Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 27, 2009

Kasih Sayang dan Sifat Persaudaraan...

Semalam aku pegi padang besar... shopping... beli blaus sehelai, beras pulut hitam dan sedikit makanan nak bawak balik KL... sebenarnya tujuan pegi tu nak beli beras pulut hitam... kak kiah... lab assistant aku tu minta tolong belikan... erm alang2 beli... aku belikanlah untuk semua cikgu2 yang selalu lepak kat bilik PPSMI tu... erm berapa orang sangat la... 6 - 7 org mcm tu jek ler...

ari ni plak gi tengok cik tini kat umah dia... cik tini tu adalaha nak sepupu aku... mak dia sepupu ngan aku... nenek dia adalah kakak mak aku yang sulung... erm banyak sebenarnya kisah dalam keluarga aku nih... insyaAllah aku akan ceritakan satu2 bila sampai masanya... sebenarnya masa aku buat blog nih... aku ada satu tujuan... aku nak tulis sumer cerita2 aku kat dalam blog nie supaya satu hari nanti bila aku tua dan dah ada penyakit tua dan nyanyuk aku akan dapat ingat balik kisah2 aku dulu2... erm pendapat aku nie di kongsi bersama satu owner blog yang aku follow... sedara amin ahmad... erm dia juga pernah tulis pengalaman dia dan ada dia tulis disitu untuk kenangan bila dia dah tua... erm sama ler tujuan kiter bro... insyaAllah blog nie akan jadi tempat pengukuh silaturrahmi dan tempat untuk meluahkan rasa hati serta tempat untuk menyampaikan rasa hati dengan cara tanpa suara...

erm lupakan sedara amin dan blog nya yang memang best tue... jeles aku... pemikiran aku tak sehebat dia... kadang2 tu fikir 4 - 5 kali gak nak komen kat entri dia... nak kenal dia lawat sendiri ke... http//www.becok.blogspot.com...

oke... aku sampai umah cik tini jek terus nampak persona SE bang ya (ayah cik tini, sepupu aku)... fulamak... caya habis tu... sama mcm aku punya... hehehe... ntah ler semenjak 2 menjak ni aku memang fanatik btol dengan persona SE kaler blue haze... sebab kete tu sama mcm kete aku... hahaha... sebenarnya cik tini kena penyakit misteri... satu badan dia jadi bengkak dan mcm bernanah... pegi berubat sana sini... doktor pun pegi... doktor ckp tak dak penyakit... so skang tengah cuba perubatan tradisional dan Alhamdulillah nampak skang dah kurang sket... lama juga kat umah dia...

lepas gi umah dia... kami terus gi kubur panjang... nama tempat yek... hehehe... nak tau kat mana google sendiri... erm umah kak shima... sepupu aku yang semak and sebapak dengan mak cik tini... kesian dia... rumah dia terbakar sebab litar pintas pukul 2.30 petang semalam...
ni jek ler gamba yang aku sempat snap dalam kete... semoga Allah memberi mereka kekuatan...

sampai kat situ... aku tengok rumah dia cuma tinggal tapak... masa nie satu jer perkataan yang ada dalam hati aku... Allah sedang berbicara dengan mereka... sehelai sepinggang... tak sempat selamatkan apa2 kecuali diri sendiri... bukan tak sempat tapi panik sampai tak tau nak amik ape... erm itulah agaknya yang terjadi pada mereka2 yang pernah alami sumer nie... tapi kak shima masa tu memang dok terbaring jek kat dalam tadika dekat sebelah umah dia... mcm hilang seluruh semangat dia bersama dengan rumah tu... erm aku mengerti... hanya mereka yang kuat dan tabah jek yang mampu menghadapi dan aku yakin mereka kuat dan tabah... sebab tu Allah menguji mereka sebegitu... Allah hanya memberi ujian kepada hambaNya yang mampu menaggung ujian tersebut... dan aku yakin mereka mampu... tapi aku puji satu la... jiran2 saudara mara, adik beradik, dan sumer yang tahu datang memberi sokongan moral dan material... Alhamdulillah... masih ada yang punyai kasih sayang dan sifat persaudaraan yang tinggi dalam jiwa mereka... syukur sangat aku bertemu dengan mereka sumer...

ada la juga aku menghulur kan bantuan semampu aku... tapi dalam hati aku berdoa semoga dengan kejadian ini mereka sekeluarga akan lebih dekat dengan Allah... ada aku bisik kan ke telinga kak shima... sebenarnya aku pun tak tau cemana nak nasihat lebih2... satu sebab aku lebih muda... duanya sebab aku bukan la dari latar belakang kelaurga yang begitu... how i wish my future husband dari latar belakang yang mcm tu... bleh la dia membimbing aku kejalan Ilahi... aku juga mendoakan semoga mereka kuat dah tabah... sebab Allah sedang berbicara dengan mereka dalam bahasa yang manusia tidak ketahui... dalam bahasa tanpa suara...

aku mengingatkan diri aku sendiri dan semua yang pernah singgah ke blog nie:
1. Allah memberi ujian kerana mahu mengingatkan kita bahawa kita ada Dia...
2. Allah memberi ujian supaya kita kembali kepada Nya
3. Allah memberi ujian supaya kita kuat dan bertambah kuat mencintai Nya
4. Allah memberi kita ujian supaya kita ingat dosa2 kita dan bertaubat kepadaNya...
5. Allah memberi kita ujian kerana Dia ingin berbicara dengan kita... dan mahu kita meminta kepadaNya...

No comments: