Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, December 31, 2017

Wajah Menggembirakan

Semalam Syawal, Faris dan Lutfi datang rumah tolong bersihkan rumah...

kemudian mereka ajak saya berjalan2 ke AC... AC stand for Aman Central... hehehe cikgu pun dah pandai dok sebut AC... AC... hehe

Tapi disebabkan kerja mencuci habis pukul 1 lebih... saya pujuk mereka... bgtau esok sahaja kita berjalan2 ke AC...

So harini saya bawa mereka ke AC... mula2 pusing2 survey telefon Syawal... hurm rasanya better beli online...

Lepas tu bawa mereka makan... mula2 plan nak ajak mereka ke Kenny Rogers... tapi kalau tak salah haritu mak Syawal cakap dia allergic ayam... so saya suruh depa decide...

Syawal cakap "bukan haritu cikgu teringin nak makan Seoul Garden ka?"

Hahaha pucuk dicita ulam mendatang la... hahaha...

So kami makan Seoul Garden... haha sampai sengkak la... haha

Lepas tu depa nak beli baju... masuk padini... ada baju 2 helai RM59... so saya kata dekat depa... pilih la saya belanja...

Tahu tak... seriously... saya suka tgk ekspresi muka mereka... saya tahu depa rasa bersalah... sometimes I'm asking myself... apa yang aku buat ni? tapi saya tau... I'm doing this untuk gembirakan hati mereka... and the most important is... untuk gembirakan hati saya...

Semoga Allah kurniakan saya rezeki yang melimpah ruah... supaya saya dapat menggembirakan hati mereka lagi dan hati2 orang lain juga...

Baik Baik Saja...

Semalam Syawal cakap yang Shahryzal suruh dia lupakan Auni...

Hurmm kenapa tiba2 saja... balik2 dari laut... then surh kawan tu lupakaan orang yang dia sayang...

Dia ingat senang nak lupakan orang?

Awak ni dah kenapa Shah? haduhh...

and definitely... Saya tau... Emosi Syawal terganggu... sedikit sebanyak... dia mesti terasa hati... dia mesti sedih... dia mesti tak boleh terima...

huhu... saya tak nak dia bersedih... saya tak nak dia emosi...

saya nak dia selalu gembira... bahagia...

Entah la... saya tau... harapan untuk Syawal dan Auni berbaik tu adalah tipis... tapi to me... tipis mana pun harapan... selagi ada ruang... selagi itu dikatakan masih ada harapan...

Apa juga yang Syawal putuskan... saya akan sokong... kalau dia pilih untuk mengharapkan Auni... okay saya sokong... saya akan cuba bantu... pegi kelantan... jumpa Auni...

and kalau dia pillih nak lupakan Auni....saya sokong juga...

Mana2 yang dia rasakan terbaik untuk dia... insyaAllah...

Friday, December 29, 2017

Susah Nak Pilih Tajuk...

Bila kau cintakan dia... tapi dia tak cintakan kau... dia cuma anggap kau kawan dia...

yes... dulu saya pernah feels the same way... time tu masih boleh berharap that one day he will realise that I'm more worth that the woman he's adore...

"aku ni lebih baik dari dia... waktu dia susah aku yang ada... waktu dia kecewa aku yang ada dengan dia..."

but lelaki... mereka selalu tak nampak yang ada disisi... mereka lebih nampak yang jauh berbatu2...

Yang disisi ini... tak pernah dihargai... tak pernah dinilai perasaannya...

"kau ingat... aku stay dalam hidup kau sebab apa? saja suka2?"

"aku stay sebab aku sayang kau... bukannya sebab aku saja2 nak stay"

kadang2 lelaki tak nampak benda tu... akhirnya orang yang selalu ada... selalu berkorban... selalu bersusah dan berkongsi suka duka ni... hanyalah orang yang tak dihargai... akan ditinggalkan bila sampai masanya...

Yes... macam yang pernah saya alami dulu... and now once again... saya membodohkan diri saya demi dia... dia yang sangat2 saya sayangi... tak pe la... saya tahankan sahaja melihat kebahagiaan dia dengan orang lain...

Saya doakan awak bahagia... saya doakan semoga jodoh awak dengan dia...

Thursday, December 28, 2017

Takkan Melupakanmu

"aku takkan melupakanmu
takkan meninggalkanmu"

bait lagu kumpulan Radja... teringat nostalgia selalu dengar lagu ni kat kbox dengan Meon... hahaha... dia suka lagu Radja...

Semalam... perbualan saya dengan Syawal berkisar tentang lupa dan melupakan...

Selalunya isu ni jarang saya kisahkan... sebelum2 ni pun... saya jarang nak rasa berat hati untuk berpisah dengan orang... kecuali dengan kakak2 suara petir...

Dulu pada saya... manusia memang boleh datang dan pergi dari hidup kita...

Tapi seriously dengan anak yang seorang ini... saya juga berat hati nak menyatakan perpisahan... berat nak move on yang nti buka sekolah dia tidak lagi berada di SMKTB... what a waste... saya kenal dia sejak saya mula masuk... tp kami cuma close 8 bulan terakhir dia di SMKTB... hurmmm sedih!!!

tapi apa juga yang berlaku... pasti ada hikmah... takpe la...

Kisah semalam... bermula dengan Syawal... dia kata... tahun depan saya mesti melupakan dia... sebab dah ada pelajar tingkatan 5 yang baru... saya pulangkan reverse psychology... saya kata dia la yang akan lupakan saya... sebab nanti sambung belajar dia mesti akan sibuk... bila saya whatsapp dia akan lambat reply... dan takpun dia tak baca whatsapp saya dan terus delete... paling sedih... dia tanya "siapa ni?" means dia dah delete nombor saya...

lepas tu Syawal mula buat ayat pasrah... saya saja je... saya tau... saya tak boleh mengharapkan apa2... saya hanya ada masa untuk tentukan semuanya...

Lepas tu tiba - tiba dia masuk part Auni... hurmm... dia cakap "kalau Auni chat saya..."

saya balas la... saya cakap kalau Auni chat dia... dia mesti akan lupakan saya terus... dan mungkin akan anggap saya ni pengganggu... hehehe

tak pe... saya bergurau... saya tahu... Syawal bukan orang yang mudah melupakan orang... insyaAllah dia tak akan lupakan saya... cuma nanti dia tak ada masa lagi untuk saya...

mana mungkin dia pentingkan saya melebihi pelajaran dia... dan mana mungkin dia boleh pentingkan saya melebihi orang yang dia sangat cintai... dan mana mungkin dia akan lebih pentingkan saya berbanding keluarga dan kerjaya dia... yang itulah yang saya cuba fahamkan diri saya...

Sebab dalam hidup saya sekarang... Saya sudah mula pentingkan dia melebihi semuanya... tapi saya juga bergantung kepada garis masa... saya nak dia menjadi antara orang yang terpenting sampai bila2... tapi dalam masa yang sama... saya tak pasti seberapa lama dia akan jadi orang penting... sebab kuasa masa bukan kuasa saya...

Saya kalau boleh tak nak apa2 pun berubah... saya dah takut nak hadap perubahan... saya takut nak ucap selamat tinggal... saya tak nak rasa kekosongan... saya tak nak rasa kehilangan...

Saya tahu... waktu sekolah... Syawal kadang2 makan hati... saya memang selalu whatsapp dengan dia... tapi segala perancangan saya buat dengan orang lain... saya tahu pernah sekali waktu kami buat kem untuk pengawas percubaan... dia terasa dengan saya... dia tak cakap tapi saya tahu dia terasa sebab saya  tak beritahu dia terus... sebaliknya saya beritahu orang lain dan minta org otu beritahu semua org termasuk dia...

Yes... I'm not the person yang pandai tunjuk caring dan ambil berat depan2... seperti saya buat dalam whatsapp... and in the same time... saya nak jaga hati orang lain... supaya dia tidak dijadikan bahan umpatan... saya tahu orang2 lain akan cakap saya lebihkan dia... saya tak nak orang cakap pada dia mcm tu... sebab saya tahu dia tak mampu nak terima... jadi lebih baik saya nampak jauh dengan dia dalam dunia sebenar... tp kami close dalam whatsapp...

Sekarang... bila masing2 dah lepas sekolah... saya tak perlu lagi jaga hati sesiapa... saya tak perlu lagi nak berpura2... saya boleh pilih untuk close dengan sesiapa pun... sebab tu waktu selepas dia spm... saya tak kisah untuk keluar dengan dia... tak kisah untuk ajak dia tolong saya... sebab dia pun dah tak perlu lagi nk hadap umpat keji orang...

Saya mmg plan... selagi dia tak kerja dan selagi dia tak sambung belajar... apa2 kerja atau urusan yang perlukan teman... saya akan ajak dia... hurmm at least ada la orang yang akan teman saya... cuma... saya tak tau la dia sudi ke tak?  hahaha...

Syawal... kalau la awak tahu yang sebenar dalam banyak2 anak murid saya... awak la yang paling banyak tinggalkan pengaruh dan kesan yang besar dalam hidup saya... maaf saya tak mampu nak beritahu depan2 atau nak beritahu dalam whatsapp... saya takut disalah tafsir... dia memang anak murid saya yang paling close... saya nak treat dia macam mana anak saya... sebab... haha belum tentu saya ada peluang nak jadi kawan kepada anak sendiri... peluang nak ada anak sendiri tu pun actually belum tentu tercapai... hurmmmm...

Wednesday, December 27, 2017

Bertuah

Untuk saya... perempuan yang dimaksudkan sangat bertuah...

Setiap masa... saya selalu berdoa... semoga Allah jodohkan mereka berdua...

Saat itu... saya ada orang yang paling bahagia...

Saya betul2 berharap semoga Allah makbulkan doa saya... supaya mereka berdua berjodoh...

Saya tak tahu nak kata apa lagi... kalau itu berlaku... insyaAllah...

Saya melihat dia berusaha untuk menjadi lelaki baik... berusaha untuk menjadikan dia sesuai dan sama tinggi dengan orang yang dia sayangi...

Saya berharap... usahanya dimakbulkan dan diberkati...

Bila melihat ayat ini... saya terharu... saya yakin... kalau Auni baca... dia juga terharu...

Aduhaii... Kalau lelaki itu juga sanggup berubah untuk saya dengan ikhlas dan jujur... demi saya... saya pasti akan terima dia tanpa ragu...

Surat Cinta Untuk Starla

Ku tuliskan kenangan tentang
Caraku menemukan dirimu
Tentang apa yang membuatku mudah
Berikan hatiku padamu

Takkan habis sejuta lagu
Untuk menceritakan cantikmu
'kan teramat panjang puisi
'tuk menyuratkan cinta ini

Telah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena telah ku habiskan
Sisa cintaku hanya untukmu

Aku pernah berpikir tentang
Hidupku tanpa ada dirimu
Dapatkah lebih indah dari
Yang ku jalani sampai kini

Aku selalu bermimpi tentang
Indah hari tua bersamamu
Tetap cantik rambut panjangmu
Meskipun nanti tak hitam lagi

Bila habis sudah waktu ini
Tak lagi berpijak pada dunia
Telah aku habiskan sisa hidupku
Hanya untukmu

Dan telah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena telah ku habiskan sisa cintaku
Hanya untukmu
Untukmu, hidup dan matiku

Bila musim berganti
Sampai waktu terhenti
Walau dunia membenci
Ku kan tetap di sini

Bila habis sudah waktu ini
Tak lagi berpijak pada dunia
Telah aku habiskan sisa hidupku
Hanya untukmu

Telah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena telah ku habiskan sisa cintaku
Hanya untukmu

Karena telah ku habiskan sisa cintaku
Hanya untukmu

Tuesday, December 26, 2017

Bahagia Tanpa Kecewa

Semalam sembang dengan Syawal... dia ni dah macam candu dah... haha hari2 kena sembang dengan dia... ketagih... haha

Sembang semalam... berkisar tentang Auni... hurm... yes... saya faham... macam mana saya tak dapat lupakan Encik S... macam tu la Syawal dan Auni...

Kalau la saya ni ada kuasa... saya nak dia sentiasa gembira... sentiasa bahagia... tanpa ada sedikit pun kekecewaan... saya harap hidup dia dipermudahkan... xpe kalau hidup saya susah... tapi saya harap Allah permudahkan hidup dia... dari belajar... sampai dapat kerja... sampai kahwin dan sampai membina keluarga... sampai tua... sampai syurga...

Saya harap Allah makbulkan doa saya untuk dia... semua doa saya untuk dia...

Syawal ni... hurm lain sikit... saya pun tak tau nak describe lain macam mana... tapi macam saya cakap tadi la... dia macam candu kat saya... saya kena fikirkan ni.... macam mana saya nak ubati ketagihan ni nanti bila dia dah sambung belajar...

semalam sembang juga dengan dia tentang permohonan guru kanan... saya macam dah buat keputusan muktamat... untuk tak isi borang permohonan tu... tunggu la selepas keputusan SPM diumumkan nanti... kalau ada keluar surat tawaran lagi... saya isi... mesti ada la...

Monday, December 25, 2017

Tawaran Istimewa

Beberapa hari lepas Tuan Pengetua memuatnaik surat siaran permohonan jawatan penolong kanan dg48 dan guru kanan dg44 untuk sesiapa yang berminat...

I've once miss the opportunity untuk mengisi permohonan tersebut atas beberapa kekangan... and now its back...

should i?

hati berbelah bahagi... saya nak mohon... saya nak jawatan tu... saya nak jadi orang yang lebih baik... saya nak jadi pengetua... and its my first opportunity...

tapi in the same time saya berbelah bahagi... macam mana kalau saya isi... kemudian saya dapat... dan saya perlu berpindah sekolah sebelum keputusan spm diumumkan?

saya tak nak itu berlaku... i wish untuk ada di smktb waktu results spm syawal diumumkan... saya nak raikan kejayaan dia juga... itu yang saya risau...

yang lain2 insyaAllah... saya akan willing untuk lepaskan kepada orang yang lebih baik...

Syawal cakap saya patut isi... saya tak patut lepaskan... Mak pun cakap macam tu... Hati saya yang separuh pun cakap macam tu... tapi hati yang separuh lagi cakap jangan... huhu...

Allah... saya mengharapkan petunjuk daripadaMu...

Jangan Mudah Percaya

Kalau orang tu betul2 penting dalam hidup kita... untuk kita... dia la semuanya... and rasanya tak boleh bayang kot macam mana nak menjalani hari2 tanpa orang penting tu... dan yang paling penting... kita tak akan mampu pun nak rahsiakan apa pun daripada dia... anything... orang penting tu will be the first to know... the first to ask... the first to tell... the first semuanyalah...

but...

Kita tak boleh nak paksa orang penting dalam hidup kita tu... treat kita the same way yang kita treat dia... its might be kita bukan orang penting dalam hidup dia... mungkin dia ada orang lain yang dia anggap penting... orang lain yang dia share everything... orang lain yang menjadi yang first in everything...

so...

Cukuplah dengan memberi... jangan mengharapkan balasan yang setimpal... sebab nanti it will end up dengan kekecewaan... bila kita tahu hakikatnya kita bukan seperti yang kita harapkan...

kalau saya... i don't asked for more... cukup la orang penting tu tahu yang saya memang pentingkan dia... tapi saya tak nak tahu pun... saya ni penting ke tak dalam hidup dia... sebab saya tak nak kecewa... hahaha...

12.58 am... haha ape aku merepek nih... hahaha... okay... abaikan semuanya... i just wrote that when I'm overthinking... hehehe... Good Night...

Mahu kemas katil then mahu tidur...

Sunday, December 24, 2017

Jatuh Menyembah Bumi

Minggu2 akhir sebelum sesi persekolahan bermula...

apa yang boleh disimpulkan adalah SANGAT MEMENATKAN...

bukan sekadar fizikal... tetapi juga mental...

Minggu yang sama saya ada mesyuarat penyelarasan... adalah minggu yang sama adik saya balik bercuti...

boleh bayang kan... memang privasi saya hilang... saya kena curi masa untuk selesaikan tugasan untuk negara... bila saya pegang saja pen... maka naiklah si comel itu keatas...

dengan kerenah2nya yang mahu dilayan....aduhai sangat menguji kesabaran...

sekarang saya tahu kenapa Allah belum kurniakan saya rezeki itu...

saya terpaksa bangun pukul 3 pagi untuk selesaikan target saya... Alhamdulillah... sampai waktu ni... saya sudah selesaikan semuanya... cuma belum masukkan markah...

Minggu seterusnya pula... sampai masa untuk orang datang pasang grill dan buat wiring rumah... and time tu still dalam mode berkhidmat untuk negara... can you imagine... i have to do all this... berurusan dengan org wiring... pegi survey lampu... kipas... semua tu sebab ada yang kata harga tempat kami 1st survey tu mahal... then kemudian berurusan dengan org yang buat grill... lepas tu nak berkhidmat untuk negara... pastu nak handle anak saudara yang baru 3 tahun dan tak tahu apa2... seriously i don't have privacy at all...

rasa kadang2 macam nak lari dan duduk diam2 kat satu tempat... but i don't have place to run...

rasanya macam tak berpijak dibumi yang nyata...

masa pegi survey kipas dan lampu tu... I'm almost giving up... pegi dengan bapak dan adik ipar... and me... saya yang know nothing about kipas siling at all... saya tak tau which brand is bagus... which is not... saya tak tau yang mana yang dikatakan kuasa bagus and all that... lepas tu bila masuk dalam kedai... dua2 orang tu just sit and biar saya pilih... memang rasa macam sangat2 down... nak pilih macam mana sedangkan saya tak tau apa2 tentang kipas tu... when I'm asking for opinion... then the answer was... ikut la...

seriously nak nangis... dan dalam hati macam cakap... kalau macam ni la... baik aku pegi beli je tempat yang 1st survey haritu... biaq mahal tapi xpening kepala dan stress macam ni...

dah beli beli kipas... bawak balik... kipas tu beli kat alir setar... bawak balik... technician pasang... pastu ada problem pulak... esoknya canggah balik pegi alor setar... nak tukar... time tu target berkhidmat untuk negara memang kelaut... huhu... nasib baik lampu saya berkeras nak balik beli dekat kedai yang mula2 saya survey dengan bapak...

settle bab tu... timbul pulak bab grill senget... and harini tukang grill dah datang baiki...

sometimes I feel stress bila fikir kena hadap benda ni sorang2... huhu... I don't think I'm that strong nak hadap semua ni... bertimpa2... kadang2 macam nak lepaskan semua dan duduk diam2 and think nothing... tak mau fikir apa2... x mau decide apa2...

Yes... a lot more to do... by now... berkhidmat untuk negara tu tinggal claim je belum buat... and saya decide nak settle malam ni juga... grill dan pegi buat payment tadi... and Alhamdulillah its consider done... tinggal wiring... nak letak kipas kat bilik tengah... bilik tu tinggi sikit... so technician tengah fikir macam mana nak buat... lepas tu nak tukar distribution box... then nak pasang lampu luar... pastu insyaAllah semua selesai...

Next week meeting selasa sampai jumaat lepas tu rest 3 hari... then school reopen... am I ready for school reopen ni? huhu rasa macam tak bersedia je...

I need a vacation... huhu saya perlu pergi holiday...

Thursday, December 21, 2017

Telefon Baru

Telefon Syawal ni problem betul... I'm thinking of buying him a new one... tapi saya ni x de la berkemampuan sangat... mungkin Encik Shah boleh bagi funding?

kesian saya tengok dia... hurm sebenarnya susah saya nak contact dia... hahaha... itu yang sebenarnya...

dia tu agaknya okay je kot... tak de telefon... atau tak contact saya... tak de masalah untuk dia...

hurmm terfikir... nak guna duit saya dulu utk belikan telefon kat dia... tapi kan saya tak mampu la nak belikan dia iphone X ke Iphone 8 ke... iphone 6 @ 7 pun saya tak mampu... nak ke dia terima telefon murah dari saya? hurmmm tu la yang saya dok fikir...

Saya risau dia tak nak terima... kalau setakat seribu lebih tu saya mampu la belikan... agak2 dia nak terima tak? saya segan nak tanya dia... lagipun kalau saya tanya mesti dia tak nak terima... huhu...

Pasca 34 Tahun

Nak bercerita... banyak sangat... tapi masa sangat tidak mengizinkan...

19 Disember... tahun ini tahun yang indah... banyak sebab ia menjadi indah...

Tahun ini... saya sudah berjaya mencapai impian untuk memiliki rumah sendiri... sudah boleh menjadikan impian2 mendeko rumah menjadi kenyataan... walaupun dengan budget yang sedikit... tapi insyaAllah... it will slowly fullfill...

Tahun ini juga menjadi tahun terindah... sebab selalunya Sambutan Hari Lahir tiada dalam istilah kehidupan saya... yang selalu ada hanyalah ucapan2 melalui whatsapp dan facebook... and sometimes sms... tapi tahun ini it was celebrated by my anak2 pengawas... Thank you for the effort and funding... thanks to Syawal... sebab he was the organiser of the event... tak terkata... and i know there are someone behind the scene... thanks to you to Shah... i know you are the mastermind of all this...

Syawal....terima kasih a million... atas semua usaha dan sumber... susah payah keluarkan duit... saya dah macam menyusahkan dia... saya dapat wish dari dia semalam pun dah cukup happy dan puas hati dah....i don't asked for more than that... terima kasih lah untuk hari2 yang awak sentiasa ada dengan saya... layan whatsapp saya... bagi idea... bagi pendapat... bagi teguran and sometimes nasihat... sementara awak ada... nanti bila awak dah sambung belajar... saya dah tak de dah org yang akan ambil berat pasal saya... takpe... lambat lagi masa tu nak sampai... so saya just nak enjoy the moment... and saya harap dia tahu... yang bila2 masa pun saya sentiasa akan ada dengan dia susah dan senang...

and this year juga... Prank Shah memang menjadi... he makes me waiting for him... makes me cry just because of him... and you know by now that i could not possible to remove you from my life... cannot... you are the most important person... cuma kita tak ditakdirkan untuk bersama... but i hope awak akan sentiasa ada bila saya perlukan...

Saya tahu kerisauan awak... saya tahu awak takut saya tak mampu nak hidup seorang diri... but awak jangan risau... sebab being single ni best juga... i could do anything I want... without anyone's permission... and saya boleh je keluar dengan sesiapa tanpa rasa bersalah... lagipun I've promised you that i will live happily and good....so takkan saya nak mungkiri janji saya...

Cuma saya memerlukan doa kalian untuk saya... doakan saya baik2 sahaja... dan diberi ketabahan menghadapi jalan2 kehidupan pada masa hadapan...

Tuesday, December 19, 2017

Happy Birthday To Me!!!

Azniwati Binti Ahmad... Happy Birthday... semoga bila genap usia 34 ni... awak lebih matang... lebih bijak mengurus emosi... lebih kuat... lebih tabah... lebih bahagia... lebih gembira... and the most important is... lebih kaya... haha

Tahun ni... orang pertama wish di Facebook is of course la Mr Nizal Muhammad... yang tak pernah miss wish kat FB... dia mesti jadi orang pertama wish

Antara 3 S dalam hidup saya pulak... this year break the record... sebab selalunya Shahryzal yang will be the first... tiba2 this time Syawal is the first...

Tak tau la kenapa... wish dari dia... buat saya sedih dan nak menangis... bukan nak lagi... memang menangis betul2 menangis... and now... dah mula dah nak menangis...

Thanks to Syawal... sesetengah relationship ada nama... adik beradik... cikgu murid...  ibu anak... adik kakak... kawan baik... tapi saya rasa untuk relationship kami... tak perlukan nama tu semua... its just a relationship... saya sangat menghargai apa yang dia buat untuk saya... dia selalu ada... selalu dengar... selalu berkongsi... that would be enough...

Semalam... saya tunggu2 wish from Shahryzal... dia orang yang tak pernah miss wish saya... selalunya paling lewat pun... pukul 1 dia dah wish... tapi ni saya tunggu sampai 3 pagi... tak de call pun... sms pun tak de... ape kena ni Shah? Ya Allah... lindungi dia... orang yang sentiasa bersama saya... susah dan senang... dia ada dengan saya waktu saya sangat2 down... dia sentiasa ada dengan saya waktu saya betul2 perlukan bahu untuk bersandar... dia sentiasa ada dengan saya waktu tangan saya perlukan pimpinan... yes... you are more than best friend... and sama juga... relationship ni tak perlukan nama... sebab dia macam angel... yang selalu dapat mengesan bila saya berada dalam kesulitan... kesedihan... dan kepayahan... saat2 itu... dia ada... saya tak perlu panggil atau beritahu... he just know what to do...

Hairan kenapa Shahryzal tak wish? sedangkan itulah yang dia buat sejak 12 tahun yang lalu setiap tahun... huhu agaknya saya sudah tidak penting dalam hidup dia... jadi dia lupakan saya...

Huhuhu sedihnya bila fikir macam tu... huhu

Monday, December 18, 2017

Takut

Kenapa pagi ni bangun pagi... hati kuat sangat ingat kat Syawal dan Shahryzal...

Depa dua ni bergaduh ke?

Hope not... semalam Shahryzal call... tapi time tu kepala saya sakit sangat and I'm almost dibuai mimpi... tiba2 dapat call... memang mamai2 angkat fon... harap2 tak terkeluar la perkataan2 pelik... hahaha

Pagini menjalankan tugas demi negara... awal pagi sebab nanti nak pegi settle hal rumah...

awal pagi juga Syawal reply whatsapp saya... haha dalam pukul 8 gitu... selalunya pukul 9 ke atas baru dia reply...

then saya ceritakan kat dia apa yang saya nak buat harini...

cara Syawal response pun macam suspicious... dia cakap dia x pernah alami situasi ni... jadi x tau nak komen apa...

ayat tu jarang dia keluarkan... selalunya dia akan cakap ayat2 yang positif...

Then bila cerita bab pilih lampu kipas... dia cakap... cikgu pilih la ye yang mana cikgu berkenan... hurm... tu pun response pelik juga...

Lepas tu saya letak gambar suis led yang dia cakapkan... then dia x response pun pasal gambar tu... terus dia cakap sorry sebab lupakan saya... dia tak akan lupakan saya... dan mustahil akan lupakan saya...

pelik betul... bila saya tanya kenapa ni... terus dia tutup perbualan dengan cakap dia mengantuk dan nak tidur...

i bet you... dia tak tidur lagi... trust me... saya percaya dia tak tidur... dia saja off data dia... utk tak nak terima whatsapp...

kenapa? tak nak terima whatsapp saya ke? saya ada buat salah apa dengan dia? aduhaiii... saya susah hati bila fikir pasal nih... huhuhu...

nak menjalankan tugas demi negera pun tak boleh concentrate... asyik fikir dia...

Saya risau Shahryzal cakap benda pelik2 dengan dia... i know Shahryzal... sebab ni bukan pertama kali dia close dengan students saya... and its not the first time dia buat hal dengan anak2 murid saya...

Aduh Shahryzal... please... jangan buat macam tu... saya sayang awak... saya sayang Syawal... saya tak mau Syawal salah faham... macam yang berlaku dengan mereka2 terdahulu... sampai hubungan saya dengan depa macam jauh...

Saya benci la macam ni... kenapa macam ni??? aduhaiii... Ya Allah... lindungi hamba dari fitnah... lindungi hamba dari rasa2 yang tak best...

Saya just nak enjoy the life... tu je...

Excited

Esok 19 Disember... Birthday saya... tapi whats make that day lebih sweet is...

Anak saya yang seorang tu... kena pegi interview kerja kat Borong Din esok...

Ya Allah... moga2 dia dapat la kerja tu esok...

If yes... that will be the best birthday gift for me...

Entah la... anak ini... buat saya nak ambil berat tentang dia...

Shah kata... kalau Azni ada anak sendiri... mesti Azni akan sayang anak dia betul2... macam dia take care Syawal...

Takpe la... Nanti dia dah sambung belajar... saya dah xde dah peluang nak tolong dia...

I'm just doing what i feel i want to do it...
Semalam saya nampak post Cikgu Norma... kesian dia... dia selalu hang out dengan students dia... then ada orang salah ertikan hubungan baik dia dengan students dia... hairan la... kenapa la manusia ni macam ni?

saya harap... apa yang saya buat... tak disalah erti... saya cuma nak tumpang memberi apa yang saya ada... tu je... saya ni... hurmmm mungkin tak sempat pun nak merasa ada anak2 yang besar2 macam mereka ni... dan saya rasa cikgu Norma pun rasa sama macam apa yang saya rasa... sebab tu saya faham... perasaan dia...

Ya Allah... moga2 esok sempena birthday saya, Syawal dapat la kerja tu...

Sunday, December 17, 2017

Sakit

Pernah dulu suatu masa... saya pilih untuk menjadi sahabatnya... kenapa? kerana saya tahu saya tak mampu untuk memilikinya...

Realiti seorang sahabat... ialah orang yang mampu berkongsi suka dan duka bersama2...

Yes... dia berkongsi suka dan duka bersama2... saya juga... tapi ada yang membezakan kami...

Dia berkongsi suka dan duka... kerana saya sahabatnya... dan saya berkongsi suka dan duka... kerana dia adalah insan yang saya cintai...

sampailah satu saat... dia bertemu sang gadis... yang dia sangat2 cintai...

saya masih sahabatnya... sahabat yang mampu mendengar kisah2 cintanya dengan sang gadis...

hati saya remuk setiap kali kata2 indah dilafazkan... hati saya berkecai setiap kali dia memuji sang gadis... namun saya tetap masih mampu tersenyum dihadapannya... walaupun hakikatnya saya menangis dibelakangnya 

hingga satu saat... sang gadis meninggalkan dia... dia kecewa... dia putus asa...

saya masih lagi sahabatnya... sahabat yang sentiasa ada dengannya dikala duka... sahabat yang mendengar semua kekesalannya... namun saya tetap masih mampu tersenyum dihadapannya... walaupun hakikatnya saya menangis dibelakangnya 

pasca kecewa telah berakhir... namun untuk melupakan sang gadis... itu adalah mustahil... katanya... sang gadis itu cinta pertamanya... katanya lagi... sang gadis itu adalah jiwanya... bagaimana mampu dia hidup tanpa sang gadis...

sekali lagi... saya masih sahabatnya... mendengar keluh kesahnya betapa dia merindui sang gadis... namun saya tetap masih mampu tersenyum dihadapannya... walaupun hakikatnya saya menangis dibelakangnya 

Sahabat... aku sangat mencintai kamu... sangat2 mencintai kamu... andai kamu tahu apa yang ada di dalam hati aku... mampukah kamu melupakan sang gadis... dan menyambut cinta aku?

☝copypaste Nota Aku Seorang Pencinta...

Friday, December 15, 2017

Change

Semalam... Syawal cakap saya macam dah berubah...

hurmmm... berubah apa?

saya tunggu2 dia respons sampai pukul 2... tapi macam dia dah tido...

pagini... Shah pulak kata saya dah berubah...

Saya reply sms Shah... berubah apanya?

then Shah call... actually dah tak nak angkat... tp isu berubah ni dari semalam tak selesai... then saya angkat...

Shah kata saya sekarang mudah sangat terasa dan mudah sangat marah?

Mana Shah tahu? saya bukannya cerita ap dekat dia... mesti Syawal yang cerita... mesti Syawal yang rasa macam tu... then dia bgtau Shah... huhu

betul ke saya dah berubah jadi macam tu? sebab saya rasa saya okay je... tak de apa2 yang change pun...

Shah kata Syawal takut... Shah kata perubahan saya menyebabkan orang2 yang dekat dengan saya takut nak berlebih2... sentiasa berhati2 bila bercakap takut nanti saya akan terasa dan marah mereka...

okay... i feels like a sleeping monster... "jangan cakap kuat2 nti dia bangun dia serang kita..." "kena cakap baik2 je nti kita kena makan"

hurmm....thanks Shah... I'll try to figure out how to change my bad attitude... tp yes... kita ni terasa dengan orang yang kita sayang je... kalau org yang kita tak sayang... x de la kita nak merajuk ke terasa ke... tapi x pe la... nti saya ubah slow2...

Tahniah Azri

Nak buat 2 post... but i choose to buat post ni dulu... sebab post ni membanggakan saya... yang satu lagi tu nanti lah...

Semalam scroll wall Facebook... then i found gambar di bawah... Azri Fared... izikan cikgu post gambar awak disini...

Azri Fared adalah nama orang yang ada dalam gambar ni... dulu dia adalah salah seorang anak pengakap saya...

Azri ni pandai cuma dia ni nakal sikit...

theres something happen and melibatkan ayah dia yang sangat garang and also involved me...

saya mungkin menjadi org yang sangat beliau benci... but trust me Azri waktu tu... cikgu tak fikir pun nak biarkan awak kena marah atau kena pukul dengan ayah awak... I'm just doing that with 2 reason... sebab saya tak nak awak ulangi kesilapan awak... dan sebab saya nak tengok awak berjaya...

and today... bila saya melihat awak berjaya macam ni... and i don't feels regret at all... seriously it worth kalau you hate me... it worth you kalau betul awak block saya di Facebook... it worth...

TAHNIAH AZRI FARED... saya tumpang bangga... kami cikgu2 ni... hanya mampu menumpang kebahagiaan dan kejayaan anak2 murid dia... moga langkah awak selepas ini dipermudahkan Allah dan diberi keberkatan dunia dan akhirat... insyaAllah...

Thursday, December 14, 2017

Dibelakangkan

Harini dapat tahu sesuatu... terus hati jadi kecil...

Terasa betul dibelakangkan... at least... cakap la sepatah nak buat apa...

ini tidak... tak beritahu apa pun...

Hish... BENCILAH MACAM NI!!!

Wednesday, December 13, 2017

Best Stalker

Harini saya dapat satu info terbaru... dalam masa 15 minit... saya berjaya menemui orang tersebut... haha

Thanks to social media... in just sekali tekan... i found everything that I want to know... hahaha... bangga sekejap...

but what i can conclude from apa yang saya tahu harini...

Muka2 perempuan yang dia admire ni... spesen je... haha sama je... hahaha dari Yang pertama saya tahu... kemudian yang kedua saya tahu... seterusnya yang ketiga saya tahu... and bila tahu yang keempat pun rupa lebih kurang tu la juga... and now yang kelima saya jumpa pun... saya boleh katakan begitulah taste dia...

and me? haha saya bukan dalam kategori taste dia... hurmmm... so mungkin kami tak berjodoh... so? I think I should not menaruh harapan lagi dah...

hurmmm macam mana nak move on ni? Macam mana nak cuba hidup tanpa ada dia? Macam mana? huhu dia macam dah sebahagian daripada diri saya ni... susah la nak buang dia jauh2...

Ya Allah... kalau dia bukan jodoh saya... jauhkan dia... biarkan dia pergi dari hidup saya... biarkan saya belajar untuk hidup tanpa dia...

dan kalau dia bukan jodoh saya... temukan dia dengan perempuan yang baik... yang boleh sayang dia sampai syurga...

dan kalau dia jodoh saya... mudahkanlah halangan2 antara kami... walaupun pada pandangan manusia jahil macam saya... harapan untuk kami berjodoh itu cuma 5%... tapi apa juga pun... hamba redha dengan ketentuanMu...

Mahu Meluahkan... Tapi Tersekat Di Dada...

Masih dalam mood meeting...

Bila melihat skema jawapan ini... dalam hati terdetik... tak mungkin anak2 murid saya seperti Arina... Shafika... Aziahatun... Nurin... Anusiah... Fitrah... Zairul dapat jawab dan dapat fullmark...

Tapi tak pe la... saya redha sahaja... ini adalah usaha kami...

Saya nak cerita benda lain... ada benda lain yang saya nak cerita kan... hal lain... tapi hal yang saya nak cerita ini terlalu private...

saya risau saya tak mampu nak kawal rasa saya... walaupun saya tahu... perkara ini tak akan mungkin menjadi kenyataan...

kalau benar la... itu takdir saya... Allahuakbar... saya boleh bayangkan betapa besarnya dugaan dan cabaran yang harus saya tempuh...

hati saya berbelah... separuh hati... saya mahu itu berlaku... tapi separuh lagi saya tak mahu itu berlaku...

tapi sebenarnya... lebih baik la itu tidak berlaku... kerana cons nya lebih banyak dari pro...

saya? tak mengapa la... saya sudah biasa berkorban... tidak salah untuk saya berkorban sekali lagi... untuk kebahagian dia... untuk kegembiraan semua orang...

cuma saya mohon... agar Allah jaga hati saya dan bantu saya, beri kekuatan untuk kawal perasaan saya...

itu sahaja yang saya minta... sebab bila saya mampu kawal hati dan perasaan saya... InsyaAllah semua akan berjalan lancar...

Dia berhak dapat orang yang lebih baik... yang sama taraf... yang boleh sentiasa bersama2 dengan dia susah dan senang... saya akan bahagia kalau dia bahagia... insyaAllah...

Monday, December 11, 2017

Penting...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu saya minta pendapat awak...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu some of your advice saya dengar dan ikut...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu saya nak awak jadi yang pertama in everything... contoh macam yang pertama yang tahu rumah saya...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu... every decision saya consider pendapat awak...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu saya nak involved awak in everything...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu semua tentang saya... saya ceritakan pada awak...

tapi sepertinya... saya ni tak ada makna dalam hidup awak kot... sama sahaja macam orang lain... hurmm... takpe la...

saya silap... saya mana boleh paksa awak untuk jadikan saya orang yang penting dalam hidup awak...

Takpe... yang penting... awak memang penting dalam hidup saya... cuma tak tahu la nak bgtau macam mana... tapi itulah sebetulnya... awak memang penting... saya pun tak tahu kenapa dan mengapa tiba2 awak menjadi penting... but that's it... you are important to my life... walaupun mungkin saya bukan orang penting dalam hidup awak...

Sunday, December 10, 2017

I Hate This...

Lama dah benda2 macam ni tak jadi... since i block you... hidup saya tenang... walaupun ada kekosongan yang ditinggalkan... yes... hidup saya tenang... saya rasa hidup Syawal as well...

Kenapa tiba2 harini... boleh jadi macam ni? should I stay away from you again macam dulu?

I just love they way we are... huhu kenapa nak jadi macam ni? saya tak suka la keadaan macam ni... huhu... i hate this...

please semua orang... just duduk diam2 and jangan buat benda2 yang buat saya sedih... huhu... i beg you all... especially you Shahryzal Ikhwan yang boleh baca blog saya ni...

Dah dua hari saya asyik tidur je... bila buka mata... kepala kiri dan kanan macam ada benda menggigit... plus atas kening... huhu... all i just do is sleep...

agaknya sempat ke tak saya nak sampai ke 19 Disember... huhu... and please... jangan cakap dengan sesiapa tentang ini... especially Syawal... saya tak nak dia risau... cukup la dia risau tak dapat kerja... saya tak mau dirisaukan saya...

Aku Yang Tersepit Ditengah...

Bila Syawal dan Shahryzal gaduh... saya yabg tersepit ditengah... aduhhh... kenapa macam ni?

Huhu... kes whatsapp dan telegram je pun...

I don't know what's the problem is? I don't mind pun contact Syawal through anything... as long as boleh mesej dia... huhu...

please... Shah you dah 40++ kot... yang itu pun nak sentap atau terasa ke? kan sekarang... terus tak boleh nak contact Syawal langsung... huhuhu

My headache makin sakit... please... saya tak nak sakit teruk... sebab selasa until khamis i got meeting... huhu... sakit sangat - sangat until i decided to cut my hair... and basahkan rambut setiap hari...
Tapi takkan saya nak cakap dan beritahu semua tu kat both of you? huhu saya tak nak sape2 pun risaukan saya... but i have to tell you this kat sini... huhu lately ni saya selalu sakit kepala... tak tahu la kenapa... and saya takut nak pegi jumpa doktor... macam mana kalau doktor diagnose saya dengan penyakit2 yang....... nauzubillah...

huhu please... I just want to be happy... jangan la sebab benda2 kecil then jadi masalah yang besar... please everyone...

Jealousy... How to deal with it?

Answer:

its easy... just don't follow him in Instagram...

unfriend him on facebook... delete his number...

or the best block his number...

and please don't view his status on whatsapp...

and also don't ever contact him anymore...

cut your connection between you and him...

leave the fullest... for yourself...

Saturday, December 9, 2017

10 Hari Lagi

Biasanya... saya tak pernah nk buat countdown ni semua... but this year... i feels something...

Entah... mix feelings...

Saya takut orang dari Sabah datang Perlis... itu yang paling saya takutkan... Shah... Please... just stay the way we are... saya tak nak keruhkan keadaan...

Actually 19 Disember... i don't want any cakes... i just want a wish from semua orang... doa tu lebih baik... saya mengharapkan doa2 yang baik2 untuk saya...

but its okay... tak de kot orang nk bg kek time tu... adik kakak pun jauh... kalau tak mesti mereka akan belikan saya kek...

And... the most important thing is... i want you to remember my birthday... huhu will you? saya bukan siapa2 pun dalam hidup awak... but will you remember my birthdate and wish me? just a simple Happy Birthday will be enough... and i will save the message forever...

Mungkin selepas ni... you will forget me... so mungkin for the next year... no more wishes from you...

I hope you will remember my birthday...

Friday, December 8, 2017

Kisah Semalam...

Semalam pegi job hunting dengan Syawal... plan asal nak bawa sepupu sekali... tapi akhirnya berkesudahan kami berdua sahaja...

Mula tu rasanya macam segan juga... sebab selalunya berdua dengan Shah pernah la... lelaki lain tak pernah... tapi tak pe la... bila fikir... diakan anak murid saya...

Kami pegi banyak tempat... Dari kedai2 di Arau... kemudian ke Changlun... dan kemudian ke Kangar... semuanya minta dia tinggalkan nombor telefon...

Syawal nampak give up... tapi saya cuba nak positifkan dia... tapi tak pasti la kata2 positif aaya ni mampu meresap kedalam hati sanubari dia atau tidak... tahu je la kan... Syawal ni jenis yang "degil" juga... hehe

Malam semalam... dia beritahu telefon dia problem... sim kad tak boleh keluar dari phone... hurmmmm... kesian... banyak sangat dugaan... telefon rosak... motor rosak...

saya nak hulurkan bantuan... but Syawal bukan jenis yang nk terima bantuan orang... bukan dia jenis yang sombong yang tak nak ditolong... tapi saya tahu dia keberatan sebab segan...

Huhu pagi ni dia beritahu dia masih sakit kepala... kasihan... dia ni jenis yang tak boleh kerja2 berat2 nih... mungkin dia tak biasa... kalau kerja berat2 nanti cepat sakit kepala...

haritu ada je jawatan di car wash... saya ada beritahu dia... tapi sebenarnya saya pun tak berapa galakkan dia... kerja tu memenatkan... and mesti dia akan sakit kepala... plus dia kan jenis tak boleh berpeluh2 haha nti dah rimas... lagiun tampat kerja tu jauh... kat kangar... tak berbaloi dgn gaji...

Hurm mungkin ada hikmahnya dia tak bekerja... and Allah tahu dia belum ready for that... and bila dia ready... insyaAllah kerja tu akan sampai...

Saya bagi idea supaya dia cuba jual air... dia nampak mcm berminat... tapi sebenarnya memerlukan effort, kesungguhan, keberanian dan keyakinan yang tinggi... so far dia namak confident... kalau  dia determine... insyaAllah saya boleh bantu...

Wednesday, December 6, 2017

Kredibiliti...

Saya ni dah langgar sempadan ke?

Syawal pun mengiakan yang saya dah over the limit...

but I'm also have a reason for this... cuma I've decided tak nak stand my reason to him...

Mana saya nk letak kredibiliti saya sebagai seorang guru... bila ada yang datang beritahu dan cakap tentang pengawas itu dan ini... then saya ignore... sebab saya x nak get into their personal life...

or adakah itu sepatutnya saya buat?

I wish 1 thing... selepas ni... saya harap tak dengar lagi dah hal2 macam ni...

sometimes i feels regret sebab fight untuk jadi Guru Pengawas next year... sepatutnya I let it go to the other teacher...

Tapi perjuangan saya belum selesai... saya tak mahu dipertikaikan kewibawaan pengawas... saya nak pastikan pengawas berwibawa dan bagus... then by that time... saya akan lepaskan pengawas kepada orang lain...

seriously I love them so much... saya tak nak pun ambil keputusan yang macam saya buat harini... but I have to... demi menjaga kredibiliti saya sebagai seorang guru pengawas...

Kalau saya tak buat sesuatu... saya akan beri peluang perkara ini berlaku lagi...

Tuesday, December 5, 2017

Huhuhu

I have so much to tell...

Orang buat grill dah whatsapp gambar sample grill yang dia buat... plannya nak bg Syawal tengok then kalau Syawal kata okay... baru nak proceed... tapi hurmmmmm dia pun x muncul2...

Kedua... nak cerita hal yang jadi harini... aduhaiii... huhuhu...

Macam mana agaknya bila dia dah sambung belajar nanti... saya nak share dengan siapa ye? pathetic betul saya... tak ramai kawan... dan tak de nak share dengan sesiapa... huhu

24 Jam...

Last Whatsapp Syawal was 4.00 petang semalam... and by now mesej tu belum delivered... belum dibaca...

Last info semalam... dia nak pegi cari kerja... saya pun tak tahu dia dapat kerja ke tak...

Huhu... kenapa diam ni???

Dia okay ke??? aduhaiii... saya ada contact dia through Instagram... pun masih diam...

Ya Allah... tak de lain... xpe la kalau dia tak nak contact saya lagi dah... cuma saya harap Kau lindungi dia setiap masa... Kau lindungi dia Ya Allah... Kau lindungi dia Ya Allah... huhu

Syawal... moga awak baik2 saja...

Monday, December 4, 2017

Tunggu

Puas tunggu... kerisauan...

Puas menanti... benda yang tak pasti...

Am I overthinking? hurmmmm...

At least... give me a sign that you are okay...

but yes... aku tahu siapa aku dalam hati kau...

I'm nothing... tak de makna...

Lalu di Insta... aku nampak kau like... 1 gambar... sejam yang lalu...

then now... fine... aku tahu kau okay...

then now... aku rasa lapang... aku dah rasa tenang... aku dah rasa boleh tidur nyenyak...

tapi mata aku tetap x kasi... mata aku tetap suruh tunggu... tunggu kau yang tak pasti...

Hati pulak... sokong mata... dia juga mahu tunggu...

akal geleng kepala... katanya... kamu semua paksa aku ikut kamu...

dan akhirnya aku kembali risau... kembali menunggu... kembali duduk dan tunggu...

Yes... kau dah menang... kau dah berjaya...

Kau menang buat aku tunggu kau...

Kau berjaya buat aku risaukan kau...

Kau memang hebat... dari awal aku kenal kau... kau berjaya buat aku duduk tak diam fikirkan kau...

I hate you so much... sebab apa? sebab aku tak boleh dan tak mampu nak lupakan kau langsung...

Puas aku cuba... tapi langsung tak berjaya...

Puas aku memohon pada Allah... supaya kau hilang dari hati aku...

Tapi sampai hari ini Dia belum izinkan...

Sakit hati untuk aku akui... aku sebenarnya sangat2 sayangkan kau...

Sakit hati untuk aku mengaku yang sebenarnya... aku perlukan kau...

Kalau kau tahu apa yang ada dalam hati aku... tentu kau akan pergi jauh dari aku... lagi...

Nota Kaki: Bahasanya aku... kau... sebab saya benci dia sangat2... saya benci sebab dia selalu buat saya rasa macam ni...

Izinku Pergi...

Sinaran mata cerita segalanya
Duka lara terpendam
Memori semalam

Tinggal segala cinta
Tiada kembalinya abadi kasih kita
Kau bawa bersama

Mimpi indah mekar
Saat cinta bersemi
Sedetik asmara syurga selamanya

Pergilah rinduku hilangkan dirimu
Tak sanggup menanggung derita dikalbu
Pergilah sayangku
Bermula semula semangat cintaku
Membara kerana dia
Tiada niatku

Tersemat jiwa setia bersamanya
Cinta murni berdua
Beribu tahunnya
Mimpi indah mekar
Saat cinta bersemi
Sedetik asmara syurga selamanya

Pergilah rinduku hilangkan dirimu
Tak sanggup menanggung derita di kalbuku
Pergilah sayangku
Bermula semula semangat cintaku
Membara kerana dia tiada niatku…

Pergilah sayangku
Bermula semula semangat cintaku membara
Kerana dia tiada niatku…
Maafkan daku duhai kasih izinkan ku pergi…

Tgk Video clip dia... sedih... 

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Takdir

Saya dah tido tadi... and I'm awake... sebab termimpikan sesuatu...

and bila bangun... nampak telefon berkelip warna Cyan... so i know ada personal whatsapp...

bila buka... tengok its from Syawal... saya tanya tadi sebelum saya tidur... nak pegi job hunting ke tak harini?

Bila buka... He's still on the line... saya bgtau boleh saja tapi selepas pukul 12 sebab awal pagi saya ada kelas...

rasanya mungkin dia nak pegi lebih awal kot... sebab tu dia cakap x nak pegi dengan saya takut saya penat... hurmmmmm... i was like......... okay la xpe... saya sebenarnya okay je... tapi mungkin he has a lot of reason tak nak saya tolong... so x pe la... huhu walaupun saya rasa............ okay la x pe... x nak cakap pasal tu...

Actually my post is on benda lain... lepas reply whatsapp Syawal tu... saya dah decide nak tido balik... I'm a bit frustrating... tapi tiba2 teringat nak scroll FB... then i found 1 post ni... kawan lama masa kat mrsm... actually tak rapat sangat pun...

Dia cerita pengalaman naik flight dengan anak perempuan dia... and dalam post tu she mentioned "plus i am a single mother now"...

so insist nak tahu saya stalk FB dia... and i can conclude yes... dia dah bercerai... Allahu... rasanya baru je tengok dia dan suami kahwin... happily married... then going through fasa fasa indah awal perkahwinan... and then go through pragnancy phase and starting their parenthood... hurmm... and now they are divorced...

banyak takdir Allah yang menjadi misteri... maybe she would never married to that man kalau dia tahu akhirnya kesudahan mereka akan begini...

tapi disebabkan takdir Allah... dia menerima takdir Allah dengan redha... plus dia lebih kuat... sebab adanya anak...

Saya yakin setiap daripada kita ada takdir yang Allah tuliskan untuk kita... kita manusia... harus terima takdir itu dengan redha...

Saya redha dengan semua takdir Allah... dan saya berharap... Allah berikan saya kekuatan untuk saya hadapi semuanya... terima semuanya dengan lapang dada...

Sunday, December 3, 2017

Cabaran

actually... saya ada something nak buat... tapi xnak reveal lagi... sebab takut tak jadi... hehehe

Bagi saya masa 4 bulan... Disember... Januari... February... March...

Kita tengok nanti bulan March... akan menjadi kenyataan ke tidak?

Doa - doakan la moga menjadi kenyataan... kalau menjadi kenyataan... barulah saya akan reveal apa dan kenapa semua ini berlaku..

Saturday, December 2, 2017

Izinkan Ku Pergi

Saya paling suka lagu Kaer ni, entah kenapa, so I've decided untuk letak lagu tu dalam slide movie maker pengawas, actually sepanjang 2 hari buat slide tu, each time lagu tu muncul, saya mesti menangis.

Bila reda, saya play lagi, mesti air mata akan keluar, 2 hari saya ambil masa untuk buat video tu, and lepas siap, saya play lagi, sengaja saya letak 2 lagu rancak didepan, dan diikuti dgn lagu yang sedih akhir sekali... 

Sebenarnya saya tak nak menangis depan mereka lagi... saya tak nak sedih depan mereka... mereka tak patut tengok air mata saya...

Semalam, waktu buat teks, bila sampai part yang saya mention nama mereka sorang2, saya menangis lagi...

Kenapa mesti saya hadapi perpisahan ini? Kenapa mesti ada istilah perpisahan? Kenapa tak just stay there and not going anywhere? 

I hate when people walk away from my life, I hate that so much... 

Thats the reason saya put a gap in me, a gap so that saya tak close dengan sesiapa... sebab saya benci bila orang yang saya sayang pergi dari hidup saya...

Dalam perjalanan balik, saya menangis lagi, sebab masa dalam majlis, saya tahankan diri...

Hampir menangis bila ada pengawas yang nyanyi lagu shiela amzah tu... lagu tu lagi sedih daripada lagu Kaer ni... sebab tu saya x letak... sebab kalau saya letak lagu tu, mesti saya yang pertama akan menangis... 

Bila ada pengawas yang nyanyi lagu tu, saya cepat2 alih perhatian... saya makan je bawang goreng yang ada depan saya... daripada mata masuk bawang, baik mulut masuk bawang... Syawal kat sebelah start ikut menyanyi, nasib dia nyanyi tak kuat, kalau tak, confirm saya menangis...

Bila dah nak habis, anak2 pengawas ni buat lagi satu benda, pakat panggil saya naik pentas, pakat nyanyi lagu happy birthday dekat saya... aduhaiiii dah mula dah nak menitik air mata, tapi Alhamdulillah berjaya ditahankan... 

Tapi bila balik rumah... saya menangis dalam Haze... saya sampai rumah saya menangis lagi... Sampai bila cakap phone dengan Shakiran, kena berpura2 gembira...

Owh Shakiran hantar telegram bgtau yang dia ada di Perlis... terkejut sangat... tapi kami x sempat nak jumpa sebab dia nak rush balik KL... hurmmm tak de jodoh nak jumpa...

Saya sayang anak2 pengawas saya... saya sayang nak tinggalkan pengawas... sebab bila dengan mereka, saya rasa saya ada ramai anak2 dan adik2... saya tak keseorangan... saya seronok sebab boleh beraktiviti dengan mereka... saya harap sangat mereka tak jemu dengan saya... kenangan2 ni pasti akan jadi kenangan2 terindah...

Shah kata, nanti bila you dah ada anak, mesti you akan keep buat entry tentang anak2 you mcm you buat entry tentang Syawal dan anak2 pengawas... hurmmm entah... macam dah tak nak fikir tentang itu... macam dah nak berhenti berharap... macam dah nak putus asa...

Now, apa yang saya nak adalah... I just want to be happy... gembira dengan hidup saya... tanpa memikir hal2 yang menyedihkan saya... tapi bila nak menghadapi perpisahan ni... saya tak mampu nak fikir dengan baik... saya tak mampu nak move on...

Mereka berempat adalah yang terbaik dalam hidup saya... yes... terbaik dalam hidup saya... sama macam Bitah, Diba, roy dan Farahin... owh semalam ada baca post di facebook... Roy dah selamat menimang cahaya mata... aduhaii saya jadi apa ni??? Nenek ke? I'm happy for him...

Hai... nantikan tengok Syawal graduate, pastu dpt kerja, pastu sampai la kad undangan, entah time tu saya boleh pegi ke tak ke majlis dia... then lps tu dia ada anak... Ya Allah... mudahkan perjalanan hidup dia... saya sayang anak ini sangat2... cuma saya harap, kad itu tidsk la di hantar melalui orang lain... berita kegembiraan itu tidak la saya dengar melalui orang lain... huhu tu je la harapan saya... 

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, November 30, 2017

Melupakan awak? Tidak Sekali

Perbualan harini berkisar tentang macam2... tiba2 tertanya pasa Zairul... then dapat jawapan yang menyedihkan...

Syawal kata biar la orang lupakan dia seketika... dia nak jauhkan diri dari semua orang di sekolah tu...

Saya tiba2 balas... Tapi saya x boleh melupakan dia...

Then dia tanya balik... Kenapa saya tak boleh lupakan dia...

Hurmmm... takkan nak bgtau... macam mana la cikgu dia ni nak hidup kalau rutin hariannya adalah mesti ada whatsapp dia... nanti mesti dia fikir pelik... hurmmmm... daripada dia fikir pelik... baik saya pusing cerita...

Benda yang bila kita buat hari2... lepas tu tiba2 benda tu hilang atau xde... macam mana? macam mana nak hidup?

dia mungkin tak fikir macam yang saya fikir... tapi saya kisah apa dengan apa yang dia fikir... saya bukan boleh paksa dia fikir mcm saya fikir... tapi itu la yang saya fikir...

I don't know what's my feeling... but itulah rasanya... rasanya macam akan hidup saya akan kosong... macam mana Shah tinggalkan lompong kosong dulu... then macam tu la juga kalau Syawal tak ada...

Tapi soon saya kena la terima hakikat... selepas ni bila dia pegi sambung belajar... takkan dia nak minta nasihat saya lagi... takkan dia nak bercerita dengan saya lagi... mesti dia akan jumpa someone yang lebih baik... yang lebih boleh menjadi rujukan dia...

dan saya??? haha saya kat sini je la... mereput kat sini...

Nanti mesej saya mesti akan jadi macam saya mesej Farid... bertanda... tapi tak berbalas... sedih bila fikir macam tu...

Sumpah... lepas ni tak mau rapat dengan sape2 dah... x mau... sebab bila macam ni... saya akan sedih... huhu...

Macam nak cakap je... Syawal jangan lupakan saya ye... haha tapi kenapa pulak nak cakap macam tu... hak dia la... nak lupa ke nak ingat...

I still remember... Kak Aini pernah cakap kat Syafie Naswip dulu... jangan lupakan cikgu ye... hehe saya terfikir... time tu... kita tak boleh paksa orang ingat kita...

And now... saya pula kena... hurm x pe la... Hak dia nak ingat saya ke tidak... tapi hak saya... insyaAllah saya akan sentiasa ingat dia... sebab selain Bitah... anak inilah yang sentiasa dengan saya saat saya gembira dan sedih... walaupun tak lama... tapi tetap berbekas dihati...

Wednesday, November 29, 2017

Job Hunting

InsyaAllah esok nak bawa Syawal ronda2 kangar... nak bawak dia pegi cari kerja...

Moga2 ada la rezeki... moga2 Allah mudahkan... insyaAllah...

Dari semalam lagi saya mendengar keluhan dia... pegi sana sini cari kerja... tak dapat...

aduhaii...

Terlintas dalam hati... Ya Allah... Alangkah bagusnya kalau saya ada suami yang ada bisness... yang ada syarikat kecil2... boleh la saya ajak Syawal kerja dengan suami saya...

Tapi apakan daya... saya tak mampu nak bantu sebegitu...

Moga2 pencarian kerja kami esok berhasil... saya berdoa sangat2... moga2 diberikan kemudahan kepada kami...

Eh... terfikir... bagusnya kalau ada suami yang ada bisness kan... nanti dia boleh support kem pengawas... dia boleh terima anak2 murid saya yang lepasan spm utk kerja dengan dia... and dia boleh terima anak2 murid saya yang nak buat practical kat situ...

Allah... bahagia betul saya... Ya Allah... kurniakan saya seorang suami yang boleh bantu saya mendekati syurgaMu... dan juga yang boleh bantu saya jadi Ibu dan Guru yang baik... Ya Allah... bahagianya kalau macam tu kan... tapi tu la... bayang2 orangnya belum kelihatan...

Tuesday, November 28, 2017

Tiada Yang Serupa

Akhirnya hari ini sampai juga...

Hari yang cikgu rasa cikgu akan mula kebosanan... cikgu akan mula rasa kosong...

Takpe la... asalkan anak murid cikgu bahagia... anak murid cikgu tenang... anak murid cikgu mampu harungi kehidupan dengan baik...

Saya doakan Syawal dipermudahkan urusan...

Terima Kasih... sebab rasanya dia bukan sekadar seorang murid... malah lebih... Dia juga bukan sekadar seorang anak... tetapi lebih kepada adik... sebab mak tak akan cerita kisah cinta dia pada anak... haha

Terima kasih untuk semuanya... tanpa sedar... rupanya sejak mula kita kenal rapat... almost setiap hari kita berwhatsapp... saya tak pasti dia sedar tak tentang itu... tapi itulah sebenarnya... jumpa disekolah... balik bersambung lagi di whatsapp...

Yes... lepas ni... mungkin dari setiap hari akan menjadi selang sehari... akan menjadi selang dua tiga hari... kemudian seminggu sekali... kemudian dua minggu sekali... kemudian sebulan sekali... dan seterusnya..................

Saya tahu dan yakin... Syawal tak akan lupakan saya... cuma... mungkin selepas ini... dia akan bertemu dengan orang yang lebih baik dalam memberi nasihat... hambatan waktu juga akan menjadi kekangan untuk dia mengingati saya...

Tak pe la... saya tak akan lupakan dia...

remember saya cakap... tak akan ada org yang serupa macam dia selepas ini? Yes... dia bukan untuk diganti... bukan semua orang boleh menjadi rapat... saya tak pilih Syawal untuk close dengan saya dan saya rasa dia juga begitu... cuma ruang dan waktu menjadikan kami rapat...

situasi dan keadaan menjadikan kami boleh berkongsi cerita... dia bukan untuk diganti...

Saya berharap boleh menjadi orang yang sentiasa ada bila dia susah... tapi mungkin selepas ini... saya bukan lagi orang yang boleh jadi rujukan... saya cuma cikgu sekolah... saya bukan orang hebat2...

Tak apa... doa saya sentiasa dengan Syawal... itu sahaja kemampuan saya untuk dia... saya nak tengok dia berjaya dalam pelajaran... dapat kerja yang baik... dapat jodoh yang baik... ada kehidupan yang baik... ada keluarga yang bahagia...

Untuk saya... itu dah cukup membanggakan... walaupun nanti semua tu saya hanya mampu lihat melalui instagram, facebook, media sosial atau melalui orang lain...

Monday, November 27, 2017

Chemistry K1... 2017

Kertas 1 telah berakhir... aduhaiii...

Saya menanti mereka di bawah... saya lihat mereka tersenyum... tanggapan pertama... lega...

Tapi bila mereka makin dekat... nyata sepertinya soalan tu susah...

Saya pandang Syawal... dia senyum... tapi ada sesuatu dalam senyuman... aduhaiii...

Saya risau dengan kertas dua... saya skimming kertas tu tadi... saya nampak gambarajah... tapi saya tak nampak soalan...

saya katakan pada mereka soalan itu senang... soalan yang kita biasa buat... soalan yang kita selalu buat... sebab saya nak sedapkan hati mereka...

semoga apa yang saya katakan adalah benar... semoga betul soalan itu mudah...

Pagi tadi masa sarapan... saya dengar dari tv... Ustaz tu cakap... jangan mengira rezeki dan nikmat yang kita peroleh adalah sepenuhnya dari usaha kita... sebenarnya rezeki dan nikmat itu adalah dari Allah... Ya Allah... kami usaha... tapi sedaya dan semampu kami sahaja... Ya Allah... nikmat dan rezeki ini hanyalah dengan izinMu...

Kau berikanlah anak2 murid saya petunjuk... mudahkanlah mereka untuk mengingati kembali apa yang telah diajarkan kepada mereka... Ya Allah... saya merayu padaMu... sebab saya tak ada pergantungan kepada yang lain melainkan Engkau...

11.49 pagi... sabar menanti lagi 40 minit kertas 2 berakhir...

3.34 pagi

Jam sekarang... 3.34 pagi... and saya masih tak mampu nak tidur...

Allah... moga2 esok saya tak sakit kepala... moga2 esok saya kuat...

Harini macam2 nak buat...

Nak tengok2kan anak2 5IS...

Nak buat kerja pengawas dengan anak2 Pengawas...

Nak makan2 for the last time dengan anak2 5IS...

Nak pegi Jitra beli buku utk 4IS...

Ya Allah... saya tak mampu nak tidur bila memikirkan macam mana Syawal nak jawab paper kimia esok... Allahu...

Moga dia diberikan ketenangan... kelapangan... dan petunjuk untuk jawab exam esok...

Allah...

Sunday, November 26, 2017

Seribu Kerisauan

Mata ini enggan terlelap, dan bermula dari petang tadi, atau sebenarnya dari hari jumaat petang lagi...

Dia sudah mula mengalirkan air mata

Dan hari ini paling parah, sampai setiap angkat takbir untuo solat Zohor, Asar, Maghrib dan Isyak, air mata mesti jatuh

Bila setiap kali fikirkan Anak2 5 IS dan bayang wajah masing2 muncul dalam fikiran, air mata mesti jatuh

Bila terlintas Syawal difikiran, air mata mesti jatuh

Lemah sungguh saya...

Banyak yang bermain difikiran... bagaimana nak menghadapi hari esok, bagaimana keadaan kertas kimia esok, bagaimana nak menghadapi saat pukul 3.30 petang esok, macam2 ada dalam fikiran

Allah, aku mohon... moga esok yang baik2 sahaja untuk kami... Allah, aku banyak dosa, tapi aku mohon, moga Kau makbulkan doa aku untuk anak2 ini dan Syawal esok. 

Nota untuk diri sendiri: Azni, awak kena kuat... awak sebenarnya kuat... insyaAllah...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Pasti Tiba

Bismillahirrahmanirrahim...

Akhirnya hari yang ditunggu akan tiba esok...

Esok anak2 5IS termasuk Syawal akan berjuang untuk Paper Kimia... dan esok juga hari terakhir mereka menduduki SPM... which means hari terakhir mereka di SMKTB...

Selepas esok... mereka adalah alumni SMKTB... mereka akan bawa haluan masing2...

Esok... will be my last day dengan Syawal... hurm actually 2 Disember will be the last day... tapi saya anggap esok saja... sebab 2 Disember tu entah akan jumpa Syawal ke tidak pun saya belum pasti...

Harapan saya... moga2 kami cuma tak bertentangan mata tapi selalu berhubung...

Selepas putuskan hubungan dengan Shah... anak inilah yang selalu ada dengan saya... bila saya rasa sedih... bila saya ada masalah...

walaupun dia mungkin belum penuh dengan pengalaman hidup... tapi dia selalu menjadi pembaca whatsapp saya yang setia... memberi pandangan mengikut usianya...

saya harap dia terus ada dengan saya sebegitu...

sebab nanti kalau dia pun diam... hidup saya mungkin akan kosong...

Nak sambut birthday dengan dia dan rakan2 pun... hurm tinggal harapan dan impian saja la... sebab lepas ni mereka akan sibuk bekerja... sibuk dengan kehidupan masing2...

takpe la... apa yang akan berlaku pada masa hadapan... saya redha... saya terima seadanya...

apa yang penting... semoga Allah berikan Syawal ketenangan dan kemudahan untuk menghadapi kertas kimia esok...

1001 perasaan yang ada dalam hati dan minda saya... risau... sedih... berdebar2... mungkin agaknya malam ni... saya tak boleh tidur... memikirkan semua ni...

Takpe... hal saya tak penting... yang penting... Syawal esok boleh jawab paper kimia... yang penting Syawal dapat keputusan yang cemerlang...

Selepas ini... doa saya tak akan berhenti... semoga semuanya dipermudahkan... semoga semuanya diberikan kecemerlangan...

Syawal... Good Luck... I know you can do it...

Saturday, November 25, 2017

Degil...

Manusia ni... kalau degil... memang x boleh nak buat apa dah...

kita dah nasihat... tapi tak nak dengar... buat juga...

hurmmm... so sekarang... saya dah tak nak ambil tahu... tak nak tanya... tak nak ambil peduli... buat la sesuka hati awak...

lagipun saya bukan siapa2 dalam hidup awak... sebab tu awak tak nak dengar cakap saya...

Saya doakan semoga awak sentiasa selamat...

Penat... Penat dengan kerenah orang degil...

Friday, November 24, 2017

Moga Mereka Semua Beroleh Kejayaan...

Dalam kereta masa balik sekolah tadi... Ya Allah... takutnya nak hadapi hari Isnin...

Ya Allah... hanya Engkau yang Maha mengetahui apa yang ada dalam hati saya...

Saya bukanlah cikgu yang hebat dan cikgu yang baik untuk mereka... tapi saya betul2 harap saya boleh bantu mereka untuk berjaya...

I don't asked for more that that... cukup la mereka dapat keputusan yang paling baik dalam chemistry...

dan bila fikirkan tentang itu... air mata terus mengalir... terasa diri sangat kerdil... terasa diri sangat tak berdaya... terasa macam nak berpaut pada sesuatu... tapi tak ada benda nak berpaut... masa tu saya sedar... saya hanya boleh meminta pada Allah... saya hanya mampu berdoa moga Allah mudahkan urusan mereka hari Isnin nanti...

Tak ada daya upaya saya melainkan berserah kepada Allah... saya betul2 rasa saya manusia yang lemah...

Semalam... Najihah whatsapp... minta kebenaran untuk berada dalam perhimpunan...

sebenarnya berat hati nak benarkan... tapi kesian juga pada mereka...

saya silap... saya silap bila saya over reacted... Ya Allah... aku tak berkecil hati sikit pun pada mereka...

dan bila Raihan response whatsapp saya dalam group... ia seperti kepala saya diketuk... agaknya saya lupa seperkara... kadang2 garis masa tidak menentukan kejayaan...

saya bersyukur dengan semuanya... saya terharu dengan gambar yang Raihan hantar... saya doakan mereka semua berjaya...

Saya doakan Syawal... Syamirul... Zairul... Najihah... Hajar... Izzaty... Ain... Nurin... Farah... Anusiah... Fitrah... Aziahatun... Shafika... Arina... semuanya dapat keputusan cemerlang dalam kimia... dan semua subjek...

Ya Allah... makbulkan doa hamba Ya Allah...

Thursday, November 23, 2017

Jagalah Hatimu

Kadang2 saya rasa giveup sangat... giveup dengan sikap sesetangah pelajar saya...

yang langsung tak fikir hal nak belajar... dan dalam fikiran hanya nak berseronok...

saya susah hati... sebab saya harap mereka berjaya...

saya lebih suka mereka jadi ulat buku... belajar adalah agenda utama...

tapi malangnya... anak2 melayu saya ni... lebih sukakan hiburan dari belajar...

apa lagi yang saya boleh buat?

saya asyik berdoa sahaja... moga Allah jaga lidah saya supaya tidak keluarkan kata2 yang tak baik yang akan menjadi doa kepada mereka...

saya asyik berdoa... moga Allah jaga hati saya supaya tiada lintasan2 jahat yang menyumpah mereka...

Allahuakbar... Ya Allah... sedarkanlah mereka yang ilmu itu sangat penting dan berguna... sedarkanlah mereka...

Wednesday, November 22, 2017

Usaha Terakhir

Harini buat kelas personal dengan Syawal... saya nampak progressnya... cuma dia perlu dipolish lagi... insyaAllah saya yakin dia boleh buat dalam SPM nanti... InsyaAllah...

Syawal ni cuma kadang2 dia confuse dengan certain fakta... tapi dia sebenarnya cepat belajar dan mudah ingat apa yang dicakap...

Saya berharap dapat selesaikan modul analisis bertopik trial tu dengan dia... dan boleh cover semua bab...

Sebab tu cara untuk kuatkan content dia...

dia ada cakap nak datang rumah waktu malam... saya pun sebenarnya memang kalau boleh nak dia datang... tapi tu la... saya ni risau... sebab rumah saya jauh... kalau mcm kat GS dulu x pe... rumah depan sekolah je... anak2 murid pun boleh datang rumah...

tapi tak pe... saya cuba untuk atur dulu jadual supaya dia x perlu datang rumah waktu malam...

insyaAllah... saya yakin dia boleh study sendiri... cuma saya je la... selagi ada peluang... nak duduk depan dia dan tengok progress dia..

saya jarang menitip doa di sini... sebab saya yakin doa saya tak perlu didengari sesiapa... tapi saya mohon... sesiapa yg terjumpa entri ni... mohon doakan kami... doakan usaha2 akhir kami ini membuahkan hasil yang baik buat Syawal... saya mohon doakanlah dia... anak murid saya yang sangat2 rajin berusaha...

Physics Pasti A

sebenarnya paper fizik dah berakhir semalam...

tapi harini baru update... kenapa?

sebab saya rasa tak sedap hati on satu benda...

Saya rasa dia tak satisfied dengan paper 1 dia...

saya rasa la... and tadi pun dia cakap dia risau sebab paper satu cuma betul 30 daripada 50...

saya dah agak dia... dia mesti susah hati fikir tentang paper fizik dia...

saya harap dia boleh atasi rasa itu...

dia kena belajar untuk melepaskan... untuk redha dan tawakal...

semoga dia diberi kekuatan...

Tuesday, November 21, 2017

Cinta

Kerana cinta kita sanggup buat apa sahaja...

Sebab sayang... kita nampak yang indah2...

Kerana cinta... saya buat pengorbanan ini...

Sebab sayang... saya biarkan ia kekal di dalam hati...

Biar saya dan Allah sahaja yang tahu... biar Allah sahaja yang hitung dan hisab... apa yang akan terjadi pada cinta ini pada masa hadapan...

Terima kasih Ya Allah... untuk cinta ini... Terima kasih Ya Allah... untuk rasa2 yang indah ini... semoga semuanya dipermudahkan... semoga semuanya diberkati...

Apa juga pun yang Engkau tentukan pada masa hadapan tentang cinta ini... hamba redha... hamba syukur... dan hamba terima seadanya...

Monday, November 20, 2017

Rekacipta

Harini paper rekacipta...

Mula jam 2 petang... saya jenguk dari atas... nampak Syawal sedang buat discussion dengan kawan2 dia atas stage...

Saya tak plan nak turun... sebab nampak macam tak de kepentingan kat situ...

Tapi doa saya selalu dengan dia...

Plan nak tunggu sampai dia habis paper... Tapi saya pula dah janji dengan uncle workshop kereta... nak hantar Cik Haze utk servis... tukar minyak... tukar timing belt... dan check break... dah dua tiga hari bau hangit2 bila sampai sekolah pagi... agak merisaukan juga... tapi terpaksa la harini hantar Haze bermalam di workshop uncle tu... harap Haze okay by esok...

Saya whatsapp Syawal... tanya paper RC dia macam mana... response tu nampaknya macam paper tu agak susah... aduhaii Ya Allah... dah la tu subject yang dia harap sangat untuk dapat A+... huhu mesti dia susah hati... huhu... 

Syawal tu macam susah hati... motor dia rosak... saya pun tak tahu apa masalah dia... bukan tak tahu... tapi tak faham... saya bab2 motor ni... kurang arif... hurmmm tapi entah la... saya ada google benda yang dia sebut tu... dan agak mahal juga... mungkin campur2 dengan upah boleh sampai RM700 lebih... itu belum masuk benda kecil2 yang lain...

Saya akan cuba bantu diammm insyaAllah... tapiiiii dia macam tak nak terima je bantuan saya...

Saya tak nak benda tu mengganggu fikiran dia... esok paper Fizik... lepas tu paper Kimia... saya tahu... walaupun dia cakap kat saya dia tak fikir pun tentang masalah motor tu... tapi saya tahu dia tipu... dia mesti fikir dan susah hati... itu la Syawal yang saya kenal...

Macam mana dia nak fokus utk exam esok... dan untuk exam kimia...

Ya Allah... kalau la ini ujian untuk Kau berikan kesenangan kepada dia pada masa hadapan... Kau berikanlah dia kekuatan dan jalan untuk dia selesaikan masalah yang dia hadapi dengan mudah... Ya Allah... jauhkan la dia dari masalah2 lain... x pe... biar je saya tanggung masalah2 tu... jangan kau bebankan dia... Ya Allah... betul2 saya merayu...

Ya Allah... berikan dia ketenangan untuk menghadapi kertas fizik esok... huhu... saya betul2 merayu... saya betul2 merayu... kalau la ada apa yang saya boleh buat untuk bantu dia... huhu...

Sunday, November 19, 2017

Syawal...

Same tajuk entri... tapi content berbeza...

Esok paper Rekacipta... Another paper untuk Syawal...

Harini terfikir... yang Lagi seminggu je... lepas tu... mungkin keadaan akan jadi sebaliknya... tak akan ada lagi wajah2 yang disayangi disekolah... mungkin juga selepas ni... dah tak ada whatsapp2 dari dia... ye la lepas ni dia juga akan sibuk...

Saya pernah cakap dalam entri terdahulu... saya tak nak lagi rapat dengan sesiapa lagi... sebab... saya tak sanggup nak hadap satu moment tu... satu moment yang sebenarnya saya tak mahu langsung ia berlalu...

that is saat PERPISAHAN... bukan mudah sebenarnya nak hadapi perpisahan... bukan mudah... fasa2 sebelum... semasa dan selepas...

kita tak boleh minta orang untuk stay dalam hidup kita selamanya...

actually saya menghitung masa2 akhir dengan Syawal... lepas ni... mungkin tak akan ada lagi dah yang akan layan idea2 gila saya... yang akan tanya saya... cgu ape khabar? cgu sihat ka? cgu dah makan ke? huhu

sebenarnya... memang akan rasa empty la... huhu

macam mana la sebenarnya saya nak hadap perpisahan itu... aduhaiii...

Syawal... mungkin nanti awak akan jumpa blog ni... ketahuilah... awak sebenarnya dah tinggalkan satu tapak dalam hati saya... dalam hidup saya... dan awak sebenarnya memberi impak yang besar dalam hidup saya...

Most of the time Azniwati ni someone yang keras kepala... jarang dengar nasihat orang dan selalu ambil keputusan sendiri tanpa fikir orang lain...

But since saya kenal awak... awak banyak buat saya fikir sesuatu benda tu dua kali... banyak yang awak cakap... lekat dalam otak saya... dan banyak pendapat awak yang saya konsider...

So boleh bayangkan... macam mana la saya nak hadapi perpisahan dengan awak?

dulu masa dengan bitah... saya tak rasa pun bitah akan pergi jauh dari saya... selepas dia habis STPM... kami selalu keep in touch... dan jadi kawan baik... walaupun bitah dah lama tinggalkan sekolah...

tapi sekarang... saya rasa macam keadaan akan berbeza...

takpe la... lepas ni sayap awak akan semakin lebar... awak akan terbang lebih jauh... awak akan kenal dengan orang yang lebih ramai... awak akan jumpa orang yang lebih baik daripada saya... dan semua tu akan tinggalkan pengalaman2 dan kenangan2 manis...

saya akan selalu doakan awak... insyaAllah akan selalu doakan awak... saya harap awak tak lupakan saya... walaupun sebenarnya saya tak boleh nak paksa awak utk selalu ingat awak...

~My Dream~

Harini 19.11.2017... sebulan lagi nak ke 19.12.2017...

Sebulan lagi nak genap 34 tahun... huhu sebulan lagi nak sampai ke hari yang membuatkan saya rasa sangat tua... huhu

sebulan lagi nak sampai ke hari yang buat saya rasa saya tak patut memiliki dia... sebab usia... hurmmmm...

kalau boleh... saya tak nak diingatkan tentang hari itu...

of course deep inside memang nak sangat satu kek besar... dipenuhi belon2 terbang... and a lot of people wishing me... tapi semua tu macam mimpi...

dengan umur yang sebegini... saya rasa dah tak relevan semua tu...

All i want is just... Wishes dari orang2 yang saya sayang... parents... family... close friends, Shahryzal... Syawal... and Mr. Shark of course... thats all dah cukup buat 19.12 tu sangat bermakna...

I just need their prayer... and thats enough...

Saya ada berhajatkan sesuatu... nak buat something on that day... tapi biar la dulu saya simpan apa yang saya nak buat tu... sampai la ke hari kejadiannya... baru saya beritahu...

semoga Allah beri saya kekuatan untuk melaksanakannya...

And this year... saya berharap saya dapat complete deco rumah... tu my birthday wishlist utk tahun ni... hurmmm... actually dah start dah sikit2... its might takes masa yang panjang... Saya nak rumah tu ada touch and ideas from orang2 yang saya sayang... macam grill... i choose Syawal's suggestion... mix with my family suggestion... nanti utk yang lain2... saya nak tanya ideas dia lagi... hurmmm... supaya bila tgk rumah tu... mesti ingat dia... haha...

Doakan semoga dipermudahkan...

Saturday, November 18, 2017

Mimpi

Tadi lepas Zohor... saya tertidur di sejadah... mula plan nak main telefon dsn kemudian mengaji... tapi lepas tu... saya tertidur...

Saya mimpi... Syawal bawa saya ke satu tempat... dia naik motor... dan saya naik kereta ikut belakang dia...

Tempat tu cantik sangat... ada bunga2 yang banyak...

but suddenly... tiba2 motor Syawal tu berhenti ditengah jalan... Syawal turun dan dia pandang saya yang masih dalam kereta...

Muka dia sedih... dia lambai tangan dia macam nak suruh saya turun... tapi tiba2 kereta saya start reverse sendiri... saya tak boleh control pun kereta saya...

tapi macam tinggalkan Syawal di situ seorang diri...

Huhuhu... saya terjaga bila Cik Bu datang pijak pinggang saya... huhuhu...

Syawal ni ada problem ke? ke mimpi saya ni saja2 je... huhu entah la...

apa juga pun... saya harap dia tak ada masalah besar... dia okay...

kalau dia ada masalah pun... saya harap masalah tu dapat diselesaikan... saya tak nak dia susah... saya selalu doa... Allah jauhkan dia dari kesusahan...

Friday, November 17, 2017

Risau Overload

Sakit kepala... ni migraine ke ape ni??? aduhaii Ya Allah... ringankan bebanan sakit kepala ni...

Dalam masa yang sama... terfikir whatsapp Cikgu Jaaizah semalam... banyaknya nak kena fokus... huhu... saat2 akhir yang ada 3 hari tu... banyak pula yang saya belum tekankan pada pelajar... aduhaiiii...

macam mana nak buat ni??? huhu... Ya Allah... mohon Kau perlahankanlah waktu seketika waktu hari Jumaat Sabtu dan Ahad nanti... huhu... Supaya saya sempat fokus dengan mereka topik2 yang Cikgu Jaaizah cakapkan dalam whatsapp semalam...

Dah Nak Mati ke?

Am i? huhu this headache is getting serious... huhu...

Ya Allah... kalau la Kau nak ambil nyawa aku... ambil la dalam keadaan aku beriman kepadaMu... dalam keadaan aku tidak melupakanMu... dalam keadaan aku tidak lalai mengingatiMu...

Thursday, November 16, 2017

Okay Je...

iHarini... paper paling susah dalam dunia... Addmath...

Since semalam saya dah start risau...

Saya wish Syawal Good Luck dari ptg semalam...

Malamnya memang saya tak boleh tidur... mesti terjaga... ada la kot 3 kali saya terjaga...

pukul 2.30 pagi tu... memang mata tak boleh lelap langsung... sampai ambil wuduk solat... pun still tak mengantuk... huhu...

Harini plan nak pegi jumpa Syawal... tapi tuntutan di tapak perhimpunan menyebabkan saya tak jadi berjumpa mereka... tapi saya sentiasa doakan dia...

sebelum Syawal naik... saya sempat nampak dia dari jauh... hanya mampu thumb up utk dia...

Kertas 1 habis jam 10 pagi... dia balik terus... masa saya jenguk kat koridor... tunggu punya la lama... rupanya dia dah balik...

jawapan bila ditanya dia okay ke tak... is Okay Alhamdulillah...

saya betul2 harap dia okay...

Paper petang sempat nampak kelibat naik ke dewan periksa saja... dia mungkin tak nampak saya...

Saya plan nak tunggu dia sampai dia habis paper pukul 4.30... tapi sakit kepala macam makin teruk... rasa mcm nak jatuh bila bangun... jadi saya decide untuk balik...

Huhu... balik pun... berkali2 berenti tepi jalan sebab tak boleh nampak jalan... tak boleh nak buka mata... sebab sakit kepala... huhu... kenapa macam ni ni???

Sampai rumah... terus mandi...terus ambil panadol... lepas tu terus tidur...

bangun dah jam 4.30... terus WhatsApp Syawal... and jawapan dia sama la... Okay je...

dan saya betul2 harap dia okay...

3 paper lagi to go... cepatnya masa berlalu... nanti saya akan dilupakan... huhuhu... sedihnya...

takpe la... just go through masa2 yang ada... lepas ni juga saya dah janji dengan diri sendiri... saya tak nak close dengan mana2 student lagi... biar la Syawal yang last...

ada la sebab kukuhnya... tapi biar la saya simpan sebab tu...

Saya harap saya sihat... supaya dapat bersama2 mereka sampai mereka habis paper kimia...

Semalam... sekali lagi saya tolak peluang nak ke KL 22 dan 23 Nov ni... sebabnya nak spend masa dengan 5IS... they need me the most... and saya perlu ada dengan mereka... takpe... saya harap dan berdoa apa yang saya usahakan ini berbaloi...

InsyaAllah... saya doakan semoga Syawal berjaya dunia dan akhirat... semoga Allah jauhkan dia dari dugaan2 berat dan kesusahan serta masalah2 yang sukar diselesaikan...