Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, July 21, 2017

Ajaran Bonda

Mak ajar saya:

1. biar kita sentiasa ada dengan orang ketika mereka ditimpa musibah atau dalam kesusahan... biar kita yg dahulu datang membantu... bila mereka senang... kita tak ada dengan mereka pun tak mengapa...

2. kalau ada dua orang yang berselisih faham... kita jangan sebelahkan sesiapa... takut nanti, bila mereka dah berbaik... kita pula nampak jahat

3. biarlah orang nak buat jahat, nak mengata kita atau aniaya kita... kita jangan balas... biar Allah yang hitung... kita kena tetap berbuat baik dengan semua orang...

insyaAllah Mak... Kok Nie masih dan akan sentiasa ingat pesan Mak... 😊

Tuesday, July 18, 2017

Peluang Peluang Yang Terlepas

Assalamualaikum...

Harini dapat Surat dari KPM untuk ke kolokium pendidikan stem di USM... peluang yang sangat2 saya nantikan... tapi akhirnya selepas puas berfikir... saya TOLAK kerana anak2 5IS... saya sudah berjanji dengan Cikgu Ng untuk membuat teknik menjawab bersama mereka...

it's not the first time... saya sebenarnya telah melepaskan 2 peluang lain...

last time... tak ingat bila... saya lepaskan peluang untuk memohon jawatan guru kanan... actually saya sangat2 mahukan jawatan itu... sebab tu saya nak mohon... tapi saya risau kalau saya mohon... saya mungkin terpaksa meninggalkan anak2 pengawas lebih cepat... jadi akhirnya saya TOLAK

sebenarnya bila kita sayangkan sesuatu... kita berat hati mahu berpisah... itulah yg saya rasakan pada tahun ini... saya berat hati nak berpisah dengan sekolah dan seluruh isinya... sebab tu saya lebih suka dtg sekolah dari keluar... dulu pantang ada peluang berkursus diluar... saya mesti akan offer diri utk pergi...

sama macam tahun2 akhir di GS... disebabkan Tuan... saya tak sanggup nak keluar mesyuarat atau berkursus... hehe kalau keluar pun... mesti akan cari peluang balik utk jumpa Tuan sekejap... haha Gila!!!

tapi perasaan sayang ini buat kita rasa berbunga dan bahagia... cuma this time saya saya bukan pada seseorang tetapi sayang saya adalah kepada anak2 pengawas saya...  

tapi saya percaya... yang insyaAllah rezeki Allah luas... kalau takdirnya nanti cita2 saya nak jadi pengetua itu dimakbulkan... pasti akan ada peluang utk saya... lagipun masih panjang perjalanan hidup saya dan masih banyak yang saya perlu belajar... siapa baca blog ni... mohon doakan saya ye

Saturday, July 15, 2017

MENJADI KUAT UNTUK ORANG LAIN

Assalamualaikum… kabare? Waras ya? Hehehe… bila kita berada dalam situasi tertentu… kita harus mainkan peranan dengan baik… dalam hidup kita… kita bukan sekadar insan yang memegang satu peranan sahaja… tetapi watak kita berbeza – beza mengikut situasi… dan untuk menjayakan watak dan peranan tersebut… perlukan kekuatan mental dan fizikal yang tinggi…

Ada orang yang perlu memainkan 5 hingga 6 watak dalam sehari… watak pekerja… ibu… isteri… anak… adik… dan sebagainya… mereka perlu kuat dan profasional… kalua tidak watak lain akan terbawa – bawa dalam watak lain…

Saya juga begitu… saya perlu memainkan banyak watak dalam sehari… guru… sahabat… anak… adik… dan watak watak itu memerlukan saya menguruskan emosi dan peranan saya dengan baik…

Saya akui… akhir – akhir ini ada peranan yang saya abaikan kerana mahu mengutamakan peranan yang lain… saya insaf… saya sedar… saya cuba…

InsyaAllah bermula semalam saya cuba memainkan semua peranan dengan baik…
Menjadi kuat untuk orang lain bukan mudah… tapi saya harus menjadi kuat… itu adalah antara peranan yang perlu saya lakukan…

Ahad lepas… genap sebulan Abang Long di hospital… air dalam badan Abang masih banyak… Abang juga perlukan bantuan mesin oksigen untuk bernafas… kerana kandungan oksigen dalam badan Abang sentiasa berkurang… mungkin sebab dalam badan Abang ada banyak air… Abang juga perlu dialysis untuk membuang air dari badannya 2 hari sekali… sekali dialysis… akan keluarkan 3 liter air… walaupun sudah sebulan di hospital… air dari badan Abang belum habis… beberapa minggu lepas Abang melalui MRI… doctor dapati dalam darah Abang ada kuman… kuman akibat pneumonia… seriously saya pun tak tau bila Abang kena pneumonia… tapi disebabkan kuman dalam darah tersebut… Abang dimasukkan antibiotic selama 2 minggu dan antibiotik tersebut akan berakhir hari khamis 13.07.2017…

Jumaat lepas Abang dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar… sebab AVF yang dibuat ada problem… bila guna AVF untuk dialysis… tangan Abang akan bengkak dan bahu Abang akan sakit… tapi hari sabtu… doctor di HSB suruh Abang balik… sebab Abang masih dalam rawatan antibiotik… jadi mereka minta habiskan antibiotic dahulu…

Hari Raya Abang pun dihospital… tapi saya tau Abang kuat… dia sentiasa ceria depan kami… bila telefon… dia sentiasa ceria… mungkin disebabkan dia kuat semangat… Abang nampak sihat dan cergas…

Mak pula… sejak baik dari denggi tempoh hari… asyik tidur… makan pun tak lalu… saya susah hati… nak bercakap dengan Mak dalam sehari pun susah… sebab setiap kali balik sekolah Mak mesti akan tidur… sampai petang… bangun dari tidur… mak akan mandi dan solat… lepas tu dia akan tidur lagi… mungkin dia perlu masa untuk recover… sebab doctor kata orang tua yang kena denggi akan perlukan masa untuk sembuh…

Bapak pulak mcm biasa… dia pun mcm abang… sakit ke… x sihat ke… dia kuat semangat… dia sentiasa tunjuk dia kuat… walaupun sebenarnya bila berjalan saya boleh Nampak kakinya teraba2 merasa tanah… takut2 tanah tidak rata… takut2 ada tangga… bila nak pimpin tangan… dia tak mahu… hehe lelaki memang begitu agaknya… bapak selalu teringatkan abang… kadang2 dia berani drive sendiri ke hospital dalam keadaan mata yang kabur… saya risau… tapi apakan daya saya masih disekolah… tapi bila terlalu panas dan hujan… memang saya tak benarkan dia drive kereta…

Bapak memang macam ni sejak dari dulu… dia tak kisah duit kurang… asalkan anak2 dia cukup makan… masih ingat masa di UMS… saya takut nak call bgtau duit makan dah habis… waktu tu permohonan biasiswa belum diluluskan… duit yang bapak bagi saya gunakan untuk beli buku… 

Bapak asyik call… tapi saya tak berani angkat… last2 saya angkat juga sebab tak mahu mereka risau… akhirnya terbocor cerita saya Cuma makan mee segera dah dua minggu… terus esoknya bapak masukkan duit… Balik cuti 3 bulan… bapak terus cakap… biar kami susah… asalkan anak-anak cukup makan… kalau tak cukup makan… macam mana nak belajar… Allahukbar… menitis air mata… huhuhu…

Saya harus kuat untuk mereka… walaupun penat di sekolah… saya tak patut tunjukkan dirumah… saya harus kuat… saya tau mak asyik tidur sebab risaukan abang… sejak abang sakit… semangat mak dan bapak pun lemah… mungkin sebab abang anak lelaki seorang… saya akui… kadang2 bila bawak mak dan bapak melawat abang… air mata mereka keluar… kadang2 bila dalam kereta dalam perjalanan pulang… mereka mengeluh… mengenangkan nasib abang…

Sebab tu saya mesti KUAT… kuat untuk hadapi cabaran di sekolah… kuat untuk hadapi dugaan dirumah… insyaAllah… saya yakin Allah meletakkan saya ditempat yang betul… saya pasti sebenarnya mampu menghadapi dugaan ini… saya sebenarnya mampu dan KUAT dalam menghadapi dugaan hidup…

Mungkin dalam hidup saya… dipenuhi dengan kehidupan untuk orang lain… tapi setakat saat ini saya tak pernah rasa penat… putus asa… sedih atau apa2 perasaan menyesal… saya bahagia dengan hidup saya… saya bahagia dan gembirakan mak dan bapak… dapat berbakti untuk abang… dan memberi dorongan dan  semangat kepada anak2 murid… dapat berada bersama2 kawan2 saat mereka memerlukan… saya bahagia buat semua tu…

Dah lama saya hidup untuk diri sendiri… dah almost 17 tahun… sejak saya keluar rumah ke MRSM sampailah 2013… saya sudah sepatutnya sudah merasa puas hidup untuk diri sendiri… dan ini masanya untuk saya hidup demi org lain…

Cuma… saya berharap diberi kekuatan supaya saya kuat dan tabah… sebab kadang2 MENJADI KUAT UNTUK ORANG LAIN ini memerlukan kekuatan emosi dan kekuatan mental…
InsyaAllah… kalau kakak ipar saya setuju… saya akan bergilir2 dengan beliau menemani Abang di hospital… risau juga pada kakak ipar saya… dah sebulan beliau menemani abang… dan siangnya perlu bekerja… saya tau dia juga HARUS KUAT… jadi insyaAllah saya akan cuba membantu… pengalaman menemani mak di hospital tempoh hari memberi saya keyakinan saya mampu buat… insyaAllah doakan saya…

Saya juga harus kuat untuk anak2 5IS… mereka akan trial lagi sebulan… banyak yang harus saya korbankan demi mereka… saya doakan mereka berjaya… insyaAllah…

Saya juga haru kuat untuk Mak dan Bapak… walaupun sebenarnya saya bukanlah sumber kekuatan mereka… tetapi saya tetap mesti kuat untuk mereka… setidak2nya mereka tidak
perlu risaukan saya…

Menjadi KUAT UNTUK ORANG LAIN bukan bererti diri disusahkan… izinkan saya mengutip sebanyak mana pahala yang ada… izinkan saya… sebab kalau nak hitung dosa2 silam saya… sangat la banyak…

Whoever read this article… saya mohon… doakan Abang Azizi Ahmad saya sihat… tidak perlukan bantuan oksigen lagi… supaya dia dapat balik ke rumah… doakan juga saya KUAT untuk orang2 disekeliling saya… dan sebagai balasan… saya doakan tiada sesiapa pun dalam dunia ini akan diuji dengan ujian yang hebat dan besar… insyaAllah



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sunday, July 9, 2017

Till Jannah

I love this picture very much... saya doakan walaupun apa terjadi mereka kekal bersahabat sampai ke syurga...

tepiskan hal2 hati dan perasaan... menjadi profasional dan mampu bersama2 walaupun sejauh mana pergi...

Caring... Hurting...

This morning... seorang kawan jauh menulis status di FB nya...
"Stop caring and you will stop hurting"
betul ke statement beliau ni?
hurting siapa? diri sendiri? atau hurting org yang sangat kita care about?
if the terms hurting tu... maksudnya org yang sangat kita ambil berat... okay... saya sanggup berhenti...
tapi kalau hurting diri sendiri utk kebaikan pihak yang di sebelah sana... then i don't mind disakiti... saya sudah biasa... no worry...

Friday, July 7, 2017

Berita Sedih...

tadikan plan nak cerita lagi satu kisah... yang sedih pula di post yang lain... owh tak jadi... sebab saya tak mau hati gembira saya bersedih... saya mohon hanya satu...

doakanlah semoga Abang saya diberi kesihatan yang baik... dipermudahkan urusan... dan boleh cepat discharge... saya rindu dia... saya rindu bila balik sekolah dia ada dirumah... saya rindu dia order mcm2 suruh saya beli... 



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Hadiah Hari Guru Paling Istimewa...

Assalamualaikum...

hari ini nak cerita 2 kisah... 1 kisah gembira... 1 kisah kurang gembira... kisah gembiranya dahulu ya... kisah kurang gembira nanti next post... hehehe

okay... kisah ini berlaku pada hari Khamis lepas... selepas perhimpunan pagi... saya dan 2 rakan makmal Azrinie dan Aimi masuk ke dalam bilik disiplin... 

Actually dah lama x masuk bilik disiplin nih... kalau masuk pun masuk ambil barang atau letak barang... tapi harini sambil tunggu masa jamuan... saya masuk dengan Rini dan Aimi... kami lepak - lepak dan sembang...

sambil sembang sambil tangan mengemas meja... tiba - tiba terambil 1 bungkusan plastik... saya buka... di dalamnya ada satu hadiah berbungkus kertas pembalut dan diikat dengan reben hijau... 

Saya tanya Rini... "eh... hadiah siapa?" Rini respons "tu... ada tulis" 

Saya pusing hadiah tersebut... dan terkejut... sebab pemberinya adalah orang ini... Allahuakbar... dalam hati terdetik... ini hadiah hari guru... Ya Allah dah nak dekat sebulan dah baru saya jumpa hadiah ni... sipemberi tidak memberinya terus... tapi meletakkannya di atas meja saya di bilik disiplin... 

Guess Who?! hahaha sipemberinya adalah orang yang saya naikkan post tentang dirinya sebelum ini... yes its him Syawal... hehehe

Sebenarnya ada kisah juga... Pada Hari Guru yang lepas... saya nampak Syawal bawa satu bungkusan hadiah... hati terdetik... siapa la bagi dia hadiah... tapi fikir - fikir balik... tapi hari guru... means itu hadiah dari dia untuk mana - mana guru... tapi waktu tu saya lalu sebelah dia je... kalau nak bagi pada saya mesti dah bagi dah... so saya rasa hadiah tu bukan untuk saya... hehe tapi saya tak berkecil hati pun... sebab saya tak pernah nak harap apa - apa pun dari students saya... cukup la depa ni semua berjaya...

tapi bila tengok hadiah tu... air mata memang nak jatuh... haha sebab empunya adalah Syawal... hahaha... anak murid kesayangan saya... haduii tapi kalau Zairul, Alia dan Farhana baca ni... confirm depa cemburu... owh saya ada juga nak cerita tentang Zairul... tapi saya tengah tunggu dia hantar sekeping gambar... hehe baru saya nak cerita...

tapi dalam perjalanan balik rumah... dalam Haze... hahaha memang tak tertahan air mata... terus keluar berjurai - jurai... dalam hati terdetik... teruknya saya sebab tak ambil peduli pun bungkusan tu atas meja... dah hampir sebulan dah kot... Aduhaiii... 

Ya Allah... mudahkanlah urusan anak ini... semoga dia beroleh kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan SPM 9A+ seperti yang dia mahukan... tunjukkan jalan yang betul untuk dia memilih kerjayanya... ya Allah tempatkan dia dalam course yang terbaik dalam yang boleh menjamin kerja... semoga dia graduate dengan cemerlang... ya Allah kurniakan dia kerjaya yang baik... Semoga dia mampu berbakti kepada ibu bapanya... dan Ya Allah... kurniakanlah kehidupan yang tenang, tenteram dan bahagia... 

