Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, April 29, 2010

Mungkin Selamat Tinggal Adalah Ucapan Terbaik...

sekarang mungkin tiada ucapan yang lebih baik utk aku ucapkan selain dari SELAMAT TINGGAL... entah bila la nak jupe lagi... saya juga tidak pasti bila kita akan bertemu kembali... cuma yang pasti masa2 yang ditinggalkan tue akan menjadi kenangan yg sweet sangat...

Wednesday, April 28, 2010

Perlu Istikarah Ke?

ramai yang menyarankan aku buat istikarah... tapiiii...

1. aku takut sebab aku tak penah buat istikarah sejak 3 thn lepas...

2. aku nie amalan wajib pun aku tak berapa bagus... apekah istikarah ku akan diterima? ya Allah, berikahlah aku hidayah Mu

3. huhu aku tak cukup kuat sebenarnya nak menghadapi kenyataan kalo dia bukan utk aku...

Masih Belum Berhenti Berharap..

hari hari saya on Facebook...



hari hari saya berharap dia online...



tapi...



dia tetap tak online...



Tuesday, April 27, 2010

Jiwa Saya Kacau...

ari ni saya dapat berita yang encik R akan pergi... atau dalam perkataan yang lebih baik... di paksa pergi... kemana? buat apa? tak perlu saya cerita... yg penting encik R akan pergi...


saya mendapat berita itu dalam keadaan yang kurang bersedia... mungkin juga saya tahu lebih dulu berbanding encik R...


perjalanan hidup saya berubah terus setelah berita itu sampai kemata saya... jantung saya berdebar kuat, usus saya seperti dipintal2, mata saya mula merah berkaca, muka saya mula merah... saya mula rasa letih dan hilang semangat..


masuk ke kelas pun tak besemangat utk mengajar... seolah2 pergi bersama berita yg telah saya terima...


balik petang... saya terus tido... sampai farid sms pun saya reply dalam tido... maafkan saya farid... separuh jiwa saya pergi bersamanya...


saya mahu menangis tp mata saya tak mahu... saya rasa saya tak boleh simpan sorang2... tapi pada siapa saya perlu bercerita... akhirnya bitah juga yang tahu... saya cuba call adik utk ckp... tapi saya tau esok dia exam... jadi saya batalkan hasrat utk bercerita...


dulu... saya cuba nafikan perasaan saya pada encik R... sebab saya takut saya bertepuj sebelah tangan... tp bila saya tau encik R akan pergi... perasaan tue tak dapat disembunyikan... tapi saya masih takut... sebab saya tak tau apa perasaan encik R pada saya...


mungkin saya hanya bertepuk sebelah tangan... ye la kan siapa saya untuk di cintai... saya tidak punya rupa paras yang cantik... tiada langsung dalam diri saya ciri2 perempuan yg baik...

jadi saya memilih utk berdiam diri... tapi serius sudah lama saya tak menangis kerana lelaki... kenapa saya begitu emosi bila mendapat tahu dia akan pergi... kenapa?

ya Allah... jadikanlah persahabatan ini kerana Allah... dan andai dia jodoh aku... aku redha ya Allah...


p/s: air mata sudah mengalir~

Bukan Dia Ker?

hurm ari ni aku dpt berita kurang senang... mungkin pas nih encik R akan pergi jauh... hurm mungkin bukan dia ker orang tue?

hurm entah ler... saya tak pasti...

ya Allah... saya redha dengan ketentuan Mu... saya terima apa juga yang telah Kau tetapkan utk aku...


Aku Redha!!!

Monday, April 26, 2010

Kadang2 Dunia Ini Pelik...


betul lah pepatah melayu jangan menilai org dari luarannya... hurm itulah yg jadi ke aku nih... hehehe sudah ku judge buku tu tak best sebelum aku buka buku tue... sebab ape? sebab kulit buku tue tak menarik... dan aku lebih tertarik dengan satu buku lain yg kulitnya lebih ceria dan memenuhi citarasa aku...


and nyatanya...


buku tue... tak best langsung...


azni memang selalu gini... selalu salah pilih...


hurm ya Allah semoga aku dapat memilih dengan baik...


ari ni aku buat projek baik punya dengan ayu, farid, safwan and fazrul... hurm tujuan aku adalah tidak lain utk menaikkan semangat mereka... biar mereka cuak sket tengok musuh mereka bersungguh2 untuk menang...


balikd ari buat projek baik punya tue, aku belanja derang mkan... aktiviti wajib utk aku... hurm actually bagus jugak... sebab aku memang plan nak gunakan sebahagian wang gaji aku utk tujuan derma dan kebajikan... anggap sahaja belanja anak2 muridku itu adalah amalan jariah aku utk org yg sedang menuntut ilmu... semoga Allah memurahkan rezeki ku serta memberkati tingkah laku ku...


malam nie besa lerh... lepak2... mana dek keje lain... cuma malam ni aku prepare utk lecture esok... hurm bahan dah ada cuma nak kena edit sket2 jek... hehee...

Minta Maaf...







ENCIK R...






MAAFKAN SAYA...


SAYA TELAH SALAH FAHAM DENGAN ANDA...


MAAFKAN SAYA...


MAAFKAN SAYA...


MAAFKAN SAYA...




Sunday, April 25, 2010

Rindukah itu...




hurm suddenly tadi masa tengah makan kat KFC dengan kak mar and nida... kepala otak teringatkan encik R...

mungkin sebab dah 1 minggu tak bersua muka...

tapi dia siapa utk aku ingat... ramai lagi org lain yg jauh dari aku utk aku ingat...


erkk...
RINDUKAH ITU?

Saturday, April 24, 2010

I Cant Fight This Feeling

I can't fight this feeling any longer

And yet I'm still afraid to let it flow

What started out as friendship

Has grown stronger

I only wish I had the strength to let it show

I tell myself that I can't hold out forever

I said there is no reason for my fear
'Cause I feel so secure when we're together
You give my life direction
You make everything so clear

And even as I wander
I'm keeping you in sight
You're a candle in the window
On a cold, dark winter's night
And I'm getting closer than I ever thought I might

And I can't fight this feeling anymore
I've forgotten what I started fighting for
It's time to bring this ship into the shore
And throw away the oars, forever

'Cause I can't fight this feeling anymore

I've forgotten what I started fighting for

And if I have to crawl upon the floor

Come crashing through your door

Baby, I can't fight this feeling anymore

My life has been such a whirlwind since I saw you
I've been running round in circles in my mind
And it always seems that I'm following you, girl
'Cause you take me to the places
That alone I'd never find

And even as I wander
I'm keeping you in sight
You're a candle in the wind
On a cold, dark winter's night
And I'm getting closer than I ever thought I might

And I can't fight this feeling anymore
I've forgotten what I started fighting for
It's time to bring this ship into the shore
And throw away the oars, forever

'Cause I can't fight this feeling anymore

I've forgotten what I started fighting for

And if I have to crawl upon the floor

Niezwan Abdul Wahid...

Niezwan... entri ni khas untuk awak...

saya manusia kecil dalam hidup awak... tp untuk saya, awak manusia besar dalam hidup saya... kekuatan yang saya lihat dari wajah awak tadi mungkin langsung tak ada dalam diri saya... terus terang saya katakan saya tidak kuat untuk menghadapi ujian yang seperti awak hadapi sekarang...

pertamanya... takziah atas kehilangan ini... Allah lebih sayangkan dia... dan kita harus redha dengan kepergiannya... walaupun sebenarnya kita sangat sayangkan dia...

keduanya... sekarang... mak dan adik2 benar2 perlukan awak... jadi awak harus kuat... insyaAllah rakan2 dan para guru akan selalu memberi sokongan... menangis bukan bererti lemah... sebenarnya menangis menjadikan kita lebih kuat... serius saat menulis entri ini... saya tak berhenti menangis... sebab niezwan yg saya kenal selalu tersenyum, dan hari ini setelah ujian yg berat ini, awak masih tersenyum... dan dengan itu saya tahu sungguh berat bebanan yg awak tanggung... lebih berat dari mata saya yg melihat...

ketiga... mungkin awak tak sempat berjumpa ayah untuk kali terakhir... tp insyaAllah doa awak untuknya akan kekal bersama2nya hingga akhirat... banyakkan doakan kesejahteraan ayah, banyak sedekahkan yassin dan al-fatihah... semoga kuburnya diterangi dan diluaskan...

niezwan... kuat kan semangat dan tabahkan hati... jangan jadikan ujian ini sebagai penghalang kejayaan awak... ayah awak... dimana juga dia berada sentiasa mahukan anak2 nya berjaya... realisasikan impiannya... jadikan diri awak anak yang membanggakannya dunia dan akhirat...

p/s 1: saya tau dalam follower saya ada classmate niezwan... plez berikan dia moral support dan bantuan... nasihat juga bantuan, tadahan telinga mendengar luahan hati juga bantuan... insyaAllah kita akan sama2 berjaya...

p/s 2: doa saya moga niezwan sangat kuat... banyak kematian yang saya hadapi, saudara terdekat mahupun sahabat handai... tapi inilah pertama kali saya menangis... sebab saya melihat awak tersenyum menahan dugaan...

p/ s 3: walaupun kita cuma kenal baik di FB dan bertegur sapa hanya sekali sekala... saya tetap bleh membantu sekiranya awak memerlukan bantuan... feel free to meet me...

Friday, April 23, 2010

3 Hari 2 Malam

selasa, rabu dan khamis lepas... hurm aku ikut pelajar form 5 and 6 and ada juga form 4 pegi kursus kem bina insan di tg karang... hehehe first time drive sendiri... hurm nice place... hurm keliling nya sawah padi... sedap mata memandang... buat aku merindui kampung alor sena...

perkara2 menarik di kem...

1. katil yang hebat...

sampai2 jek... pelajar sumer diberi khemah... tp kami cikgu2 diberi katil... huhu satu katakutan aku adalah... "bleh ker katil ni menampung berat aku" hahahaha... malam pertama tido... oke la tp tido tak nyenyak... sakit tengkuk... malam kedua naikkan khemah... tinggalkan katil tido dalam khemah...

2. makanan yang banyak...

frst time aku pi camping makanan cukup... hahaha no ration... gila lah... nasik 2 kali sehari... makan 6 kali sehari... balik gombak... terus perut minta diisi selalu... hish tak leh jadi... kena kembalikan disiplin lama...

3. air di catu...

part yg paling tk best adalah air yg dicatu... pelajar oke la sebab derang bercamping... normal la kena catu air... tapi cikgu ni pun kena catu... so first2 kena tunggu budak mandi sumer dulu... baru cikgu mandi... tapi part mandi memang best... hehehehe... mandi beramai2...

4. jurulatih...

hurm actually ada jurulatih... tp entah ler... kurang berpuas hati jugak... maybe next time kita kena explain kat derang apa yg kita mahu dan apa yg kita perlu... baru pelaksanaan tu oke...

5. sesi kaunseling...

hurm rupa2nya cikgu hamidon, ustaz fadzli dan cikgu khairil... bleh jadi kaunselor... hehehe

6. rendam dalam air...

petang rabu pelajar2 ni ada 3 aktiviti out door... hurm dinamika game (kerjasama itu penting, satu hati juga penting), paintball (tak pegi tengok pun), and orientaring... hurm nice and best... petang nya budak2 pun penat...

7. azwan dan nazim...

hurm kisah ini mungkin kisah kecil sepanjang kem... aku melihat bagaimana mereka berdua yang dah bersekolah di gombak setia selama 5 thn baru pertama kali berkenalan dan akhirnya bersahabat baik... keep the good relationship... bertambahnya sahabat akan meluaskan pengalaman kita...

8.overall...

overall camping is best... kebanyakan yg bertanya... aku akan jawab... badan penat tapi otak release... yes itulah tujuan aku sebenarnya... hurm harap lepas nih ada lagi camping2 gini... aku mahu ikut...

Monday, April 19, 2010

Banyak Yang Ingin Aku Ceritakan...

banyak yg aku nak ceritakan... tp entah la terluah atau tidak... hurm kepada follower yg selalu follow aku... minta maaf la kalo mata u all sakit membaca blog aku sejak 2 menjak nih... tp tu lah jiwa aku skang... dah almost 6 years aku padamkan perasaan cinta kat org dan selalu berdoa... moga2 tiada yang ketiga... sebab pertama dan kedua cukup menyiksakan...

tapi lately aku perasan... perasaan tue datang lagi... huhu entah la... tp kali nie pada 2 org lelaki sekaligus... yang kedua2nya berbeza personaliti... hurm entah la... aku tak pasti...

encik 1... yg pertama aku kenali... hurm mula2 kenal biasa jek... tp sejak 2 menjak nih... aku suka dia... mungkin lepas kenal dengan lebih close... aku tau dia cemana... dia lelaki ideal idaman wanita... hahaha ada lah juga kekurangan nya... tp aku rasa sifat kelebihannya lebih terserlah... sebab tak ramai yang mempunyai sifat tue...

encik 1... terlalu sopan... encik 1 terlalu berjaga2 dengan percakapannya... encik 1... sangat teliti dan kemas... encik 1 juga sangat hebat... encik 1... warak (itu sebenarnya pakej dia) walaupun encik 1 bukan ustaz... encik 1 sangat2 baik...

lately aku selalu dengan encik 1... dan aku selalu kuat bila nampak muka encik 1... hurm semangat yg hilang pun akan selalu hidup bila aku nampak encik 1...

tapi aku dengan encik 1 berbeza... banyak yang bezanya... aku tak sebaik encik 1... mulut aku tak semanis encik 1... dan aku bukanlah alim warak mcm encik 1... kalo ditengokkan aku dan encik 1 mcm langit dan bumi... jauuuuhhhh nun disana... jadi aku tak berani nak menaruh harapan tinggi...


encik 2... aku kenal encik 2 gitu2 jek... mungkin sebab dia peramah maka aku kenal dia... encik 2 ada sifat2 cam aku... mudah mesra, rajin bersembang, banyak bercakap... itulah penilaian aku pada encik 2... yg lain aku tak tau sebab aku belum kenal encik 2 sepenuhnya... tapi aku tau aku ngan encik 2 pun ada perbezaannya... tapi aku melihat aku dengan encik 2 banyak persamaan...

tapi cara hidup encik 2 tak sama dengan cara hidup aku... encik 2 is golongan lelaki meteroseksual... hahaha bergaya dan ada kelas... bukan mcm aku perempuan kampung yang langsung tak tau apa itu handbag prada, LV, gucci, alat mekap berjenama, kasut berjenama lain selain Bata dan perfume jenama lain selain dari perfume cosway dan one drop perfume...

layak ler untuk encik 2... aku fikir seperti tidak layak... huhuhu...

ramai yg kata... encik 2 mengingatkan mereka pada aku... dan ramai yg cakap aku mengingatkan mereka pada encik 2... tak kurang juga yang meramalkan aku berjodoh dengan encik 2... hurm entah la...

lately aku dah tak close dengan encik 2... sebab everthing dah back to normal... bagus jugak sebab aku takut jugak... dengan bawaan mulut org... aku akan lebih menyukai encik 2... paling teruk kalo encik 2 tahu aku suka dia... hahaha lagi susah...

and lately jugak... ada org lain cuba close dengan encik 1... org yg aku lihat ideal dengan encik 1 berbanding aku... hurm jeles jugak... tp entah la... aku pun akui mereka ideal... dan aku akui mereka sepadan... jadi apa lagi yg harus aku katakan...

entah la... aku pun tak pasti dengan perasaan aku... skang aku decide utk biarkan perasaan ini sebegini... sebab aku jek yg suka encik 1 dan encik 2... tp derang tak tau pun... so tak pe lah... like btah (xstudent) aku ckp... enjoy with the feeling... dan bila sampai masanya Allah akan tentukan...

tapi kadang2 aku takut... takut kalo ditakdirkan encik 1 adalah jodoh ku... bukan ape... seperti yg aku katakan... aku tidaklah sebaik mana... aku memang tak layak pun utk encik 1... tentu encik 1 akan susah memiliki aku sebagai jodoh... sebab aku bukan sebaik dia...

dan dengan itu bukanlah juga bermakna aku suka atau berani mengatakan yg encik 2 adalah jodohku... sebab dari pandangan aku, encik 2 tak mampu utk membimbing aku ke jalan Allah... tak seperti encik 1... tapi entah la... susah nak nilai org sebenarnya...

hurm cuma doakan aku untuk mendapat suami yang terbaik yang boleh membimbing aku kejalan Allah... walaupun "dia" bukan encik 1 atau encik 2... aku redha, asalkan "dia" boleh membimbing aku ke jalan Allah...

banyak persoalan yg selalu bermain dalam fikiran aku ttg jodoh, yg aku tak pasti bila akan terjawab... huhuhu hanya Allah yang Maha Berkuasa menentukannya...

Selamat Tinggal Gombak Setia...

hurm Selamat Tinggal Gombak Setia...

Selamat tinggal pengakap 21...

selamat tinggal 6 atas sejahtera...

selamat tinggal puan nik...

selamat tinggal pengawas (tak pe mak u all dah datang balik... saya ni mak tiri jek)...

selamat tinggal kekasih hati...

selamat tinggal gundah gulana...

selamat tinggal segala sakit hati...

















saya akan balik semula selepas 3 hari insyaAllah... ehehehe berikan saya waktu untuk bertenang...

Aku Redha...

tak ada ayat yg boleh aku huraikan... cuma aku ingin katakan yang aku redha... redha dengan ketentuan Allah... aku betul2 redha...

Saturday, April 17, 2010

Sabtu Yang Sabtu..

pagi2 sabtu nie sedap duduk dalam selimut... hurm tapi aku kena pulak bangun awal... pi sekolah untuk program ezi sains... wahahaha

tapi suddenly aku rasa ada sesuatu antara mereka... dan kenapa aku jeles... kenapa aku rasa cemburu... mungkin sebab aku suka "dia" huhuhu...

bila muhasabah diri... yes aku sedar siapa aku... aku tak la sebaik dia... aku kalo nak compared dengan perempuan tue memang jauh sangat... aku kasar, aku bukan lemah lembut, hati aku keras, hati dia lembut, dia penyabar bukan mcm aku yang kurang sabar...

"dia" yg aku cintai mungkin akan memilih perempuan tue berbanding aku... ye lah sape yang nak perempuan yg mcm aku kan... zero... tak dak pakej pun jadi ppuan yang baik...

petang tadi aku dah mula redha... cuma aku takut sangat... sebab aku ada banyak benda yang aku perlu buat bersama2... and aku sangat takut bila aku tgk kemesraan mereka, aku akan bt something di luar jangkaan... mcm masa aku dan ija sama2 suka meon dulu... banyak perlakuan aku yang menyebabkan ternampaknya perasaan aku pada meon... aku tak nak...

aku heran betol kenapa sejak dua menjak ni banyak betul masalah2 hati yang aku alam... krisis dengan encik R dah hampir reda bila encik R dan aku dah kembali seperti keadaan asal... ni tambah lak krisis baru...

serius hati aku penat... sangat penat... ya Allah, bantu aku keluar dari keadaan nie... sebab aku benci melihat mereka bahagia... sebab aku sangat sakit... bantu aku untuk kembali ceria seperti dulu...

Friday, April 16, 2010

Jodoh Pertemuan Di Tangan Tuhan...

aku bersyukur ya Allah... kerana menemukan aku dengan manusia2 hebat... aku bersyukur kerana setiap hari yang aku lalui penuh dengan pengalaman, pengajaran serta kenangan pahit dan manis... yang boleh aku simpan kemas supaya menjadi bahan tawa dan tangis aku suatu hari nti bila aku sudah tidak ada apa yang boleh aku lakukan lagi...



aku bersyukur ya Allah...



aku bersyukur ya Allah...



aku bersyukur ya Allah...



hidup, mati, pertemuan, perpisahan dan jodoh sumer Allah yg tentukan... even aku tau Allah dah tentukan jodoh aku... tapi aku amat berharap sangat2 Allah menghadirkan untuk aku "dia" yang beriman... sebab aku nie jahat, banyak buat dosa, banyak buat salah... memang aku tak deserve someone yang sebaik itu... tapi aku berharap sangat aku mendapat "dia" yang beriman... sebab aku mahu dia guide aku kejalan yang lurus... sentiasa lurus dan tidak bengkok...

entah la ya Allah... tapi aku redha dengan segala ketentuanMu... siapa saja aku redha...

p/s: rindu mak sangat2...

Wednesday, April 14, 2010

Waduh Waduh Buk!!!

hari nie something happen... hurm tapi so far aku tak nak citer lebih2... aku anggap semua nie ujian Allah untuk kami... sebab kami dah baik dan hubungan kami dah erat...

biasalah kan syaitan... memang suka menguji dan memporak perandakan keharmonian manusia... aku redha dengan ketentuan Allah... semoga Allah bersama kami kerana kami bersahabat kerana Allah...

serius aku mula close dengan mereka selepas aku dapat ngajar sains... 2008... Alhamdulillah... syukur sebab dapat ajar sains... dan aku betul2 bersyukur dapat masuk line yg hampir dengan opsyen aku... dari situ aku mula kenal dengan mereka2 yang berada di situ... dan aku mula rasa seronok ada kat situ sebab aku rasa aku dapat mendekatkan diri dengan Allah... banyak cerita menarik dan pengalaman yang aku dapat kongsikan... actually aku banyak dengar nasihat dari kakak2 nie...

banyak pengalaman yang aku dengar dari derang... banyak nasihat derang yang aku dapat... sebab tue bila aku dah tak ajar sains... aku berat hati nak tinggalkan bilik tue... sekarang setelah pelbagai perkara berlaku... hubungan kami semakin baik dan erat... dan kami memang rapat antara satu dengan yang lain...

mungkin kerana itu syaitan tidak duduk diam... bukan kah dia memang akan sentiasa terbakar bila melihat silaturahim antara umat islam bertambah kuat?! dan aku yakin ini ujian Allah untuk kami... kami harus kuat dan kami harus bersatu... insyaAllah kami akan menang...

cuma aku harap kerjasama dari semua orang... bukan sekadar aku yang kuat, dan bukan sekadar aku yang bersatu... itu yang aku harapkan...

Ya Allah, Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini (kak zurina, kak noridah, kak wan radiah, kak azrina, kak zulailah, kak maria, kak hunnah, kak paridah, dan semua kakak2 yang ada di lab sains) telah berkumpul kerana mengasihi-Mu, bertemu dan patuh perintah-Mu,bersatu memikul beban dakwah-Mu, Hati2 ini telah mengikat janji setia utk mendaulat&menyokong syariat-Mu,maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya.kekalkanlah kemesraan antara hati2 ini.tunjuklah kpd hati2 ini jalan-Nya.penuhkan hati2 ni dengan cahaya rabbani yang tidak kunjung malap.lapangkan hati2 ini dengan limpahan iman/keyakinan...

Tuesday, April 13, 2010

Cubaan Apa Lagi Ini Ya Allah...

cubaan apa lagi yang akan Kau berikan pada aku nie ya Allah... terasa semakin berat untuk menanggung semua nie... tapi aku yakin Kau hanya memberikan aku cubaan yang mampu aku terima... dan aku sudah berjanji untuk redha... cuma aku takut... aku gagal mengawal diri aku... sehingga aku kalah pada syaitan...

ya Allah... lindungilah aku dari segala kejahatan dan hasutan syaitan...

aku tak tau aku sekuat mana... aku tak yakin aku kuat atau tidak... tapi aku yakin Allah sentiasa bersama aku... itu yang pasti...

berita yang aku dengar tadi memang amat mengejutkan... walaupun berbunga gembira... tapi tetap aku merasa gentar dan berdebar... sebab aku yakin itu bukan permulaan yang baik...

Monday, April 12, 2010

Saya Sudah Mula Sayang Awak...

statement tak leh blah... hahahaha statement yg buat aku nak tergelak tergolek2...

tapi minta maaflah awak... sebab saya masih belum dapat get rid him from my heart... so cemana nak replace awak... berikan kita masa supaya kita bleh mencari ruang persamaan antara kita... berikan kita ruang agar dapat kita berfikir dengan waras... adakah kita benar2 tercipta untuk bersama... saya amat takut memilih... sebab tue saya lebih suka mencintai dalam diam.. saya harap awak mengerti...

banyak yang perlu difikirkan... dan banyak juga yang perlu dipertimbangkan... lebih masa diperlukan untuk semua nih... lebih masa untuk mengenali antara kita... awak tau saya banyak sifat buruk... saya kuat makan, saya suka gelak kuat2, saya suka menangis, saya suka marah orang, saya suka membebel dan saya juga kut cemburu... boleh ker awak menerima saya dengan sifat buruk saya nih?!

kalo awak dapat terima saya seadanya... maka saya juga akan dapat menerima awak seadanya... dan yakinlah... andai cinta ini kerana Ilahi... insyaAllah kita akan berbahagia... yakin juga kalau kita tercipta untuk bersama... insyaAllah kita akan bersatu kelak...

Sunday, April 11, 2010



Kerana Cinta...


Cinta Itu Cahaya Sanubari,

Kurniaan Tuhan fitrah Insani,

Dan Di Mana Terciptanya Cinta,

Di Situ Rindu Bermula,

Cinta Itu Tidak Pernah Meminta,

Tetapi Memberi Sepenuh Rela,

Rasa Bahagia Biarpun Sengsara,

Berkorban Segala-gala,

Semua Kerana Cinta,

Yang Pahit Manis Di Rasa,

Menghibur Nestapa Merawat Duka Damai Di Jiwa,

Terpadamlah Api Benci Permusuhan,

Terjalinlah Kasih Sayang,

Begitulah Cinta Yang Diidamkan,

Tanpa Nafsu Yang Mencemarkan,

Dan Jangan Pula Kerana Bercinta,

Kita Pun Leka Entah Ke Mana,

Dan Jangan Pula Kerana Bercinta,

Tergadai Semua Maruah Agama,

Cinta Yang Sejati Hanya Cintakan Illahi,

Cinta Ayah Bonda Tulus Suci Selamanya,

Cintakan Saudara Masa Berada Hanya Sementara,

Cinta Sesama Insan Suburkan Dengan Ketakwaan…

Tenang...

sesungguhnya bila kita melupakan Allah, syaitan sentiasa mengingati kita... huhu na'uzubillah...

ya Allah... aku tenang hari nie... banyak yang menenangkan aku... mungkin kerana sulat subuh yang aku buat di awal waktu... syukur kerana aku terjaga di awal waktu walaupun aku tidur agak lewat... 2.45 pagi baru aku tidur... tapi 6 pagi aku sudah terjaga dan diberi kekuatan untuk bangun...

syukur kerana aku berjaya melawan hasutan syaitan yang mengajak aku utk tidur semula...

lately ni... sejak seorang sahbat meletakkan link lagu kerana cinta... aku mula suka lagu tu... hurm adakah kerana hati ku berbunga2 cintan cintun... whahaha... ya Allah... biarlah aku jatuh cinta hanya dengan dia yang berhak ke atas hidupku...

Ya Allah Berikan Kami Kekuatan

ari nie ada gotong royong... tapi kebanyakan aktiviti gagal dijalankan especially bab2 mengecat... sebab hari hujan... tapi syukur sekolah nampak ceria dengan sentuhan tangan pelajar2 dan guru2...

balik makannn... dan tengok tv... then disebabkan citer industan tak best... makanya aku amik keputusan untuk tido...

agak lama jugak tido... hurm sampaikan apa yg berlaku pun aku tak tau and yang pastinya kerana cuaca yg tak terlalu panas... maka aku sedap menarik selimut...

bangun... terus tengok citer own with love... hurm nice... citer yang baru aku follow beberapa episod... tapi ape... seminggu sekali... hahaha.. tapi manusia selalu mcm tuekan... bila org tue dah jadi milik org len, baru nak sibuk2 mengejar... dah terlambat la bro...

malamnya aku dok lepak2 download zikir2 and tengok citer tiupan sangkakala... citer yang memang tak leh blah... cuma doa aku... aku bukan seperti rita rudaini dalam citer tue... dan aku harap sangat aku mendapat suami yang beriman...

and now here i am... kesan daripada tido tadi... makanya mata aku tidak bisa tutup... hurm perasaan plak bercampur baur... dipengaruhi banyak perkara... perasaan sendiri, perasaan kerja disekolah, perasaan dirumah, perasaan dikampung dan perasaan pada seseorang...

1. serius aku kata... aku sangat rindukan mak... bapak... aku betul2 nak peluk derang sekarang... aku betul2 nak cium derang sekarang...

2. hurm aku tak usre farid baca ke tak blog aku... tapi saya nak advice awak... hidup ikut flow... tanggungjawab adalah pasti... saya rasa awak sedang stress... saya tak tau apa lagi yang saya bleh buat untuk bantu awak... serius saya kesian dengan awak... why dont kita rest for at least 3 days... then kita fikirkan cara nya... dont force your self... bnyk menda yang awak kena fikirkan... life, study and yg lain2 lagi... biarkan saja ia ikut flow... saya takut hal pengakap menstresskan awak...

3. hurm tadi masa disekolah aku dengar lagi 1 cerita kurang best... serius jauh disudut hati aku suka bercampur takut... ya Allah, aku memang terasa nak ceritakan hal2 ini pada seseorang yang boleh dipercayai... tapi serius... aku tak percayakan sesiapa... and hanya padaMu aku berserah dan hanya padaMu aku memohon pertolongan... ya Allah... Kau tau apa dalam hati aku walaupun tidak aku zahirkan...

4. lagu afghan (PadaMu Ku Bersujud) nie memang best... menginsafkan...

p/s:Kau tempat ku meminta...
Kau berikan aku bahagia...
Jadikan aku selamanya...
hambaMu yang selalu bertaubat...
Ampuniku ya Allah...
yang sering melupakanMu...
saat kau limpahkan karuniaMu...
dalam sunyinya aku bersujud...

Friday, April 9, 2010

Kisah Encik R...

hahahaha aku tau ramai yg dok tanya sapa encik R... kehkehkeh... mana bley bagitau... hehehehe... tunggguuuuu nti kalo aku ada jodoh ngan dia aku reveal sapa encik R... tapi kalo aku tadak jodoh ngan dia... biar encik R kekal sebagai encik R...



hari nie encik R muncul lagi... hurm entah ler... bila berdepan dgn encik R aku jadi senyap... bukannya dia tak tegur... banyak jugak soalan yang ditanya... tapi sepatah sepatah aku jawab... hahahaha...


member2 aku ckp aku untuk sebab ada encik R... hurm entah la kat mana untung nya... mungkin sebab encik R sudah establish... hurm tapi aku melihat 99% antara kami adalah perbezaan... dan cuma !% sahaja adalah persamaan dan mungkin specifically nya adalah 1 persamaan... hurm entah la...


ada pula suara yang mengatakan... tak pe bnyk perbezaan... itulah bagus... hurm... aku pun tak pasti... skarang aku nak kumpulkan kekuatan untuk istikarah... tapi entah ler... doa aku untuk tidak bertemu encik R dengan kerap di makbulkan Allah... adakah untuk menjauhkan aku dengan encik R atau untuk sengaja menimbulkan rasa rindu aku kat encik R? hehehe aku pun tak pasti


doakan aku bertemu dgn jwapannya...

Thursday, April 8, 2010

Kesian Depa...

aku kesian dengan anak2 pengakap aku yg bersungguh2 turun kawad... tapi tak dak space untuk berkawad... sabar yer anak2... ini ujian untuk kita... insyaAllah kita akan mampu menghadapi semua ujian ini...

Sharing is Caring

hurm Alhamdulillah... lately saya berjaya kembalikan habit masa di MRSM... iaitu membaca Al-Mathurat... cuma skang bila dah dewasa sket... saya mula meneliti makna disebalik ayat2 yang saya baca... dan rupa2nya maknanya begitu mendalam... jadi saya salin balik makna beberapa ayat2 yang saya rasa kena dengan saya dan juga kena dengan environment saya sebagai seorang anak (to mak and bapak), anak angkat (to umi and abah), adik, kakak, in laws, mak sedara, guru, masyarakat dan yang plg penting sebagai seorang muslim...


1. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, segala sanjungan itu terpulang kepada Allah Tuhan semesta alam, Tuhan yang Maha Penyayang dan Maha Pengasih, Yang Menguasai Hari Pembalasan, Hanya Engkau sahaja kami pohon pertolongan, tunjukkan kami jalan yang lurus iaitu jalan orang2 yg Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukannya jalan orang-orang yang Engkau murka terhadap mereka dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat (Al-fatihah)


2. Allah, tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Dia, yang Kekal selama-lamanya mentadbir sekalian makhlukNya. yang tidak mengantuk usahkan tidur. yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat di sisiNya, melainkan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada dibelakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui satu pun dari ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki. Luasnya Kursi Allah meliputi langit dan bumi, dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara kedua-duanya. dan dialah yang Maha Tinggi lagi Maha Besar kekuasaanNya. (Ayat Kursi)


3. Allah pelindung orang2 beriman. ia mengeluarkan mereka dari kegelapan kepada cahaya. dan orang2 yang kafir, penolong2 mereka ialah taghut yang mengeluarkan mereka dari cahaya kepada kegelapan. mereka itulah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya... (Surah Al-Baqarah, 257)


4. Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah. dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hati kamu atau kamu menyembunyikannya, nescaya Allah berdaya menghitung dan menyatakannya kepada kamu. kemudian Ia mengampunkan bagi sesiapa yang ia kehendaki dan menyeksa sesiapa yang dia mahu mengikut undang2 dan peraturanNya. Allah maha Berkuasa atas segala2nya... (Al-Baqarah 284)


5. Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya dibuat olehnya. setiap orang mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. wahai Tuhan kami, janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami terlupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kami bebanan yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang2 terdahulu daripada kami, Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak berdaya memikulnya. maafkanlah kesalahan kami. serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah penolong kami oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum2 yang kafir (al-Baqarah 286)


6. Pada hari pembalasan kelak, setiap muka akan tunduk dengan berupa hina kepada Allah Yang Tetap Hidup lagi Maha Kekal mentadbir makhluk selama2nya. sesungguhnya telah rugi dan hampalah orang yang menanggung dosa kezaliman (aniaya). sesiapa yang mengerjakan apa juga amalan soleh, sedang dia beriman, maka tidaklah dia merasa takut dianiaya atau dikurangkan sedikit pahalanya (surah thaha 111-112)


7. Dengan nama Allah yang dengan namaNya terpeliharalah segala sesuatu yang dibumi dan juga di langit daripada sesuatu ahaya. sesungguhnya Dialah yang maha Mendengar lagi Maha Mengetahui


8. Ya Allah, aku berlindung dengan kalimah firmanMu yang sempurna dari kejahatan makhluk ciptaanNya.

9.Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari rasa sedih dan gelisah, Aku berlindung kepadaMu dari rasa lemah dan malas, Aku juga berlindung kepadaMu dari sikap pengecut dan bakhil serta cengkaman hutang dan penindasan manusia.


10. Ya Allah, Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini berkumpul kerana mengasihiMu, bertemu untuk mematuhi perintah Mu, bersatu memikul beban dakwahMu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syariatMu.maka eratkanlah ikatannya, kekalkanlah kemesraan antara hati2 ini, tunjukkanlah kpd hati2 ini jalan yang sebenar, penuhkanlah hati2 ini dgn cahaya RabbaniMu yang tidak kunjung padam, lapangkanlah hati2 ini dengan limpahan iman. dan keyakinan serta keindahan tawakkal kepadaMu. suburkanlah hati2 ini dengan pengetahuanMu yang hakiki. jika Engkau takdirkan kami mati, maka matikanlah pemilik hati2 ini sebagai para syuhada dalam perjuangan agamaMu. Engkau sebaik2 sandaran dan sebaik2 penolong.

Wednesday, April 7, 2010

Hurm Tak Pasti...

menerima seseorg dalam hidup bukan senang beb... kalo la sesenang mkn kacang... memang best... buka kacang nie cantik... so makan... buka lagi... busuk... cari yang lain... yg tue buang... senang kan... tapi hakikat mencari seseorg dalam hidup tak sesenang tue...

hurm tu la yg menjadi masalah nya... hurm aku cuba untuk kupas satu2 tentang diri dia... mencari titik persamaan... tapi sampai sekarang aku tak jumpa...

mungkinkah benar yang setiap pasangan tue adalah berlainan sifatnya... tapi bukankah patutnya ada juga persamaan... hurm entah la... aku tak pasti dengan itu...

ya Allah... berikan aku kekuatan agar aku bisa redha dengan segala apa yg akan Kau sediakan untukku dihadapan...

Monday, April 5, 2010

Soalan Soalan Lazim...

dah hampir 5 tahun aku amik masa untuk cool down hati aku nie... hurm in last 2 years nie baru aku betul2 bleh accept... yang maybe antara aku dengan encik S tak mungkin ada apa2... dan kerana itu lah aku masih boleh berkawan dengan dia... sms, call (sometimes) seperti biasa... dan serius aku akui... perasaan itu sudah HABIS...

selalu aku berdoa... lepas encik S... aku harap perasaan bodoh ini tidak muncul lagi... aku harap sangat perasaan bodoh ini tidak menggangu aku lagi... pada aku perasaan bodoh ini hanya untuk budak belasan tahun dan mungkin pelajar kolej dan universiti... bukan lagi budak bekerjaya mcm aku... coz its TOO CHILDISH!!!

aku setuju kalo ada yang kata perasaan bodoh aku pada encik S lenyap krn aku sibuk dengan kerja... yes sejak aku mula bekerja dan berada dalam environment Gombak Setia... aku akui perasaan bodoh itu makin hilang... aku akui...

tapi lately... aku rasa perasaan bodoh aku tue datang balik... hishh teruk betul lah.. dan kali ni aku cuba menepis... based on pengalaman dulu...

tapi entah la berapa lama boleh tepis... aku takut juga sebab dulu masa dengan encik S aku tidak ada tekanan luaran... hanya tekanan dalaman sahaja... tapi kali nie aku ada tekanan dari luar... tapi aku harap aku masih kuat untuk menepis segalanya...

tapi ada suara yang bertanya...

"aznie... katakanlah jodoh aznie memang betul betul dengan encik R? cemana?"

soalan tue betul2 selalu bermain difikiran aku... dan ramai yang kata aku seperti berjodoh dengan dia... huhuhu aku tak pasti... saat nie aku betul2 mengharapkan Allah bersama aku...

dan banyak soalan yang bermain dalam kepala otak aku nie...

1. betul ker encik R sukakan saya?

2. atau encik R saja nak psiko saya... atau encik R memang jenis yang begitu dan saya seorang sahaja yang terperasan...

3. encik R tahu tak apa yang telah berlaku sekarang?

4. kalo encik R tak suka saya... boleh tak encik R hentikan perbuatan2 yang boleh menyebabkan saya terperasan... harap encik R dapat membantu saya... sebab saya takuttt saya jatuh cinta dengan encik R... lagi susah...

5. tapi kalo betul encik R suka saya... boleh tak encik R bagitau saya awal2... sebab saya takut saya akan menjauhi encik R bila satu persatu keburukan encik R terlondeh...

6. kalo encik R suka saya... encik R boleh ke terima keadaan saya yang tak cantik pada pandangan mata manusia nie seadanya?

7. kalo encik R suka saya... encik R boleh ker terima keluarga saya? mak ayah saya and adik beradik saya seperti keluarga encik R sendiri?

8. kalo encik R suka saya... boleh ker encik R terima sifat2 buruk saya (malas, mulut banyak, tak suka kena kongkong, gila keje, boros and banyak lagi)?

9. kalo encik R suka saya... boleh ker encik R sayang saya seperti yang saya mahukan?

10. kalo encik R suka saya... boleh ker encik R menjadi pendengar dan penasihat saya? sebab saya tak banyak kawan...

11. adakah encik R ikhlas bila encik R suka saya... atau encik R ada maksud lain...

12. kalo encik R suka saya... adakah encik R akan sayang saya sampai saya tua?

banyak soalan yang ada dalam kepala otak aku... ini yang aku selalu fikirkan... huhuhu kadang2 trauma nak menyimpan perasaan kat org walaupun memang betul bak kata bitah... lets having fun with the feeling... tapi aku penah rasa dulu 2 kali dan aku harap aku tak ulang utk kali ke 3 sebab memang seronok bila difikir balik... tapi masa merasa tue sesak dada Allah sahaja yang tahu...

ya Allah... berikahlah aku hidayah Mu... dan jauhi aku dari menjadi pembawa cerita serta jauhi aku dari menjadi bahan cerita...

Sunday, April 4, 2010

Tuhan... Berikan Aku Petunjuk..

ari nie sukan SMKGS... huhuhu tugas aku is AJK Disiplin... hurm biasa ler... tetap dan berpencen...

and hari nie banyak cerita2 tak sedap didengar telinga... hurm banyak la sangat hinggakan hati dan jari memang membuak2 nak cerita tapi akal masih waras dan aku fikir banyak kali... dan aku rasa aku tak harus cerita...

cuma harapan aku... ya Allah, jauhkan aku dari menjadi pembawa fitnah dan jauhkan juga aku dari menjadi bahan fitnah...

sesungguhnya aku redha dengan segala ketentuan Allah...