Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, December 25, 2011

Tumpang Bahagia...

baring2 petang semalam dengan mak... bercerita tentang jodoh... mak bertanya... "kalau dapat suami yg tak ada kerja, kok ni nak tak?"

saya tak pasti untuk memberi jawapan... kemudian saya bertanya balik... "mcm mana kalau dah yg itu jek yg boleh terima kita, tak kan kita nak memilih lagi? lain lah kalau kita ada pilihan lain yang lebih baik..."

betul... bukan hanya saya, tapi orang lain juga akan melakukan perkara yang sama... kalau kami (golongan yg senasib dengan saya) ada pilihan yang banyak... apsti kami akan pilih yang terbaik... orang bodoh saja yang memilih orang yg tak bekerja... tapi... kami tak banyak pilihan... saya tak banyak pilihan... nak dapat seorang pun payah... inikan pula mahu memilih...

orang2 yang tak merasai perasaan mcm saya... sebenarnya langsung x layak nak memberi pandangan atau nasihat... sebab tue saya kadang2 malas mahu bercerita pada sesiapa... 

penah dulu... saya buka mulut... mula2 saya cerita... mereka yg mendengar memberi kata2 semangat dan harapan untuk saya berusaha... bila saya dah bersemangat dan berusaha... alih2 mereka2 ni, sibuk pulak menasihati saya... jangan lebey2 nti kecewa... saya tak faham kenapa sokongan itu selalu separuh jalan... bukankah kecewa tu separuh dari jalan perjuangan... mungkin agaknya mereka takut saya jadi gila bila saya kecewa... 

saya tak faham kenapa mereka takut saya saya kecewa? sebab sayang saya? hahaha... sudah laaa... 



saat ini dalam hati saya... kosong... x dak apa2 dan tak ada sesiapa... encik S? erm mungkin harus berhenti berharap pada dia... sebab rasa mcm saya sudah tidak ada harapan dengannya... saya harus berhenti berharap... tapi dalam masa yang sama... saya berdoa... andai masih ada ruang untuk kami... moga Allah memberi jalan yang terbaik... kalau ada jodoh... insyaAllah, lambat atau cepat pasti kami akan disatukan... kalau Allah tak izinkan... mengharap setinggi langit pun... pasti tidak akan berlaku...

saya ada azam... saya mahu mengubah diri terlebih dahulu... tp entah la... saya mampu atau tidak... doa saya, moga Allah beri saya kekuatan... insyaAllah... selepas tue, terpulang la apa yang akan berlaku... saya redha dan terima...

saya juga dah set dalam perancangan 2012... kalau tak bertemu jodoh di Gombak... mungkin saya harus mengangkat kaki ke tempat baru... mungkin jodoh saya ada di situ... =)




sebenarnya dalam entri kali ni saya nak tulis tentang mereka yang pernah mengharungi kesusahan dan keperitan seperti saya... menunggu dan akhirnya Allah berikan mereka kemanisan diakhirnya...

tumpang bahagia mendengar perkhabaran tentang kelahiran baby Kak Farah (seorang rakan guru) yang telah hampir 6 tahun menunggu... sungguh, saya faham perasaan menunggu itu... menunggu dan berusaha, sambil mendengar kata2 sindiran dan pertanyaan2 pedas dari orang sekeliling... yep... saya faham sangat... dan hari ini Allah makbulkan doa Kak Farah... selepas 6 tahun... moga satu hari nanti Allah makbulkan juga doa saya...

tumpang bahagia juga dengan Mas (kawan baik waktu di UMS) yang juga selamat melahirkan bayi lelaki... hero penyeri kehidupannya... saya tahu mas juga mengharungi kehidupan yang sukar... berkahwin pada usia yang agak jauh berbanding rakan2 yang lain... Alhamdulillah, Allah sudah membalas doanya dengan kebahagiaan yang tidak terhingga... moga satu hari nanti Allah juga akan membalas doa saya sebegitu rupa...

saya tahu Allah tak akan sengaja tidak memudahkan urusan hidup kita... saya yakin pasti ujian ini adalah untuk menjadikan kita lebih kuat dan tabah... menjadikan kita lebih hebat... dan menyiapkan diri kita untuk menjadi yang lebih baik setelah kita bertemu dengan kejayaan nanti... 

p/s: hati selalu kuat merasakan jodoh saya ada di Perlis... kenapakah begitu?


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Friday, December 23, 2011

~~Lara Lagi~~


Hanya sampai di sini sahaja,
Kisah cinta kita berdua,
Tiada daya selamanya,
Terhenti di sini,

Biar ku pujuk hati ini,
Merawat rinduku sendiri,
Setelah aku kau lukai,
Sedangkan kau tahu,

Kasih aku hanyalah untukmu,
Tiada lain dalam diriku,
Takkan berubah,
Walau dipisah laut biru,

Cinta aku hanyalah untukmu,
Tak pernah goyah,
Tak pernah jemu,
Takkan terpadam dalam hatiku,
Ia milikmu... percayalah,

Mungkin sudah suratan kita,
Terpisah sebegini saja,
Pasti di suatu hari nanti,
Ku jejak bahagia...





"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, December 22, 2011

Saya Suka Melihat Senyuman Dia...

masa bergerak pantas... seminggu cuti mcm 4 hari jek... jadual cuti kali ni sangat penuh...

sabtu bergerak balik... sampai Alor Sena jam 4.50 petang... tros menghadiri kenduri... SELAMAT PENGANTIN BARU kepada pengantin... cuma tak puas hati nya adalah sebab daging masak hitam yang digembar gemburkan itu telah habis seawal jam 2.30 petang... kurang berpuas hati... pelamin gah, makanan x cukup... mukan nak kutuk, tapi nak jadikan ingatan kepada diri sendiri dan kepada mereka2 yang akan melangsungkan walimah... biar makan tetamu cukup pelamin x dak, itu lagi baik...

ahad... misi mencari kereta bermula... dari Alor Sena sampai Alor Setar... hahaha... mmg penat tak hengat... tapi puas sebab dapat berbakti utk bapak dan mak... =) drive tanpa arah tujuan, asal jumpa kedai jual kereta, kami stop... servey2... servey2 cam ni pun bagus... ada knowledge tentang kereta... saya sampai boleh beza, kereta dengan cat asal dengan kereta yang dah dicat semula... hehehe and also a few information in cars engine... hehehe... dari dummy tros pandai sket... =)

Isnin, bawak bapak ke Kangar... settle roadtax kete, insurans kete, bayar itu, bayar ini... sampai umah dah tengah hari... petang pulak... keluar pegi bayar bil tepon and broadband... nak donload citer hawaii.5-0 and NCIS LA tak lepas2 coz dah over limit downloading data...

Selasa... mak pegi kebun, saya pegi Kangar lagi... settlekan duit2 dan bayaran2... haduiii baru ingat, Maybank belum bayo... haish... tp x pe nti awal bulan bayar atau bila ada kelapangan nak pegi, boleh bayar... petang, lepak kat umah...

Rabu... misi cari kereta episod 2... on episod 1 dah jumpa, tp lambat pulak org tu nak proses... erm bapak mcm hampir berputus asa... so malam sebelum tu kami servey di Mudah.My pastu esoknya pegi cari... erm tp semuanya hampa... ada yang cantik, tp mahal... ada yang murah tp x sedap mata memandang... erm last2 balik, and masih berharap pada yang lama... moga2 ada rezeki... =)

balik rumah, tros tido... maklumlah... keluar pukul 9.00 pagi, sampai umah pukul 3.50 ptg... time drive, mata dah setengah tutup dah.. huhuhu... sampai jek tros tido... pukul 5.30 baru bangun... bangun, mandi tros pegi pasar malam... pasar malam rabu, mmg best!!! mcm biasa beli roti goreng, cucur jagung, wedges, putu buluh and mak beli pasembor... sempat juga grab baju blouse selai... hehehehe... niat di hati nak stay lama... tp hujan, dengan nak kepit payung, nak bawa plastik la... so x jadi... lepas beli tros balik...

khamis... lepak rumah... mak and bapak ke kebun lagi... =) sempat la siapkan beberapa kerja... and petang mungkin ke padang besar... satu lagi destinasi wajib yang belum dikunjungi... =)

jumaat, sabtu, and ahad... x tau lagi ape perancangan menanti... isnin dah nak balik KL... huhuhu...

encik S, tukar profile picture... sweet sangat... saya suka tgk encik S senyum... maaf... saya tak mengharap pada encik S lagi... saya suka dengan hidup saya sekarang... =) kalau encik S untuk saya... saya redha... tp kalau encik S untuk orang lain... ape saya boleh buat...





"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, December 19, 2011

Hau`oli la hanau!

Happy birthday Azniwati...

moga menjadi hamba yang solehah...

moga berbahagia hingga ke syurga...

moga bertemu jodoh sebelum 2012 berakhir...

moga menjadi anak yg solehah...

moga diberi ketabahan dalam meneruskan kehidupan...

moga tabah menghadapi setiap cabaran...

moga segala kebaikan mendekatimu dan segala keburukan dan kejahatan menjauhimu...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, December 13, 2011

Merungut...

its been a long time tak update post... erm bz mengawas exam + tuisyen pun nak menyibuk + balik kampung...

lagi 3 hari nak berjuang menghadapi segalanya... erm pastu balik kampung utk satu minggu kurang lebih... hehehe... then balik semula ke sekolah... rasa mcm nak chilok jek... x nak datang meeting pertama, boleh x? tapi sure lah banyak yang nak di info kan time meeting pertama tue... huhu...

erm tertekan waktu ini.. sebab banyak pertanyaan yang belum berjawab... FB encik S penuh dengan kisah "berdua" , "nikah" dan sewaktu dengannya... hati bergetar... tp entah la... separuh lagi hati tidak kisah lagi... saya redha... mungkin bukan encik S orangnya...

cuma separuh hati lagi agak berat untuk melepaskan... Allah, kuatkanlah hati ini untuk menerima segala apa juga kenyataan yang akan datang dihadapanku...

hati tertekan juga, bila merasakan yang saya ni mcm kunci pendua... dicari bila diperlukan... diletak entah dimana bila tidak diperlukan... terasa sangat dalam hati... sungguh2 terasa...

keluarga, kawan2... sama saja... tak dak beza pun...

hati tertekan lagi... bila hidup ni mcm bayang2... ada depan mata tp orang buat2 tak nampak... huhu sedih sungguh...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, December 8, 2011

Tidak Layak Mengeluh...

Lagu Lara Lagi dan Hanya Untukmu bermain di telinga... bila dengar lagu tu air mata jatuh... entah la... tak pasti mengapa... adakah kerana penyanyi ini menyanyi dengan sepenuh hati atau lirik nya yang betul2 menyentuh hati...

hari ini tercapai hasrat nak tengok Ombak Rindu... erm sungguh... ada sedikit air mata yang jatuh... tp tak la sampai kena lap dengan 5 kotak tisu... saya beri bintang penuh utk cerita ini...

cumaaaa... ada suara yang tak sedap di dengar... entah la... saya tak berhasrat nak cerita disini... biar la...

entah la... itu jek yg boleh saya katakan... walaupun saya kata saya x nak kisah... tp saya kisah juga... erm entah la...

entah la... itu bunyi mengeluh bukan? huhu... yep saya sedang mengeluh sedangkan sebenarnya saya tak layak pun untuk mengeluh... mcm x mensyukuri apa yang Allah bagi... huhu...

tapi entah la... terasa mcm sangat banyak kekurangan... mungkin saya terlalu banyak meminta... meminta lebih dari kemampuan saya... saya tau permintaan saya terlalu tinggi... tp entah la (mengeluh lagi) bagaimana harus saya lupakan...

saya hairan (sebenarnya saya sedang mempersoalkan takdir orang). kenapa jalan saya seolah tidak dimudahkan... kenapa perjalanan saya penuh dengan sekatan? adakah saya tidak cukup dekat dengan Tuhan? saya tak mahu mempersoalkan itu...

entah la... saya penat melalui hari2 yang sukar... penat melihat jalan orang disekeliling saya licin dan mudah... mahu itu dapat, mahu ini dapat... sedang saya?

mungkin ada yang akan kata... saya manusia yang tidak tahu bersyukur... baik... bandingkan aku dengan kau... apa yg aku ada, kau tak ada?

erm entah la... ape yang saya sedang merepek ni... bahasa tak menentu kerana waktu sudah jam 12.20 am... mata tak bisa lelap... adakah kerana terlalu excited nak balik atau entah la (mengeluh lagi)...

doakan saya selamat tiba... hari ini bapak sendiri yang telefon tanya saya nak balik esok lepas habis exam atau jumaat... saya tahu dia rindu saya... tambahan bila adik bagitau dia sanggup nak turun sg, perak tunggu saya kalau saya tak larat... sungguh saat baca komen tu di Facebook, air mata saya jatuh... dan saat ini masih jatuh... dengan lebih banyak...

ya Allah, mudahkanlah urusan esok... mudahkanlah aku bertemu mak dan bapak... sebab saya juga merindui mereka...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, December 5, 2011

Pelangi Itu Indah...


Pelangi itu sungguh indah... tidak siapa pun juga menafikannya... namun hairan, dimanakah ia bersembunyi... walaupun selepas hujan, walaupun cuaca mendung... ia tetap tidak muncul...

tertanya2 dimanakah pelangi itu bersembunyi... hadirlah dalam hidupku untuk membuatkan aku tersenyum...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, November 30, 2011

Inilah Masalah Saya...

saya sebenarnya ada satu masalah... dari dulu sampai sekarang saya tak boleh nak bersederhana... semuanya saya nak lebey... huhuhu cemana nak buat ek... tp selalunya kemahuan saya jek yang nak lebey... tp saya tak penah pun dapat lebey... huhu...

kali ini, saya terlalu la sangat obses dengan pelakon nih... huhu obses sangat... huhu... tak boleh nak kata ape dah... huhuhu... sangat obses dengan Aaron Aziz...

hahaha nak2 plak filem lakonan dia akan mula ditayangkan esok... huhu menggedik la bertambah minat... kehkehkeh... minta jek ek... bukan jatuh cinta... hehe

erm ombak rindu... pernah dulu lepas baca novel nih yg dipinjam oleh adik saya dari kawan dia... saya dan adek bercerita... alangkah bagusnya kalau novel ni difilemkan... kami dok bercerita juga pelakon2 yang boleh membawa watak2 dalam cerita ini... hehehe tak sangka akhirnya menjadi kenyataan... erm bila nak pegi tengok nih?! huhuhuhu...

tapi saya akan pegi juga tengok sebelum balik kampung... and lepas ombak rindu... ada satu lagi filem Aaorn aziz akan masuk panggung... Datin Ghairah... hehehe tp yg tu mungkin x dapat tengok sebab saya dah ada di kampung... huhu... xpe... saya akan beli cd dia... hehehe...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, November 29, 2011




Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

 
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

 
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

 
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

 
Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

 
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

 
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku







"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Ombak Rindu...

weekend... melepak di rumah kak ida... satu habuk keje pun x siap... huhu...

semalam... entertain abah dan umi... erm layan jek la, walaupun sebenarnya depa tu ada banyak lagi anak angkat lain yg boleh entertain depa...

hari ini... mengawas exam... nasib setengah hari jek... mengantuk bhai... huhu

hari ini juga... servis kereta... huhu... hangat hati saya dengan pengurusan baru tempat servis kete tu... selalunya dulu kalau dengan bos yg lama tue... atau pekerja2 dia yang cina, kalau dorang x boleh buat atau repairing tu takes time... dorg akan ckp... and kita yg decide nak buat atau tak... tp ni tak... tatau buat tp buat juga... last2 x jadi... bila tak jadi baru nak ckp... kena tunggu lagi utk buat lagi... huhu... nak marah juga... last decision... saya kata tak payah buat... saya dah tunggu almost 2 jam utk itu... huhu buang masa jek... balik buat kat bang nan lagi baik... huhu

skang... lepak kejap... jap gi nak pegi cuci baju 2 baldi yang dah direndam dari semalam... huhu pastu nak buat keje sket... malam ni... nak layan NCIS LA Season 3... hehehehe...

p/s: bestkan lagu nih... tajuk nyek OMBAK RINDU... skang x glamer lagi lagu ni... tunggu 1 disember nih... comfirm penuh la feedjit saya, akibat orang singgah dengan meng"google" ombak rindu...

p/s: x sabar juga nak pegi tengok filem ombak rindu nih... hehehe

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Friday, November 25, 2011

Aaronator...

erm sejak citer Nora Elena... follow by Stanza Cinta... and now Badai Semalam... saya mula suka mamat nih... hehehe senyum... jangan kata apa2...


truly... bukan sebab wajahnya... tp sebab wataknya... saya suka watak itu... watak lelaki nakal, kasar, tidak berperasaan tetapi akhirnya cair kerana cinta... sweet sungguh...


dan tak mustahil juga, Aaronator yang lain juga minat dia sebab ini... erm ada saya kesah? hehehe 


sungguh... Badai Semalam tue mmg buat saya tersenyum sendiri... waktu drive, waktu jaga exam, waktu makan... setiap waktu... hehehe wajah Erra Fazira dan "karim" sentiasa menjelma... dah almost seminggu dah lepas tengok teater tu... tapi dalam kepala otak masih terlekat...


mungkin itu sebabnya harga tiket teater lebih mahal dari harga tiket wayang... sebab teater meninggalkan kesan yang mendalam kepada jiwa penontonnya... hehehehe... mungkin lepas ni boleh pegi lagi tengok teater2 yang menarik... 


tapi apa juga pun... target terdekat saya sebelum balik kampung ni adalah nak pegi tengok Ombak Rindu... hehehehe... Haris yang sama mcm Seth Tan, Karim dan Irfan... hehehehe


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sunday, November 20, 2011

tak punya banyak waktu...

saya tak punya banyak waktu utk berbicara lebey... jam sudah menunjukkan pukul 10.40 pm... perlu tidur dan esok perlu bangun awal... perlu berada di tempat bertugas jam 6.30 pagi... jadi dibawah ini adalah ringkasan apa yg berlaku...

1. beli kasut baru, semata2 nak jumpa Aaron Aziz... saya kan minat Aaron Aziz... x percaya? tengok kat tepi tue... =)

2. tengok teater Badai Semalam... Erra Fazira cukup kiut dan ada satu scene tu... Erra mcm patung... comel sangat... of course yang menarik perhatian saya adalah Aaron Aziz, walaupun endingnya amat tidak saya sukai... tp sungguh... saya suka Aaron Aziz...

3. sampai saat ini dan mungkin esok... sy akan terfikir2kan Aaron Aziz... =)

hehehe sebenarnya tujuan entri ini adalah utk menyatakan... saya mmg asyik terbayang Aaron Aziz... =)



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, November 15, 2011

Tanpa Tajuk Yang Sesuai...

dulu time kat u... bila rasa cam apa yg saya rasa skang... sy akan call kawan2... cerita2, ketawa2 then everything akan back to normal... skang bila rasa itu kembali, saya hampir tak tahu nak call siapa... nak cerita dengan siapa... huhu...

kawan2 yang dulu semuanya sudah punya kehidupan sendiri (how i wish i have the same life like them...)

saya tak pernah salahkan takdir... saya tak pernah persoalkan apa yang berlaku... tp entah... kadang2 saya tertekan... tertekan dengan persekitaran... terasa nak melarikan diri ke tempat yg tak ada orang kenal saya... tapi saya masih terikat dengan tanggungjawab kerja dan ibu bapa...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, November 14, 2011

terlalu lama...



terlalu lama rasanya tak update blog, FB apetah lagi mengadap encik Black... lama sangat...

banyak perkara yang berlaku sepanjang kehilangan saya ini...

last saturday ada majlis Hi-Tea akhir tahun... and the best part is... manusia yang tak pernah bertuah ini telah mendapat cabutan bertuah... hehehe dapat satu pinggan chanteq berwarna merah... terima kasih Allah...

sebelum tue... saya juga dah pandai jahit manik... yeah!!! hehehe setelah bersusah payah... jahit sket, gunting balik... jahit semula, gunting lagi, jahit lagi... dan akhirnya saya iron kain tu and spray starch... pastu baru berjaya mendapat jahitan manik yg saya mahukan... walaupun agak tidak kemas... tapi boleh la cara "saya budak baru belajar"...

hari ini... permulaan SPM... rabu and khamis saya ada meeting untuk pengawasan MUET dan STPM... then next week saya dah mula mengawas STPM... school holiday pun dah start...

actually bagus juga mengawas exam nih... boleh la sambil tu saya merancang apa yang saya akan buat thn depan... (walaupun sebenarnya saya sedang memujuk hati yang sakit kerana ke mengawas exam)

plan saya... lepas sekolah nak pegi cari bunga... terasa bilik tu kurang ceria... nak ceriakan dengan roses... and maybe diasy... hehehe...

oke la x tau lagi dah mau cakap apa... stop kat sini dulu...

p/s: dalam hati masih menaruh kecintaan kepada encik S...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, November 2, 2011

~~Rantai Silaturrahmi~~

malam ni chat dengan seorang sahabat lama... erm specifically KiubMate masa kat MRSM... dia minta address untuk anta poskad... TAHNIAH untuk Qhalilah... akhirnya bertemu dengan si tulang rusuk... moga bahagia hingga ke syurga...

sembang punya sembang... Qhalilah bagitau yang bakal suami dia is budak MRSMB juga... erm terkejut dan penuh tanda tanya siapakah dia...

desak punya desak, akhirnya diberitahu jugalah namanya dan saya mmg kenal dengan mamat nih sebab kami bukan sahaja satu MRSMB tapi juga satu matrix, satu kuliah and satu amali... tutorial x pasti pulak... maybe sama la juga kot... Azmir Iqbal namanya...

erm masin mulut cikgu Salim, batch 15 akan banyak berkahwin sesama mereka sebab time kat maktab dulu putera and puteri selalu gaduh...

oke bukan itu yang nak saya ceritakan walaupun konklusinya nti juga berkisar ttg jodoh juga... tp ceritanya begini...

sengaja tadi saya pun menengok la FB Qhalilah dan Azmir... and paling best bila tgk FB Azmir, saya nampak satu gambar family and teringin nak usha... bila saya tgk baru saya tau yang Azmir ni ada kembar, and paling best lagi kembar dia juga berkahwin dengan kawan saya... ahahaha kawan satu matrix... means azmir pun kenal la dengan budak tu, walhal kembar dia bukan satu matrix dengan kami...

sungguh kecil putaran silaturrahmi dalam dunia ni... kawan saya kawan kamu, suami saya kawan kamu, isteri saya kawan kamu... mcm2 cerita...

persoalannya adakah jodoh ni sebenarnya berada disekeliling kita sahaja? erm saya nak cari kat mana ya encik tulang rusuk saya nih?

persoalan kedua yang timbul adalah... time kat maktab dulu pernah x Azmir Iqbal dan Qhalilah terfikir yang mereka akan berjodoh?

miracle kan? kuasa Allah...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, November 1, 2011

~terima kasih 55~


many2 thanks to Hawa (if not mistaken) kerana follow blog ni dan dengan rasminya menjadi follower ke 55... terima kasih banyak2...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, October 31, 2011

Bercampur baur mcm ais batu campur...

teringat peristiwa semalam bila kakak terdiam di atas pentas... bila teringat, air mata mesti bergenang... dalam hati berdoa moga kakak akan kuat dan berkeyakinan... mak lang tau kakak boleh!!!



duduk saja saja... teringat mak dengan bapak... pun nak menangis juga... entah la... fikir mcm2 dan bukan2...



lepak2... terfikir kerja yang banyak belum siap... rasa nak menjerit... menjerit sekuat hati... huhu...

tengah2 enjoy... dapat tau nama naik utk bertugas SPR... huhu rasa nak jerit jek kat telinga orang yang letak nama saya tu... adoiii...



dalam hati... x sabar nak balik kampung... nak jumpa mak... nak jumpa bapak...

Hi-Tea Hujung Tahun tema retro... niat kat hati nak cuba buat blouse sendiri... doakan moga berjaya yer... =)

ni la antara corak utk fesyen retro... tp saya pilih bulan2 yg kecil2...


dah berjaya beli CD zikir ustaz dzulkarnain... sedap... dan tersentuh dijiwa... akhirnya saya bertemu dengan apa yang saya mahukan...



tadi pegi KL FESTIVAL CITY... erm oke... penat and letih... especially kat kaki...



esok... seharian bersama dengan UPPER 6 SEJAHTERA... so malam ni kena prepare...

tertarik sangat2 dengan dua lagu ini... HAMBA-MU (OST IMAM MUDA) dan AKU MAAFKAN KAMU (MALIQUE FT JAMAL ABDILLAH), sanggup berhenti tepi jalan bila dengar lagu ni... siap menyanyi dalam kereta kuat2...



jumpa cicak mati dalam bilik air... dah la balik umah penat2 pastu kena settlekan pulak benda nih... orang lain yang duduk kat umah ni x perasan ker... comfirm dah mati dari hari sabtu @ ahad lagi... adoiii... rak kasut kat luar yang bersepah2 kasut (kasut korang skali, bukan kasut saya saja) pun saya kena settlekan... huhu... kan ker kita sama2 keje... kalau kau penat saya pun penat juga... ape salahnya fikirkan mcm tue... sama2 ringankan beban...

oke... banyak lagi mau cerita... tp banyak juga kerja nak kena settle... dari komplen baik dok diam... dari duk diam baik buat keje... siap keje senang hati... sambil layan zikir2 ustaz dzulkarnain... esok teruskan hidup mcm biasa... yang paling best... baju dah iron... yay!!!




"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, October 27, 2011

589...

khabar gembira dari rumah: mak dah beli katil sekali dengan tilam... yay!!!

entri kali ni nak stori tentang manusia yang bernama LELAKI...

memang ker mereka ini susah untuk dimengertikan? bagaimana pula kita, perempuan? adakah kita mudah dimengertikan?

adakah mereka ni semuanya dari jenis yang sama... apa maksud jenis yg sama? jenis yang suka buat2 tak faham atau sengaja tak mahu faham dan selalu merasakan mereka sahaja yang betul... erm tapi saya rasa perempuan pun ada juga mcm tue... tp entah... mcm x penah jek jumpa lelaki yg lain dari yang ini...

adakah mereka ni golongan yang selalu ambil mudah dengan semua hal... entah la... saya tanya ni sebab saya geram dengan seseorang di sekolah... saya telefon untuk dapatkan bantuan... tp akhirnya saya dipermainkan... bukan sekali tapi banyak kali... sebab tu saya kata lelaki suka ambil mudah dalam semua hal...

saya hairan... entah la... cerita lebey nti mengecilkan hati sesetangah pihak pulak... baik pendam setengah, luah setengah jek...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

2 years, 11 month, 3 weeks and 6 days...

hari ini blog saya berusia 2 years, 11 month, 3 weeks and 6 days... esok dah genap 3 thn... hehehe Alhamdulillah... disini semuanya tertulis... sebab tu ada orang cakap... nak tgk hati azni x susah... baca jek blog dia... =)

kenapa perlu susahkan orang... kenapa nak rahsiakan... hidup saya tiada rahsia... sebab tu hidup saya tak menarik... =) tapi saya tak kisah... saya nak hidup yang sebegini...

hari ini juga... persahabatan saya dengan encik S berusia 9 tahun, 4 bulan, 3 minggu dan 6 hari... esok genap 9 tahun 5 bulan... Alhamdulillah... saya masih bersahabat dengannya... walaupun banyak perkara yang berlaku (yang kebanyakannya berpunca dari saya), kami tetap bersahabat...

ya Allah... hamba mohon moga persahabatan ini direstui dan diberkati... moga persahabatan ini bertukar menjadi hubungan yang lebih baik... insyaAllah





"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, October 20, 2011

Menyusuri Lorong Kehidupan...

hari ini gaji... yeah!!! setelah hidup dengan hanya RM30 ringgit selama hampir 2 minggu (jgn bagitau mak saya tau, saya tak mahu dia risau), akhirnya saya rasa bebas... hehe

erm jadi hari ini lepas sekolah saya tros pegi bayar bil telefon, broadband dan tros ke jusco... niat di hati nak ke MPH...

di MPH, ada banyak sangat buku yang menarik jiwa saya... hinggakan saya keluar dengan tangan kosong sebab tak tahu mana yang terbaik untuk saya beli... hehe tapi itu cuma alasan, jawapan terbaik kenapa keluar dengan tangan kosong adalah kerana hati memujuk supaya saya tidak membeli buku kali ini sebab banyak keperluan lain yang perlu didahulukan... contohnya, balik kampung hari raya Aidiladha... sangat perlukan duit yang banyak...

erm setelah berpoya2 di MPH dan berjaya membeli CD Raya Tak Jadi... maka saya turun ke food court untuk membeli makanan... erm menu pilihan saya adalah Yong Tau Fu... agak sedap dan menarik... tp bukan itu yang mahu saya ceritakan... yg saya nak sharekan adalah mengenai sebuah keluarga di hadapan saya ketika saya makan...

actually saya juga tak pasti adakah mereka sebuah keluarga atau mereka kenalan... ada dua pasang suami isteri yang masing2 punya seorang anak... mula2 lihat keluarga ni sama sahaja seperti keluarga2 yang lain... tp bila mereka sudah berkemas2 untuk bangun meninggalkan meja, saya tertangkap sesuatu... rupanya keempat2 mereka adalah OKU (orang kelainan upaya), keempat2 mereka bisu... sebab saya tidak melihat mereka berbicara bila berkomunikasi... mereka hanya menggunakan bahasa isyarat...

dalam hati timbul pelbagai persoalan... adakah anak mereka (sungguh2 comel) juga bisu? kalau dia tak bisu, bagaimana dia nak berkomunikasi dengan ibu bapanya nanti?

memikirkan itu, saya bersyukur lahir dalam keluarga yang sempurna... saya bersyukur lahir dalam keluarga yang normal...

dan waktu itu juga saya terfikir kata2 kak ida waktu saya balik ke rumahnya 2 minggu lepas... kadang2 bahasa isyarat ini perlu... mungkin dalam keluarga kita tak berkeperluan untuk menggunakannya... jadi kita rasa tidak perlu belajar... tetapi menghadapi dunia luar yang penuh cabaran dan manusia yang pelbagai ini... rasanya kita perlu untuk pelajari ilmu itu...

mungkin lepas ini kita boleh ambil kursus bahasa isyarat... bukan la nak sampai master... tp cukup sekadar boleh berkomunikasi dan at least kita memahami mereka2 yang istimewa ini... kadang2 golongan ini merasa tersisi kerana perbezaan yang ada pada mereka... mungkin kita boleh samakan perbezaan itu dengan mempelajari sesuatu yg boleh menyamaratakan kita dengan mereka... =)

renung2kanlah...

ini kalau x salah maknanya puasa...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, October 17, 2011

Kuatkan Hatimu...

tajuk entri ini ditujukan untuk saya... semoga saya kuat dan tabah menghadapi hari2 mendatang... moga saya diberi keredhaan menghadapi hari2 dihadapan...

minggu ni minggu yang amat mencabar... mohon Allah berikan kelapangan dan kekuatan menghadapinya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sunday, October 16, 2011

Penat Tapi Seronok...

Alhamdulillah... majlis yang dirancangkan ini berjalan lancar... walaupun perancangannya last minit sangat2... hari khamis malam kami dpt tahu puan zaharah akan ke mekah rabu ini... hari jumaat usul cadangan... hari ini program berjalan... dengan berbekalkan sumbangan RM 10 (yang x semuanya menghulurkan bayaran) kami berjaya menganjurkan majlis bacaan yassin, tahlil dan doa selamat untuk puan zaharah dan kakak2 lain yang akan menjadi tetamu Allah thn ni...

paling menyentuh hati adalah doa ustaz tadi... sungguh2 menyentuh hingga mengalirkan air mata...

ya Allah... hamba tahu hamba bukanlah manusia yang selalu mengingatiMu... kadang2 hamba lupa... kadang2 hamba ingat... namun ya Allah... hamba mohon padaMu... jemputlah hamba untuk juga menjadi tetamu Mu...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Saturday, October 15, 2011

Mencari Ruang Untuk Diri Sendiri...



seharian hari ini menumpukan perhatian kepada fail2 hijau... hingga lantai coklat juga tidak kelihatan... hanya hijua dan putih sahaja yang nampak... huhu.. maaf yer bukan pas... tp fail hijau dan kertas2 A4 yang bertaburan... hehehe

jadi saya buat keputusan untuk kemas semuanya dan mencari ruang untuk saya... erm rasa2 mcm ada movie yang saya copy dari abang yg belum saya tonton... hehehe... so saya nak tonton movie tue skang... kalau cari x jumpa... saya akan tido... esok baru buka balik...

dan skang... lepas kemas... baru la saya nampak lantai2 coklat... cuma.... lantai coklat itu sangatlah berhabuk... huhu...

oke nekad saya adalah... lepas hari rabu nanti barulah saya nak mop lantai dan fokus kepada kerja rumah... =)

minggu depan bakal sibuk... pemantauan KPJ, program lepas PMR dan penyusunan kertas exam form 4... ya Allah, mudahkanlah dan berikanlah kelapangan dalam kesibukan itu...




"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"