Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, November 18, 2012

~ Jalan Jalan Jihad Pilihan... ~


Assalamualaikum... saya dapat ni daripada link seorang sahabat... mungkin boleh membantu kepada mereka2 yang masih mencari2 apakah yang boleh dilakukan untuk membantu... insyaAllah, biar kecil tapi berterusan... 



1. Sumbangan ONCE-OFF kepada Aman Palestin --> http://bit.ly/DonateAmanPalestin

2. Sumbangan BULANAN RM150 untuk SEORANG ANAK YATIM di Palestin -->http://bit.ly/DermaAnakYatimPalestin

3. Sumbangan BULANAN RM100 untuk SATU KELUARGA MISKIN di Palestin -->http://bit.ly/DermaKelurgaMiskinPalestin

4. Sumbangan BULANAN RM50 untuk Aman Palestin --> http://bit.ly/DermaPalestinRM50Sebulan

5. Sumbangan setiap TIGA BULAN RM120 untuk Aman Palestin --> http://bit.ly/DermaPalestinRM120-3Bulan

6. Sumbangan setiap ENAM BULAN RM200 untuk Aman Palestin --> http://bit.ly/DermaPalestinRM200-6Bulan

Buatlah keputusan yang BIJAK untuk saudara kita di PALESTIN serta untuk manfaat anda di 'MASA DEPAN' :)

Untuk mendapatkan PENGECUALIAN CUKAI, sila email ke amanpalestin@yahoo.com butiran berikut:
+ Jumlah
+ Tarikh
+ Masa
+ Bank
+ Nama Penuh
+ Alamat
+ No Telefon

P/s - Iklan ini dibawakah khas oleh Islamic Books for Kids sebagai tanda prihatin terhadap saudara kita di Palestin yang sedang diserang oleh Yahudi Laknatullah!

P/s 2 - Segala sumbangan di atas akan disalurkan ke pihak Aman Palestin. Sila LIKE page Aman Palestin di https://www.facebook.com/AmanPalestinMalaysia

P/s 3 - Anda juga boleh turun MEMBANTU dengan menekan butang SHARE supaya kawan2 anda turut boleh MEMBANTU saudara kita di Palestin ♥




"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Biar Sikit Asal Berterusan...

Aisyah berkata, suami tercintanya bersabda, 

"Wahai sekalian manusia, lakukan amalan sesuai dengan

kemampuan kalian, kerana Allah tidak bosan sehingga kamu

 merasa bosan. Ketahuilah, amalan yang paling dicintai oleh 

Allah adalah amalan yang berterusan walaupun sedikit." 

(Sahih Bukhari)



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Friday, November 16, 2012

Pray For Gaza...

terpanggil untuk buat entri ini kerana 2 perkara... satu kerana melihat gambar ini...


ini adalah gambar budak yang dalam kiraan saya dalam lingkungan 4 - 5 tahun yang menjadi sasaran bedilan peluru Zionis... melihat gambar ni, serius air mata menitik... menbayangkan andai dia adalah sanak saudara saya... entah bagaimana perasaan ibunya, saya sendiri tidak pasti... 

sesungguhnya mereka sangat kejam... sangat kejam... sangat kejam... saya mendoakan moga Allah memberi mereka balasan yang setimpalnya... saya mendoakan moga Allah turunkan bala kepada mereka... sesungguhnya mereka tidak layak didoakan untuk hidayah lagi...

doa saya juga moga warga Palestin tabah dan kuat menghadapi dugaan hidup... moga mereka terus yakin dengan janji Allah...

sesungguhnya saat ini saya insaf... dugaan yang saya dan kita hadapi di sini hanyalah sekelumit andai nak di bandingkan dengan dugaan yang mereka tempuhi di sana... sesungguhnya kita harus malu dengan iman mereka... diuji hebat, namun tidak menyalahkan takdir Allah untuk semua ini...

sebab kedua adalah... kerana entri seorang sahabat (ex schoolmate) saya dahulu...

bunyinya begini...

"France mengutuk sekeras-kerasnya tindak biadab zionis... begitu juga dgn mesir,rusia,malaysia,liga arab,eropah,benua2... kutuk... kutuk... kutuk... setakat kutuk je la smpai bila-bila"

yep... saya bersetuju dengan status beliau... betul... setakat kutuk sahajalah yang kita mampu lakukan... mungkin sebenarnya sahabat saya ini mengharap negara2 ini termasuk Malaysia mengambil tindakan yang lebih besar... seperti menghantar tentera atau menyumbang bom kepada Palestin... 

sebab menurut komen beliau, setakat kutukan itu semua tidak mendatangkan kesan kepada zionis pun... yup saya setuju sekali lagi... 

tp ada juga bahagian yang saya kurang setuju... actually, selain daripada mempersoalkan apa yang orang lain sudah buat... lebih baik kita persoalkan apa yang kita sudah buat... itu lebih baik... dari menyalahkan tindakan orang lain, lebih baik kita fikir, pernah tak sesaat kita mendoakan mereka disana? Alhamdulillah andai pernah, dan silalah mula berdoa kepada mereka mulai saat ini... bukan sahaja kepada mereka, malah kepada sahabat2 di Syiria, Burma dan Somalia... sebab sebenarnya mereka juga sama seperti di Gaza...

pernah tak kita berfikir untuk memboikot apa2 produk yang kita rasakan menyumbang kepada pembangunan Zionis? yep, serius saya sendiri juga kadang2 tersasar... sebab mereka merupakan penyumbang terbesar dalam industri... insyaAllah kita cuba!!!

and pernah tak kita berfikir untuk menyumbang kewangan dan tenaga kepada mereka? yup, dulu saya selalu berfikir, kenapa perlu nak menderma kepada mereka, sedangkan yang ada di dalam negara pun belum terjaga... tetapi saya terpanggil dengan mendengar satu ucapan daripada seorang sahabat seagama yang datang untuk mempromosikan AMAN PALESTIN di sekolah... ucapannya menyedarkan saya... 

"bolehkan kita menyuap nasi dan makan kenyang, sedangkan kita tahu ada sahabat seagama kita yang mungkin tidak pernah merasa kenyang dalam hidup mereka"

"bolehkah kita tidur dengan lena dan nyenyak... sedangkan kita tahu ada sahabat seagama kita yang mungkin tidak pernah merasa tidur yang nyenyak sepanjang hidup mereka"

yer... betul... kita mungkin jauh... tapi kita boleh menyumbang... kewangan dan tenaga... InsyaAllah... banyak saluran yang boleh kita buat... menyumbang ke tabung AMAN PALESTIN, mendaftar menjadi sukarela AMAN PALESTIN dan BERDOA...

insyaAllah... lakukanlah apa yang kita mampu... sebagaimana maksud hadis...

"Sesiapa dikalangan kamu yang melihat kemungkaran
maka hendaklah dia mencegah dengan tangannya
sekiranya dia tidak mampu hendaklah dia menegah
dengan lidahnya, sekiranya dia tidak mampu
maka dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman"

kita tidak mampu nak ke sana atau mungkin sebenarnya kita tidak berani untuk kesana (saya akui saya memang tidak berani), kita juga tidak mampu menegur dengan lidah kerana kita bukan sesiapa untuk menasihati mereka (zionis), hanya yang kita mampu adalah dengan menggunakan hati... berdoa moga Allah berikan kekuatan kepada sahabat2 kita di sana... berdoa moga Allah memberi balasan yang setimpal kepada Israil yang kejam itu...

insyaAllah, sama2 kita lakukan perubahan... Ingat mengingati sebab saya juga manusia yang mudah lupa... =)

p/s: laman web AMAN PALESTIN... boleh klik DISINI...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, November 15, 2012

Beto Kusyairy

Sejak citer Istanbul Aku Datang ke pawagam... ramai yang reach blog saya dengan menggoogle nama Beto Kusyairy... bagus!!!!

Sebab akhirnya ramai yang mula kenal Beto... saya bangga... sebab dia adalah pelakon yang sangat berbakat.. cuma dia bukan seperti jejaka idaman malaya... dia kurang hensem, tapi serius dia sweet...

Gambar kat sebelah tu dah lama yer... bukan sebab muncul citer Istanbul Aku Datang baru diletak... saya letak gambar tu lebih awal daripada cerita Nora Elena lagi... hehe... Lepas tu baru letak gambar Seth Tan tu... hehehe

Saya mula spot dia dalam satu cerita di tv3, tapi waktu tu saya tak pasti nama dia... then saya tgk dia berlakon dalam KekasihKu Seru... sebagai inspektor polis... bersungguh2 saya menunggu hingga akhir cerita sebb nak tgk nama dia...

Akhirnya saya tahu namanya... mula google tapi tak banyak info... sebab Beto ni jenis yang suka berlakon @ pegang watak yang dia suka.. means dia ni tak fikir market, dia fikir kepuasan... tapi setiap watak dibawa dengan bersungguh... itu yg buat lakonannya terkesan dihati...

Sebagai peminat tegar beto dari awal... saya bangga sebab sekarang orang mula kenal beto... its good for him...

Semoga beto akan dapat menghasilkan karya2 yang lebih baik pada asa hadapan... suka tengok dia menjadi Rosli Dhobi... dialek sarawaknya menjadi... sampai saat ini, bila sebut Rosli Dhobi, saya akan terbayang wajah Beto Kusyairi... ahha...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

TAHNIAH!!!

TAHNIAH kepada dia (lelaki yang pernah saya minati gila2 masa MRSM dulu)... akhirnya dia bertemu Cik Tulang Rusuknya... saya tumpang bahagia... wajahnya juga ceria... cuma saya ternanti2 gambar perkahwinannya di upload ke FB...

Bila melihat wajahnya... saya teringat zaman gila2 dulu... zaman minat sangat dengan dia... actually saya pernah tulis entri tentang dia... hehehe... 

Waktu itu, betapa pendek dan ceteknya akal... and betapa bersungguhnya saya... 

warna pada jadual waktu dimeja waktu dia ke makmal... sebab apa... sebab dia akan lalu depan kelas saya untuk ke makmal... ahaha

bergegas balik awal dari prep ditemani rakan se"gila"an Nik... sebab semata2 nak jalan belakang dia... and seriusly i said... bau perfume dia tu terbau2 sampai sekarang..=)

mula gelabah bila dia masuk kelas... and paling tak suka sebab dia pakai cermin mata yang tinted... so saya tak nampak matanya memandang siapa... ahahaha memang gila... bila ingat balik, ketawa sendiri...

saya paling ingat t-shirt tangan panjang dia warna oren... t-shirt tu la yg di ulang2 pakai... entah basuh ke tidak... wonder juga... t shirt tu masih ada lagi ke dah jadi kain buruk... kehkehkeh

paling mengharukan bila budak nakal ni puasa pada hari isnin dan khamis waktu2 terakhir sebelum SPM... mmg terharu gila... padahal bukan berkorban utk saya pun... 

serius... bila ingat balik semua tu buat saya tersenyum... zaman2 remaja yang naif... kenangan utk di senyum... 

doa saya moga dia berbahagia dengan pilihannya... saya tahu dia seorang yang sangat penyayang... teringat bagaimana dia sangat sayang pada seseorang dulu... insyaAllah, moga berkekalan hingga ke syurga... doa saya tidak pernah berhenti untuk sahabat2 dan rakan2

p/s1: AMARAN!!! jangan pernah bertanyakan siapa dia insan itu... RAHSIA ketat saya... hanya beberapa orang tertentu yang mengetahuinya...

p/s2: Istanbul Aku Datang sangat best... saya bagi 10 juta bintang... lebih best dari Ombak Rindu... seperti biasa Beto Kusyairi tidak pernah mengecewakan (saya suka rambut dia dalam cerita ini) dan walaupun x minat Lisa Surihani, tapi saya admit yang Lisa sesuai dengan watak begini... hidup... and also tak lupa to Tomok, percubaan pertama yang sangat berjaya!!! 

p/s3: hampir 3 malam tidak boleh tidur.... tidak pasti mengapa... tetapi berdasarkan pengalaman sebelumnya... ini adalah petanda tidak baik... hati kerap berdoa moga Allah lindungi mak, bapak, adik beradik, anak2 saudara, sahabat2 dan mereka2 yang dekat dengan saya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Tuesday, November 13, 2012

Sendiri Kadang Kala Indah

Assalamualaikum... hari yang indah... dimulakan dengan Solat Subuh... sungguh... mudah terjaga pagi ini... Alhamdulillah... mungkin sebab semalam sudah berhabis tidur... =)


bila seorangan... saya menjadi rajin... rajin laundry, rajin masak, rajin mengemas... erm entah kenapa... atau mungkin sebab sekarang saya sudah free... tak sibuk lagi... 

baju sudah siap di jemuran... nasi goreng dah siap di goreng, teh susu siap... dan sarap juga sudah... sekarang saya update blog dulu sebelum saya mulakan kerja saya... ada banyak yang harus diselesaikan...

