Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 30, 2011

Terasing...

dulu, saya dapat invotation dari seorang rakan maktab untuk join group MRSM Beseri 1999-2000 di facebook... then saya accept...

a few weeks later, saya leave that group... kenapa? kerana saya terasa seperti org asing yang tiba2 menyibuk dalam group tue...

than, a few days ago saya send request back utk join that group skali lagi... actually saya tak nak lose contact dengan member2 mengenali saya... erm and once again saya ada perasaan yang sama...

kenapa saya rasa begitu? mungkin kerana saya kenal dengan hampir semua kawan2 sebatch saya... tapi mereka langsung tak kenal saya... erm entah la... dimana silap nya... tp itulah... nak lalu lalang dengan group tue pun mcm payah jek... nak tinggalkan comment pun bagai tidak dihiraukan jek...

mungkin saya akan leave group tu sekali lagi and x akan masuk lagi ke group tu... erm mahu jaga hati sendiri... hehehe

sebenarnya saya pun x la berapa ingat sangat perkara2 di MRSM tue... cuma kadang2 ada beberapa hal yang saya jadikan panduan dalam kehidupan saya... itu sahaja... tidak lebih dari itu...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, June 29, 2011

Kenapa?

entah kenapa lately ni saya tidak dapat melelapkan mata... nak dikatakan kerana otak serabut dengan masalah, tidak juga kerana fikiran saya kosong...

entah la, saya juga tidak pasti apa yang berlaku kepada saya... huhu...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Nekad...

ada kekuatan disitu...
juga bersama kekuatan itu, ada keyakinan...
akan saya susurinya bersama dengan doa...

moga yang membaca akan mengaminkan... saya mohon dengan sangat... dia menjadi milik saya dunia dan akhirat...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Bangun Lambat

hari ini, permulaan pagi yang kurang baik... saya bangun lambat... pukul 4.35 pagi sudah terjaga sebenarnya... sebab kaki saya cramp... puas menahan sakit... lately ni kaki selalu cramp... huhu... lepas dah lega... tros tido semula...

then tak sedar pun bila faizal tahir mengejutkan saya walhal saya dah mengingatkan dia supaya mengejutkan saya sebanyak 15 kali setiap pagi... erm mungkin lepas ni saya kena suruh alyah pulak mengejutkan saya... huhu

saya terjaga jam 7.08 pagi... melopong... bangun!!! mandi cowboy... tros capai baju yang tak perlu iron and tros bergerak ke sekolah... pagar pun saya minta tolong seorang pelajar yang lalu tolong tutupkan... huhu... muka baru bangun tros masuk kelas... and paling best, hari ini saya tidak berlipstik... huhu... murid saya menegur... "cikgu? cikgu sihat ker? nampak muka cikgu pucat..." hehehe...

hari ini lepas refleksi saya nak balik tros... xmau fikir apa... saya nak tido and kemas bilik...

sabtu ni sukan, isnin saya dah mohon cuti rehat khas... perancangan saya nak balik perlis utk program sirih pulang ke ganggang... menumpang Shakiran... tapi... takkan kami berdua saja... saya juga tidak mahu menjadi isu negara nti... erm jadi kensel balik dengan Shakiran... now everything is on my own... bila dah rancang2 x jadi saya pun jadi malas dah nak balik... tgk la cemana...

kalau rajin kaki ni berjalan ke hentian duta sabtu nih... maka sampailah saya ke program tue... kalo tak rajin... maka saya akan terperap dibilik sepanjang isnin... hehehe...

perlukah saya bagitau mak tentang perasaan saya? perlukan saya ceritakan segalanya?
mungkin perlu tapi apa juga pun saya harus ceritakannya face to face... tak boleh cakap telefon... tunggulah raya nti ker atau bila2 nti...

p/s: ya Allah tetapkanlah keyakinan aku hanya untuk mencintai dia... saya cuma mahukan dia sebagai suami saya... saya mohon ya Allah curahilah kebaikan keseluruh perhubungan kami... redhailah kami, dekatkan hati kami dan satukan jiwa kami... jauhkan kami dari keburukan dan permudahkanlah perjalanan jodoh kami...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, June 28, 2011

Ya Allah... Mudahkanlah...

Ya Allah... mudahkanlah segalanya... jangan kau sulitkan... jadikanlah perjalanan hidupku ini lancar dan licin... jauhkan aku dari onak dan duri dugaan...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Mulakan Dengan Bismillah...

