Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, May 29, 2011

Caca Marba...

Kisah 1

lokasi = di pejabat

Puan A: saya geram betul dengan suami saya, sudah la tak nak tolong saya buat keje rumah, balik komen itu ini... masak x sedap la, rumah x kemas la, kita tengah masa, ada ker patut, anak menangis pun dia tak tolong settlekan...

Puan B: a ah suami saya pun sama... bukan nya nak faham dengan dengan kita... kita balik keje penat2, nak masak lagi, nak cuci baju lagi, nak ampai baju lagi, nak itu nak ini... dia senang jek... balik, mandi, baca surat khabar, cukup time makan... then penat masuk tido... kita ni ntah bila nak berehat... engkau nanti C, kalau kahwin jgn jadi mcm tue...

Puan A: a ah betul cakap B tue... C, awak nti bila kahwin kena pandai...

Cik C: kak, mungkin kita kena berbincang dengan suami... dia tak tau apa kita rasa, sebab tue dia buat cam tu... cuba bagitau dia... mungkin dia akan faham... kalo dia x faham, erm nak buat cemana kan... kita la kot kena mengalah... erm itu pendapat saya la...

Puan B: alah, pandai la ko cakap... ko bukan nya ada suami lagi... tunggu la ada suami nti sure ko tau langit tinggi rendah...

Puan A: entah awak nie... skarang bleh la cakap itu ini senang... tunggu nti dah ada suami yg pemalas... hurm bincang pun x guna...



Kisah 2

Lokasi = dirumah jiran

Puan A: erm susah betul beranak kecil ni... banyak benda nak buat terhalang... nak keluar makan2 pun susah... nak jalan2 pun payah...

Puan B: a ah betul... selagi anak tak besar... selagi itu la kita x senang... hurm dah nasib kot kita, golongan perempuan cam nie...

Puan C: erm, jangan la cam tue kak... kita kena la pastikan pengurusan masa kita bagus... erm ape salah nya bawak anak jalan2... oke juga... kita bleh release tensyen anak pun bleh tgk dunia luar... erm suami kan ada bleh la tolong...

Puan B: alah, engkau ape tau, C... anak pun x dak lagi... bleh la honeymoon selalu... cuba nti ada anak, tau la hidup cemana...

Puan A: a ah... betul, silap2 nti rumah cantik2 cam ni dah jadi tongkang pecah... hurm skang cakap pandai la... tunggu la nti ada anak nti...


Kisah 3

Lokasi = Supermarket (walaupun kisah ini berkisar mengenai kisah guru, bagitau awal2 la yer, x dek kaitan dengan yang hidup mahupun yang mati... jd sila jgn salah faham)

Puan A: hish, entah la ape nak jadi dengan budak2 skarang... datang sekolah x nak belajar... tido jek dalam kelas... hurm ada pulak yg datang tapi x masuk kelas

Puan B: betul tue... hurm kelas saya pun sama... ada juga yang begitu...

Puan C:ala biasa la tue budak2... umur2 cam tue bukan nya bleh fikir dengan matang lagi...

Puan A: ala C, engkau bukan cikgu, mmg la sedap cakap... cuba sehari ko duduk dalam kelas aku tue... hurm tau la langit tinggi ke rendah...

Puan B: entah ko nie... sedap mulut jek bercakap...


cukup rasanya tiga kisah yang saya paparkan... sebenarnya masih banyak lagi fenomena yang sama... entah la... mengapa itu semua berlaku saya juga tidak pasti... tp mungkin antaranya adalah kerana org yang menegur itu tidak berada dalam situasi yg kita lalui... kalau kisah tentang suami, mungkin org yg menegur itu masih single, kalo kisah mengenai anak, mungkin yg menegur itu belum punya anak, dan kalau kisah tentang murid, mungkin yg menegur itu bukan guru...

tapi kadang2 yang memberi teguran dan nasihat itu melihat dari perspektif dia sendiri... dan kadang2 sebenarnya pandangannya boleh diguna pakai... unless la kalau sudah guna tp x berjaya...

tapi yang paling ingin saya sampaikan disini adalah perkataan yang diucapkan oleh Puan A dan Puan B... yang saya telah boldkan... cuba analisis dan fikirkan... kata2 itu sepertinya sedang mendoakankan cik @ puan C, mendoakan supaya cik @ puan C merasa sendiri penderitaan dan kesusahan yang mereka telah rasai...

cadangan saya... bukan kah lebih baik sekiranya diucapkan... "terima kasih atas nasihat yang diberikan, doa saya moga kamu tidak melalui pengalaman buruk saya ini, cukup la pengalaman sebegini yang kamu dengar, tidak perlulah kamu melaluinya..."

