Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, January 5, 2009

Hari Pertama...

erm macam2 hari pertama yang kita lalui dalam hidup kita... kdg2 tu... hari pertama untuk kita, tak semestinya hari pertama untuk org lain... dan hari nie adalah hari pertama untuk aku... hari pertama persekolahan untuk aku, hari pertama persekolahan untuk budak2 sekolah... dan kalo tengok kat Facebook aku... hari nie adalah hari pertama anak bro Zamri Ismail masuk tadika... good luck bro... sure anak anda bleh bergaul dengan member2 baru dia nyer... bro zamri is my super duper senior masa kat MRSMB... dia batch 7 aku batch 15... tak penah jupe pun, selisih pun tak penah tapi FB nie memperkenalkan aku dgn dia... nice knowing you bro...

semalam... sebelum tidur aku dah plan untuk hari nie... dan Alhamdulillah apa yg aku plan sumernya berjalan lancar... betul la org kata... keje dengan perancangan awal akan menghasilkan kesudahan yg baik... aku dah mula setuju... tapi tak tau la cemana aku akan bahagikan masa untuk terus buat perancangan awal...

kali ni aku jadi guru kelas 3 Bestari... dan kebanyakan pelajar form 3 tahun nie dah penah jumpa aku masa dorang form 1... tp masa tu aku ajar KH... time tu aku baru mula posting... dan sampai skang aku masih ingat nama2 dorang... Alhamdulillah Allah masih memberikan aku ingatan yang baik pada mereka... ntah kenapa skang aku rasa mcm aku semakin pelupa... adakah disebabkan oleh kebenaran "fakta-fakta" itu... mohon dijauhkan ya Tuhanku...

tapi pagi tadi dengan 3 bestari aku cuma sempat bagi jadual wktu sahaja... nasib baik aku sempat printkan untuk setiap seorang... jadi tak perlu lah dorang menyalin didepan... cuma aku tak sempat buat undian untuk ketua kelas, penolong dan ajk kelas yg lain

erm esok la aku buat... esok masih ada masa lagi... tapi kelas 3 bestari tu jauh sangat... dulu 3 harmoni dekat sket... tingkat atas bilik guru jek... skang 3 bestari dekat blok D dan tingkat paling atas... huhuhu...

hari nie perhimpunan berjalan lancar... siap ada pegawai PPD datang untuk melawat dan memantau perjalanan persekolahan hari pertama... yg tak tahan... 8 org guru dah kena cerap... gila siotttt... takut juga kot kot aku salah sorang... tapi hari nie aku cuma ada 2 masa jek... tu pun dengan 3 harmoni... kelas yg ke 15 yang kalo kita tanya... satu habuk pun tak tau... erm... tapi aku bangga ngajaq kelas nie... sebab kita akan puas hati bila nampak perubahan... walaupun kepuasan hati tu cuma 10% jek dari life aku dengan dorang... tp kira oke la... malahan aku yg offer diri nak ajar budak2 kelas nie... nampak gayanya "tetap dan berpencen" (ayat rutin yg cikgu2 skolah aku slalu sebut bila dapat tugas2 yg sama setiap tahun... hehehe) la aku ngajar 3 Harmoni nie... tapi tak pe... at least aku puas... owh bab yg cerap tadi... Alhamdulillah syukur aku tidak dicerap... hehehe... tapi aku tak kisah kalo aku dicerap pun... sebab aku dah ready... cuma kadang2 rasa nervous pulak bila ada org dok tengok kita kat belakang... aku selalu pegang kata2 Pn Hamedah Wok dalam buku dia Motivasi Untuk Guru...

"saya bersedia mental dan fizikal saya untuk keperluan pelajar saya dalam kelas dan bukan untuk Tuan..."

actually ada satu citer tu, dia kena panggil oleh pengetua masa hari pertama bertugas... pengetua tersebut suruh dia bersedia dgn bahan P&P untuk esok, sebab esok Pengetua akan mencerap dia... dan dia memberikan jawapan di atas... yes betullll... aku ready untuk students aku dan bukan untuk yg datang mencerap aku...

erm... slalunya aku akan stay back sampai kul 4 atau 5... tapi hari first nie biar la aku balik awal dulu... sampai jek umah... aku tukar baju and duk depan blacky kesayangan aku nie... baru citer2 sket kat entri nie... mata aku mula ngantuk... last2 aku tertido depan komputer sambil duduk (erm... tu pun salah satu tanda2 yg ada dlm "fakta - fakta" tu... harap dijauhkan)... aku last2 amik steps untuk tido sekejap... hehehe... "seista" - istilah yg aku baru belajar tadi dari cikgu BM sekolah aku... yg maknanya tidur sekejap selepas zohor atau pada waktu tengah hari terutamanya bagi negara2 bercuaca panas... hehehe... lepas nie bleh la kita guna perkataan "seista" nie... instead of tidur... hehehe...

konon nak bangun pukul 4.30 terus jadi pukul 6.45 pm... hahaha... tapi aku maafkan diri sendiri sebab hari nie hari pertama aku bekerja selepas puas berehat... tapi esok no more "seista"... aku perlu siapkan banyak benda lagi... "seista" ni hanya akan membuang masa aku... hehehe... hopefully bleh la...

itulah yg terjadi pada aku hari nie... esok?! hanya Allah sahaja yg tau... tapi esok aku ada kelas dengan 3 Harmoni dan 3 Bestari... hahaha... lower 6 belum mula... paling mencabar aku adalah hari rabu ni bila aku kena menagajar upper 6... huhuhu... walaupun aku dah kenal mereka... tapi aku still takut... wish me good luck each time korang visit aku di blog nie... aku akan selalu mendoakan korang sumer...

"i miss you mak, bapak... i miss you all a lot... cemana la hidup kalian berdua di kampung... rasa macam lama sangat aku tinggalkan kalian... padahal tak sampai seminggu..."

No comments: