Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, February 26, 2009

Kisah Buku Terbang...

kisah nie aku ceritakan untuk tatapan kita bersama... dengan harapan aku tak ulangi kesilapan yg sama dan begitu juga org lain... hehehe...

alkisah nyer... selain dari mengajar kimia form 6 atas dan bawah... aku juga mengajar sains tingkatan 3... lawak kan... sepatutnya ajar la sains tingkatan 4 ker 5 ker kan... tapi aku yg request untuk ngajar form 3 tu sebab satunya aku dah buat power pint habis dah untuk form 3, duanya sebab silibus form three senang, 3 nya sebab lepas bulan 10 aku dah rehat sebab derang dah pekse PMR... hehehe... dan nasib baik la pilihan aku ditepati... risau gak kot2 kena ajar form 4... hurm walaupun terpaksa berpenat lelah dengan 2 level berbeza, dan walaupun aku kena tengok jadual aku betul2 sebab rehat derang lain2... but at least berbaloi la...

hurm alkisah nya bermula bila aku kena ngajar 3 harmoni lagi tahun nih... hahaha nampak gayanya tetap dan berpencen lah aku mengajar 3 harmoni nie... oke... sebelum proceed... aku nak citer dulu pasal kelas 3 harmoni tahun nie... hurm derang ni merupakan kelas yang ke 15 daripada 15 kelas tingkatan 3 yang ada kat sekolah aku nie... dan ada antara mereka yang tak bleh baca pun... dan perangai mereka... hanya Tuhan yang Maha Esa dan Maha Berkuasa yang tahu... tapi nasib la aku boleh kawal kelas tu sebab derang takut ngan aku... cuma ada ler beberapa pelajar dalam kelas tu yang memang tak "lut" dengan kegarangan aku... hurm oke... dah tau background derang... meh aku citerkan tentang kisah ini...

alkisahnya bermula kira2 sebulan lepas... bila aku bagi kerja dan derang nie buat... hurm... satu hari sebulan yang lepas aku suruh mereka menyalin nota yang aku dah tulis dipapan putih dan kemudian hantar... hurm ada la seorang hamba Allah nie yang bernama Halikir Razik... hahaha jangan tanya aku kenapa nama dia pelik kalo korang rasa nama dia pelik... sebab sekolah aku is "international school" hahaha... hurm... budak nie pun hantar buku bila aku suruh hantar... tapi riak muka dia mcm menyembunyikan something... dan kawan2 dia sumer senyum2 dengan dia... so aku pun syak yang dia tak salin nota yang aku bagi... hurm... then tak pe aku relax lagi... lagi 30 minit masa nak habis aku pun check satu2 buku budak2 nie... sengaja aku letakkan buku dia ditengah2... dan bila sampai part buku dia... aku pun buka... dalam hati aku terfikir juga... apa akan aku buat kalo dia betul tak salin kerja yg aku bagi tu... and then.... SAH!!!! dia tak buat kerja aku... hampir separuh dia tak salin... hah apa lagi aku pun dengan spontannya membaling buku dia ker depan dia... dan buku tu landing betul2 kat kaki dia... hurm terkejut satu kelas... termasuk la si Halikir nie... then aku pun cakap... buat sampai habis atau awak akan bermalam kat makmal nie...

dengan muka yg sangat terkejut... dia pun terus ambil buku tu dan buat bahagian yg dia tak siap tu... hurm... tapi aku melihat perubahan dalam diri dia... sebab sejak tu dia sentiasa menyiapkan kerja2 yang aku bagi... dan walaupun dia salin lambat... dia rela duduk sorang2 dalam makmal dan salin berbanding balik tanpa menyiapkan kerja... huhuhu... mungkin sebab takut buku dia terbang lagi... dalam hati aku pulak berjanji yang tu lah kali terakhir buku terbang dalam kelas aku... hehehe

tapi janji aku tu tak aku tepati sebab selasa lepas ada sorang pelajar dari kelas yang sama buat menda yang sama mcm Halikir buat dan buku dia terbang lagi... dan kali nie buku tu salah balingan sebab terkena kipas dan habis terburai isi buku tu... nasib baik la buku tu baru digunakan 2 muka surat... huhuhu... dan kali nie aku terpaksa menggantikan buku tu dengan buku baru... huhuhu dan kali nie juga aku betul2 berjanji tu lah kali terakhir buku terbang dalam makmal dan kelas aku... huhuhu yar aku janji... itu yang terakhir...

