Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, August 29, 2010

Hidup Ini Sungguh Indah...

hidup ini sungguh indah bila ada Allah dalam hati...



"Ya Allah, kuatkanlah hatiku agar aku sentiasa menjadikan diriMu sentiasa dihatiku..."

Wednesday, August 25, 2010

Ya Allah...


syukur kerana kerana menciptakan saya di dunia ini...


syukur kerana mengizinkan saya yg hina ini menumpang di bumi indah ini...


syukur kerana masih memberikan helaan nafas utk meneruskan kehidupan di muka bumi Mu ini...


syukur kerana memberikan saya keluarga yg penyayang...


syukur kerana menjadikan saya kuat hati dan perasaan...


syukur kerana mengurniakan org2 disekeliling yg baik dan sentiasa membantu...


syukur kerana rezeki saya sentiasa melimpah ruah...


syukur atas segala2nya...
****************************************

Tuesday, August 24, 2010

Doakan Saya Ini Bila Tiba Waktunya...

BARAKALLAH



air mata menangis mendengar lagu Barakallah dari Maher Zain (klik di atas utk ke link)... its actually lagu untuk pengantin baru...



sampai boleh hafal doa ini... insyaAllah saya akan doakan mereka2 yg berkenaan apabila saya pergi kemajlis walimah mereka nnti...



mendengar lagu2 Maher Zain buat saya jatuh cinta... jatuh cinta kerana lagu2 nya indah dan semoga melalui lagunya saya akan lebih mencintai Allah...



semoga saya kuat menghadapi dan melawan godaan syaitan...



ya Allah, kurniakanlah saya suami yang beriman dan boleh membimbing saya ke jalanMu... kurniakanlah juga suami yg berakhlak mulia agar dapat mendidik zuriat kami agar menjadi insan yg soleh dan solehah...



saya tahu saya tidak sebaik mana... saya tau iman saya juga tidak sekuat mana... tapi saya benar2 berharap saya dapat berubah menjadi yg lebih baik... dan semoga Allah kurniakan kepada saya suami yang soleh...



saya tidak pernah bercakap soal jodoh selama ini... kerana saya merasakan saya terlalu berdosa dan tidak layak memohon kepada Allah... saya selalu tidak bersyukur dengan nikmat Allah... sedangkan nikmatnya sangat tidak terhingga dalam hidup saya... saya malu untuk menadah tangan memohon... tapi hari ini saya kuatkan hati...



saya mohon dengan sangat agar Allah berikan saya suami yg soleh dan boleh membimbing saya kejalanNya...



p/s: bila tiba saat nya utk saya... mohon didoakan juga doa ini utk saya...

38...

saya notice yg saya sudah ada 38 follower... tp minta maaf sebab saya tak dapat trace siapa follower yg ke 38 tue... apapun terima kasih say ucapkan kerana sudi melawat blog cikai ini...


kepada follower yg lain... terima kasih juga... kalian sungguh bermakna... ada yang saya kenal di alam nyata dan kni bertambah erat di alam maya... dan ada juga yg langsung x pernah bersua hanya bersua di alam maya...


namun... setiap org yg hadir dalam hidup saya samada secara maya atau secara nyata... semua nya meninggalkan kesan dan perubahan dalam hidup saya... terima kasih daun keladi...



doa saya semoga kita semua berbahagia dunia dan akhirat... have a nice day...



Monday, August 23, 2010

Hidup Ini HARUS Bersyukur...

hidup ini harus bersyukur... bersyukur menikmati keindahan alam... bersyukur menikmati kemurahan rezeki Allah...


bersyukur kerana diberikan kejayaan yg tidak terhingga hingga ke saat ini...


ntah la... dah berapa jam dibiarkan... saya tidak punya idea utk diteruskan lagi... maka sampai disini saja... dan saya ingin publish...

Sunday, August 22, 2010

Saya Redha...

isi borang pindah ke perlis atau tidak? itulah yg menjadi dilema... ntah la... honestly sya benar2 keputusan apa harus diambil...


saya mmg nak pulang ke kampung... tapi banyak yg harus saya fikirkan... sejak tinggalkan rumah utk ke matrikulasi... sejak itu saya sudah tidak pernah bermastautin dirumah... kiranya hanya pulang utk bercuti sahaja... sudah menjadi hinggap... environment rumah pun dah berbeza... means sekarang dah hampir sepuluh tahun saya meninggalkan rumah... pulang hanya bila ada cuti dan kelapangan... lama dah...


utk pulang dan bermastautin kembali... banyak perkara yg harus ditimbangkan...

1. bersediakah saya utk meninggalkan apa yg saya ada di sini dan bermula dari kosong kembali...

2. bolehkah saya menyesuaikan diri dengan persekitaran baru saya

3. bagaimana sekiranya saya mempunyai masalah dengan mereka yg berada dirumah, kepada siapa harus saya rujuk...

banyak lagi persoalan yg bermain dikepala... tapi itulah antaranya... tapi insyaAllah... saya akan beristikarah walaupun sebenarnya saya sudah bertemu dengan satu keyakinan... doakan saya moga saya mampu membuat keputusan yg baik

Wajah Baru...

dengan sedikit modofikasi maka terhasillah wajah baru blog ini... saya tambah satu lagu... para pencintaMu... actually lagu tue lagi tema citer para pencari tuhan di astro oasis... best dan patut di tonton oleh semua.. banyak persoalan2 yg saya pelajari dari citer tue...


then letak sedikit gambar kenangan bersama keluarga dan teman... hurm rindu kepada mereka semua terubat bila melihat gambar ini...


Friday, August 20, 2010

Syukur Alhamdulillah...

Ya Allah, saya bersyukur kepada Allah diatas segala nikmat yang telah Allah beri... saya bersyukur kerana hari ini 10 Ramadhan 1431... saya masih diberikan kesempatan untuk bernafas dan menikmati keindahan alam Allah ini... cuma pinta saya moga Allah memberikan saya kesempatan untuk terus menikmati keindahan alam ini pada hari hari mendatang...






Ya Allah, saya bersyukur kerana diberikan ketenangan yang tidak terhingga... cuma ya Allah saya memohon agar diberikan ketenangan ketika saya merasa gusar dan ragu2... berikanlah saya yang terbaik dan berikanlah saya kekuatan untuk menjadi yang terbaik...







saya bersyukur dengan segala apa yang Allah tetapkan untuk saya... cuma mohon saya agar Allah berikan saya kekuatan untuk terus redha dengan segala nikmat dan keadaan kekurangan yang ada pada saya... berikanlah saya kekuatan untuk terus yakin dengan rahmat Allah...





ya Allah, saya mohon kepada Mu... berikanlah kekuatan untuk membuat keputusan yang terbaik dalam hidup saya... berikanlah saya kekuatan untuk trus redha dengan segala nikmat yg Allah berikan... dan redha dengan segala apa yg telah Allah tentukan kepada saya... mohon saya agar dipermudahkan segala urusan hidup saya hinggalah kesaat saya bertemuMu ya Allah... permudahkanlah urusan rezeki ku, permudahkanlah urusan persahabatan dan silaturrahimku, permudahkanlah urusan kerjaku, permudahkanlah urusan ibadahku, permudahkan urusan jodoh dan kekeluargaanku... permudahkanlah segalanya...

ya Allah... berikanlah ujian yg saya mampu hadapinya... berikanlah rahmat dan kasih sayangMu...



Tuesday, August 17, 2010

BAPAK...



SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 60 BUAT BAPAK...




hurm sedar tak sedar bapak dah 60 thn... rupanya bapak dah melepasi sedekad... hurm doa saya moga bapak dilindungi dan sentiasa sihat dan bahagia... doa saya moga bapak sentiasa berbahagia dan tenang... doa saya moga bapak masih mampu berada disini utk saya...



actually birthday bapak dah lama lepas... cuma saya yg tak berkesempatan utk mengucapkan dan mengupdate blog ini... 12 Ogos...



apa juga saya berharap dia yg sentiasa menjadi hero dihati saya dan selamanya dalam hidup saya akan sentiasa dirahmati dan diberkati Allah selalu...


Wednesday, August 11, 2010

Alhamdulillah...

Alhamdulillah hari pertama berjalan dengan baik... syukur kerana saya berjaya mencapainya hingga ke terawih... syukur sangat...


cuma masa terawih tue ada beberapa perkara yang saya kurang senang:

1. bacaan imam agak kelam kabut dan sepertu mahu berlari... makmum penat berkejaran...

2. anak2 yang masih belum baligh di letakkan disebelah ibu2 mereka... ikut fahaman cetek saya, putus saf kalau begitu...

3. dan sewaktu tengah solat, ada 3 org yg betul2 disebelah saya telah bangun meninggalkan saf... menyebabkan saf saya terputus... dan 3 org itu ada pelajar saya... esok insyaAllah saya akan menegur perbuatannya agar dia tahu itu salah... dan dapat dijadikan pelajaran utknya...

4. imam terlupa hingga sepatutnya masih ada 1 rakaat dan dia terus duduk tahiyat akhir... maka lepas solat bising semua makmum...


dari peristiwa hari ini saya mendapat satu kesimpulan:

1. ilmu agama yang diajarkan disekolah tidak lebih hanya sekadar ilmu dan bukan amal, oleh itu ramai pelajar yg belajar cara solat tapi tidak tahu mengamalkannya


mungkin selepas ini boleh dicadangkan agar amali diperbanyakkan dan teori dikurangkan... kerana dari amali lah akan lebih mantap amalan kita... insyaAllah...

Tuesday, August 10, 2010

Anis Salwa Ahmad



Selamat Hari Lahir kepada adik tersayang... Anis Salwa Ahmad...



the only adik yg saya ada... dunia dan akhirat...



doa saya... semoga dia tabah dan kuat menghadapi dugaan... semoga dia ceria selalu dan semoga dia berjaya dunia dan akhirat...



semoga segala kebaikan mendekatinya dan semoga segala keburukan menjauhinya...



kepada adik... saya doakan moga awak tabah dan kuat... ingatlah apa yg berlaku itu adalah ujian dan rahmat dari Allah... hadapi dengan tabah, redha dan sabar... insyaAllah... pasti akan tersedia keindahan yang berkekalan dihadapan... ingatlah ujian ada cara Allah menunjukkan kasih sayang.. itu tanda Allah masih menyayangi kita...



hadapi semua ujian dengan tabah hati... insyaAllah segalanya pasti akan dipermudahkan...

Aku Merindui Mu...

ramadhan datang lagi... kali ini dalam bentuk yg berbeza dari biasanya... terus terang saya katakan... memang berbeza... tidak seperti dulu, datang awal pun x kisah, datang lambat pun x kisah... tp kali ini saya seperti menanti nanti kehadiran ramadhan...





saya menunggu dan menyimpan azam yg kuat untuk memenuhi setiap saat ramadhan dengan ibadah... saya betul2 ingin berubah... semoga Allah merahmati saya...





saya betul2 berharap saya akan berubah dalam ramadhan ini... saya mahu ramadhan ini menjadi titik permulaannya...





Ya Allah, Redhailah hambaMu ini... berikanlah diri ini kekuatan untuk melawan hawa nafsu serta melawan hasutan syaitan dari dalam diri... semoga diri ini mampu menjadi insan baru dihujung ramadhan ini...



Ya Allah, temukanlah diri ini dengan setiap keberkatan dalam ramadhan ini... berikanlah diri ini kekuatan untuk mengutip setiap butir nikmat dan keberkatan serta keampunanMu Ya Allah... semoga ramadhan ini memberikan diri ini rahmat dan hidayah dariMu...



Sunday, August 8, 2010

Cinta Dan Perkahwinan...

saya mencintai dia... tapi saya tidak pasti adakah itu cinta...


saya sentiasa ingat dia... saya tidak pasti adakah itu rindu...


bagaimana untuk saya mengerti itu benar2 cinta sejati atau tidak?


bagaimana untuk saya pastikan itu benar2 rindu atau tidak?


Perkahwinan untuk saya adalah komitment tertinggi... komitment yang melibatkan kehidupan yang panjang...


kadang2 banyak yang bermain dalam kepala otak saya... bagaimana kalau akhirnya selepas perkahwinan saya mendapati suami saya bukan seperti lelaki yang saya harapkan? ape yg patut saya lakukan...


ertinya saya harus bersabar dengan nya hingga akhir hayat saya... mampukah saya bertahan...


banyak lagi ketakutan saya...


ntah la... mungkin saya berfikir terlampau jauh... hehehe calon pun masih belum ada... dah fikir entah ke mana...


ape pun saya mendoakan yang baik2 saja... doa yang indah2... dan doa dipermudahkan...

