilik... tapi aku tak penah tau perihal peribadi dia dan dia pun sebaliknya... so far tak dek la sampai bergaduh sampai tak leh tengok muka...

bila idah dah kawen dan pindah... aku duk kat bilik idah... masa nie msg2 dah ada bilik sendiri so... msg2 lagi la buat hal sendiri... kalo aku ada problem... aku lebih suka citer kat member kat sekolah... dia pun mcm 2... tapi kami still lagi oke...

awal tahun hari tu... aku tengok dia mcm lain jer... hehehe... ntah la nie anugerah dari tuhan atau apa... tapi yang pasti aku memang bleh agak apa yang org tu fikir dan aku memang bleh teka apa yang jadi dlm hidup dia... bukan semua la... yang rapat2 ngan aku jer... masa tengok dia tu... aku nampak cincin kat jari dia... aku agak dia dah tunang... tapi aku tak berani tanya... pada aku tu personal dia... kalo dia rasa nak cerita dia akan citer... kalo tak terpulang... so aku diam jer...

lepas sekolah beberapa hari... kak mar... housemate aku yang sorang lagi cerita yang suraya dah citer ngan dia... aku pun oke la... tak kisah...

semalam bila aku kat umah kakak aku... aku online... dan dia antar mesej dari YM aku... cerita dan bagitau yang dia akan berkahwin pada bulan 6 nanti... can you imagine... aku tak leh ckp ngan dia mesra2 kat face to face tapi bleh sembang kan main baik lagi kat Yahoo Messenger... hahaha... tapi oke la bila dengar dia akan berkahwin... Alhamdulillah akhirnya seruan untuk dia dah sampai...

so entri nie aku buat untuk dia... dengan doa dan harapan semoga dia berbahagia hingga ke syurga... semoga semua impian menjadi kenyataan...

Su... terima kasih untuk segalanya... terima kasih untuk semuanya samada secara langsung atau tak... halalkan sumer makan minum aku dan maafkan perbuatan aku sepanjang kita menjadi housemate... aku doakan ko bahagia... walaupun aku tau kisah disebaliknya... aku yakin... itulah org yang terbaik untuk ko... semoga semua kenangan yang kita lalui bersama akan menjadi pengalaman yang mematangkan kita...
aku doakan juga semoga frenship nie forever... walaupun kita jarang sembang dan gelak gila2... tapi aku tau kita oke... aku minta maaf atas sumer dosa2 aku...

Thursday, January 8, 2009

Dinesh and Vegra

hari nie aku ada lab dengan kelas 6 atas sejahtera... sajer jek aku nak buat entri nie... sebab tetibe aku teringat gelagat dorang dalam lab tadi... hari nie buat lab pasal kinetik reaction...

11 orang sumer nya dalam kelas nie... indian girls satu group, loggeta, netya and kayathri... masing2 kalut dan nak cepat jek... tapi dorang nie oke... loggeta dan kayathri akan buat lab... netya akan salin jawapan dari whiteboard...

2nd group is chinese girls... fui khey, khai wei, dan li yeen... dalam 3 nie... li yeen nampak lebih pandai sket dan nampak dedicate... tapi fui khey dan khai wei pun oke... cuma dorang nie lebih diam sket... li yeen bukan la kepoh juga... tapi dia banyak bersuara... so dia nampak lebih menyerlah... hari nie li yeen pecahkan bikar, dan aku nampak mcm dia tak bleh menerima hakikat yang dia dah pecahkan bikar tu... walaupun dipujuk oleh aku dan kak kiah... sebenarnya peralatan lab nie dah lama... so memang akan pecah... lagipun peralatannya banyak dan menurut kak kiah (lab assistant)... tak perlu ganti sebab masih banyak... ye lah lab kimia tu hanya digunakan utnuk eksperiment form 6 jek... tapi aku nampak li yeen mcm tak bleh trima... hehehe... look li yeen, sumer org buat silap and kita kena terima kesilapan kita dan revise balik... apa yg perlu diperbaiki...

3rd group is Malay girls... ahaha... 3 different races... asalnya group nie pun ada 3... tapi sorang dah keluar dan tinggal la 2... aini dan farzana (muka dia mcm minah arab... pada aku cun la)... ari nie lab dorang tak menjadi... patut nya eksperiment nie di buat dalam 4 suhu persekitaran yg berbeza... suhu bilik, bawah suhu bilik dan atas suhu bilik... sepatutnya di bawah suhu bilik tindak balasnya lambat... dan bila di atas suhu bilik, tindak balasnya cepat... tapi dorang dapat berbeza... ntah apa sebabnya aku pun tak pasti... bila nak repeat, bahan dah habis... so aku suruh mereka ambil bcaan dari kumpulan lain...

4th group, adalah group lelaki... aman, dinesh and vega... aman nie slow and steady... dia akan ikut dan buat steps by steps ikut arahan... ari nie aku memang nak gelak bila tengok gelagat vegra dan dinesh... dua2 bijak... aku salute kat dinesh... walaupun last year dia sakit dan jarang datang skolah... dia bleh study sendiri dan jawab soalan exam dgn baik... fuhhh tabik spring aku... aku yakin dia ada potensi yang tinggi... sama mcm vegra... dalam kelas... selain li yeen yg selalu bertanya, vegra nie juga salah sorang yg menggugat ilmu aku... hehehe... dia selalu tanya soalan buat aku kecut perut... hahaha... hari nie dinesh and vegra nie asyik tak sama pendapat jek... dinesh cakap mcm tu, vegra tak setuju, vegra ckp mcm ni, dinesh tak setuju... masing2 baca lab instruction based on kefahaman sendiri... itu ler jadi nya... tapi memang best la tengok gelagat dorang nie... sayangnya aku tak dak kamera... kalo tak aku dah snap... nanti la aku bawa kamera pi skolah... bleh aku snap moment best dan upload kat blog nie... especially bila dorang buat lab inorganik nanti... banyak solition2 cantik yang terhasil dari campuran beberapa bahan... cantik warna dia...

to upper 6 sejahtera... aku akan try jadi guru yang baik... dan aku harap... korang dapat terima aku seadanya... dengan kelemahan dan kekurangan aku...

Mesyuarat Rumah Sukan...

hari aku bangun lambat lagi... huhuhu... adakah kerana tahap motivasi aku sudah menurun atau aku sebenarnya memang keletihan... untuk minggu pertama nie... aku maafkan diri sendiri sebab aku baru nak panaskan enjin tenaga aku nie... maklum la seminggu tak bergerak aktif mcm nie... so next week aku mesti ikut jadual waktu rutin aku...

tapi Alhamdulillah, urusan2 kerja aku masih on track... tak dak satu pun lagi yang terbabas... jadi aku harap next week dan minggu berikutnya aku masih lagi right on track...

hari nie pagi2 lagi aku ada mesyuarat rumah sukan... biasa la awal2 tahun nie memang sukan la yang membuka tirai aktiviti sekolah... erm... aku sebenarnya tak minat sangat sukan2... sekadar memenuhi acara wajib jek aku nie... nak kata aku excited sangat tu tak la...

seperti biasa aku adalah guru penasihat rumah biru... blue is my colour... hahahaha... ketua rumah tahun nie adalah En Rosli dan penolong nya adalah Pn Munirah... rata2 cikgu rumah biru yg aku jumpa masa mesyuarat tadi mendoakan En Rosli menjadi ketua yang baik dan bukan mcm penolong Tahun lepas... lepas tangan je and last2 aku yang kena menanggung beban tugas sebagai penolong... nasib baik ketua rumah sukan masa tu kuat... kira oke la...

mesyuarat pertama dan terakhir nie sebenarnya nak pilih organisasi baru untuk rumah sukan... erm rasa nya tahun nie rumah biru mcm kekurangan atlet... sebab atlet yg menyumbang mata tahun lepas sumernya form 5... tapi insyaAllah, kami boleh menjadi juara keseluruhan lagi... banyak lagi atlet form 3 sampai form 6 sekarang nie...

latihan rumah sukan akan bermula pada minggu depan ari isnin... untuk rimah biru... jadualnya hari rabu dan jumaat... jumaat?! aduyai... lemah tul aku ari jumaat nie... tapi insyaAllah... tak lama... sebab bulan lepas road run bulan 2 dan sukan tahunan bulan 3... tapi tahun nie road run 24 jan... alamak minggu chinese new yaer tu... aku nak balik kampung... tapi sempat la... malam tu aku cabut... dan sukan tahunan minggu ketiga bulan february... yang bestnya tahun nie adalah... road run dan sukan tara kali nie... adalah gabungan sekolah menengah dan sekolah rendah gombak setia... hahahaha... aku rasa pertama kali dalam sejarah sekolah menengah bergabung ngan skolah rendah buat sukan... nie yg best... lagian kami kan share padang... dan bleh jimatkan kos...