Wednesday, February 25, 2009

Peristiwa Hari Ini...

hurm... aku tak tau la aku patut cerita tak menda nih... tapi akhir nya aku cerita juga... untuk bacaan dan peringatan pada diri sendiri dan org len...

melalui facebook aku kenal sorang perempuan nie... kami kenal melalui seorang bro nie yang aku pun bukannya kenal sangat... kami kenal sebab selalu memberi pendapat atas topik masing2... tapi perempuan nie memang giler la obses nya dengan UMNO... hohoho... penyokong org melayu tu beb... aku pun sokong org melayu tapi aku tak la obses sebegitu... hurm...

pekenalan kami mula tu mcm besa jer... sampai dia add aku kat YM... tapi aku tak penah chat ngan dia pun... nak dijadikan citer... satu hari aku chat ngan dia... tak ingat sape mulakan... aku kot yg mulakan... hurm... chat punya chat punya chat... akhirnya aku sedar aku ngan dia berbeza pendapat... entah la... kadang2 aku rasa dia low mentallity pun ada... hurm tau jek la kan org low mentalilty mcm na... rasa cam ckp ngan org bodoh jer... sori la aku kutuk ko... tapi kali nih jer... tak tahan sangat... then dia mula komen pasal cara berpakaian aku and so on... dia cakap aku mcm mak cik... okeeeee fine... biar lah aku mcm mak cik pun... dia sibuk ape... dan yang pasti aku tak penah kenal dia pun... and dia hanya judge aku based on the gamba aku kat profile facebook tu... adil ker? tapi aku malas la layan... dalam hati aku persetankan dengan org yang low mentallity nih... kalo di layan kita pun gol sekali...

tapi sejak hari tu aku mula benci dia... sori la memang sikap aku begitu... bila aku benci aku dah tak leh stop... hurm so aku remind awal2 jangan buat aku benci kalian... huhuhuhu ape saja yg dia comment kat facebook aku, aku ignore and aku persetankan... cuma tadi jer... bila aku upload gambar budak2 6 atas sejahtera nie kat facebook... dia comment... "pencabulan hak asasi"... aku mcm panas jer... so aku pun buat la comment pedas kat bawah tu... sori la aku tak nak ckp aku comment apa... hehehe... tapi memang menampakkan personaliti aku yang memang aku benci dia... lantak ler...

then dia pun delete aku terus dari fren list dia... hahaha aku yg benci dia dari dulu pun tak sampai nak delete dari frenlist aku dia baru ari nie sakit hati dah terus delete aku... hurm oke fine... aku tak rugi tak dak kawan mcm dia... aku pun bila dia dah delete aku dari frenlist, aku pun delete la dia dari senarai YM aku... huhuhu lagipun dah lama aku buat aku appear offline kat dia... malas aku nak layan...

then aku dapat satu mesej... dia cakap aku cikgu desperate... hahahaha gelak melintang aku... aku desperate kat sapa plak... hidup aku bahagia jer... ke dia yang tak tau apa makna desperate tu... main guna jer... kalo aku desperate pun dia peduli apa... ada aku kaco dia... appppppaaaaaaa raaaaa... hurm then... dia siap ckp lagi kat mesej tu... have a bad day... hah well for your information i have a very very very 100x good day ari nie... dah insyaAllah seterusnya... hurm then aku sangat ler geram aku pun reply kat dia... dengan azam bahawa kalo dia balas kali nie aku akan buat bodoh jerk... aku pun reply... low mentallity... close minded... thats u... hah!!! puas hati aku...

peringatan aku la... tolong la jangan mudah menilai orang dari appearance atau dari pandangan pertama jer... ko mungkin tengok gambar org tu muka dia baik... tapi sebenarnya bila ko kenal dia baru ko tau warna diri dia sebenarnya... ko mungkin nampak org tu mcm ganas dan brutal... tapi ko takkan tau dia ganas atau brutal selagi ko tak kenal dia... mungkin hati dia lebih lembut dari org yang lemah lembut... aku tak penah nilai org dari appearance... aku tak penah nilai org dari hanya cuma melihat muka... aku mesti kaji org tu dulu sebelum buat penilaian... and aku juga tak suka nak tegur org itu ini... salah itu and salah ini... sebab aku tau aku pun bukan betul sangat... dan aku tau aku pun kadang2 buat juga salah tu... so aku heran la org yang suka tengok org dan terus cop org tu tanpa mula mengenal irg tersebut dulu... pastu siap label lagi org tu as itu and ini... adil ker?

lagipun kan manusia kat dunia ni ada hak masing2... kita kena la juga jaga hak tu... mana bleh langgar sesuka hati... hak peribadi... nak pakai baju apa, nak buat apa... sumer nya hak kita... nak jadi mak cik ker, nak jadik nenek ker... hak org tu... aku pa kisah...

ada setengah kawan memang aku kenal dia betul2... mcm meon a.k.a mohd akmal, mcm wan, ija, nor... tapi ada juga curtain kawan yg aku close tapi aku tak kenal... mcm syahmi and shakiran... aku tak tau derang cemana kat luar , sebab aku xpenah jumpa derang... tapi xler aku komen derang...

ada kawan2 aku yg berpakaian lebih dasyat... tapi tak la aku tegur... sebab aku tau tu hak derang... as long as derang mengikut syariat... aku tegur mana yg jadi kawajipan aku jer...

so moral of the story... JAGA LAH HATI ORANG LAIN KALO NAK HATI KITA TERJAGA...

Monday, February 23, 2009

Mahmud... 3 Bestari...

tadi pukul 12 aku ada kelas dengan 3 bestari... means kelas dengan mahmud... pastu aku ada mesyuarat pengawas... sekali lagi mahmud ada... pastu aku ada acara 1500 kat padang... sekali lagi ada mahmud... dia juga masuk acara 1500 tu... tapi... sebelum acara tu dia cakap kat aku...

"cikgu lepas saya kuar meeting lambat sangat... jadi saya tak sempat makan..."

then saya kata dengan dia dalam nada melawak...

"tak pe lah... kalau awak makan... nanti berat awak bertambah, larian awak lambat..."

then... bila tiba time kelas L2 lari... dia pun lari... 1500 m is sama dengan 7 setengah pusingan... bila sampai ke pusingan 6 setengah dia berhenti... dia kata dia tak dapat teruskan larian sebab sakit perut... aku terus terdiam... dan dalam hati aku rasa bersalah sangat sebab tak lepaskan dia awal masa meeting tadi... dan rasa bersalah aku semakin bertambah bila aku tengok muka frust dia tak dapat habiskan larian dia...

ya Tuhan... Ampunkan aku... Mahmud... Maafkan saya...

Saturday, February 21, 2009

Lain Kali Taubat Dahhhhh... Tak Buat Lagi Cam Nie...

hari nie aku pi sekolah... janji dengan kak ana nak jumpa disekolah pukul 7.45 pagi... aku terlajak tido jadi pukul 9.30... hahaha... so kul 9.45 pagi aku sampai sekolah... tapi jangan salah faham... sebab aku sempat mandi dan gosok gigi dengan bersih sebersihnya...

sampai disekolah... aku terus lepak dengan dorang... dengan perut yang kosong aku pun tengok budak2 nie berkawad... hurm memang dorang nie bersemangat betul... tengah panas pun dorang sanggup... aku risau ada yang jatuh pengsan jer... perasaan nie dikongsi bersama oleh zack... student form 5 merangkap komaden lelaki... hurm... dia asyik remind jer budak2 nie kalo rasa nak pengsan... keluar baris... sebabnya isnin lepas ada pelajar PKBM yang pengsan semasa perhimpunan... huhuhu... tapi Alhamdulillah tak dak yang pengsan...

