Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 13, 2009

Pencacai atau Sekadar Mengikut Arahan...

ari nie... life aku masih on the track... cuma time balik tadi jek yang nyaris2 terbabas bila aku kena handle 2 meeting dlm 1 masa... tp Alhamdulillah aku dapat atasinya juga dengan menggabungkan kedua2 meeting... mcm ayam dan itik dalam 1 reban... ayam dgan bahasanya... dan itik dgn bahasanya... tapi sumernya berjalan lancar...

lepas meeting... aku ke bilik persediaan sains... dulu aku tak suka gi bilik tu... sebab ada je keje yg menanti aku bila aku masuk bilik tu... tapi tahun nie Alhamdulillah aku dah biasa dgn sumer tu dan aku dah ready untuk apa2 jek tugas... mula2 dulu aku akui aku tak berapa suka dgn stail panitia sains aku tue... sebab stail dia jenis yg suka buat sama2 sumernya... sebab stail aku... bahagi2 tugas... dan masg2 buat... tapi skang aku dah boleh adapt dah dgn stail dia... so skang bilik persediaan tu dah jadi port lepak aku... lagipun bleh syer mcm2 info kat situ... bkn stakat untuk p n p dalam kelas... tapi info hidup, falsafah dan akhirat...

dari bilik persediaan aku naik ke bilik guru... aku dengar beberapa rungutan guru2 nie berkaitan dengan tarik road run a.k.a merentas desa... road run tu di jadualkan 24 jan... banyak guru tak puas hati sebab sabtu tu bersambung dgn cuti tahun baru cina... suara2 yg aku dengar:

"laaa... kenapa 24 nie... kan minggu tu chinese new year... cari la sabtu lain"

"24 nie?! laaa... baru ingat nak balik kampung"

"sabtu 24 ari bulan... eh chinese new year kan... ala buat la sabtu yg lain... bleh la cuti panjang sket"

dan banyak lagi ler... kadang2 aku terfikir juga... takwim tu dapat 31 dis... dah terang2 tulis road run 24 ari bulan... kalo nak plan pun dorg dah tau 24 air bulan tu ada keje... so buat la time lain... tapi ntah ler... budaya sesetengah org yang selalu tak puas hati dgn sumernya...

masa aku kat skolah td... aku memang plan nak tulis pasal nie... aku dan ada segelintir guru lagi menerima seadanya... kalo perlu hadir hari sabtu... datang jek ler... walaupun setiap sabtu ko perlu datang... itu sebahagian dari tugas kita... jadi kalo tak datang... tak berkat la gaji yg kita mkn... itu konsep aku... lain ler kalo btol2 ada emergensi atau perkara yg tak dapat dielakkan...

aku heran la... golongan yang selalu mempersoalkan dan selalu menyalahkan orang... itu tak kena ini tak kena... kenapa dorang tak tampil kedepan dan buat pembaharuan ataupun bersuara... ni tidak... dok main kata kat belakang jek...

dan aku tertanya pulak... golongan yang "saya yang menurut perintah" mcm aku nie termasuk dalam pencacai ke... bila disuruh buat je tanpa fikir panjang... bila diarah ikut... mungkinlah golongan yang selalu mempersoalkan tu akan panggil kami pencacai... tapi pada aku... kita mkn gaji, kita bekerja dgn org... kita perlu la ikut orang tu... kalo ko tak nak jadi pencacai... buka sekolah sendiri... jadi pengetua... jadi pengetua pun still kena ikut arahan...

untuk mereka yg baca blog aku... jangan terasa... cuma aku nak korang muhasabah diri dgn menjawab soalan2 aku kat bawah nie:

1. berkat ke gaji yang korang mkn atau adakah gaji yg korang dapat tu setimpal dgn keje korang... mungkin ada yang jawab keje banyak gaji sikit... tak setimpal pun... aku nak korang fikir... dahhh korang setuju untuk terima keje tu... apesal skang banyak ckp plak... buat jek ler keje...

2. korang rasa korang ikhlas tak bekerja? aku rasa banyak org tak ikhlas bekerja kerana ibadah... sebab tu ada yang selalu MC, selalu amik cuti rehat khas... sebab hati rasa tak ikhlas... tak istiqamah... aku juga kadg2 rasa tak ikhlas bekerja tapi cpt2 aku betulkan niat...

3. cikgu2 yang buat tusyen luar... adakah murid2 korang disekolah terbela... aku ingat lagi pesan ustazah noraini masa aku form 3... cikgu tak akan menjadikan kamu kaya dari segi harta... tapi dia akan meng"kaya"kan kamu dari segi amal jariah dan pahala... aku ingat sampai hari nie... sebab tu aku redha dengan gaji yang aku dapat... sebab tu aku tak buat tusyen luar... sebab aku rasa anak2 murid aku disekolah lebih memerlukan aku... dan kalo dorang berjaya... aku akan turut bangga... mungkin ada yang akan kata... ellleh dia tu bujang lagi bleh la tak buat tusyen duit gaji dah cukup... aku katakan kat sini... InsyaAllah aku tak akan amik tusyen luar walau apa status aku pun... insyaAllah...

muhasabah la diri... adakah kita nie tergolong dalam golongan manusia yang diberkati rezekinya... insyaAllah... sebab nanti setiap sen yg kita mkn akan ditanya dari mana sumbernya...

No comments: