Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, May 31, 2010

Tak Ada Perasaan...

hari ni banyak perkara yang berjaya dilakukan... Alhamdulillah mungkin kerana saya memulakan hari dengan baik... dengan senyuman dan dengan rasa positif...




pagi2 lagi saya dah buka laptop and taip soalan... besok budak2 nak pekse soalan tak siap lagi... hahaha memang sejarah gila... hurm entah la... tapi Alhamdulillah dah siap print and dah siap wrapp dah cuma esok sebelum pi kelas 6BSH kena bawak data booklet utk derang...




tulis2 blog nih... baru teringat belum buat lagi preparation utk kelas awal pagi esok... huhuhu... cam na nih... nak print sampai 30 page... huhu...




tak pe... tak pe nti saya tengokkan... hurm ari nie juga dapat settlekan semua tentang lesen kete... actually semalam saya drive kete secara haram balik ke gombak... Alhamdulillah dipermudahkan urusan... saya lupa yang lesen memandu mati 29 Mei 2010... dok rilex lagi... sampai sungai buluh baru teringat... hurm masa tue ari khamis... nak cari JPJ kat shah alam dah terlambat... huhuhu... so terpaksa la tunggu ari nie...




tapi ari ni Alhamdulillah syukur semuanya berjalan lancar walaupun terpaksa berpusing2 mencari parking... mungkin sebab cuti 3 hari jadi JPJ KL diserbu bagai nak gila... hurm akhirnya berjaya jugak meredah hujan dan me"renew" lesen memandu... and akhirnya bleh dah la buang saya punya P kat kete tue...













hehehe... tp mak ckp tak yah buang and sebenaq nya saya pun tak plan nak buang... nostalgia beb... sebab bila tgk sign P tue mengingatkan saya jerih payahnya mendapatkan lesen tue... and mengingatkan semua kenangan saya dengan bapak time dia ajaq aku drive "Haze"... and juga mengingatkan semua adegan2 lucu mak masa belajar naik kete dengan saya... rindu dengan segalanya...





balik dari renew lesen memandu saya pi bayaq bil tepon... dua kali juga pusing utk cari parking... masa kat bulatan pahang hati terdetik... kalo la kini saya berada kat perlis kan bagus... semuanya tenang dan indah... hati memang nak balik perlis... tapi niat terpaksa saya tangguhkan utk settlekan semuanya... saya nak settle semua baru nak balik perlis... mungkin bila dapat bertukar ke perlis... niat2 yang lain akan saya kuburkan... entah la... kadang2 bagus juga sebenarnya berhijrah... tunggu la 5 tahun dulu... baru mohon tukar... senang sikit di luluskan... insyaAllah...



tadi masa google word ceria saya terjumpa gambar dibawah ini... memang ceria... rindu zaman kanak2... huhuhu... indahkan...






esok boleh concetrate on fail HEM... memang sangat terbengkalai... minta maaf kepada mereka2 yang berkaitan dengan saya... sy memang lembab buat kerja... bukan apa sebab saya tak tau nak buat mcm mana... huhu... insyaAllah selagi ada peluang saya akan belajar yang terbaik...

p/s: thanks very much to my 36th follower... students saya sebenarnya... syuhada... dengan ucapan... blog ini sangat membosankan... rajin2 la tinggalkan pesan (comment) hehehe...

Wednesday, May 26, 2010

Bila Hidup Tunggang Terbalik...




hari nie mula relax jek... pagi yang tenang... sebab ari ni jek yg free awal pagi... isnin dan selasa dah pulun masa pertama... then ada call... hurm aku dah agak dah... tak dak org len yg akan call aku wktu keje melainkan big boss aku... hurm then betul... pe lagi... bila dpt call tue... kepala pun pening... hehehe sebab keje bertambah...



terus tunggang langgang hidup aku hari ini...



entah ler... sebenarnya keje2 HEM ni banyak... cuma aku tak tau nak wat cemana... hurm next time mana2 cikgu yang nak pindah wajib buat inhouse training kepada mereka2 yang bakal menggantikan mereka... sebab kalo tak jadi cam aku ni lah... terkontang kanting...



hurm mungkin betul kta cuma perlu teruskan jek... tp serius aku ckp kalo aku teruskan... banyak betul overlap... banyak betul pertindihan... dan makanya kerja akan kena buat dua kali... sebab overlap... itu yg aku nak elakkan..



life aku cam biasa jek... hidup aku tenang... cuma aku heran kenapa ada golongan manusia yang disekeliling aku nie suka sangat hidup berpuak2... ada la juga dari puak tue yang tak hidup berpuak2 tapi aku heran jugak la kan... ape la paedahnya berpuak2 nih... yg herannya tue org yang berpuak2 ni educated... berpelajaran dan hidup dibandar tapi masih mengamalkan dasar hidup konservatif... tak juga menyalahkan konservatif tue... sebab kadang2 budaya kolot ni ada yang baik... tp part yang berpuak2 ni aku rasa budaya kolot yang tak baik... and patut di elakkan...

Monday, May 24, 2010

Memberi Tanpa Harus Menerima...




kadang2 hidup sangat sulit... kita perlu memberi tanpa harus menerima... kerap kalinya begitu lah... huhuhu... hurm tapi kadang2 fed up jugak kan... asyik memberi... tapi tak menerima apa2...




hakikatnya... kita ada terima... tapi kita selalu merasakan yang kita memberi terlalu banyak dan menerima terlalu sedikit... sebab tu kita tak nampak yang kita nie pernah menerima... dan bukan hanya memberi...




Sunday, May 23, 2010

Heran...

tangan terluka masa potong limau semalam... masyaAllah, sakit Allah saja yang tahu... dan waktu nie saya teringat kisah saya terkepitkan tangan adik kat tingkap masa pasang langsir... saya tak sengaja... tapi saya rasa cam saya memang sengaja buat dia... sebab mak and bapak bukan main lagi concern sampai siap sapu2 minyak... kenapa saya tak penah dilayan cam tue pun... huhuhu mungkin sebab saya nie... hurm entah la... sebab apa...



tapi tangan yang luka semalam tak la seteruk mana... mungkin sebab imuniti saya tinggi... sakit sikit2 pun buat tak kisah jek... dan syukur sebab selama nie sakit saya tak pernah berat... jadi Alhamdulillah saya tidak menyusahkan orang.. tak pula menyalahkan org yang sakit berat2... nak wat cemana kan dah Allah bagi dia sakit yg berat



pagi nie bangun lambat... tu pun sebab dengar bising... saya heran la dengan hosmate2 saya ni... perlu ker tengok TV hentak2 kaki bagai... tgk tv jek pun bukan masuk TV... korang tak tau ker yg lain tue lantai kayu... terserap bunyinya sampai ke bilik saya... owhhh lupa korang tak belajar sains... huhuhu



kadang-kandag hidup ni macam2 dugaan... hurm tapi saya yakin Allah sayang hamba-Nya... dan saya yakin ada hikmah disebalik apa berlaku...



Semalam pegi Genting... huhuhu serius itu pertama kali jejakkan kaki ke genting... umur 27 thn beru 1st time pegi genting... nak wat cemana kan... tapi syukur juga dapat sampai ke sana... hurm saya dah pasang nekad utk sampai ke sana sekali lagi... insyaAllah...



Pagi ini hati sangat tenang... cuma masih ada sedikit kerja yang harus disiapkan by esok... dan insyaAllah akan disiapkan...

Saturday, May 22, 2010

Hidup Yang Mesti Diteruskan...



sesukar mana juga cabaran... hidup harus diteruskan... tenaga terus diperlukan... khidmat perlu dibaktikan... oleh itu HIDUP MESTI DITERUSKAN...

jangan mudah berputus asa dengan rahmat Allah, kerana Dia sangat mengerti dengan apa yang perlu dan apa yang tidak perlu dalam hidup kita...

jangan mudah kecewa dengan kegagalan... kerana kegagalan adalah permulaan kepada kejayaan...

pun begitu jangan mudah lali dengan kegagalan... jadikan ia cabaran utk menjadi lebih baik...

Allah... aku tenang sekarang... aku benar2 tenang sekarang... cuma aku masih merasakan sedikit kesakitan... doakan aku menjadi sihat dan mampu beribadah kepadaMu dengan ikhlas... mungkin ujian yang Kau berikan ini adalah untuk aku kembali kepadaMu... syukur Ya Allah, kerana aku masih dalam pandangan kasih sayang Mu...

Friday, May 21, 2010

Fullstop...

mungkin pada pandangan matanya saya hanyalah sumber utk dia menambahkan pendapatannya, atau downline nya atau menambah keuntungannya...


betul lah... dimata orang bisnes memang tiada cinta... memang betul lah... hurm no wonder la...


tak pe... at least saya tau dan saya akan mula berhati2 selepas ini... saya faham kebaikan awak cuma untuk memujuk saya join apa juga perniagaan yang awak buat... oke fine... mungkin tak dak langsung keikhlasan... hurm tak mahu hurai panjang... saya tak mungkin berbisness... dalam masa yang terdekat... duit nak makan pun x cukup cemana la nak buat modal berbisness... saya harap2 mereka2 yang berkawan dengan saya hanya dengan tujuan utk promote bisnes tue sila jauhi saya... say amencari kawan yang ikhlas menerima saya seadanya... yang berkawan untuk menambah ilmu dan berkongsi idea... bukannya menambah duit dalam poket sendiri atas nama persahabatan...
minta maaf buat masa sekarang itu bukan saya...
okeh rasanya sampai disini dulu perasaan ini... saat entri ni di publish tidak ada lagi perasaan ini pada anda encik R... SELAMAT TINGGAL...

Akhirnya...







Akhirnya saya berjaya untuk memasang CD rukyah tue... dulu saya sangat takut sebab takut saya tak mampu kawal diri... dan takut apa2 terjadi... tapi lepas yakin dengan diri sendiri akhirnya saya berjaya memasang CD tersebut...





actually CD rukyah adalah himpunan ayat2 al-quran utk menghapus sihir dan gangguan makhluk halus... serius saya rasa terganggu...




saya rasa saya malas disebabkan gangguan syaitan... mungkin para psikologist rasa menda tue tak logik tapi tak pe la, sebab saya rasa ada kaitan... dan akhirnya lepas beranikan diri buka CD rukyah tue... saya dapat 2 keyakinan... pertama bersyukur di rumah saya bersih... bersih dari segala tenggekan... sebab CD tue bergerak lancar... selalu CD player saya bergerak cam hape jek... kedua akhirnya saya merasa tenang... baca quraan sampai 6 muka... tanpa penat, tanpa tersekat dan tanpa rasa semak... syukur yaAllah sebab sebelum nie nak habiskan 2 muka surat pun bergagah... rasa terpaksa sangat... rasa berdebar juga hilang... kalo tidak sekejap2 rasa berdebar, sekejap2 rasa berdebar... entah kenapa pun tak pasti... mula dulu ingat sebab encik R tapi rupanya bukan... berdebar kerana syaitannirrajimmm... Alhamdullillah saya sudah tenang sedikit...





harapan saya adalah saya dapat mengawal mood saya seperti saranan ustaz...



ustaz kata saya susah dapat jodoh sebab org yang saya suka tue tak suka kat saya, dan orang yang suka kat saya, saya plak tak suka kat dia... hurm saya susah hati... tp saya tak kan just sit and wait... saya akan berusaha sedaya upaya saya... cuma satu jek yang saya nak pastikan... siapa yang suka kat saya tue? saya tak tau pun? huhuhuhu wahai bakal suami ku yang soleh dan beriman... muncul lah kamu dengan segera... serius saya merindui kamu...








Thursday, May 20, 2010

Saya Harus..

saya harus tabah...
saya harus kuat...
saya harus tekad...
saya harus redha...
saya harus syukur...
Ya Allah, saya serahkan segalanya kepada-Mu...

Semakin O.K.E!!!




saya dah semakin oke... esok saya akan bercuti... pergi mencari ketenangan... pergi mencari kelapangan... tapi telah menetapkan goal... saya akan pulang ke sekolah ari isnin dengan kelapangan da kerja yang complete...




doakan aku tenang dan boleh bekerja dengan baik...




rindu pada encik R... semalam baru berjumpa... tapi belom berkesempatan utk bercakap... haritue sudah kuat utk bercakap... tapi sekarang entah ler kekuatan tue pegi mana...




Wednesday, May 19, 2010

tambah satu lagi...

hari nie tambah satu lagi follower... cik serabut... thanks following saya... masih menyiasat siapakah anda... hehehe pepun AMARAN... blog ini sangat la kucar kacir dah tidak menarik langsung serta membosankan...



pesan awal2 supaya tidak dikutuk nanti... huahuahua



pepun THANKS following me...

Tuesday, May 18, 2010

Dunia Menentang Saya... Kerana Saya Menyukai Dia...



saya tak pasti tindakan saya betul atau tidak... tapi saya merasakan ada org yang tak senang dengan apa yang saya lakukan...




ada orang seperti tidak berpuas hati saya berkawan dengan encik R... ada orang merasakan bahawa saya tidak padan dengan encik R... saya hanya berkawan... sama mcm org lain berkawan... saya akui saya suka encik R... tp serius jauh di sudut hati saya tak penah fikir encik R akan suka saya... sebab saya rasa saya memang bukan perempuan pilihan encik R...




apa yg saya lakukan sekarang adalah menikmati perasaan saya seperti saranan org2 yg rapat dengan saya... dan tidak sama2 sekali mengharap balasan dari encik R... sebab tue saya tak mahu encik R tahu...




tapi ada orang tidak senang... saya tak pasti kenapa... tapi yg pasti bukan lah kerana dia juga menyukai encik R sebab dia sudah berkahwin dan punya anak... mungkin kerana dia tidak suka encik R, maka dia juga tidak suka saya berkawan dengan encik R...




segala tindakan saya sekarang pasti akan diperhatikan... kalo saya ada buat silap, saya pasti akan dimarahi dan pasti akan di sebut pasal friendship saya dengan encik R...




apa saja sure ada relate dengan encik R... setiap kesalahan dan kelewatan kerja sure dikaitkan dengan persahabatan dengan encik R... saya jadi sesak...




faham ker mereka perasaan saya... saya sangat stress... upper 6 blom selesai... saya kena masuk kelas, saya kena mengajar dan saya kena prepare... saya akui ilmu saya masih cetek dan masih perlu study sebelum masuk kelas... saya juga dibebani dengan kerja2 lain... tapi saya tak kisah... cuma beri saya ruang bernafas...




dirumah saya juga perlu bawak balik kerja... cuma dua 3 hari nie jek yang saya tak bawak balik keje... itu pun sudah ditengking dan dimarah... saya tak kisah di marah tapi saya tak suka saya dikaitkan dengan encik R... saya sangat sesak...




saya berFB dikatakan saya bercinta... saya tak dak siapa utk dicintai dan mencintai saya... jadi jangan la andaikan saya begitu... saya sangat letih... saya nak rehat... saya penat... penat disalahkan dengan faktor2 yang remeh...




tolong la fahami saya... FB dan blog adalah cara saya release tensyen dan cara saya mendekati pelajar2 saya... tolong la faham... tak kan la sampai privasi saya juga mahu disekat...

Monday, May 17, 2010

P.U.A.S

hari nie sambutan hari guru di sekolah... mmg best... sebab dulu aku dok belakang stage jadi pengelola... tp hari nie aku berpeluang berarak dan bergembira bersama2 rakan...

tapi aku sedar sesuatu... betullah kadang2 kita dapat yang itu tapi kita tak dpt yang lain...

tahun lepas aku berpenat dengan badan pengawas sekolah... ke hulu ke hilir bersama2 utk menjayakan hari guru... tunggu makan bersama mereka setelah guru2 selesai makan... tak dapat sama2 merayakan hari guru bersama rakan2... tapi aku bersyukur ada mereka2 yang bersama2 aku... anak2 pengawas yang selalu menceriakan... kejutan tahun lepas buat aku ingin menangis...

tapi tahun nie sebaliknya... aku dapat merayakan hari guru bersama2 rakan2... diraikan seperti raja... tapi aku tak dapat bersama2 anak2 pengawas lagi... tiada lagi kejutan yang mengharukan...

tapiiii bukan itu yang aku harapkan... cuma ingin menceritakan bezanya dulu dan kini... tp tahun nie ada sedikit perbezaan berbanding thn2 lepas... aku dihujani dengan sms, comment, tag dan PM serta chat dari anak2 murid dan rakan2 yg mengucapkan hari guru... itulah yang membahagiakan thn ini... sungguh bahagia... malahan td sewaktu bersama2 duduk juga kami mengirim sms sesama kami walaupun kami duduk hanya selang dua atau tiga org sahaja... tp itulah kenangan yang manis utk tahun ini...

moga thn depan sambutan hari guru lebih meriah... moga tahun depan sambutan hari guru dapat di raikan bersama orang tersayang... semoga hari guru tahun depan aku masih bernafas utk sama2 meraikannya... dan semoga hari guru tahun depan aku masih di gombak setia... meraikan bersama2 mereka yang tersayang...

Sunday, May 16, 2010

TERIMA KASIH KERANA MEMBAHAGIAKAN SAYA...


SELAMAT HARI GURU...



buat guru2 ku tersayang... Tadika Bongkok, SK Santan, SMK Derma, MRSM Beseri, KTT, UMS... masih teringat memori2 indah bersama kalian...



1. belajar mengguna diut syiling dengan cikgu solehah, kak kina dan kawan2 masa di tadika



2. tertinggal sapu tangan di tadika lama waktu berpindah ke tadika baru, nasib baik cikgu solehah jumpa dan pulangkan... tp sebelum tue dah teruk kena marah ngan bapak... cuai katanya...



3. belajar tulis baca dengan cikgu masyitah... ingat lagi abang irfan dan abang azad selalu ejek aku anak cikgu masyitah...



4. belajar nyanyi lagu saya sayang Allah dengan ustaz ismail... bangga bila nampak ustaz muncul TV walhal utk wish hari raya jek



5. selalu kecut perut bila nak masuk kelas cikgu salma... sebab dia akan tanya soalan sifir bahagi... sapa tak leh jawab kena berdiri atas kerusi... masib tak baik kena berdiri atas meja... hahaha siap ada yg kena gayut kat tingkap lagi... tp kami tak penah komplen sebab tue skarang kami jadi org yang bijak sifir... kalo stakat 144 bahagi 12 darab 7 tu kami tau la jawapan 84... tak perlu tekan kalkulator



6. tertunggu kelas teacher rahmah... sebab dia akan ajar english dengan petua2 yg best... cemana nak ingat similes... hurm a swamp of bee... cemana nak ingat... oke bee tue kan lebah... lebah gigit kan kita akan rasa suam2... so sebab tue la a swamp of bee... and ada lagi... a buequet of flower... cemana nak ingat... okeh bunga kan tumbuh mekar atas bukit... sebab tue la a buequet of flower...



7. masih ingat lagi cemana cikgu tengku ajar baiki paip dan betulkan wayar... sampai skang saya jadi tukang paip dan tukang wayar kat umah



8. masih ingat dengan cikgu ismail... yang mengajar math dengan baik dan lucu... setiap kali masuk kelas dia mesti nak ketawa...



9. mula2 marahkan ustazah sebab suruh kami hafal PAFA level form 5 walhal time tue kami form 3... tanya soalan lebih2... kalo pegi buat PAFA rukun iman... siap kena hafal 25 nabi, 10 malaikat yg wajib di ingat, 4 kita yg diturunkan dan kepada siapa yang diturunkan... hurm doa solat jenazah tak leh hafal yg pendek kena hafal yang panjang... tiap kali dia masuk kelas.. lelaki perempuan tak leh berbual apetah lagi pandang2... ada satu har dia raba semua pelajar perempuan nak check kami pakai singlet ke tak... tapi skarang saya tak marahkan ustazah... sebab didikan nya menjadikan kami manusia... kerana paksaan nya menghafal ketika PAFA tue kami senang nak hafal PAFA masa SPM... tak yah hafal terus jumpa ustaz trus buat...



10. masih teringat teriakan Puan Murizah masa pelajar Putera ejek pelajar puteri masa kami nak pi surau... rindu saat itu...



11. masih ingat cikgu aisyah yang ajar aku chemist form 4 and 5... sebulan sebelum SPM dia merayu supaya aku study and lulus kimia... maklum la slama nie tak penah lulus... tapi Alhamdulillah cikgu saya lulus kimia dengan cemerlang... saya sekarang cikgu kimia...
12. masih ingat lagi cik sopiah... yang mengajar kimia dengan best... cik sumber inspirasi saya sekarang...



13. Masih ingat dan akan selamanya ingat pesan puan sabariah masa time kelas Kaedah Pengajaran Kimia / Biologi... "saya tak akan check sapa yg dtg kelas sy atau tak... tapi awak kena ingat profesion keguruan adalah profesion yang murni... jadi kalo awak ponteng, jangan marah bila anak2 murid awak nti juga ponteng kelas" ... hehehe kan skang dah terkena batang idung...
masih banyak lagi kenangan kenangan manis pahit... tp ini shj yg aku ingat saat saya menaip entri nie...




and next is TERIMA KASIH kepada semua pelajar2 dan bekas pelajar saya... TERIMA KASIH kerana menjadikan saya seorang GURU...


1. saya rasa sangat bangga dan seronok bila ada pelajar cam rabitah dan adiba yang selalu dtg jumpa saya masa derang jadi KP and PKP dulu... bertambah bangga bila mereka masih berjumpa dengan saya walaupun kini sudah bergelar mahasiswa... saya berharap bila sudah bergraduat nti masih dtg berjumpa dgn saya...



2. saya rasa sangat dihargai bila rohaimi selalu dtg jumpa saya dan bertanyakan pendapat saya bila dia perlu membuat pilihan... paling ingin menangis bila menerima sms supaya mendoakannya sewaktu dia ingin menduduki final exam dimatrik... mungkin bukan saya shaja yang menerima sms tapi saya tetap rasa dihargai...



3. merasa sanga dihargai bila boleh berkongsi cerita dengan nazrul farid... actually if saya bleh pinjamkan bahu utk awak menangis pun saya akan bagi... tapi mungkin apa yg saya ckpkan dan nasihat yg saya bagi adalah bukan seperti yang awak mahukan... maafkan saya utk itu... tapi terima kasih kerana percayakan saya...



4. 6 Atas sejahtera always the same... people goes and people come... tapi semua warga 6 Atas sejahtera tetap sama... friendly and sharing... thanks to all 6 atas sejahtera 2009 and 2010... kerana sudi mendengar cerita2 gila saya...



5. badan pengawas selalu dalam ingatan... sentiasa menjadi pujaan... kerana saya bangga menjadi guru pengawas walaupun mungkin keputusan saya dan apa yang saya buat tidak kena dengan apa yang anda mahukan... tp jauh disudut hati saya betul2 sayangkan pengawas... terima kasih utk kejutan hari guru tahun lepas... air mata mahu menangis... saya masih simpan koleksi pinggan tue utk di kongsikan bersama orang tercinta kelak... insyaAllah...



6. PPG-21 selalu dalam ingatan... saya sayang pengakap juga... kenangan 2009 akan sentiasa diingatan... terima kasih kerana menghadirkan kenangan itu dalam ingatan saya...



7. mungkin kita pernah ada perselisihan faham... tapi zulwahib... banyak kenangan manis bersama kamu yang tak mungkin saya lupakan... cumaaaa saya perlukan masa utk recover balik... saya perlukan masa utk menerima semuanya... sebab skarang setiap kali melihat kamu saya akan selalu teringat kata2 diblog kamu... cikgu yang tak beretika dan cikgu yang tak bertauliah...



kepada mereka2 yang tidak dinyatakan... bukan bererti tidak ingat cuma mungkin hanya ketika ini itu sahaja yang muncul diingatan... TERIMA KASIH kerana menjadikan saya seorang GURU...


Thursday, May 13, 2010

Amin Ya Rabbal 'Alamin...

hari nie aku mendapat berita dari seseorang yang agak berilmu agama tinggi... ape beritanya aku sendiri terkejut mendengar...

sampai sekarang masih belum dapat menerima berita itu... satunya aku takut nak percaya... sebab hati kata belum ready...

dua nya... aku redha dengan ketentuan Allah... mungkin benar kata2 nye berdasarkan pemerhatiannya... dan insyaAllah aku percaya Allah mengerakkannya utk menyampaikan berita itu kepadaku...

cuma pesan nya agar aku banyak zikir dan jangan terlalu merendah diri... benar... nampak aku yakin tapi aku sebenarnya terlalu merendah diri dalam hal hati... aku tak yakin ada org boleh terima aku seadanya... tapi insyaAllah aku akan cuba...

air mata mahu keluar saat aku sampai dirumah... entah kenapa... mungkin kerana tak menyangka ayat itu untuk aku...

entah la... tp sebelum masuk umah tadi aku memang dah niat di hati... aku redha dengan apa juga ketentuan Allah... berita itu indah... bukan hanya aku saja yang suka mendengarnya... tapi juga org lain seperti aku... tapi aku betul2 redha... kalo benar seperti apa dikata... ya Allah, sediakan aku untuk itu... tapi kalo tidak... aku redha...

Wednesday, May 12, 2010

Ya Allah... Aku Sayang Anak2 Murid Aku...

Mereka2 Ini Sekarang Berada Dalam Perhatian Saya...

Nazrul Farid...

orang yang quite close dengan saya dan org yang selalu bersama saya sejak 2 3 hari lepas... ke utara, selatan, timur dan barat mencari uniform pengakap... saya tau dia ada banyak masalah... cuma mungkin tak dapat diceritakan... dan saya mahu mengambil tahu sebenarnya... dapat mengurangkan beban pun cukup lah... mungkin tidak dapat menyelesaikan... doa saya, moga dia kuat dan tabah... apa juga ujian adalah untuk menguatkan kita... apa juga cabaran adalah untuk mendewasakan kita...




Azri Farid...

lama dah saya jauh dengan dia... lama dah hingga semalam kisah dia kembali jadi perhatian saya... surat amaran yg dihantar tidak sampai ke rumah dia tapi sampai ke rumah orang lain yg kebetulan cikgu SMKGS juga... azri budak baik... azri bukan nakal seperti orang lain... cuma azri salah pilih kawan, azri rasa terkongkong.. saya yakin... azri mampu berubah... azri boleh berubah... saya akan membantu, dan ibu bapa juga mahu membantu... tp azri harus juga membantu dirinya...




Rabitah...

bekas pelajar yang saya banggakan... bekas pelajar yg selalu saya sebut2 namanya didepan org lain... hinggakan ada yang mengatakan saya double standard... rabitah banyak tau cerita saya... tapi saya tak tau cerita dia... saya mahu juga tahu cerita dia... saya juga mahu kongsi cerita dia... tapi saya tak pasti dia sudi bercerita atau tidak...




Rohaimi...

bekas pelajar yang baik... saya suka sifat dia... dia buat saya bangga menjadi guru... sebab apa saja dia akan bertanyakan saya... serius saya bangga menjadi guru antaranya kerana dia... saya betul2 bangga... sebab semua hal berkaitan study saya menjadi tempat rujukan... hingga kadang2 takut memberikan pendapat.. takut kerana pendapat saya hidup dia susah... tapi saya yakin dia mampu menilai pendapat saya dengan masa depan dia...




Nurul Aini Nor Yazid...

bekas pelajar saya... saya menyalahkan kegagalan dia kerana saya tidak pandai mengajar dia... tp semangat dia buat saya kuat... saya kuat dengan semangat dia utk bangun semula... saya kuat bila melihat dia mahu berusaha kembali... Aini, feel free to meet me... awak mampu berjaya, yakin dengan rahmat Allah... insyaAllah awak mampu berjaya...


p/s: entri nie terhasil dari pengalaman saya... dan saya berharap dapat menjadi guru yang baik utk pelajar2 saya... bukan sekadar menjadi pemberi ilmu tetapi pendidik... saya mahu memberi sumber inspirasi kepada mereka... saya mahu mereka tahu saya sentiasa ada untuk mereka... saya mahu mereka tahu... saya sayang mereka... saya mahu melihat mereka berjaya dalam pelajaran dan hidup...

Tuesday, May 11, 2010

Semoga Bahagia Mak...


HAPPY BIRTHDAY YANG KE - 53 TO PUAN PARIDAH BINTI OSMAN...
DOAKU...
semoga mak bahagia...
semoga mak tenang...
semoga mak di lindungi Allah...
semoga mak diberikan kekuatan...
semoga mak di kurniakan rezeki yg melimpah ruah...
semoga mak sentiasa diberikan kesihatan yang baik...
semoga mak mendapat yang terbaik dalam segala hal...
TERIMA KASIH KERANA SELALU ADA...
P/S: baru kok nie sedar yang kita tak banyak ada gambar berdua... teruk kan anak mak nie... banyak gambar dengan orang lain, tapi tak banyak gambar dengan anak sendiri... insyaAllah balik kali nie kok nie nak amik banyak2 gambar ngan mak...

Monday, May 10, 2010

Saya Nampak Kereta...

hurm tadi lepak kat lab komputer blok G... rasa sangat mengantuk... suddenly saya nampak kereta... ahaks... hati berbunga2... hurm mulut tak bleh berenti dari senyum...


hingga mungkin ada yang perasan...


suasana dalam lab dah tak seindah dulu... semua orang dengan hal mereka sendiri... apekah itu menunjukkan syaitan telah berjaya memecah belahkan kami... ya Allah, jauhkan segalanya...


doa saya... moga semua nya selamat... semuanya sihat... semua nya kuat dan tabah dan semoga ukhwah ini kekal hingga ke ahir hayat... insyaAllah


Blues Hari Isnin...

hari isnin penuh blues... dtg sekolah dengan semangat... tp bila sampai sekolah saya jadi tidak bersemangat...

tapi tidak la seperti sabtu yg lepas... saya masih oke lagi... saya masih boleh tersenyum... sebab tiada yang menekan saya... hurm minta maaf lah kalau gaya bahasa saya sejak dua menjak nie agak pelik... saya cuma mahu menukar stail... tapi tak pasti juga berapa lama boleh bertahan...


okelah saya mahu sambung untuk menikmati monday blues yang indah ini...


Sunday, May 9, 2010

R.I.N.D.U



Kau Ratu Hatiku...

Selamat Hari Ibu... setiap hari adalah hari yg istimewa untuk ibu... cuma bila ada hari yg ditetapkan utk mengingati ibu, kasih saya dan pengorbanan ibu terasa sangat diingati dan di hargai...


selamat hari ibu untuk semua ibu2 yang terhebat di dunia... semoga kalian berada dalam rahmatNya... juga kepada bakal2 ibu2 yang juga akan menjadi hebat suatu hari nanti... termasuklah Ibuku...


mak... terima kasih kerana mengandung dan melahirkan saya... tak terbalas jasa dan pengorbanan itu hingga mati...


mak... terima kasih kerana membesarkan saya... RM 150 sebulan yang saya berikan memang tidak cukup untuk membalas semua penat jerih dan pengorbanan mak membesarkan saya yang penuh dengan kerenah nie... semoga Allah merahmati mu dan memberikan yg terbaik untuk mu kelak...


mak... minta maaf untuk semua air mata yang mak alirkan untuk saya...


mak... saya sayang mak sangat2... walaupun saya tak pandai tunjukkan perasaan saya seperti sesetengah orang menunjukkan kasih sayang dia pd ibu2 mereka... tapi saya memang sayang mak...


Puan Paridah Binti Osman...
SELAMAT HARI IBU...

Saturday, May 8, 2010

Saya Rindu Dia...


sejak encik R hadir dalam hidup... ada banyak perkara yang berubah...


dulu saya tak penah kisah siapa suami saya... saya memang berserah diri hanya pada Allah... saya terima apa juga yang Allah tetapkan utk saya.. tapi kehadiran encik R pada awalnya yang penuh dengan sifat kekurangan dan keburukan di mata saya buatkan saya takut... entah ketakutan dari mana saya juga tidak pasti... tapi yang pasti saya takut untuk mendapat suami seperti encik R yang pada pandangan mata saya penuh dengan keburukan...

encik R ketika itu sangat tidak sesuai dengan saya... saya tidak nampak sifat2 baik dlm diri encik R... hari2 yg saya lalui adalah penuh dengan prasangka...

sehinggakan saya mula memikirkan siapa jodoh sy... bagaimana kalo akhirnya saya mendapat suami seperti encik R yg penuh dengan keburukan...

keadaan itu membuatkan saya menyusun dan menambah satu lagi doa dalam doa2 saya... iaitu saya mahu suami yang soleh dan beriman yang boleh membimbing saya...

api hari demi hari yang berlalu mengubah persepsi saya ada encik R... saya tak pasti adakah kerana fikiran rasional saya atau kerana saya telah jatuh cinta pada encik R... tapi saya belajar erti "redha"... syaa redha kalo encik R ditakdirkan menjadi suami saya... saya redha... kalo saya mendapat suami yang baik... yang beriman dan soleh itu adalah nikmat Allah untuk saya... tapi kalo saya mendapat suami seperti encik R yg penuh dengan kekurangan itu saya redha dan saya terima seadanya...

tapi bila persepsi saya berubah... segalanya juga berubah... saya mula melihat sifat2 positif pada encik R... mungkin selama ini saya menilai dia dari wajahnya... jadi saya tak nampak sifat2 baik dalam dirinya... sekarang saya sudah menerima seadanya... dan saya dapat melihat sifat2 baik dalam dirinya...

encik R yang menurut pandangan mata saya adalah seorang yang baran... rupanya penuh dengan kasih saya... sejak mengenalinya saya belum pernah melihat dia marah... walaupun rupanya seperti seorang pembengis...

encik R yang selama ini saya fikirkan lupa kawan, rupanya adalah sahabat yang baik dan kawannya yang selama ini saya sangka baik rupanya sebaliknya...

encik R yang smart dan bergaya itu rupanya seorang yang tak pernah lupa tuhan dan penuh ilmu agama di dada... syukur Alhamdulillah cuma dia tidak bersongkok atau berkopiah sahaja

banyak lagi sifat encik R yang saya nampak... dan saya bersyukur kerana mengenali encik R mengubah persepsi saya pada dunia, pada persekitaran, pada hidup saya dan pada jodoh saya...

saya doakan encik R bahagia... saya tahu encik R penuh dengan masalah... saya tahu encik R serabut... saya tahu encik R perlukan teman bercerita... saya doakan encik R cepat bertemu jodoh walaupun bukan dengan saya... kerana saya merasakan dengan apa yg ada pada saya, saya tidak layak untuk encik R... diri saya penuh dengan kekurangan...

saya redha dengan segala yang berlaku.. doa saya semoga encik R tenang dan bahagia... semoga segala masalahnya terbang di bawa angin... insyaAllah

The End

end of the 2010 for kawad pengakap gombak setia... akhirnya perempuan berjaya menebus kekalahan dengan mendapat tempat ketiga... ttp lelaki hanya berjaya mendapat tmpat ketiga jugak...

serius aku rasa pertandingan hari ni adalah pertandingan syok sendiri... ape tak nya... sumernya di handle oleh konco2 hillcrest... and akhirnya lelaki and perempuan hillcrest menang...

well seperti yang aku katakan di FB aku... we will be watching hillcrest... aku nak tengok tahap derang sampai mana... bleh beat ker gombak setia... negeri nombor 3... kalo derang berjaya dapat juara atau no 2 pun aku akan respect and admit yg aku silap menilai pertandingan hari ni... tapi kalo setakat pegi negeri and then tadak nombor tue... means aku betul... pertandingan hari ni adalah pertandingan SYOK SENDIRI... memang aku telitikan satu2 markah yang diberi oleh juri... and juri yg bagi markah sikit tue memang juri2 yang rapat dengan hillcrest... well cannot acceptable...

last bila majlis dah selesai... aku, kak zura dan ana pegi minta penjelasan... and banyak alasan yang tak bleh diterima...

kononnya markah diberi dengan detail... tp bila tanya kelemahan kami dimana... tak dapat pulak nak explain satu2... means nya apa... kerana hakim hanya bagi markah buta tuli... maafkan saya hakim dan juri... saya benar2 tak puas hati dengan anda...

then bila dicadangkan supaya pilih juri yg betul... ada alasan yg menyatakan juri2 lain ada camping luar... hei... tak belh ke amik juri GO atau KRS atau invite jek juri pengakap dari daerah lain... nak seribu daya la beb... bagi seribu alasan utk menutup kelemahan sendiri...

mungkin pada mereka ini adalah pertandingan semata2 tapi pada aku dan seisi gombak setia ini adalah MARUAH...

dan maruah harus dibela cukup2... dan dinilai cukup2...

bukan nya di tenyeh markah sesuka hati...

penilain terakhir aku... pengakap lelaki dan perempuan gombak setia layak mendapat at least nombor 2... serius aku ckp... tapi dek kerana Hillcrest sedang melakonkan watak syok sendiri... makanya kami hanya pelakon pembantu yang tak layak utk pergi ke series seterusnya...

peringatan aku... hillcrest berjaga2 kerana kami melihat anda... makes sure korg dapat no 1 atau 2 shaja diperingkat negeri... sebab kalo lebih teruk dari tue... memang dasar korang syok sendiri la hari nie...

Thursday, May 6, 2010

Speachless...

nothing to jot down even i feel like writting... huhuhu...

Wednesday, May 5, 2010

BERAT MATA MEMANDANG, BERAT LAGI BAHU MEMIKUL...

aku faham dengan statement itu... yer mungkin aku cuma kenal kamu hanya dari luaran... aku tak daham penderitaan kamu... insyaAllah Allah akan memberikan yg terbaik utk mu...

tabahkan hati... insyaAllah... kamu akan sentiasa berada dalam doa aku... sehari hari...

kuatkan semangat... ketahuilah... ada insan jauh yg selalu mengingatimu...

semoga segalanya dipermudahkan urusan... aku redha dengan semua ketentuan Allah untuk kita...

Monday, May 3, 2010

Saya Tak Pasti...


1. hati saya berdebar2 bertambah berdebar bila melihat apa sahaja yg berkaitan dengan dia... keretanya, kerete yg serupa dengan keretanya, namanya, dirinya, bukunya, hatta membaca namanya juga membuatkan saya berdebar...


tapi saya tak pasti...


adakah dia juga begitu... atau saya sahaja yg bodoh merasa begitu...



2. saya tertunggu kehadiran dia... bila2 saya tahu dia akan datang... saya akan menjadi orang bodoh menunggu dia...


tapi saya tak pasti...


dia juga akan sentiasa menanti nanti dan menunggu kehadiran saya...



3. hati saya selalu berkata saya redha kalau Allah telah menetapkan dia sebagai jodoh saya walaupun pada hakikatnya saya tak berapa suka dengan sesetengah perangai dia...


tapi saya tak pasti...


adakah dia juga redha kalau Allah telah tetapkan saya adalah jodoh dia... bolehkah dia menerima kekurangan dan keburukan yg ada dalam diri saya?



4. saya sudah berani mengakui hati saya mencintai dia...


tapi saya tak pasti...


adakah dia mencintai saya... atau saya hanya bertepuk sebelah tangan... atau hanya saya yang perasan sensorang...



YA ALLAH... BERIKAHLAH AKU HIDAYAH-MU... AKU SANGAT PENAT MENANGGUNG PERASAAN INI... AKU SANGAT TIDAK KUAT UTK MENGHADAPI KEGAGALAN LAGI... TAPI AKU SEDAR DIA LAYAK DICINTAI PEREMPUAN YANG LEBIH BAIK DARI AKU... YA ALLAH... KALAU DIA BUKAN UNTUK AKU... HAPUSKAN PERASAAN INI DARI JIWAKU...

Saturday, May 1, 2010

Sayang Sayang...

hurm mungkin ker ada sinar bahagia? mungkinkah kebahagiaan disebalik semua yang terjadi... hurm doa aku semoga semua nya ada hikmah positif disebaliknya...


apa juga yang Kau tentukan utk aku... aku redha YA ALLAH!!!