SELAMAT PAGI... mari mulakan hari ini dengan lafaz

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, June 27, 2011

Persoalan Terjawab

weekend hari itu saya bersama adeq... banyak perkara berlaku... banyak story yang diceritakan... and yang penting... now we are in the same boat...

bila berada dalam boat yg sama, baru sedap bercerita... sebelum ini saya jarang mahu bercerita kerana saya tahu saya tak mungkin akan mendapat feedback yang berguna... hanya org yang pernah berada dalam situasi yang sama sahaja dapat memberi pandangan yang bernas walaupun tidak mempunyai pengalaman...

dan hari ini saya mendapat khidmat nasihat dari seorang lagi adik yang jauh lebih berpengalaman daripada saya... yeah pengalaman bukan diukur dari usia, tp dari peristiwa yang ditempuhi dalam kehidupan kita... erm akhirnya saya mendapat jawapan yang memuaskan hati saya untuk persoalan... "bagaimana kita nak tau orang itu untuk kita..."

sebab sebelum ni saya tidak mendapat jawapan yang memuaskan... saya mahukan kepastian dan bukanlah jawapan seperti "ala nti dah alami baru faham"

tapi akhirnya saya bertanya kepada orang yang betul... walaupun mungkin jawapannya tidak la mungkin tepat... tp saya berpuas hati...

hati saya juga semakin yakin... yakin dengan langkah saya yang seterusnya... insyaAllah saya akan melangkah dengan yakin... saya akan cuba belajar redha dan kuat menghadapi segala kemungkinan...

readers doakan saya yer... mungkin saya harus korbankan sesuatu untuk memiliki sesuatu yang lain... dan saya berharap Allah menyatukan hati kami... memberikan kami kekuatan untuk menempuh kehidupan ini... saya yakin dia untuk saya... Ya Allah, andai penyatuan saya dan dia mendatangkan kebaikan, maka satukanlah hati kami, tetapkan lah hati kami, permudahkanlah urusan kami dalam membina rumahtangga ini...

namun ya Allah, andai penyatuan kami mendatangkan keburukan kepada diri kami, keluarga kami serta org sekeliling kami... maka berikanlah kekuatan untuk kami untuk menerima hakikat bahawa kami bukan tercipta untuk bersama... redhailah kami... berikanlah kami jodoh yang lebih baik... namun begitu ya Allah, saya amat berharap itu tidak berlaku...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Not Deserved...

maybe he is not deserved to me... mungkin, terlalu banyak perbezaan antara kami... terlalu banyak bagai langit dan bumi...

tapi saya masih juga mengharap... dan berdoa... readers doakan saya... kuat menghadapi segala kemungkinan...

kadang2 hati tertanya... apa akan berlaku kepada saya kalau saya berjumpa dia... ada beberapa kemungkinan...

1. saya akan diam
2. saya akan ketawa tidak berhenti
3. saya akan bercakap tidak berhenti2
4. saya akan menangis...

saya takut nak mengadapi kenyataan... tak berani...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tidak Mampu Tersenyum...

orang kata kalau hari ini tersangat gembira... esok mungkin kita akan bersedih... mungkin itulah yg terjadi kepada saya... semalam, saya sangat gembira... hari ini, saya bersedih...

atau mungkin juga kerana faktor cuaca... cuaca sangat tidak produktif... makanya saya juga begitu... erm apa juga pun faktornya... saya mmg x mampu tersenyum saat ini...

ada reasonnya... erm tapi x pe saya tidak mahu ceritakan disini... tapi... saya memohon sangat kepada Allah agar dipermudahkan urusan saya, diberi kelapangan, serta dijauhkan dari hasad dengki, moga Allah merapatkan hubungan saya dengan orang2 disekeliling saya... insyaAllah...

saya tidak mahu mengecilkan hati sesiapa, saya cuma mengikut gerak hati saya... dan mungkin kadang2 tingkah laku saya mengecilkan hati sesetengah org...

saya mohon maaf atas semua kesalahan saya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Friday, June 24, 2011

Saya Tidak Suka...

saya tidak suka bila saya dipaksa untuk melakukan kerja yang yang saya langsung tidak suka... ada beberapa kerja yang saya mmg x suka... tp saya terpaksa melakukannya... cemana tue yer?

entah la... menjadi guru adalah kesukaan saya... saya suka mendidik dan membimbing... yep itulah kerja seorang guru... menjadi pendidik dan pembimbing... bukanlah melakukan kerja2 selain dari itu...

tapi saya sebenarnya tidak kisah pun melakukan kerja yang selain dari itu... cuma yang "satu" itu sahaja yang saya tidak suka... entah la... kenapa harus begini...

kenapa kita tidak diberi kebebasan untuk melakukan kerja2 yang kita suka... kenapa kita tidak diberi pilihan untuk memilih apa yg kita mahukan...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, June 23, 2011

Yay!!! He Come First!!!

I've decided to stop for at least 2 or 3 days... but suddenly... Yay!!! He come first!!! its make me over excited... but i know the limit... and i would never cross the limit!!!

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, June 22, 2011

It Is So Obvious?!

erm i dont know? mungkin perasaan ini nampak obvious kepada beberapa orang... hurm tapi saya amat berharap sangat... please... let it be natural... let it be as usual... saya tidak mahu kerana respons2 tertentu akan menjadikan hubungan yang baru agak rapat ni renggang...

saya tahu semua org mahu yang terbaik untuk saya, but please... i really need it to be natural... really natural...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, June 21, 2011

Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu menyempurnakan aku



Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini


Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Saya Risau...

dulu dengan encik R, saya tidak sekisah ini... apa juga yg berlaku, saya redha saja... saya boleh menerima hakikat kalau encik R bukan untuk saya... hati saya boleh menerima...

tapi kali ini... banyak kali saya tertanya2 pada diri saya... apa akan berlaku kepada saya kalau 'dia' ditakdirkan menjadi milik org lain... sungguh saya masih belum meredhakan hati saya untuk menerima ketentuan itu...

setiap kali memikirkan hal itu... saya akan menangis... mengapa 2010 dan 2011 penuh dengan kisah hati dan perasaan? kenapa hati yg dah lama kering ini kembali basah dengan perasaan2 begini...

moga Allah memberi saya kekuatan... kata seorang rakan... "muka kami seiras' hehehe... entah la... seiras tak bermakna berjodoh... sehati baru berjodoh... =)

doakanlah moga dia menjadi milik saya... tapi saya juga memohon kepada Allah, andai dia yg terbaik untuk saya, rapatkanlah hubungan kami... andai dia bukan untuk saya, kuatkanlah hati saya... berikan saya ketabahan utk menerima segala ketentuan Allah...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, June 20, 2011

Jadual Baru...

effectively starting tomorrow, jadual baru akan bermula... dan yang paling best... saya officially dilantik menjadi guru tingkatan 6 bawah sejahtera... hehehehe... TAHNIAH untuk diri sendiri... terbaik!!!

apa juga pun saya terima seadanya... tidak mahu komplen atau tidak mahu komen... kenapa? kerana saya tahu bukan senang nak buat jadual waktu yang memenuhi syarat semua orang, terutamanya bila melibatkan guru yang berjumlah hampir 200 org... susah kan... 3 org pun payah nak penuhi permintaan... inikan pula 200 org...

jadiii... saya terima seadanya... berita gembira juga adalah saya masih mengajar 4 murni... syukur akhirnya bolehlah saya melihat pencapaian anak2 didik saya ini... sebenarnya bukan pencapaian mereka sahaja, tetapi juga kayu ukur kebolehan saya sebenarnya...

erm mungkin kini bukan masanya lagi untuk membuang masa, saya harus manage masa dengan baik... mengurangkan membuang masa... saya harus menyusun masa dengan betul2 baik...

readers, doakan saya dipermudahkan urusan dan diberi kekuatan untuk mengharungi segalanya...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, June 16, 2011

Segalanya Ku Terima

pernah tak anda merasakan sesak nafas bila memikirkan tentang seseorang?

bila bercakap telefon, anda terlebih excited dan kadang2 kelu x dapat berkata

bila berjalan2 dengan rakan, melihat sesuatu yang menarik... hati anda akan berkata, "saya mahu beli itu untuk dia"

bila mengeluh, anda akan mengeluhkan namanya...

bila anda bosan, anda akan coretkan namanya pada kertas... bukan satu, tapi penuh satu muka surat...

pernah tak, bila anda menaip email, menulis surat atau menulis blog tentang dia atau kepada dia, anda tidak boleh berhenti...

pernah anda mencintai seseorang hinggakan anda tidak dapat menerima org lain lagi, mencintai bukan sebulan atau setahun, tapi untuk 10 tahun...

pernah tak anda sukakan seseorang sampai semua password email, password FB, password twitter and also password kad ATM adalah berkaitan dengan diri dia...

sebenarnya itulah yang saya lalui selama hampir 10 tahun ini... segalanya pernah saya lakukan... dan sebenarnya banyak lagi yang kadang2 bila entri ini ditulis, saya sudah tidak mampu menyenaraikannya...

persoalan dalam hati saya hanya satu... adakah perkara2 ini berlaku kerana cinta atau perasaan suka yang mendalam a.k.a obsess?

entah la... doa saya adalah moga Allah memberi saya petunjuk arah mana yang harus saya lalui... jalan mana yang harus saya pilih...

readers... doakan moga ini adalah cinta, doakan moga ini adalah yang pertama, doakan ini adalah yang terakhir, doakan moga lelaki inilah yang Allah ciptakan untuk saya, dan doakan juga moga Allah permudahkan segalanya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, June 15, 2011

Syukur Ya Allah

pertama2nya saya ingin merafaqkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana dengan izinNya proses perubahan jawatan ini dipermudahkan...

akhirnya yang berhak telah mengambil jawatannya... Tahniah kepada Encik Bani...

saya?! akhirnya tempoh menjalankan tugas HEM sudah berakhir... dan akhirnya juga saya boleh mengambil CRK...

sebenarnya niat dihati saya adalah untuk mengambil cuti rehat khas untuk pergi bercuti ke mana2 sekiranya saya tempoh menjalankan tugas ini selesai...

Alhamdulillah dipermudahkan... soal bayaran... saya tak kisah sangat... saya redha...

akhirnya dengan ini saya menghelakan nafas kelegaan... =D

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, June 13, 2011

Tanpa Tajuk

mereka kata saya gila...
yep, benar saya memang gila... tp x pe saya tidak kisah... sebab itulah saya...

mereka kata saya perasan...
yep, benar saya memang perasan.. tp x pe saya tidak kisah... sebab itulah saya...

mereka kata saya suka menyibuk...
yep, benar saya memang penyibuk... tp x pe saya tidak kisah... sebab itulah saya...

permulaan hari yg baik... Alhamdulillah saya bersyukur...

moga Allah bersama saya... biar apa pun yang orang cakap... saya tidak kisah, yang penting saya tahu hati saya, Allah tahu hati saya, keluarga saya tahu hati saya...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sunday, June 12, 2011

Dibuang Sayang, Ditelan Pahit

saya tahu tajuk entri tu terbalik dan sengaja saya terbalikkan... =)

lagi 2 jam saya akan bergerak pulang ke Gombak... huhu... sebenarnya saya berharap sangat hari ini lambat tiba... belum cukup rasanya menghabiskan masa disini... =(

tapi... apakan daya... harus juga bergerak dan harus juga meneruskan hidup.... insyaAllah raya nti saya akan balik ke sini kembali...

esok bermula la kembali perjuangan yang telah saya tinggalkan selama hampir 2 minggu... insyaAllah saya akan lebih bersemangat... readers doakan saya yer...

doakan juga moga perjalanan saya nti dipermudahkan dan diberkati Allah, selamat dalam perjalanan dan selamat tiba... =)

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, June 8, 2011

Cuti Cuti Malaysia...


REACHING JALAN ALOR SENA, ON 04.06.2011 AROUND 4.30 PM


REACHING LORONG WAWASAN, A FEW MINUTES LATER...


=D


SOCIAL VISIT TO OLD SCHOOL ON 07.06.2011, MARESMA IN THE HEART


DATANGKU MEMBAWA HARAPAN, PULANGKU MEMBAWA KEJAYAAN...


JUST WATCHING FROM OUTSIDE, BUT MY PROMISE IS, "SAYA AKAN DATANG KEMBALI, KALI INI UNTUK MASUK KEDALAM..."



MRSM BESERI ENTRACE, STILL THE SAME AFTER 10 YEARS...


SOCIAL VISIT TO DUSUN WAN... KAKAK MASUK HUTAN...


MANGOSTEEN WAITING TO MASAK... HEHEHE


DURIAN BELANDA A.K.A SOURSOP... SEDAPPPP...


BUNGA KEMBANG PAGI... TAK SIAPA PANDANG, TAPI SUNGGUH CANTIK...



BUDAK BANDAR MASUK HUTAN... HEHEHE


ADIK, IBU DAN KAKAK...


BENDI A.K.A LADIES FINGERS...


POKOK HUTAN YG SUNGGUH CHANTEQ...



MANGGA HARUM MANIS, LAST EDITION FOR THIS YEAR... =)


BUNGA BENDI... CHANTEQ KAN... SIAPA SANGKA BUNGA SEINDAH INI BUKAN BUNGA HIASAN...


THIS IS ME!!!

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, June 6, 2011

Dunia Kita Berbeza

awak datang dari marikh, saya datang dari zuhal... kita dari dunia yang berbeza walaupun hakikatnya kita dari perut yang sama...

mungkin itulah kepelbagaian hidup yang menjadikan bumi ini berwarna warni... menjadikan kehidupan ini penuh perasa...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"