Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, August 31, 2017

Nikmat Yang Tak Perlu Ku Dustakan Lagi...

Kadang2 kita selalu melihat apa yang kita tak ada... buatkan kita rasa sangat kekurangan berbanding orang lain...
sebenarnya... long long long time ago... saya pun begitu... selalu terfikir... kenapa Allah bagi saya ujian yang begini... kenapa itu... kenapa ini... kenapa tak begitu... kenapa tak begini...

Sebenarnya ambil masa yang lama juga untuk berganjak dari sesuatu peristiwa yang berlaku...

I've been rejected... once... long ago... haha... dan peristiwa tu buat saya down for a long time... banyak persoalan yang ada dalam kepala waktu tu... kenapa saya? kenapa jalan saya tidak dimudahkan seperti orang lain? macam mana aaya nak hidup tanpa dia?

banyakkk... persoalan... then belum sempat habis merawat hati akibat ditendang keluar... timbul pulak peristiwa langkah bendul... haha... adik kahwin dulu dari kakak...

tahu tak apa yang sakit waktu tu... sakitnya bila ada bunyi "kesiannya sikakak... x kahwin lagi..." paling sakit bila ada manusia yang terang2 depan2 tanya... " kenapa tak kahwin lagi? ke pernah kecewa dengan sesiapa?"

they act mcm mereka ni kaunselor... atau pun orang yang boleh kita sandarkan untuk berkongsi masalah... padahal sebenarnya mereka cuma manusia2 dengki yang cuba untuk mencari kelemahan keluarga kami melalui saya... yes... kat sini... my family is well known... dikenali dsn dihormati... sebab anak2 Mak dan Bapak semua berjaya... sebab Mak dan Bapak didik anak utk tak keluar rumah merayau2 tanpa tujuan... orang2 disini anggap Mak dan Bapak orang yang paling berjaya mendidik anak...

hahaha... time tu bukannya nak cili mulut dia mcm yang disarankan oleh penulis2 kat FB tu... tapi memang automatik air mata jatuh dan terdiam...

lama juga ambil masa nak move on... hahaha... bukan senang nak hadap... tapi betul... kita kuat sebab ada sokongan... yes... saya kuat sebab keluarga...

Mak Bapak tak pernah sekali pun tanya saya soalan maut tu... jauh sekali nak desak saya... mereka faham... jodoh tu bukan urusan manusia...

Saya beruntung sebab ada orang disekeliling yang sangat sayang dan memahami... 

mereka buat saya lupa tentang kekurangan yang saya ada...

someone said... "Azni... awak cuma tak ada suami... tapi awak ada banyak kelebihan kelebihan lain... cuma pandang kelebihan awak instead of kelemahan... insyaAllah awak akan hidup lebih bahagia"

haha time tu... saya kata pada dia... "easier said than done"

tapi bila dapat balik ke Perlis... saya cuba berazam untuk jadikan kata2 tu sebagai kenyataan... alang alang sudah beralih angin... apa salahnya jadi orang yang lebih baik...

my first 2 years... haha Tuhan saja yang tahu... rupanya bila kita nak jadi orang yang lebih baik... Allah akan uji kita... yes... rasanya apa yang dihadapi tu buat saya lebuh menghargai hubungan saya dengan Allah... hubungan saya dengan keluarga... hubungan saya dengan orang2 yang sayangkan saya...

Hari2 balik... menangis dalam kereta... Haze tu kalau boleh berkata2... tentu dia juga akan cakap... dia bosan tengok saya menangis... 

tapi Alhamdulillah... Allah maha berkuasa... saya sudah mampu sesuaikan diri... saya mampu melihat kelebihan saya berbanding kekurangan..

And this year... saya diuji sekali lagi... haha kali ni rasa ujian ni besar... haha... ujian besar ni berat sampai saya perlu buat keputusan yang berat... saya dah kenal dia for almost 12 tahun... dia tu sudah ibarat arkib hidup saya... but because of 1 silly mistake... saya kena lupakan dia... bukan mudah nak lupakan orang yang selalu bersama kita... susah dan senang... yang sanggup ketepikan kepentingan diri demi kita... yang tak pernah jemu nak dengar cerita2 bodoh insan bernama Azniwati... yang sentiasa ada waktu saya down... yang sentiasa ada waktu saya gembira... yang selalu buat saya rasa saya orang yang terpenting... yes... I've never made a post about you... sebab awak terlalu penting dalam hidup saya... awak sangat2 saya perlukan... bukan sebagai yang lain... tapi sebagai seorang sahabat... kalau la kesilapan itu tidak dilakukan... aduhaii... tapi yes... semuanya ketentuan Allah... i have to learn untuk manage my own problems... tak ada manusia yang akan kekal bersama kita sampai bila2... semuanya hanya pinjaman Allah...

don't worry... awak ajar saya untuk melihat kelebihan... dan kerana ajaran itu... saya cuba untuk "move on"... saya cuba untuk mengurus masalah saya sendiri... saya cuba untuk kurangkan pergantungan saya kepada manusia... saya cuba... walaupun yes... ia mungkin ambil masa yang lama... to you... terima kasih untuk persahabatan 12 tahun yang indah... yang penuh dengan warna dan bunga2... saya tahu awak sentiasa follow blog saya... dan akan sentiasa baca... and after this... you akan baca semua post2 yang menggembirakan... insyaAllah...

Nikmat Allah yang mana lagi yang mahu saya dustakan?

saya cuma tak ada suami... tapi Allah bagi saya ramai orang yang sayangkan saya...

Mak dan Bapak yang sentiasa ada... sentiasa sokong saya... sentiasa faham saya... cumaaa kadang2 saya yang tak faham mereka...

Saya ada adik beradik yang sentiasa utamakan saya... sokong saya... dahulukan saya... cuma kadang2 saya je yang rasa mereka menyisihkan saya...

Saya ada anak2 saudara yang awesome... dan sentiasa menghiburkan... walaupun ada sekali sekala... tapi mereka tetap menceriakan hidup saya...

saya ada sahabat2 GS yang walaupun jauh dimata... mereka tetap dihati... saya selalu rasa dekat dengan mereka... saya boleh berkongsi semua hal dengan mereka...

saya ada adik2 Pembantu makmal yang awesome... sporting dan banyak membantu... selalu ada bila saya perlukan... sanggup bersama2 saya untuk jayakan program2 saya...

Saya ada anak2 pengawas yang sangat2 membahagiakan dan sayangkan saya... yang bila nampak cikgu depa ni menangis depa pun hujan sekali... haha yang bila cikgu depa ada idea gila....depa ya kan sahaja... hehe...

Jadi? kenapa saya mesti menjadi seorang yang kufur pada nikmat Allah... Nikmat Allah kepada saya terlalu banyak... sehingga kalau nak disebut... tak habis disebut...

Selamat Hari Raya Aidiladha... semoga Aidiladha tahun ini adalah permulaan kepada sesuatu yang baik... semoga Allah kurniakan saya kesihatan yang baik... rezeki yang melimpah ruah... masa yang lapang... supaya saya dapat menggembirakan hati semua orang disekeliling saya... 

Tuesday, August 29, 2017

Hari Biasa Tetapi Istimewa

Harini mungkin biasa bagi sesetengah orang... tetapi harini mungkin istimewa bagi sesetengah yang lain...

Untuk saya... melihat orang lain tersenyum... cukup membahagiakan...

Hari ini Hari Lahir Syawal... sebenarnya... ada 3 yang lain lagi... tapi tu la... Allah takdirkan saya mengenali mereka dengan lebih rapat selepas hari lahir mereka... pengajaran untuk saya... awal tahun hadapan saya akan senaraikan semua tarikh lahir anak2 pengawas... dan akan sort ikut bulan... supaya mungkin saya boleh rancang sambutan hari lahir bulanan untuk mereka...

Kami plan dari jumaat lepas... tapi nampak mcm mood Syawal tak baik bermula jumaat lepas... entah la sebabnya... mungkin sebab saya ignore dia kot... dia terasa... huhu tapi tu la masalah saya... saya ni tak pandai nak beramah mesra... hahaha situasi tu payah nak describe... hahaha... biar je la... tapi mungkin sebab tu dia terasa... sampai tutup telefon 2 hari... hurmmm... rasa bersalah juga... tapi nak buat mcm mana... saya boleh minta maaf je la...

Isnin saya keluar beli kek dengan anak2 pengawas f4... dari pagi sampai petang... agaknya disini... mereka tidak pernah ada cikgu yang macam saya... Bila tanya nak makan apa... semua segan nak bgtau... haha tak macam budak2 GS... pantang tanya... memang bgtau yang best2 sajaa... hehe...

harini... Kejutan untuk Syawal berjaya... dengan bantuan kawan2 beliau... dan saya melihat pandangan mata beliau pada saya... seolah2 mcm berkata "cikguuuu... kenapa buat semua ni???"

saya pernah... berimpian nak ada kek hari lahir... yes... since kecik... x pernah pun celebrate birthday... just wishes dari orang2 terdekat je... tu pun sejak dah besar... tapi bila saya dapat kek pertama saya hasil "crime" yang di plan oleh Bitah, Adiba dan Adik saya... i feels terharu and sangat appreciate atas apa yang mereka buat...

bayangkan innocent nya waktu tu bila adik ckp kita stop kat sacc mall jap nk ambil kek... kawan saya kirim... saya mmg mati2 percaya kek tu kawan dia yg kirimkan...

bila sampai KL Festival City... kami pilih nak makan di Nando's... and bila order the food... tengah makan... the waiter bawak kek...

aduhaiii... seriously I'm touched... haha since that... saya faham apa rasanya bila kita menggembirakan orang lain...

and yes... when I'm doing all this... secara automatic hati saya juga gembira...

bak kata cikgu fizik... ia berkadar terus... hehehe directly propotional...

pemberian yang kita rasakan kecil... mungkin besar bagi orang yang menerima... mungkin kita sudah melupakan apa yg kita dah beri... tapi yang menerima tak mungkin akan melupakan...

Actually I got the same plan to Zairul... Alia dan Farhana... tapi tunggu la... mungkin nanti saya boleh fikirkan apa yang boleh saya buat... hehe...

To Syawal...

Selamat Hari Ulang Tahun Kelahiran... semoga pertambahan usia seiring dengan kematangan fikiran... saya doakan semoga Allah makbulkan semua doa2 awak... semua doa2 yang orang lain doakan kepada awak... semoga hari2 yang akan datang... awak diberikan kekuatan dan ketabahan untuk melaluinya... keredhaan dalam setiap langkah... kejayaan dalam setiap usaha dan keberkatan dalam setiap kejayaan... banyak yang saya nak doakan tapi biarlah doa tu antara saya dengan Allah... and one things you have to know... kalau 1 dunia pun tak ada dibelakang awak... insyaAllah saya akan ada disitu... dan akan sentiasa sokong apapun tindakan dan keputusan awak... Sweet 17 Syawal... 😊

☝ the same wishes yang saya hantar kepada beliau melalui whatsapp pada jam 12.12 pagi... sengaja saya tunggu 12.12 pagi... hehe bukan utk jadi yang pertama... tapi sebab nak masa tu... 12.12 pagi... hehehe...

Harini 29 Ogos... menjadi istimewa untuk saya sebab 3 perkara...
1. Sebab hari ini hari lahir Syawal
2. Sebab hari ini tiba2 Harrish berkongsi hal yang saya rasakan terlalu peribadi... saya sangat hargai
3. Anak murid pertama saya di SMK Beaufort menghubungi saya... rupanya beliau sudah pernah berkerja di Qatar, Maldives dan sekarang berada di Langkawi... i can't wait to meet you Angela... 😙😙😙

Saturday, August 26, 2017

Gagal

Pagini... seawal pagi... air mata jatuh... aduhaiii... saya manusia yang gagal... saya seorang cikgu yang gagal...

Semalam... masa kami bercerita tentang plan kami utk next selasa... ada seorang murid yang join kami... pelajar ini juga pengawas... cuma saya tidak rapat dengan beliau...

and pagi ni, i just found out yang harini adalah hari lahir dia... aduhaiii sungguh... saya rasa bersalah... huhu...

teruk betul saya nih... x sensitif langsung pada perasaan pelajar lain... huhu...

mesti dia berkecil hati... cikgu tak ingat birthdate dia... dan siap nk plan nk sambut birthday org lain...

huhu... jahatnya saya... aduhaiiii... what should I do? entah la... huhu...

mungkin selepas ni saya harus lebih menjaga kebajikan anak2 pengawas saya...

Entah la... utk hari selasa ni pun... rasa mcm tak semangat je nak teruskan... huhu...

macam mana nak teruskan kalau orang yang kita nk raikan tu dalam keadaan bersedih... berduka... huhu...

mungkin selasa nanti akan jadi hari yang menggembirakan dia... tapi entah... saya suka fikir benda yang sebaliknya...

dengan Syawal nih... susah sikit... haha... saya cuma boleh marah dia atau terasa hati dengan dia for less than 24 hours... tapi this time macam the otherwise berlaku... dia mcm berkecil hati dengan saya... huhu aduhaiii saya susah hati betul fikir...

semalam dia beritahu... result fizik dia jatuh... huhu saya pun tak boleh nk nyenyak tido... saya tahu dia berusaha dengan sehabis daya sampai deman2... saya tahu... dia mmg harap sangat result fizik dia meningkat...

waktu2 mcm ni... saya berharap sangat saya kuasa kurniaan Allah untuk jadikan result dia bagus... jadikan result dia seperti yang dia nak... huhu...

tapi tu la... saya pun manusia biasa yang takde kemampuan apa apa... huhu...

sungguh2 saya rasa useless... sebab tak mampu nak ada atau bantu ketika orang2 disekeliling saya dalam kesusahan... termasuk Syawal... huhu

Friday, August 25, 2017

Pengaruh

we are planning something untuk hari selasa depan... hehe... masa tgh bincang mcm mana nak menjayakan plan kami... someone said... "kami boleh buat... tapi semua mesti *sebab cikgu*"

saya respons... "dah 3 kali saya kenakan dia... kalau kali keempat... saya takut jadi lain pulak... boleh tak jangan libatkan saya?"

yg lain2 membalas... "kalau setakat sebab kami je... dia x kisah sangat pun... tapi kalau sebab cikgu... memang jadi la... cikgu pengaruh kuat"

****************************

apa saya nak cakap bukan sebab plan saya dan mereka... tapi sebab pengaruh kuat saya dalam hidup org yg kami maksudkan itu...

yes... how i wish to be someone important in others life... sifat semula jadi saya agaknya yg suka menjadi begitu...

tapi orang ini... haha... entah la... banyak kali saya bertanya... penting ke saya dalam hidup dia? mcm mana kalau saya tak ada dalam hidup dia?

hati saya selalu cakap... saya ni sama saja mcm orang lain... atau in specific words... saya sama je mcm cikgu2 lain... kalau saya tak ada pun... tak akan luak atau dia tak akan rasa kekurangan...

tapi perbualan bersama mereka2 tadi... buat saya terfikir... hahaha besar sangat ke pengaruh saya dalam hidup dia? betul ke saya pengaruh kuat dia?

mungkin sebenarnya dia menghormati saya sebagai seorang guru... mungkin juga apa yg saya lakukan dalam hidup dia atau kepada dia... dia terima sahaja sebab saya gurunya... atau apa juga salah saya dia pejamkan mata sebab saya cikgunya... aduhaiii bila memikirkan begitu... saya jadi serba salah...

pernah banyak kali saya terfikir untuk menjauhkan diri... bukan sebab saya benci atau tak suka... tapi sebab saya takut nanti saya menjadi bebanan dalam hidup dia... dia "terpaksa" buat atau terima atau maafkan atau apa sahaja sebab saya ni cikgu dia... huhu

mode: masih memikirkan... apa yg perlu dibuat untuk memberi kejutan pada hari selasa ni... hurmmmmm... any ideas? 

Tuesday, August 22, 2017

Penang Again...

Alkisah semalam... isnin... saya ke sekolah menyerahkan microphone kepada pengawas bertugas sebab selepas program Sabtu lepas... saya bawak balik mic tersebut... and semalam sepatutnya saya ke Politeknik untuk menghadiri taklimat dan simulasi pilihanraya...

Selesai sahaja tugas di sekolah... saya bergegas drive ke Politeknik... sampai sahaja depan gate Poli... Staff sekolah menghubungi saya... 

Beliau beritahu yang saya kena hadiri kursus di Penang... dalam hati alamak... okay la sebab ingat kursus tu bermula esok... rupanya kursus tersebut bermula jam 3.00 petang itu juga...

hah!!! hahaha nak menangis pun ada... nak gembira pun ada... hehehe... menangis sebab duit dah dihujung - hujung... hahaha nak pegi Penang lagi... nak sewa hotel lagi... makan lagi... haha sedih...

gembira sebab sekali sekala boleh keluar... hehehe

sedih lagi... sebab memikirkan saya perlu meninggalkan sekolah... huhu entah la... lately ni saya sangat sayangkan sekolah... huhu

tapi bila memikirkan perkara ini akan memanfaatkan orang - orang yang saya sayangi... saya redha... hehe... 

patah balik dari Poli ke sekolah... ambil surat kemudian balik... sampai rumah terus packing... dan jam 10.45 pagi saya bertolak ke Penang... 

saya sampai jam 2.30 petang... Alhamdulillah sampai sebelum taklimat bermula...

rupanya saya tidak perlu menempah hotel... kerana penginapan dan makan disediakan... legaaa... sep duit... hehehe

haha... makanannya... aduhaiii bayangkan... 6 kali sehari dengan pelbagai hidangan... memang menggoda jiwa... kalau dulu... saya hentam sahaja makan... tapi sekarang... selepas saya lost 11 kg... hahaha saya memang tahan nafsu makan... sebab risau... kalau saya lupa daratan 4 hari ni... 11 kg yang saya susah payah lostkan tu akan sia sia... huhu 

jadi makan setakat kenyang... and minimizekan makan nasi... saya ambil lauk2 sahaja... paling menggoda jiwa... dessert dia... aduhaiii manis manis belaka... pun saya jeling saja... huhu... sabarkan hati... 

hari ini sudah hari kedua... Alhamdulillah banyak ilmu dan pengalaman yang saya perolehi... seriously... bukan mudah nak membina item... tapi apa yang saya peroleh hari ini... mungkin dapat membantu anak - anak pelajar saya untuk lebih memahami kimia...

saya bertuah sebab dapat berguru dengan ramai cikgu-cikgu kimia yang hebat... pengalaman yang saya ada... terlalu sedikit kalau nak dibandingkan dengan rakan - rakan yang lain disini... 

saya tahu... saya ni jenis manusia yang payah betul nak mengaku saya tak pandai atau saya lemah... hehehe... tapi memang dalam perjalanan kesini... saya memang sematkan dalam hati... demi anak - anak murid kimia aku... aku kena down to earth... tak boleh ceritakan kelebihan pengalaman aku... tapi sebaliknya kena banyak merendah diri dan cedok ilmu orang lain... and yes... bila dengar pengalaman orang lain... saya jadi kagum dan banyak knowledge yang saya dapat...

and disini juga mengingatkan saya betapa bodohnya saya dahulu... sampai apa pun tak tahu... bila nak mula mengajar... kena study balik... kena revise balik... padahal subjek yang saya nak ajar tu subjek level SPM sahaja... huhu... tapi Alhamdulillah selepas pengulangan selama 4 tahun... saya sudah mula boleh menangkap apa yang dibualkan oleh cikgu kimia yang lain... dan saya sudah boleh bertanyakan soalan berkaitan... hehehe kalau dulu... saya memang diam... sebab saya memang bodoh waktu tu... hehe... 

doakan semoga diberi kekuatan dan ketabahan untuk terus menimba ilmu sebanyak mungkin... bukan untuk saya sahaja... tetapi juga untuk anak - anak murid yang sangat saya sayangi...

harini Syawal last paper... addmath pulak... mcm mana la agaknya... saya doakan semoga dia dan rakan2 diberi kekuatan dan ketabahan menghadapi apa juga keputusan pada masa hadapan...

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Sunday, August 20, 2017

New Phase...

Semalam Kem Pengawas Fasa 3... program yang saya anjurkan khas untuk pengawas f4... Alhamdulillah... semuanya berjalan lancar...

and today... hari untuk menenangkan jiwa...

harini saya, mak dan bapak ke rumah baru... selepas seminggu ambil kunci... harini baru berpeluang untuk melawat... Alhamdulillah... keadaan rumah 95% baik... cuma ada beberapa perkara yang perlu di perbaiki...

Mak dan Bapak looked excited... sambil bapak meracun rumput di kawasan sekitar... saya dan mak mula berangan2... mahu buat yang itu... mahu buat yang ini... actually Bapak pun excited... selesai sahaja kerja beliau... sambil duduk rehat2... beliau melihat fliers iklan yg diletakkan di hadapan pagar... and terus sahaja beliau telefon dan bertanyakan harga sekaki persegi grill... hehe

not just me, mak dan bapak... tapi juga adik di bangi sana... hehehe sudah mula mengintai2 wallpaper kaison... hehe...

saya bahagia bila semua bahagia... saya seronok bila boleh membahagiakan... saya sanggup kemahuan dan kehendak saya dikemudiankan... bagi mendahulukan kemahuan dan kehendak mereka disekeliling saya... as long as saya boleh melihat mereka gembira dan bahagia...

can't wait to decor the house...

and the best part... bila masukkan dalam status whatsapp about the house... anak2 murid juga siap offer untuk membantu... hehe saya memang mahu mereka bantu saya... saya memang mahukan a touch of their ideas in my house... as my appreciation to them... insyaAllah...

Friday, August 18, 2017

Strength

semuanya berlaku sekelip mata... in a flip... its change everything...

mula2 hati redha... saya ingat saya kuat... saya ingat saya boleh...

rupanya bila kita ulang2 buat benda yg sama for 12 years... its becomes habits... dan bila jadi habit... mmg susah nk buang... huhu

but... saya harus berpegang pada janji... kamu juga... dia juga... kita... harus pegang pada janji tu...

saya harus belajar mengurus masalah saya sendiri... saya harus belajar mengisi ruang kosong yang ditinggalkan tu dengan baik... supaya saya x merasa kekurangan...

mungkin apa yg berlaku ada hikmahnya... mungkin Allah mahu saya berkongsi masalah saya dengan Dia...

kuat... saya harus kuat menghadapi semuanya... jiwa... dan mental...

untuk awak yang membaca... jangan risau... saya masih okay... jangan risau... pesan saya... jangan berpatah balik... teruskan berjalan ke hadapan...

this quotes is for you...

Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu

saya doakan awak... dia... baik2 sahaja... dan kalau awak baca... pasti awak baca... doakan saya baik2 sahaja jugak...

Wednesday, August 16, 2017

Trial Chemistry Is Just Around The Corner...

Esok... anak2 5 Ibnu Sina akan trial Chemist... finally sampai sudah ke giliran mata pelajaran kimia...

ya Allah... x tahu la apa yg ada dalam hati ni...

saya sedih... sebab x mampu nak bantu mereka sampai ke akhirnya... tapi saya sentiasa mendoakan mereka... insyaAllah...

so do Syawal... dia antara yang akan menghadap kertas kimia esok... selepas apa yang berlaku... saya cuba ikhlaskan hati...

Syawal... saya pun x tau nak describe apa la yang saya rasa ni... tapi tu la... saya je faham apa yang saya rasa... sebab mungkin awak dah jadi sebahagian daripada hidup saya sehari2... jadi habit dah kot... sampai x boleh buang... hehe... x kira apa yg berlaku pada hati saya... saya tetap x boleh nak putus harapan pada awak... saya tak boleh utk tidak pedulikan awak... saya doakan awak berjaya dunia dan akhirat... saya doakan awak dapat jawab paper kimia esok dengan tenang dan dipermudahkan... insyaAllah...

mungkin pada awak... saya sama je mcm cikgu2 lain... ye la kan... nak expect mcm mana lagi... hehe... tapi x pe... its okay... yes... I'm just an ordinary teacher yang cuba utk beri semangat dan dorongan pada my extraordinary student which is you... nak terima... x nak terima its your part... and I'm doing my part... bukan sebab terpaksa... bukan sebab itu tugas saya... tapi sebab saya nak buat... sebab saya suka buat...

mode: hahaha budget Syawal baca je... hehe... no... no... i hope dia x jumpa... sampai bila2...

Sunday, August 13, 2017

Suka Lawannya Duka

Bila kita terlalu gembira... Allah akan hadirkan kedukaan supaya kita lebih mengingatinya... ya selepas seharian bergembira di hari sabtu... maka Ahad yang hadir penuh kedukaan...  bertubi tubi hati saya diuji... 

rasanya inilah ujian yang paling hebat yang saya kena hadapi... 

semoga Allah berikan petunjuk dan jalan supaya saya mampu menghadapi hari isnin dengan kuat dan tabah... dan yang paling penting... dengan penuh SENYUMAN!!!


"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"

Wednesday, August 9, 2017

Semoga Dia Sentiasa Kuat

Assalamualaikum... yes... dalam hidup kita tak akan selalu positif... ada kalanya kita ragu2 dengan tindakan kita...

kadang2 kita yakin... kadang2 kita rasa usaha kita belum mencukupi... dan saat itu... semua keyakinan dan semua usaha kita kita rasakan tidak cukup... kita takut nak menghadapi kegagalan...

yes... saya mahu dia menjadi manusia ideal... manusia yg sentiasa positif... tapi hati kecil mengetuk akal saya... dia juga manusia biasa... yang kadang kala "termakan" dengan bisikan syaitan dan nafsu...

sebab tu Allah rapatkan dia dengan saya... supaya saya mengambil pelajaran dari kisah hidup dia... dan mungkin supaya saya boleh memberi sokongan dan semangat...

tak ada apa yg cikgu cabuk ni harapkan dari anak2 muridnya... kecuali melihat mereka berjaya... sama juga dengan dia... saya sangat2 mengharapkan dia berjaya... berjaya dalam istilah mampu mempunyai pekerjaan yang baik dan kehidupan yang bahagia... itulah istilah berjaya untuk saya... dan kalau dia mempunyai pekerjaan yang hebat... keluarga yang bahagia... dia dikenali ramai dengan ilmunya... itu adalah bonus  untuk dia...

Syawal... cikgu doakan semoga Allah melindungi awak dari kejahatan manusia... syaitan dan keturunannya... cikgu doakan semoga awak berjaya dunia dan akhirat... insyaAllah usaha tangga kejayaan... saya melihat usaha awak... saya tahu sekuat mana usaha awak utk berjaya... saya tahu... dan Allah juga tahu... insyaAllah... Dia akan memberi ganjaran yang sesuai dengan usaha awak... dan kalau Dia tidak memberi ganjaran yang sesuai... mungkin Dia menangguhkan ganjaran itu untuk memberi awak ganjaran yg lebih baik pada masa hadapan... insyaAllah...