bukan itu lebih indah? entah la... mungkin stigma kita (termasuk saya) begitu? kadang2 kita bercerita utk meraih simpati... tp bila mendapat nasihat yang bernas dari seseorang yg langsung tiada pengalaman... kita rasa tercabar...

agaknya begitu juga kalau anak menegur mak @ ayah @ datuk @ nenek... atau org mudah menegur org tua... hurm itulah jadinya... alasan kita, yg lebih tua lebih banyak pengalaman... lebih banyak makan garam... tp dia terlupa... mungkin yang lebih tua tu hanya makan satu jenis garam sahaja... tp yang muda, walaupun mudah sudah mencuba bermacam2 perasa selain garam... jadi yg muda lebih berpengalaman berbanding yang tua... ape salahnya menerima dan mendengar nasihat dan pandangan org lain...

at least kita respect and cuba menghormati... kalau tak nak apply sekali pun x pe...

hopefully this entri bermakna... dan menjadi pedoman utk saya dan semua readers...

ps/1: kisah2 diatas adalah rekaan semata2, tiada kaitan samada yang hidup mahupun yang mati... jadi jgn la plak salah faham dengan saya sampai nak saman saya selaku pemilik blog ni... kalo terkena pun, cuma kebetulan... and by the way, Puan A, Puan B, Puan C dan Cik C juga adalah anonamous... bukan bermasud sesiapa seperti Cik A sebagai Cik Azniwati... hurm nanti ada plak yang namanya mula dengan huruf A @ B @ C terperasan yang saya me"refer" kepada dia... so saya bagitau awal2 yer... x ada kaitan dengan yang hidup apetah lagi yg telah meninggal dunia... jadi jangan nak PERASAN!!!

p/s2: menjalankan tugas HEM mmg memenatkan... tetapi terima kasih kerana percayakan saya serta memberi peluang ini... saya sungguh bertuah dan saya sangat berterima kasih kerana banyak pengalaman yang saya kutip sepanjang menjalankan tugas...

p/s3: saya sudah tidak sabar untuk pulang ke kampung... =)

p/s4: saya masih rindukan "Dia"... entah la... kadang2 terfikir... dia untuk saya atau tidak...

p/s5: teringat kata2 seorang kawan jumaat lepas... dan kata2 itu membuatkan saya ketawa dan bersedih... hurm apa yg dikatakan adalah benar... tp sebenarnya mungkin saya belum cukup bagus lagi... =)
"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"


Thursday, May 26, 2011

Malam Ini Hati Saya Tersentuh...

malam ini entah... hati guru saya sungguh tersentuh... tidak pasti kenapa... adakah kerana peristiwa yang berlaku kebelakangan ini, atau kerana jawatan baru ini, atau kerana hala tuju saya yang baru atau kerana comment seorang pelajar dalam statusnya tentang saya [of course la comment yang baik2 yer... =)]

mengimbas balik... sewaktu mengisi borang UPU... saya sungguh teruja untuk mengambil jurusan pendidikan... mengapa? tulus ikhlas kerana saya amat terpengaruh dengan kakak saya... yang ketika itu baru sahaja posting... suka melihat interaksi beliau dengan muridnya... saya juga bercita2 mahu menjadi sepertinya...

menjadi pelajar jurusan pendidikan... sungguh enjoy... dimana2 org akan memanggil kami cikgu... erk mungkin sudah ada tanda didahi kami... CIKGU!!!

sebab tu saya katakan kepada pelajar saya... orang yang menjadi guru itu, adalah orang yang lahir untuk menjadi guru... he or she is born to be a teacher... naturally mmg sudah ada talent menjadi guru...

tahun ketiga saya praktikal... yep... itulah pertama punya anak murid... masih ingat lagi 2 kelas yang saya ajar... yang sekarang masing2 semuanya dah berusia 22 tahun...

lepas sajek grad... saya dipostingkan di SMK Gombak Setia... erm disinilah segalanya bermula... dunia sebenar menjadi guru... hampir 4 thn saya menjadi guru... inilah tahun yang paling mencabar untuk saya... kerana saya perlu menjalankan tugas untuk satu jawatan yang berat... jawatan yang memerlukan saya untuk berinteraksi dengan ibu bapa dan murid... xperlulah readers tahu jawatan itu... saya tidak mahu blog ini menimbulkan isu lagi...

yep... cabaran rupanya menjalan tugas tersebut membuatkan saya keletihan sepanjang hari... membuatkan saya rasa seperti ingin bercuti... ye saya mahu bercuti... hajat saya... setelah semuanya selesai... selepas orang yang dicadangkan mendapat kelulusan memegang jawatan tersebut... saya akan memohon bercuti, saya mahu pergi menenangkan fikiran... dalam fikiran saya ada sabah, ada pangkor, ada pulau perhentian... =) saya mahu melihat laut seluas2 nya... saya mahu menghirup udara hijau sebanyak2nya... saya mahu menebus masa yang telah saya gunakan sekarang...

cabaran ini saya jadikan pengalaman... mungkin 10 - 15 tahun lagi saya punya rezeki memegang jawatan ini... kita tidak pasti apa yang Allah rencanakan pada masa hadapan... doa saya moga semuanya adalah yang terbaik untuk kita...


akhir kata... saya suka menjadi CIKGU!!!

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Hati Guru...

Hati guru itu bukan miliknya,

ia milik semua muridnya,

diberi penuh kayakinan,

untuk mereka menjaganya...


diberi tanpa ragu,

untuk mereka menatangnya,

tapi, hati itu sungguh rapuh,

sungguh basah,

sungguh mudah pecah,

"fragile" bak kata pujangga inggeris,


mudah tersentuh,

mudah terasa,

mudah kembang,

mudah kecut...


sekali dihentak,

hati guru mudah pecah,

kerana perlakuan buruk muridnya,


hati guru mudah kecut,

bila keikhlasannya diragui,

bila ketegasannya disalah erti,

bila kesungguhannya disalah fahami,

bila kasih sayangnya dianggap palsu,



hati guru mudah kembang,
sekali kejayaan menerpa,

bangga dengan kejayaan anak didiknya,

bangga dengan senyuman puas muridnya,


saya juga memegang hati guru saya,

sebagaimana kamu memegang hati saya,

jagalah hati saya,

banggakanlah hati saya dengan kejayaan hidup,


andai tidak mampu membanggakan,

biarlah hati itu tetap disitu,

tanpa diganggu...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, May 25, 2011

Saya Beritahu Supaya Awak Datang...




saya beritahu awak dimana saya berada... sebenarnya dengan harapan agar awak datang ke tempat itu... tp nyatanya awak tidak memahaminya... awak tidak datang... =)





"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"


Saturday, May 21, 2011

Saya Harap Awak Faham

entri ini saya buat untuk awak... yep untuk awak...

sejak kenal awak kurang lebih 9 tahun... saya tidak pernah membuang awak dari hati saya... apetah lagi menggantikan awak dengan sesiapa juga... sungguh!!!

tahap keobsesan saya kepada awak sungguh ketara... mereka2 yang terdekat juga mengerti... dan bukan dibuat2, tapi itulah hakikatnya...

mengingati dan nama awak sentiasa dalam ingatan... mengeluh juga kadang2 mengeluarkan nama awak... sambil berjalan2 juga kadang2 terkeluar nama awak... melatah juga kadang2 tersebut nama awak... and kalau bosan berada dalam kelas atau meeting... pasti nama awak akan menjadi coretan pada buku nota dan catatan saya... obses bukan?!


pertama kali mengenali awak... sungguh saya teruja... teruja untuk mengenali awak... dan nyatanya awak tidak sombong... kerana itu kita boleh bersahabat baik...

tahun pertama dan kedua amat indah untuk saya... hinggakan saya lupa pada pesanan pertama awak... "Jangan jatuh cinta dengan saya..." yep saya ingat... itulah pesanan kamu... tapi saya terlupa kerana kebaikan awak.. saya lupa janji itu... hingga perasaan itu datang...

tapi saya cuba simpan... takut nti kamu pergi jauh... tapi perasaan itu membuatkan ingatan saya pada awak x pernah berhenti... kemana2 juga saya pergi... ada awak dalam hati saya... keluar berjalan, keluar bersama kawan2... kamu masih dalam ingatan saya... hinggakan apa juga yang saya lihat... saya mahu beli untuk kamu... =)

saya masih ingat satu hadiah yang pernah saya berikan untuk kamu... yep itu lah yang pertama saya lihat dan ingat kamu... =)

bercerita dengan kamu tak pernah habis... mahu berhenti tapi masih bersambung... tidak kira la melalui surat atau melalui email atau melalui telefon... tidak pernah saya rasa bosan atau jemu...

hurm mungkin entri ni akan menyebabkan beberapa readers rasa menyampah... tp x pe... saya tidak kisah... kerana saya mmg mahu menaipnya...

tp saya tidak pernah berharap dan menaruh harapan awak untuk saya... sebab itu semua ketentuan Allah... kalau ada jodoh ada lah... kalau tak ada saya redha... cuma kadang2 hati kecil tertanya2... apa yang akan berlaku pada saya pada saat awak memilih orang lain... bagaimana kehidupan saya... walaupun saya kata saya redha... tp adakah bila hari itu tiba saya benar2 redha... saya benar2 pasrah dan saya benar2 boleh menerimanya...


doa saya moga Allah berikan kekuatan untuk saya menghadapi apa juga kenyataan yang bakal menjelma...


doa saya untuk awak... moga awak bertemu dengan si rusuk kiri yang penyayang, serta bertaqwa kepada Allah...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"





Awak Stalker Ke Secret Admire?

sebelum ni saya ada menulis satu entri tentang bezanya stalker dan secret admire... kalo tak ingat... klik di sini...

sekarang saya nak tanya la kan... kepada seseorang yang meletakkan location nya di JB atau nama panjangnya Johor Bahru (saya tak pasti location dia tue betul ke tak... ala besa ler dengan komputer dan kecanggihan IT skang ni org kan india pun bleh kata dia kat UK skang...)...

so saya nak tanya la kepada anda yang berada di Johor Bahru ni... ada ni kategori mana? stalker atau secret admire... sebab saya tengok awak boleh katakan hari2 masuk tengok blog saya...

ape yg awak cari sebenarnya dari blog saya ni? bukti kesalahan saya ker? atau nak tau gerak geri saya...

saya bukan ler artis atau PM atau anak raja ker... yang perlu disibuk2kan nak tau saya kemana...

huhu... secret admire ker stalker ker... huhu... tak kira la... tp awak betul2 buat saya rimas... huish... tolong yerk... kalo stalker, awak buat saya rimas, kalo secret admire... awak buat saya tertanya2... yang akhirnya mendatangkan juga kerimasan...

sekian, terima kasih...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, May 18, 2011

Mengintai Dari Tirai Kamar...

bukan diambil kerana suka lagu nih... tp tajuk menunjukkan perbuatan saya skang... sedang mengintai seorang mamat jambu menggergaji dahan pokok...

hehehe saya ingatkan mamat jambu ni jenis "shopping kompleks" rupanya bleh juga dikategorikan sebagai jenis "sawah padi" hehehehe...

sudah la sweet... putih, tinggi... pandai plak gergaji pokok... hehehe itu yg bertambah suka tue... hahaha...

tapi kami setakat bersua muka gitu2 jek... paling hebat pun senyum jek... belum sampai ke tahap bertegur sapa... ish entah bila ntah nak bertegur sapa nih... hehehe

bukan nak menggedik... tp ala saja suka2 tambah kawan... hehehe... doakan la yer... hehehe



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, May 17, 2011

Mode: Menaip Soalan

subuh: 6.30 pagi

bangun: 8.00 pagi lepas tido semula after subuh... kui kui kui kalo arwah tok dulu masih ada sure dia dah panggil saya puteri pucuk kelompang... hehehe jgn tanya saya ape maknanya...

lepak2 berangan berangan... jam dah tunjuk pukul 9.00 pagi...

tros mandi sambil basuh baju... keluar jek dah pukul 10.00...

makan coklat semalam dah 30 minit...

baru la nak on lappy... connected celcom broadband and then warming up jari di FB.. and hingga saat ini 10.55 pagi saya masih lagi warming up... entah bila nak mula menaip soalan... kuikuikui...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, May 16, 2011

Hari Yang Cukup Manis...

sambutan hari guru kali ini bermula dengan hambar... sungguh... saya tidak berapa excited untuk pergi mencari baju baru seperti tahun lepas... niat dihati hanya mahu pakai mana yang ada sahaja...

rancangan saya adalah untuk memakai baju biru tourqois yang baru 3 kali saya pakai... tapi bila memandangkan masa x cukup untuk meng"iron" maka saya putuskan untuk pakai baju kurung bunga merah bertanah hitam... dengan tudung express berwarna pink terang sama dengan warna bunga baju... yep selesa dan mudah...

berjalan kaki kesekolah dengan memakai kasut parazzi baru yang telah disiapkan oleh leong tukang kasut... =)

keluar dari muka pintu saya disapa oleh kucing jiran yang menanti di depan pintu rumah... mungkin dia juga mahu mengucapkan selamat hari guru untuk saya...

sampai disekolah... sambutan bermula... acara rasmi didahulukan... ucapan demi ucapan... persembahan demi persembahan... dan rehat untuk 20 minit...

acara diteruskan dengan sukaneka... dan kumpulan 5 telah menjadi juara keseluruhan acara... hehehe tahniah kumpulan 5 yang diketuai oleh Puan Juairiah...

paling best sebenarnya saya menunggu wish hari guru dari 3 insan... "dia", Rabitah dan Nazrul Farid... entah kenapa saya betul2 menunggu wish dari mereka bertiga...

waktu berjumpa Puan Nik di ofis saya mendapat SMS wish selamat hari guru dari rabitah... hati sedikit kembang...

masa berjalan nak balik kerumah, saya dengar nama saya dijerit di didepan gate sekolah... and saya mendapat wish dari nazrul farid... 2 ucapan sudah termakbul...

balik... on lappy... buka FB... tapppp yep ada wish dari "dia" hehehe... Alhamdulillah ketiga2 insan ini masih mengingati saya... TERIMA KASIH...

TERIMA KASIH juga kepada semua yang telah mengucapkan SELAMAT HARI GURU untuk saya... setiap ucapan beerti doa buat saya... doa untuk saya terus kuat menjadi seorang guru... terima kasih tidak terhingga... saya mendoakan setiap mereka yang telah mengucapkan selamat kepada saya dengan kejayaan dan keberkatan hidup dunia dan akhirat... INSYAALLAH...


SELAMAT HARI GURU UNTUK SEMUA GURU DI SELURUH DUNIA...

GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA...

p/s: sama2 kita nantikan apakah berita gembira yang akan disampaikan oleh TPM untuk kita semua malam ini... =)

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Saturday, May 14, 2011

Banyak Perasaan

saya sentiasa ingin cuba menjadi manusia yang baik... tp sering kali juga saya merasakan saya selalu kalah dengan ujian yang datang...

saya selalu mengharapkan ada insan yang membantu saya melalui hari2 yang penuh cabaran ini... tp insan itu tak pernah pun hadir dalam hidup saya...

saya selalu mengharap saya kuat menghadapi dugaan... tp selalunya saya tidak kuat menghadapi semuanya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, May 11, 2011

Ibu, Ibu Engkaulah Ratu Hatiku...

Selamat Hari Lahir buat ibu tersayang... saya doakan moga mak bahagia, tenang, dimurahkan rezeki serta dilindungi Allah selalu...

paling penting... semoga semua kebaikan mendekati mak, dan semua kejahatan dijauhi... InsyaAllah...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, May 10, 2011

Entri Pertama...

Assalamualaikum w.b.t

ini merupakan entri pertama saya... menggunakan laptop baru... ACER ASPIRE 4750... menggunakan windows 7 sebagai dos nya... huhu

sungguh... mula2 saya BENCI pada windows 7... kerana saya bukanlah manusia yang boleh menerima pembaharuan... tp akhirnya... saya terpaksa belajar menyukainya... hurm tapi hati terubat bila semua printer yang saya biasa guna dapat saya install software nyer... walaupun saya tidak dapat menukar wallpaper pada laptop baru saya...

huhu... harus upgrade... tp saya tetap tak kisah...

yang penting saya bahagia... ku bahagia...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, May 5, 2011

cinta antara dia dan "dia"...

saya merindui dia... masih merindui dia... erm specific wordnya adalah mengingati dia... saya masih mengingati dia... sentiasa dia dalam ingatan saya... sentiasa dia dalam sebutan saya... kadang2 kala namanya terpacul dari bibir saya... secara tak sengaja akan terkeluar... mungkin kerana nama itu sudah terlalu lama dalam hati saya... 2002 - 2011... bayangkan betapa lamanya nama itu di situ...

tapi...

dalam masa yang sama, "dia" muncul kembali dalam hidup saya... mungkin "dia" biasa2 saja... tp entah kenapa... "dia"masih tetap seperti magnet dalam hati saya... entah sisi mana lagi harus saya letakkan "dia"...

tapi saya tetap mahu "dia" dihati saya... tapi haruskah juga saya singkirkan dia, hanya kerana mahu mengisi "dia"... erm tapi itu terlalu awal utk saya fikirkan... yang penting sekarang... adakah dia dan "dia"mahukan saya? hahahaha... soalan gila lagi bodoh...

apa harus saya buat? apa lagi harus saya boleh buat... duduk berdoa moga Allah memberikan yang terbaik utk saya... dia atau "dia" mahupun orang lain... saya redha... saya terima seadanya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, May 3, 2011

Kalau Boleh Mahu Lebih Lama

kalau boleh saya mahu lebih lama di kampung alor sena... 2 hari tidak cukup... belum cukup mengelilingi perlis... belum cukup bersembang... belum cukup menikmati kedamaian... paru paru saya pun belum cukup bersih... sekurang2nya seminggu baru cukup utk membersihkan semua karbon monoksida yang saya kumpulkan... huhu...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"