saya tidak memandang apa hadiahnya... tapi pada saya... bila saya diberi hadiah... ertinya kita berada dalam ingatan sipemberi... sekecil mana pun pemberian... itu ertinya kita ingat... sebab tu saya suka bagi hadiah... saya masih ingat... perkara paling kronik dalam hidup saya adalah fasa - fasa mengenali Encik S... hehehe... asal tengok benda kat pasar filipine mesti nak beli bagi dia... tshirt glow in the dark... butang baju melayu mutiara... hehe mcm2 lagi... hahaha tapiiii I wonder juga tiba2 lately ni Encik S muncul balik... hahaha... paling best sekali... he viewed my Whatsapp status... wahaha... yg tu paling win... hehehe

P/S: To Syawal > mana la tahu nanti tiba - tiba awak ter"google' nama awak sendiri... dan akhirnya terjumpa blog ini... but i hope dia tak jumpa la blog ini... hahaha... saya ucapkan terima kasih sangat atas pemberian tersebut... sangat istimewa... hanya Allah yang mampu membalasnya... semoga Allah makbulkan doa saya untuk awak

P/S2: To Encik S > saya harap awak pun dah lupakan blog ini... ehehe saya tau awak pernah jumpa blog ini once... i hope awak dah lupakan... and saya tujukan lagi Mahligai Syahdu untuk awak... hahaha (budget dia baca je) kuakuakua...





"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, July 5, 2017

Bila Harus Memilih


Mata dah mengantuk... kepala masih sakit... hehehe... tapi nak post juga yang ini... saya mula balik di sini atas 2 sebab... hehe sebab tempat lain tak boleh dan nak tulis... di Facebook tak boleh... di Twitter tak boleh... di instagram pun tak boleh... nak naik status whatsapp pun dah tak boleh... jadi saya tulis di sini... hehe...

risikonya minima... entah kenapa sejak dua menjak ni... orang ini muncul kembali... Ya Allah... saya manusia lemah... saya serahkan semuanya kepada Mu... 

kalau dia balik untuk kebaikan... tak pe... saya okay je... tapi kalau dia balik untuk menambah luka... saya doakan moga dijauhkan...



"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Blogger

Someone post kat FB ttg blogging... and kebetulan saya pun baru bangun dari tidur yang panjang... hehe... betul cakap dia... rindu zaman lawan comments kat blog masing2... rindu nk ber"plurk"... hehe... Puan Puteri... nti I follow blog you ye...

tapi tak pasti la berapa lama blog ni akan hidup...

tapi insyaAllah... lama sikit... hehe hidup sekarang pun dah stabil... insyaAllah...

Harini... saket kepala... sangat... x tau la kenapa... huhu...

esok jamuan Raya sekolah... sabtu jamuan raya Pengawas... hehe

nanti nak cerita tentang my Hardworking Prefects... insyaAllah... mereka mewarnai hidup saya...

#sakitkepala #sangat2

Monday, July 3, 2017

Menangis

taktau la kenapa... tahun ni saya byk menangis...

its so hard... to hold the feelings... bila rasa nk menangis... tapi terpaksa berhadapan dgn org lain... how i wish time nk nangis tu... saya boleh diam2 dlm bilik atau dalam kereta... huhu...

mungkin saya yg berlebih2... how i wish not to take care of... tapi entah la... hati saya ni... entah...

bila saya tgk perubahan wajah tadi... saya jadi tersentak... dalam hati terdetik "aku sudah jauh melanggar batasan"

mungkin saya tak patut pergi sejauh ini... so now on... I've decided to stop... stop taking care... stop ambil tahu... stop helping... stop everything...

lambat laun saya kena stop... so better saya berhenti sekarang... Syah kata saya patut hold sampai habis... tapi saya takut... kalau saya hold lagi... saya akan pergi lagi jauh... saya akan langgar semua limitasi saya...

Allah... bagi saya kekuatan... untuk saya berhenti sekarang!!! tiada daya upaya saya... melainkan berserah kepada Allah...

#sayatulisdisinibilasayatidakmahusesiapatahu

#kuatkanhatisayawahaiAllah

Sunday, July 2, 2017

Inspired


saya cuma mahu melihat mereka disekeliling saya bahagia... saya mahu mereka berjaya... lebih berjaya dari saya... lebih hebat dari saya... saya mahu menjadi org yang memberi inspirasi kepada mereka disekeliling saya...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

The Reason

Tak tahu lah kenapa... lagu ni sangat terkesan dalam hidup saya... berulang2 kali dengar... pasti menyentuh jiwa...

I'm not a perfect person
There's many things I wish I didn't do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with everyday
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
Thats why I need you to hear

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is You

Syawal Bin Jamin

Assalamualaikum… dah lama blog ni bersawang… dah lama saya tak update… bukan tak mahu update… banyak sebenarnya yang saya nak tulis… tapi masa tak mengizinkan… insyaAllah saya cuba untuk update selepas ini… Hari ini… saya nak bawa kisah tentang seseorang… seseorang yang pada saya sangat hebat dan mampu menjadi orang yang lebih hebat…

Di sekolah tempat saya mengajar ada hampir 600 pelajar… tetapi pelajar ini mendapat perhatian saya… saya perhatikan beliau sejak dari beliau tingkatan 3… waktu tu saya Cuma mengajar beliau kelas tambahan sains sahaja… dalam hati sejak pertama kali melihat pelajar ini… hati terdetik… ‘dia ada wow factor”… ya… dia ada sesuatu yang pelajar lain tidak ada… actually its not just dia… tapi masih ada a few pelajar lain yang saya pandang begitu… tapi ya mereka yang ada ‘wow factor” ni tidak ramai…

Waktu tu beliau merupakan pelajar biasa… berada dalam kelas yang terbaik… dan result PT3 beliau juga hebat… saya Nampak potensi pelajar ini… Cuma waktu itu saya bukan siapa2… 2014… 2015… saya masih membina diri saya sendiri… kedudukan saya di Sekolah ini…

2016… pelajar ini ditakdirkan berada dalam aliran sains tulen… dan saya mengajar beliau mata pelajaran kimia… its just the beginning…

Permulaan mengenali pelajar ini dengan lebih dekat adalah pada 2017… bila pelajar ini terima tawaran saya untuk menjadi pengawas… saya Nampak potensi beliau… saya yakin beliau mampu menjadi pemimpin yang baik… Cuma… sayangnya beliau menjadi pengawas sewaktu ditingkatan 5… saya tidak sempat menggilap potensi beliau secara total… saya tak sempat untuk menyerlahkan potensi beliau…

Tanggapan kasar sewaktu mula mengajar beliau di tingkatan 4… beliau adalah seorang yang nerd… hahaha… ulat buku… jurus orangnya… baik… polos… tak “tercemar”

Tapi… kenyataannya berbeza… apabila kami mula bekerjasama dalam projek hari guru… saya mula mengenali beliau lebih lagi… ada sesuatu yang telah berlaku menyebabkan beliau dan saya selalu berhubung melalui whatsapp… banyak yang diceritakan… dan dari situ… tanggapan kasar awal saya menyimpang jauh dari sebenarnya…

Rupanya beliau seorang yang sangat ‘wow” hahaha… biarlah saya sahaja mengetahuinya… tapi yang pasti… anak ini punya jati diri yang hebat… beliau seorang yang amat sensitive… mudah terasa… mudah tersentuh… hati beliau fragile… tapi dalam masa yang sama… beliau tetap pendirian… asas agama yang didik oleh keluarga dan guru – guru beliau terdahulu melekat dalam diri… itulah kebanggaan saya kepada beliau… yang saya harapkan sentiasa menjadi benteng diri kepada beliau setiap kali beliau menghadapi dugaan dan cabaran.

Sewaktu pertama kali kami keluar berlima... saya mula mengenali mereka berempat dengan lebih baik... termasuklah beliau... rupanya kami banyak persamaan... dia anak ketiga dari 4 adik beradik... saya juga anak ketiga dari empat adik beradik... nyatanya dia mempunyai abang sulung... kakak kedua dan adik perempuan... sama juga seperti saya... patutlah kami degil... patutlah dari dia tingkatan 4 saya melihat refleksi diri saya dalam diri beliau... cuma waktu itu... saya belum temui jawapannya... dan bila bersoal jawab... barulah saya tau... itulah sebabnya... cuma gender kami berbeza... jadi ada pro dan cons nya...

Cuma itulah… beliau perlu pengalaman – pengalaman yang banyak untuk mematangkan beliau… beliau perlu kental dan kuat mental untuk hadapi semua dugaan hidup…

InsyaAllah… nanti seiring dengan pertambahan usia dan pengalaman hidup… dia akan matang…

Beliau mengingatkan saya pada Nazrul Farid… anak ini sama dengan NF… tiada perasaan yang berselindung antara saya dan dia… or mungkin ada la… tak semua yang beliau tonjolkan… tapi saya melihat saya sebagai orang yang sangat beliau percayai… dan saya cuba sedaya upaya untuk menyimpan semua rahsia dan apa yang beliau ceritakan… itulah antaranya yang pelajari dari beliau…

Beliau mengajar saya untuk menjadi guru yang baik… guru yang bersikap prihatin kepada pelajarnya dan yang penting guru yang sentiasa tersenyum dalam kelas Kimia… saya yakin… kalau Tanya pelajar2 kimia t5… mereka pasti akan menjawab benda yang sama… “Cikgu Azni banyak senyum tahun ni brbanding tahun lepas” hehehe

Saya cuba buat yang sedaya saya… saya mahu dia menjadi serba boleh… saya cuba untuk buat beliau bercakap di atas pentas… Alhamdulillah beliau sahut cabaran saya… dan apa yang saya suka tentang beliau adalah… bila setiap kali beliau berdoa… doanya pasti menusuk qalbu…

Saya masih ingat sewaktu majlis pelancaran program Ihya’ Ramadan 2017… saya karangkan doa untuk beliau… saya hantar malam sebelum program untuk beliau practice…

Malam tu… saya Tanya beliau… ‘kenal Bilal Bin Rabah? Dan apakah keistimewaan Bilal?”
Beliau menjawab ‘Tukang azan…” kata beliau lagi… “walaupun suara Bilal kasar tapi dengan KEIKHLASAN… malaikat pun dapat mendengar laungan azan Bilal”

Beliau dah faham apa yang saya cuba sampaikan… tanpa perlu saya Tanya soalan selanjutnya… dari jawapan beliau… saya respons “bila kita berdoa dengan ikhlas… insyaAllah akan sampai doa kita kepada Allah”

Ya… esoknya bacaan doa beliau menusuk jiwa… orang lain saya tidak pasti… tapi untuk saya… ya… beliau sudah membaca dengan ikhlas…

Saya melihat perubahan beliau yang satu ini… dari seorang yang kekok memegang mikrofon kepada seorang yang berani… saya tak mampu dan tak sempat untuk ubah beliau menjadi org yang lebih baik… tapi insyaAllah dengan perubahan yang sedikit ini… saya yakin beliau mampu majukan diri dan menjadi orang hebat.

Tapi anak ini ada sejarah cinta yang hebat… sama mcm kisah saya dengan encik S… hurm entah la… saya dilemma… antara kemahuan saya dan peranan saya…

Kemahuan saya… saya mahu dia bahagia… saya mahu perempuan tu terima dia… saya tak mahu dia seperti saya… tapi peranan saya sebagai guru sepertinya tidak mengizinkan saya untuk berbuat demikian…

Tapi insyaAllah ada sesuatu yang saya cuba usahakan… dan saya berharap sangat usaha saya berhasil… saya berharap Allah bersama saya untuk usaha ini…

Saya cuba yakinkan beliau… untuk belajar… berjaya dan jadi orang yang hebat terlebih dahulu… barulah kejar cinta beliau…

Pesan saya… berdasarkan pengalaman… hati ini milik Allah… boleh berbolak balik… mungkin harini kita sayang orang itu… terlalu sayang dan rindu… tapi mungkin nanti Allah ubah perasaan itu kepada benci… atau mungkin kita berubah hati kepada orang lain…