bukan isu pengsan yang aku nak bawak kat sini... tapi isu lain... hurm sambung balik... hehehe... lepas jer habis kawad... dorang nie nak pegi makan... kak ana, wahib and ada beberapa org lagi... sampai jek kat ong tai kim tu.. kami pun masuk restoran mamak... nak dijadikan cerita... dalam hati aku nie ada la niat nak belanja dorang nie sumer... tapi takut juga duit dalam wallet tak cukup... huhuhu... jadi aku pun diam jek ler... tak cakap nak belanja dorang... dalam hati aku cakap... tak pe nanti bila dah habis makan baru aku cakap... aku pun amik ler nasik beryani, ayam goreng and sotong goreng tepung... kuah campur... air teh ais... maka bermula lah sesi makan memakan... hampir habis kami makan... tengah dok makan tu datang la waiter dia nak kira... ala stail kedai mamak kan... dia kira dan letak kertas harga tu kat bawah pinggan kiter... so oke ler... aku punya nasik tu sekali dengan air harga dia RM 11.60... GILAAAAAA BETULLL!!!! MAHAL siot... aku terkejut rasa cam nak tercekik jek... tapi cover cun la depan students aku nih... so dah siap makan aku pun pi basuh tangan and keluarkan wallet aku... dan alangkah terkejut nya aku.......

dalam wallet aku tu cuma ada RM1... memang terkejut tahap cipan masa tu... dah la janji nak balik dengan ayu yang join makan sekali dengan kami tu naik teksi... mana aku nak cari duit nak bayar teksi tu... and mana pulak aku nak cari duit nak bayar nasik yang dah aku makan nie... hahaha... nasib baik la aku seluk poket aku... ada RM12... huuuuuu Alhamdulillah... cuma sekarang aku kena fikir cemana nak cari RM2.60 untuk teksi... hehehe... selesai bayar nasik... baki RM0.40... dalam poket sebelah lagi ada duit RM1... oke dah RM1.40 dah... mana nak cekup lagi RM1.20... buka wallet aku balik and check bahagian diut syilling... Alhamdulillah la ada banyak duit sposen2... maka aku pun mula la mengeluarkan semuanya... kira2 campur dengan duit dalam tangan adala RM2.80... kira oke la cukup la sampai sekolah nie... aku pun ajak ayu and wani naik teksi... janji dengan dorang turun disekolah balik... nasib baik tak janji nak sampai umah, kalo tak mati aku... hahaha

on da way dalam teksi tu aku perasan la yang driver teksi tu tak pakai meter... sebab meter dia gelap jer... dalam hati aku jangan la dia "katok" mahal2... harap2 cukup2 la dengan duit yang aku ada... selalu nya kalo pakai meter dalam rm2.50 - rm2.60 jek... hehehe... sampai jek depan gate sekolah aku pun tanya..."berapa bang?"... driver tu pun jawab... "tiga ringgit dik"... hah!!! tak cukup dua posen... mana nak cari nie... nak minta wani atau ayu tambah... malu pulak... aku cikgu... tak cukup duit... hehehe... then aku pun terus bagi semua duit syiling aku tu kat driver tu dengan harapan dia tak kira la... dan Alhamdulillah dia tak kira... sorry la bang... saya bagi duit tak cukup tapi abang juga silap tak pakai meter... sapa suruh tak guna meter... tak jujur namanya tu...

begitulah cerita aku hari ini... dan aku berjanji dengan diri aku sendiri lain kali aku dah tobat tak nak buat lagi menda nie sumer... pas nie kalo nak kuar gi mana2 aku akan pastikan duit aku cukup... hahaha

Thursday, February 19, 2009

Hidup aku akhir akhir ini...

Aku Bahagia!!! Aku Bahagia!!! Aku Bahagia sangat2... sebab apa... sebab dalam hidup aku sejak akhir akhir ini berlaku banyak kebaikan dan kegembiraan... hampir segala yang aku inginkan aku dapat akhir2 ini... hurm Alhamdulillah syukur pada Tuhan Yang Maha Esa... sesungguhnya Dia masih melihat aku...

Persona SE aku dengan selamatnya telah kepangkuan aku... hahaha... jangan tanya ar dari mana... hehehe... aku namakan dia "HAZE" sebab warna dia pun "blue haze" hahaha... giler aku ni kan... laptop ada nama, kete ada nama, kamera pun ada nama... hehehe bantal aku pun ada nama... sekarang selain "Blacky" and "Mr Sam", HAZE akan jadi cinta aku yang kedua... huhuhu tapi aku masih mengharap cinta pertama dariNya...

hurm lepas jer HAZE keluar... aku masih ada satu lagi berita gumbira... hubungan aku dengan "dia" dah semakin oke... hurm Alhamdulillah... aku tau memiliki dia adalah sesuatu yang mustahil dan aku tak pernah pun mengharap... tapi apa yang aku harapkan cuma... aku dapat melalui masa masa yang ada ni dengan sebaiknya dengan dia sebelum dia jadi hak orang lain... cukup la... sebab aku sedar aku tak layak pun... macam langit dan bumi... dia tak mungkin pandang aku punyer lah... mcm sebelum2 nih...

hurm... hari nie aku dah settlekan sumer keje yang Pn Siti bagi... maklum ler sekolah aku amik calon untuk anugerah lonjakan saujana(sekolah cemerlang untuk kategori ko-kurikulum)... tapi tempias nya bukan org2 ko-ko jerk... sumerang pun kena... tapi aku betul2 berharap sekolah nie akan menang... sebab prestasi akademik kami kurang bagus... hanya ko-ko sahaja yang boleh dibanggakan pun...

and buat pertama kalinya aku senyum dengan cikgu nurhashim... eh apesal masukkan citer nih... sebenarnya aku memang nak masukkan citer nie... cikgu nurhashim nie gstt kat sekolah aku...umo dia baru 22 tahun... hehehe mudaaaa lagi tue... aku jumpa dia kat frenster... dia add aku... ada la dok bermesej 2 3 kali... bilik makmal sains aku tu dok kat depan bilik guru lelaki dan aku selalu jumpa dia and geng gstt dia yang lain... tapi aku selalunya tunduk dan tidak senyum... habis sangat pun tengok sekali imbas jek... malu beb... tapi tadi hati aku terdetik nak senyum... atas dasar tak mau do cop sombong... hurm aku minta maaf ler kat dia sebab sebelum nie aku tak penah senyum kat dia... hahaha

hurmmmm... akhir akhir ini juga segala yang aku rancangkan menjadi... tapi sebelum tu banyak juga musibah yang menimpa... tapi aku tak mau ingat yang tak baik... aku just nak ingat yang baik2 jer, yang happy jer... yg sweet2 jer... hehehe

aku harap masih banyak lagi petanda yang baik2 akan aku dapat... harapan aku juga semoga hari mendatang akan lebih membahagiakan dan menggembirakan walaupun aku stress bekerja... hurmmmm... wish me good luck...

hurm besok aku akan post kan gamba2 sepanjang event yang berlangsung kat sekolah aku... hurm majlis perasmian bulan bahasa, majlis pelantikan pengawas, lab chemistry inorganik yang pertama(waaaahhhhh cantik betul solution yg dorang hasilkan) and banyak lagi lah... hahaha...

hurm... tak sabar nak tunggu 1st weekend of march sebab aku nak balik kampung... hehehe rindunya dengan mak dan bapak... hurm aku nak bawak dorang jalan2 dengan "HAZE" aku hehehe...

oke... stop dulu for entri ni... nanti sambung dalam entri lain pulak... daaaa

Sunday, February 15, 2009

Aku Mau Tahu...

hurm... masa aku kat sekolah dulu and masa aku kat u dulu... aku banyak tengok gelagat member2 aku dan org2 sekeliling aku... tapi fokus aku kali nih is kepada pasangan2 yang time sekolah and kat u mcm belangkas... ramai juga yang aku kenal... cuma sekarang aku nak tau adakah mereka nie tergolong dalam golongan bahagia hingga ke syurga atau tidak... sebab ada antara mereka yang bercinta bagai nak rak... siap tolong2 basuhkan baju segala... siap makan suap2 dan hidup berdua dimana2... kecuali tido jek... so bila dah masing2 bawa haluan sendiri nie aku pun tertanya2 ler sendiri macam mana ler dengan dorang tu sumer...

kawan2 yang ada info tolong bagitau aku leh dak...

Saturday, February 14, 2009

14 Februari...

hurm pejam celik pejam celik 14 Februari datang lagi... bukan sebab aku nak celebrate dengan sesiapa tapi ia mengingatkan aku pada peristiwa 14 februari 2003... hurm dah lama tapi aku still ingat... dan aku harap sangat peristiwa tu tak akan berulang lagi dalam hidup aku...

Wednesday, February 11, 2009

Dilema Seorang Anak...

kalau orang bleh masuk dalam hati aku... dia akan tau apa aku rasa sekarang... serba salah dan sedey... huhuhu...

berita gembira bertukar menjadi kesedihan dan kekecewaan... berita gembira is aku dapat call dari En Razak yang kereta aku dah sampai... Alhamdulillah akhirnya penantian selama hampir 2 bulan tu menjadi kenyataan... tapi ada peristiwa sedih disebaliknya... aku yang dah dengar berita tu pun terus gi jumpa Pn Dayang minta tanda tangan untuk borang potongan gaji... bila Pn Dayang dah tanda tangan aku pun terus la gi pejabat pos dan pos kan pada En Erwan borang potongan gaji tu... erm nak dijadikan cerita bila aku balik dari pejabat pos mak aku call... dia cakap bapak marah sebab bincang dengan dia dulu... bapak nak aku pos surat potongan gaji tu kat dia... nanti dia akan hantar pada En Erwan... huhuhuhu... aku penattttttttttt dan aku sakitttt kepala...

aku dah jadi serba salah bila dengar mak cakap mcm tu... serba salah gilerrrrr... salah ker tindakan aku... aku dah pos pun... jadi cemana aku nak buat... tolong la aku... aku kadang2 rasa mcm aku dalam dilema... dilema seorang anak... buat tu salah buat ni salah... bagitau salah tak bagitau salah... kang kalo asyik tanya itu ini kata pulak aku tak pandai berdikari... kalo dah tak tanya kata pulak aku tak amik peduli... huhuhuhuuuuu...

aku tak nak susahkan dia sebenarnya... sebab aku tau ari nie dia sibuk sebab kereta dia kena test... salah ker tindakan aku nih...

Wednesday, February 4, 2009

Huhuhuhu...

i miss my mak and bapak...
mak... bapak... i wish you were here...

Tuesday, February 3, 2009

aku JELES...

ekceli aku nak cerita panjang dalam facebook tapi aku rasa tak wajar... sebab yg ada dalam facebook aku tu semua nya kawan2 aku... jadi tak lek pulak... so aku decide nak cerita kat blog nie... at least walaupun satu mesia mungkin akan baca blog aku... tapi dorang tak kenal aku...

aku suka mamat nie... kisah 1 dalam salah satu kisah yang pernah aku ceritakan... aku pun tak ingat tajuk entri dia apa... hehehe aku kan pelupa... erm sekarang hubungan kami baik... close sangat... aku dan dia selalu centact dan hang out together... tapi dia masih ada sorang bestfren perempuan lain... dan aku rasa semacam bila aku tau dia berhubung dengan perempuan tu... xkira ler jumpa ker, sms ker atau YM ker... tapi aku rasa semacam jer...

hati aku jadi kecutttttt sangat... urat perut aku mcm ditarik2 dan dipulas2... jantung aku mcm di renyuk2... aku rasa sakit sangat... badan aku jadi seram sejuk... tu lah rasa yg aku rasa bila aku tau dia masih contact dengan perempuan nih... adakah aku jeles?!

aku admit... sure yg dah baca akan ckp aku jeles... tapi wajar ker aku jeles... aku dah tunggu mamat nie 10 tahun dan tetibe jerk ada yang len kaco daun...

aku faham urusan jodoh nie ditangan Tuhan... tapi kadang2 aku terfikir juga...
1. aku nie tak layak ker untuk dia?
ye lah aku tau la aku tak ler secantik perempuan tu... dan lagipun aku nie tak la pandai mengayat mamat nie mcm perempuan tu mengayat dia... serius aku tak pandai... dan aku rasa geli untuk mengucapkan ayat2 tu semua... huh geli...
2. kalo dia pilih perempaun tu, aku mcm mana
siapa akan pilih aku... hati aku mcm mana? sure aku kecewa sebab aku dah tunggu dia 10 tahun... erm bleh ker aku hadapi kekecewaan tu... dan pada siapa aku nak cerita semua nih... huhuhu...

aku yakin Tuhan ada jawapannya tapi aku tak pasti aku redha atau tidak dengan semua jawapan tu... sebab hati aku sekarang hanya ada 2 benda... aku jeles dengan perempuan tu... dan aku hanya mahukan mamat tu dan bukan orang lain...

Sunday, February 1, 2009

jom join Plurk...

dalam usaha2 aku untuk menambahkan karma... dipersilakanlah masuk ke laman web ini...




hehehe


Adik...

erm... hari nie aku keluar hang out dengan adik... adik mana? hehehe adik aku lah... satu satunya adik yang aku ada... herm... memang dah lama dia teringin nak lepak ngan aku... so skang ada la peluang bila dia dpt praktikal kat Shah Alam... ari nie aku tunggu dia kat KL sentral... erm maklum la first time dia naik komuter... sampai jer KL sentral aku ajak dia pi breakfast kat subway... erm pastu kami naik LRT pi masjid jamek... adik aku sebenarnya nak shopping tudung kat situ... sampai masjid jamek... ape lagi meronda la kami... hehehe... dengan tidak sedarkan dirinya aku dan adik shopping bagai org lupa diri... hehehe... tapi tak la sampai bankrupt... ekekeke...

oke... habis citer pasal shopping ngan adik... tapi alang2 dah buka citer pasal adik... ni aku nak citer pasal adik aku... hehehe... dalam hidup aku... aku cuma ada SATU... satu mak, satu ayah, satu datuk (chiaq), satu nenek (tok), satu cinta (hanya pada lelaki itu), satu abang, satu kakak ipar, satu kakak, satu abang ipar, dan satu adik... dia lah satu satunya adik aku...


nama dia anis salwa...




sweet kan adik aku... ni lah anis salwa binti ahmad...







beza umur kami cuma 4 tahun... masa mak aku mengandungkan dan melahirkan dia umur aku 4 tahun... herm banyak yang aku tanya mak aku masa tu... dan bila adik aku lahir... abang aku selalu usik aku cakap aku nie sebenarnya anak angkat... dia kata aku nie anak maniam kawan bapak aku... sebab apa... sebab kulit aku ngan kulit adik aku beza... aku hitam dan dia putih... erm tapi masa tu aku sayang sangat adik aku... kalo ada org datang melawat dia... org tu tak tengok adik aku lama2... sekejap jerk... sebenarnya waktu tu aku takut org amik adik dan bawa adik pergi... hehehe perasaan budak2...

erm... tapi masa tu juga aku ingat aku kena pukul dengan rotan oleh mak... sebab menangis tak berhenti dan buat adik terjaga... erm tu la pertama dan terakhir aku kena rotan dengan sangat teruk... sampai mak mcm lupakan diri dan kena org lain tolong redakan... erm aku tak salahkan mak... pun aku tak salahkan adik... tapi aku tak ingat sebab apa aku menangis...


bila adik meningkat dewasa... biasa la... berlaku lah konflik dalam diri aku... mak tak sayang aku... masa tu aku rasa mcm apa yg abang cakap tu betul... aku nie anak org lain... aku cuma anak angkat mak... aku ingat ada satu masa tu... aku berebut biskut ngan adik... dna mak suh aku bagi biskut tu kat adik... aku trus ckp kalo mak tak sayang aku... aku nak keluar dari umah... mak diam... mula2 dia ingat aku tak berani buat... pastu aku buat btol... masa aku jalan dan sampai kat pokok sawa (pokok ciku) kat depan umah aku (yg skang dah tak dak, baru jer dibuang oleh tok lang aku)... mak panggil aku balik...


banyak benda yang membezakan aku dengan dia... tapi aku tetap sayang dia... bila kami dah besar sket... aku dah sekolah... jadi aku tak kisah sangat pasal adik aku... tapi aku mula close dan rapat ngan adik bila aku masuk matrik kat dungun... masa tu umur aku 18 tahun... erm dan umur dia 14 tahun... adik mula rasa rendah diri bula dia dapat result bagus tapi tak leh masuk sekolah asrama penuh atau pun Derma... SMK Derma tu sekolah premier dan amik budak2 yg result exam bagus jer... walupun bukan boarding school... aku, abang dan kak ida masuk sekolah tu... abang n kak ida memang syat kat sekolah tu sampai form 5... abang didi sampai form 6 lagi... aku lak? aku hanya sampai form 3 jerk... sebab naik form 4 aku dapat MRSM...

oke sambung balik citer adik... masa tu dia rasa down sangat... dia rasa mak dan bapak mcm underestimate dia... dia rasa macam mak dan bapak hanya pandang tinggi pada aku... sebab dalam famly aku... aku lah yang dapat masuk MRSM... mak memang nak sorang anak dia jadi doktor... dan harapan tu pada msa tu dibahu kami... dan adik rasa masa tu mak lebih sayang aku berbanding dia...

naik form 3... adik dapat 8A... fuhhh result dia lagi bagus dari aku... she berjaya beat aku... aku cuma 7A dan 1B saja... erm then adik apply sekolah derma, MRSM and SBP... aku bangga ngan adik... masa tu aku dah kat UMS... last2 skali rezeki tak memihak pada adik... dia tak dapat gi mana2 gak... dan dia memang sedih... time tu mak selalu cakap adik lemah dan lambat... adik aku nie memang lemah lembut pun... mak selalu ckp adik slow... erm mak bukan bermaksud nak ckp mcm tu... aku tau mak ckp mcm tu supaya semangat adik naik... dulu mak selalu gak ckp mcm tu... dia juga selalu bandingkan aku dengan kak ida... cuma nasib kami xsama... aku dapat aku aku nak... tapi dia tak dapat apa dia nak...

masa adik SPM dia diuji lagi... time nie aku masih kat sabah... 3rd year rasanya... chiak sakit... jadi disebabkan dia ada kat umah... adik kena bantu mak jaga chiak... dan aku pasti pelajaran dia terganggu... tapi aku tak penah dengaq dia mengeluh atau penat... dia kuat walaupun dia nampak cam lembut... bila result SPM dia keluar dia dapat 6A... dan aku sekali lagi dikalahkan oleh dia sebab SMP aku tak sehebat tu... tak yah la aku ckp... malu lak aku... tapi aku bangga ngan dia...

cita2 dia kali nie... biaq la dia dapat jauh2... sama mcm aku time nak apply MRSM dulu... nak jauh2 kononnya... bila result matrik keluar... dia dapat dekat jer... dia dapat matrik Changlun... 30 minit dari rumah aku... dan adik sekali lagi hadapi dugaan... dia masih dalam proses menyesuaikan diri... dlu kat umah ada mak yang menguruskan dia... sekarang dia harus manage herself dan forsure la susah... mcm aku gak time kat MRSM dulu... manakan nak belajar, nak cuci baju, nak bersosial, nak mcm2 sendiri... so ada banyak dugaan... first sem adik dapat result teruk... motivation dia down lagi... tapi sem dua dia dah bangkit... dan dia berjaya...

last skali dia berjaya buat engineering kat UniMap a.k.a universiti malaysia perlis... skarang dia dah tahun 3... setahun lagi dia akan grad... aku bangga ngan dia... dan sekarang dia ada kehidupan yang lebih baik dari aku...

dari dalam hati aku, sebenarnya aku sayang adik aku sangat2... sebab dia la satu satunya adik yg aku ada... aku bangga dengan apa yang dia ada... dan aku rasa dia bertuah dan lebih bertuah berbanding aku... aku jeles dengan apa yang dia ada...

untuk adik aku... anis salwa ahmad... kiranya satu hari nanti awak membaca blog sy nie... sy nak awak tau... saya sayang awak sangat2... saya bangga dengan apa yang awak ada... saya bangga dengan apa yg awak capai... saya bangga sangat2... saya suka amik tau hal awak... sebab saya tak mo awak buat silap mcm saya... saya nak awak selalu betul... sebab tu saya suka amik tau urusan awak... saya harap awak akan terus berjaya... saya harap awak akan lebih berjaya... dan saya nak awak tau... awak lebih dari kami adik beradik... lebih segalanya.. mak sayang semua anak2 dia... tapi mak tak bagi kebebasan pada saya mcm mak bagi kat awak... bila saya keluar dari umah tu barulah saya diberi kebebasan... tapi awak tak... mak ngan bapak lebih rapat ngan awak berbanding kami yang lain... dan awaklah anak yang boleh diharapkan... dan saya nak awak tau... yang kami semua sayang kan awak...