Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 29, 2012

29 Februari...

saya hanya mampu menyintai kamu dari jauh... mungkin itulah takdir saya dengan kamu...

saya hanya mampu melihat kamu dari jauh, sekali sekala saya tersenyum puas bila dapat melihat kamu... mungkin itu takdir saya dengan kamu...

mungkin takdri itu sudah mencukupi untuk saya... tidak pernah saya mengharap lebih dari itu semua, sebab saya sedar siapa saya...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Monday, February 27, 2012

awak rindu saya ke tidak?

saya rindu awak... awak rindu saya ke tidak?

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Saturday, February 25, 2012

~~ Friend or Sister ~~

hari ini selepas sahaja penataran PEKA... saya bersama kak azrina ke Jusco Wangsa Maju... naik kereta dia...

actually teman dia untuk belikan tilam untuk baby dia, Iman... dalam pukul 3.00 kami gerak balik... nak dijadikan cerita, takdir Allah telah menetapkan kami ditimpa musibah... kereta yang kak azrina bawa dilanggar oleh seorang mamat motor, waktu tu kami berhenti, sebab ada kereta di hadapan nak membelok ke kiri, tetapi motor tersebut dah memotong dari kiri, menyeret kereta kak azrina, dan menghentam lagi satu kereta yang tengah parking di sebelah kiri jalan.

side mirror kak azrina tercabut, kereta pun tecalar... waktu tu, dalam hati mmg panik... tapi saya harus relax, sebab saya tau kak azrina panik...

kami cuba parking di tepi dan turun, bila orang ramai berkerumun di tepi... penunggang motorsikal tersebut mcm tak nak mengaku salah... saya and kak azrina cepat2 ambil nombor kereta yang di hentam, nombor motor dan nombor kereta di hadapan kami tadi... saya ajak kak azrina pegi report polis...

actually tak nak berurusan dengan penunggang motorsikal tersebut yang nampak mcm orang yang tidak meyakinkan... dalam masa yang sama, owner kereta yang dihentam juga keluar... dan kami sama pergi ke balai polis untuk buat laporan.

sampai di balaik polis, laporan kami diterima, tapi memandangkan kawasan berlakunya kes tersebut adalah area taman melati, maka kami disuruh untuk ke IPK Trafik KL dekat jalan Tun HS Lee...

saya menemankan kak azrina, memandangkan suaminya terpaksa menjaga 3 anak mereka yang terkena jangkitan HFMD... huhu kesian... musibah menimpa tak berhenti2... moga dia tabah...

waktu dalam perjalanan nak ke IPK Trafik KL, kak azrina sempat mengucapkan terima kasih... dan saya balas dengan statement "that's what friend are for"

waktu tu juga, kak azrina pegang tangan saya dan berkata... "you are a sister, not friend"

serius saya mahu mengalirkan air mata... saya bersyukur kerana berada di sekeliling mereka yang sangat menyayangi saya melebih keluarga mereka sendiri... sungguh...

saya tak nafikan keluarga yang pertama... tapi disaat kejauhan daripada keluarga... mereka2 inilah keluarga saya...

dulu saya tak merasakan sangat... tapi sejak tahun ini, saya cukup terasa... mereka menjaga saya seperti adik2 mereka sendiri... mereka membantu saya mengawal berat badan saya, hinggakan saya mampu untuk berhenti makan nasi, serius sokongan mak dan mereka menjadikan saya lebih bersemangat...

mereka membantu saya mengubah diri saya menjadi lebih baik... saya sangat2 berterima kasih...

kalau satu hari nanti impian dan hasrat saya tecapai, ini semua adalah berkat sokongan keluarga dan mereka... sungguh...

saya sampai rumah, hampir pukul 5.45 petang... malam ini harus saya qada segala kerja yang saya rancang nak buat hari ini... kalau tak sia2 saya tak balik rumah kak ida... plan mmg nak balik rumah kak ida... tp selagi saya tak habiskan kerja2 yang terbengkalai ni, balik pun saya rasa tak tenang... huhu

insyaAllah, minggu depan saya balik... sebab minggu depan mungkin dah tak ada program sekolah...

p/s: sape yang baca entri ni, please yer JANGAN bagitau mak dan ayah saya pasal nih... saya oke sahaja dan saya tidak mahu mereka risaukan saya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, February 22, 2012

~~Saket~~

entah kenapa kepala sakit berdenyut2... kak ida pun warded... huhu moga dia tak apa2... biar aku yang menanggung kesakitannya... kerana aku tidak sangat diperlukan sesiapa... tapi dia... anak2nya amat memerlukan dia...

***get well soon my lovely only sista... i love you***

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sunday, February 19, 2012

~Mereka - Mereka Yang Membahagiakan... ~

hari ini saya nak bercerita tentang kisah mereka2 yang membahagiakan...

saya bersyukur mempunyai sahabat2 yang sangat mengambil berat... mereka mengasihi saya seperti saudara mereka sendiri...

kadang2 bila muhasabah diri... saya merasakan saya amat bertuah memiliki mereka disekeliling saya... sungguh bertuah...

mereka bukan sekadar kawan, tetapi mereka umpama saudara... sentiasa mahukan yang terbaik untuk saya... sentiasa mahukan saya bahagia seperti mereka... sungguh... saya sangat bertuah mengenali mereka...

bersyukur kehadrat ILAHI... kerana saya dipertemukan dengan mereka semua...

mereka membantu saya untuk mengubah diri saya menjadi lebih baik... mereka memberi semangat dan dorongan... mereka tidak pernah melupakan saya walaupun sesaat...

sungguh... segala kebaikan mereka kepada saya tidak mampu saya ceritakan satu persatu... tp sungguh... saya amat sebak setiap kali mereka memberi dorongan dan semangat... sehinggakan "saya tidak pernah merasa berada dalam kekurangan, kerana mereka telah menjadi kelebihan untuk saya..."

apa yang saya mahu katakan disini adalah... TERIMA KASIH SAHABAT...

p/s: mereka2 yang membahagiakan saya... adalah mereka2 yang sentiasa bersama dengan saya sejak 2009... kak azrina, kak noridah, kak aini, kak wan radiah, dan kak zulailah... itulah mereka2 yang sentiasa membahagiakan saya... =)


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, February 9, 2012

~~Menguap~~

dah lama saya nak buat entri ini... tapi entah la... lately ni asyik taip, delete... taip, delete... banyak ayat yang dah tersusun dalam kepala otak untuk di masukkan... tapi tak pastilah, adakah ayat2 tersebut akan dapat saya terjemahkan ke dalam blog ini atau tidak...

oke... berbalik kisah tajuk entri ini "menguap"...

satu hari, beberapa minggu lepas... sewaktu mengajar topik body coordination dalam kelas 4 ilmu... actually time tu dah pukul 11.30... so kebanyakan murid mmg dah flat dan mengantuk... saya minta mereka menyalin nota... sebelum membuat latihan...

sambil mereka menyalin nota... saya memerhatikan setiap mereka... dari hadapan ke belakang... dan dari tepi makmal ke sebelah tepi yang satu lagi... rata2nya pasti akan menguap...

menguap berirama pulak tu... si A menguap, si B sambut menguap, si C pulak menyambung... seterusnya sampai la ke si Z...

bila melihat situasi ini... saya pun memulakan bicara...

"pelajar... saya tengok hampir semua orang menguap... siapa boleh bagitau saya, kenapa kita menguap?"

"........" semua diam... tp ada suara2 kecil yang berbunyi... kelas mmg dari awal tidak aman... almaklumlah 4 ilmu antara kelas yang menduga kesabaran saya...

"oke... biar cikgu cerita... menguap adalah kerana paru2 kita kekurangan oksigen... dan bila seorang dalam kelas kurang oksigen... sudah pasti kelas ni kekurangan oksigen juga... itu teori saya..."

saya menyambung lagi...

"apa yang patut kita buat bila kita menguap?" soal saya kembali...

"tutup mulut cikgu..." jawab seorang pelajar

"oke, bagus... tutup mulut bagaimana?" saya menyoal kembali, mengharap respons dari pelajar lain...

"tutup pakai kaki cikgu..." seorang pelajar berseloroh...

seluruh kelas ketawa...

"tutup dengan tangan cikgu... mcm ni" jawab seorang lagi pelajar sambil menekup mulut dengan tangan kanannya...

"oke... baiklah... biar saya beritahu kamu cara yang sebenarnya... kalau kamu menekup mulut kamu dengan tangan seperti ini, kamu akan mengaup syaitan masuk sekali ke dalam mulut..." saya menerangkan sambil menekup mulut seperti yang di terangkan oleh pelajar sebentar tadi...

"jadi cikgu macam mana... mcm tu la yang selalu kami buat" tambah seorang lagi...

"oke... begini... bila menguap... kita perlu menutup mulut dengan belakang tangan kiri... kalau syaitan nak masuk mulut, kita boleh tepis..." saya menerangkan sambil menutup mulut saya dengan belakang tangan kiri...

"selepas ini, cikgu nak... setiap kali kamu menguap, kamu akan menutup mulut dengan cara yang betul..." sambung saya

"baikkkk cikgu...." jawab seorang pelajar sambil menguap... saya menjegilkan mata dan dia menutup mulutnya seperti yang saya ajarkan...

dalam hati mengucapkan syukur... kerana mereka tidak mengambil mudah apa yang saya terangkan...

keesokkannya... saya bersyukur lagi... kerana mereka masih menutup mulut seperti yang saya ajarkan apabila mereka menguap... Alhamdulillah...

kadang2 mendidik murid2 yang mencabar kesabaran ini, memberikan saya kekuatan dan kesedaran bahawa pendidikan seharusnya berterusan... dan pendidikan kadang kala tidak berkesan serta merta...

ye la... sedangkan orang sakit juga perlu makan ubat berkali2 untuk sembuh... dan kadang2 perlu bertukar2 ubat lagi... jadi apa yang saya perlukan saat ini adalah... KESABARAN...

saya mohon dengan sangat... moga Allah berikan saya kekuatan untuk saya terus BERSABAR mendidik anak bangsa ini...

readers, doakan saya moga dapat terus bersabar hingga ke akhir tahun... =)

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, February 2, 2012

~~ Biarkan Saya Begini... ~~

saya masih disini... cuma mungkin dalam perspektif yang berbeza... 2012 yang sangat berbeza... buat berbeza sedikit, tetapi sangat sangat sangat berbeza... hingga saya merasa seperti "reborn"...

namun ada sesuatu yang berbeza... hati saya berubah... berubah mencintai sesorang yang dulunya saya rasakan cukup mustahil untuk saya cintai... dan sebenarnya mustahil untuk saya miliki...

biarkan saya begini... menikmati perasaan ini sehingga akhirnya ia pergi begitu sahaja... walaupun mungkin pada akhirnya saya mungkin akan menangis dan kecewa...

encik S? encik S, sudah saya simpan jauh dalam lipatan hati saya... tidak... saya tidak buang dia... dia masih disitu... cuma saya lapik2 perasaan cinta saya dengan kerja yang banyak dan juga dengan perasaan cinta "mustahil" ini... biarkan saya begini...

jangan tanya saya... pada siapa saya jatuh cinta... kenapa dia? dan apa2 juga.. biarkan saya seorang sahaja yang faham perasaan ini... dan biarkan saya begini...





"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"