Azam saya… naik cuti nanti… saya akan cuba bantu beliau untuk dapatkan keputusan yang baik dalam chemist… insyaALLAH… saya akan cuba… saya pun bukanlah guru yang hebat… tapi saya cuba… cuba untuk bantu sedaya mungkin…

Azam saya jugak… saya mahu menjadi orang yang sentiasa memberi sokongan kepada beliau… jangan ditanya mengapa… tapi beliau sangkut di hati saya… saya terpanggil untuk membantu… saya terpanggil untuk menjadi guru yang baik untuk beliau… mungkin akan ada yang mengatakan saya pilih kasih… tapi jauh disudut hati saya… saya melayan semua pelajar saya serupa… Cuma mungkin kerana beliau banyak berkongsi dengan saya… kami jadi rapat… dan itu yang membuatkan beliau dekat dengan hati saya…

Buat beliau yang bernama Syawal Bin Jamin… saya doakan semoga awak berjaya dunia dan akhirat… diberkati Allah… mendapat kuputusan yang baik dalam SPM… dapat menyambung pelajaran ke university dengan course yang baik… saya doakan juga awak graduate dengan keputusan yang cemerlang… mendapat pekerjaan yang baik… dan dapat berbakti kepada mak dan ayah… dan insyaAllah dikurniakan keluarga yang bahagia…

Mungkin awak tak akan jumpa blog ini… mungkin juga akan jumpa… mungkin awak akan jumpa blog ni saat awak dah berjaya… atau mungkin saat saya dah tak ada didunia ini… tapi jauh disudut hati sebenarnya saya berharap awak tak jumpa pun apa yang saya tulis ni… cukuplah kisah awak menjadi simpanan saya dan mungkin menjadi panduan kepada orang lain… saya berharap juga satu hari nanti saya boleh update kembali kisah awak ini dengan kejayaan – kejayaan awak dalam hidup. InsyaAllah…

Doa saya sentiasa bersama dengan anak2 murid saya terutamanya awak, Syawal… insyaAllah… semoga semua impian – impian awak menjadi kenyataan… saya melihat awak… mampu menjadi orang yang hebat… orang yang berjaya… insyaAllah…


Tak ada apa yang saya mahukan… saya Cuma mahu awak berjaya… kuat semangat… tabah… mampu mengharungi semua dugaan hidup… sentiasa tersenyum… dan berjaya dunia dan akhirat… insyaAllah… saya akan sentiasa di sini... tak akan kemana - mana dan akan sentiasa mendoakan anak - anak murid saya berjaya... insyaAllah...

Harapan saya kepada Syawal sangat tinggi... saya mahu melihat dia berjaya... berjaya dalam istilah yang betul2 berjaya... saya yakin Syawal mampu hadapinya... saya yakin kalau dia usaha... dia pasti berjaya... saya membayangkan mungkin suatu hari nanti saya akan membaca kisah atau dirinya di dalam mana2 media sosial atau surat khabar... saya yakin dia mampu menjadi org penting dalam dunia ini...

saya yakin juga bila dia melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi... dia akan menjadi orang yang lebih baik... saya membayangkan dia menjadi orang yang hebat... dengan skill percakapan yang baik... matang dan mampu membuat pertimbangan yang baik... dan saya berharap dia berjaya dunia dan akhirat... insyaAllah.


inilah mereka empat yang terhebat... dari kiri Zairul (My KP), Farhana (My PKP2), Alia (My SU) dan Syawal (My PKP1)

saya doakan juga semua ukhwah dan persahabatan mereka berkekalan sehingga syurga... walaupun dah keluar dari Sekolah ini... masing - masing dengan haluan masing... harapan saya semoga mereka masih ada ruang untuk berkumpul... bercerita dan berkongsi pengalaman masing - masing... insyaAllah...

its just a simple wish... tapi entah la... mungkin berat untuk dilaksanakan... saya doakan semoga Allah melindungi persahabatan mereka... insyaAllah...


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"