Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 24, 2010

Tuesday, February 23, 2010

Monday, February 22, 2010

Dag Dig Dug...

hehehe ala lagu dangdut nyanyian haiza... itulah yang aku rasakan hari nie... sebab aku telah bersua muka dengan "dia" selepas beberapa lama dok menjadi misteri... hahahaha...

okeh... selebihnya tak mau citer... hahaha biarlah rahsia...

yang pasti tidak akan terjadi apa2... tiada siapa akan terjatuh dan tiada siapa akan berdiri... aku tetap disini dengan pendirian aku...

i think dont meant to be with anyone... mak, plez jgn tanya lagi soalan keramat tue... sebab aku rasa aku tak dak masa depan yg cerah untuk itu... huhuhuhu...

biarlah aku hidup untuk Allah, yang pastinya... untuk diri sendiri dan untuk keluarga aku... cukup... yang lain aku malas nak fikir...

in the right word... letih nak fikir... kalo datang aku amik... kalo tak datang aku tak mintak...

Wednesday, February 17, 2010

Demam Facebook...

post ni aku tujukan untuk semua org especially aku dan FB addicted... hahahaha... dengan ingatan semoga FB yang kita ketagihan itu membawa kita kepada kebaikan... InsyaAllah semoga kita bijak menggunakannya...

beberapa hari lepas aku lepak2 dengan mak, kak da dan adik sambil sembang2... timbul lah citer tentang Facebook... hahahaha seriusly from my point of view FB merapakan aku dengan member2 dan cikgu2 lama aku...

contohnya melalui FB aku dapat jumpa member2 sekolah rendah yang dah hampir 14 tahun aku tinggalkan... aku juga dapat berjumpa balik dengan member sekolah menengah dan MRSM yang dah lama tak berhubung... sama jugak dengan member matriks, cikgu dan pensyarah2 lama dulu... termasuklah member masa di universiti dan member2 baru di sekolah tempat aku mengajar...

banyak jugak member yang aku dapat... cara aku senang jek... aku google nama derang, then aku akan dapat tau perkembangan derang serta samada derang ni ada FB ke tak... and satu lagi aku sedar... rupanya setiap org ada keunikan... hehehe walaupun nama tue tak berapa komersial atau banyak org pakai... tapi tetap aku dapat jumpa...

hurm pokok pangkalnya aku bertuah berjumpa FB sebab aku dapat jumpa member2 lama yang mungkin ada setengah nya dah tak ingat kat aku atau even tak pernah kenal aku pun... hahahaha...



p/s: still mencari beberapa org kawan yang maih gagal dihubungi... especially cikgu dan member sekolah rendah...

Thursday, February 11, 2010

Ape Yang Penting?! Kerjasama!!!

ari nie hdp lebih tenang... tapi SEPARUH JIWAKU PERGI... meninggalkan diriku dan kini berada dikampung... hahahaha masa aku duduk dalam kelas 6 ASH tadi pun rasa cam tak semangat jek... buku rekod untuk minggu nie pun tak terbuat... azamnya nak buat malam nie... tu pun kalo mata tak mengantuk cepat...


esok aku nak fokus pada carta organisasi... and board disiplin... huhuhu heharap sumernya oke... pastu petang nak pi umah kak rosnah... dia ada buat kenduri kesyukuran dan bacaan yassin... pastu balik dari umah kak rosnah... aku nak packing and balik...

YABEDABEDU... dapat balik kampung... rindu sungguh dengan famly dan kampung aku... misi kali nie untuk amik lagi gambar2 kat kampung dari angle yang lain pulak... hehehehe...

tak sabar nak jumpa mak ngan bapak... huhuhuhu rindu sungguh dengan depa... meriah la umah tue seminggu... dan aku harap kali meninggalkan kenangan yang abadi... huhuhu

Wednesday, February 10, 2010

Twinkle, twinkle little star...

hari nie Alhamdulillah berjaya menyelesaikan beberapa perkara... kebanyakannya menjurus kepada failing... huhuhu failing peribadi dan failing HEM... aku dah berjaya wujudkan dan hidupkan fail pengurusan HEM aku sendiri... untuk memuatkan maklumat2 berkaitan HEM yang aku dpt... dan aku jugak dah update fail2 HEM dalam bilik Puan Nik...

heharapnya cikgu2 berkenaan tak terkejut la bila tengok Fail2 derang kosong... huhuhu...

