Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, April 29, 2009

LHDN...

hari nie aku ikut kak paridah gi LHDN... aku dah janji dengan dia semalam... so ari nie kena la kotakan janji... hurm... aku janji ngan dia lepas sekolah... aku nie punya la tunggu dia... tapi oke lah sebab aku bukannya ada keje lain pun... then dia makan and solat jadik lah kul 2.30... baru jek dia turun ke bilik persediaan tue... hujan pun turun dengan lebatnya... lebat sungguh la... so kami pun hold dulu lah keputusan nak gi LHDN nie... then aku pun dok buat keje aku and dia pun buat keje dia... sampai lah kul 3.30 petang... dia pun ajak aku... dia kata alang2 dah dok kat sekolah sampai waktu nie baik pegi jek... so aku pun ikut la dia pegi...

then... kami pun sampai lah kat LHDN wangsa maju tue... punya lah payahnya mencari parking... ada la kot 30 minit... yang heran tue nak masuk parking dalam jusco tu guard dia tak kasi... mula ingatkan parking penuh... tapi skali tengok punya la banyak kosong... ntah pe citer ntah... bukan nya parking free... berbayar plak tue... ntah aku pun tak paham...

so kami pun cuba lah masuk ikut SMK Wangsa Maju tue... then dapat la parking... punya lah jauh siotttt... tapi oke lah... asalkan dapat parking... aku pun jalan la masuk ikut gate kecik kat tepi LHDN tue... and terima kasih pada polis yang ada kat situ sebab menunjukkan kami jalan short cut untuk kami kalo tak kami terpaksa la pusing 180 darjah... so kami pun masuk lah dalam pejabat LHDN tu memalui short cut tu... hahahaha...

fuhhhh!!! punya la ramai orang kat dalam tue... maklum lah tarikh tutup dia adalah 30 ari bulan... hahaha so ramai lah... then aku and kak paridah pun dok berdiri depan pintu tu sambil meninjau keadaan... kat kaunter mana patut aku ngan dia pegi untuk minta borang nie... then kak paridah pun bertanya la kat staff yang dok dalam kaunter tue... kat mana yer nak amik borang nie... then staff tu pun cakap... kat mana nampak borang amik la... dan borang tue duduk kat depan dia... aku terkeut sungguh dengar jawapan tue... rasa mcm nak marah jek... tapi mengingatkan orang ramai kat situ tak jadik... ape salah nyer cakap jek... ni borang nya... bukan ker ayat tu lebih pendek...

aku tau la dia penat tapi bukan ker orang lain jugak penat... balik keje atau kaur keje awal and terus ke LHDN... ko plak cuma melayan orang dalam pejabat berair cond tue jek... tue pun nak bising... hurm entah lah... dan satu lagi agaknya dia lupa kot yang sumer pembayar cukai nie adalah golongan2 yang berpelajaran... bukan orang kampung yang tak dah education... so jagalah kata2... aku nie bukan lah guru yang beretika sangat... tapi bila cakap ngan orang aku tau lah jugak jaga... ari2 deal ngan budak problem... ari2 kena deal ngan parent yang ada problem... ada setengah yang bleh diplomatik, ada yang datang terus serang ada plak yang datang terus menangis... tapi bleh jek kami cikgu2 nie handle... bleh jek kami nie berdiplomatik... walaupun kami penat... walhal kelas kami tak dah air cond macam ofis awak... kami berurusan sepanjang tahun... awak plak cumer bz bulan nie jek... tu pun awak nak bising ker...

ingat ler... bukan kita sorang jek penat... orang yang bleh kawal diri dia is orang yang ada empati... that is meletakkan diri sendiri dalam situasi orang lain... bila dah ada sifat tue... ko tak akan rasa nak marah orang bila ko penat sebab ko akan fikir orang pun penat jugak... malah ada yang lebih penat dari ko...

kekalkanlah piagam pelanggan u all wahai staff LHDN Wangsa Maju... walau apapun juga keadaan... jangan buat malu kakitangan kerajaan yang lain dengan sikap masam muka dan tidak profasional awak tue...

2 comments:

kayrolldin said...

bapak sy ckp, mana2 cawangan LHDN mmg mcm tu. staf dorg meroysn manjang..

tp sy pling suka pejabat pendaftaran putrajaya. bg sy dorg mmg profesional. 5 bintang sy bg!

syahNURazni said...

ye ker... hurm blom penah berurusan dengan derang lagi... tapi ape salah nyer memberi servis yang terbaik... rasa kalo kita senyum jek pun dah cukup untuk senangkan hati org yang melihat senyuman kite and also sekaligus kita pun senang ati...