Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 15, 2017

Change

Semalam... Syawal cakap saya macam dah berubah...

hurmmm... berubah apa?

saya tunggu2 dia respons sampai pukul 2... tapi macam dia dah tido...

pagini... Shah pulak kata saya dah berubah...

Saya reply sms Shah... berubah apanya?

then Shah call... actually dah tak nak angkat... tp isu berubah ni dari semalam tak selesai... then saya angkat...

Shah kata saya sekarang mudah sangat terasa dan mudah sangat marah?

Mana Shah tahu? saya bukannya cerita ap dekat dia... mesti Syawal yang cerita... mesti Syawal yang rasa macam tu... then dia bgtau Shah... huhu

betul ke saya dah berubah jadi macam tu? sebab saya rasa saya okay je... tak de apa2 yang change pun...

Shah kata Syawal takut... Shah kata perubahan saya menyebabkan orang2 yang dekat dengan saya takut nak berlebih2... sentiasa berhati2 bila bercakap takut nanti saya akan terasa dan marah mereka...

okay... i feels like a sleeping monster... "jangan cakap kuat2 nti dia bangun dia serang kita..." "kena cakap baik2 je nti kita kena makan"

hurmm....thanks Shah... I'll try to figure out how to change my bad attitude... tp yes... kita ni terasa dengan orang yang kita sayang je... kalau org yang kita tak sayang... x de la kita nak merajuk ke terasa ke... tapi x pe la... nti saya ubah slow2...

Tahniah Azri

Nak buat 2 post... but i choose to buat post ni dulu... sebab post ni membanggakan saya... yang satu lagi tu nanti lah...

Semalam scroll wall Facebook... then i found gambar di bawah... Azri Fared... izikan cikgu post gambar awak disini...

Azri Fared adalah nama orang yang ada dalam gambar ni... dulu dia adalah salah seorang anak pengakap saya...

Azri ni pandai cuma dia ni nakal sikit...

theres something happen and melibatkan ayah dia yang sangat garang and also involved me...

saya mungkin menjadi org yang sangat beliau benci... but trust me Azri waktu tu... cikgu tak fikir pun nak biarkan awak kena marah atau kena pukul dengan ayah awak... I'm just doing that with 2 reason... sebab saya tak nak awak ulangi kesilapan awak... dan sebab saya nak tengok awak berjaya...

and today... bila saya melihat awak berjaya macam ni... and i don't feels regret at all... seriously it worth kalau you hate me... it worth you kalau betul awak block saya di Facebook... it worth...

TAHNIAH AZRI FARED... saya tumpang bangga... kami cikgu2 ni... hanya mampu menumpang kebahagiaan dan kejayaan anak2 murid dia... moga langkah awak selepas ini dipermudahkan Allah dan diberi keberkatan dunia dan akhirat... insyaAllah...

Thursday, December 14, 2017

Dibelakangkan

Harini dapat tahu sesuatu... terus hati jadi kecil...

Terasa betul dibelakangkan... at least... cakap la sepatah nak buat apa...

ini tidak... tak beritahu apa pun...

Hish... BENCILAH MACAM NI!!!

Wednesday, December 13, 2017

Best Stalker

Harini saya dapat satu info terbaru... dalam masa 15 minit... saya berjaya menemui orang tersebut... haha

Thanks to social media... in just sekali tekan... i found everything that I want to know... hahaha... bangga sekejap...

but what i can conclude from apa yang saya tahu harini...

Muka2 perempuan yang dia admire ni... spesen je... haha sama je... hahaha dari Yang pertama saya tahu... kemudian yang kedua saya tahu... seterusnya yang ketiga saya tahu... and bila tahu yang keempat pun rupa lebih kurang tu la juga... and now yang kelima saya jumpa pun... saya boleh katakan begitulah taste dia...

and me? haha saya bukan dalam kategori taste dia... hurmmm... so mungkin kami tak berjodoh... so? I think I should not menaruh harapan lagi dah...

hurmmm macam mana nak move on ni? Macam mana nak cuba hidup tanpa ada dia? Macam mana? huhu dia macam dah sebahagian daripada diri saya ni... susah la nak buang dia jauh2...

Ya Allah... kalau dia bukan jodoh saya... jauhkan dia... biarkan dia pergi dari hidup saya... biarkan saya belajar untuk hidup tanpa dia...

dan kalau dia bukan jodoh saya... temukan dia dengan perempuan yang baik... yang boleh sayang dia sampai syurga...

dan kalau dia jodoh saya... mudahkanlah halangan2 antara kami... walaupun pada pandangan manusia jahil macam saya... harapan untuk kami berjodoh itu cuma 5%... tapi apa juga pun... hamba redha dengan ketentuanMu...

Mahu Meluahkan... Tapi Tersekat Di Dada...

Masih dalam mood meeting...

Bila melihat skema jawapan ini... dalam hati terdetik... tak mungkin anak2 murid saya seperti Arina... Shafika... Aziahatun... Nurin... Anusiah... Fitrah... Zairul dapat jawab dan dapat fullmark...

Tapi tak pe la... saya redha sahaja... ini adalah usaha kami...

Saya nak cerita benda lain... ada benda lain yang saya nak cerita kan... hal lain... tapi hal yang saya nak cerita ini terlalu private...

saya risau saya tak mampu nak kawal rasa saya... walaupun saya tahu... perkara ini tak akan mungkin menjadi kenyataan...

kalau benar la... itu takdir saya... Allahuakbar... saya boleh bayangkan betapa besarnya dugaan dan cabaran yang harus saya tempuh...

hati saya berbelah... separuh hati... saya mahu itu berlaku... tapi separuh lagi saya tak mahu itu berlaku...

tapi sebenarnya... lebih baik la itu tidak berlaku... kerana cons nya lebih banyak dari pro...

saya? tak mengapa la... saya sudah biasa berkorban... tidak salah untuk saya berkorban sekali lagi... untuk kebahagian dia... untuk kegembiraan semua orang...

cuma saya mohon... agar Allah jaga hati saya dan bantu saya, beri kekuatan untuk kawal perasaan saya...

itu sahaja yang saya minta... sebab bila saya mampu kawal hati dan perasaan saya... InsyaAllah semua akan berjalan lancar...

Dia berhak dapat orang yang lebih baik... yang sama taraf... yang boleh sentiasa bersama2 dengan dia susah dan senang... saya akan bahagia kalau dia bahagia... insyaAllah...

Monday, December 11, 2017

Penting...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu saya minta pendapat awak...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu some of your advice saya dengar dan ikut...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu saya nak awak jadi yang pertama in everything... contoh macam yang pertama yang tahu rumah saya...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu... every decision saya consider pendapat awak...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu saya nak involved awak in everything...

Awak penting dalam hidup saya... sebab tu semua tentang saya... saya ceritakan pada awak...

tapi sepertinya... saya ni tak ada makna dalam hidup awak kot... sama sahaja macam orang lain... hurmm... takpe la...

saya silap... saya mana boleh paksa awak untuk jadikan saya orang yang penting dalam hidup awak...

Takpe... yang penting... awak memang penting dalam hidup saya... cuma tak tahu la nak bgtau macam mana... tapi itulah sebetulnya... awak memang penting... saya pun tak tahu kenapa dan mengapa tiba2 awak menjadi penting... but that's it... you are important to my life... walaupun mungkin saya bukan orang penting dalam hidup awak...

Sunday, December 10, 2017

I Hate This...

Lama dah benda2 macam ni tak jadi... since i block you... hidup saya tenang... walaupun ada kekosongan yang ditinggalkan... yes... hidup saya tenang... saya rasa hidup Syawal as well...

Kenapa tiba2 harini... boleh jadi macam ni? should I stay away from you again macam dulu?

I just love they way we are... huhu kenapa nak jadi macam ni? saya tak suka la keadaan macam ni... huhu... i hate this...

please semua orang... just duduk diam2 and jangan buat benda2 yang buat saya sedih... huhu... i beg you all... especially you Shahryzal Ikhwan yang boleh baca blog saya ni...

Dah dua hari saya asyik tidur je... bila buka mata... kepala kiri dan kanan macam ada benda menggigit... plus atas kening... huhu... all i just do is sleep...

agaknya sempat ke tak saya nak sampai ke 19 Disember... huhu... and please... jangan cakap dengan sesiapa tentang ini... especially Syawal... saya tak nak dia risau... cukup la dia risau tak dapat kerja... saya tak mau dirisaukan saya...

Aku Yang Tersepit Ditengah...

Bila Syawal dan Shahryzal gaduh... saya yabg tersepit ditengah... aduhhh... kenapa macam ni?

Huhu... kes whatsapp dan telegram je pun...

I don't know what's the problem is? I don't mind pun contact Syawal through anything... as long as boleh mesej dia... huhu...

please... Shah you dah 40++ kot... yang itu pun nak sentap atau terasa ke? kan sekarang... terus tak boleh nak contact Syawal langsung... huhuhu

My headache makin sakit... please... saya tak nak sakit teruk... sebab selasa until khamis i got meeting... huhu... sakit sangat - sangat until i decided to cut my hair... and basahkan rambut setiap hari...
Tapi takkan saya nak cakap dan beritahu semua tu kat both of you? huhu saya tak nak sape2 pun risaukan saya... but i have to tell you this kat sini... huhu lately ni saya selalu sakit kepala... tak tahu la kenapa... and saya takut nak pegi jumpa doktor... macam mana kalau doktor diagnose saya dengan penyakit2 yang....... nauzubillah...

huhu please... I just want to be happy... jangan la sebab benda2 kecil then jadi masalah yang besar... please everyone...

Jealousy... How to deal with it?

Answer:

its easy... just don't follow him in Instagram...

unfriend him on facebook... delete his number...

or the best block his number...

and please don't view his status on whatsapp...

and also don't ever contact him anymore...

cut your connection between you and him...

leave the fullest... for yourself...

Saturday, December 9, 2017

10 Hari Lagi

Biasanya... saya tak pernah nk buat countdown ni semua... but this year... i feels something...

Entah... mix feelings...

Saya takut orang dari Sabah datang Perlis... itu yang paling saya takutkan... Shah... Please... just stay the way we are... saya tak nak keruhkan keadaan...

Actually 19 Disember... i don't want any cakes... i just want a wish from semua orang... doa tu lebih baik... saya mengharapkan doa2 yang baik2 untuk saya...

but its okay... tak de kot orang nk bg kek time tu... adik kakak pun jauh... kalau tak mesti mereka akan belikan saya kek...

And... the most important thing is... i want you to remember my birthday... huhu will you? saya bukan siapa2 pun dalam hidup awak... but will you remember my birthdate and wish me? just a simple Happy Birthday will be enough... and i will save the message forever...

Mungkin selepas ni... you will forget me... so mungkin for the next year... no more wishes from you...

I hope you will remember my birthday...

Friday, December 8, 2017

Kisah Semalam...

Semalam pegi job hunting dengan Syawal... plan asal nak bawa sepupu sekali... tapi akhirnya berkesudahan kami berdua sahaja...

Mula tu rasanya macam segan juga... sebab selalunya berdua dengan Shah pernah la... lelaki lain tak pernah... tapi tak pe la... bila fikir... diakan anak murid saya...

Kami pegi banyak tempat... Dari kedai2 di Arau... kemudian ke Changlun... dan kemudian ke Kangar... semuanya minta dia tinggalkan nombor telefon...

Syawal nampak give up... tapi saya cuba nak positifkan dia... tapi tak pasti la kata2 positif aaya ni mampu meresap kedalam hati sanubari dia atau tidak... tahu je la kan... Syawal ni jenis yang "degil" juga... hehe

Malam semalam... dia beritahu telefon dia problem... sim kad tak boleh keluar dari phone... hurmmmm... kesian... banyak sangat dugaan... telefon rosak... motor rosak...

saya nak hulurkan bantuan... but Syawal bukan jenis yang nk terima bantuan orang... bukan dia jenis yang sombong yang tak nak ditolong... tapi saya tahu dia keberatan sebab segan...

Huhu pagi ni dia beritahu dia masih sakit kepala... kasihan... dia ni jenis yang tak boleh kerja2 berat2 nih... mungkin dia tak biasa... kalau kerja berat2 nanti cepat sakit kepala...

haritu ada je jawatan di car wash... saya ada beritahu dia... tapi sebenarnya saya pun tak berapa galakkan dia... kerja tu memenatkan... and mesti dia akan sakit kepala... plus dia kan jenis tak boleh berpeluh2 haha nti dah rimas... lagiun tampat kerja tu jauh... kat kangar... tak berbaloi dgn gaji...

Hurm mungkin ada hikmahnya dia tak bekerja... and Allah tahu dia belum ready for that... and bila dia ready... insyaAllah kerja tu akan sampai...

Saya bagi idea supaya dia cuba jual air... dia nampak mcm berminat... tapi sebenarnya memerlukan effort, kesungguhan, keberanian dan keyakinan yang tinggi... so far dia namak confident... kalau  dia determine... insyaAllah saya boleh bantu...

Wednesday, December 6, 2017

Kredibiliti...

Saya ni dah langgar sempadan ke?

Syawal pun mengiakan yang saya dah over the limit...

but I'm also have a reason for this... cuma I've decided tak nak stand my reason to him...

Mana saya nk letak kredibiliti saya sebagai seorang guru... bila ada yang datang beritahu dan cakap tentang pengawas itu dan ini... then saya ignore... sebab saya x nak get into their personal life...

or adakah itu sepatutnya saya buat?

I wish 1 thing... selepas ni... saya harap tak dengar lagi dah hal2 macam ni...

sometimes i feels regret sebab fight untuk jadi Guru Pengawas next year... sepatutnya I let it go to the other teacher...

Tapi perjuangan saya belum selesai... saya tak mahu dipertikaikan kewibawaan pengawas... saya nak pastikan pengawas berwibawa dan bagus... then by that time... saya akan lepaskan pengawas kepada orang lain...

seriously I love them so much... saya tak nak pun ambil keputusan yang macam saya buat harini... but I have to... demi menjaga kredibiliti saya sebagai seorang guru pengawas...

Kalau saya tak buat sesuatu... saya akan beri peluang perkara ini berlaku lagi...

Tuesday, December 5, 2017

Huhuhu

I have so much to tell...

Orang buat grill dah whatsapp gambar sample grill yang dia buat... plannya nak bg Syawal tengok then kalau Syawal kata okay... baru nak proceed... tapi hurmmmmm dia pun x muncul2...

Kedua... nak cerita hal yang jadi harini... aduhaiii... huhuhu...

Macam mana agaknya bila dia dah sambung belajar nanti... saya nak share dengan siapa ye? pathetic betul saya... tak ramai kawan... dan tak de nak share dengan sesiapa... huhu

24 Jam...

Last Whatsapp Syawal was 4.00 petang semalam... and by now mesej tu belum delivered... belum dibaca...

Last info semalam... dia nak pegi cari kerja... saya pun tak tahu dia dapat kerja ke tak...

Huhu... kenapa diam ni???

Dia okay ke??? aduhaiii... saya ada contact dia through Instagram... pun masih diam...

Ya Allah... tak de lain... xpe la kalau dia tak nak contact saya lagi dah... cuma saya harap Kau lindungi dia setiap masa... Kau lindungi dia Ya Allah... Kau lindungi dia Ya Allah... huhu

Syawal... moga awak baik2 saja...

Monday, December 4, 2017

Tunggu

Puas tunggu... kerisauan...

Puas menanti... benda yang tak pasti...

Am I overthinking? hurmmmm...

At least... give me a sign that you are okay...

but yes... aku tahu siapa aku dalam hati kau...

I'm nothing... tak de makna...

Lalu di Insta... aku nampak kau like... 1 gambar... sejam yang lalu...

then now... fine... aku tahu kau okay...

then now... aku rasa lapang... aku dah rasa tenang... aku dah rasa boleh tidur nyenyak...

tapi mata aku tetap x kasi... mata aku tetap suruh tunggu... tunggu kau yang tak pasti...

Hati pulak... sokong mata... dia juga mahu tunggu...

akal geleng kepala... katanya... kamu semua paksa aku ikut kamu...

dan akhirnya aku kembali risau... kembali menunggu... kembali duduk dan tunggu...

Yes... kau dah menang... kau dah berjaya...

Kau menang buat aku tunggu kau...

Kau berjaya buat aku risaukan kau...

Kau memang hebat... dari awal aku kenal kau... kau berjaya buat aku duduk tak diam fikirkan kau...

I hate you so much... sebab apa? sebab aku tak boleh dan tak mampu nak lupakan kau langsung...

Puas aku cuba... tapi langsung tak berjaya...

Puas aku memohon pada Allah... supaya kau hilang dari hati aku...

Tapi sampai hari ini Dia belum izinkan...

Sakit hati untuk aku akui... aku sebenarnya sangat2 sayangkan kau...

Sakit hati untuk aku mengaku yang sebenarnya... aku perlukan kau...

Kalau kau tahu apa yang ada dalam hati aku... tentu kau akan pergi jauh dari aku... lagi...

Nota Kaki: Bahasanya aku... kau... sebab saya benci dia sangat2... saya benci sebab dia selalu buat saya rasa macam ni...

Izinku Pergi...

Sinaran mata cerita segalanya
Duka lara terpendam
Memori semalam

Tinggal segala cinta
Tiada kembalinya abadi kasih kita
Kau bawa bersama

Mimpi indah mekar
Saat cinta bersemi
Sedetik asmara syurga selamanya

Pergilah rinduku hilangkan dirimu
Tak sanggup menanggung derita dikalbu
Pergilah sayangku
Bermula semula semangat cintaku
Membara kerana dia
Tiada niatku

Tersemat jiwa setia bersamanya
Cinta murni berdua
Beribu tahunnya
Mimpi indah mekar
Saat cinta bersemi
Sedetik asmara syurga selamanya

Pergilah rinduku hilangkan dirimu
Tak sanggup menanggung derita di kalbuku
Pergilah sayangku
Bermula semula semangat cintaku
Membara kerana dia tiada niatku…

Pergilah sayangku
Bermula semula semangat cintaku membara
Kerana dia tiada niatku…
Maafkan daku duhai kasih izinkan ku pergi…

Tgk Video clip dia... sedih... 

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Takdir

Saya dah tido tadi... and I'm awake... sebab termimpikan sesuatu...

and bila bangun... nampak telefon berkelip warna Cyan... so i know ada personal whatsapp...

bila buka... tengok its from Syawal... saya tanya tadi sebelum saya tidur... nak pegi job hunting ke tak harini?

Bila buka... He's still on the line... saya bgtau boleh saja tapi selepas pukul 12 sebab awal pagi saya ada kelas...

rasanya mungkin dia nak pegi lebih awal kot... sebab tu dia cakap x nak pegi dengan saya takut saya penat... hurmmmmm... i was like......... okay la xpe... saya sebenarnya okay je... tapi mungkin he has a lot of reason tak nak saya tolong... so x pe la... huhu walaupun saya rasa............ okay la x pe... x nak cakap pasal tu...

Actually my post is on benda lain... lepas reply whatsapp Syawal tu... saya dah decide nak tido balik... I'm a bit frustrating... tapi tiba2 teringat nak scroll FB... then i found 1 post ni... kawan lama masa kat mrsm... actually tak rapat sangat pun...

Dia cerita pengalaman naik flight dengan anak perempuan dia... and dalam post tu she mentioned "plus i am a single mother now"...

so insist nak tahu saya stalk FB dia... and i can conclude yes... dia dah bercerai... Allahu... rasanya baru je tengok dia dan suami kahwin... happily married... then going through fasa fasa indah awal perkahwinan... and then go through pragnancy phase and starting their parenthood... hurmm... and now they are divorced...

banyak takdir Allah yang menjadi misteri... maybe she would never married to that man kalau dia tahu akhirnya kesudahan mereka akan begini...

tapi disebabkan takdir Allah... dia menerima takdir Allah dengan redha... plus dia lebih kuat... sebab adanya anak...

Saya yakin setiap daripada kita ada takdir yang Allah tuliskan untuk kita... kita manusia... harus terima takdir itu dengan redha...

Saya redha dengan semua takdir Allah... dan saya berharap... Allah berikan saya kekuatan untuk saya hadapi semuanya... terima semuanya dengan lapang dada...

Sunday, December 3, 2017

Cabaran

actually... saya ada something nak buat... tapi xnak reveal lagi... sebab takut tak jadi... hehehe

Bagi saya masa 4 bulan... Disember... Januari... February... March...

Kita tengok nanti bulan March... akan menjadi kenyataan ke tidak?

Doa - doakan la moga menjadi kenyataan... kalau menjadi kenyataan... barulah saya akan reveal apa dan kenapa semua ini berlaku..

Saturday, December 2, 2017

Izinkan Ku Pergi

Saya paling suka lagu Kaer ni, entah kenapa, so I've decided untuk letak lagu tu dalam slide movie maker pengawas, actually sepanjang 2 hari buat slide tu, each time lagu tu muncul, saya mesti menangis.

Bila reda, saya play lagi, mesti air mata akan keluar, 2 hari saya ambil masa untuk buat video tu, and lepas siap, saya play lagi, sengaja saya letak 2 lagu rancak didepan, dan diikuti dgn lagu yang sedih akhir sekali... 

Sebenarnya saya tak nak menangis depan mereka lagi... saya tak nak sedih depan mereka... mereka tak patut tengok air mata saya...

Semalam, waktu buat teks, bila sampai part yang saya mention nama mereka sorang2, saya menangis lagi...

Kenapa mesti saya hadapi perpisahan ini? Kenapa mesti ada istilah perpisahan? Kenapa tak just stay there and not going anywhere? 

I hate when people walk away from my life, I hate that so much... 

Thats the reason saya put a gap in me, a gap so that saya tak close dengan sesiapa... sebab saya benci bila orang yang saya sayang pergi dari hidup saya...

Dalam perjalanan balik, saya menangis lagi, sebab masa dalam majlis, saya tahankan diri...

Hampir menangis bila ada pengawas yang nyanyi lagu shiela amzah tu... lagu tu lagi sedih daripada lagu Kaer ni... sebab tu saya x letak... sebab kalau saya letak lagu tu, mesti saya yang pertama akan menangis... 

Bila ada pengawas yang nyanyi lagu tu, saya cepat2 alih perhatian... saya makan je bawang goreng yang ada depan saya... daripada mata masuk bawang, baik mulut masuk bawang... Syawal kat sebelah start ikut menyanyi, nasib dia nyanyi tak kuat, kalau tak, confirm saya menangis...

Bila dah nak habis, anak2 pengawas ni buat lagi satu benda, pakat panggil saya naik pentas, pakat nyanyi lagu happy birthday dekat saya... aduhaiiii dah mula dah nak menitik air mata, tapi Alhamdulillah berjaya ditahankan... 

Tapi bila balik rumah... saya menangis dalam Haze... saya sampai rumah saya menangis lagi... Sampai bila cakap phone dengan Shakiran, kena berpura2 gembira...

Owh Shakiran hantar telegram bgtau yang dia ada di Perlis... terkejut sangat... tapi kami x sempat nak jumpa sebab dia nak rush balik KL... hurmmm tak de jodoh nak jumpa...

Saya sayang anak2 pengawas saya... saya sayang nak tinggalkan pengawas... sebab bila dengan mereka, saya rasa saya ada ramai anak2 dan adik2... saya tak keseorangan... saya seronok sebab boleh beraktiviti dengan mereka... saya harap sangat mereka tak jemu dengan saya... kenangan2 ni pasti akan jadi kenangan2 terindah...

Shah kata, nanti bila you dah ada anak, mesti you akan keep buat entry tentang anak2 you mcm you buat entry tentang Syawal dan anak2 pengawas... hurmmm entah... macam dah tak nak fikir tentang itu... macam dah nak berhenti berharap... macam dah nak putus asa...

Now, apa yang saya nak adalah... I just want to be happy... gembira dengan hidup saya... tanpa memikir hal2 yang menyedihkan saya... tapi bila nak menghadapi perpisahan ni... saya tak mampu nak fikir dengan baik... saya tak mampu nak move on...

Mereka berempat adalah yang terbaik dalam hidup saya... yes... terbaik dalam hidup saya... sama macam Bitah, Diba, roy dan Farahin... owh semalam ada baca post di facebook... Roy dah selamat menimang cahaya mata... aduhaii saya jadi apa ni??? Nenek ke? I'm happy for him...

Hai... nantikan tengok Syawal graduate, pastu dpt kerja, pastu sampai la kad undangan, entah time tu saya boleh pegi ke tak ke majlis dia... then lps tu dia ada anak... Ya Allah... mudahkan perjalanan hidup dia... saya sayang anak ini sangat2... cuma saya harap, kad itu tidsk la di hantar melalui orang lain... berita kegembiraan itu tidak la saya dengar melalui orang lain... huhu tu je la harapan saya... 

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Thursday, November 30, 2017

Melupakan awak? Tidak Sekali

Perbualan harini berkisar tentang macam2... tiba2 tertanya pasa Zairul... then dapat jawapan yang menyedihkan...

Syawal kata biar la orang lupakan dia seketika... dia nak jauhkan diri dari semua orang di sekolah tu...

Saya tiba2 balas... Tapi saya x boleh melupakan dia...

Then dia tanya balik... Kenapa saya tak boleh lupakan dia...

Hurmmm... takkan nak bgtau... macam mana la cikgu dia ni nak hidup kalau rutin hariannya adalah mesti ada whatsapp dia... nanti mesti dia fikir pelik... hurmmmm... daripada dia fikir pelik... baik saya pusing cerita...

Benda yang bila kita buat hari2... lepas tu tiba2 benda tu hilang atau xde... macam mana? macam mana nak hidup?

dia mungkin tak fikir macam yang saya fikir... tapi saya kisah apa dengan apa yang dia fikir... saya bukan boleh paksa dia fikir mcm saya fikir... tapi itu la yang saya fikir...

I don't know what's my feeling... but itulah rasanya... rasanya macam akan hidup saya akan kosong... macam mana Shah tinggalkan lompong kosong dulu... then macam tu la juga kalau Syawal tak ada...

Tapi soon saya kena la terima hakikat... selepas ni bila dia pegi sambung belajar... takkan dia nak minta nasihat saya lagi... takkan dia nak bercerita dengan saya lagi... mesti dia akan jumpa someone yang lebih baik... yang lebih boleh menjadi rujukan dia...

dan saya??? haha saya kat sini je la... mereput kat sini...

Nanti mesej saya mesti akan jadi macam saya mesej Farid... bertanda... tapi tak berbalas... sedih bila fikir macam tu...

Sumpah... lepas ni tak mau rapat dengan sape2 dah... x mau... sebab bila macam ni... saya akan sedih... huhu...

Macam nak cakap je... Syawal jangan lupakan saya ye... haha tapi kenapa pulak nak cakap macam tu... hak dia la... nak lupa ke nak ingat...

I still remember... Kak Aini pernah cakap kat Syafie Naswip dulu... jangan lupakan cikgu ye... hehe saya terfikir... time tu... kita tak boleh paksa orang ingat kita...

And now... saya pula kena... hurm x pe la... Hak dia nak ingat saya ke tidak... tapi hak saya... insyaAllah saya akan sentiasa ingat dia... sebab selain Bitah... anak inilah yang sentiasa dengan saya saat saya gembira dan sedih... walaupun tak lama... tapi tetap berbekas dihati...

Wednesday, November 29, 2017

Job Hunting

InsyaAllah esok nak bawa Syawal ronda2 kangar... nak bawak dia pegi cari kerja...

Moga2 ada la rezeki... moga2 Allah mudahkan... insyaAllah...

Dari semalam lagi saya mendengar keluhan dia... pegi sana sini cari kerja... tak dapat...

aduhaii...

Terlintas dalam hati... Ya Allah... Alangkah bagusnya kalau saya ada suami yang ada bisness... yang ada syarikat kecil2... boleh la saya ajak Syawal kerja dengan suami saya...

Tapi apakan daya... saya tak mampu nak bantu sebegitu...

Moga2 pencarian kerja kami esok berhasil... saya berdoa sangat2... moga2 diberikan kemudahan kepada kami...

Eh... terfikir... bagusnya kalau ada suami yang ada bisness kan... nanti dia boleh support kem pengawas... dia boleh terima anak2 murid saya yang lepasan spm utk kerja dengan dia... and dia boleh terima anak2 murid saya yang nak buat practical kat situ...

Allah... bahagia betul saya... Ya Allah... kurniakan saya seorang suami yang boleh bantu saya mendekati syurgaMu... dan juga yang boleh bantu saya jadi Ibu dan Guru yang baik... Ya Allah... bahagianya kalau macam tu kan... tapi tu la... bayang2 orangnya belum kelihatan...

Tuesday, November 28, 2017

Tiada Yang Serupa

Akhirnya hari ini sampai juga...

Hari yang cikgu rasa cikgu akan mula kebosanan... cikgu akan mula rasa kosong...

Takpe la... asalkan anak murid cikgu bahagia... anak murid cikgu tenang... anak murid cikgu mampu harungi kehidupan dengan baik...

Saya doakan Syawal dipermudahkan urusan...

Terima Kasih... sebab rasanya dia bukan sekadar seorang murid... malah lebih... Dia juga bukan sekadar seorang anak... tetapi lebih kepada adik... sebab mak tak akan cerita kisah cinta dia pada anak... haha

Terima kasih untuk semuanya... tanpa sedar... rupanya sejak mula kita kenal rapat... almost setiap hari kita berwhatsapp... saya tak pasti dia sedar tak tentang itu... tapi itulah sebenarnya... jumpa disekolah... balik bersambung lagi di whatsapp...

Yes... lepas ni... mungkin dari setiap hari akan menjadi selang sehari... akan menjadi selang dua tiga hari... kemudian seminggu sekali... kemudian dua minggu sekali... kemudian sebulan sekali... dan seterusnya..................

Saya tahu dan yakin... Syawal tak akan lupakan saya... cuma... mungkin selepas ini... dia akan bertemu dengan orang yang lebih baik dalam memberi nasihat... hambatan waktu juga akan menjadi kekangan untuk dia mengingati saya...

Tak pe la... saya tak akan lupakan dia...

remember saya cakap... tak akan ada org yang serupa macam dia selepas ini? Yes... dia bukan untuk diganti... bukan semua orang boleh menjadi rapat... saya tak pilih Syawal untuk close dengan saya dan saya rasa dia juga begitu... cuma ruang dan waktu menjadikan kami rapat...

situasi dan keadaan menjadikan kami boleh berkongsi cerita... dia bukan untuk diganti...

Saya berharap boleh menjadi orang yang sentiasa ada bila dia susah... tapi mungkin selepas ini... saya bukan lagi orang yang boleh jadi rujukan... saya cuma cikgu sekolah... saya bukan orang hebat2...

Tak apa... doa saya sentiasa dengan Syawal... itu sahaja kemampuan saya untuk dia... saya nak tengok dia berjaya dalam pelajaran... dapat kerja yang baik... dapat jodoh yang baik... ada kehidupan yang baik... ada keluarga yang bahagia...

Untuk saya... itu dah cukup membanggakan... walaupun nanti semua tu saya hanya mampu lihat melalui instagram, facebook, media sosial atau melalui orang lain...

Monday, November 27, 2017

Chemistry K1... 2017

Kertas 1 telah berakhir... aduhaiii...

Saya menanti mereka di bawah... saya lihat mereka tersenyum... tanggapan pertama... lega...

Tapi bila mereka makin dekat... nyata sepertinya soalan tu susah...

Saya pandang Syawal... dia senyum... tapi ada sesuatu dalam senyuman... aduhaiii...

Saya risau dengan kertas dua... saya skimming kertas tu tadi... saya nampak gambarajah... tapi saya tak nampak soalan...

saya katakan pada mereka soalan itu senang... soalan yang kita biasa buat... soalan yang kita selalu buat... sebab saya nak sedapkan hati mereka...

semoga apa yang saya katakan adalah benar... semoga betul soalan itu mudah...

Pagi tadi masa sarapan... saya dengar dari tv... Ustaz tu cakap... jangan mengira rezeki dan nikmat yang kita peroleh adalah sepenuhnya dari usaha kita... sebenarnya rezeki dan nikmat itu adalah dari Allah... Ya Allah... kami usaha... tapi sedaya dan semampu kami sahaja... Ya Allah... nikmat dan rezeki ini hanyalah dengan izinMu...

Kau berikanlah anak2 murid saya petunjuk... mudahkanlah mereka untuk mengingati kembali apa yang telah diajarkan kepada mereka... Ya Allah... saya merayu padaMu... sebab saya tak ada pergantungan kepada yang lain melainkan Engkau...

11.49 pagi... sabar menanti lagi 40 minit kertas 2 berakhir...

3.34 pagi

Jam sekarang... 3.34 pagi... and saya masih tak mampu nak tidur...

Allah... moga2 esok saya tak sakit kepala... moga2 esok saya kuat...

Harini macam2 nak buat...

Nak tengok2kan anak2 5IS...

Nak buat kerja pengawas dengan anak2 Pengawas...

Nak makan2 for the last time dengan anak2 5IS...

Nak pegi Jitra beli buku utk 4IS...

Ya Allah... saya tak mampu nak tidur bila memikirkan macam mana Syawal nak jawab paper kimia esok... Allahu...

Moga dia diberikan ketenangan... kelapangan... dan petunjuk untuk jawab exam esok...

Allah...

Sunday, November 26, 2017

Seribu Kerisauan

Mata ini enggan terlelap, dan bermula dari petang tadi, atau sebenarnya dari hari jumaat petang lagi...

Dia sudah mula mengalirkan air mata

Dan hari ini paling parah, sampai setiap angkat takbir untuo solat Zohor, Asar, Maghrib dan Isyak, air mata mesti jatuh

Bila setiap kali fikirkan Anak2 5 IS dan bayang wajah masing2 muncul dalam fikiran, air mata mesti jatuh

Bila terlintas Syawal difikiran, air mata mesti jatuh

Lemah sungguh saya...

Banyak yang bermain difikiran... bagaimana nak menghadapi hari esok, bagaimana keadaan kertas kimia esok, bagaimana nak menghadapi saat pukul 3.30 petang esok, macam2 ada dalam fikiran

Allah, aku mohon... moga esok yang baik2 sahaja untuk kami... Allah, aku banyak dosa, tapi aku mohon, moga Kau makbulkan doa aku untuk anak2 ini dan Syawal esok. 

Nota untuk diri sendiri: Azni, awak kena kuat... awak sebenarnya kuat... insyaAllah...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Pasti Tiba

Bismillahirrahmanirrahim...

Akhirnya hari yang ditunggu akan tiba esok...

Esok anak2 5IS termasuk Syawal akan berjuang untuk Paper Kimia... dan esok juga hari terakhir mereka menduduki SPM... which means hari terakhir mereka di SMKTB...

Selepas esok... mereka adalah alumni SMKTB... mereka akan bawa haluan masing2...

Esok... will be my last day dengan Syawal... hurm actually 2 Disember will be the last day... tapi saya anggap esok saja... sebab 2 Disember tu entah akan jumpa Syawal ke tidak pun saya belum pasti...

Harapan saya... moga2 kami cuma tak bertentangan mata tapi selalu berhubung...

Selepas putuskan hubungan dengan Shah... anak inilah yang selalu ada dengan saya... bila saya rasa sedih... bila saya ada masalah...

walaupun dia mungkin belum penuh dengan pengalaman hidup... tapi dia selalu menjadi pembaca whatsapp saya yang setia... memberi pandangan mengikut usianya...

saya harap dia terus ada dengan saya sebegitu...

sebab nanti kalau dia pun diam... hidup saya mungkin akan kosong...

Nak sambut birthday dengan dia dan rakan2 pun... hurm tinggal harapan dan impian saja la... sebab lepas ni mereka akan sibuk bekerja... sibuk dengan kehidupan masing2...

takpe la... apa yang akan berlaku pada masa hadapan... saya redha... saya terima seadanya...

apa yang penting... semoga Allah berikan Syawal ketenangan dan kemudahan untuk menghadapi kertas kimia esok...

1001 perasaan yang ada dalam hati dan minda saya... risau... sedih... berdebar2... mungkin agaknya malam ni... saya tak boleh tidur... memikirkan semua ni...

Takpe... hal saya tak penting... yang penting... Syawal esok boleh jawab paper kimia... yang penting Syawal dapat keputusan yang cemerlang...

Selepas ini... doa saya tak akan berhenti... semoga semuanya dipermudahkan... semoga semuanya diberikan kecemerlangan...

Syawal... Good Luck... I know you can do it...

Saturday, November 25, 2017

Degil...

Manusia ni... kalau degil... memang x boleh nak buat apa dah...

kita dah nasihat... tapi tak nak dengar... buat juga...

hurmmm... so sekarang... saya dah tak nak ambil tahu... tak nak tanya... tak nak ambil peduli... buat la sesuka hati awak...

lagipun saya bukan siapa2 dalam hidup awak... sebab tu awak tak nak dengar cakap saya...

Saya doakan semoga awak sentiasa selamat...

Penat... Penat dengan kerenah orang degil...

Friday, November 24, 2017

Moga Mereka Semua Beroleh Kejayaan...

Dalam kereta masa balik sekolah tadi... Ya Allah... takutnya nak hadapi hari Isnin...

Ya Allah... hanya Engkau yang Maha mengetahui apa yang ada dalam hati saya...

Saya bukanlah cikgu yang hebat dan cikgu yang baik untuk mereka... tapi saya betul2 harap saya boleh bantu mereka untuk berjaya...

I don't asked for more that that... cukup la mereka dapat keputusan yang paling baik dalam chemistry...

dan bila fikirkan tentang itu... air mata terus mengalir... terasa diri sangat kerdil... terasa diri sangat tak berdaya... terasa macam nak berpaut pada sesuatu... tapi tak ada benda nak berpaut... masa tu saya sedar... saya hanya boleh meminta pada Allah... saya hanya mampu berdoa moga Allah mudahkan urusan mereka hari Isnin nanti...

Tak ada daya upaya saya melainkan berserah kepada Allah... saya betul2 rasa saya manusia yang lemah...

Semalam... Najihah whatsapp... minta kebenaran untuk berada dalam perhimpunan...

sebenarnya berat hati nak benarkan... tapi kesian juga pada mereka...

saya silap... saya silap bila saya over reacted... Ya Allah... aku tak berkecil hati sikit pun pada mereka...

dan bila Raihan response whatsapp saya dalam group... ia seperti kepala saya diketuk... agaknya saya lupa seperkara... kadang2 garis masa tidak menentukan kejayaan...

saya bersyukur dengan semuanya... saya terharu dengan gambar yang Raihan hantar... saya doakan mereka semua berjaya...

Saya doakan Syawal... Syamirul... Zairul... Najihah... Hajar... Izzaty... Ain... Nurin... Farah... Anusiah... Fitrah... Aziahatun... Shafika... Arina... semuanya dapat keputusan cemerlang dalam kimia... dan semua subjek...

Ya Allah... makbulkan doa hamba Ya Allah...

Thursday, November 23, 2017

Jagalah Hatimu

Kadang2 saya rasa giveup sangat... giveup dengan sikap sesetangah pelajar saya...

yang langsung tak fikir hal nak belajar... dan dalam fikiran hanya nak berseronok...

saya susah hati... sebab saya harap mereka berjaya...

saya lebih suka mereka jadi ulat buku... belajar adalah agenda utama...

tapi malangnya... anak2 melayu saya ni... lebih sukakan hiburan dari belajar...

apa lagi yang saya boleh buat?

saya asyik berdoa sahaja... moga Allah jaga lidah saya supaya tidak keluarkan kata2 yang tak baik yang akan menjadi doa kepada mereka...

saya asyik berdoa... moga Allah jaga hati saya supaya tiada lintasan2 jahat yang menyumpah mereka...

Allahuakbar... Ya Allah... sedarkanlah mereka yang ilmu itu sangat penting dan berguna... sedarkanlah mereka...

Wednesday, November 22, 2017

Usaha Terakhir

Harini buat kelas personal dengan Syawal... saya nampak progressnya... cuma dia perlu dipolish lagi... insyaAllah saya yakin dia boleh buat dalam SPM nanti... InsyaAllah...

Syawal ni cuma kadang2 dia confuse dengan certain fakta... tapi dia sebenarnya cepat belajar dan mudah ingat apa yang dicakap...

Saya berharap dapat selesaikan modul analisis bertopik trial tu dengan dia... dan boleh cover semua bab...

Sebab tu cara untuk kuatkan content dia...

dia ada cakap nak datang rumah waktu malam... saya pun sebenarnya memang kalau boleh nak dia datang... tapi tu la... saya ni risau... sebab rumah saya jauh... kalau mcm kat GS dulu x pe... rumah depan sekolah je... anak2 murid pun boleh datang rumah...

tapi tak pe... saya cuba untuk atur dulu jadual supaya dia x perlu datang rumah waktu malam...

insyaAllah... saya yakin dia boleh study sendiri... cuma saya je la... selagi ada peluang... nak duduk depan dia dan tengok progress dia..

saya jarang menitip doa di sini... sebab saya yakin doa saya tak perlu didengari sesiapa... tapi saya mohon... sesiapa yg terjumpa entri ni... mohon doakan kami... doakan usaha2 akhir kami ini membuahkan hasil yang baik buat Syawal... saya mohon doakanlah dia... anak murid saya yang sangat2 rajin berusaha...

Physics Pasti A

sebenarnya paper fizik dah berakhir semalam...

tapi harini baru update... kenapa?

sebab saya rasa tak sedap hati on satu benda...

Saya rasa dia tak satisfied dengan paper 1 dia...

saya rasa la... and tadi pun dia cakap dia risau sebab paper satu cuma betul 30 daripada 50...

saya dah agak dia... dia mesti susah hati fikir tentang paper fizik dia...

saya harap dia boleh atasi rasa itu...

dia kena belajar untuk melepaskan... untuk redha dan tawakal...

semoga dia diberi kekuatan...

Tuesday, November 21, 2017

Cinta

Kerana cinta kita sanggup buat apa sahaja...

Sebab sayang... kita nampak yang indah2...

Kerana cinta... saya buat pengorbanan ini...

Sebab sayang... saya biarkan ia kekal di dalam hati...

Biar saya dan Allah sahaja yang tahu... biar Allah sahaja yang hitung dan hisab... apa yang akan terjadi pada cinta ini pada masa hadapan...

Terima kasih Ya Allah... untuk cinta ini... Terima kasih Ya Allah... untuk rasa2 yang indah ini... semoga semuanya dipermudahkan... semoga semuanya diberkati...

Apa juga pun yang Engkau tentukan pada masa hadapan tentang cinta ini... hamba redha... hamba syukur... dan hamba terima seadanya...

Monday, November 20, 2017

Rekacipta

Harini paper rekacipta...

Mula jam 2 petang... saya jenguk dari atas... nampak Syawal sedang buat discussion dengan kawan2 dia atas stage...

Saya tak plan nak turun... sebab nampak macam tak de kepentingan kat situ...

Tapi doa saya selalu dengan dia...

Plan nak tunggu sampai dia habis paper... Tapi saya pula dah janji dengan uncle workshop kereta... nak hantar Cik Haze utk servis... tukar minyak... tukar timing belt... dan check break... dah dua tiga hari bau hangit2 bila sampai sekolah pagi... agak merisaukan juga... tapi terpaksa la harini hantar Haze bermalam di workshop uncle tu... harap Haze okay by esok...

Saya whatsapp Syawal... tanya paper RC dia macam mana... response tu nampaknya macam paper tu agak susah... aduhaii Ya Allah... dah la tu subject yang dia harap sangat untuk dapat A+... huhu mesti dia susah hati... huhu... 

Syawal tu macam susah hati... motor dia rosak... saya pun tak tahu apa masalah dia... bukan tak tahu... tapi tak faham... saya bab2 motor ni... kurang arif... hurmmm tapi entah la... saya ada google benda yang dia sebut tu... dan agak mahal juga... mungkin campur2 dengan upah boleh sampai RM700 lebih... itu belum masuk benda kecil2 yang lain...

Saya akan cuba bantu diammm insyaAllah... tapiiiii dia macam tak nak terima je bantuan saya...

Saya tak nak benda tu mengganggu fikiran dia... esok paper Fizik... lepas tu paper Kimia... saya tahu... walaupun dia cakap kat saya dia tak fikir pun tentang masalah motor tu... tapi saya tahu dia tipu... dia mesti fikir dan susah hati... itu la Syawal yang saya kenal...

Macam mana dia nak fokus utk exam esok... dan untuk exam kimia...

Ya Allah... kalau la ini ujian untuk Kau berikan kesenangan kepada dia pada masa hadapan... Kau berikanlah dia kekuatan dan jalan untuk dia selesaikan masalah yang dia hadapi dengan mudah... Ya Allah... jauhkan la dia dari masalah2 lain... x pe... biar je saya tanggung masalah2 tu... jangan kau bebankan dia... Ya Allah... betul2 saya merayu...

Ya Allah... berikan dia ketenangan untuk menghadapi kertas fizik esok... huhu... saya betul2 merayu... saya betul2 merayu... kalau la ada apa yang saya boleh buat untuk bantu dia... huhu...

Sunday, November 19, 2017

Syawal...

Same tajuk entri... tapi content berbeza...

Esok paper Rekacipta... Another paper untuk Syawal...

Harini terfikir... yang Lagi seminggu je... lepas tu... mungkin keadaan akan jadi sebaliknya... tak akan ada lagi wajah2 yang disayangi disekolah... mungkin juga selepas ni... dah tak ada whatsapp2 dari dia... ye la lepas ni dia juga akan sibuk...

Saya pernah cakap dalam entri terdahulu... saya tak nak lagi rapat dengan sesiapa lagi... sebab... saya tak sanggup nak hadap satu moment tu... satu moment yang sebenarnya saya tak mahu langsung ia berlalu...

that is saat PERPISAHAN... bukan mudah sebenarnya nak hadapi perpisahan... bukan mudah... fasa2 sebelum... semasa dan selepas...

kita tak boleh minta orang untuk stay dalam hidup kita selamanya...

actually saya menghitung masa2 akhir dengan Syawal... lepas ni... mungkin tak akan ada lagi dah yang akan layan idea2 gila saya... yang akan tanya saya... cgu ape khabar? cgu sihat ka? cgu dah makan ke? huhu

sebenarnya... memang akan rasa empty la... huhu

macam mana la sebenarnya saya nak hadap perpisahan itu... aduhaiii...

Syawal... mungkin nanti awak akan jumpa blog ni... ketahuilah... awak sebenarnya dah tinggalkan satu tapak dalam hati saya... dalam hidup saya... dan awak sebenarnya memberi impak yang besar dalam hidup saya...

Most of the time Azniwati ni someone yang keras kepala... jarang dengar nasihat orang dan selalu ambil keputusan sendiri tanpa fikir orang lain...

But since saya kenal awak... awak banyak buat saya fikir sesuatu benda tu dua kali... banyak yang awak cakap... lekat dalam otak saya... dan banyak pendapat awak yang saya konsider...

So boleh bayangkan... macam mana la saya nak hadapi perpisahan dengan awak?

dulu masa dengan bitah... saya tak rasa pun bitah akan pergi jauh dari saya... selepas dia habis STPM... kami selalu keep in touch... dan jadi kawan baik... walaupun bitah dah lama tinggalkan sekolah...

tapi sekarang... saya rasa macam keadaan akan berbeza...

takpe la... lepas ni sayap awak akan semakin lebar... awak akan terbang lebih jauh... awak akan kenal dengan orang yang lebih ramai... awak akan jumpa orang yang lebih baik daripada saya... dan semua tu akan tinggalkan pengalaman2 dan kenangan2 manis...

saya akan selalu doakan awak... insyaAllah akan selalu doakan awak... saya harap awak tak lupakan saya... walaupun sebenarnya saya tak boleh nak paksa awak utk selalu ingat awak...

~My Dream~

Harini 19.11.2017... sebulan lagi nak ke 19.12.2017...

Sebulan lagi nak genap 34 tahun... huhu sebulan lagi nak sampai ke hari yang membuatkan saya rasa sangat tua... huhu

sebulan lagi nak sampai ke hari yang buat saya rasa saya tak patut memiliki dia... sebab usia... hurmmmm...

kalau boleh... saya tak nak diingatkan tentang hari itu...

of course deep inside memang nak sangat satu kek besar... dipenuhi belon2 terbang... and a lot of people wishing me... tapi semua tu macam mimpi...

dengan umur yang sebegini... saya rasa dah tak relevan semua tu...

All i want is just... Wishes dari orang2 yang saya sayang... parents... family... close friends, Shahryzal... Syawal... and Mr. Shark of course... thats all dah cukup buat 19.12 tu sangat bermakna...

I just need their prayer... and thats enough...

Saya ada berhajatkan sesuatu... nak buat something on that day... tapi biar la dulu saya simpan apa yang saya nak buat tu... sampai la ke hari kejadiannya... baru saya beritahu...

semoga Allah beri saya kekuatan untuk melaksanakannya...

And this year... saya berharap saya dapat complete deco rumah... tu my birthday wishlist utk tahun ni... hurmmm... actually dah start dah sikit2... its might takes masa yang panjang... Saya nak rumah tu ada touch and ideas from orang2 yang saya sayang... macam grill... i choose Syawal's suggestion... mix with my family suggestion... nanti utk yang lain2... saya nak tanya ideas dia lagi... hurmmm... supaya bila tgk rumah tu... mesti ingat dia... haha...

Doakan semoga dipermudahkan...

Saturday, November 18, 2017

Mimpi

Tadi lepas Zohor... saya tertidur di sejadah... mula plan nak main telefon dsn kemudian mengaji... tapi lepas tu... saya tertidur...

Saya mimpi... Syawal bawa saya ke satu tempat... dia naik motor... dan saya naik kereta ikut belakang dia...

Tempat tu cantik sangat... ada bunga2 yang banyak...

but suddenly... tiba2 motor Syawal tu berhenti ditengah jalan... Syawal turun dan dia pandang saya yang masih dalam kereta...

Muka dia sedih... dia lambai tangan dia macam nak suruh saya turun... tapi tiba2 kereta saya start reverse sendiri... saya tak boleh control pun kereta saya...

tapi macam tinggalkan Syawal di situ seorang diri...

Huhuhu... saya terjaga bila Cik Bu datang pijak pinggang saya... huhuhu...

Syawal ni ada problem ke? ke mimpi saya ni saja2 je... huhu entah la...

apa juga pun... saya harap dia tak ada masalah besar... dia okay...

kalau dia ada masalah pun... saya harap masalah tu dapat diselesaikan... saya tak nak dia susah... saya selalu doa... Allah jauhkan dia dari kesusahan...

Friday, November 17, 2017

Risau Overload

Sakit kepala... ni migraine ke ape ni??? aduhaii Ya Allah... ringankan bebanan sakit kepala ni...

Dalam masa yang sama... terfikir whatsapp Cikgu Jaaizah semalam... banyaknya nak kena fokus... huhu... saat2 akhir yang ada 3 hari tu... banyak pula yang saya belum tekankan pada pelajar... aduhaiiii...

macam mana nak buat ni??? huhu... Ya Allah... mohon Kau perlahankanlah waktu seketika waktu hari Jumaat Sabtu dan Ahad nanti... huhu... Supaya saya sempat fokus dengan mereka topik2 yang Cikgu Jaaizah cakapkan dalam whatsapp semalam...

Dah Nak Mati ke?

Am i? huhu this headache is getting serious... huhu...

Ya Allah... kalau la Kau nak ambil nyawa aku... ambil la dalam keadaan aku beriman kepadaMu... dalam keadaan aku tidak melupakanMu... dalam keadaan aku tidak lalai mengingatiMu...

Thursday, November 16, 2017

Okay Je...

iHarini... paper paling susah dalam dunia... Addmath...

Since semalam saya dah start risau...

Saya wish Syawal Good Luck dari ptg semalam...

Malamnya memang saya tak boleh tidur... mesti terjaga... ada la kot 3 kali saya terjaga...

pukul 2.30 pagi tu... memang mata tak boleh lelap langsung... sampai ambil wuduk solat... pun still tak mengantuk... huhu...

Harini plan nak pegi jumpa Syawal... tapi tuntutan di tapak perhimpunan menyebabkan saya tak jadi berjumpa mereka... tapi saya sentiasa doakan dia...

sebelum Syawal naik... saya sempat nampak dia dari jauh... hanya mampu thumb up utk dia...

Kertas 1 habis jam 10 pagi... dia balik terus... masa saya jenguk kat koridor... tunggu punya la lama... rupanya dia dah balik...

jawapan bila ditanya dia okay ke tak... is Okay Alhamdulillah...

saya betul2 harap dia okay...

Paper petang sempat nampak kelibat naik ke dewan periksa saja... dia mungkin tak nampak saya...

Saya plan nak tunggu dia sampai dia habis paper pukul 4.30... tapi sakit kepala macam makin teruk... rasa mcm nak jatuh bila bangun... jadi saya decide untuk balik...

Huhu... balik pun... berkali2 berenti tepi jalan sebab tak boleh nampak jalan... tak boleh nak buka mata... sebab sakit kepala... huhu... kenapa macam ni ni???

Sampai rumah... terus mandi...terus ambil panadol... lepas tu terus tidur...

bangun dah jam 4.30... terus WhatsApp Syawal... and jawapan dia sama la... Okay je...

dan saya betul2 harap dia okay...

3 paper lagi to go... cepatnya masa berlalu... nanti saya akan dilupakan... huhuhu... sedihnya...

takpe la... just go through masa2 yang ada... lepas ni juga saya dah janji dengan diri sendiri... saya tak nak close dengan mana2 student lagi... biar la Syawal yang last...

ada la sebab kukuhnya... tapi biar la saya simpan sebab tu...

Saya harap saya sihat... supaya dapat bersama2 mereka sampai mereka habis paper kimia...

Semalam... sekali lagi saya tolak peluang nak ke KL 22 dan 23 Nov ni... sebabnya nak spend masa dengan 5IS... they need me the most... and saya perlu ada dengan mereka... takpe... saya harap dan berdoa apa yang saya usahakan ini berbaloi...

InsyaAllah... saya doakan semoga Syawal berjaya dunia dan akhirat... semoga Allah jauhkan dia dari dugaan2 berat dan kesusahan serta masalah2 yang sukar diselesaikan...

Wednesday, November 15, 2017

Belanja Satu Gambar

Rasanya sebelum ni tak pernah upload gambar Syawal... hehehe...

tapi gambar ni... hahaha saya suka sangat tengok gambar ni... sebab rasanya gambar ni dia selfie untuk hantar pada saya waktu majlis bacaan yassin dan solat hajat tingkatan 5 tempoh hari...

okay... saya upload satu je gambar Syawal... my favourite student...

Tuesday, November 14, 2017

Pendidikan Islam Yo!!!

Harini paper Pendidikan Islam...

Sebenarnya sejak dari awal paper lagi... saya mmg bagi Syawal kad... and each kad ikut tema subject... hehe

Macam semalam saya buat hexagonal card... sebab math... hehe...

and harini saya buat kad biasa tapi tulis jawi... haha dah berapa lama tak tulis jawi... macam berkarat skill tulisan jawi saya...

tapi Alhamdulillah berkat bantuan kakak2 guru PI depa tolong betulkan...

Bukan apa pun... I'm just doing that untuk dia... actually it's more to me... lebih kepada kepuasan hati saya... tu je... apa la sangat maknanya kad tu pada dia... lagipun saya hanya sempat beri pada paper yang kedua... huhu... rasanya wish through Whatsapp lagi bagus... tapi entah... i just follow my heart... sebab rasa nak buat dan seronok nak buat...

okay... Paper Pendidikan Islam... paper kedua berakhir jam 12.55... waktu Syawal jalan nak ke parkir... saya baru balik dari keluar makan... so saya nampak dia...

saya tanya macam mana... and dia cuma angkat thumb up kedua2 tangan...

Alhamdulillah...

Sebenarnya dari pukul 9 lebih lagi saya dah whatsapp dia tanya okay ke tidak... saya tahu dia tak bawa telefon... tapi tak pe la... dalam hati cakap... nanti dia balik dia buka dan baca...

Balik tu... saya terima whatsapp dari dia... Alhamdulillah... soalan2 yang keluar semua dia boleh jawab...

Ayat best dengar adalah "Alhamdulillah saya tak pernah rasa mcm ni..walaupun ustazah sakit dan tak mengajaq..saya tetap boleh buat dgn sempurna dgn pertolongan cg lain..haish puas hati betui lah hari ni"

Syukur sangat sangat Ya Allah... insyaAllah dia akan berjaya... InsyaAllah...

Esok rehat satu hari... lusa??? aduhaiiii... saya rasa lusa dengan saya sekali tak tido... sejak Syawal SPM... saya memang tido tak nyenyak... bila bangun mesti teringat esok dia paper apa... huhu...

kesian la kalau saya ada anak nanti... teruk la expectation Mak dia ni... haha...

Khamis... dia akan hadapi subject yang saya rasa paling killer sekali... saya dah start risau... dah start ubah doa saya... semoga dia mampu hadapi fasa2 sebelum exam add math... semasa exam addmath... dan selepas exam addmath... dengan tenang... dan lapang dada... itu la doa saya harini dan seterusnya sampai la paper addmath khamis ni...

Monday, November 13, 2017

Galau Hatiku...

Harini paper math... kertas 1 dan kertas 2... 12.30 kertas berakhir...

Harapan dan doa saya... insyaAllah Syawal boleh buat...

Saya yakin dia mampu buat... sebab selama ini dia memang "scorer" in Math...

Suddenly saya dapat WhatsApp seperti di bawah 👇

Hurmmmmm... Aduhaii... nak bagi renspons yang macam mana ye?

Saya berharap... apa yg saya katakan... mampu melegakan perasaan sedih dalam hati dia... dan bukan la lebih menyesakkan hati dan fikiran dia...

Saya bukan sahaja berdoa moga Allah permudahkan jalan untuk awak menjawab semua soalan... malah banyak lagi yang saya doakan... saya pun berharap Allah makbulkan doa saya kepada Syawal...

Saya berharap dia kuat dan tenang... untuk hadapi kertas2 berikutnya... saya yakin dia akan mampu mencapai kejayaan yang dia mahukan...

Kadang2 rasanya doa saya kepada dia melebihi doa saya kepada diri sendiri... betapa saya mahu merasa bangga untuk melihat dia berjaya...

InsyaAllah Syawal... awak akan berjaya... InsyaAllah... InsyaAllah... InsyaAllah...

Saturday, November 11, 2017

Ujian Untuk Mematangkan

Semalam... saya diberitahu... Ayahnya jatuh di bilik air...

dari gambar yang diberi... nampak ada kesan calar dan darah...

Allahuakbar... semoga Allah berikan kesembuhan kepada ayahnya...

dan semoga Allah jagakan hati dan semangatnya untuk lebih kuat...

semoga juga Allah kurniakan dia ketenangan dalam menghadapi ujian ini...

Harini... saya dapat berita daripada dia... yang mengatakan ibunya pula digigit anjing...

Aduhaii... ujian lagi... semoga ibunya cepat sembuh... semoga Allah mudahkan urusan...

Semoga awak kuat ye... nanti satu hari nanti... awak akan jadi tulang belakang kepada keluarga awak...

Jaga Ayah... Jaga Mak... bawa mereka ke sana ke sini... Jadi mata yang menunjukkan jalan... jadi tangan yang memimpin mereka... jadi tulang belakang kekuatan mereka...

Jadi ujian ini... untuk menambahkan kematangan awak... semoga awak kuat menghadapinya...

saya sentiasa mendoakan... InsyaAllah... Everything will be fine... InsyaAllah... InsyaAllah... InsyaAllah...

Friday, November 10, 2017

Fight...

22 Nov ni akan diadakan Anugerah HEM dan KOKO...

Saya calonkan Syawal untuk Anugerah Keseluruhan SUMUR 2017...

Dan Zairul untuk Anugerah Kepimpinan 2017...

tapi ada konflik dalam pencalonan Syawal...

kata mereka2 yang entah siapa la... kalau saya tahu... saya nak tanya la orang tu... atas dasar apa tak nak bagi Syawal... siapa orang yang mereka pilih...

Kata mereka... Syawal dah terima banyak anugerah... hurmmmm... pada saya... kalau orang itu layak... 100 anugerah pun... dia patut dapat...

macam Siti Nurhaliza yang jadi Bintang Popular beberapa tahun berturut2... dah dia layak... bagi saja la... kenapa nak pertikai banyak mana dia dapat... hish...

Nak kena pegi jumpa Pengetua ni...

huhu...

Thursday, November 9, 2017

Patut Atau Tidak Patut...

entah la... hurmmm... saya pun tak tahu macam mana nak buat lagi...

kadang2 kita bermula dengan baik... dan berakhir juga dengan baik...

Ada pula yang bermula dengan baik... tapi kesudahannya tak baik...

Ada yang bermula dengan tak baik... tapi akhirnya menjadi sangat baik...

dan ada juga yang tak pernah2 baik... sampai keahirnya...

Saya dan Kamu... kita bermula sangat baik... banyak yang kita lalui... yang kita hadapi...

tapi kenapa diwaktu2 akhir ini sepertinya kita akan berkesudahan dengan tidak baik...

adakah saya mula puncanya?

adakah saya perlu minta maaf lagi?

adakah saya patut biarkan sahaja semuanya?

saya tak mampu sebenarnya... nak hadapi bila ada rasa yang tidak sedap dalam hati saya...

sebab tu... saya lebih suka... saya yang minta maaf... tapi yes... its seem like... awak macam mula hilang rasa hormat pada saya as seorang guru...

saya bukan mahu disanjung2... disembah2... diberi hadiah atau dilayan bagai raja...

cukup la dengan menunjukkan kesungguhan bila melakukan sesuatu... its enough!!!

kalau kita dalam kelas... awak tunjukkan rasa ingin belajar...

kalau kita dalam pengawas... awak tunjukkan rasa mahu menyertai... mahu libatkan diri...

kalau kita time enjoy... yes... i don't mind that time you consider saya as a friend...

but still remember... macam mana rapat pun hubungan kita... kita still ada gap yang memisahkan... that is SAYA adalah GURU... dan KAMu adalah PELAJAR...

so bila ada istilah guru dan pelajar... ada sesuatu yang memisahkan kita... iaitu rasa HORMAT... tolong hormat saya as your teacher...

hormat bukan bererti sembah... tapi hormat adalah seperti yang saya katakan... tunjukkan kesungguhan dalam melakukan sesuatu...

saya rasa banyak yang saya korbankan... banyak yang saya bagi... tapi nampaknya macam sia2... entah la...

now tell me... patut ke saya minta maaf dengan awak? sedangkan awak nak pandang saya pun tak nak?

patut ke saya buat baik dengan awak? sedangkan awak tak ada usaha pun nak buat baik dengan saya...

saya ni siapa? awak siapa?

someone... tell me... saya lagi ka yang nak kena minta maaf... please... dan merayu supaya awak belajar betul2... jangan main2... fokus... dan terhegeh2 untuk ajak awak buat kelas dengan saya???

huhu... I hate this feelings a lot...

saya sayang semua anak2 murid saya... macam mana seorang mak sayang anak2 dia... cuma mungkin kadang2 kasih sayang tu terlebih pada seseorang... dan terkurang pada seseorang yg lain... but trust me... saya juga macam mak mak yang lain... saya nak tengok anak2 saya berjaya... bukan seorang sahaja berjaya... saya nak semua orang berjaya...

Aduhai Anakku

Minggu ini bermulalah peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan hari ini sudah masuk ke hari yang ketiga.
Kisah ini yang dikongsikan oleh sebuah laman sosial Penang Kini. Mungkin melalui seorang guru.

Kejadian yang baru berlaku selepas 20 minit peperiksaan bermula pagi ini.
Semoga kita dapat pengajaran dari kisah ini.

Hari ketiga mengawas SPM 2017, Paper sejarah kertas 2. Masa: 10.00 pg hingga 12.30 tghari.

Setelah 20 minit masa berlalu, seorang calon lelaki bersongkok, air muka bersih tiba-tiba mengangkat tangan meminta kebenaran ke tandas.

Saya benarkan sambil mengiringi beliau. Sebelum itu dah perasan yang beliau macam tak keruan.
Kedengaran bunyi air daripada dalam tandas.
Calon tadi keluar dan saya lihat wajah dan tangannya basah smbil tangannya memegang stokin serta kasutnya.

“Izinkan saya solat sekejap ye cikgu, saya blank…” ujarnya meminta kebenaran.

Belum pun sempat saya berkata apa-apa seraya tergamam, calon itu sudah pun mengangkat takbiratulihram.

Terkedu saya sambil memerhatikan beliau solat. Solat tanpa sejadah tetapi sujud dengan dahi menyentuh lantai simen yang amat naif itu. Allahu Akbar.
Tiba sujud di rakaat terakhir, agak lama beliau sebegitu.

Selepas memberi salam, beliau mula menangis tersedu-sedu seraya berkata :
“Cikgu… Saya blank… Tiba-tiba saya rasa otak saya kosong. Trial haritu saya dpt sejarah A+”.

Tetiba rasa keibuan saya hadir dan tanpa sedar turut sama-sama menangis sambil saya menggosok belakangnya dan memintanya beristighfar serta membaca Al Fatihah.

“In shaa Allah, Allah bantu awak. Buat yg terbaik ye” ujar saya.
Dia angguk dan bangun menuju ke dewan semula. Allahuakbar.
Semoga Allah permudahkan urusanmu duhai anak muda. Perjalanan mu masih jauh. Semoga terus istiqamah mengharapkan Allah sebagai penolong dikala kebuntuan.

Pengajaran yang saya dapat daripada beliau…
ALLAH jua lah sebaik-baik penolong. Kita terlalu kerdil, maka bersujudlah dan mintalah pada Allah.
Terima kasih kerana pengalaman yg cukup bermakna ini duhai anak muda.
Sumber : Penang Kini

Saya berharap... Syawal tak melalui apa yg anak ini lalui... sehingga ke akhir kertas peperiksaannya... Saya sanggup ambil semua bebanan tu... Hanya Allah yang maha tahu... apa yang ada dalam hati saya... takpe... saya sanggup susah... kalau itu boleh senangkan... tenangkan... dan membuatkan dia boleh menjawab... saya berharap Allah dengar doa saya... dan makbulkan doa saya...

Wednesday, November 8, 2017

Terkesan... Saya Juga Begitu...

Saya sempat screenshot status whatsapp Syawal yang satu ini...

sudah lama... tapi seriously saya terkesan dengan status ini...

Saya juga sama... its happen to me everyday sampai sekarang... 

walaupun kita merasainya pada orang yang berbeza... tapi itulah juga yang saya rasa...

Tuesday, November 7, 2017

English Without Me...

Sekarang... Syawal tengah berjuang untuk paper Bahasa Inggeris Kertas 2... tadi jam 8.00 hingga 9.45 pagi beliau dah selesai menjawab BI kertas 1...

Saya tak berkesempatan pun nak berjumpa Syawal pagi tadi... tak seperti semalam...

Harini saya di tapak perhimpunan... untuk tegaskan kepada pelajar lain yang ada beberapa tempat yang mereka tak boleh lalui disebabkan oleh peperiksaan SPM...

Saya betul2 nak F5 jawab dengan tenang... and of course I'm doing this sebab Syawal...

Tapi insyaAllah... saya yakin dia boleh buat... tak pe doa saya sentiasa untuk dia... 

saya nampak dia dari jauh tadi... waktu turun nak alihkan kereta... saya nampak dia okay... saya tahu dia boleh buat... walaupun saya tak ada di sana... x pe... nampak dia dari jauh... saya dah senang hati...

hurmmm... agaknyakan... nanti macam tu la kot saya akan melihat perkembangan dia... haha dari jauhhh sajaaa... hehe...

tak pe... dari jauh pun tak pe... asalkan saya tahu dia okay... dia sihat... dia berjaya... dan dia bahagia...

12.45 pm... kertas BI akan berakhir... and hari ni dia dah tak ada paper lain... so dia boleh balik study for tomorrow... esok dan lusa exam Sejarah... semoga dia tenang dan dapat buat dengan baik...

InsyaAllah...

Monday, November 6, 2017

BM Done!!!

its good to hear that...

"Alhamdulillah Cgu... Saya boleh buat..."

its good to hear that... and i hope to hear that on every paper...

Saya tak ada apa yang boleh buat untuk bantu dia...

cuma dorongan dan doa sahaja... itupun tidak sepenuhnya... saya tidak sehebat orang lain yang mampu meninggalkan kesan dalam hidup orang lain...

tapi saya berharap dorongan kecil saya mampu untuk beri dia semangat dan kejayaan...

saya juga berharap doa seorang yang penuh dosa seperti saya... di makbulkan Allah...

itu sahaja yang saya ada untuk dia... semoga dia berjaya atas usahanya... insyaAllah...

Done for BM... 8 more subject to go... InsyaAllah Syawal... saya yakin awak boleh buat...

Sunday, November 5, 2017

Semoga Berjaya Syawal!!!

Esok masa yang ditunggu telah tiba...

SPM bermula...

Saya sentiasa mendoakan yang terbaik untuk Syawal...

Dari malam tadi saya tak mampu nak tidur nyenyak... bila saya terjaga... Syawal dalam fikiran saya... tapi saya harap sangat dia tenang...

Dia perlu tenang...

Syawal... Selamat berjaya untuk esok dan hari - hari seterusnya... semoga Allah mudahkan urusan awak dalam menjawab SPM... semoga Allah berikan kelapangan hati dan fikiran... semoga Allah kurniakan kekuatan fikiran untuk mengingati apa yang cikgu2 yang awak ajarkan...

Saya tak mampu nak zahirkan apa doa2 saya lagi... sebab terlalu banyak yang saya mohon pada Allah untuk awak... satu sahaja saya berharap... semoga Allah memakbulkan doa2 saya untuk awak...

Bila SPM bermula... maka bermula la counting days saya... hurmmm... counting days untuk.............

tapi tak pe la... saya doakan semoga semuanya dipermudahkan... asalkan awak bahagia dan gembira... saya juga sama...

Saturday, November 4, 2017

Despacito

Hurmmm... semalam sewaktu di Majlis Graduasi... someone bisik pada saya...

"nak tak kalau saya kenalkan pada seseorang... umur 34 tahun"

saya... terkesima... terdiam... tak tahu nak responds apa... tapi dalam kepala saya terus teringatkan dia...

"kalau nak tahu lanjut... nanti tanya anak saya..."

saya kenal anaknya... antara yang rapat dengan saya juga...

Masa sesi pemulangan jubah... saya berjumpa anaknya...

"cikgu... saya ada benda nak cakap?"

dalam hati seperti mahu menolak... sebab saya tak mungkin terima sesiapa dalam hati saya selagi hati saya penuh dengan dia...

Pelajar tersebut memberitahu hasrat beliau utk kenalkan saya dengan sepupunya... saya cuma cakap... saya nak tahu dia kerja apa...

Malamnya saya diberitahu yang orang itu tidak bekerja or in other words... pekerjaan yang tidak tetap...

Jadi... betul la keraguan dalam hati saya... jadi saya pun tolak pelawaan anak murid saya itu dengan baik...

saya harap dia faham...

2 sebab saya tolak... Pertama kerana dalam hati saya penuh dengan dia... dia yang buat saya tak mampu nak letak org lain lagi dah...

kedua... saya perlukan lelaki yang stabil... saya bukan desperate untuk bersuami... asal tangkap muat... no!!!

Yes... actually its hard to live now... sebab kalau paip rosak... mentol lampu x menyala... hatta langsir rumah tercabut nak pasang balik... benda2 tu semua sangat sukar... yang ada dirumah cuma saya, mak dan Bapak... Bapak tu mata dah tak nampak... saya dengan mak pula memang jenis yang gayat... Nak harapkan Abang... huhu dia pun sakit... huhu kadang2 rasa mcm frust sangat...

i still remember masa kereta rosak masa kat gombak... saya memang menangis semahu - mahunya... sebab apa... sebab saya tak mampu nak urus semua tu sendiri... time tu... memang saya harap ada seorang lelaki yang boleh bantu saya...

tapi kekurangan itu bukan la bermakna asal ada lelaki je saya boleh terima... no!!!!

saya hanya berharap someone yang boleh pimpin tangan saya ke syurga Allah... yang ada dengan saya setiap masa... yang boleh terima saya seadanya saya...dan yang ada kerja yang stabil walaupun gajinya kecil...

saya lebih berharap yang dia la orang itu... walaupun harapan untuk bersama dia adalah cuma 5% sahaja...

Tapi bak kata Syawal... banyak lagi benda lain yang nk dibuat... selain daripada cinta... Yes... banyak lagi benda nak buat... tempat nak pergi...

Graduation

Yes... its graduation for them... and for Syawal too...

soronok tengok anak2 SMKTB pakai jubah... mereka sangat bangga dan gembira...

harapan kami... semoga ia memberi inspirasi dan kebanggaan... kepada semua pelajar... untuk memakai jubah sebenar suatu hari nanti...

saya pun berharap... boleh melihat Syawal dalam jubah ijazah suatu hari nanti... tak pe la tengok dalam gambar pun jadi la... hehehe...

Owh... one more... harini juga first date personal kelas dengan Syawal... Saya berharap dia akan lebih faham... risau juga nanti dia tak dpt apa2... atau semakin keliru... huhu...

Saya berharap akan ada lagi kelas2 yang macam ni selepas ini... and semoga keadaan akan jadi lebih baik...

hurmmmmmm... lagi 1 hal berlaku....... tapi nantilah... saya upkan dalam entri yg baru... huhu...

Thursday, November 2, 2017

High Expectation

Saya ni high expectation sangat ke kepada anak2 murid saya?

Aduhaii I shouldn't have this kind of feeling by this time...

saya sangat risau... saya risau mereka tak mampu perform in Chemistry...

Saya betul2 berharap mereka dapat keputusan yang baik...

5IS... saya optimist dengan awak semua... walaupun semalam I'm a little bit down... walaupun semalam... saya tiba2 jadi pessimistic...

saya yakin... kalau kita usaha... kita akan berjaya... saya yakin hal itu... saya sangat yakin... tapi semalam syaitan berjaya cucuk hati saya... dia berjaya buat saya rasa kecewa...

Thanks to you Shahryzal... kawan yang selalu cakap kata2 yang positive... yang tak pernah nak jemu bagi kata semangat... walaupun sebelum2 ni banyak yang dah kita hadapi... banyak yang dah kita lalui... tapi awak tetap tak pernah lokek dengan kata2 yang baik... kata2 semangat dan kata2 positif...

betul... kadang2 Allah tak berbicara dengan kita secara direct... dia sampaikan melalui orang2 disekeliling kita... macam awak... thank you...

selepas bercakap dengan awak... saya lega... saya release... saya dapat balik keyakinan yang hilang...

saya akan tetap teruskan usaha... usaha sampai akhir masa...

saya ingat kata2 awak semalam... kalau saya putus asa dengan mereka... siapa lagi yang akan bersama mereka... siapa lagi yang akan support mereka...

saya memang tak sepatutnya putus asa semalam...

Yes... saya istigfar banyak2... saya mohon ampun sangat2... saya salah... sebab tiba2 saya putus asa... huhu

Doakan saya kuat... doakan perjuangan kami ini diberkati dan diberi ganjaran yang setimpal...

Wednesday, November 1, 2017

Hurt

This word hurt me so much... saya sedar... kalau mereka berpeluang untuk belajar dengan cikgu yang lebih hebat... mereka mesti akan lebih bagus sekarang...

saya memang cikgu yang bodoh... huhu...

Nanti bila mereka berjaya... itu semua adalah usaha mereka... i don't deserve any kredit..

Tuesday, October 31, 2017

SPM

isnin depan Syawal... akan SPM...

saya nampak dia nervous... saya tahu dia gementar... alangkah bagusnya kalau saya mampu buat sesuatu untuk jadikan dia tenang... alangkah bagusnya kalau saya mampu bantu dia untuk lapangkan hati dia...

Ya Allah... kurniakan anak saya yang seorang itu kejayaan dunia dan akhirat... berikanlah dia ketenangan hati...

Bila tgk exstudents bergraduat... saya terasa diri saya sangat tua... anak2 yang dahulunya baru ditingkatan satu... sekarang sudah menjadi cikgu... sekarang sudah menjadi graduan universiti...

walaupun ada antara mereka saya tidak mengajar... tapi saya tetap bangga... bangga melihat mereka berjaya...

entah la... hasrat saya nak juga tengok Syawal bergraduat dan berkerja... tapi entah... by that time saya masih hidup atau tidak... kita pun tak pasti... tapi selagi hayat dikandung nyawa... saya akan sentiasa mendoakan dia...

dengan doa sahaja la yang saya mampu... saya cikgu cabuk... yang tak ada apa2 kuasa... pengaruh.... harta atau pangkat untuk membantu dia berjaya... yang saya ada cuma DOA... itu sahaja... semoga Allah mendengar dan memakbulkan doa saya untuk dia...

Seingat saya 10 tahun menjadi guru... yang rapat dengan ramai murid... anak yang seorang ini... sungguh berbeza... berbeza yang bagaimana? saya tak dapat nak huraikan... yang pasti dia yang paling berbeza... yang paling rapat...

jadi untuk jadikan dia orang asing... cukup payah...

tak pe la Syawal... saya doakan awak berjaya dunia dan akhirat... capai semua impian yang awak impikan...

Monday, October 30, 2017

Jangan Lepaskan

I found someone...

someone yang sangat baik... bahasanya lembut... tak pernah berkasar dengan saya...

someone yang sentiasa tersenyum...

someone yang terima saya seadanya saya... dia tak pernah minta saya untuk berubah untuk dia...

someone yang... every words yang keluar dari dirinya... akan buat saya senang dan ingati...

dia sangat hebat... he makes me think twice dalam tindakan saya...

dia buat saya berubah dari seorang yang garang kepada seorang yang mudah tersenyum...

kehadiran dia membuatkan saya dekat dengan Allah...

kehadiran dia membuatkan saya rasa saya patut berubah untuk jadi lebih baik...

kehadiran dia... membuatkan saya berbah dari seorang yang malas... menjadi rajin...

sewajarnya orang sebegini tidak patut dilepaskan... tidak patut...

dia lelaki yang baik... yang sentiasa tidak meninggalkan solat... sentiasa bercakap yang baik2... sentiasa tersenyum... sentiasa menyantuni saya dengan sikap lemah lembut... dia sangat pakej... haha

tapi bila direnung2... jarak kami jauh... dia ibarat putera kayangan... saya pula cuma dayang senandung... kami tak mungkin akan dapat bersama... tak mengapalah... selagi dia belum berpunya... saya akan penuhi setiap hari2 saya dengan dia sebagai inspirasi... untuk saya menjadi orang yang lebih baik... dalam doa saya... sentiasa ada dia... semoga dia beroleh kebahagiaan dunia dan akhirat... dipermudahkan semua urusan dan berjaya mencapai segala impian...  insyaAllah...

Mana mungkin mampu saya lepaskan... seseorang yang sangat mendatangkan kesan dalam hidup saya... tapi saya redha dengan segala takdir yang Allah tulis untuk kami... sebab semua pergantungan... hanya dengan Allah... 

Sunday, October 29, 2017

Cinta tiga segi

A cintakan B... A sanggup lakukan apa sahaja untuk B...

B tak cintakan A... B tak pandang pun A... B anggap A tak lebih dari hubungan profassional... B cintakan C...

C... dulu pernah cintakan  B... tapi B pernah kecewakan C... C serik... C dalam dilemma nak terima B semula atau tidak... C tak tahu yang A cintakan B... malah C tak kenal pun A...

tapi A kenal C...

*****************************

Macam tu la dunia... yang kita kejar... selalunya akan berlari jauh... yang kita sayang... tidak membalas pun sayang kita... huhu