Tuesday, February 9, 2010

Andainya Bulan Retak Seribu... Bayangmu Ada Di Mana-Mana

suddenly bila tengok page Puan Dayang Fatimah http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000644641513&ref=ts mantan pengetua SMKGS and sekarang merangkap orang tertinggi dalam PPD Gombak... aku rasa bangga... sebab dalam hidup aku, aku ingat org yang berada di atas akan selalu di atas... tak mungkin bercampur dengan org bawah...



tapi Puan Dayang... memberikan aku semangat untuk menjadi seorang pemimpin yg baik... pemimpin yg mesra rakyat... pendekatannya membuka akaun FB dan menggunakannya dalam kalangan pengetua2 sekolah daerah gombak buat aku rasa bangga sebab aku rasa itulah caranya yg terbaik mendekati pekerja2 bawah yang jarang kita jumpa dan bersua muka...


SYABAS PUAN DAYANG!!!

Monday, February 8, 2010

Legaaa...

Alhamdulillah akhirnya aku punya kekuatan untuk melakukan apa yang aku rasakan betul... paling penting... untuk kebaikan diri aku sendiri...



bukan aku tak sudi... cuma aku perlu fikirkan tentang diri sendiri... dulu keje tak banyak, then boleh lah aku membantu... tapi skarang keje aku sendiri pun dah banyak sampai keje2 tambahan nie aku terpaksa bawak balik rumah... bila fikir2 memang aku single tapi aku juga perlu ruang untuk diri sendiri, untuk mengabdikan diri pada yang Maha Esa serta ruang untuk aku berehat...


bukan juga bermakna selama ini kerja tue mengganggu aku, tidak juga, cuma aku rasa kadang2 terbeban dengan kerja yang bukan kepunyaan aku...

kepada yang berkenaan... insyaAllah aku akan membantu jika ada kesulitan... membantu menunjukkan jalan bukan membantu menyelesaikan... bak kata pepatah jepun, membantu dengan memberikan joran, bukan dengan memberikan ikan...


insyaAllah semua akan menjadi baik...

Sunday, February 7, 2010

Hurm Entah Ler...

ada rahsia yang baru aku cipta dan aku masih belum bersedia untuk revealkan pada sesiapa... tunggu lah nti bila saatnya sesuai... huhuhu...

tapi biasa la, aku rasa tak lama pun aku simpan rahsia nie... sebab apa, sebab aku manusia yang tak pandai simpan rahsia... hahahahaha


ari nie aku lepak kat umah dengan hosmate aku... sorang hosmate aku balik umah abang dia... so tinggallah kami berdua... hurm memang kami dah bertekad untuk duk kat umah ari nie since sejak buka sekolah everyweekend ada jek aktiviti... sekolah la, jalan2 dating la, balik umah sedara mara la... so ari nie kami plan nak berhibernasi kat umah...


dan hari nie buat pertama kali nya dalam tahun 2010 aku bangun lewat... hahahaha bantai pukul 11 baru bangun... huhuhu... hurm pe lagi mandi2... kami pun kuar mkn... then singgah jap kat crazy sale phone... hurm inilah rahsianya... hehehehe... cuma aku nak bagitau kat sale tue, memang kita akan gila... sebab sale dia nak mampus... iphone yang rega mencecah seribu boleh dijual dengan rega 699... siap dapat hadiah lagi 1 i phone... tak ke gila namanya...

blackberry dia jual dengan harga rm788 by 1 free 1... and of course la made in china, taiwan and singapore dan bukan original... tapi bleh imagine tak harga dia drop sampai cam tue skali...

hurm memang gila la sekejap kat dalam tue... and bila kuar dari situ baru lah berpijak dibumi yang nyata... hahahahaha...

well... perut dah mula lapaq... hahahaha... well okeh la asaq pun tak solat lagi... chow dulu, nak gi pasar malam plak... hehehehe

Saturday, February 6, 2010

tunggang langgang...

hari nie sebab dah penat berkawad sekeliling sekolah, then puas mencari pasal dengan org yg tak dikenali and then puas tido... aku pun decide untuk masak puding roti di ambil daripada resepi kak noridah...



ada kisah puding roti nie... hehehehe... ala ari tue aku mkn kat kantin, aku nie mamang suka puding2 and agar2 nih... then bila nampak ada kat kantin, aku amik ler... besa la, kat sekolah tue derang memang suka tengok aku mkn... banyak yang kata aku makan nampak mcm berselera walaupun makanan kat kantin xsedap sebenarnya... hehehehe menikmati makanan sebenarnya...




