Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, October 31, 2011

Bercampur baur mcm ais batu campur...

teringat peristiwa semalam bila kakak terdiam di atas pentas... bila teringat, air mata mesti bergenang... dalam hati berdoa moga kakak akan kuat dan berkeyakinan... mak lang tau kakak boleh!!!



duduk saja saja... teringat mak dengan bapak... pun nak menangis juga... entah la... fikir mcm2 dan bukan2...



lepak2... terfikir kerja yang banyak belum siap... rasa nak menjerit... menjerit sekuat hati... huhu...

tengah2 enjoy... dapat tau nama naik utk bertugas SPR... huhu rasa nak jerit jek kat telinga orang yang letak nama saya tu... adoiii...



dalam hati... x sabar nak balik kampung... nak jumpa mak... nak jumpa bapak...

Hi-Tea Hujung Tahun tema retro... niat kat hati nak cuba buat blouse sendiri... doakan moga berjaya yer... =)

ni la antara corak utk fesyen retro... tp saya pilih bulan2 yg kecil2...


dah berjaya beli CD zikir ustaz dzulkarnain... sedap... dan tersentuh dijiwa... akhirnya saya bertemu dengan apa yang saya mahukan...



tadi pegi KL FESTIVAL CITY... erm oke... penat and letih... especially kat kaki...



esok... seharian bersama dengan UPPER 6 SEJAHTERA... so malam ni kena prepare...

tertarik sangat2 dengan dua lagu ini... HAMBA-MU (OST IMAM MUDA) dan AKU MAAFKAN KAMU (MALIQUE FT JAMAL ABDILLAH), sanggup berhenti tepi jalan bila dengar lagu ni... siap menyanyi dalam kereta kuat2...



jumpa cicak mati dalam bilik air... dah la balik umah penat2 pastu kena settlekan pulak benda nih... orang lain yang duduk kat umah ni x perasan ker... comfirm dah mati dari hari sabtu @ ahad lagi... adoiii... rak kasut kat luar yang bersepah2 kasut (kasut korang skali, bukan kasut saya saja) pun saya kena settlekan... huhu... kan ker kita sama2 keje... kalau kau penat saya pun penat juga... ape salahnya fikirkan mcm tue... sama2 ringankan beban...

oke... banyak lagi mau cerita... tp banyak juga kerja nak kena settle... dari komplen baik dok diam... dari duk diam baik buat keje... siap keje senang hati... sambil layan zikir2 ustaz dzulkarnain... esok teruskan hidup mcm biasa... yang paling best... baju dah iron... yay!!!




"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, October 27, 2011

589...

khabar gembira dari rumah: mak dah beli katil sekali dengan tilam... yay!!!

entri kali ni nak stori tentang manusia yang bernama LELAKI...

memang ker mereka ini susah untuk dimengertikan? bagaimana pula kita, perempuan? adakah kita mudah dimengertikan?

adakah mereka ni semuanya dari jenis yang sama... apa maksud jenis yg sama? jenis yang suka buat2 tak faham atau sengaja tak mahu faham dan selalu merasakan mereka sahaja yang betul... erm tapi saya rasa perempuan pun ada juga mcm tue... tp entah... mcm x penah jek jumpa lelaki yg lain dari yang ini...

adakah mereka ni golongan yang selalu ambil mudah dengan semua hal... entah la... saya tanya ni sebab saya geram dengan seseorang di sekolah... saya telefon untuk dapatkan bantuan... tp akhirnya saya dipermainkan... bukan sekali tapi banyak kali... sebab tu saya kata lelaki suka ambil mudah dalam semua hal...

saya hairan... entah la... cerita lebey nti mengecilkan hati sesetangah pihak pulak... baik pendam setengah, luah setengah jek...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

2 years, 11 month, 3 weeks and 6 days...

hari ini blog saya berusia 2 years, 11 month, 3 weeks and 6 days... esok dah genap 3 thn... hehehe Alhamdulillah... disini semuanya tertulis... sebab tu ada orang cakap... nak tgk hati azni x susah... baca jek blog dia... =)

kenapa perlu susahkan orang... kenapa nak rahsiakan... hidup saya tiada rahsia... sebab tu hidup saya tak menarik... =) tapi saya tak kisah... saya nak hidup yang sebegini...

hari ini juga... persahabatan saya dengan encik S berusia 9 tahun, 4 bulan, 3 minggu dan 6 hari... esok genap 9 tahun 5 bulan... Alhamdulillah... saya masih bersahabat dengannya... walaupun banyak perkara yang berlaku (yang kebanyakannya berpunca dari saya), kami tetap bersahabat...

ya Allah... hamba mohon moga persahabatan ini direstui dan diberkati... moga persahabatan ini bertukar menjadi hubungan yang lebih baik... insyaAllah





"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, October 20, 2011

Menyusuri Lorong Kehidupan...

hari ini gaji... yeah!!! setelah hidup dengan hanya RM30 ringgit selama hampir 2 minggu (jgn bagitau mak saya tau, saya tak mahu dia risau), akhirnya saya rasa bebas... hehe

erm jadi hari ini lepas sekolah saya tros pegi bayar bil telefon, broadband dan tros ke jusco... niat di hati nak ke MPH...

di MPH, ada banyak sangat buku yang menarik jiwa saya... hinggakan saya keluar dengan tangan kosong sebab tak tahu mana yang terbaik untuk saya beli... hehe tapi itu cuma alasan, jawapan terbaik kenapa keluar dengan tangan kosong adalah kerana hati memujuk supaya saya tidak membeli buku kali ini sebab banyak keperluan lain yang perlu didahulukan... contohnya, balik kampung hari raya Aidiladha... sangat perlukan duit yang banyak...

erm setelah berpoya2 di MPH dan berjaya membeli CD Raya Tak Jadi... maka saya turun ke food court untuk membeli makanan... erm menu pilihan saya adalah Yong Tau Fu... agak sedap dan menarik... tp bukan itu yang mahu saya ceritakan... yg saya nak sharekan adalah mengenai sebuah keluarga di hadapan saya ketika saya makan...

actually saya juga tak pasti adakah mereka sebuah keluarga atau mereka kenalan... ada dua pasang suami isteri yang masing2 punya seorang anak... mula2 lihat keluarga ni sama sahaja seperti keluarga2 yang lain... tp bila mereka sudah berkemas2 untuk bangun meninggalkan meja, saya tertangkap sesuatu... rupanya keempat2 mereka adalah OKU (orang kelainan upaya), keempat2 mereka bisu... sebab saya tidak melihat mereka berbicara bila berkomunikasi... mereka hanya menggunakan bahasa isyarat...

dalam hati timbul pelbagai persoalan... adakah anak mereka (sungguh2 comel) juga bisu? kalau dia tak bisu, bagaimana dia nak berkomunikasi dengan ibu bapanya nanti?

memikirkan itu, saya bersyukur lahir dalam keluarga yang sempurna... saya bersyukur lahir dalam keluarga yang normal...

dan waktu itu juga saya terfikir kata2 kak ida waktu saya balik ke rumahnya 2 minggu lepas... kadang2 bahasa isyarat ini perlu... mungkin dalam keluarga kita tak berkeperluan untuk menggunakannya... jadi kita rasa tidak perlu belajar... tetapi menghadapi dunia luar yang penuh cabaran dan manusia yang pelbagai ini... rasanya kita perlu untuk pelajari ilmu itu...

mungkin lepas ini kita boleh ambil kursus bahasa isyarat... bukan la nak sampai master... tp cukup sekadar boleh berkomunikasi dan at least kita memahami mereka2 yang istimewa ini... kadang2 golongan ini merasa tersisi kerana perbezaan yang ada pada mereka... mungkin kita boleh samakan perbezaan itu dengan mempelajari sesuatu yg boleh menyamaratakan kita dengan mereka... =)

renung2kanlah...

ini kalau x salah maknanya puasa...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, October 17, 2011

Kuatkan Hatimu...

tajuk entri ini ditujukan untuk saya... semoga saya kuat dan tabah menghadapi hari2 mendatang... moga saya diberi keredhaan menghadapi hari2 dihadapan...

minggu ni minggu yang amat mencabar... mohon Allah berikan kelapangan dan kekuatan menghadapinya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sunday, October 16, 2011

Penat Tapi Seronok...

Alhamdulillah... majlis yang dirancangkan ini berjalan lancar... walaupun perancangannya last minit sangat2... hari khamis malam kami dpt tahu puan zaharah akan ke mekah rabu ini... hari jumaat usul cadangan... hari ini program berjalan... dengan berbekalkan sumbangan RM 10 (yang x semuanya menghulurkan bayaran) kami berjaya menganjurkan majlis bacaan yassin, tahlil dan doa selamat untuk puan zaharah dan kakak2 lain yang akan menjadi tetamu Allah thn ni...

paling menyentuh hati adalah doa ustaz tadi... sungguh2 menyentuh hingga mengalirkan air mata...

ya Allah... hamba tahu hamba bukanlah manusia yang selalu mengingatiMu... kadang2 hamba lupa... kadang2 hamba ingat... namun ya Allah... hamba mohon padaMu... jemputlah hamba untuk juga menjadi tetamu Mu...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Saturday, October 15, 2011

Mencari Ruang Untuk Diri Sendiri...



seharian hari ini menumpukan perhatian kepada fail2 hijau... hingga lantai coklat juga tidak kelihatan... hanya hijua dan putih sahaja yang nampak... huhu.. maaf yer bukan pas... tp fail hijau dan kertas2 A4 yang bertaburan... hehehe

jadi saya buat keputusan untuk kemas semuanya dan mencari ruang untuk saya... erm rasa2 mcm ada movie yang saya copy dari abang yg belum saya tonton... hehehe... so saya nak tonton movie tue skang... kalau cari x jumpa... saya akan tido... esok baru buka balik...

dan skang... lepas kemas... baru la saya nampak lantai2 coklat... cuma.... lantai coklat itu sangatlah berhabuk... huhu...

oke nekad saya adalah... lepas hari rabu nanti barulah saya nak mop lantai dan fokus kepada kerja rumah... =)

minggu depan bakal sibuk... pemantauan KPJ, program lepas PMR dan penyusunan kertas exam form 4... ya Allah, mudahkanlah dan berikanlah kelapangan dalam kesibukan itu...




"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Terperangkap Dalam Keadaan Yang Sangat Menghimpit...

lately tajuk entri panjang berjela... hehehe entah ler... tak pasti kenapa diri ini suka sangat buat tajuk yg panjang2...

erm hari ini dan mungkin esok saya akan terus terperangkap dalam bilik ini bersama2 fail2 hijau yang sangat banyak inih... huhuhu...

erm kadang2 rasa cam nak pegi sekeh jek kepala sapa yang sedang menyusahkan saya... huhu

6 fail yang perlu disiapkan... dan kebanyakan isinya adalah benda yang sama... haduiii menyusahkan betul... orang ckp mmg la senang... fotostat jek... tapi tak ker keje bodoh semua tue... huhu...

ingat orang x dak keje lain ker selain dari buat keje ni semua... huhu...

tapi itu lah... saya sebenarnya mmg nak lepaskan kelab ni kat orang lain... tp biasa la sindrom hujung tahun... hehehe saya jadi bersemangat pulak nak teruskan... tp saya takut sangat kelab ni akan terbengkalai lagi... huhu

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Friday, October 14, 2011

~~ Puan Paridah Binti Osman dan Encik Ahmad Bin Mahamood, saya rindu sayang kamu... ~~

melihat iklan yang diletakkan dalam blog seorang sahabat... membuatkan saya tiba2 merindui mak dan bapak... sungguh rindu... dan kalau saat ini mereka ada didepan saya... saya nak memeluk mereka sungguh2...

saya tahu saya sungguh degil... saya tahu saya selalu menyusahkan mereka... saya tahu saya selalu buat mereka risau... saya tahu saya selalu buat mereka sedih...

mak... ampunkan kok ni untuk segalanya...

bapak... kok ni sayang bapak...




"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Mencari Redho Ilahi...

ya Allah... hamba mencari redha Mu dalam setiap amalan hamba... hamba mengharap redha Mu dalam setiap urusan hamba... hamba mengharap redhaMu dalam setiap keputusan hamba... hamba mengharap redha Mu dalam setiap tindakan hamba... hamba mengharap redha Mu dalam setiap langkah hamba...

maka ya Allah... redhailah hamba...

ya Allah... Andai rindu, cinta dan perasaan ini berlandaskan jalanMu... redhailah hamba, berilah hamba kekuatan untuk mengutip pahala dari nya... jauhi hamba dari tergolong dalam golongan yang diperdayakan oleh iblis dan syaitan...

namun ya Allah... andai rindu, cinta dan perasaan ini hanya berlandaskan nafsu dan pujukan syaitan... Kau berilah petunjuk untuk hamba melaluinya dengan keredhaanMu...

Ya Allah... berkati dan terimalah doa hamba... amin amin ya rabbal'alamin...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, October 12, 2011

Moga Allah Membuka Pintu Hati Kalian...

berada dalam kelas ini 2 masa (1 jam) umpama berada disini seribu tahun... hati asyik terbakar sahaja... mungkin Allah sedang menguji saya... menguji sejauh mana kesabaran saya... tp adakah saya akan tetap kuat menghadapi cabaran ini? ya Allah, kuatkan hati hambaMu ini...

semalam saya di kelas yang sama selama 1 waktu (35 minit)... saya memulakan kertas peperiksaan... baru kertas peperiksaan bermula... 3 pelajar dibelakang sekali mula bercakap... suara sengaja di kuatkan... seperti sedang provoke saya untuk menengking atau menegur mereka supaya diam...

tapi saya cuba tahankan diri... sebab saya tahu kalau saya bersuara, pasti gamat satu kelas akan bising... jadi saya tahankan sahaja...

hari ini awal pagi... saya dah menerima berita tak best... saya kena ganti PK HEM untuk majlis esok... terus terang SAYA BENCI MENJADI GURU PENASIHAT KELAB PENCEGAHAN JENAYAH...

TOLONG LA!!! tahun depan bagi pada orang lain... saya disuruh setting backdrobe... I HATE DOING KERJA ORANG YANG TERTANGGUH!!!

then pagi ini juga saya kena masuk kelas itu lagi... mulakan kertas Bahasa Melayu 1...

bila dah distribute paper... saya bagi hint... bagi guideline macam mana nak jawab since mereka ni mmg x akan dapat jawab...

tp as usual bila saya kata boleh mula menjawab... semua tido dan 2 makhluk Allah ni masih bercakap... mahu saja saya tulis di papan putih tu...

"HANYA ORANG GILA YANG BERCAKAP WAKTU PEPERIKSAAN"

tapi saya malas nak timbulkan kekacauan, jadi saya postkan di wall FB saya... huhu... dalam hati mendidih... berdoa moga Allah beri saya kekuatan dan kesabaran... dan dalam hari juga berdoa moga Allah membukan pintu hati mereka utk belajar bersungguh2...

Ilmu tu bekalan dunia... perhiasan bila kita kaya... dan pakaian bila kita miskin...

kadang2 saya pun hairan... actually saya tak salahkan budak2 ni... sebab mereka jadi begini kerana IBU BAPA mereka... mereka ni sebenarnya kurang kasih sayang, kurang perhatian... mak ayah sibuk bekerja cari duit... so anak2 terbiar tanpa kasih sayang... bila datang sekolah nak raih perhatian cikgu... tp masalah juga... bila cikgu bagi perhatian.. dia pulak berlebih2... mengada2... meluat pulak cikgu...

huhu saya tak la sesabar ini dulu... mungkin sekarang saya sedang belajar untuk sabar... doakan saya mempunyai kesabaran yang tinggi...

tp dari pandangan cikgu... biar la murid tu tak bijak tapi masih mahu belajar... insyaAllah cikgu akan didik... tp kalau murid tu x bijak, tapi x nak belajar and kurang ajar pulak... cemana nak didik?

ada pula sesetangah mereka ni sebenarnya dah x nak sekolah dah pun... tapi desakan ibu bapa menyuruh mereka ke sekolah... dipaksa melakukan sesuatu yang mereka tidak mahu dan tidak minat...  jadi?!

kita yang tua ni pun x suka dipaksa dan disuruh... ape tah lagi mereka yang remaja dan berdarah muda nih...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, October 11, 2011

Hamba Bersyukur Pada Mu...

entah kenapa hati saya tersentuh... sejak dua tiga hari ini saya rasa tenang walaupun kerja bertimbun2 dan berpusu2 datang...

mungkin kerana saya merasakan sejak akhir2 ini saya semakin dekat dengan Allah... entah kenapa orang2 disekeliling saya juga sering berbicara persoalan Allah, Muhammad SAW, dan Islam...

dimanakah titik mulanya? adakah persekitaran mempengaruhi hati, atau hati mempengaruhi persekitaran?

saya akui saya tidak sebaik mana... saya belum cukup untuk dipanggil solehah... saya hanya manusia biasa yang kadang2 saya ingat dan kadang2 saya lupa...

bersyukurlah mereka yang lahir dalam ruang lingkup yang islami... walaupun sebenarnya saya tahu... dimanapun kita berada, dilahirkan, dan dibesarkan... hati yang menjadi penentu segala... diri sendiri yang menentukan pilihan...

tajuk entri ni adalah berkaitan dengan video ini... saya cuba masukkan video nya disini tetapi tidak berjaya...

bila melihat video yang dishared kat oleh Ustazah Norhaslina Jusin (isteri kepada Ustaz Zaharudin Mat), saya teringat kepada kisah housemate saya di UMS yang terpaksa menyembunyikan keislamannya apabila memeluk islam dibawah umur...

dan tiba2 timbul kesyukuran dalam hati saya kerana lahir dan dibesarkan dalam keluarga Islam...

saya tidak perlu merahsiakan agama saya... saya tidak perlu menyembunyikan agama saya... saya bebas memakai tudung... saya bebas berbicara soal agama dan belajar agama islam...

tapi kadang2 saya tidak menghargai anugerah itu... saya selalu lupa... kenapa? kerana saya tidak berusaha untuk mendapatkannya... saya sudah ada sejak azali lagi... berbeza dengan housemate saya... dia berusaha untuk mendapatkannya... bergadai nyawa untuk mencari kebenaran... maka apa yang dia miliki kini amat manis dan berharga untuk diabaikan...

ya Allah... ampunkan hamba... kerana hamba lupa padaMu... ampunkan hamba kerana hamba lalai dari mengingati Mu... ya Allah, hamba muhon... kuatkan hati hamba untuk sentiasa mengingatiMu selepas ini... jadikan hamba insan yang sentiasa istiqamah dalam mengingati Mu...

ya Allah... hamba akan berusaha untuk menjaga anugerah ini... walaupun hamba tidak pernah bersusah payah mendapatkannya...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, October 10, 2011

Saya Dan Kamu



Awak tidak terlintas difikiran saya sebab awak selalu difikiran saya...
Saya tidak menyukai awak sebab saya mencintai awak...
Saya tidak mahukan awak sebab saya perlukan awak...
Saya tidak akan menangis bila awak tinggalkan saya sebab saya akan mati bila awak tinggalkan saya (***wahhh ni kronik sudahhh)...
Saya tak nak hidup bersama awak sebab saya sanggup mati kerana awak (***ini juga sangat kronik ooo)...
Saya tak akan buat apa2 pada awak sebab saya sanggup buat apa saja demi awak...
Saya pilih kehidupan saya kerana awak adalah kehidupan saya...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tersentuh Hati...

ihsan dari Aizatzainudin103.blogspot.com...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Akan Bahagiakah Aku?



kadang2 tertanya2... adakah saya akan menemui kebahagian... rasanya bukan saya sahaja yang tertanya... orang lain dan hampir semua orang didunia ni pun tertanya2...

kadang2 kebahagian ditafsirkan berbeza2... tp kita cenderung untuk melihat diri orang lain sebagai bahagia... 

lihat orang berkahwin, kita kata dia bahagia, sedangkan kita tidak

lihat orang baru punya anak, kita kata dia bahagia, sedangkan kita tidak

lihat orang baru masuk rumah baru, kita kata dia bahagia, sedangkan kita tidak

pendek kata bila kita melihat orang lebih dari kita, kita akan kata dia lebih bahagia dari kita...


entah la... sebenarnya saya pun selalu berfikir mcm tue... walaupun saya tahu hakikatnya kebahagiaan adalah ukuran subjektif... ukuran yang tiada skala... kadang2 kita melihat dia memliki segalanya, dan kita kata dia bahagia... tp disebaliknya kita tidak tahu apa yang ada dalam hatinya...

sama juga dengan kita, orang melihat kebahagiaan kita walaupun sebenarnya kita tak bahagia...

saya mahu hidup bahagia... tidak kira apa anggapan orang pada saya.. dan dah banyak blog and website yang saya search tentang bahagia... dan hanya satu ayat yang saya jumpa di setiap blog...

"kebahagiaan adalah pilihan... dan kita harus memilih untuk bahagia..."

yep... saya akan sentiasa memilih untuk bahagia... walaupun apa yang saya mahukan untuk bahagia itu belum menjelma...

kadang2 mungkin apa yang kita sangka baik untuk kita, sebenarnya tidak... saya faham konsep itu... cuma kadang2 saya buat2 tak faham...


p/s: tak faham kenapa encik S tak reply SMS saya... adakah kerana dia marahkan saya atau dia dalam kesulitan ?

p/s2: saya mohon, kalau marah sila bagitau saya sebab kalau diam, saya tak akan tahu... dan kalau awak dalam kesulitan, saya doakan moga awak dipermudahkan dan diberi kekuatan untuk mengharungi kesulitan tersebut...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Saturday, October 8, 2011

Selamat Hari Lahir Shakiran

"SELAMAT HARI LAHIR SHAKIRAN..."

mamat ni saya kenal waktu di universiti... first year... diperkenalkan oleh Pijan... kawan satu MRSM dengan saya... erm sebenarnya satu MRSM dengan dia juga ler...

start dari situ kami jadi kawan baik... sangat baik (dari perspektif saya)... tapi serius kami x pernah jumpa sampailah tahun ni baru kami berjumpa...

cam nervous juga jumpa mamat nih for the first time... tapi pertemuan tu go on cam biasa... and kami still kawan walau apa juga cabaran dan halangan yang dah pernah ada dalam persahabatan kami...

serius, setiap tahun saya sentiasa mengingati tarikh hari lahirnya... penghargaan kepada manusia yang bernama kawan baik... erm apa specialnya mamat ni pada saya? oke, specialnya adalah kerana dia adalah kawan pertama saya dari kalangan lelaki... dulu time sekolah rendah and menengah, saya x penah ada kawan lelaki... pegi MRSM pun xclose sangat dengan lelaki... pi matrix and UMS lagi la kan... then bila diperkenalkan oleh Pijan, dan kami close... makanya dia adalah kawan lelaki pertama saya...sebab tu dia istimewa...

doa saya pada dia pada hari lahirnya ini, semoga Allah memberikannya kebahagiaan dan kejayaan dunia dan akhirat... memberi kekuatan kepadanya untuk menghadapi dugaan dan cabaran, dijauhi kejahatan, kemaksiatan, tipu daya syaitan, hasutan syaitan dan tipudaya manusia yang bertopengkan syaitan...

semoga semua kebaikan dan rahmat Allah mendekatinya, dan kejahatan menjauhinya...

maaf shakiran, saya stalk FB kamu untuk mencari gambar ini... sebab dalam banyak2 gambar, yg ini yg paling saya suka... hehehe... and ampun juga sebab upload gambar ini tanpa kebenaran... apapun,
SELAMAT HARI LAHIR...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, October 6, 2011

Lavender...

menikmati kehidupan yang pendek... bagaimana?

haruslah menggembirakan hati dan diri... elakkan stress... jauhi dari permusuhan... banyakkan senyuman... insyaAllah kita akan mendapat kehidupan yang 100%...

erm itulah yg cuba saya buat... doakan saya berjaya... dan saya juga mendoakan kalian moga dapat mencapai kebahagian hidup dunia dan akhirat...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, October 5, 2011

Al - Fatihah

terpanggil untuk buat entri tentang dia... erm beberapa tahun sudah... berlaku satu kemalangan di simpang tiga Alor Sena... specifically depan jalan besar masuk ke kampung saya... kemalangan itu meragut nyawa 4 orang... 3 beranak dan seorang anak jiran... 3 beranak tersebut adalah ibu, ayah dan seorang pengantin lelaki... erm mengapa pengantin lelaki?

kerana kereta tersebut baru sahaja pulang daripada majlis akad nikah pengantin tersebut... peristiwa itu berlaku kira2 4 jam selepas akad nikah... erm kisah itu sangat menggemparkan... dan paling menyayat dan menyentuh hati adalah... bapa, ibu dan adik (pengantin lelaki) yang meninggal tersebut adalah ibu, ayah dan adik seorang rakan sekolah saya waktu di Derma... Dr. Mohd Hafiz bin Abdul Kadir...

dan hari ini... specifically baru beberapa minit yang lepas saya menerima berita di Facebook (inilah antara kebaikannya berfacebook) yang mengatakan bahawa Dr. Mohd Hafiz Bin Abdul Kadir pula telah pulang kerahmatullah...


doa saya moga Allah menempatkannya dalam golongan hambaNya yang beriman dan bertaqwa... takdir Allah bukan kuasa kita untuk melawan... kita harus redha... doa saya juga moga isterinya tabah dan kuat... panjang lagi perjalanan yang hari ditempuhinya bersama dengan anaknya... doa saya moga dia kuat... kehilangan suami adalah suatu kehilangan yang besar... walaupun kita punya ibu bapa... saya mengerti walaupun saya masih belum bersuami...

Allah lebih menyayangi sahabat kami itu... Allah mahu dia pergi dahulu sebelum kami dan mungkin sebenarnya Allah sedang mengingatkan kami bahawa kehidupan dan kematian itu hanya dipisahkan oleh satu garisan halus yang kita langsung tidak nampak... dan mungkin sebenarnya kita sudah semakin hampir dengannya...


Al - Fatihah untuk Arwah... moga Allah merahmatimu... insyaAllah



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Jangan Lupa Namaku...

currently jatuh cinta dengan lagu Pompa Bensin... Jangan Lupa Namaku... sedang cuba upload tp masih belum berjaya... erm masih berusaha...

Walau aku tidak bersamamu
Jangan engkau lupakan diriku
Walau aku tiada di sisimu
Jangan engkau lupakan namaku

Kerana… Aku mengingatimu
Kerana… Aku mencintaimu…

Andai aku bisa bertemumu
Dengan senyum ku tadah syukurku
Andai aku bisa menyentuhmu
Air mata pasti deras gugur

Kerana… Aku merindui mu
Kerana aku sentiasa
Menyintaimu oh sepenuh hati

Walau kamu jauh di mataku
Jangan aku hilang dalam kalbu
Saat kamu samar mengingati
Jangan aku terus kau lupakan

Kerana aku sentiasa mengingatimu
Kerana aku sentiasa menyayangimu oh kekasih hati…

Andai aku bisa memelukmu
Pasrah aku tabah diujimu
Andai aku bisa dicintai
Dengan rela menyerahkan hati

Kerana... Aku merindui mu
Hmmm…Kerana aku sentiasa menyintaimu…


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, October 3, 2011

"Cikgu Redha Dengan Apa Yang Cikgu Beri..."

bila tiba hujung tahun... peperiksaan2 besar menjelma... bermula dengan PMR, disusuli dengan SPM dan STPM... maka bermula la juga sesi drama swasta... huhu...

hari ini majlis restu ilmu murid tingkatan 3... ramai yang datang... ramai yang memohon maaf... saat saya melalui kantin... saya dikerumuni murid2 yang pernah saya ajar untuk memohon maaf... sungguh!!! saya terharu... dalam hati saya, saya redha segala ilmu yang saya berikan... saya halalkan semua yang saya berikan... samada secara langsung atau secara tidak langsung...

saya maafkan semua dosa mereka pada saya... juga saya mohon moga mereka juga memaafkan saya... doa saya moga kalian telah berjaya nanti... jgn lupakan kami... jgn lupa untuk kembali berbakti disekolah...

GOOD LUCK FOR YOUR PMR!!!

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"