Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 6, 2009

Aku dan Sifat Keibuan...

hahaha... sape yg gelak tengok tajuk entri nie... aku sendiri pun rasa nak gelak... tapi aku rasa nie lah tajuk yg sesuai untuk apa yg aku akan ceritakan nie... tapi kalo fikir logik la kan... institusi perguruan perlu ada sifat keibuan... pendek kata setiap cikgu mesti ada sifat keibuan...

tahun nie masuk 2 tahun aku mengajar... memegang gelaran cikgu... walaupun belum genap sebenarnya... tapi dah tak lama... aku cuba muhasabah diri aku balik... dan aku dapat buat satu conclusion... yang aku nie memang tak dak sifat keibuan... serius aku tak jumpa sifat tu dalam diri aku... tapi aku harap ini hanya untuk sementara...

mungkin ada yg tertanya apa yg buat aku cakap mcm nie... tapi bayangkan sejak aku masuk sekolah dan menjadi cikgu... aku tak penah bersembang mesra dengan pelajar mcm mak dan anak... pelajar yang berumur 16 tahun kebawah sumer mcm jauh dengan aku... yang form 5 atau 6 tu oke la sebab dorang consider aku sebagai kawan... oke... kami bleh hang out sesame... makan pizza, pi giant, pi jalan2 kat KLCC dan mcm2 lagi lah... sebagai kawan...

tapi sebagai ibu... tak... aku tak dak rasa kasih sayang seorang ibu... aku tak leh rasa nak caring dengan students aku sikit pun... mungkin nie lah sebabnya 3 Harmoni last year mcm jauh jer ngan aku... walhal dengan cikgu2 lain dorang oke dan ada sesetengahnya siap citer sumer problem lagi... tu yg buat aku terasa walhal aku guru kelas mereka... kenapa tak citer jer kat aku...

ntah la... tapi aku bleh rasa... aku nie tak dak sifat tu... erm... aku bagi contoh... kak jue, kak yaz and cikgu2 disiplin yg len pun garang tahap cipan... puan nik pun garang... tapi ada masa nya dia bleh bermesra dan berbaik dengan students... aku?! aku tak leh... budak buat lawak dalam kelas pun aku tak leh terima... budak bercakap masa aku mengajaq pun aku akan marah... pendeknya aku tak frenly dengan dorang dalam kelas... tapi kat facebook, frienster, my space atau YM aku bleh sembang baik dengan dorang.. dah jadi mcm split personaliti... sampai ada yg tak percaya aku adalah yg mereply mesej dorang kat YM, aku adalah yg add dorng kat facebook, friendster and my space.. sumer tak percaya sebab dorang ingat aku garang sangat dan kerek sangat sampai tak leh nak dekat langsung...

apa patut aku buat yer... mungkin ada yg cakap... aku perlu ada rasa kasih sayang yg lebih... tapi mcm mana? aku tak tau cemana nak start sayang orang... mungkin ada yang akan comment... sayang orang dulu baru orang sayang kita... aku tak tau cemana nak start sayang orang... aku tak pandai tunjuk aku sayang orang... aku tak pandaiii... kalo aku pandai... skang nie aku dah dapat kasih sayang anak2 murid aku...

doakan aku dapat mula untuk menyayangi anak2 murid aku yang baru nie... 3 bestari... semoga aku ada sifat keibuan... sebab rasa nya setiap cikgu yg unggul perlu ada sifat tu...

No comments: