Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, October 18, 2017

cg pls be okay ye

You know what... saya ni mudah sangat tersentuh dengan kebaikan orang lain...

rasanya dulu... saya jatuh cinta dengan Encik S... sebab dia terlalu baik dengan saya...

But this time... anak2 murid saya yang ambil berat dengan saya...

Mereka sangat - sangat buat saya terharu... Sejak daripada saya kena denggi haritu sampai la ke saat ini... they still ambil berat...

setiap mereka ada cara mereka sendiri...

and yang paling rajin keep in touch dengan saya adalah Syawal...

entah berapa banyak la yang Shahryzal share dengan anak ni... saya pun tak tahu... but I hope dia tak share benda2 yang pelik2 la dengan anak ini...

Cgu ape khabar? cgu sihat ke? cgu buat apa?

soalan2 familiar yang ditanya... bukan sekali dua tetapi setiap hari...

soalan2 tu mengajar saya menjadi orang yang lebih baik... haha saya bukanlah orang yang jenis ambil berat dengan orang lain... so bila ditanya soalan2 itu... automatically saya juga akan bertanyakan dia soalan yang sama... and now tanpa sedar... saya juga sudah mula bertanyakan soalan2 itu kepada orang lain... hehe hope mereka tak merasa pelik...

bila entry semalam naik... anak ini bertanyakan saya okay ke tidak... saya tak pasti apa yang Shahryzal ceritakan... but I hope dia tak screenshot blog saya untuk dibaca oleh Syawal ataupun dia suruh Syawal baca sendiri dengan memberikan URL blog saya ni... i hope not... huhu since actually saya tak boleh detect pun sape yang visit my blog... feedjit kat sebelah tu tak guna langsung... hahaha tak membantu pun... soon saya akan buang...

tapi semalam dia bertanyakan saya okay ke tidak... semalam... pertanyaan tu melebihi biasa... saya tahu Shahryzal ada ceritakan sesuatu... cuma yes... saya tak nak cakap dengan dia hal ini... saya tak nak dia susah hati... saya tak nak dia risaukan saya... i just hope dia tidak risaukan saya... saya harap dia boleh tumpukan perhatian dia pada SPM...

Dia perlu fokus... masalah saya ni bukan masalah besar pun... bukanlah bererti dia tak penting... dan tak perlu tahu tentang masalah saya... tapi saya harap dia boleh fokus pada apa yang penting...

Harapan saya sangat tinggi pada Syawal... saya harap dia akan dapat straight A... so bila semua A... of course la saya harap dia akan dapat A for chemistry juga... i don't mind A- ke A ke or A+... as long as A... tapi saya tak pernah cakap hal ini pada dia... but I'll try my best utk groom dia supaya dapat apa yang saya harapkan... cukuplah tekanan2 yang dia hadapi untuk penuhi harapan guru2 lain... harapan ibu bapa dan orang sekeliling dia... saya tak nak tambah bebanan harapan kepada dia lagi...

saya akan bantu dia usaha untuk berjaya... walaupun sebenarnya saya tak la sehebat guru2 kimia lagi... tapi saya akan cuba usahakan... dan apa sahaja keputusan... saya akan redha... tapi sebelum redha... saya harap dia akan dapat A...

Saya harap dia tak terpaksa menjaga hati saya... saya tak mahu menyusahkan dia... all this while... saya realise one things... rupanya kami ni selalu keep in touch whatsapp almost setiap hari... wohoo dahsyat betul... hahaha... takpe la... nanti lepas SPM dia pun akan bawa haluan sendiri... takkan nak dok layan wasap saya saja kan... haha tentu selepas ini prioriti dia juga akan berubah... tak pa la... saya doakan yang terbaik untuk dia...

seseorang tu... sentuh hati kita dengan cara dia sendiri... and anak ini sentuh hati saya dengan cara dia yang tersendiri... saya doakan dia berjaya... dunia dan akhirat... insyaAllah... and trust me... tak akan ada yang akan menggantikan dia atau yang serupa dengan dia... haha... tak akan ada... sampai bila2...

Notakaki: tajuk entry ini... adalah ayat terakhir daripada beliau hari ini... saya copy paste

Notakaki2: tadi masa otw balik dari kangar... saya ada terfikirkan nak buat sesuatu untuk Syawal... hehe insyaAllah saya akan cuba buat... doakan saya... 

Mahukah Dia

Saya teringin betul nak berjalan2 dengan dia... tapiiiiii...

tak tahulah dia sudi ke tidak berjalan2 dengan saya...

takut dia segan je... hmmmmmm...

Sandiwara

Andai Aku diberikan waktu
Akan Ku putarkan masa kembali
Biarpun Mustahil diriku
Akan Bersamamu

Disaat Aku hanyut menjauh
Terkapai Jatuh dilautan pilu
Ku Agungkan tentang diriku
Buat Kau kecewa

Biar Apa terjadi
Biarkanlah Ku tanggung sendiri
Kau Bicara tentang cinta
Sedang Aku hilang arah
Tinggal Hanya sandiwara

Biar Apa terjadi
Biarkanlah Ku tanggung sendiri
Kau Bicara tentang cinta
Sedang Aku hilang arah
Tinggal Hanya sandiwara

Notakaki: Lagu yang sedang bermain di fikiran... kalau dengar kat radio, mesti nak nyanyi sekali

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Hari Untuk Airmata

"Tp time tu mst kmu dh dewasa dan keghairahan nk naik flight dgn berjln2 dh xsma sewaktu kanak2."

yes... thats quote touch me so much... masa anak2 ni bersekolah la mereka ada waktu dengan kita... soon... bila depa dah besar... mereka dah tak ada rasa keseronokan berjalan2... semua nak kejar keperluan hidup...

How I wish i could do the same to anak2 SMKTB... bawa mereka mengenal dunia luar....mengenal dunia yang sebenar... melihat segala yang berbeza selain daripada Pauh... Ulu Pauh... dan Arau...


Notakaki: air mata ni... dia kalau dah start keluar... dia susah nak berhenti... 

Tuesday, October 17, 2017

Sekali Ini Sahaja

Okay... entry yang macam ni... saya akan letak sekali sahaja... sebab? saya tak nak drag to emotion... saya tak mahu terbawa2 dengan perasaan... kenapa saya naikkan entry ni?... hurmmm ada la sebabnya... yang biarlah saya rahsiakan...

kalau tanya soalan kenapa tak kahwin lagi??? soalan tu memang akan menyusuk ke hati orang2 macam saya...

kalau la dia boleh selam masuk dalam hati saya... dia pasti akan bersumpah sampai mati... tak akan tanya siapa2 pun soalan yang macam tu...

hatta orang gila pun nak kahwin... inikan pulak kami... yang normal dan waras ni... tapi tell me? dengan siapa saya nak kahwin? hahaha

ada pula yang akan cakap... jodoh ni kena usaha... otak kau tak usaha... tapi kami as perempuan... apa sangat usaha yang kami boleh buat... nak terhegeh2 dengan lelaki? nak offer diri? kahwin la dengan saya... semua majlis perkahwinan dan life awak sampai mati saya tanggung... hahaha... apa yang saya usaha sekarang? jadi perempuan yang baik... jadi anak yang baik... jadi orang yang sentiasa buat amalan baik... berdoa pada Allah... tu je la yg saya mampu buat... now tell me... usaha apa lagi yg saya boleh buat?

All this while... saya memang avoiding group2 whatsapp kawan2 sekolah... saya avoid attending majlis reunion... avoid asking other people ttg bila nak kahwin? bila nak beranak and avoid asking them hal2 personal... sebab saya tak nak semua tu balik kepada saya...

at my age... yes... i do what someone yang boleh share semua susah senang dengan saya... yang sentiasa ada dengan saya ups and downs... yang akan selalu shed my tears... yang selalu tahan bahu dia untuk saya bersandar... yang boleh terima saya seadanya saya sebab saya tau saya banyak kekurangan fizikal dan peribadi... yang boleh bergembira dengan saya... yang boleh share everything dengan saya...

tapi apa saya boleh buat bila orang yang saya cari tu belum saya jumpa... tell me... saya nak cari dia kat mana lagi? tell me... huhuhu

Kenapa??? orang2 macam kami ni... tak layak ke nak penuhkan dunia ni?? kenapa?? kami ni nampak sangat mcm desperate ke?? dia tak tahu macam mana orang2 macam saya ni simpan perasaan... especially bila tengok ahli keluarga sendiri tayang kebahagiaan depa depan mata kita... bila tgk orang sekeliling bahagia dengan pasangan masing2... they don't know macam mana orang2 macam saya ni usaha untuk tutup rasa sedih dan cuba overcome kekurangan tu dengan cari kebahagiaan kami dengan cara sendiri...

its easier said... alaaa... tengok la kelebihan diri yang lain... cuba cari kelebihan diri yang lain... memang mudah bercakap... cuba try duduk kat tapak kami... then you feel it by yourself...

saya cuma minta satu je... please... don't you ever ask me that question... bila nak kahwin?

its hurt me so much... sebab saya pun tak tahu bila... dan siapa... seriously if i know... pasti saya dah kahwin by now...

saya percaya... Allah adalah sebaik2 perancang... Dia dah plan yang terbaik untuk saya... I just go with the flow...

yes... I'm trying... cuba untuk jadi perempuan yang baik... yang sentiasa ingat Allah... yang sentiasa cuba memperbaiki amalan saya... I'm trying my best to improve skill2 yang saya ada... untuk tambah ilmu2 saya... I'm trying... to be better... untuk bakal suami saya... kalau saya ada jodoh... kalau tak pun... at least i have something better that others... I'm trying my best untuk gembirakan hati saya... dengan cara saya sendiri... attending classes... bersuka2 dengan students... sibukkan diri dengan kerja2 yang banyak...

saya cuba... cuba untuk lupakan yang saya tak ada suami... and please... don't you ever remind me that with your stupid question...

sape tak nak jalani hidup bahagia... sape tak nak bila bangun pagi ada org tunggu kita untuk solat subuh sama2... ada orang yang akan sama2 dengan kita utk sarapan... ada orang yg akan cium dahi kita bila kita nak pegi kerja... dan kita boleh cium tangan dia...

someone yang boleh pakai baju sama kaler... (which i dream that so much)... huhu... someone yg akan call kita on our way to work... asking awak kat mana? dah sampai ofis ke belum ? someone yang boleh said I Love You Sayang sampai berjuta2 kali dalam sehari...

sape tak nak someone yang boleh jadi companion kita untuk masak sama2... cuci pinggan sama2... kalau tak pun... ada disitu bila kita buat kerja...

sape tak nak ada someone yang boleh shopping sama2... beli groceries sama2... kau ingat syok ke jalan2 kat pasaraya sorang2 sambil tolak trolley sorang2... huhu... sape tak nak??? tell me... sape tak nak???

seriously saya tak mampu nak teruskan... saya pun manusia biasa... ada impian dan harapan macam yang orang lain nak... tapi apa daya saya... jalan takdir saya tak mengizinkan saya alami dan dapat semua tu... someone... beritahulah saya... apa lagi yang harus saya buat???? tell me...

whoever read this entry... please... I'm asking you 2 things... yang pertama... tolong la jangan tanya saya atau sesiapa yang senasib dengan saya soalan bodoh tu lagi... "bila nak kahwin?" thats stupid question hurt us the most...

yang kedua... please... jangan kasihan saya atau sesiapa yang senasib dengan saya... kami memang cuba untuk jadi kuat... so instead of kesiankan kami... bantulah kami untuk jadi kuat dan tabah... plus doakan kami bahagia...

okay... full stop... no more entry tentang jodoh... sampai la saya bertemu jodoh saya yang sebenarnya...

nota kaki: feeling very emotional... I'm crying writing this entry... semoga saya tak menangis lagi disebabkan perkara ni pada masa hadapan...

Its Repeated Again

Sepertinya... kisah 12 tahun yang lalu berulang lagi...

hurm... but this time dalam keadaan dan individu berbeza...

and definitely kesudahannya sama... haha

eh!!!! apa aku merepek nih???

ermm... abaikanlah...

nota kaki: 2017 banyak mengingatkan saya kembali kepada kisah2 lama2... entah kenapa tahun ni banyak sangat kisah2 lama yang dah lama terkubur... dikorek2... dicungkil2... dan diulang2 tayang... hurmmm... memori daun pisang betul... but ist okay... i don't mind... sebab kadang2 seronok juga ingat yang lama2 ni...

petang ni nak buat ape ye???

Monday, October 16, 2017

Impian

Petang ni bawa Pak Ahmad shopping seluar...

actually... each time bawa dia pegi beli baju... seluar... saya selalu simpan impian...

impian untuk......... hahaha x pe la... biarkan rahsia...

mungkin impian tu sekadar impian je... tak mungkin pun akan jadi kenyataan...

jadi lebih baik untuk tidak diberitahu...

Maple Leaf Again

Ingat... masih ingat sampai ke saat ni... but entah la... mata bengkak... menangis setiap kali dalam tandas... menangis bila semua orang dah tidur... rasa mcm lost dalam dunia realiti...

tapi saya bersyukur sebab ada sahabat2 yang baik... walaupun ada antara mereka yang tak tahu pun saya sedih dan kecewa... sentiasa ada dengan saya... sentiasa buat saya gembira...

Thank you to you... saya tahu ada la tu yang diceritakan oleh kawan baik awak tentang saya dan si ikan jerung tu... haha...

Nak melupakan tu mungkin payah... tapi saya tak obses dah dengan ikan jerung tu macam dulu dulu... kalau ikan jerung tu nak pergi jauh dari hidup saya pun... saya dah tak kisah...

Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu

Sunday, October 15, 2017

Maple leaf

Kisah lama daun maple tersingkap... hurmmm another story i told him...

tapi bukan isu itu yg nak cerita... tapi nak cerita tentang perasaan...

Allah uji kita dengan rasa yang kadang2 kita pun tak tahu nak tafsir...

semalam waktu atas bas... saya rasa saya cukup yakin dengan apa yang saya katakan... saya tak nak lagi dah fikir tentang hal2 soal hati dan perasaan...

saya nak kehidupan yang positif... saya nak fikir tentang macam mana nak tambah harta dan macam mana nak hidup gembira dengan orang disekeliling saya...

tiba2 harini... tercerita tentang daun maple... hahaha dan tiba2 dalam hati tertanya sendiri... saya ni masih menaruh harapan ke?

hurmmmm... okay... mungkin perasaan tu masih ada... cuma dulu... saya mungkin tak mampu nak hadapi kalau dia kahwin dengan orang lain...

tapi sekarang... kalau ada jodoh... adalah... dan kalau dia kahwin dengan orang lain sekalipun... saya tak ada rasa galau atau sedih atau rasa nak mati... atau rasa nak bawa diri pegi luar negara atau nak duduk diam2 kat pulau terpencil...

itulah bezanya sekarang dan dulu...

Kegilaan Apekah Ini?

You know what... lately ni... saya lebih suka update di sini compared to tempat lain... entah la... kenapa?

mungkin sebab saya rasa disini selamat... eh??? selamat ke?

selamat... sebab tak ramai yang tahu... i just got 50+ follower... ada antaranya dah stop blogging pun... haha...

Sekarang ni... sambil update entry ni... my playlist tengah on lagu I Can't Smile Without You... hehe

semalam sebelum sampai sekolah... saya ada share something dengan Syawal... something that's too personal...

Haih... anak ini tahu terlalu banyak hal2 personal saya... saya berharap apa yang dia tahu... its between us... sebenarnya entah la... I feel comfortable bila bercerita dengan dia... hahaha... yes....thats how we feel when we trust somebody... yes... saya akui dia antara yang saya percayai... kita hanya ceritakan masalah kita... rahsia kita... kepada dua golongan je... yang pertama kepada stranger... sebab dia tak kenal kita... dan dia tak akan judge kita... and yang kedua... orang yang kita kenali and kita sangat percayai... and Syawal is in the 2nd category...

Same goes apa yang saya tahu tentang dia juga... insyaAllah its between us... hurmmmm tapi apa la sangat yang saya tahu tentang dia?

Ada la a few... anak ini kuat berahsia... rasanya dia tahu tentang saya melebihi saya tahu tentang dia... haha... hurmm plus dia ada tukang karut yang dok cerita hal2 saya kat dia... hehe cerita2 dari Shahryzal... So lagiiii banyak la yang dia tahu...

Never mind... saya tak pernah pun nak ambil hati dia nak share dengan saya ke tak... sebab saya tahu... dia dah ada best friend maya yang baik... hehehe tak pe... as long as dia boleh share masalah dia... and hilangkan keraguan dia... melalui sesiapa pun... saya tak nak masalah2 yang dia hadapi akan mengganggu pelajaran dia...

kalau la Allah boleh tukarkan masalah dan kekusutan yang dia ada tu dengan saya... saya sanggup... biar dia tenang dan boleh belajar dengan baik... tak pe... bagi saja saya masalah2 tu semua... biar saya je tanggung... kalau la boleh macam tu... saya sanggup je... selamanya pun tak pe...

saya jarang masukkan doa kepada orang secara personal... selalunya doa saya secara general sahaja... selain daripada ahli keluarga saya selalu doakan untuk Arwah Irfan... Shakiran... once dulu... and now... dalam doa saya sudah terselit doa untuk Syawal...

saya ni banyak sangat buat dosa dan kalau dari pandangan saya... tak layak pun sebenarnya Allah nak makbulkan doa saya... tapi saya yakin Allah untuk maha mengampun lagi maha penyayang... dia akan sentiasa makbulkan doa2 hambaNya...

takpe Allah tak makbulkan doa saya untuk diri saya... tapi saya berharap sangat Allah akan makbul doa2 saya untuk keluarga saya dan Syawal... insyaAllah...

Late Post

Alhamdulillah... selamat tiba dirumah... dah refresh... but i couldn't sleep...

banyak yang bermain diminda... but i hope he could sleep well... dan mimpikan yang indah2...

i know its so hard... but i know too... you can handle it well...

cuma... saat ni... saya doakan dia diberikan ketengangan... semoga semua kekusutan dapat dirungkai dan diselesaikan dengan baik...

Saturday, October 14, 2017

Hashtag Penang Trip

It was an unforgettable experience... walaupun penat... but its a great experience...

how i wish saya boleh bawak Zairul Syawal Farhana dan Alia...

InsyaAllah... Suatu hari nanti... InsyaAllah... InsyaAllah...

Friday, October 13, 2017

Dilemma

Semalam perjumpaan pengawas... saya smash beberapa pengawas yang ada couple...

hurmmmm... budak2 sekarang dengan cinta memang tak boleh dipisahkan...

the problem is... depa ni bila bercinta... nak tunjuk2... nak kena jumpa2... nak kena bagi semua orang tahu...

tak boleh pun nak control...

saya ni bukan la islamic sangat... bukan la alim sangat... saya cuma pentingkan reputasi pengawas... itu sahaja... saya tak nak nama pengawas tercalar... cukup la telinga dan muka saya tebal selama ni apabila hal2 disiplin pengawas... 

saya bertahan... sebab saya passionate dengan pengawas... jiwa saya adalah pengawas... tapi bila ditambah satu lagi isu dan kekurangan yang akan membuka ruang untuk orang condemn pengawas... saya jadi pedih hati... kenapa la yang ada dalam pengawas tu sendiri tak ada passionate macam saya... cuba untuk pertahankan nama baik pengawas... huhu...

Saya masih ingat masa saya dengan Irfan... kami bermula tanpa ada sesiapa pun tahu... pertengahan jalan2 yang kami lalui juga hanya kami berdua dan parents Irfan sahaja tahu... saya tak beritahu Mak dan Bapak... sebab mereka memang tak boleh terima anak2 mereka bercinta sewaktu belajar...

kami tak pernah berjumpa berdua... apetah lagi nak keluar berdua... apa yang kami buat cumaaa... bertukar2 surat... dan bertukar2 doa... saya doakan dia... dan saya pasti dia juga doakan saya...

sampailah beberapa bulan terakhir... bila saya sudah mula menggunakan telefon... kami selalu bersms... nak gayut telefon time tu... masing2 sayang kredit...

bila dia pergi... baru la kawan2 tahu... betapa sedihnya saya... baru la terbuka cerita yang saya ada kawan lelaki...

cinta kami waktu tu... saling menguatkan... saling memberi semangat... sebab dia bantu saya dapat Addmath lebih dari biasa... sebab dia bantu saya juga saya lulus Fizik... kami saling memberi semangat...

waktu di Dungun... saya selalu merasa dia ada di sebelah saya... setiap kali peperiksaan dan setiap kali waktu study... 

sama juga selepas beberapa lama dia pergi... saya masih merasa dia berada disebelah saya... sentiasa dengan ayat2 sokongan untuk saya... sentiasa dengan senyuman...

sewajarnya... itulah cinta... bila kita merasa sakit... ia menyembuhkan... bila kita merasa sedih... ia menggembirakan... bila kita merasa susah... ia menyenangkan...

cinta itu saling menguatkan antara satu sama lain... dan cinta itu... sejauh mana pun... tetap akan ada disitu... di dalam hati...

tiba2... saya rindu Irfan...

Annoying

Kau pernah tak... ada kawan... yang sentiasa diaaa sahaja betul?

kau pernah tak... ada kawan... yang bila berbual... sentiasaaa dia sahaja yang mahu berkisah?

kau ada? kau hado? hahaha

saya ada... hahaha...

kadang2 rasa macam stress juga kawan dengan orang macam ni... yang bila bercakap... dia la the best... the best in everything... bila kita berbual... kita hanya menjadi pendengar... sebab tak ada ruang untuk kita mencelah... tak ada sikittt pun ruang... bila kau buka cerita tentang kau... hahahaha baru buka sikit je... nanti dia akan respons "haaaa yeee saya pun ada cerita macam tu... bla bla bla..."

hahahaha last2 kau diam je la...

and the best part is... dia tahu macam2 dan semua yang dia ada adalah yang terbaik...

but... i choose to be a good listener... kenapa? sebab this is not the first time ada kawan yang macam ni... I'm always and kebanyakan kawan2 I mmg mcm ni... so memang dah ditakdirkan kot... saya ni hanya layak menjadi pendengar yang baik...

kadang2 bagus juga... sebab bila kita bercerita... silap2 kita terover cerita dan habis semua aib kita terbuka... so mungkin inilah hikmahnya...

kadang2 saya selalu sedapkan hati... kesiannn dia... kat rumah mungkin dia kena jadi pendengar je macam saya... sebab tu bila jumpa saya... dia nak saya dengar cerita dia... hehehe... so apa la sangat kan nak dengar cerita orang tu... hehe

owh... esok trip to Pulau Pinang... hehehe... still remember kali pertama Bapak bawa saya dan adik berjalan kat Pulau Pinang... time tu baru je lepas SUKMA Pulau Pinang... tahun berapa ntah... punya la kami nak Bapak bawak kami pegi sana... kami asyik nyanyi lagu tema SUKMA Pulau Pinang tu bagi Bapak dengar... hahahaha...

tapi tu la... kalau pegi Pulau Pinang... tak dak tempat lain dah... dok kerja pi taman botani je... hahaha... tapi what is the best? memori dan kenangan... itu yang terbaik...

ada la juga niat nak bawak Zairul Syawal Alia dan Farhana ke sana... tapi itu semua hanyalah mimpi disiang hari... hahaha... sebabnya Mak mesti tak bagi...

okay... actually ada lagi 1 entry... tapi tak tau la.... bila yang boleh tulisnya... hehe

Tombiruo

oh... ingatkan my Zul Ariffin yg jadi both Amiruddin dan Ejim tapi rupanya My ZA jadi Ejim saja... huhu... and paling best bila tahu yg rupanya MNasir menjadi Tan Sri Berham... 


aduhaiii mesti pegi tengok... kalau tak de orang teman pun... saya akan pegi sorang2... demi Tombiruo...

Tolong Jangan Jaga Hati Saya

You know what is the best part about blogging...

The best part is... saya boleh tulis macam macam tanpa kerisauan... but of course ada limit la... haha tak boleh komplen pasal individu tertentu secara spesifik... hehe nanti kena saman... hahaha i learnt from mistake...

hurmmm satu lagi part yang best adalah saya boleh tulis title entry ni macam ala ala tajuk filem gituuu... hehe

sebut filem... ish saya teringin betul nak pegi tengok Zul Ariffin dalam Tombirou... huhu... sape nak teman ni??? huhu i need a companion... dulu ada kak Aini yang suka teman saya pegi tengok filem2 Aaron Aziz... habis semua cerita dia teman saya tengok... Hurmmmmmm nak ajak sape ek??? hahaha...

Owh... ape kaitan tajuk ni dengan Zul Ariffin kan? sebenarnya tak ada kaitan pun... cuma saya terfikirkan sesuatu... and sebab tu terbuat tajuk tu...

saya risau sangat... ada orang yang tanpa sengaja kena jaga hati saya... atas sebab2 tertentu... so saya mohon sangat... please... jangan jaga hati saya... kerana terpaksa...

actually its good... dan menyeronokkan ada orang ambil berat... sentiasa buat kita gembira... sentiasa buat kita bahagia... buat hari kita berbunga2... tapi saya risau betul... mereka cuma terpaksa buat mcm tu... huhu...

memang kita tak sepatutnya nak persoal dan pertikai soal ikhlas atau tak... tapi tu la... tak pe la... kalau terpaksa... berhenti la... berhenti berpura - pura dengan saya... berhenti la jaga hati saya... takpe... saya dah biasa dengan hati yang koyak.... pecah... saya dah biasa dilukai... dipinggir... dan semua di di di yang adaaa... haha...

please... saya cuma nak orang ikhlas dengan saya... walaupun sekadar namanya sahabat... biarlah bersahabat dengan ikhlas... tu je... jangan dekati saya untuk kepentingan diri sendiri... dan jangan dekati saya untuk berpura2...

okay... full stop...

Wednesday, October 11, 2017

Getting Old

Lately ni... Balik sekolah selalu nak tidur... sebab tu saya prefer stay di sekolah sampai petang... so bila balik... dah petang... jadi tak ada ruang untuk tidur...

selalunya rutin saya macam tu la... saya akan pastikan saya akan balik ke rumah selepas jam 4 petang... so masa2 selepas sesi persekolahan saya isi dengan kelas tambahan... perjumpaan pengawas... hehehe tapiiii kalau meeting??? haha saya tak berminat sangat...

so bila balik rumah selepas jam 4 petang... singgah2 kedai beli makanan untuk mak dan bapak... lepas tu... singgah2 kedai cuci mata... haha sampai la rumah pukul 6... so mmg tak akan tidur petang...

Macam harini... saya balik rumah awak... hurmmm ape lagi... automatic mata mengantuk... terus tidur sampai pukul 5.30 ptg... huhu...

bangun je... terus blur... macam confuse... 5.30 pagi ke 5.30 petang... huhu

sambil duduk kat birai katil... saya terfikir... agaknya... inilah tanda2 yang saya sudah tua...

mudah letih... cepat marah (which is saya mmg nak cuba kawal)... malas ambil kisah... and banyak lagi...

saya sangat notice perubahan saya sejak akhir2 ini... and its make me realise yang I'm getting older...

so... masih lagi nak compete dengan budak2 16 dan 17 tahun?

i should realise that... saya sudah semakin tua... jurang kami juga jauh... huhu...

saya sepatutnya dah nk kena buat cara orang tua... tak boleh lagi berperangai kebudak budakan... huhu...

tapiiiiiiiii kann... kadang2 saya terlupa yg saya dah 34 tahun... dok rasa mcm masih lagi 26 tahun... hahaha... tu yang payah tu... dasar tak sedar diri dah tua... haha 

Raining

Kita ni kan... especially saya la... selalunya nak sangat tengok benda2 yang tak sepatutnya...

walaupun sebenarnya saya dah tahu... bila saya stalk FB... IG... seseorang itu... ia akan berkesudahan dengan sakit hati...

tapi saya tetap juga nak buat...

walaupun tahu yang saya akan kecewa dan frust bila saya berbual dengan dia... terutamanya bila dia sentiasa menyebut tentang betapa sayangnya dia pada orang lain itu... tapi saya tetap nak berbual dengan dia...

thats the power of heart.. yang tak pernah langsung nak serik... tak pernah langsung nak berhenti disakiti...

Entah la... apa yang saya dapat dengan melakukan itu... saya juga tak pasti... but this time... saya tak nak ikut kata hati...

saya pilih untuk dengar nasihat sahabat baik saya... saya nak buang seseorang ini dari hidup saya... saya dah unfriend dia dari FB saya... saya unfollow dia dari IG saya... and saya dah deleted all the massages antara kami... saya dah buang semua gambar dia dari gallery phone saya...

yang tinggal sekarang cuma ingatan kepada dia... saya harap dengan menjauhkan diri sebegini saya akan mampu melupakan dia dengan cepat... doakan saya mampu melupakan dia...

kadang2 bila hati jatuh cinta... apa yg kita nak adalah bergembira dan enjoy the feeling... tapi kadang2 perasaan tu terguris juga... bila apa yg kita lihat tu tak indah.... huhu... saya sayang dia... tapi dia bukan untuk saya... huhu tak pe la.... kita hanya akan gembira bila orang kita sayang gembira... walaupun orang itu bahagia bukan dengan saya..


"Sesungguhnya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang..."

Tuesday, October 10, 2017

I Hope I'm Strong Enough

Unfriend Him on Facebook 

Unfollow Him on Instagram

Delete His number from my phonebook

Delete all the conversation in Whatsapp and Telegram

Delete all His picture that i saved from my gallery

semua dah buat... kecuali...

Erase my feeling to him from my heart... buat masa sekarang... i can't... huhu i just can't do that...

Kelantan

i wish... saya ni seorang yang mampu mengubah hidup seseorang...

i wish... saya mampu buat orang sekeliling saya bahagia...

sebab... saya tahu sakitnya tak bahagia...
saya tahu pedihnya... cinta yang tak berbalas...

saya faham rasanya... menunggu orang yang tak pasti sama ada dia untuk kita atau tidak...

dan saya boleh rasa... macam mana perasaan rindu pada seseorang yang jauh...

sebab tu dulu... once saya pernah ambil tindakan "bodoh" tu...

tapi rupanya... its not turn seperti yang saya mahukan...

Pihak perempuan yang saya hubungi... bertindak untuk tidak membalas mesej saya... malahan dia telah block saya...

petanda apakah itu? adakah dia sudah tidak mahu lagi berhubung dengan anak yang sedang saya bantu ini? atau atas sebab apa?

kesian anak ini... dia betul2 bersalah atas tindakan dia yang lalu... dia betul2 mahu mengubah keadaan...

saya faham situasi itu...

sebenarnya... hal ini dah lama berlalu... saya ingatkan anak ini sudah melupakan cintanya... walaupun sebenarnya saya tahu... bukan mudah mahu melupakan...

sebab sepanjang kami berbual selepas saya ambil tindakan "bodoh" itu... anak ini tidak pernah menyebut tentang cintanya lagi...

tapi semalam... cerita ini bangkit semula... nampak mcm kisah lama diulang2 tayang...

saya ada 2 perasaan... risau... dan lega...

saya risau kalau2 anak ini tak mampu kawal perasaan dia... hingga mengganggu pelajaran... nauzubillah...

saya lega... kalau dengan ini... dia termotivasi untuk belajar dan berjaya...

i used to provoke him... dulu... takkan nak biar siperempuan berjaya dengan kerja yg baik sedangkan dia dengan sekadar menjadi cikgu... hehe

i hope he still bersemangat dan termotivasi...

untuk saya... saya dah cuba cari kawan2 di kelantan yang mengajar disekolah si perempuan... tapi malangnya tak ada...

tapi i still ada niat dihati... nak pegi kelantan... nak cari sendiri empunya diri... nak jumpa nak face to face... nak sembang... mungkin kak aini boleh membantu saya...

tapi itulah... saya dah pernah buat silap sekali... saya takut kalau saya buat lagi (pergi cari di kelantan)... yg ini juga kesilapan... huhu

saya harap Syawal kuat... tabah... Saya harap dia akan bertemu dengan jodoh yang dia mahukan... saya harap Allah hentikan rasa2 yang menyakitkan hati dia... saya tak mahu dia tanggung apa yang saya tanggung... saya nak tengok dia bahagia... berjaya... dunia dan akhirat...

Tentang hal saya pula... hurmmmm saya sudah tekad... saya sudah unfriend dia di FB... saya sudah tidak follow dia di IG... even that... saya sudah delete nombor dia dari senarai contact saya... tak apa la... rasa dalam hati ni... nanti sampai masanya Allah akan ambil sendiri... sementara masih ada... saya layankan sahaja... cuma untuk lebih mendekati dia... saya tidak mahu... tak mahu memberi harapan palsu pada diri sendiri... semoga Allah bersama saya...

Monday, October 9, 2017

Hiatus

Assalamualaikum... it will be my last post before hiatus...

saya harap this time... saya mampu... mampu untuk nak tenangkan diri saya...

okay... i knew him since last year... but we are getting closer this year... and its getting closer...

banyak yang dikongsi bersama... suka... duka... tangis... tawa... semuanya...

Dari awal perkenalan lagi... i knew he is not meant for me... yes... i knew it... tapi entah kenapa tanpa sedar... i let him be in my heart... saya benarkan dia masuk... aaya beri ruang untuk dia dalam hati saya... i was wrong... huhu

saya sedar perasaan saya since bulan 4 yang lepas... and i keep thats feeling... sebab saya tahu saya bukan untuk dia...

but lately ni... its seems macam saya tak mampu lagi nak dah kawal rasa hati saya... saya takut its burst... sebab he never knew my feelings... dia tak pernah tahu dan tak patut tahu... so thats why i decided to lari sembunyikan diri dari social media... sebab kalau saya teruskan berhubung dengan dia which is social media is our medium... saya akan terluahkan apa yang ada dalam hati saya...

nauzubillah... saya tak nak semua tu berlaku... saya tak nak... so thats better saya hilangkan diri dari FB... Whatsapp... Instagram... Telegram... and all social media...

saya tahu... saya mmg tak boleh hidup tanpa semua tu... tapi demi Allah... saya juga tak sanggup perasaan aaya burst dan diketahui oleh dia... jadi saya akan cuba sedaya mungkin...

Ya Allah... saya tak layak untuk dia... dia lebih layak untuk perempuan baik... dan setaraf dengan dia...

Ya Allah... jauhkan dia dari hati saya... sebagaimana saya cuba jauhkan dia dari hidup saya...

he deserves a better woman... perempuan yang baik... perempuan solehah... perempuan yang lebih bersopan... yang setaraf dengan dia... 😢

Selfish

Harini... saya datang lewat ke perhimpunan... sampai sampai sahaja Tuan Pengetua tengah berucap... huhu tak sempat pun nak tengok kiri kanan...

Unfortunately... tak nampak Syawal pun... hurmmm... mmg dalam kereta lagi... saya dok senyum and practice senyum... saya risau betul kalau jumpa dia... then saya tak mampu senyum... padahal saya nak dia senyum dengan saya..

Sampai kat perhimpunan... tak nampak pun... huhu kecewa betul... Zairul pun tak nampak... huhu... takpe la... pujuk hati... nanti dekat kelas mesti akan jumpa...

and bila masuk kelas... yes... saya nampak Syawal yang ceria... like I always want him to be... saya la pulak... aduhaiii tak mampu langsung nak pandang dia... entah la... tak tahu kenapa... tak mampu nak pandang dan senyum... bukan sebab marah atau berkecil hati... but seriously I just can't... huhu mesti dia ingat saya masih marahkan dia... but i hope not...

sampai habis kelas... Syawal said... harini saya ceria cikgu...

yes... dalam hati cakap... yes... that's the way I want you to be...

and now... kenapa entry ni naik? sebab tiba2 terfikir... adakah dia betul2 ceria atau just to please me... and he had to be that way? kalau macam tu... saya memang manusia yang pentingkan diri sendiri...

i just want him to be him... tu je... huhuhu...

if you could read this... huhu jadilah diri awak sendiri seadanya... jangan pedulikan saya... just be your self... sebab if you are not being yourself... and awak just please saya... saya la manusia yang paling kejam dan paling pentingkan diri... huhu... but i hope that's not happen...

Sunday, October 8, 2017

Same or Not The Same Anymore

Permintaan saya mungkin keterlaluan... dan pentingkan diri saya sahaja...

tak mengapa... saya simpan sahaja apa yang saya inginkan...

keadaannya nampak macam sudah seperti biasa...

tapi hakikatnya esok saya juga tidak pasti... adakah akan benar seperti biasa... ataupun sebaliknya...

Allah... berikanlah jalan yang terbaik dalam hidup saya... untuk saya hadapi semua yang berlaku ini... berikanlah saya kekuatan... dan berikanlah saya ketabahan untuk hadapi semuanya... semoga semuanya dipermudahkan...

kalau keadaan berlaku sebaliknya... berikanlah saya petunjuk untuk menghadapinya dengan baik... dan lindungi la saya daripada mengulagi kesilapan yang saya... lindungilah saya dari terlalu mengikut perasaan... lindungi saya dari perasaan2 mazmumah...

Good Night Azni... sweet dreams...

Maaf

SYAWAL... minta maaf sebab bersangka2... berfikir jauh dari selalu...

kalau la awak tahu sebenarnya awak dan zairul ni mangkin saya dalam kelas... huhu...

both of you... especially you influence me a lot in class... 

kalau salah seorang tu lain mcm je... diam semacam je... saya pun jadi tak seronok dalam kelas... 

takpe la... saya silap... pentingkan diri... saya yg salah... saya sepatutnya faham yang setiap orang berhak utk diri dia... nk buat apa... nk pegi mana... saya betul betul minta maaf...

saya sayang semuanya... kalau boleh saya nk ampa semua sentiasa gembira ceria dan bahagia... tapi yes... saya faham... kita ada tuntutan personal  

minta maaf  juga sebab sekali lagi pentingkan  diri... saya buat mcm saya seorang je yg ada dalam hidup ampa... sampai ampa semua kena jaga hati saya... saya lupa yang sekeliling ampa masih ramai orang2 lain yang lebih penting dari saya...

saya minta maaf... kalau la saya boleh cakap mcm ni... huhu... tapi tadi... jari saya mendahului fikiran... emosi menguasai hati... 

mesti awak sedih dan terasa hati... saya minta maaf... saya tunggu awak reply... sebab nk reply balik dengan biasa... tapi tak reply pun...

takpe... esok saya jumpa di perhimpunan... kalau awak tak de kat perhimpunan... kita jumpa di kelas... insyaAllah saya cuba neutral kan semuanya esok... saya cuba...

tinggal sebulan je lagi... saya harap semuanya baik2 sahaja... lepas tu awak semua dah nk SPM...

then lps SPM... masing2 dah bawa haluan masing2... masing2 akan sibuk dengan komitmen masing2...

Happy Birthday...

Maaf... betul betul terlupa... aku hanya ingat bila tengok kakak ko post happy birthday untuk ko di Facebook...

Aku dah wish di Telegram... happy birthday kawan...

istilah kawan yang selalu kita guna... aku kawan ko... dan ko juga kawan aku... cukup sekadar itu...

aku doakan semoga Allah merahmati ko... menjadikan ko seorang yang ringan dan mudah beribadah... semoga semua kebaikan mendekati ko...dijauhi segala kejahatan... hasad dengki dan tipu daya syaitan...

thanks sebab jadi sebahagian dari kawan aku... Terima Kasih Banyak2...

False Hope...

😐

2 Jam Sekali

Malam semalam... 9.30 selepas teman mak tengok Teman Lelaki Upahan... terus naik tidur...

pukul 12 saya terjaga... bangun... dan tak mampu nak tidur lagi...

tapi entah saya pun tak pasti jam berapa saya terlelap semula... sebab last tengok jam... 12.30 pagi...

lepas tu... pukul 2... saya terbangun lagi... duduk bersila di katil... sambil menongkat dagu...tak tahu nak buat apa... saya tengok jam... last tengok jam... 2.45 pagi... tak sedar dah lepas tu tertido pun berapa...

pukul 4 terjaga lagi... hurmmm kali ni bangun pegi toilet... ambil wuduk... tapi duduk je kat katil... sambil terfikir something... time tu... hahaha air mata jatuh... sedih la macam ni... last tengok jam pukul 4.40 pagi... then tertido balik...

and now... pukul 6 dah bangun... terus dengar iqamat dari masjid sebelah... saya bangun terus solat subuh... dan sekarang masih bersila di katil... update blog... rasanya kat sini je la tempat yang tak ada sape2 tahu...

saya kadang2 benci dengan hati saya... kenapa ye dia tak serik2... kenapa dia tak pernah nak benci orang yang selalu melukakan dia... sampai tahap kadang2 saya penat...

dulu... bila Encik S tolak saya masuk ke dalam "gaung"... simply je dia maafkan encik S... siap galakkan saya utk still keep in touch dengan encik S lagi... bukan sekali dua kena tolak masuk "gaung"... banyak kali... tapi dia tak pernah serik...

sekarang... bukan sekali dua kecik hati... bukan sekali dua marah... tapi tetap nak suruh saya rendahkan diri minta maaf... saya ni siapa?

bagusnya kalau hati ni sekeras batu... tak mudah terima orang... tak mudah nak maafkan orang... tak mudah nak kasihankan orang... kan mudah... sekali kena sakiti... terus mampu nak jauhkan diri dari orang yang menyakiti...

tapi tu la... dah perangai hati saya bukan begitu... dia tak mudah serik... dah la tu... mudah pulak memaafkan... sesaat je dia marah... sesaat lagi... dia dah boleh terima orang tu seadanya balik... huhu entah la... x tahu nak fikir dan buat mcm mana lagi dah...

doa saya semoga Allah tunjukkan jalan yang terbaik... untuk menghadapi hari2 terakhir ini dengan bahagia... tu je...

Saturday, October 7, 2017

Overthingking

Shah kata saya  overthingking... hal yg berlaku tak ada kaitan pun dgn saya...

yes... I am overthingking... not just that... I'm over in everything...

sibuk sangat dengan hidup orang... semua nk ambil tahu... semua nk sibuk... semua nak control... semua nak orang ikut saya je...

yes... takpe la... lepas ni... saya nk duduk diam2... saya just nk buat apa yang sepatutnya saja...

They don't need me anymore... kehadiran saya cuma menambahkan beban... menambahkan kesusahan... menyusahkan.... menyulitkan... merimaskan dan melemaskan je...

tak pe Azni... practice awal2... soon nanti mereka akan pergi juga dari hidup awak...

Friday, October 6, 2017

12.58 pagi

Masih belum boleh terlelap... memikirkan sesuatu yang entah la... saya sendiri pun tak pasti patut ke tak patut saya fikirkan...

fikiran terbawa ke peristiwa hari ahad yang lalu... hari yang sepatutnya menjadi hari yang indah... but... its seem to menjadi sebaliknya...

saya rasa Syawal terasa dengan saya... haha... entah kenapa la saya boleh bring up topik bodoh tu... huhu... actually its happened spontaneously...

mungkin sebab ketidakpuasan hati saya tentang peristiwa itu... saya bangkitkan semula topik tersebut masa menunggu order sampai di Nando's...

saya nampak perubahan wajah Syawal... saya nampak dia seperti hopeless... maybe dia mengharapkan saya menjadi orang yang percaya bahawa dia tak ada kaitan dan tak terlibat dengan hal2 itu semua...

Yes... i do trust him... saya sangat percaya pada dia... tapi tu la... entah kenapa la saya boleh bangkitkan isu tu... huhu bodoh betul saya ni...

mungkin sebab apa yang saya perhatikan... yang buatkan saya terfikir otherwise... Syawal pun nampak macam ada perasaan yang serupa... haha...

but i was thinking one things... hahaha... kalau sekalipun mereka suka sama suka... hahaha siapa la saya nak ambil tahu atau nak sibuk dengan hal itu semua... biarkan je la dia...

saya ni siapa je... orang luar... tak ada kepentingan pun pada dia... dan sepatutnya saya tak perlu nak sibuk2 ambil tahu...

tapi sebenarnya saya terkesan dengan ayat Syawal dalam whatsapp... "kenapa tiba2 sebut isu tu... cikgu kan selalu support saya"

yes... its make me realise yang saya dah sekali lagi langgar batasan... aduhaiii Azni... teruk betul la awak ni...

and then... dalam kereta sekali lagi saya syak dia jumpa blog saya... beria2 dia menafikan... sebenarnya saya risau juga kalau2 dia tahu tentang blog saya...

macam2 saya tulis kat sini... mcm yang saya cakap sebelum ni... saya ni mungkin nampak macam cikgu yang sangat teruk di mata dia... selepas baca blog saya ni... saya berharap dia tak jumpa langsung... sebab i feels very insecure...

kalau payah2 sangat... kalau rasa sangat2 insecure nanti... mungkin saya terpaksa la terminate blog ni...

After Ahad... kami ke kem... 3 hari... apa yg saya perhatikan... Syawal sangat distracted... tapi entah la... hati saya kata mungkin penat... sebab jadual study di kem tu padat sangat... paling saya tak puas hati... ada ke patut pukul 5 sampai 7 belajar kimia... huhu kalau boleh memang saya nak mereka rehat... tapiiii itu je slot yang saya ada... huhu... jadi apa boleh saya buat... geram pun ada... sedangkan Addmath boleh belajar sampai 2 slot... haishhh geram betul...

balik sekolah... malamnya saya just tanya Syawal dia okay ke tak... haha apa punya soalan... mesti la dia penat kan... actually malam tu saya off read receipt... saya dah baca tapi sengaja saya tak reply... biar la dia rehat... dengan harapan esoknya dia okay...

but its seems mcm dia still tak okay... saya tak nampak pun dia kat perhimpunan... Syawal ni kalau tak muncul kat perhimpunan tu maknanya ada la tu something wrong...

masa kelas pun langsung tak senyum... hurmmmm hati saya kata penat tak habis lagi kot... habis je kelas dengan dia... terus dapat email dari Shahryzal...

ayat akhir beliau... "Syawal cakap dia rasa dia tak penting pada saya... dia ada problem tapi tak cerita"

hurmmmmmm... entah la... saya mungkin tak pernah mention pada dia betapa dia penting dalam hidup saya... atas banyak sebab saya tak mention... banyak hati yang perlu saya jaga... banyak jiwa yang perlu saya santuni... banyak perkara yang saya harus pertimbangkan... saya tak pernah beritahu dia yang dia antara orang yang terpenting dalam hidup saya selain mak ayah dan adik beradik saya... risau hal itu ditafsirkan sebaliknya... risau hal itu disalah erti...

tapi yes... anak ini sangat mempengaruhi hidup saya.... macam sekarang... saya tak mampu pun nak tidur... bila saya tahu dia ada masalah... otak saya tak mampu nak berenti berfikir selagi saya tak tahu keadaan dia okay... its not the first time... tapi perlu ke saya beritahu dia? no... dia tak perlu tahu...

doa saya juga tak pernah berhenti untuk dia... saya selalu doakan masalah2 ni semua menjauhi dia... tapi tetap Allah nak uji juga anak ini dengan masalah... Aduhaiiii...

sepatutnya lagi sebulan lebih dia nak exam ni... fikiran dia seharusnya tenang... aduhaii saya pun bodoh... sebab bangkitkan kisah2 lama... saya harap dia tidak berkecil hati dengan saya... dan kalaupun dia berkecil hati dengan saya... saya harap dia akan maafkan saya... huhu...

saya ni bukan siapa2 pun dalam hidup dia... mungkin hari ini... saat ini... sahaja saya minta untuk berada dalam hidup dia... selepas ni... bila dia dah habis SPM... saya akan tunaikan janji saya... saya tak akan ganggu hidup dia lagi... saya akan pergi jauh dari hidup dia... walaupun rasanya itulah perkara paling berat yang saya kena buat...

Thursday, October 5, 2017

Susahnya

Susahnya nak yakinkan hati untuk terima hakikat...

yang dia bukan untuk saya...

kadang2 nak gamble je... redah je... hadap je perasaan ni sampai perasaan ni hilang sendiri...

tapi tu la... saya takut betul... takut nanti saya dah tak boleh kawal perasaan saya... macam yang pernah saya buat pada encik S dulu...

saya takut... bila saya tak mampu bertahan... saya akan luahkan perasaan saya pada dia...

haha... time tu... memang end of my life la... haha... mana nak letak muka? macam mana nak hadap hari2? aduhaiii susah betul...

Moga dikurniakan kekuatan untuk menghadapi semua ini... insyaAllah...

Entry Gedik...

Ada waktu... Dia kacak sangat... kemas... bergaya...

time tu... saya melt...

Ada waktu... Dia serabut sangat... kusut... masai... selekeh...

time tu... saya melt...

Ada waktu... Dia happy sangat... ceria... gembira... banyak cakap...

time tu... saya melt...

Ada waktu... Dia diam... muka ketat... tak ceria... sedih...

and this time... saya tak mampu nak melt...

so please... awak... tolong senyum... tolong jadi ceria... forget all the problems... jadilah seseorang yang membahagiakan orang lain... antaranya saya... 😙😙😙

Wednesday, October 4, 2017

Terima Hakikat

Allahuakbar... day 2 as Kem Komandan for Kem Khas Saya Pasti A...

Penat dia... Allah sahaja yang tahu...

Azniwati yang dulu... mana kenal erti  penat dan letih... kalau dulu seminggu camping pun tak ada masalah...

hari2 turun latihan kawad kaki sampai ke maghrib pun tak ada masalah... balik malam still boleh pegi tuisyen lagi... esok turun kawad kaki lagi... pegi kelas lagi... tuisyen Kak Mas lagi... non stop... even sabtu dan ahad pun kawad kaki...

sebut kawad kaki... i have a dream... impian yang saya rasa tak mungkin akan jadi kenyataan... hahaha...

saya nak anak2 murid pengakap saya buat kawad tongkat masa majlis kahwin saya... plus saya nak mereka pakai uniform pengakap yang full untuk serve tetamu yang datang ke majlis kahwin saya... hehe

tapi apakan saya... by now... saya belum berkahwin... dan mereka semua sudah melupakan dunia kepengakapan mereka...

ada antara mereka yang sudah berjaya dalam kerjaya... ada yang sudah mula kerja... ada pula yang masih belajar...

semuanya sibuk dengan kehidupan masing2...

semuanya sudah ada insan2 lain yang lebih penting...

Yes... saya harus terima hakikat bahawa saya sudah tidak ada dalam "timeline" hidup mereka...

saya cuma masa lalu mereka... sedangkan saya masih meletakkan mereka dalam "timeline" saya...

mereka masih sebahagian daripada saya... saya tak pernah jadikan mereka sejarah... tapi apakan daya... saya cuma masa lalu mereka...

begitulah juga disini... lambat laun... saya akan menjadi masa lalu untuk mereka... saya tak mungkin akan selamanya menjadi orang yang penting dalam kehidupan mereka...

suatu hari nanti... bila mereka keluar dari sekolah ini... sambung belajar diluar... mereka akan bertemu orang yang lebih hebat inspirasi nya berbanding cikgu cabuk macam saya...

masa2 itu mereka akan merasakan nasihat dan pandangan saya ini sudah kolot dan ketinggalan zaman...

tak mengapalah... itulah hakikat yang saya kena terima... dan itulah juga yang saya harus bersedia... saya harus bersedia untuk menjadi masa lalu mereka...

yang hanya mampu melihat kejayaan mereka dari kejauhan... melihat kebahagian mereka dari kejauhan... melihat mereka menjadi orang hebat dalam kerjaya... punyai isteri atau suami yang sama2 hebat...

ada anak2... gaji... rumah... yang hebat... boleh melancong keluar negara...

yes... i just boleh melihat mereka dari kejauhan... sambil tersenyum...

tapi tak mengapa... sebab mereka berhak untuk menentukan siapa yang kekal dalam hidup mereka... dan siapa yang harus mereka keluarkan dari hidup mereka... saya cikgu cabuk ini pasti akan di keluarkan dari ruang hidup mereka untuk digantikan dengan orang lain yang lebih hebat... lebih penting... tak mengapa... saya redha... asalkan anak2 murid saya berjaya... saya redha...

Tak mengapa walaupun SMS tak berbalas apetah lagi call tak berangkat... tak mengapa walaupun whatsapp dan telegram dibiarkan bertanda biru... tak mengapa walaupun di mesengger juga sudah ditinggalkan tanda yang mesej itu sudah di baca tanpa dibalas... tak mengapa... saya tak kisah asalkan mereka berjaya...

saya?! insyaAllah sesekali saya tak akan lupakan mereka... sesaat pun... mereka akan sentiasa dalam ingatan... walaupun ramai anak2 murid saya... walaupun tahun silih berganti... saya tetap akan ingat anak2 murid yang mampu menyentuh hati saya... walaupun setiap tahun pasti akan ada anak2 murid baru...

Whoever that touch my heart will always be in my heart forever... tak ramai pun Nazrul Farid... Bitah... Diba... Farahin... Roy... Najihah... Alia... Farhana... Zairul... Syawal... ermmmmm...

Tuesday, October 3, 2017

Bertemu Orang Hebat

Harini duty as Kem Komandan for Kem Khas Saya Pasti A... day 1...

I met someone yang hebat... lama dah kenal dia... and i knew dia hebat... cuma belum pernah bersesi dengan beliau...

Malam ni berpeluang melihat beliau memberi teknik menjawab...

seriously saya kagum sangat dengan beliau... umur beliau lebih berusia dari saya... tapi teknologi beliau... mendahului saya... lebih canggih... lebih hebat...

saya berazam....untuk menuntut ilmu dengan beliau... untuk jadi guru cemerlang seperti beliau... mungkin saya tak mampu dan tak tercapai dek akal saya... tapi saya mahu belajar teknologi dan ilmu yang beliau ada...

Empunya diri bernama Puan Mazirah... Guru cemerlang matematik dari SMK Mata Ayer... seriously untuk kelihatan pakar dan hebat menguasai kimia seperti beliau menguasai ilmu matematik beliau terlalu jauh lagi untuk saya capai... lebih banyak masa yang diperlukan untuk saya berada di tempat beliau berada... 


Readera... doakan saya ye... semoga saya mampu beroleh dan mendapat ilmu yang boleh saya manfaatkan kepada anak2 murid saya... itu sahaja harapan saya... 

Saturday, September 30, 2017

Nostalgia...

"saya suka awak... saya suka lesung pipit awak yang sebelah tu... "

"boleh tak saya nak jadi kawan lelaki awak yang paling istimewa..."

tutur kata si teruna yang kacak... bijak... dan orang ada2... pada si gadis yang hodoh... bodoh... dan gemuk...

"simpan saja perasaan awak tu... melainkan. awak ada niat nak kahwin dengan saya..."

moga2 dengan kata2 itu... dia akan stop mempermainkan hati si gadis...

rupa2nya tidak... si teruna bawa ibu dan abi dia datang... kenalkan mereka sebagai mertua kepada si gadis... dan kenalkan si gadis sebagai bakal menantu mereka...

anak tunggal kesayangan... mereka terima seadanya... si gadis??? wajar kah mahu menolak... hatinya tersentuh dengan ikhlasnya si teruna... walaupun separuh hatinya masih belum percaya dengan apa yg berlaku...

si teruna berjanji dihadapan ibu dan abi nya... selepas selesai bergraduat... dia akan terus menikahi si gadis...

Surat2 mengisi ruang perhubungan... banyak yang dikongsi bersama... si gadis ke universiti... di sabah... si teruna ditahun akhir persediaan ke luar negara...

Selepas 3 tahun menjadi yang istimewa...

khabar duka menyapa telinga...

si teruna tinggalkan dunia... tinggalkan semuanya... termasuklah janji untuk menjadikan si gadis sebagai isteri...

surat terakhir... si teruna ungkapkan... "kalau kita tak ada jodoh... saya tunggu awak di syurga"

12 tahun berlalu... si gadis sudah lupa rasa itu... tangisan air mata pun sudah kering... tapi untuk melupakan si teruna dan janjinya... itu mustahil...

takkan dilupakan... walaupun kenang2an surat2 yang dikirim ditinggalkan di bumi sabah... janji itu tetap dalam ingatan...

siapa lagi yang sanggup berjanji dengan si gadis untuk jadikannya isteri... mungkin sebenarnya selepas ini tiada lagi... tiada lagi orang yang memandangnya sebagaimana si teruna memandangnya...

~Al Fatihah... Irfan... awak tetap dalam ingatan saya...~

nota kaki: malam ni... ada seseorang mengetuk nostalgia lama... saya ingatkan saya kuat... tapi rupanya saya menangis juga...

Senyuman Paling Manis

Azniwati... yes thats me... satu perangai Azniwati adalah... dia macam chameleon... mudah berubah mengikut persekitaran...

Dulu... selalu cakap kat Meon mcm tu... Meon mcm chameleon... dengan orang ni... dia mcm ni... dengan org lain pula... dia mcm lain pula...

and now... i realised yang rupanya sifat tu ada juga pada saya... saya mudah betul dipengaruhi oleh persekitaran...

bila saya lihat orang sedih... saya mesti akan menangis....patut la bila tengok cerita sedih... saya akan menangis... bila saya tgk org happy... saya akan happy...

sebab tu agaknya minggu lepas not so good... sebab Zairul tak happy... diam... so saya pun terbawa2 rasa yang sama...

Harini... saya view story Syawal di IG... gambar dia dengan anak saudara dia tu... sweet sangat... mula ingat nak screenshot dan letak kat sini... tapii... rasanya tak sesuai kot... sebab saya tak de hak nak publish gambar orang... publish gambar sendiri tak pe la kan... hehe...

tapi untuk saya... Gambar tu antara gambar yang saya suka... sebab senyuman Syawal... yang paling manis...

saya doakan semoga senyuman itu sentiasa ada di bibir nya  walau dalam apa juga keadaan... susah... senang... gembira... sedih... kalah... menang... gagal... berjaya... semoga senyuman itu kekal dibibir dia...

Thursday, September 28, 2017

Sekali Cinta... Aku Tetap Cinta...

Apekah nama untuk rasa ini???

Cinta???

atau apa?

yang pasti ia bukan milik saya... ia pasti akan hanyut di bawa oleh arus masa... ia pasti akan terbang oleh angin jarak...

jadi bila ia pergi... saya harus apa? saya harus bagaimana?

so please...

Jangan buat baik dengan saya... kalau awak ada niat untuk pergi dari hidup saya...

Jangan sayang saya... kalau awak ada niat untuk mencintai orang lain

Jangan sesekali ambil berat tentang saya... kalau awak niat untuk memilih orang lain...

jangan... jangan buat baik dengan saya langsung... please... saya risau saya tak mampu hadapi semuanya... kerana sekali saya jatuh cinta... saya sukar melupakan...

Ape Kena Dengan Saya Ni?

Assalamualaikum... harini... tertanya - tanya pada diri sendiri ape kena dengan saya ni? sepatutnya semalam, saya relax sahaja... tapi entah la... urat saraf muka saya ni... tak mampu nak senyum... takkan la sebab stress selasa lepas... sampai semalam pun saya tak mampu nak senyum?

sudah la tak mampu nak senyum... habis semua orang menjadi  mangsa kemarahan saya... aduhaiii its not really me... kasihan... 2 KPG... tak pasal - pasal kena marah dengan saya semalam... 

saya cuba untuk senyum... tapi saya tak mampu nak senyum... saya cuba untuk figure out apa sebenarnya puncanya... pun saya tak tahu dan tak jumpa punca...

mak pun cakap... kenapa muka kok ni harini asyik masam je? aduhh sampai mak pun perasan...

hari ini... saya cuba lagi untuk senyum... pun saya tak mampu... but today better sikit la dari semalam... boleh dah senyum... kelas dengan 2 Nafis pun berjalan dengan baik... saya berharap its getting better...

tadi terima perkhabaran sedih... hahaha sedih la sangat... but i already expected dah pun... haha

sepatutnya Shakiran akan datang perlis this weekend untuk attend program Sirih Pulang Ke Gagang anjuran MRSM Beseri... 

saja tadi saya hantar telegram pada beliau dan beliau respond tak dapat datang...

saya dah expected dah daripada awal... tapi saya sedikit frust... sebab tak dapat temukan dia dengan anak - anak murid saya... saya berharap sangat nak temukan mereka... so that anak - anak murid saya especially Syawal dan Zairul akan dapat knowledge dan pengetahuan tentang hal2 diluar sana... 

seriously... mereka ni ada banyak benda yang perlu didedahkan... but unfortunately... saya tak ada banyak masa dengan mereka... kadang2 mahu juga bawa mereka berjalan2 jauh macam yang saya pernah buat dengan Bitah dan Diba... tapi apekan daya... saya tak mampu nak buat semua tu sekarang... banyak kekangan... kekangan dengan Mak la yang paling utama... 

How i wish walaupun mereka dah habis SPM... kami still keep in touch... so that saya boleh tunaikan apa yang saya hajatkan...

tapiiii tu la... harapan tu macam tipis je... hahaha ye la... bila masing - masing dah lepas SPM... masing - masing akan ada komitmen sendiri... masing - masing akan ada tanggungjawab yang banyak... masa mereka dengan saya pasti akan semakin sempit sebab mereka sudah ada komitmen lain... assignment... kerja lapangan... dan semuanya... hurmmmmmmm sama macam mereka - mereka yang sebelum ni...

saya tahu mereka tak akan lupakan saya... cuma mereka sudah tidak ada masa untuk saya... 

bukan senang nak cari orang yang rapat dengan kita... especially bila kita ni dah tua bangka nak rapat dengan remaja - remaja yang usia belasan tahun... selepas dengan Bitah dan Adiba pun... saya belum jumpa lagi anak murid yang boleh dijadikan kawan... sampai la kepada bertemu Syawal dan Zairul... walaupun bukan diistilahkan kawan... tapi mereka dah macam keluarga saya... mereka tahu banyak tentang saya melebihi orang lain...

okay... dah melencong... hahaha... saya berharap hari - hari saya yang mendatang indah...

sabtu plan nak pegi main bowling dengan Rini, Aimi, Siti, Syawal, Zairul, Faez dan Syamirul...

ahad sepatutnya plan nak keluar dengan Alia, Farhana, Zairul dan Syawal... tapi kebetulan 3 daripada mereka berempat ada program dengan YTSP... sebenarnya saya berhajat nak realisasikan juga harapan nak bawak mereka keluar Ahad ni sebab program YTSP tu sampai jam 12.30 sahaja... tapi bila difikirkan semula... kesian pulak mereka yang bertiga itu... dah penat berprogram... nak keluar lagi... huhu... and plus saya rasa Syawal sekarang perlu sentiasa berada dirumah... dia ada tanggungjawab yang besar pada keluarga...

Whatsapp semalam... buat saya ada 2 rasa... rasa kasihan dan rasa menyusahkan... saya rasa kasihan pada dia... ye la... dalam keadaan sebulan lagi nak SPM... pelbagai dugaan yang menimpa beliau... dan dalam masa yang sama... saya rasa seperti saya sedang menyusahkan beliau... yes saya patut kurangkan bebanan beliau... tak pe saya akan cuba kurangkan untuk tidak membebankan dia dengan masalah saya... kurangkan ajak dia keluar... bukan sebab tak suka... tapi saya tak nak dia rasa tersepit... sebab nak pilih untuk senangkan hati saya atau nak senangkan hati keluarga... tak pe biar dia jadi anak yang baik...

tapi bila fikir dari satu segi... inilah the best training untuk dia menjadi matang... pandangan saya... dia macam saya masa saya zaman sekolah... kami tak ada komitmen... yang kami kena buat cuma fikir diri sendiri dan belajar... hal - hal lain tu sampingan sahaja... then now dia kena menjadi orang kuat dalam keluarga... yes... cabaran hebat... 

saya menjadi orang kuat dalam keluarga waktu umur saya 30 tahun... saya dah besar... saya dan ada gaji dan kerja sendiri...

bukan mudah sebenarnya nak korbankan kepentingan diri sendiri untuk penuhi kepentingan orang lain... tapi saya yakin satu perkara... Allah beri ujian untuk orang yang layak dan mampu hadapinya... dan now is the right time for him untuk hadapi semua tu... sebab tu Allah berikan dia bebanan itu sekarang... dan saya yakin dia kuat untuk hadapi semua tu... doa saya semoga Allah sentiasa berikan dia kekuatan...

saya juga doakan semoga Zairul dipermudahkan urusan... entah kenapa la dengan anak itu... dua tiga hari ini... muka serius je... saya ni sebenarnya mudah sangat berubah mood bila tengok orang around saya... kalau mereka gembira... tersenyum... saya rasa kalau masalah saya segunung pun... saya mesti akan dapat atasi... saya mesti akan sentiasa tersenyum...

semalam juga dia Whatsapp saya... dia tanya saya... cikgu nak saya jadi orang yang macam mana? saya sebenarnya kalau ikut hati... mahu saja cakap... saya nak dia jadi mcm dulu... yang sentiasa gembira... ceria... cakap banyak... sebab bila dia mcm tu... saya pun macam tu... 

tapi saya tak cakap pada dia... saya just cakap "jadilah diri sendiri"

saya tak mahu pentingkan diri... dia ada sebab buat macam tu... jadi siapa saya untuk paksa dia jadi yang sebaliknya...

its okay... x pe saya akan hadap dan sesuaikan diri dengan keadaan dia selepas ini... insyaAllah...

saya tahu bebanan dan tanggungjawab dia... Zairul anak sulung... dan lelaki seorang... dia perlu jadi tulang belakang keluarga... saya faham apa yang dia lalui... mungkin dirumah... dia harus ikut dan penuhi kehendak keluarga... dan dia mahu menjadi diri sendiri diluar... sebab tu saya cakap better dia menjadi diri sendiri... diri sendiri yang boleh luahkan dan keluarkan semua yang tersimpan dalam hati...

kita ni... bila simpan banyak dalam hati... nanti lama2 akan burst... pecah... meletup... dan bila pecah dan meletup susah nak fix balik... 

apapun yang mereka hadapi... saya doakan semoga Allah berikan mereka kekuatan... betul cakap Alia... saya sekarang lebih close dengan Syawal dan Zairul... berbanding mereka berdua... huhuhu apekan daya... saya rasa saya tak pilih untuk close dengan sesiapa... tapi benda ni jadi semula jadi...

insyaAllah... saya cuba untuk jaga hati semua... hati saya siapa nak jaga? hehehehe insyaAllah bila saya jaga hati semua orang... secara automatik hati saya akan terjaga sendiri... bila mereka disekeliling saya bahagia... gembira... hati saya tentu akan merasakan hal yang sama... insyaAllah...

sebulan sahaja lagi sebelum Shahryzal Ikhwan nak meninggalkan Malaysia... sebenarnya niat di hati nak sangat jumpa... tapiiiiii... saya rasa lebih baik tak perlu... sebab saya nak cuba elak dari berlaku hal - hal yang tak sepatutnya... 

Shah... saya doakan semoga awak dipermudahkan urusan... diberkati Allah selalu... bahagia selalu... insyaAllah... saya tak pernah pun berhenti doakan awak...

nota kaki: lately ni kan... selalu tulis post yang panjang - panjang... hahaha entah la kenapa... but saya cuba nak luahkan semua kat sini... so that saya tak akan bebankan orang lain dengan hal saya...

nota kaki2: entry ini ditulis dari laptop... actually dah lama tak mengarang through laptop... selalu taip dari telefon sahaja...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, September 27, 2017

Read Receipt

Sebelum ni... saya privatekan last seen saya... hahaha tenang jiwa... sebab saya tak perlu lagi nak tengok last seen orang lain...

semalam... saya off read receipt... sekali lagi saya tenang... saya nak baca tapi tak nak reply ke... saya pun tak perlu lagi nak tertanya2 orang ni kenapa dah baca tapi tak reply...

seriously saya tenang... sangat tenang... InsyaAllah buat masa sekarang... saya akan biarkan ia begitu...

Tuesday, September 26, 2017

Sujud Syukur

26 September...

Hari yg sangat hectic... how i wish you were here... so that i will share everything with you... but unfortunately... you tak ada... not just you... but no one... no one was around me when i need them the most... no one... puas semalam menangis... puas semalam down... i just need to read the words GOOD LUCK... or just apa2 sahaja ayat semangat...

kadang2 hati jahat selalu kata... "dimana mereka bila aku perlukan mereka... bila aku nak mereka ada..."

tapi hati baik selalu sanggah... "mereka mungkin ada kesulitan mereka sendiri... kita tak boleh berharap apa yg kita beri akan kita dpt balik..."

Harini bermula dengan berebut bilik air dengan anak2 saudara... huhu...

lepas selesai bersiap... saya tunggu mak dan bapak bersiap... nak hantar mereka ke hospital untuk temu janji doktor tentang mata bapak... masa bapak tgh sarapan... dia minta saya carikan kad klinik utk appointment mata dia...

bila saya cari dan baca... waduh... its not today... bukan harini... tapi temu janji tu dah lepas... 18 yg lalu... dalam hati dah rasa bersalah...

tapi bapak tetap nak pergi juga... so saya hantar mereka ke hospital... sampai di hospital jam 7.15 pagi... sekali lagi rasa bersalah sebab terlalu awal... tapi akan daya saya masih ada perkara yang harus saya bersedia...

saya tinggalkan mak dan bapak di hospital... saya terus ke sekolah...

sampai di sekolah jam 7.40 pagi... masih awal... terus bagi kunci pada Faris minta dia ambil barang2 saya dan hantar ke makmal... saya naik utk thumbprint...

lepas thumbprint... saya terus ke bilik guru... niat dihati nak print ada satu lagi bahan...

tengah2 nak print... pup!!! blackout... mula2 ingat blackout seperti selalu rupanya satu pauh blackout...

Ya Allah... dugaan apakah ini? aduhaiii... tak jadi print... terus naik ke makmal...

sampai dimakmal... Azrinie dan Aimi dah siap2 nak turun sorting soalan... sekali lagi... tak ada sesiapa bersama2 saya sewaktu sesi pdp ni... sudah la blackout... maksudnya semua bahan yang saya dah ready semalam tak boleh digunakan... All the LCD dan Laptop yg saya prepared semalam... jadi tukun saja... hati nak menangis... sebab waktu tu... saya rasa saya sorang2... tak de sapa2 dengan saya... seriously mmg dalam hati menangis dah...

9 pagi... 4 IS masuk... pegawai BPK dan pegawai JPN yang nak dtg tu dah saya maklumkan yang kat sini blackout dan saya hanya mampu buat pdp biasa... sebelum pegawai BPK dan pegawai JPN dtg... saya sempat bg overview tentang apa yg saya nak buat dgn mereka...

dan 5 minit sebelum sesi PDPC bermula... elektrik pun ada... Alhamdulillah... sujud syukur saya time tu... Allah sahaja yang tahu apa yg saya rasa... sebab dari semalam saya asyik baca Allahummayasir Walatu'assir tu...

Sesi PDPC berjalan seperti yang dirancang... cuma its take a long time... tapi takpe la... sebab semuanya berjalan lancar... cuma masa tengah syok2 mengajar... tiba2 blackout sekali lagi... tapi Alhamdulillah saya manage to handle it well...

selesai pegawai BPK dan JPN observed saya... saya bawa mereka utk makan di kantin... dalam otak terfikir mak... selalunya kalau saya bawa bapak pi hospital... pukul 11.30 dah siap... tapi time tu dah jam 12... saya kalau boleh x nak bapak dan mak balik naik teksi... biar saya pegi ambil bawak mereka balik...

selesai send off 2 pegawai tu... saya terus call mak... mak kata belum siap... saya asyik ulang2 pesan... nti dah siap jangan lupa call saya...

Mak call jam 1 petang... dia beritahu dah siap dan tanya sempat ke tak saya nak dtg ambil mereka... bawak mereka makan dan hantar ke rumah kemudian nak balik semula ke sekolah untuk kelas tambahan...

dalam fikiran time tu... saya just fikir nak pegi ambil mereka dan hantar balik... so saya kata sempat... terus jumpa pengetua dan minta kebenaran untuk pegi ambil ayah saya... Alhamdulillah pengetua memudahkan urusan saya...

saya sampai hospital jam 1.30 petang... terus bawak bapak dan mak makan tengah hari... lepas tu terus hantar mereka balik... sampai rumah pukul 2 petang... kemudian saya beritahu mak saya akan terus ke sekolah semula sebab dalam fikiran time tu ingat2 anak2 5IS dan saya belum solat...

sampai sekolah balik jam 2.20 ptg... terus naik bilik guru... ambil wuduk dan terus ke makmal... saya solat kat tempat kak Haslina... Alhamdulillah sesi pembelajaran dipermudahkan... kami balik jam 4 petang...

keluar dari kelas tambahan 5IS... saya masuk bilik mesyuarat untuk meeting... hahaha niat dihati x nak masuk meeting... tapi nanti apa pula pengetua kata... so saya masuk juga...

Baru letak punggung 10 minit... meeting pun habis... hahaha... so saya terus balik... dalam kereta mula niat nak bawa mak dan bapak pegi kuala perlis... makan2 disana ptg tadi...

fikir balik... saya penat... mak dan bapak pun mesti penat dah setengah hari di hospital... so saya kata dalam hati... esok sahaja lah...

so saya pun singgah beli makanan petang untuk mak dan bapak... nti balik tak payah nak fikir lagi dah...

sampai rumah jam 5.15 petang... solat Asar... lepas tu terus tido mati tak sedarkan diri...

terjaga jam 6.50 petang... terus mandi dan duduk depan tv dengan mak tengok Titian Cinta...

Alhamdulillah... semuanya walaupun nampak sukar... tapi dipermudahkan Allah... mungkin berkat Al Waqiah pagi tadi dan Allahummayasir Walatu'assir yang saya asyik ulang2 baca dari semalam lagi... dari saat saya down... dari saat saya rasa pergantungan saya hanya kepada Allah...

Yes... bila kita mengharapkan ada seseorang bersama kita... dan time tu tak ada sesiapa yang boleh diharapkan... kita akan serah semuanya pada Allah... time blackout tadi... saya memang pasrah dan redha... hanya Allah tempat bergantung... dan Alhamdulillah... sebaik2 pergantungan adalah kepada Allah...

cuma kadang2 yes... we need sokongan moral... tapi tak pe lah... semuanya Allah dah tentukan...

And now.. 9.06 malam... saya nak stop... saya nak solat dan saya nak tidur...

satu yang saya pelajari harini... mungkin inilah latihan yang Allah berikan untuk saya hadapi hari2 mendatang tanpa ................... dan saya harus bersedia untuk semua ini dari sekarang...

semoga Allah kurniakan saya kekuatan...

Yes... whatever it is I have to learn to smile without you... hahaha okay Good Night!!!

nota kaki: Shahryzal... i know you definitely read this entry... and don't feel anything... sebab saya just luah semua disini so that dalam hati saya kosong... tak terbeban... and sebenarnya idea you about someone yang boleh gantikan you tu... not a good idea... sebab dia tak ada pun time i need dia the most... but its okay... dia ada kesulitan dia sendiri... insyaAllah i just need Allah the most lepas ni...

cintakan bunga... bungakan layu... cintakan manusia... manusiakan pergi atau mati...
tapi cintakan Allah... Kekal abadi...

#notetomeandtoyou
#moveforward

Tak Tenang2

212.10am...

kadang2 bila mata tak nak beri kerjasama mcm ni... saya jadi geram...

harini... Zairul dtg dengan wajah yang sangat keras dan masam... kenapakah??? saya cukup risau... bila ditanya... katanya tak ada apa2...

harini... banyak yang nak diceritakan... Syawal pun x online... mesej semalam dibiar bertanda biru sahaja... mungkin sibuk agaknya... homework banyak... atau dia ada kesulitan sendiri...

harini... mendapat perkhabaran bahawa esok Pegawai Dari Bahagian Pembangunan Kurikulum mahu turun memantau pelaksanaan BSTEM Kimia... aduhaiii saya belum ready lagi untuk itu... nak tak nak... saya kena buat persediaan

harini... sepatutnya ada mesyuarat bencana... saya ingatkan mesyuarat mula jam 2.45 ptg... rupanya mesyuarat mula jam 2.00 dan 2.45 sudah selesai... aduhaiii ape nak jadi dengan saya ni 

esok pasti akan menjadi hari yang memenatkan... saya mengharapkan kata2 semangat dari orang2 yang sangat sayangi... tapi malangnya tak seorang pun yang wish saya good luck and all the best for tomorrow...

Esok... pagi2 saya kena hantar bapak dan mak ke hospital utk temu janji doktor mata... nak mohon cuti... Tuan Pengetua mesti tak izinkan dan semestinya tak boleh sebab esok ada pemantauan BSTEM tu...

Esok... lepas hantar bapak dan mak... saya harus terus ke sekolah... bersedia utk pemantauan BSTEM tersebut...

Esok... selepas pemantauan BSTEM tu... saya harus bergegas ambil Bapak dan Mak saya dari hospital dan hantar ke rumah...

Esok... Selepas itu... saya harus kembali ke sekolah untuk persediaan kelas tambahan bersama 5IS...

Esok... Kalau mesyuarat masih bersisa... saya harus masuk mesyuarat selepas kelas tambahan 

Selepas itu barulah semuanya selesai... semoga Allah mudahkan urusan saya... semoga Allah berikan kekuatan... Semoga Allah sentiasa bersama saya... Semoga semuanya berjalan lancar...

Saya doakan semoga mereka yang sayangi dilindungi Allah... dipermudahkan urusan dan sentiasa dalam rahmat Allah... saya doakan semoga Allah mudahkan urusan Zairul... saya rindu Zairul yang sentiasa ceria... saya harap dia tak begitu sebab berkecil hati dengan saya... whatever it is pun... dia adalah KP Lelaki Pertama yang saya ada... dan akan selamanya dalam ingatan saya...

saya juga doakan Syawal tenang dan dipermudahkan urusan... saya juga rindukan Syawal yang selalu tersenyum... yang sentiasa easygoing... sebab tu saya hantar lagu I Can't Smile Without You pada dia... sebabnya yes... tanpa sedar... bila dia tak tersenyum atau serius... saya juga akan begitu... dia juga akan selamanya dalam ingatan saya... sebab dia adalah anak murid saya yang lain daripada anak2 murid saya yang lain...

Ya Allah... makbulkan doa dan permintaan saya ini...

Monday, September 25, 2017

Tak Tenang

entah kenapa... rasa serabut sangat... dengan pemantauan dari BPK... dengan memikirkan dia di sana... aduhaiii jiwa saya galau...

Allah... tenangkan hati saya... moga dia baik2 sahaja di sana... moga dia dipermudahkan semua urusannya...

saya risau... saya sayang... semuanya ada...

#diabukannamasebenar

#diabukansepertiyangdifikirkan

#diabukankamu

Lelaplah Wahai Mata, Tenanglah Wahai Hati...

12.17 pagi... entah mengapa... mata saya enggap terlelap... sudah berkali2 saya cuba untuk mengajaknya untuk tidur...

entah mengapa juga hati saya tidak tenang... aduhaii akal fikiran saya melayang kesana... fikiran saya hanya teringatkan dia...

semoga dia baik2 sahaja disana... entah mengapa saya merasakan dia sepertinya sedang dalam kesusahan... dia dalam kesulitan... dalam masalah yang sukar...

semoga Allah lindungi dia... semoga Allah sentiasa berikan dia kekuatan... semoga Allah sentiasa berikan dia ketenangan...

Ya Allah... mudahkanlah urusan dia... semoga dia tenang... semoga rasa2 yang tidak enak ini hanya mainan hati... semoga hakikatnya kini dia sedang tidur dan dibuai mimpi2 indah...

Lelaplah wahai mata... tenanglah wahai hati... doakan yang baik2 sahaja... semoga esok dapat bersua mata... semoga esok dapat berbalas senyuman...

I Can't Smile Without You... 😉

You know I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel sad when you're sad
I feel glad when you're glad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile without you

You came along just like a song
And brightened my day
Who would of believed that you were part of a dream
Now it all seems light years away

And now you know I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel sad when you're sad
I feel glad when you're glad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile

Now some people say happiness takes so very long to find
Well, I'm finding it hard leaving your love behind me

And you see I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel glad when you're glad
I feel sad when you're sad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile without you

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"