hari nie juga taklimat guru yang pertama merangkap perjumpaan guru2 untuk kali yang kedua... dipengerusikan oleh Pn Pengetua yang baru Pn Dayang Patimah... erm... so far aku tengok pengetua baru nie komited dengan tugas dia... setiap aduan daripada guru especially bab2 kerosakan peralatan dan bilik darjah diambil berat dan diambil tindakan... dia siap buat rondaan lagi...

dan aku ada dengar daripada cikgu2 lain dia ada datang kesekolah pukul 2.30 pagi untuk pantau sekolah dia... dan aku nampak dia berdedikasi... harapan aku semoga berpanjangan... aku nampak dia juga tegas... penguatkuasaan yang dah ada diperketatkan... contohnya mcm pemakaian baju batik setiap ari khamis... sumer cikgu tau tapi ada yang tak buat... na hai hari nie dia menegur guru2 nie dalam meeting suh pakai... heharap kehadiran dia mengubah attitude guru2...

aku puji inisiatif cikgu2 disini... dorang komited dengan kerja... dipanggil sekali terus bergerak... tak payah diketuk2 dan ditarik2... sumernya tau tanggungjawab... dan kalo la sekolah nie dibekalkan dengan pelajar yang berakademik sederhana atau lemah tapi mempunyai attidude belajar yang baik... pasti dorang bleh digilap menjadi pelajar cemerlang... aku bleh nampak prestasi pelajar2 nie di sekolah aku... dorang bleh berjaya... tapi malangnya pelajar yang datang tu pelajar yang mals dan attitude belajar yang rendah... yg datang sekolah skadar tak bagi mak marah je... yang datang sekolah dengan hatinya diluar sekolah... memang la bleh bentuk pelajar nie... tapi 5-6 tahun tak cukup... 9 jam disekolah tak cukup... perlu 24 jam sehari...

erm... sebut pasai pelajar berkualiti... nie aku ada cerita... tadi masa tengah bincang dengan puan Siti pasal pemilihan ketua pengawas ada la sorang mak murid nie datang jumpa Pn Siti, minta untuk daftarkan anak dia nie bersekolah semula... aku kenal anak dia... tahun nie form 4... dan aku penah ajar sekejap... dari sekolah lain masuk ke sekolah aku dah setengah tahun... masuk kelas 3 Luhur... kira kelas 2nd last la tu... lepas tu selalu tak datang... datang buat masalah... ponteng, lawan ckp cikgu dan mcm2 lagi... last2 guru kelas dia buat surat gantung dan diberhentikan... dan akhirnya diluluskan... pelajr nie diberhentikan pada bulan 8 ke 9 tahun lepas... hari nie mak dia datang merayu kat Pn Siti untuk sekolahkan balik anak dia... so aoke la... Pn Siti pun buka fail buang sekolah dan tengok pelajar nie memang dibuang sekolah... bila tengok alamat surat menyurat di shah alam... aku pun tanya mak budak nie... kenapa alamat surat nie kat shah alam... mak budak nie pun jawab... ye memang sy tinggal di shah alam... bila tanya habis tu budak nie duduk dengan sapa kat gombak nie... dia pun cakap... duduk dengan makcik dia...

masa aku dengar tu... aku rasa mcm nak bain wash jek mak budak nie... ko dah pandai beranak lepas tu ko tak nak jaga... ibu apa ko nie... sakit ati aku... ni bukan kes pertama tau... ni 1 antara beratus2 kes kat sekolah aku... pandai beranak tapi tak pandai jaga... anak liar sikit antar ke asrama, anak nakal dan tak dengar ckp jek suh org len jaga... mana tanggungjawab sorang mak dan ayah kat sini... mana?! geram betul aku... nasib la puan Siti ada kat situ... tak jadi aku marah... dan nasib juga Pn Siti dah tolong aku brain wash mak budak nie...

nasihat aku kat mak bapak dan bakal mak bapak luar sana... tolongggg la... bila korang decide nak ada anak... fikir la dulu sebelum buat... mampu ker korang jaga anak korang tu... larat ker... compare dengan duit yg ada... cukup ker ilmu yg ada... kalo rasa tak cukup ilmu jangan la nak bermimpi ada anak... mungkin entri aku akan menyinggung perasaan mana2 pihak... tapi aku bercakap berdasarkan realiti... bila korang dah ada anak dan korang tak leh kawal anak2 korang... pastu nak menyusahkan orang... hantar anak2 untuk dijaga oleh orang lain... ape kesssss...

