Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, April 28, 2011

Mimpi Indah Sehinggakan Tidak Mahu Dikejutkan...

semalam... erm malam semalam.. tak boleh tido... sebab tilam dihurung semut... aduiii tiba2 jek banyak semut atas tilam...

tapi akhirnya tertido juga... siap mimpi lagi... saya mimpi saya tinggal berjiran dengan encik S... hehehe mimpi gila... tinggal berjiran, tapi berkongsi dapur...

punya la lama berjiran... tp langsung x pernah berjumpa... saya kerja... encik S tido, saya tido, encik S kerja...

akhirnya satu scene yang last sebelum terjaga... saya berjumpa encik S... bukan main gedik saya bila berjumpa encik S dalam mimpi saya tue.. hehehe...

bila terjaga... saya senyum sendiri... adakah kerana waktu siang tadi saya terlalu memikirkan encik S?! hingga terbawa2 dalam mimpi? tapi serius... ini pertama kali mimpikan encik S.. dan wajah encik S tergambar jelas depan mata... jelas... penuh dengan senyuman...

saya berharap saya boleh mimpikan encik S sekali lagi...

sure ada yang tanya, sape encik S? dan pasti nanti ada yang akan SMS @ call tanya saya, siapa encik S?! biarlah menjadi rahsia saya...

encik S tidak pernah luput dari hati saya dari mula hingga kini... biarpun saya pernah bertemu dengan ramai encik encik yang lain... saya tak mampu nak lupakan encik S...

pun begitu, bukan jenis saya utk mengemis meminta perasaan saya dibalas... cukup sekali saya menyatakan (dengan bodohnya) dan direjet (dengan bodohnya juga)... cukup... at least saya sudah mencuba...

andai ada jodoh tertulis di Loh Mahfuz antara saya dan encik S... saya redha... tapi... kalo encik S dengan org lain?! entah la... biarpun berat saya juga tetap harus redha...

perkenalan tanpa pertemuan... itulah kami... putus dan bersambung kembali... itu juga kami... saya tidak pasti hati dia... tp saya pasti hati saya... doa saya... moga Allah memberikan yang terbaik untuk dia... biarpun bukan dengan saya...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, April 25, 2011

Menjadi Sumber Inspirasi!!!



apakah tahap tertinggi dalam dunia pendidikan? menjadi guru cemerlang? atau menjadi Penolong Kanan? atau menjadi pegawai PPD? atau menjadi pengarah pelajaran? atau menjadi KPPM? atau menjadi menteri pendidikan?

persoalan ini selalu bermain dalam fikiran saya... apakah saya akan terus berada dalam dunia pendidikan yang mulia ini atau bergerak ke dunia lain yang lebih baik... hurm kadang2 terfikir juga adakah dunia yang lebih baik itu betul2 lebih baik?

hurm entah la... tp akhirnya saya punya satu matlamat... itu pun setelah saya bertemu dengan satu quote yang menyebut:

The mediocre teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires. ~William Arthur Ward




yep... itulah sebenarnya matlamat saya... menjadi guru yang boleh menjadi sumber inspirasi kepada pelajar...

tapi bagaimana? seharusnya saya menginspirasikan diri saya terlebih dahulu... masih banyak yang harus saya lakukan utk mencapai tahap itu...

hurm mampukah saya? doa saya moga Allah memberikan saya yang terbaik... insyaAllah...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, April 21, 2011

Cita&Cinta



baru lepas habis menonton cerita cita&cinta... kenapa? kerana ada beto kusyairy... hehehe... biasa lah saya suka dia... suara dia, lakonan dia... segalanyalah...





"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"


Wednesday, April 20, 2011

Kenangan Cinta Lalu...

tiba2 saya teringatkan "dia"...

hurm tapi dia sudah berpunya... hehehe doa saya moga Allah berikan dia kebahagiaan hidup dunia dan akhirat bersama isteri dan anak2...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, April 19, 2011

Tingkatan Enam

saya baru sahaja habis lab amali kimia dengan pelajar tingkatan enam atas... semasa pelajar membuat amali saya melihat mereka satu persatu... observation untuk memberikan markah... then otak saya terpanggil untuk menulis entri tentang kelebihan berada ditingkatan enam

secara amnya kebanyakan lepasan SPM tidak berminat untuk melanjutkan pelajaran ketingkatan enam... kata mereka tingkatan enam tidak glamour, perlu beruniform sedangkan rakan lain yang mengikuti diploma sudah boleh mempunyai imej sendiri... kata mereka lagi STPM ni susah... lebih baik ambil diploma... tetapi pada saya STPM mempunyai banyak kelebihan...

1. pelajar aliran sains especially mempunyai skill mengendalikan alat radas lebih baik berbanding pelajar diploma dan matrikulasi memandangkan mereka mempunyai 2 eksperimen yang perlu disiapkan sepanjang dua tahun... manakala diploma dan matrikulasi lebih mementingkan kepada teori.

2. apabila mereka berada ditingkatan enam... sikap dan kelakuan juga akan berubah. mereka merupakan kakak dan abang yang paling tua... jadi pelajar tingkatan enam akan kelihatan lebih mature berbanding pelajar matrikulasi dan diploma

3. melihat kepada pengalaman, pelajar tingkatan enam selalu mendapat jurusan yang baik diuniversiti berbanding pelajar diploma dan matrikulasi

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, April 11, 2011

Stalker...

kalau sesiapa yang menjenguk ke feet jeet saya... mesti akan dapat melihat beberapa pelawat misteri yang saya rasa org yang sama... hurm saya panggil org ini dengan dua istilah... samada dia seorang "SECRET ADMIRE" atau dia seorang "STALKER" erm ape beza secret admire dan stalker? secret admire melawat blog saya dengan senyap... serta penuh kasih sayang... penuh semangat utk ingin tahu apa yang saya tulis... dan tulisan saya menjadi ingatan dalam dirinya sampai bila2... terima kasih utk peminat peminat misteri ini... mereka sungguh berharga untuk saya... sudi2kan la meninggalkan tapak jari awak pada blog ini melalui ruangan komen... stalker pula melawat blog saya... melihat dengan penuh kedengkian... betapa hebatnya saya menggunakan IT... sentiasa mencari kesalahan saya... kesilapan saya utk dijadikan bukti menjatuhkan saya... yeah itulah dia... terima kasih juga saya ucapkan kepada mereka ini... kerana anda telah membanyakkan bilangan pada counter strike saya... kepada secret admire... saya sayang anda... sungguh ada sangat2 berharga kepada saya... ramai yang saya kenal dari blog ini... kebanyakan follower saya adalah mereka2 yang saya tidak kenali... terima kasih sangat2 sebab menyokong saya... kepada stalker... saya langsung tidak sayang anda... manusia macam anda layak mati jek... sebab kalau hidup kat dunia menjadi syaitan bertopengkan manusia... anda mengambil cerita saya di blog ini utk dicanangkan dalam dunia luar... apa tujuan anda? menjatuhkan saya? saya tidak kenal anda... jadi perlu ker anda nak jatuh kan saya... kenapa? dengki? sedarlah wahai stalker2 sedunia... hidup anda tak akan tenang dengan menjadi sebegitu... saya tak perlu mengenali anda... tp saya sudah tahu anda bagaimana... anda adalah pesakit jiwa yang paling tegar dalam dunia ini...

hidup saya hanya utk saya dan keluarga saya... tidak ada sebab utk saya nak susahkan siapa... saya terima org yang mempunyai kelebihan melebih saya... saya terima kerana saya sedar... kelebihan saya juga merupakan kekurangan orang itu... kita saling melengkapi... jadi mengapa perlu mendengki antara satu sama lain... kita hidup untuk org lain dan org lain akan hidup untuk org... =)


bukan itu merupakan kemanisan hidup... =)


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Friday, April 8, 2011

Surat Terbuka Untuk "Dia"

Surat ini saya tujukan untuk "Dia" yang amat amat amat saya sayangi, hormati dan sanjungi... pertama kali saya diterima masuk kedalam organisasi ini, saya diperkenalkan kepada seorang yang sangat penyayang... layanannya seperti ibu sendiri... terasa dunia asing menjadi ramah... terasa dunia asing itu seperti telah lama didiami... ibu penyayang ini mengingatkan saya... "dalam kumpulan ini kebanyakan merupakan ahli yang telah lama berada disini... ada antaranya membawa banyak kebaikan dan ada juga yang sebaliknya... saya berharap agar awak menilai dan mengambil yang positif dan meninggalkan yang sebaliknya..." yep... pengangan itu yang saya pegang hingga ke hari ini walaupun kadang2 saya terlupa... tapi insyaAllah selalunya saya ingat... bukan itu yang ingin saya kisahkan... tp kisah seterusnya yang ingin saya kisahkan... ibu penyayang ini memperkenalkan kepada saya seorang lagi ibu... yes ibu inilah yang saya bahasakan sebagai "Dia" pertama kali mengenalinya, saya labelkan dia sebagai kurang ramah... tapi semakin lama semakin keramahan itu terserlah... satu yang amat saya kagumi adalah... dia seorang yang sangat energetik... kerjanya advance satu hari... kerja hari ini telah disiapkan semalam... kerja esok telah disiapkan hari ini... hampir seluruh event dan program serta perkara yang berlaku disekeliling berada dalam genggaman dia... saya sungguh adore dia... hampir setahun berada didalam kumpulan bersama dia... akhirnya saya ditukarkan kumpulan... tapi Alhamdulillah, akhirnya dia menuruti kumpulan baru... dan sekali lagi kami berkerjasama... walaupun hakikatnya saya sangat penat... tapi itu merupakan perkara biasa... saya manusia biasa... saya tidak lari dari merasa penat dan mengeluh... yang saya geramkan adalah "syaitan" yang menjadi penghasut serta penabur fitnah antara kami... menyebabkan kami berselisih faham dan menyebabkan kami tidak bertegur sapa... tapi Allah tahu apa yang betul dan apa yang salah... Allah tahu siapa yang benar... dan dengan izin Allah kami kembali oke... dan hari ini... dia akan meninggalkan kumpulan saya... untuk ke kumpulan yang lebih baik... saya?! sedih kerana mungkin yang akan menggantikan dia dalam kumpulan ini mungkin tidak seperti dia... apa juga pun saya redha... kerana mungkin hijrah ini adalah yang terbaik untuk dia... betul la cakap org bijak pandai... hijrah itu kadang2 perlu untuk menjadi org yang lebih baik...
"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, April 6, 2011

Pada Siapa Harus Diletakkan Kepercayaan Itu...

hari ini sudah masuk hari kedua hujan turun dengan lebatnya... mungkin rahmat Allah utk bumi gersang yang sekian lama panas ini... hari ini juga saya berpeluang membelanjakan wang ganjaran tuisyen saya untuk membeli pakaian... erk specifically nya tudung... hehehe... dulu sayang nak pakai tapi ari ni saya belanjakan utk diri sendiri... nak tunggu adik dtg sangat la lambat... so dah tergedik2 nak beli tudung baru... hehehe hurm oke berbalik kepada tajuk entri saya... hurm banyak perkara berlaku lately nih... and banyak juga rahsia yang terbuka... hurm entah la... saya juga kurang pasti untuk percaya atau tidak... tapi kebanyakan kisah kalau di analisis ada kebenarannya... hurm entah la... saya hanya mampu mendoakan yang terbaik... saya juga seharusnya memasang MP3 player setiap masa... dimana juga bagi mengelakkan mendengar cerita palsu... huhu...
kepada diriku yang alpha...

yang berlalu biarkan ia pergi...

yang masih tinggal harus dijaga dengan baik...

yang busuk harus dibasuh supaya bersih...

yang wangi harus dijaga supaya kekal wangi...

dengar boleh, percaya boleh tp jangan menyampai cerita...

takut kisah sebanyak 150 patah perkataan bertukar menjadi 15000 patah perkataan...

aznie... insyaAllah, Allah bersama dengan mereka yang sentiasa melakukan kebenaran...


apa juga yang terjadi... saya masih minat mamat nih... haish susah sungguh... =)

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, April 5, 2011

Serius atau Main Main...


saya masih meminati dia.. hahaha...

saya berharap perkara itu cuma main main... sebab saya takut utk berlaku serius...
"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Friday, April 1, 2011

New Things...

too much new things for me lately and the up coming weeks... hurm x taulah bersedia kah saya menghadapi segalanya... doa saya juga moga mereka2 disekeliling saya berbahagia dengan perkara baru dalam hidup mereka... like i was just mention on my status in FB... new things sometimes good sometimes bad, you would never know that until you try...weather you will grateful or you will regret... hurm entah la... kadang2 perkara baru perlu dalam hidup... tp bila kita dah berada dalam zon selesa... kita tidak mahu lagi beradaptasi dengan perkara baru... hurm entah la... saya berharap semua perkara baru yang sedang berlaku dan akan berlaku dalam hidup saya akan membawa kebaikan kepada saya... serius saya juga takut untuk menghadapinya... tp ada sesetengahnya adalah pilihan saya dan ada juga yang bukan pilihan tapi terpaksa saya lalui... "ya Allah... berikanlah hambaMu ini kekuatan..." "Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Lebih Suka Menjadi Pemerhati...

saya ada twitter... tp saya lebih suka menjadi pemerhati... lately ni ada org suka tegur saya... mungkin kerana perubahan imej saya... hurm skali skala perlu juga bercantik2... hehehe ramai juga cakap imej ni seswai utk saya... hurm insyaAllah akan diteruskan... rindu dengan mak... x sabar nak tunggu lagi 28 hari lagi nak pulang ke Perlis... harap2 banjir sudah habis... hehehe dua hari ini betul2 leasure... relax sungguh... hurm saya nak tunggu isnin depan baru nak panaskan enjin balik... ada ura2 tentang perubahan besar2an dan juga melibatkan hidup saya... moga semuanya baik utk semua org... mungkin kadang2 Allah memberi kita ujian sama ada kita redha atau tidak dengan segalanya... bila kita redha... Allah memberi kita rahmat atas keredhaan kita itu... tapi kalau kita tidak ikhlas dengan apa yang berlaku... mungkin Allah akan memberikan kita balasan atau ujian atas ketidakredhaan kita itu... tapi apa juga yang berlaku... kita seharusnya redha... terima apa juga... dugaan atau rahmat... harus diterima... moga ada hikmah disebalik segalanya... insyaAllah... "Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"