InsyaAllah saya akan cuba siapkan sebelum 25 Nov... sebab selepas itu, saya akan bercuti sepuas2nya selama 2 minggu sebelum saya balik ke Gombak untuk sesi persekolahan... erm nampaknya Gombak masih sayangkan saya... 20D juga tidak mahu melepaskan saya... Sogo, Care4, Giant, dan Jusco semua masih berjodoh dengan saya...

insyaAllah, saya tidak akan berhenti setakat ini... bila sesi pertukaran bulan 4 nanti dibuka... saya akan mohon lagi... saya tidak akan berhenti lagi... sebab sekarang, dalam hati saya tidak ada sesiapa lagi kecuali mak dan ayah...

bercakap dengan mak, kadang2 buat saya sebak... cuma saya harap sangat... jangan sesiapa pun kasihankan saya kerana tidak berjodoh... saya tidak mahu di pandangan dengan serba kekurangan kerana saya tidak berjodoh... banyak lagi misi dalam hidup saya yang saya nak buat selain dari memikirkan semua itu (walaupun kadangkala ia muncul sepintas lalu diingatan)...

saya bahagia dengan apa yang saya ada... saya ada keluarga yang sayang saya... saya ada kawan2 yang sangat mengambil berat (kak azrina, kak aini, kak noridah: 3 nama yang satu hari nanti saya akan tulis entri tentang mereka)... saya ada segalanya... saya ada banyak misi yang ingin saya buat... dan saya tidak mahu semua itu terhenti kerana saya tidak berjodoh...

jangan tuduh saya tidak mahu mengikut sunnah... sebab hanya orang bodoh sahaja yang tidak mahu bernikah... mungkin belum masanya untuk saya... dan saya juga merasakan memang saya belum bersedia...

ok... lupakan persoalan berat itu... bukan kuasa kita untuk memikirkannya...

3 hari bersendirian... saya mendapat ketenangan yang maksimum... Alhamdulillah... syukur... saya sudah mula mengatur langkah untuk tahun depan... insyaAllah, tahun depan saya akan cuba mengaplikasikan teknik mendorong pelajar corot dengan teknik nabi Muhammad SAW... insyaAllah saya akan cuba... walaupun saya tahu dengan personaliti saya ni agak payah untuk saya lakukan... saya mudah marah, saya mudah melenting... dan memang susah untuk bersabar... tapi insyaAllah saya akan cuba aplikasikan...

sebagai permulaan, 3 Dis ni, saya akan menyertai bengkel teknik tersebut di Jitra... insyaAllah moga Allah beri ruang dan peluang untuk saya menyertainya... dan kalau berkesan dan teknik yang disampaikan ini baik, saya akan mengusulkan kepada pihak sekolah untuk menjemput manusia hebat ini utk berbengkel disekolah... mungkin boleh kami manfaatkan bersama... InsyaAllah...

tahun hadapan, banyak perancangan lagi yang saya telah susun... InsyaAllah satu hari nanti saya akan ceritakan... sebab sekarang pun waktu masih panjang untuk bercerita tentang tahun depan... yang penting... tahun ini dengan saki baki yang ada... saya akan selesaikan semua yang telah saya mulakan... dan rancang untuk tahun berikutnya pula... 

doakanlah semuanya berjalan lancar...


p/s: bila bersendirian ini lah masa yang sesuai untuk memikirkan hala tuju hidup saya... =)



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Saturday, November 3, 2012

Tidak Berjaya...

lanjutan daripada entri sebelum ini... akhirnya waktu yang sebenar telah tiba... saya membuka dengan bismillah... tapi akhirnya yang saya dapat adalah PERMOHONAN ANDA KE PERLIS TIDAK DILULUSKAN... 

dalam hati redha... tangan segera mencapai telefon... saya telefon mak, maklumkan yang saya tidak berjaya... mak sepertinya ingatkan saya berlawak... banyak kali mak bertanya, betulkan perkhabaran yang saya sampaikan... dan akhirnya mak diam bila tahu yang saya bersungguh... saya tahu dalam hati mak sangat kecewa... dan sebenarnya itulah yang saya takutkan... takut memberi harapan... sebab kuasa bukan ditangan saya...

saya tidak kisah diri saya... sebab saya memang selalu kecewa, dikecewakan, dan gagal... dalam hidup saya, saya selalu menerima kejutan yang mengecewakan... saya tidak kisah utk menerima berita tidak diluluskan ini... sebab saya sudah biasa... tapi bila saya mula memberi harapan pada mak dan bapak yang saya akan pulang... saya rasa seperti saya sudah mengecewakan mereka... maafkan kok ni....

saya benci rasa ini... saya benci rasa yang harus menitiskan air mata... saya benci perasaan yang harus merasa kecewa... sampai bila saya pun tak pasti... saya harus merasa kecewa, sedih, gagal... entah la sampai bila...