satu lagi yang aku pantang sekali adalah... bila mak bapak jumpa cikgu dan cakap... dorang nie dah tak tau nak buat apa dah dengan anak2 dorang yang susah nak dikawal nie... tu darang daging sendiri yang dijaga dirumah dengan kawalan 24 jam tu... tak tau nak kawal mcm mana... sedangkan kami cikgu2 cuma dengan pelajar dari pukul 7.00 pagi sampai 1 petang jek... 7 jam je sehari... 49 jam seminggu... nak harapkan kami mengawal anak korang?

ni lagi satu cerita... tahun lepas aku jadi guru kelas untuk kelas yg akhir sekali... so mcm2 hal la budak2 nie... ada sorang pelajar perempuan nie mak dia dah tak dak, tinggal dengan ayah dan mak tiri... dan according tu cerita kwn2 dia... mak tiri dia dan ayah dia selalu pukul dia... satu hari dia lari dari rumah... pelajar nie bagus dan baik... dia ada potensi untuk berjaya... kehadiran kesekolah awalnya oke... tak penah ponteng... kemudian lepas jek tahun baru cina taun lepas dia mula ponteng... kadang2 seminggu tu, 3 hari jek datang skolah... aku tanya kawan2 dia... mana pegi budak nie... dan kawan2 dia yang tau citer kat aku yang dia lari dari rumah dan duduk di rumah kawan dia... yang juga pelajar kelas aku... keesokkan nya aku panggil kawan yg tumpangkan dia... aku tanya... dan dari situ aku tau cerita yang dah sebulan dia lari dari rumah dan duduk dgn kawan dia tu... dan kwn dia dah pujuk suruh dia balik rumah tapi dia tak nak...

aku amik steps untuk telefon ayah dia... pura2 tak tau kata dia lari dari rumah... aku call dengan alasan nak bagitau yg anak dia nie dah banyak hari tak datang sekolah... bila aku ckp mcm tu... sibapak nie cakap kat aku... yang anak dia dah sebulan lari dari rumah... paling aku tak tahan + sakit hati ialah bila dia tanya aku... apa yang patut dia buat... gilaaa punya bapak la mcm nie... memang GILA... anak ko dah hilang sebulan pun ko buat tak tau lagi... kalo dah tak balik umah sehari pun report la polis... nie sumer mak bapak bangang... haaa... aku dah gram... aku pun nasihatkan bapak dia untuk report polis... dan aku tak tau la dia buat ke tak... tapi selepas sebulan lebih... budak tu datang dgn bapak dia minta untuk tukar sekolah... budak tu ckp dia rela msk sekolah kebajikan... ye aku paham keadaan dia... dan aku yg pada mulanya tak setuju... tapi akhirnya aku setuju dgn tindakan dia... semoga dia berjaya dan gembira di tempat baru dia... untuk mak bapak yg baca entri nie tolong la sedar... anak tu darah daging kita... jangan la jadi macm mak2 dan bapak2 yang aku dah cerita nie...

anak adalah anugerah tuhan... lahir dengan putih bersih... kita yang mencorakkan... mendidik anak juga mcm menarik rambut dalam tepung... jangan terlalu cepat dan jangan terlalu lambat... tolong la... aku merayu sekali lagi untuk bakal2 mak bapak dan mak bapak yang sedia ada... didik la anak korang betul2... insyaAllah dia akan jadi anak yg baik... tolong la bekerjasama dgn kami para guru... sebab anak2 ini akan menjadi manusia berguna dengan kerjasama sumer pihak... ibu bapa bimbing kat umah, cikgu2 kat sekolah dan org disekeliling diluar sekolah dan rumah... insyaAllah akan berhasil...

aku bersyukur dgn didikan mak ayah aku... sebab walaupun kami susah, kami tak senang.. tapi bapak still ada masa kat umah... mak pun ada untuk amik tau hal2 aku... kawalan mak bapak juga pada aku faktor aku menjadi begini sekarang...

mungkin ada yang akan kata... aku hanya pandai bercakap... sedang kan aku belum ada apa2 tanggungan... tapi aku minta satu je la... analisis kata2 aku... kalo betul amik la... kalo rasa tak betl suka ati la... aku sekadar bagi pandangan untuk difikirkan...

p/s: sebab tu sampai skang aku takut nak ada komitmen dengan sesiapa... aku takut aku tak mampu nak tanggung sumer tanggungjawab yang ada dalam komitmen tersebut...insyaAllah... bila seruan tu datang... kita sebenarnya sudah bersedia... kalo kita tak tau, Allah tau kita sebenarnya sudah bersedia...

Wednesday, January 7, 2009

Kosong...

ntah kenapa aku rasa dua tiga hari nie... mcm empty... rasa kosong... ada benda tersekat didada tapi tak tau nak citer dengan siapa... kalo ada org nak dengar pun... tak terkeluar sebenarnya... cemana ntah... aku tau sebenarnya sebab dia... tapi sengaja aku tak nak citer kat sini... blog nie terlalu open sangat... tapi seriusly aku rindu old days... aku rindu moments cuti ari tu... aku rasa happy dan senang... dan aku ingatkan akan last forever perasaan senang tu... mana tau, bila sekolah buka jek... aku dah hilang rasa senang tu... bukan disebabkan keje kat sekolah... tapi ebab lain... sebab ada org yang dah hilang dan senyap mcm tu jek... ohhhh tolong... jangan mcm tu... sebab aku rasa tak complete idup aku jek sekarang...

Satu jek aku leh buat skang nie... dengan berdoa segala2 nya akan kembali seperti sedia kala... Ya Allah... tolong la aku... aku tau aku tak akan dapat apa yang aku nak... cuma sekarang aku nak pinjam sekejap jek sebelum apa yang aku nak tu jadi hak milik orang lain... tolong ya Allah... aku mohon dengan sangat... aku nak pinjam sekejap je... kembalikanlah segalanya seperti dulu balik... seperti sediakala balik...

6 Atas Sejahtera...

ari nie aku bangun lewat 5 minit dari kebiasaan... huhuhu sebenarnya aku dah terjaga awal pagi... 5.30 lagi aku dah sedar... tapi aku malas nak bangun... aku sengaja kunci jam aku 5.30... kononnya nak bangun and ready untuk masuk upper six ari nie... tapi malas menguasai aku... bila terjaga kul 5.30 pagi tu, aku tidur balik... nahhhh kul 6.35 aku terjaga balik... hahaha lewat 5 minit... selalunya aku akan mula mandi dan bersiap pukul 6.30 pagi... pukul 7 siap dan ready untuk ke sekolah tapi hari nie aku kuar rumah pukul 7.10 pagi...

tapi masih sempat... sebab aku kalo kuar rumah pukul 7.10 pagi aku akan sampai sekolah pun pukul 7.10... hahaha... magik kannn... sebenarnya jam kat umah aku tu dah betul pukul 7.10... tapi jam kat sekolah aku tu dilambatkan 5 minit... jadi kalo 7.10 minit jam aku, jam sekolah aku baru 7.05 am... sengaja jam sekolah dilambatkan untuk memberi peluang kpd cikgu2 nie untuk sampai kesekolah...

sampai jek sekolah... masa pertama aku adalah 6 Atas Sejahtera... hahaha... aku nie ready ke tak nak masuk kelas nie sebenarnya? aku bertanya kepada diri sendiri... dan jawapannya mcm yg aku penah kata dlm entri lepas2... aku tak ready... aku betul2 tak ready... dan aku memang tak ready... cuma bila masa dah tentukan aku kena masuk, jadi aku pun kena masuk...

sama juga pagi tadi aku masuk dengan tak ready nya... last preparation aku masuk kelas nie adalah masa cuti hari tu time aku buat power point rate of reaction... tapi Alhamdulillah aku dapat buat dengan jayanya walaupun ada juga slaid aku tu lompang2... erm sebenarnya kena touch up lagi... kena scan masuk gambar dari buku... tapi aku tak buat... hehehe... malas... so ari nie kena start buat...

keluar jer dari 6 atas sejahtera... rasa mcm aku melepaskan satu beban... esok... aku masih ada kelas dengan dorang... cuma tak mengajaq... esok aku ada 4 masa dengan dorang... dan aku akan buat lab dengan dorang... masa lab nie senang sebab aku tak yah susah... dorang akan buat lab sendiri... aku just guide jek awal2 tu... pastu dorang buat sendiri...

tapi masa aku masih panjang bersama 6 Atas sejahtera... dan sepanjang itu aku akan kuat dan tabah... selagi kepercayaan ini diberikan... maka aku akan tetap memegangnya hingga akhir... aku akan cuba yg terbaik...

doakan aku yg terbaik... dan aku akan doakan juga yg terbaik untuk kalian...

Tuesday, January 6, 2009

Selamat Pengantin Baru... tribute to Shahryzal Ikhwan

tengah sedap tengok cite ku milik mu kat TV tadi... aku dapat satu sms...

"fren... aku akan bernikah sabtu nie, 10 jan 2009... mengejut sebab aku dapat tawaran keje kat china lepas CNY... so decide nak settle everything and bawa mariana terus..."

terkejut tahap cipan aku bila baca... tak ubah sikit pun sms dia tu mcm kat atas... huhuhu best fren aku nak kawen... and suddenly nak pegi jauh dari aku...

ape kesss nie rizal... nape macam nie... aku tak ready lagi... aku dah prepare mental fizikal nak tengok ko kawen bulan 12 nie... nape cam nie... huhu... sedih, sebak, dan dengan berat hati aku kena juga lepaskan...

aku kenal mamat nie masa kat airport KLIA... kes tertukar beg... aku terambil beg dia and dia ambil beg aku... nasib baik ada contact number dan dia willing nak hantar balik beg aku tu... and dari situ aku start kawan dengan dia... since dia selalu pegi sabah untuk usaha sama TNB dengan Sabah Electricity... so selalu juga hang out together...

nice knowing him... sebab aku bleh mesra dengan dia... aku rasa dalam hidup aku cuma ada 3 lelaki jer yg rapat ngan aku, Meon, Shakiran dan dia... Shahryzal Ikhwan... banyak juga yg dia tau pasal aku nie... sebab dia suka menyibuk hal aku... cemana dan pada sape lagi aku nak citer hal2 aku nanti... huhuhu

Meon dah pegi... ntah bila aku leh baik dengan dia balik...

Shakiran... tak penah jupe... tapi aku rasa aku ngan dia tak sesuai citer hal2 berkaitan hati dan perasaan, ntah la... sebab aku tak penah citer kat dia... ada gap... sebab aku tak penah jupe dia...

dia je... yang bleh aku citer sumer nie... hal2 sekolah aku, hal2 famly aku, hal2 kawan2 aku, hal2 gila2 remaja aku... nape la aku tak terima offer dia ajak kawen dulu kan... kuakuakua...

sebenarnya aku bleh terima dia kawen dengan mariana... tapi aku tak leh terima dia nak gi china tu... walaupun dok kat mesia nie kami jarang jupe, tapi aku rasa dia dekat ngan aku... tapi bila dengar dia nak gi china... aku rasa dia jauh dari aku...

pepun... aku bersyukur sebab kau datang dalam hidup aku... semoga berbahagia... tapi minta maaf sebab aku tak dapat hadir pada majlis kawen ko tu... ada program disekolah yang tak dapat dielakkan... tapi insyaAllah doa aku pasti dengan kalian... doakan aku juga... supaya bertemu dengan kasih sayang yang abadi...

Rizal... keep reading my blog walaupun ko mana2... and keep in touch selalu...

SELAMAT PENGANTIN BARU!!!

Aku dan Sifat Keibuan...

hahaha... sape yg gelak tengok tajuk entri nie... aku sendiri pun rasa nak gelak... tapi aku rasa nie lah tajuk yg sesuai untuk apa yg aku akan ceritakan nie... tapi kalo fikir logik la kan... institusi perguruan perlu ada sifat keibuan... pendek kata setiap cikgu mesti ada sifat keibuan...

tahun nie masuk 2 tahun aku mengajar... memegang gelaran cikgu... walaupun belum genap sebenarnya... tapi dah tak lama... aku cuba muhasabah diri aku balik... dan aku dapat buat satu conclusion... yang aku nie memang tak dak sifat keibuan... serius aku tak jumpa sifat tu dalam diri aku... tapi aku harap ini hanya untuk sementara...

mungkin ada yg tertanya apa yg buat aku cakap mcm nie... tapi bayangkan sejak aku masuk sekolah dan menjadi cikgu... aku tak penah bersembang mesra dengan pelajar mcm mak dan anak... pelajar yang berumur 16 tahun kebawah sumer mcm jauh dengan aku... yang form 5 atau 6 tu oke la sebab dorang consider aku sebagai kawan... oke... kami bleh hang out sesame... makan pizza, pi giant, pi jalan2 kat KLCC dan mcm2 lagi lah... sebagai kawan...

tapi sebagai ibu... tak... aku tak dak rasa kasih sayang seorang ibu... aku tak leh rasa nak caring dengan students aku sikit pun... mungkin nie lah sebabnya 3 Harmoni last year mcm jauh jer ngan aku... walhal dengan cikgu2 lain dorang oke dan ada sesetengahnya siap citer sumer problem lagi... tu yg buat aku terasa walhal aku guru kelas mereka... kenapa tak citer jer kat aku...

ntah la... tapi aku bleh rasa... aku nie tak dak sifat tu... erm... aku bagi contoh... kak jue, kak yaz and cikgu2 disiplin yg len pun garang tahap cipan... puan nik pun garang... tapi ada masa nya dia bleh bermesra dan berbaik dengan students... aku?! aku tak leh... budak buat lawak dalam kelas pun aku tak leh terima... budak bercakap masa aku mengajaq pun aku akan marah... pendeknya aku tak frenly dengan dorang dalam kelas... tapi kat facebook, frienster, my space atau YM aku bleh sembang baik dengan dorang.. dah jadi mcm split personaliti... sampai ada yg tak percaya aku adalah yg mereply mesej dorang kat YM, aku adalah yg add dorng kat facebook, friendster and my space.. sumer tak percaya sebab dorang ingat aku garang sangat dan kerek sangat sampai tak leh nak dekat langsung...

apa patut aku buat yer... mungkin ada yg cakap... aku perlu ada rasa kasih sayang yg lebih... tapi mcm mana? aku tak tau cemana nak start sayang orang... mungkin ada yang akan comment... sayang orang dulu baru orang sayang kita... aku tak tau cemana nak start sayang orang... aku tak pandai tunjuk aku sayang orang... aku tak pandaiii... kalo aku pandai... skang nie aku dah dapat kasih sayang anak2 murid aku...

doakan aku dapat mula untuk menyayangi anak2 murid aku yang baru nie... 3 bestari... semoga aku ada sifat keibuan... sebab rasa nya setiap cikgu yg unggul perlu ada sifat tu...

Monday, January 5, 2009

Hari Pertama...

erm macam2 hari pertama yang kita lalui dalam hidup kita... kdg2 tu... hari pertama untuk kita, tak semestinya hari pertama untuk org lain... dan hari nie adalah hari pertama untuk aku... hari pertama persekolahan untuk aku, hari pertama persekolahan untuk budak2 sekolah... dan kalo tengok kat Facebook aku... hari nie adalah hari pertama anak bro Zamri Ismail masuk tadika... good luck bro... sure anak anda bleh bergaul dengan member2 baru dia nyer... bro zamri is my super duper senior masa kat MRSMB... dia batch 7 aku batch 15... tak penah jupe pun, selisih pun tak penah tapi FB nie memperkenalkan aku dgn dia... nice knowing you bro...

semalam... sebelum tidur aku dah plan untuk hari nie... dan Alhamdulillah apa yg aku plan sumernya berjalan lancar... betul la org kata... keje dengan perancangan awal akan menghasilkan kesudahan yg baik... aku dah mula setuju... tapi tak tau la cemana aku akan bahagikan masa untuk terus buat perancangan awal...

kali ni aku jadi guru kelas 3 Bestari... dan kebanyakan pelajar form 3 tahun nie dah penah jumpa aku masa dorang form 1... tp masa tu aku ajar KH... time tu aku baru mula posting... dan sampai skang aku masih ingat nama2 dorang... Alhamdulillah Allah masih memberikan aku ingatan yang baik pada mereka... ntah kenapa skang aku rasa mcm aku semakin pelupa... adakah disebabkan oleh kebenaran "fakta-fakta" itu... mohon dijauhkan ya Tuhanku...

tapi pagi tadi dengan 3 bestari aku cuma sempat bagi jadual wktu sahaja... nasib baik aku sempat printkan untuk setiap seorang... jadi tak perlu lah dorang menyalin didepan... cuma aku tak sempat buat undian untuk ketua kelas, penolong dan ajk kelas yg lain

erm esok la aku buat... esok masih ada masa lagi... tapi kelas 3 bestari tu jauh sangat... dulu 3 harmoni dekat sket... tingkat atas bilik guru jek... skang 3 bestari dekat blok D dan tingkat paling atas... huhuhu...

hari nie perhimpunan berjalan lancar... siap ada pegawai PPD datang untuk melawat dan memantau perjalanan persekolahan hari pertama... yg tak tahan... 8 org guru dah kena cerap... gila siotttt... takut juga kot kot aku salah sorang... tapi hari nie aku cuma ada 2 masa jek... tu pun dengan 3 harmoni... kelas yg ke 15 yang kalo kita tanya... satu habuk pun tak tau... erm... tapi aku bangga ngajaq kelas nie... sebab kita akan puas hati bila nampak perubahan... walaupun kepuasan hati tu cuma 10% jek dari life aku dengan dorang... tp kira oke la... malahan aku yg offer diri nak ajar budak2 kelas nie... nampak gayanya "tetap dan berpencen" (ayat rutin yg cikgu2 skolah aku slalu sebut bila dapat tugas2 yg sama setiap tahun... hehehe) la aku ngajar 3 Harmoni nie... tapi tak pe... at least aku puas... owh bab yg cerap tadi... Alhamdulillah syukur aku tidak dicerap... hehehe... tapi aku tak kisah kalo aku dicerap pun... sebab aku dah ready... cuma kadang2 rasa nervous pulak bila ada org dok tengok kita kat belakang... aku selalu pegang kata2 Pn Hamedah Wok dalam buku dia Motivasi Untuk Guru...

"saya bersedia mental dan fizikal saya untuk keperluan pelajar saya dalam kelas dan bukan untuk Tuan..."

actually ada satu citer tu, dia kena panggil oleh pengetua masa hari pertama bertugas... pengetua tersebut suruh dia bersedia dgn bahan P&P untuk esok, sebab esok Pengetua akan mencerap dia... dan dia memberikan jawapan di atas... yes betullll... aku ready untuk students aku dan bukan untuk yg datang mencerap aku...

erm... slalunya aku akan stay back sampai kul 4 atau 5... tapi hari first nie biar la aku balik awal dulu... sampai jek umah... aku tukar baju and duk depan blacky kesayangan aku nie... baru citer2 sket kat entri nie... mata aku mula ngantuk... last2 aku tertido depan komputer sambil duduk (erm... tu pun salah satu tanda2 yg ada dlm "fakta - fakta" tu... harap dijauhkan)... aku last2 amik steps untuk tido sekejap... hehehe... "seista" - istilah yg aku baru belajar tadi dari cikgu BM sekolah aku... yg maknanya tidur sekejap selepas zohor atau pada waktu tengah hari terutamanya bagi negara2 bercuaca panas... hehehe... lepas nie bleh la kita guna perkataan "seista" nie... instead of tidur... hehehe...

konon nak bangun pukul 4.30 terus jadi pukul 6.45 pm... hahaha... tapi aku maafkan diri sendiri sebab hari nie hari pertama aku bekerja selepas puas berehat... tapi esok no more "seista"... aku perlu siapkan banyak benda lagi... "seista" ni hanya akan membuang masa aku... hehehe... hopefully bleh la...

itulah yg terjadi pada aku hari nie... esok?! hanya Allah sahaja yg tau... tapi esok aku ada kelas dengan 3 Harmoni dan 3 Bestari... hahaha... lower 6 belum mula... paling mencabar aku adalah hari rabu ni bila aku kena menagajar upper 6... huhuhu... walaupun aku dah kenal mereka... tapi aku still takut... wish me good luck each time korang visit aku di blog nie... aku akan selalu mendoakan korang sumer...

"i miss you mak, bapak... i miss you all a lot... cemana la hidup kalian berdua di kampung... rasa macam lama sangat aku tinggalkan kalian... padahal tak sampai seminggu..."

Sunday, January 4, 2009

Aku Rindu Athirah @ Kakak...















Mak Lang Rindu Sangat Kat Kakak...

Esok Sekolah...

akhirnya... setelah berpenat lelah bercuti... aku akan kembali kesekolah dalam masa kurang dari 24 jam... erm macam mana la sesi kali nie... aku harap aku tak kepenatan ditengah jalan mcm tahun lepas... aku mengaku dengan sejujurnya aku memang exhausted dipertengahan jalan... masa tu tahap motivasi aku down ke tahap yg paling rendah... dan aku memang malas untuk buat apa saja... kelas2 mula bertaburan, mujur la form 3 dah habis silibus masa tu...

harapan aku untuk sesi 2009 nie... semoga ia berjalan dengan lancar sampai abis sesi... insyaAllah aku berazam untuk sentiasa bersemangat untuk kerja... takut juga bila memikirkan rezeki yg dah masuk dalam perut aku... adakah ia benar2 diberkati atau tidak... harapan aku semoga ia diberkati...

setakat skang aku dah buat preparation apa yg patut... InsyaAllah esok akan berjalan lancar kalo tak ada apa kegemparan... doakan lah aku berjaya... doakan lah aku kuat... selamat kembali ke sekolah...

p/s: still miss en erwan a lot... his smile suddenly cross my mind...