Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, May 24, 2009

Zoo Negara...

sabtu lepas aku ikut pelajar form 6 ke zoo negara... bukan untuk lawatan tapi sebagai sukarelawan... aku ikut team 6 atas gigih yg perempuan... kami kena bersihkan kawasan sekeliling akuarium... buang semak2 and samun... huhuhu berat jugak... sebab semuanya perempuan...

ada ker pak cik zoo keeper tue suh kami tebas sumer semak2 belakang akuarium tue... tapi kerana niat kami nak beramal jariah dan menjadi sukarela, maka kami pun dengan senang hati berkerja tanpa merungut... paling tak tahan sekali... tengah sedap2 buat kerja... tetiba aor memancut keluar... rupanya si dinesh dah tertebas batang paip skali... hahahahaha... macam air terjun... kebasahan la kami sket2... nasib baik zoo keeper tue tak marah... berani dia marah kami... kang kitorang angkat barang balik sekolah... dia yang kene buat keje...

pukul 10.00, break minum pagi... hurm pe lagi... kami pun stop keje and pi minum... dah siap minum... pak cik zoo keeper kata nanti kul 11 ada pertunjukan kat depan akuarium tue... so dia suh kami buat keje cepat2 nanti bleh tengok pertunjukan... dah jam 11... kami pun stop jap keje and pi tengok show... wah best btol bila tengok burung macau tue terbang dari satu tangan ke satu tangan untuk mengambil wang donation... sayangnya time tue aku tinggal beg dalam bilik uncle zoo keeper tue... kalo tak aku pun nak bagi donation gak... bleh la burung macau tu dok kat tangan aku...

selain dari tu... show yang best jugak is from 2 anjing laut... kiut sangat... hurm and skarang aku dah mula percaya teori2 pembelajaran yang aku dah belajar time kat u dulu... haiwan boleh dibentuk dan dididik dengan pembelajaran berterusan... dan aku rasa manusia lebih baik dari itu...

lepas habis pertunjukan aku and team aku teruskan bekerja... uncle zoo keeper tu kata nanti lepas makan tengah hari kami kena bagi makan ikan-ikan besar dalam akuarium... besar ikan2 kat situ... ada 3 ekor arapaima, 2 ekor ikan seakan2 dugong... and banyak lagi la... yang aku rasa kalo disiang dan dibuat kari boleh makan satu kampung... ahahahaha...

habis jek keje... ada lagi masa dalam 1 jam sebelum lunch... so kami minta dengan uncle zoo keeper tu untuk jalan2 dalam galeri akuarium tue... dia kasi and kami pun berjalan2... nanti bila aku dah transfer gambar dari kamera masuk dalam laptop aku nie.... aku upload masuk sini... syok and leka amik gambar2 ikan tue... and bila tengok balik macam aku pulak yang menyelam sambil tangkap gambar... cantik...

kul 1 makan tengah hari and solat... kul 2 kami balik semula ke tempat uncle zoo keeper... untuk bagi makan ikan... best giler... bila baling jek ikan kembung tue kat ikan2 gergasi tue... sumer nya menerpa... wah paling tak tahan tue... bila time kami feed ikan tue... orang2 sumer dok tengok dari luar akuarium... hahaha...

lepas bagi makan ikan maka kerjakami pun habis... students aku sumer memujuk pakcik tue agar melepaskan kami supaya kami bleh jalan2 sekitar zoo... hahahaha... and dia bagi kami jalan2... hahahaha...

pe lagi tanpa membuang masa kami pun berjalan2... tengok rimau, singa, burung2, gajah, zirafah, and segala binatang yang ada... and yang paling best aku dapat tengok cipan, singa, harimau, zirafah, gajah secara life... serius aku katakan ini pertama kali aku tengok sumer tue dengan mata kasar aku... sebelum nie tengok gambar jek... huhuhu sure ada yang kata aku nie jakun and ketinggalan zaman... kata la pepun... ahaks... yang penting aku bahgia...

and pengalaman yang paling tak leh lupa adalah pengalaman bergambar dengan ular sawa... first time pegang ular sawa... huhuhu sejuk and bersisik... geli nak pegang mula2... tapi sebab ramai2 pegang so aku berani la...

pukul 4.30 kami bertolak balik ke gombak setia... balik umah aku terus tido... hahahaha... letih sungguh... and bagi aku this is unforgettable experience... and kalo ada peluang aku nak pegi lagi jadi sukarela...

No comments: