Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, July 31, 2011

Banyak Mahu Cerita...

banyak yang mahu saya ceritakan, tp x dapat saya ceritakan... terlalu peribadi dan terlalu tidak secure... insyaAllah kalau ada rezeki saya akan postkan kisah nya nti... buat masa ini biarlah rahsia... erm harapan saya adalah... moga readers semua mendoakan kebahagiaan saya dengan orang yang saya cintai... sungguh saya sangat mencintai dia... dan saya mahu kesudahannya juga bersamanya..

saya berharap ramadan ini memberi cahaya... memberi ruang utk kami mengenali antara satu sama lain.. memberi peluang untuk kami membina perasaan kami...

saya juga berharap kehadiran ramadan ini memberi erti kepada hubungan ini... sungguh... saya amat berharap...

selepas kejadian ari itu, setiap kali saya mengingatinya air mata saya mengalir... saya tidak pasti mengapa... dan selepas kejadian hari itu juga, saya semakin mencintainya... maaf... perasaan ini semakin tebal untuk kamu...

Allah, hamba mohon... rahmatilah hamba... dan biarlah perasaan ini terus dalam hati hamba... tumbuhkan dan segarkanlah perasaan cinta dalam hatinya untuk hamba... walaupun hamba tahu agak memerlukan waktu yang panjang... tp hamba redha... hamba akan tunggu...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Biggest Thank You!!!

to a person bernama Paramore... THANKS FOR FOLLOWING MY BLOG...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Saturday, July 30, 2011

Bismillahirrahmanirrahim...

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,
Berkatilah perjalanan hidup ini,
dekatkanlah hati kami,
berikanlah kami kerendahan hati dan kelapangan hati untuk menerima dengan lapang hati...
berikanlah kami kekuatan untuk melawan hasutan syaitan...
berikanlah kami keredhaan dalam setiap helaan nafas kami...
mudahkanlah urusan kami...
dan mudahkan juga rezeki kami...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, July 28, 2011

Berat Hati...

mungkin selasa dan rabu saya tersenyum hingga ke pipi... tp khamis... saya sudah tidak boleh tersenyum... mungkin betul org kata... jangan terlalu gembira... takut nti berduka... yep itulah yang saya sedang hadapi... saya gembira dengan yang satu itu, tapi saya berduka kerana satu itu...

saya suka kerana yang satu itu... tak mahu saya kongsikan... tp saya masih berharap Allah mudahkan segalanya... moga ini adalah langkah pertama utk keadaan yang lebih baik... moga Allah berikan keredhaan atas apa yang saya akan lakukan itu... saya mohon Allah mudahkan... saya mohon dengan sangat Allah mudahkan... Allahhummayassir wala tu'assir...

kesedihan saya bermula bila saya mendapat berita perkhabaran kehadiran seorang guru kimia tingkatan 6 yang telah dilantik ke sekolah ini... masa menerima berita itu, saya berasa sungguh tenang... menerima dengan tidak melenting... sebenarnya saya sudah redha dan bersedia... dari dulu lagi... bila kita menjadi guru tingkatan enam yang tidak dilantik, risiko kita di sepak keluar tu mmg tinggi... dan inilah yang berlaku... cuma saya bersyukur sebab Puan Jue banyak menyokong... satu kelebihan dia adalah... dia menjaga orang bawahannya...

erm... tapi terus terang saya katakan... sebelah hati saya redha... sebelah lagi tidak... redha kerana saya sudah bersedia... dan mungkin ini adalah step pertama untuk memudahkan saya pulang ke kampung... doa2kan lah... insyaAllah kalau by lepas rasa saya masih belum bertemu jodoh di KL... mungkin saya perlu berhijrah... balik... mungkin juga jodoh saya menanti disana... sapa tahu... hehehehe

erm separuh lagi tidak redha... yer la saya sudah lama mengajar subjek ni... tiba2 harus serah kepada orang lain... erm tak ker bengang juga...

tapi... setelah saya tenangkan diri... sebenarnya saya sudah redha sepenuhnya... redha kerana mungkin ini yang terbaik untuk pelajar - pelajar saya... mereka berhak mendapat yang terbaik... dan sewajarnya saya mendahulukan mereka... sewajarnya saya tidak memikirkan tentang diri saya terlebih dahulu... cuma upper 6 tue, saya minta biar saya yang habiskan... sebab saya dah hampir sampai kepenghujungnya...

Alhamdulillah... doa saya moga dengan kehilangan yang besar ini, Allah dapat gantikan dengan sesuatu yang lebih baik... mungkin dengan perkembangan yang satu itu, atau mungkin berita gembira permohonan pindah diluluskan... heeeee siapa tahu...

“Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?

dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu

yang memberatkan punggungmu?

Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu

Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan

Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan

Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain

dan hanya kepada Rabbmulah hendaknya kamu berharap”


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, July 27, 2011

Ada Dia Dalam Diriku...


erm entah la... past few days saya selalu merasakan ada dia dalam diri saya... wajah kami, diri kami... mcm dekat sangat... especially hati... saya rasa hati saya dekat sangat dengan dia...

tapi saya tidak pasti apa yang akan berlaku pada masa hadapan... doa saya moga Allah memberikan yang terbaik... memberikan yang sesuai untuk saya...

saya tahu, sebanyak mana pun cinta saya pada dia, tak mungkin saya dapat bersamanya tanpa redha dan ketentuan Allah... saya hanya boleh berdoa moga Allah dekatkan jodoh kami... moga Allah beri kami kekuatan untuk semua ini...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Muga Allah Mudahkan Segalanya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, July 26, 2011

Hati...

saya tidak mampu lagi untuk berkata2... mahu meluahkan, tapi blog bukanlah tempat yang tepat... apa juga pun saya doakan semuanya berjalan lancar... banyak juga yang harus di selesaikan... banyak juga yang harus dihadapi selain yang satu itu... dan banyak juga yang harus dijernihkan...

saya berharap Allah bersama saya dalam setiap urusan...

"Allahhummayassir walatu'assir..."

saya yakin Allah akan memudahkan urusan saya... insyaAllah...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sunday, July 24, 2011

Bila Dia Diam, Saya Risau...



bila dia mendiamkan diri, saya menjadi risau... risau kerana saya terlepas info tentang dia... saya berharap dia @ rakan2nya sentiasa update... supaya saya tau dia masih disini...



"yes... its true, i can't go a day without thinking of you"

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, July 20, 2011

Saya Penat...

ntah la... bila berhadapan dengan kelas yang satu ini saya penat... huhu mungkin sudah biasa melayan students dewasa menyebabkan saya malas dan penat nak melayan kerenah keanak2an... erm mungkin juga itulah sebabnya hingga sekarang saya masih belum bersuami and punya anak...

kerana perasaan keibuan itu belum meresap ke dalam diri saya... itu mmg saya akui dan tidak nafikan...

saya berharap sangat, Allah bagi saya kekuatan untuk saya hadapi semua dugaan ini... dugaan tempat kerja dan dugaan peribadi... entah la... kadang2 semuanya buat saya lemas... mahu sahaja melarikan diri ke suatu tempat yang sunyi dan tidak dihubungi sesiapa... mahu sahaja buat begitu untuk beberapa hari... menghirup udara indah tanpa gangguan...



saya penat memikirkan keadaan disekeliling saya... entah la... itu ini begitu begini... sungguh penat... environment kerja saya sudah tidak kondusif untuk saya... saya seperti tidak punya semangat nak meneruskan kerja disini... huhu mungkin sudah masanya utk saya berhijrah... penat lelah diperah, tapi tidak dihargai... kesalahan sebesar kuman di jaja seluruh dunia... erm entah la...


saya penat memikirkan soal peribadi... kenapa orang lain bahagia... mudah urusannya... grad, kahwin, ada anak, beli rumah, ada kereta... entah la... nak cakap lebih2 nti jatuh kufur pulak... tidak mesyukuri nikmat Allah katanya... huhu tapi itulah yang saya rasa... kenapa jalan saya terasa seperti berliku... terasa seperti tersekat2... terasa seperti disusahkan... apa salah saya... apa dosa saya? saya buat apa yang orang lain buat juga... saya cuma mahu merasa sedikit bahagia sama mcm orang lain rasa... kadang2 perkataan redha tue buat saya semakin penat... saya redha... tp sampai bila... ya Allah, ampunkan saya... tapi itulah yang saya rasa...


saat ini saya betul2 rasa sangat down... saya rasa saya tak mampu nak berdiri dengan kuat... saya rasa sangat lemah... saya rasa rasa seperti saya mahu tidur sepuasnya... saya mahu rehat cukup2... yg penting saya mahukan suntikan semangat... sebab sampai sekarang pun saya tak tau saya nak ambil kat mana suntikan semangat tu... huhuhuhu...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

APC



Dulu masa nak bagi saya jawatan SU HEM, saya dijanjikan dengan APC... herm sebenarnya waktu tu saya tak berapa berminat pun dengan APC tue...

hari ni dah keluar senarai APC utk 2010... erm of course la nama saya tak ada... saya kan cikgu baru yang tak layak dapat APC tue.. cuma yang saya tak puas hati... ada cikgu junior yang dapat APC tue...

erm malas nak comment lebih takut nti jadi isu plak... erm apa yang ada dalam hati ni biar saya jek tanggung...

p/s: untuk yang bertanya saya apa itu APC... APC = anugerah perkhidmatan cemerlang
p/s: sudah terlalu banyak racun disini, mungkin perlu berhijrah untuk menukar environment...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, July 18, 2011

Tidak Cukup Bagus...

mungkin saya bukan guru yang sempurna... tp saya ada banyak persoalan yang ingin saya ajukan kepada pensyarah saya sebenarnya terutamanya pensyarah psokologi Dr. Christina dan pensyarah bimbingan dan kaunseling Prof Madya Dr. Naimah... sayangnya saya sudah terputus hubungan dengan mereka...

sebenarnya bila menjadi guru, saya mempunyai semakin banyak persoalan... dunia pendidikan secara realitinya tak sama dengan secara teorinya...

saya nak tanya mereka tentang situasi2 yang saya hadapi hari ini... yang kadang2 bila berhadapan dengan murid, saya jadi buntu...

ada yang berubah bila dimarah2, ada yang makin menjadi2 bila diambil tahu, ada pula yang bila dibiarkan berkelakuan baik, bila dilayan2 makin menjadi2, ada plak bila dibiarkan makin menjadi2 bila dilayan oke pulak...

erm entah la... saya juga tak pasti bagaimana harus saya jadi diri saya nie... saya penah diberitahu dulu... guru ibarat pelakon diatas pentas... melakonkan watak2 yang pelbagai...

wajarkah saya melakonkan watak yang diminati oleh peminat saya @ saya melakonkan watak yang saya mahukan dan biar peminat menerima saya seadanya?

entah la... saya buntu... bagaimana nanti kalau saya terus menjadi diri saya, dan saya kehilangan peminat? maksud saya dalam ertikata ini, bagaimana nanti kalau murid tidak dapat menerima saya sekaligus tidak dapat menerima pengajaran saya?

semalam, saya memberikan pelajar 4 Murni sekeping kertas, saya minta mereka memberi komen tentang saya... banyak feedback yg saya dapat... erm insyaAllah saya akan cuba baiki apa yg perlu... readers... doakan saya menjadi cikgu yang baik dan disenangi pelajar... paling penting, doakan saya menjadi guru yang mampu memahamkan murid tentang isi pelajaran saya...

saya sudah menetapkan azam... tahun depan saya akan mengisi borang sambung master... UITM atau UPM... insyaAllah... ada juga rakan yg mengajar menyambung di UPSI... hurm bukan tidak mahu, tapi terlalu jauh... huhu... kalo boleh nak sambung sahaja di UIA ni, tapi perlu pulak qualifiqation untuk ambil english test... huhu agak payah begitu... huhu....

readers doakan saya yer... doakan moga semua yang saya hajatkan menjadi kenyataan...

1. mahu menjadi guru yang baik
2. mahu sambung master
3. mahu terus mencintai dan dicintai oleh "dia" seorang sahaja
4. mahu berjodoh dengan "dia" seorang sahaja...

readers... doakan ya... saya dahulukan doa saya untuk kalian... mungkin saya bukan sehebat wali utk dimakbulkan doanya... tp saya tetap mahu doakan kalian sejahtera dunia dan akhirat...

p/s: terima kasih kerana tetap setia menjadi follower blog saya ini... =)


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Friday, July 15, 2011

Mengakui Kesalahan...

sikap manusia berbeza2... ada yang mampu mengakui kesalahan sendiri... ada juga yang tidak mampu... mungkin kerana ego yang tinggi...

tapi pada saya, mengakui kesalahan merupakan satu perkara mulia yang hanya mampu dilakukan oleh manusia yang rasional dan rendah hati...

kadang2 kita merasa kita betul, sebab tue kita sukar nak terima teguran dan mengakui kesilapan kita...

bukankah mengakui kesilapan itu adalah satu perkara mulia... menunjukkan kerendahan hati dan membuang ego...

nasihat saya adalah... terimalah kesalahan sebagai sesuatu yang boleh mengubah kita... terima dengan hati terbuka... terima teguran dengan lapang hati dan bersikap positif... insyaAllah kita akan menjadi manusia yang berjaya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, July 12, 2011

Hatiku Hatimu Menjadi Satu Cinta...

kalau kalian rajin tgk pada feedjit saya nih... ada 2 perkara yang kalian akan notice...

1. saya ada seorang pengujung setia daripada Johor Bahru (location mungkin x betul), kenapa saya katakan dia pengunjung setia... kerana saya yakin dia org yang sama kerana locationnya sama, browsernya sama, OS nya sama, serta cara dia masuk adalah direct terus ke blog saya... means dia mmg save @ bookmarked @ follow blog saya... erm terima kasih banyak2 kerana begitu setia dengan blog cabuk nih... huhu...

2. lately ni ramai yang masuk ke blog saya kerana lagu Kisah Hati nyanyian Alyah... saya masukkan lirik lagu tersebut dalam entri saya... and bila ramai yang google... maka jumpa lah blog saya... terima kasih kerana google dan sampai ke tanah jajahan kecil ini... terharu saya kerana dapat menjadi duta kecil Alyah dalam mempromosikan lagunya... actually lagu tu meninggalkan kesan dalam hidup saya... =)

oke, oleh kerana lately ni ramai yg google lagu ni... maka dibawah ni saya letakkan skali lagi lirik lagunya...

Kisah Hati – Alyah

Hatiku hatimu m

enjadi satu cinta

Ku rasa hadirmu menyempurnakan aku

Tapi cinta bukan milik kita

Semua harus berakhir


Cinta kau dan aku

Takkan mungkin bersatu

Untuk saat ini di dunia ini

Mungkin kita bersama

Nanti di atas sana

Biar ku setia menjaga cintamu

Selamanya

Tapi cinta bukan milik kita

Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku

Takkan mungkin bersatu

Untuk saat ini di dunia ini

Mungkin kita bersama

Nanti di atas sana

Biar ku setia menjaga cintamu

Cinta kau dan aku

Takkan mungkin bersatu

Untuk saat ini di dunia ini

Biar ku setia menjaga cintamu

Selamanya

oke... utk sape2 yang nak download lagu ni juga boleh ke sini...

oke semua... wish all da best... semoga hidup anda berwarna warni...

p/s: geram sangat dengan perempuan itu... huhuhu... saya x tau la nak cakap ape dah... huhu...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sambung Belajar... Mampukah Saya?!

semalam bila tengok seorang senior saya kata dia dah mohon utk sambung master... saya jadi bersemangat...

hari ini bertambah bersemangat bila dapat tahu kakak tu berjaya menyambung masternya di UITM Shah Alam... huhu... bahagia rasa dan saya?! of course bertambah2 semangat.

erm persoalannya adalah... mampukah saya? erm itulah persoalan yang sampai sekarang saya tak tau cemana nak jawab...

saya rasa saya mampu... tp kadang2 dalam masa yang sama saya rasa saya tak mampu... saya berharap sangat semangat saya kuat... insyaAllah kalau ada rezeki saya, saya akan cuba buat yg terbaik...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, July 11, 2011

Dua Jam Terlewat...

saya hairan betul lah... setiap kali saya online dan check FB dia, mesti saya akan tengok post baru dia... and paling best bawah post baru tue... sure akan ada... 2 hours ago via...

setiappppp kali oke... huhu bukan skali skala... tp setiap masa... hurm sure saya akan terlewat masuk 2 jam... huhu lepas ni saya nak buat kajian lagi...

adakah dia masuk pada fixed waktu atau sesuka hati dia jek... hehehe... kalo dah obses tue... mmg obses juga... hehehe



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"