Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, August 29, 2009

Pagi Cerah Tengah Hari Hujan

pagi tadi awal2 matahari dah naik... hurm mak menarik nafas lega la coz awal2 pagi tadi dia dah basuh baju satu baldi... hurm kirenyer bleh ler dijemur... skang dah dekat pukul 12.30 matahari dah mula hilangkan diri.... huhuhu apa maknanya nie... hehhehehe

semalam pi pasar ramadan 2 kupang... hehehehehe maknanya pasar ramadan kecik la... kat situ memang mengingatkan aku ala2 pasar sehari zaman dulu2... kire mcm pasar koboi la... tak banyak sangat yang di jual... tapi ada lah yang boleh dibeli...

awal2 lagi mak dah pi kebun... kutip terung2 nya yang sudah boleh dijual... hurm balik plak dia menjadi rajin... menyapi alang2 umah dan mengemop lantai... hurm bila la aku nak jadi serajin mak...

aku pulak... sibuk menuai tanaman dan mengupdate blog aku... hehehehe...

2 hari lagi aku dah nak balik KL... huhuhu memang tak best... ada niat jugak dalam hati nak isi borang balik ke kampung... tapi dipersimpangan dilema juga... takut2 keputusan yang aku baut nie salah...

hurm apepun berserah jek ler kepada takdir...

tetibe nampak lagit dah semakin hitam... huhuhu kena ler gi kutip kain2 yang dijemur... tapi aku bet semua dah kering... hehehehe...

welll guysss... aku dah dengar mak aku jerit... kok nieeee... angkat kain... hujan mau turunnn... (*baca ala2 intonasi pendekar masdor... pendekar bujang lapok...) hehehehehe

weelllll daaaa....

Monday, August 24, 2009

Sesejuk Berada Di Alaska...

hahahaha... amacam tajuk entri kali nie... best tak?! ala ala novel plak kan..

sekarang aku berada di kampung... hehehehe setelah 6 jam perjalanan... fuh memang laju la juga pak chik drebar tue bawak... tapi aku berterima kasih dengan dia... sebab kerana kelajuan itu aku sampai awal ke rumah and sempat ler bersahur dengan mak ngan bapak...

dan sepanjang 3 hari aku di kampung nie... aku belum melihat lagi sinaran matahari... hari2 hujan... sampaikan hari pertama puasa kami meredah hujan dipasar ramadan... kire ala2 kebal la kan... hahahaha... habis basah kuyup lami sumer... mak, bapak, aku and adik...

and sampai sekarang hujan asyik turun jek... sekejap ujan, sekejap berenti... huhuhu and yang best nyer sebab sejuk... aku memang suka sejuk sejuk nie... hehehehe... kire mcm dok kat alaska la... hahahhahaha...

sejuk sejuk pun aku masih pasang kipas... untuk lebih sejuk... waashhhh besh betul la...

Monday, August 17, 2009

Tegur Salah Tak Tegur Pun Salah

aku pun tak tau mana yang betul mana yang salah... aku tegur untuk kebaikan, tapi teguran aku disalah ertikan dan akhirnya aku pulak dipulaukan... cemana ek nak buat? ker aku tak patut tegur sebenarnya? hurm pepun aku dah tegur... then pandai2 lah fikir...

Friday, August 14, 2009

Rindu, Nervous, Bosan, Sejuk...

Rindu kat mak ngan bapak... lama gillerrr tak jumpe...

Nervous sebab dapat berita tadi... heharap tak benar...

Bosan... tak dak citer menarik kat TV...

Sejuk... sebab ujan... besh tido... ahahhaha...

Thursday, August 13, 2009

Bapak... Kau Akan Selamanya Dalam Hatiku...

artikel nie patutnya aku buat semalam... tapi dek kerana aku bz dengan keje2 di sekolah dan keadaan internet yang hampeh... makanya hari nie aku amik untuk buat semua nie...


Semalam, 12 Ogos 2009 genab umur bapak 59 tahun... rasa sekejap jek... bapak dah meningkat seusia itu... tapi dari mata kasar aku bapak tetap mcm bapak yang dulu...


aku ingat masa aku amik subjek BI kat u dulu, aku pernah buat artikel tentang ayah... tajuk artikel aku time tue is my hero...


bapak aku tak garang... tapi aku takut dengan bapak masa aku kecik2... tapi sekarang aku sayang dia... bapak jenis yang tak garang... cuma bapak jenis yang kurang bercakap... so muka nampak garang... hehehehe...


actually aku ngan bapak kurang rapat... maybe sebab lelaki kurang menunjukkan kasih sayang... hurm tapi aku tau dia sayang aku...


aku ingat masa aku form 5, time result SPM kuar, bukan main bapak nak bawak aku pi amik result... aku tau dia menaruh harapan yang tinggi... tapi aku dah kecewakan bapak... kok nie minta maaf ye bapak...


sampai ke hari nie pun kalo aku call umah bapak tak nak angkat... aku tau bapak akan sebak and sedih... cuma kadang2 ego lelaki tak nak tunjuk mende tue...


susah nak describe... tapi yang penting... aku sayang bapak sangat2...


SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 59, SEMOGA ALLAH MEMBERKATIMU, SEMOGA ALLAH MEMBERIKAN KEKUATAN PADAMU... KOK NIE SAYANG BAPAK SANGAT2...


Wednesday, August 12, 2009

TAHNIAH!!! Bangga Seh!!!

TAHNIAH!!!!


kepada Abdul Rahman Bin Kamaruddin... kerana berjaya menjadi johan Pertandingan Pidato Lembaga Hasil Dalam Negeri... Saya tumpang bangga seh...


Tuesday, August 11, 2009

GOOD LUCK ABDUL RAHMAN BIN KAMARUDDIN

ari nie jugak aku nak mengucapkan selamat maju jaya kepada Abdul Rahman Bin Kamaruddin... sebab dia adalah pelajar tingkatan 6 Atas Sejahtera yang mewakili Negeri Selangor ke Pertandingan Pidato Lembaga Hasil Dalam Negeri...

semoga berjaya...

Anis Salwa Ahmad

11 ogos 2009... genap 22 tahun umo adik aku... tanpa sedar rupanya adik aku dah 22 tahun... rasanya baru semalam aku tengok dia sekolah rendah dan menengah... huhuhu... makna juga... aku sudah semakin tua...


she is one and only adik yang aku ada... dalam idup aku, hanya dia... aku still aku masa dia baru lahir... punya la aku sayang dia... sampai org2 yang datang nak tengok dia tak leh tengok lama-lama... hahahaha lawak tol...


masa adik aku sekolah rendah pun sama... first adik aku masuk darjah 1 aku time tue darjah 5... bukan main excited and syok sebab adik aku satu sekolah ngan aku... hehehehe


tapi aku rasa dia adalah manusia yang tabah dan kuat... sebab apa yang dia lalui tak sesenang apa yang aku lalui... tapi aku yakin itu telah mendewasakan dia...


adik... i wish you HAPPY BIRTHDAY!!! semoga hari ini menjadi permulaan kepada kebahagiaan dan kejayaan... semoga semua impian menjadi kenyataan dan semoga perjalanan hidup mu dipersenangkan... i always love and miss you...


Monday, August 10, 2009

Sakit Badan...

huhuhu akibat join camping MPTE aku pun sakit badan... perut ada infection kuman rasanya... sakit dari tadi... balik sekolah sat gi nak tido... xamik mc sebab kelas tak banyak... sayang plak nak tinggal kelas...

Friday, August 7, 2009

Letih...

minggu nie saja dari isnin sampai khamis aku asyik balik lambat... sampai umah dari tempat keje tue awal... cuma keluar atas urusan lain tue yang melambatkan...

isnin aku ke kepong... jumpa syida nak bagi dia Al-Quran terjemahan yang dia kirim kat aku... sampai umah dia dah kul 4, sembang, gelak, bercerita... maka jadi ler pukul 6.00 sampai umah...

selasa plak, aku bawak nazrul farid and azri farid pi jusco... lepak dan makan... sampai umah dah pukul 6 jugak... huhuhuhu... tapi aku rasa this time is sangat berkualiti... sebab aku boleh menasihatkan mereka dan berkongsi cerita dengan mereka...

rabu plak, ikut budak2 form 6 pi kemensah... survey tempat dan bincang pasal aktiviti program... sampai umah dah pukul 8 malam...

khamis... aku pi beli tiket bus dan bayar bil tepon... sampai umah pun pukul 6... huhuhuhu...

tapi hari nie, aku balik umah kul 4 dari sekolah... mata mengantuk dan aku nak tido... dan aku tak nak kunci jam... aku tak kisah pukul berapa mata aku nak buka balik... sebab aku tau dia dah sangat penat... jadi mata... sekarang adalah masa untuk kau berehat...

Thursday, August 6, 2009

Hidup Ini Kadang2 Pelik

Hidup nie kadang2 pelik… kadang2 oke, kadang2 tak oke… ker… aku jek yang rasa mcm tue? Entah ler… tapi yang pasti aku nak hidup aku selalu oke and selalu on track… walaupun kesan daripada kursus pengurusan stress tue mcm dah nak habis… huhuhuhu JPNS aku nak lagi pi kursus pengurusan stress tue… huhuhu…

Semalam aku follow budak2 upper 6 pi kemensah… hurm it’s a nice place… rupanya disebalik zoo Negara dan kemajuan lembah kelang nie masih ada perkampungan yang indah… air terjun, sungai… fuhhh memang mendamaikan… aku suka tempat nie…

Tapi ada cerita tak best disebaliknya… huhuhu… dan inilah yang ingin kuceritakan sebagai pedoman diri sendiri dan mereka2 yang akan melalui hidup nih… sebenarnya aku suka sangat bila budak2 nie cakap nak buat program motivasi… memang best gile… maybe org2 yang kenal ngan aku tau yang aku memang suka program2 motivasi and mikrofon… hahahahaha 2 benda yang bila aku dapat, aku tak boleh berhenti… hahahaha…

So, semalam aku ikut derang pegi untuk tengok tapak and bincang dengan owner and penyelaras tempat tue yg derang panggil “daddy”… hurm nice name… kuang kuang kuang…

Hurm sebelum pegi aku tanya derang pukul berapa nak jalan… tapi sorg pun tak dapat comfirmkan… hurm oke ler… maybe sebab ramai jadi susah untuk fixkan masa… tapi bila part kat kantin, aku diperakukan seperti tidak wujud… aku sudah mula terasa dan tidak sedap ati… dah mula rasa mcm tak nak pegi… dan mula rasa mcm xbest…

Mulanya aku plan nak bawak derang and then balik umah tinggal beg and laptop then terus pegi… tapi sebab tunggu lama and sebab ati dah rasa tak best… aku balik dulu, tinggalkan beg and laptop kat umah meninggalkan meraka yang dok tunggu kat depan pagar… hurm yang pastinya bukan tunggu aku…

Then aku datang balik ke sekolah walaupun ati aku rasa berat nak join derang… tapi nasib baik bila masuk kete tue… aku rasa kurang stress sebab mereka2 yang ada dalam kete aku tue adalah mereka2 yang lawak2… yang boleh buat aku gelak…

So then aku lupa sekejap keberatan ati aku… sampai jek kat sana, setelah melalui pengalaman pokok tumbang ditengah jalan, kambing2 berkeliaran seperti derang pun bayar cukai jalan, production house tengah buat shooting kat tepi jalan (hahahaha… tetibe haze aku glamer jap), and pengalaman jupe nasir wahab live sebab dia pun buat shooting…

Sampai kat sana kami disambut oleh “daddy” mereka… hurm aku dok imagine dia nie tua dan uban dah penuh… selayaknya daddy dipanggil untuk org sebegitu… tapi rupanya masih muda… dalam 30-40 an la… so kami diplacekan disatu tempat yang mcm kedai runcit org asli… hurm tapi yang bestnya adalah melihat air sungai yang mengalir sejuk sampai terasa ketulang temulang aku… hahahaha…

Sampai jek… keberatan ati aku datang balik… hurm entah ape ler petunjuknya… then perbincangan pun bermula… dan seperti yang dijangka… aku hanya menjadi makhluk beku dan kaku… sebab aku tak tau apa2 tentang program tue dan aku tak tau apa2 yang nak dicelah… rasanya kalo melekat kat lereng bukit tanah merah tue pun tak dak yang sedar kewujudan aku…
Tapi yang paling menstresskan adalah… bila aku ditanya oleh “daddy” mereka tue tentang beberapa perkara berkaitan program… hurm nak jawab apa? Aku tak tau apa-apa… kalo korang yang membaca dok kat tempat aku, ape korang rasa?

Kalo korang rasa mcm aku rasa, maksudnya kita sama… kalo korang tak rasa mcm aku rasa, maknanya aku ler yang kuat touching… huahuahua…

Tapi aku sangat terasa, sebab pelajar tue pelajar aku… dan org tue walaupun dipanggil “daddy” oleh mereka tetap org luar… boleh bayang org dalam tak tau apa2… org luar plak tau lebih…
Dalam hati aku mcm2 keluar… kadang2 aku rasa kecik ati sebab aku tak diberitahu apa2, walhal aku selalu tanya tentatif program dah siap ke? Ada tentatif tak? Kadang2 tue aku rasa mcm derang ajak aku pi sana sebab aku beria-ia sangat nak pi? Pendek kata derang kesian la kat aku sebab aku terhegeh-hegeh sangat nak pegi… kadang2 plak aku rasa mcm aku just driver derang jek… tukang bawak kete untuk bawak derang pi sana sini… huhuhu…

Sepanjang sesi soal jawab tue… aku memang cakap dalam ati yang aku nak bagitau ketidakpuasan ati aku pada derang lepas keluar dari kawasan tue… tapi seperti tadi juga, since yang berada dalam kete aku tue adalah yang menggembirakan… jadi aku terlupa sekejap…
Tapi sewaktu menghantar derang balik aku ada peluang bila seorang pelajar mengungkit dan meminta maaf atas apa yang berlaku… means derang sedar yang aku terasa seperti manusia yang tidak tau apa2…

Aku terima kemaafan itu, tapi demi menjaga hati aku rasa aku tak akan join program itu seperti yang dirancangkan… aku akan pegi dan aku akan balik malam… aku tetap akan pegi… Cuma demi menjaga hati…

Ingatan aku kepada diri sendiri dan semua yang membaca… jagalah hati mereka2 yang berada dekat dengan anda… selalunya kita akan cenderung untuk tidak menjaga hati mereka2 nie, sebab kita rasa mereka2 yg dekat dengan kita tak akan berasa kecil ati dengan tindakan kita…