so sambil mkn tue cikgu2 yg ada kat situ bercerita la tentang resepi puding roti nie... berbekalkan resepi kak aini, maka kak noridah pun mencuba pada hari berikut nya... dan... fuhhhh!!!! berjaya...



so hari nie turn aku lak mencuba... hehehehe...




okeh geng... nie resepi nya...



bahan A


1 tin susu cair jenama apa pun oke, pt aku guna susu cair Carnation

6 keping roti jenama apa pun tak pa tapi aku pakai roti Gardenia

1 sudu tepung kastad jenama blue key

1 biji telur jenama nutri plus

1 sudu esen vanila bunga raya



Bahan B

1 kampit agar-agar (aku tak ingat plak brand apa cuma aku nampak gambar burung layang2 jek kat plastik dia)
gula secukup rasa
air ikut sedap hati

Bahan C
1 tin nenas kiub jenama ayam brand

okeh nie steps dia...

masak sumer bahan B atas dapur... sambil campur sumer bahan A dan blend kan sampai sumer hancur...

bila agar2 dah cair sepenuhnya, masukkan bahan A yg dah di blend ke dalam agar2 yg sedang di masak...

then masak sampai mendidih sambil mengacau campuran...

kemudian, bila dah mendidih sepenuhnya, masukkan air sirap nenas dan kacau lebih kurang seminit... kemudian tutup api dan masukkan kedalam acuan yg anda suka atau yang ada dirumah anda... hehehehehe

potong nenas kiub tue dan hiaskan... kalo rajin lagi bleh letak skali cheri atau apa2 saja sebagai hiasan mengikut kesesuaian... kemudian, biarkan sejuk...

pastu makan la... tak sabar nak tunggu beku sebenarnya... aku dah lapa nih...





jeng... jeng... jeng... inilah hasilnya...




tak sabar nak makan nih...

aduh... ape lah rasanya nih...

Baru Jek Tadi New Post... Ada Lagi Rupanya Nak Cerita...

hurm yer... ada lagi nak cerita... aku bosan ler dengan manusia yang bersikap melampau... hurm aku dah anta mesej in the first place bagitau elok2 suh stop... hurm then reply lagi dengan pelbagai respons... itu ini dan begitu begini... MENGAPA mesti begitu?

setiap manusia ada privasi masing2... tak kira la dia siapa... baik atau jahat... tak pernah jumpa dan hanya melihat aku menerusi penulisan2 aku atau status2 yang aku tulis dekat FB dah cukup ker nak menilai baik bagus aku... sebab aku tak rasa la aku sebagus mana... dan apa yang aku citer kat blog aku and apa yang aku tulis kat status FB aku nie is apa yang aku rasa and apa yang aku lalui hari2... and aku tak pernah pun terlintas difikiran untuk menjadikan blog aku saluran dakwah kepada sesiapa... sebab aku rasa aku pun tak berapa cukup bagus... so anyone yang merasakan blog aku berguna... Alhamdulillah sila ambil yang positif... dan moga2 pahala itu dapat dipanjangkan... kalo sebalik nya... ape aku leh buat...

mungkin org lain bleh terima dengan gambar2 yang di postkan di blog atau di mesej anda... tapi ada juga yang tak dapat terima... dan mungkin juga ada yang merasa perkara yang sama seperti saya... ANNOYING... cuma mereka tak terkeluar atau tak kisah nak mendelete mesej2 anda hari2... fikir la privasi org len... aku pun ada blog... tapi aku tak la promote blog aku sampai anta mesej kat org suh tengok... aku just tulis jek kat profile yang aku ada blog dan tulis kat status aku bila aku update blog... tu jek... and nak tengok ke tak terpulang la... tak dek la sampai anta mesej kat member2 setiap kali aku update blog...

pada aku sape nak tengok, tengok lah, sape nak baca, baca lah, sape nak ikut, ikut la, sape nak kutuk, suka ati korang la...

end of the entri... harap faham la kepada sesiapa pun... hidup manusia berbeza2... jadi kena la fikir orang lain jugak... tak semua orang sama mcm kita... sebab tue ada pepatah rambut sama hitam hati lain2...

dan minta maaf la kepada sesiapa yang mendapat mesej aku suruh stop anta mesej notification atau promoting blog page dia... bukan aku tak suka... sebab aku tak penah buat kat orang, jadi aku tak suka orang buat kat aku... feel free to visit my blog... aku tak paksa... terima kasih juga kepada 29 org follower aku yang follow aku punyer blog dengan kerelaan hati... semoga apa yang aku tulis akan dapat dimanfaatkan bersama...

Ape Hukuman Nyer...

hurm masa aku kat u, aku diperkenalkan dengan words plagiat... hurm aku diberikan maknanya... menciplak atau menyalin sesuatu bahan bacaan dari buku dan menyatakan itu adalah hak nya... means kalo dalam assignment tue is menulis dalam assignment tanpa memasukkan kredit kepada si penulis buku atau membuat nota kaki...


mcm mana pulak kalo mengambil hasil usaha orang lain yang dah bersusah payah berbulan-bulan dari bulan disember buat, bila anta kena reject, buat balik semula, kena reject lagi and buat lagi balik then bulan januari baru diterima... kemudian hasil usaha itu senang2 di ambil oleh orang lain dan ditukar sikit-sikit mengikut keperluan dia, dan mengaku itu adalah hasil usaha nya... memilukan hati adalah orang itu mengambil nya dari orang lain yang diamanahkan oleh si penulis kepada dia untuk dibuat cetakan...


persoalan aku disini SALAH SIAPA?

salah penulis sebab memberi hasil usaha nya kepada org tengah untuk dihantar cetak?

atau... salah orang tengah tersebut kerana memberi kepada orang lain sehinggakan ini terjadi?

atau salah orang yang mengambil nya dari orang tengah dan mengubahnya serta membuat pengakuan itu adalah hasil usaha nya?

nilai lah sendiri dan muhasabah diri... siapa yang bodoh? (aku rasa aku bodoh sebab bagi kat org tengah tue, yar aku MENGAKU aku bodoh), siapa yang tak amanah? (aku rasa orang tengah TAK AMANAH sebab dia bagi kat org lain sehinggakan ini terjadi) dan siapa pula yang buat plagiat? (of course la org yang mengambil nya dari org tengah... penat2 org len bersengkang mata buat, dia senang lenang tukar2 sket mengaku dia buat...)

wahai dunia... adakah ini satu keadilan?!!!!

Thursday, February 4, 2010

Aku Harus Kuat...

2 minggu lepas aku rasa sangat senang dan tenang... sebab aku merasakan Allah sedang memerhati aku...


minggu ini aku mcm sedikit leka... dan aku rasa ada dosa yang aku lakukan... dalam hati selalu bertanya... kenapa susah benar hati ini nak istiqamah seperti minggu lepas...


ya Allah, aku perlukan seseorang untuk mengingatiku untuk sentiasa mengadapMu dan istiqamah terhadap amalan ku...

ya Allah, hadirkanlah insan itu dalam hidupku... aku tak kisah siapa dia... anak murid, guru, kawan, suami, abang, adik, kakak atau jiran atau sesiapa pun... asalkan aku boleh sentiasa mengingatiMu melaluinya..

Tuesday, February 2, 2010

2 Kisah Berbeza...

ari nie aku pi settle kan keje2 yang dah stuck almost a day... maklumlah semalam sumernya tak jadi sebab Hari Wilayah... then ari nie aku gi lah settlekan segalanya... dan Alhamdulillah syukur semuanya dpt disettlekan... tapi ada kisah disebaliknya...

firstly aku gi servis kete... sampai2 jek kat pusat servis tue... aku pun disambut oleh owner dia... tak sempat aku nak buka pintu kete, dia yg tolong buka kan... and terus greet... selamat petang, ada apa masalah? tanya dia... and aku pun ckp aku nak servis untuk 10000 punya... and dia pun amik buku servis aku and bawak aku msk ofis... duk depan komputer dia and dia tunjuk la spec and apa yg akan dia servis... dia bagi penerangan and tanya mana yang aku nak... so bila dah pilih dia pun suh aku duduk...

masa tu jam pukul 2.15 pm... tunggu punya tunggu kat bilik ber air cond dia... siap ada air mineral free and surat khabar and also tv... so aku pilih nak tengok tv... almaklum lah dah lama tak tengok tv... hehehe jakun kejap... then after sejam dia pun bagitau kete dah siap servis...

aku pun pi payment kaunter and bayar... full servis and siap basuh lagi... then bila dah siap aku pun terus ke destinasi seterusnya...

Bank Rakyat milik bumiputra sepenuhnya... sampai jek aku masuk dalam bank tue, terus aku ckp nak bayar insurans kete, then guard dia kata naik atas... aku pun naik atas... and amik nombor... tunggu punya tunggu, sampai la turn aku... aku pun ckp kat girl yang dok kat kunter tue aku nak bayar insurans... and dia ckp:

"owh sekejap yer... cik kena jupe encik manan..."

aku pun oke... then cari encik manan tak jupe... dia pas aku kat sorang mamat nie... yang mungkin muda atau sebaya aku... aku pun explain condition aku, and dia minta aku tunggu sebab org yang sepatutnya incharge tue tadak... refering tu encik manan la kan... then dia try call encik manan... aku dapat dengarla beberapa patah ayat dan as a degree holder aku paham ayat tue...

encik manan tue siap tanya kat mamat tue, aku nie perempuan ke lelaki... and mamat tue pun explain yang kata aku perempuan muda... and ayat yg paling aku tak tahan skali... bila mamat nie tanya dia kat mana... then aku dengar mamat nie ulang balik 7 ELEVEN!!! apekess kat 7-11 time opis hour nih... curi tulang ke hape!!!

mulalah sejuk aircond tak terasa nie... then tak per, sabar lagi... mamat nie pun datang and minta aku tinggalkan no fon... aku pun apa lagi... mula la panas bertambah...

aku pun minta kalo bleh nak settle ari nie... then dia pun cuba settlekan dan Alhamdulillah aku tak payah datang balik lagi dah untuk payment cuma aku perlu datang untuk amik road tax tue jek...

cuma kat sini ada beberapa perkara aku nak highlight:

1. aku puas hati giler dengan servis pusat servis kete tue... sebab dah 3 kali aku mendapatkan khidmat servis kat sana dan aku puas hati ketiga2 kalinya... dari A sampai Z... aku puas hati...

2. aku heran jugak la, sebab dah 2 kali aku datang bank rakyat tue nak jupe encik manan... dan 2 kali jugak encik manan tue tak dak... herankan...

3. aku heran jugak ape staff lain buat kat bank rakyat tue... sebab semuanya tak tau itu dan ini... ape kes...

4. cuma bank rakyat cawangan tue jek aku tak puas hati... kalo bank rakyat kangaq tue bagus sungguh... sebab memang treat costomer baek sangat.. (hehehe kredit to encik Irwan and encik Farizan) 2 org yang pernah aku berurusan...

5. kalo mcm nie lah treat costomer, susah la nak untung banyak...

6. ralat sket, sebab guy cute kat pusat servis tue tak dak ari nie... cuti ker dia?! hopefully dia masih bekerja di situ... bleh ler aku cuci mata setiap kali pi servis kete...

Monday, February 1, 2010

SIOT Betul!!!

punya la berkobar-kobar nak balik awal...
plan tadi kan nak gi bayar insurans kete and nak gi servis Haze yang dah masuk 10 000 km/h...
dah dekat dengan pusat servis...
aku pun dengar la dari corong radio hot fm yang mengucapkan selamat bercuti pada semua warga wilayah...
ceh siottt betul sure la bank and pusat servis tu tutup...
and bila sampai...
memang betul pun...
ceh hampeh!!!
maka pulang la aku dengan kehampaan...

Hari Ini Hari Apa?!

* sila baca tajuk di atas seperti intonasi abby abadi dalam iklan rebina...

pagi nie sangat ceria... bunyi burung2 dok menyanyi dan menari2 dilangit...

and hari nie ada perasmian bulan bahasa... so far oke dan tak dak komen ape2...


aku... cam biasa la... rutin harian... datang kesekolah dan buat keje... cuma minggu nie harap semuanya berjalan lancar...

rancangan pelajaran harian... alhamdulillah dah siap sampai hari selasa minggu depan... cuma perlu keep on track dan jangan sampai jadi last minit lagi...

skang pulak dalam proses menyiapkan fail pengurusan hem dan pengurusan form 6... dah banyak menda dalam urusan hem yg aku buat... humban semuanya entah kemana2... nti nak cari susah... so harap fail pengurusan HEM dapat disiapkan segera...

and suddenly aku rindu mak dan bapak... tak sabar nak tunggu CNY untuk balik kampung...

balik nti nak balik on time... then nak pi servis kete and bayar insurans kete... hurm ingat nak suh bapak jek tapi dia pun tak sihat... so better aku buat sendiri lah...


hurm need to stop... ada a few things lagi aku nak settle sebelum balik umah... hehehehe wish me luck... and for those yg duk kat wilayah tue... aku memang dengki dengan korang ari nie... heeee