saya mohon sangat Allah beri saya hati yang redha, memang saya boleh redha... tp saya sedih...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Friday, November 2, 2012

3 November...

tidak pasti apa yang akan saya rasai pada 3 November... apakah saya akan bergembira mahupun bersedih... apa juga pun saya sentiasa berdoa moga Allah tetapkan hati saya untuk redha dan menerima segala keputusan dengan baik...

bak kata adik saya... kita harus berfikir yang baik2, dan bersangka yang baik2... insyaAllah... saya akan cuba bersangka baik dengan Allah... apa juga keputusan yang saya akan peroleh, itulah yang terbaik yang Allah aturkan untuk saya... tiada sebaik2 perancang, sebaik perancangan Allah...

untuk semua reader... sebenarnya september yang lepas saya telah mengisi borang EGTUKAR... memohon pertukaran ke perlis... sengaja tidak dibesarkan cerita ini kerana saya sendiri tidak yakin dengan keputusan saya waktu itu... antara kemahuan sendiri dan antara kemahuan orang lain...

waktu itu, hati saya masih mahu berada disini... disini, semuanya ada... lagipun persekitaran sekolah saya yang kadang2 menyesakkan tu tidak la seteruk mana... saya masih punya kawan2 yang sangat sayang saya... yang sentiasa bersama saya susah dan senang... saya takut nak menghadapi persekitaran baru yang mungkin akan berbeza segalanya... tapi saya harus fikirkan tentang orang lain, nak nak orang lain itu adalah ibu dan ayah saya...

sayu hati sebenarnya bila menerima perkhabaran yang kedua2 mereka demam pada bulan ramadhan yang lalu... sedangkan semua anak2 jauh diperantauan... tidak makan, tidak terjaga bagaikan orang yang tiada anak2... sayu hati bila terpaksa meminta bantuan jiran dan saudara mara... saya tahu mereka tidak kisah membantu... tetapi sampai bila... anak2 bekerja tinggi2... tapi mereka yang perlu menjaga ibu dan ayah... dalam hatiku terdetik...

tapi pada saat saya menghantar borang online tersebut... hati saya sebenarnya 200% bersedia dengan kemungkinan untuk dapat berpindah balik ke perlis... saya sudah mula membayangkan apakah yang akan berlaku dan apakah yang harus saya lakukan.. saya juga mula mencari2 apakah "entertainment" yang boleh saya buat disana nanti... langsung dalam hati tidak memikirkan kemungkinan permohonan saya akan ditolak...

sehinggalah saya menerima perkhabaran bahawa abang saya juga dapat berpindah ke sana... hati seperti berbelah bahagi... perancangan2 yang telah saya aturkan tidak ada dia dalam agenda saya... hehehe jadi mungkin keadaan akan berbeza... dan saya juga tidak menyangka ketentuan Allah itu sungguh hebat... tapi Alhamdulillah syukur sebab Allah aturkan abang utk pulang berkhidmat dikampung... sebab at least adalah harapan mak dan bapak... bersyukur sebenarnya...

dan semakin hari semakin 3 november hampir... semakin itu juga saya berdebar... saya tidak pasti adakah saya akan bergembira dengan keputusan yang akan saya peroleh atau sebaliknya saya akan menangis kerananya...

andai permohonan saya diterima, sudah pasti berat hati nak meninggalkan semua yang ada disini... berat hati nak meninggalkan kakak, abang, dan husna yang selalu dengan saya... bak kata kak Azrina tadi...

"mesti anak2 sedara ko rindu ko sangat2 nanti kalau ko dapat pindab balik..."

berat hati nak berpisah dengan mereka2 yang sangat sayang dengan saya... kak Azrina, Kak Aini and Kak Noridah... mereka banyak meninggalkan kesan dalam hidup saya... 

tapi andai permohonan saya ditolak... sudah pasti yang paling patah hati adalah mak dan bapak... saya sendiri sebenarnya tidak tahu ayat bagaimanakah harus saya susun untuk memberitakan kepada mereka perkhabaran andai saya gagal... sebab saya tahu mereka begitu mengharap... sangat mengharap...

doa saya: ya Allah, berilah hamba kekuatan untuk menghadapi keputusan ini... berikanlah hamba kekuatan untuk redha bahawa keputusan ini adalah yang terbaik untuk hamba... ya Allah, hanya padaMu tempat hamba memohon dan bergantung harap...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"