Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, August 18, 2017

Strength

semuanya berlaku sekelip mata... in a flip... its change everything...

mula2 hati redha... saya ingat saya kuat... saya ingat saya boleh...

rupanya bila kita ulang2 buat benda yg sama for 12 years... its becomes habits... dan bila jadi habit... mmg susah nk buang... huhu

but... saya harus berpegang pada janji... kamu juga... dia juga... kita... harus pegang pada janji tu...

saya harus belajar mengurus masalah saya sendiri... saya harus belajar mengisi ruang kosong yang ditinggalkan tu dengan baik... supaya saya x merasa kekurangan...

mungkin apa yg berlaku ada hikmahnya... mungkin Allah mahu saya berkongsi masalah saya dengan Dia...

kuat... saya harus kuat menghadapi semuanya... jiwa... dan mental...

untuk awak yang membaca... jangan risau... saya masih okay... jangan risau... pesan saya... jangan berpatah balik... teruskan berjalan ke hadapan...

this quotes is for you...

Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu

saya doakan awak... dia... baik2 sahaja... dan kalau awak baca... pasti awak baca... doakan saya baik2 sahaja jugak...

Wednesday, August 16, 2017

Trial Chemistry Is Just Around The Corner...

Esok... anak2 5 Ibnu Sina akan trial Chemist... finally sampai sudah ke giliran mata pelajaran kimia...

ya Allah... x tahu la apa yg ada dalam hati ni...

saya sedih... sebab x mampu nak bantu mereka sampai ke akhirnya... tapi saya sentiasa mendoakan mereka... insyaAllah...

so do Syawal... dia antara yang akan menghadap kertas kimia esok... selepas apa yang berlaku... saya cuba ikhlaskan hati...

Syawal... saya pun x tau nak describe apa la yang saya rasa ni... tapi tu la... saya je faham apa yang saya rasa... sebab mungkin awak dah jadi sebahagian daripada hidup saya sehari2... jadi habit dah kot... sampai x boleh buang... hehe... x kira apa yg berlaku pada hati saya... saya tetap x boleh nak putus harapan pada awak... saya tak boleh utk tidak pedulikan awak... saya doakan awak berjaya dunia dan akhirat... saya doakan awak dapat jawab paper kimia esok dengan tenang dan dipermudahkan... insyaAllah...

mungkin pada awak... saya sama je mcm cikgu2 lain... ye la kan... nak expect mcm mana lagi... hehe... tapi x pe... its okay... yes... I'm just an ordinary teacher yang cuba utk beri semangat dan dorongan pada my extraordinary student which is you... nak terima... x nak terima its your part... and I'm doing my part... bukan sebab terpaksa... bukan sebab itu tugas saya... tapi sebab saya nak buat... sebab saya suka buat...

mode: hahaha budget Syawal baca je... hehe... no... no... i hope dia x jumpa... sampai bila2...

Sunday, August 13, 2017

Suka Lawannya Duka

Bila kita terlalu gembira... Allah akan hadirkan kedukaan supaya kita lebih mengingatinya... ya selepas seharian bergembira di hari sabtu... maka Ahad yang hadir penuh kedukaan...  bertubi tubi hati saya diuji... 

rasanya inilah ujian yang paling hebat yang saya kena hadapi... 

semoga Allah berikan petunjuk dan jalan supaya saya mampu menghadapi hari isnin dengan kuat dan tabah... dan yang paling penting... dengan penuh SENYUMAN!!!


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, August 9, 2017

Semoga Dia Sentiasa Kuat

Assalamualaikum... yes... dalam hidup kita tak akan selalu positif... ada kalanya kita ragu2 dengan tindakan kita...

kadang2 kita yakin... kadang2 kita rasa usaha kita belum mencukupi... dan saat itu... semua keyakinan dan semua usaha kita kita rasakan tidak cukup... kita takut nak menghadapi kegagalan...

yes... saya mahu dia menjadi manusia ideal... manusia yg sentiasa positif... tapi hati kecil mengetuk akal saya... dia juga manusia biasa... yang kadang kala "termakan" dengan bisikan syaitan dan nafsu...

sebab tu Allah rapatkan dia dengan saya... supaya saya mengambil pelajaran dari kisah hidup dia... dan mungkin supaya saya boleh memberi sokongan dan semangat...

tak ada apa yg cikgu cabuk ni harapkan dari anak2 muridnya... kecuali melihat mereka berjaya... sama juga dengan dia... saya sangat2 mengharapkan dia berjaya... berjaya dalam istilah mampu mempunyai pekerjaan yang baik dan kehidupan yang bahagia... itulah istilah berjaya untuk saya... dan kalau dia mempunyai pekerjaan yang hebat... keluarga yang bahagia... dia dikenali ramai dengan ilmunya... itu adalah bonus  untuk dia...

Syawal... cikgu doakan semoga Allah melindungi awak dari kejahatan manusia... syaitan dan keturunannya... cikgu doakan semoga awak berjaya dunia dan akhirat... insyaAllah usaha tangga kejayaan... saya melihat usaha awak... saya tahu sekuat mana usaha awak utk berjaya... saya tahu... dan Allah juga tahu... insyaAllah... Dia akan memberi ganjaran yang sesuai dengan usaha awak... dan kalau Dia tidak memberi ganjaran yang sesuai... mungkin Dia menangguhkan ganjaran itu untuk memberi awak ganjaran yg lebih baik pada masa hadapan... insyaAllah...

Sunday, August 6, 2017

Doa Tanpa Henti

Esok bermula la battle anak2 calon SPM 2017... mereka akan menghadapi per"cubaan" SPM... cubaan yang pertama sebelum battle yang sebenar...

saya? tak ada anak2 saudara pun yang akan menghadapi trial ni apetah lagi anak kandung... hehe tapi nervous yg hati saya hadapi ni sampai nak bernafas pun x boleh...

saya doakan mereka2 yang saya sayangi berjaya dalam battle ini... semoga mereka beroleh ketenangan, kelapangan dan dipermudahkan urusan dalam menjawab soalan... semoga mereka tidak gopoh dan tidak melakukan kesalahan2 yang careless...

semoga Allah memakbulkan doa saya kepada mereka...

Saturday, August 5, 2017

Trial

Cobaan hidup sangat mencabar... harus dihadapi dengan bijak dan tenang... mungkin dimata seseorang saya adalah seorang "perempuan jahat" yang cuba untuk merampas hak orang lain...

tak mengapa... saya redha... saya pasrah... Allah Maha Mengetahui hal yang sebenarnya...

mungkin saya salah... x mengapa... kalau saya salah... moga Allah tunjukkan saya jalan yang betul...

Kalau saya dipihak yang benar... semoga Allah menegakkan kebenaran untuk saya...

Isnin sudah mula peperiksaan per"cubaan"... semoga anak2 murid saya diberikan kesihatan yang baik... kemudahan untuk mengingat kembali apa yg telah mereka pelajari selama 2 tahun ini...

semoga Allah memudahkan urusan mereka dan melancarkan perjalanan peperiksaan percubaan mereka... insyaAllah... terutamanya untuk anak murid yang paling saya sayangi...

entah la... 3 - 4 hari ini saya mimpi pelik tentang dia... semoga Allah melindungi dia dari kejahatan manusia... tipu daya syaitan... dan bisikan2 jahat syaitan... Allahuakbar... semoga Allah balikkan mimpi pelik saya itu kepada kenyataan yang indah dan bahagia untuk dia... 😊

Wednesday, August 2, 2017

Mengurus Emosi

Mengurus emosi itu cukup payah... kenapa? kerana kita perlu menjadi profasional... terutamanya bila berada dalam organisasi... kita mungkin menghadapi kesukaran dengan orang ini... kesukaran - kesukaran inilah yang menyebabkan kita akan menjadi marah, geram dan sedih pada orang tersebut... tetapi haruskan perasaan marah, geram dan sedih ini harus juga dihadapi bila berhadapan dengan orang lain?

Sebagai seorang yang rasional... sewajarnya tidak... jadi inilah pentingnya mengurus emosi... peranan saya sebagai Guru Disiplin tidak membenarkan saya terbawa - bawa dengan perasaan... saya harus bersikap tegas dengan murid - murid yang melakukan kesalahan disiplin... tetapi tidak sewajarnya sikap tegas dan garang itu di bawa ke dalam kelas...

Sama juga bila saya harus mengajar di kelas belakang dan kelas hadapan dalam hari yang sama... saya perlu mengawal emosi... 

Dalam masa yang sama... saya seorang anak... saya tidak boleh terbawa - bawa emosi dirumah ke sekolah dan emosi disekolah ke rumah... mungkin dirumah saya stress... tertekan... maka saya harus tinggalkan sahaja dirumah... dan begitu jugalah sebaliknya

Mengawal dan menguruskan emosi adalah sesuatu yang penting... untuk menjaga hati insan - insan disekeliling saya... insyaAllah... pasti saya akan cuba mengurus emosi dengan baik...

okay... got to go... ada banyak lagi agenda yang perlu saya siapkan... 

p/s: Dua minggu lepas... saya rasa hati saya tenang sangat... jiwa saya lapang sangat... ibadah saya teratur dan tersusun... tetapi selepas itu satu demi satu dugaan menimpa... pelbagai perasaan dan emosi saya kena hadapi... dan minggu ini dugaan semakin besar... ibadah saya tenggelam timbul... Allah... berikanlah hamba kekuatan untuk menghadapi ujian Mu... 

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"