Sunday, August 6, 2017

Doa Tanpa Henti

Esok bermula la battle anak2 calon SPM 2017... mereka akan menghadapi per"cubaan" SPM... cubaan yang pertama sebelum battle yang sebenar...

saya? tak ada anak2 saudara pun yang akan menghadapi trial ni apetah lagi anak kandung... hehe tapi nervous yg hati saya hadapi ni sampai nak bernafas pun x boleh...

saya doakan mereka2 yang saya sayangi berjaya dalam battle ini... semoga mereka beroleh ketenangan, kelapangan dan dipermudahkan urusan dalam menjawab soalan... semoga mereka tidak gopoh dan tidak melakukan kesalahan2 yang careless...

semoga Allah memakbulkan doa saya kepada mereka...

Saturday, August 5, 2017

Trial

Cobaan hidup sangat mencabar... harus dihadapi dengan bijak dan tenang... mungkin dimata seseorang saya adalah seorang "perempuan jahat" yang cuba untuk merampas hak orang lain...

tak mengapa... saya redha... saya pasrah... Allah Maha Mengetahui hal yang sebenarnya...

mungkin saya salah... x mengapa... kalau saya salah... moga Allah tunjukkan saya jalan yang betul...

Kalau saya dipihak yang benar... semoga Allah menegakkan kebenaran untuk saya...

Isnin sudah mula peperiksaan per"cubaan"... semoga anak2 murid saya diberikan kesihatan yang baik... kemudahan untuk mengingat kembali apa yg telah mereka pelajari selama 2 tahun ini...

semoga Allah memudahkan urusan mereka dan melancarkan perjalanan peperiksaan percubaan mereka... insyaAllah... terutamanya untuk anak murid yang paling saya sayangi...

entah la... 3 - 4 hari ini saya mimpi pelik tentang dia... semoga Allah melindungi dia dari kejahatan manusia... tipu daya syaitan... dan bisikan2 jahat syaitan... Allahuakbar... semoga Allah balikkan mimpi pelik saya itu kepada kenyataan yang indah dan bahagia untuk dia... 😊

Wednesday, August 2, 2017

Mengurus Emosi

Mengurus emosi itu cukup payah... kenapa? kerana kita perlu menjadi profasional... terutamanya bila berada dalam organisasi... kita mungkin menghadapi kesukaran dengan orang ini... kesukaran - kesukaran inilah yang menyebabkan kita akan menjadi marah, geram dan sedih pada orang tersebut... tetapi haruskan perasaan marah, geram dan sedih ini harus juga dihadapi bila berhadapan dengan orang lain?

Sebagai seorang yang rasional... sewajarnya tidak... jadi inilah pentingnya mengurus emosi... peranan saya sebagai Guru Disiplin tidak membenarkan saya terbawa - bawa dengan perasaan... saya harus bersikap tegas dengan murid - murid yang melakukan kesalahan disiplin... tetapi tidak sewajarnya sikap tegas dan garang itu di bawa ke dalam kelas...

Sama juga bila saya harus mengajar di kelas belakang dan kelas hadapan dalam hari yang sama... saya perlu mengawal emosi... 

Dalam masa yang sama... saya seorang anak... saya tidak boleh terbawa - bawa emosi dirumah ke sekolah dan emosi disekolah ke rumah... mungkin dirumah saya stress... tertekan... maka saya harus tinggalkan sahaja dirumah... dan begitu jugalah sebaliknya

Mengawal dan menguruskan emosi adalah sesuatu yang penting... untuk menjaga hati insan - insan disekeliling saya... insyaAllah... pasti saya akan cuba mengurus emosi dengan baik...

okay... got to go... ada banyak lagi agenda yang perlu saya siapkan... 

p/s: Dua minggu lepas... saya rasa hati saya tenang sangat... jiwa saya lapang sangat... ibadah saya teratur dan tersusun... tetapi selepas itu satu demi satu dugaan menimpa... pelbagai perasaan dan emosi saya kena hadapi... dan minggu ini dugaan semakin besar... ibadah saya tenggelam timbul... Allah... berikanlah hamba kekuatan untuk menghadapi ujian Mu... 

"Dengan Mengingati Allah, InsyaAllah Hati Akan Menjadi Tenang"