Friday, August 6, 2010

Banyak Event

semalam pegi IKEA... shopping survenier utk jamua akhir tahun... hurm tengah sibuk2 memborong jam berjumpa dengan chef ismail dan chef florence tan... hehehe... berbual2 dan akhirnya dia mengoffer utk datang ke restoren dia Rebung...


hari ini kami pergilah ke Rebung utk food testing... and on the waynya berjumpalah dengan cafe Barbera yg masuk jalan2 cari makan tue... and seriusly i said... food yg di serve kat Rebung tue... sungguh sedap walaupun design building dia is beyond my expectation...


and hari nie juga saya dah merealisasikan impian utk beli tilam tebal setebal 6 inchi... heehehe tak tau la kalo tido x best jgak...


life hari ni cam dok dalam gua... gelap... cam dok dalam laut pun ada... lemas rasanya...


saya tak tau kenapa Puan Nik cam nak stay away dari saya... yer la i mean cam lain la... x cam dulu... hurm mungkin ker dia berkecil hati dengan saya pasal statement saya yg mengatakan saya stress dengan dia? hurm bukannya saya x biasa... cuma ntah la... x faham la... hurm try my best...


actually saya tak kisah pun... and actually i miss kebisingan dia... sebab ia akan mempercepatkan kerja saya... cuma saya tak berapa suka and setuju bila nama jiran bawah yg seorang tue disebut... saya tak SUKA pun dekat dia... saya saja jek suka cakap2... tapi serius saya tak eprnah simpan hati...


doa saya semoga keadaan kembali seperti sediakala... dan semoga segalanya berjalan lancar dan baik...


esok... adik akan berkonvo... doa saya semoga adik cepat mendapat kerja... syukur kerana sekarang semua telah melepasi kejayaan... Alhamdulillah

Wednesday, August 4, 2010

Tukar Persekitaran...

dulu time kecik2... mula2 kenal dunia... saya nak jadi cikgu... usung la beg buruk ke hulu kehilir... kononnya saya adalah cikgu... walhal saya belum pernah kenal erti sekolah ketika itu... hurm mengapa begitu? selalu nya kanak2 kecil hanya dipengaruhi oleh persekitaran... kalo ikutkan persekitaran saya... mungkin saya ingin jadi petani sebenarnya sebab mak dan ayah saya petani... atau kalo nak up sket jadi driver... sebab bapa saya pemandu teksi (kereta sewa sebenarnya)...




tapi entah kenapa naluri guru itu sudah ada dalam diri saya... itulah cita2 pertama saya...




bila usia meningkat dewasa... hingus di hidung sudah kering... maka saya mula menukar cita2... kunun ingin menjadi dokter... kemudian menjadi jurutera... hurm cita2 jurutera tue la yg paling lama... mungkin sebenarnya saya dipengaruhi seseorang... spesifiknya sepupu saya... yg menjadi jurutera dan hidup senang...


serius saya terpengaruh oleh dia dalam diam... hurm tapi saya tau ciri saya bukan seorang jurutera... i'm more to teacher... and masa kat matrik saya ambil keputusan utk isi cos pendidikan dalam semua senarai universiti yg saya mohon... kenapa? kerana saya terpengaruh dengan keseronokan kakak saya menjadi guru...


saya suka tengok dia menggunakan pelbagai method utk mengajar... dan saya mahu sepertinya... and saya sedar yg mmg mudah terpengaruh... hehehehe...


hurm dari 5 universiti yg saya pilih... satu pun saya tak dapat... pt dari 5 cos yg sama yg saya letak saya dapat... hurm tapi nun jauh di Sabah... akhirnya perjalanan menjadi guru bermula...





dan finally inilah SAYA... seorang GURU... CIKGU... atau apa juga namanya...


3 tahun menjadi guru... bagaikan 30 tahun sudah... kadang2 saya letih dan penat... kadang2 rasa ingin tukar persekitaran.. tapi entah la... saya tidak yakin persekitaran baru yg bakal menjelma itu akan lebih baik atau tidak...


mungkin saya salah langkah dari awal... ada juga suara2 yg mengatakan saya ni terlalu peramah... and ramai orang kenal... sebab tue saya banyak kerja... hurm sebenarnya inilah saya... perlukah saya menukar diri menjadi pendiam dan hanya mengatakan tidak tahu dalam semua hal?


yg pasti saya bukan begitu... dan inilah saya... saya harus menjadi saya..


tapi saya masih tidak pasti... adakah menjadi guru itu adalah diri saya? atau saya lebih sesuai dengan kerja lain? itu juga saya tidak pasti...



cuma sampai sekarang saya pegang dan ingat kata2 kawan2...

"awak dah pilih jalan itu... maka awak harus teruskan... itulah pilihan nya... nak patah balik tak boleh... ape yg boleh buat... teruskan sahaja"

mungkin benar kata2 mereka... saya harus teruskan dengan apa yg ada sekarang... cuma kadang2 saya penat... saya letih... sebab saya harus melalui rutin yg sama setiap hari... saya rasa saya harus pergi kursus pengurusan stress sekali lagi... hehehe

JPNS... bila nak buat kursus pengurusan stress lagi? saya nak pegi...



saya dah fikirkan cara terbaik utk meneruskan hidup sebagai guru... that is saya harus menguruskan masa dan jadual saya dengan baik...


saya akan cuba memberi yg terbaik... insyaAllah...


saya mohon maaf kepada mereka2 yang berkaitan kerana mungkin saya telah mengecilkan hati anda sepanjang proses pembelajaran ini... saya mahu sebut namanya... tapi saya tak dapat kerana sudah diingatkan supaya tidak menimbulkan kontroversi lagi... huhu entah la...


cuma harapan saya... saya dapat menjadi guru yang baik... dan mampu memberikan yg terbaik... insyaAllah...



*********************************************************

Tuesday, August 3, 2010

Ikut atau Tidak Ikut

ntah la... saya juga tidak pasti dengan tindakan saya...


sebenarnya dulu saya pasti... sebab saya tau apa yg penting utk hidup saya... serius lepas cerah dari hajah Norbi ari tue.. saya tau saya banyak buat kerja pengurusan berbanding kerja yg sepatutnya saya buat... jadi saya ambil keputusan utk dahulukan apa yg penting...


tapi masalahnya apa yg penting bagi saya, x sama mcm org lain... hurm bagaimana?


saya serba salah... tindakan saya disalahkan... kononnya saya sekarang sedang melawan arus... dan saya mungkin akan hanyut bersama tsunami sekiranya berterusan... tp kalo saya mengikut arus... saya pasti akan sakit digigit obor2 dan batu karang... hurm bagaimana?


ntah la... saya serba salah antara kemahuan diri dan kemahuan majikan serta tanggungjawab...


bantu saya... beri saya kelapangan... saya ingin hidup dengan tenang... saya mahu kebahagiaan dalam hidup... saya tak mahu hidup saya 24 jam dikelilingi kerja... tapi bagaimana?


APC... anugerah perkhidmatan cemerlang... penting sangat ker anugerah tue? kalo x dapat anugerah tu... effect hidup ker?

Monday, August 2, 2010

Hidup Sungguh Bermakna Apabila...

dulu saya ada impian... banyak sebenarnya impian saya... dan saya sentiasa berharap impian saya akan menjadi kenyataan... saya berharap sangat apa yg saya angan2kan menjadi kenyataan...


kini, satu demi satu impian menjadi kenyataan... ingin punya pekerjaan yg baik, sudah saya miliki... ingin punya kereta sendiri, sudah saya miliki... ingin rumah sendiri, sudah saya miliki walaupun rumah sewa...


tapi masih banyak juga impian2 saya yang masih belum terlaksana... tak perlu saya sebutkan dan biar saya saja yg tau... entah la... saya selalu berdoa semoga impian saya menjadi kenyataan...


tapi saya manusia biasa... yg tak pernah merasa cukup dengan apa yg ada... bila 1 impian menjadi kenyataan... maka saya menambah impian yg lain pula... entah la...


tapi hidup ini amat bermakna apabila saya dapat mencapai impian saya... dan saya berharap saya dapat mencapai impian saya sebelum saya menutup mata...

Sunday, August 1, 2010

Bahagia...

syukur sebab operation bapak selamat...


Alhamdulillah juga sebab bapak dah discharge dari hospital...


cuma x sedap dengar bila mak and adik kata bapak selalu pening2... doa saya moga bapak sihat seperti sediakala...


cemburu dengan abang didi sekeluarga... kerana ketika ini mereka berada di kampung... sungguh saya sangat cemburu... tapi oke la at least meriah sikit konvo adik dengan adanya abang didi sekeluarga...


bahagia... sebab baru balik dari umah kak ida... serius bahagia melihat si debab dan si botak... hehehe miss u all... insyaAllah nti nti jumpa lagi...


senang... sebab baju sudah iron dan saya boleh tidur awal malam nie...


lapang... bila masuk bilik tengok semuanya bersih


bercadang... esok nak pegi beli tilam baru... heehe insyaAllah... termasuk juga settlekan bayaran bil telefon... dan bil celcom broadband...


saya rasa bersemangat utk mulakan hari esok... semoga esok saya akan menjadi esok yg ceria... insyaAllah...